Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Piiitkästä aikaa Osuuspankki otti yhteyttä ja pyysi tapaamista koskien “käydä läpi pankin vaihtoehtoja tilivarallisuudelle tässä korkotilanteessa”. Eli todennäköisesti jotain helkkarin kallista yhdistelmärahastoa sieltä oltaisiin varmaankin “tarjoamassa”. Vähän kahden vaiheilla, että tyrmäisikö suorilta vai menisikö ihan läpällä kuuntelemaan?

OP:n puolella on oma hätäkassani OP Kasvutuotto -tilillä, minkä pitäisi kai olla ihan OK valinta? Maksaa korkoa 3kk Euribor vähennettynä pankin marginaalilla.

7 tykkäystä

Laittakaa nuo politiikkaketjuun. Olisi mukavaa jos olisi edes yksi poliitiikkavapaa sivusto, tai sielläkin selkeästi merkitty paikka sille, kuten täällä on.

1 tykkäys

Aina joskus olen miettinyt, että lähtisin pullakaffelle kivijalkapankkiini. He lähtisivät kartoittamaan sijoitusprofiiliani. Sanoisin että osakkeet tuppaavat pitkällä aikavälillä tuottamaan enemmän kuin korot, joten ehkä sinne osakepuolelle kallistuisin, toki niin että reilu käteispuskuri riskittömissä lyhyissä koroissa.

He ehdottaisivat tuottohakuista yhdistelmärahastoa jossa pääpaino osakkeissa mutta mausteena myös korkoja – hyvä paketti tarpeisiini. Kysyisin, miksi tämä on parempi kuin indeksirahastot. He vastaisivat, että tässä yhdistelmärahastossa ammattilaiset hoitaisivat allokoinnin puolestani. Indeksirahastot vaativat paljon työtä ja osaamista sijoittajalta, kun pitää itse huolehtia allokoinnista ja pitää silmällä sen kehitystä. Lisäksi indeksejä on niin erilaisia, että voi olla haastavaa valita juuri sopivaa. Voi olla hämmentävää ja vähän riskialtistakin luovia indeksirahastojen salakavalassa viidakossa.

Haastaisin, ettei hyvän indeksisalkun rakentaminen nyt niin kauhean vaativaa voi olla, varsinkin kun minulla on nyt ammattilaiset apuna. Jos lähdetään vaikka katsomaan teidän viittä matalakuluisinta rahastoa. Löytyy varmaan 0,5% pinnasta tai alle? Jos niistä ottaisi vaikka 3-4 niin että saan suunnilleen maantieteellisillä painoilla muutaman sata yhtiötä käsittävän erittäin matalakuluisen salkun, johon alan kuukausisäästää. Vaikka P-Amerikka, Eurooppa ja Aasia. Sitten kerran parissa vuodessa tulen käymään, kartoitetaan tilanne ja tarvittaessa säädetään pikkuisen seuraavan vuoden painoja säästösuunnitelmassa.

Tässä on plussana sekin että te tuskin lakkautatte tai sulautatte näitä muihin rahastoihin kuten aktiivipuolella teette.

57 tykkäystä

Sorinkadulla löytynee ilmainen majoitus, aamiaistarjoilua ei tosin ole.

Mainittu hotelli Ville lienee ok… Sitten piirun tyyriimpi finskin pojoilla hotelliyö-voucher scandic tai sokos, joihin aamiainen sisältyy.

3 tykkäystä

Tässä kohtaa pankin myyntitykki valahtaa masentuneeksi kun hyvät provikat yhdistelmärahaston kaupittelusta ovat juuri karanneet ulottumattomiin… ei saa masentaa pankin työntekijöitä.

14 tykkäystä

Kokenut kettu ei ikinä mainitse pankissa sanaa “indeksirahasto”, ennen kuin kahvia sekä pullaa on varmasti santsattu tarpeeksi.

68 tykkäystä

Uusia Pirkka-tuotteita saapunut K-kauppoihin :smiley:

27 tykkäystä

Itse menisin Omenahotelliin Hämeenkadulle. Kaikki paikat helposti tavoitettavissa siitä tukikohdasta, useimmat kävellen. Eikä se siitä paljon halvemmaksi muutu, vaikka menisi johonkin kaupungin laitamille, kulkeminen vaan hankaloituu. Aika koruton paikka toki, mutta jos ei kerro kenellekään missä oli yönsä tai ihan valehtelee vaan suoraan.

4 tykkäystä

Ei taidettu oppia vastaavasta sähkösekoilusta mitään…

Tämä on vähän kuin pohtisi valintaa tarralenkkarin ja nauhakengän välillä. Voi olla parempi valita se tarralenkkari jonka saa aamulla pienessä hutikassakin nopeasti jalkaan ja pysyy, kun taas tuollainen hankala nauhakenkä usein vaatii jo kenkälusikkaa, sorminäppäryyttä kiristelyyn ja rusetin tekoon sekä pahimmillaan joutuisi investoimaan kalliiseen jakkaraan koska nauhakenkää voi olla keski-ikäisen keskimääräisellä kankealla liikkuvuudella hankala saada ilman jakkaraa jalkaan.

6 tykkäystä

Juuri näin. Kun huonoina päivinä joutuu housutkin pukemaan lattialla selällään maaten, on syytä pitää homma yksinkertaisena ja vähän aikaa vievänä ilman turhia kikkailuja niin saa konseptin jota ei tarvi lähteä muutamaan joka pikku yskähtelyn kohdalla.

1 tykkäys

Aikanaan gradua tehdessä kaipailin pörssiyhtiöiden tilinpäätöksiä, listalleottoesitteistä alkaen. Yhtiöiden sijoittajasuhteista vastaavat henkilöt olivat erinomainen apu lähdemateriaalin keräämisessä, sain kaikilta vielä pystyssä olevilta yhtiöiltä vastauksen ja tarvitsemani materiaalit.

2 tykkäystä

Siis näin softaengineeritaustaisena, joskin jo kaiken osaamisen kadottaneena, en nyt vaan oikein ymmärrä tätä kohkaamista analyyseistä ja tilinpäätöksistä sun muusta päänsärkyä aiheuttavasta.

Eikös niissä Inderesin analyyseissä voisi olla vaan “Paina tästä napista tullaksesi rikkaaksi”?

2 tykkäystä

En ole vieläkään täysin vakuuttunut siitä, mitä hyötyä tavoitehinnoista on analyysipalvelun käyttäjille. Toki pankki hyötyy siitä, että ihmiset saadaan herkemmin ostamaan ja myymään osakkeita. Ehkä voin nähdä osta/myy
-suositukset käyttökelposina tiivistyksinä analyysista, mutta tavoitehinnat on kyllä minulle alan ulkopuoliselle aika käsittämätön käytäntö. Arvaillaan vuoden päähän jotain mitä ei voi ennustaa. Sentimentti lasketaan mukaan ja sitten tavoitehinnat nousee tai laskee kurssin mukana.

Eikö olisi parempi, että laadullisen analyysin lisäksi analyytikko laskee parhaimpien kykyjensä mukaan käyvän arvon ja toteaa ollaanko yli vai ali.

3 tykkäystä

Viisas sijoittaja eli @Omavaraisuushaaste eli Esa Juntunen on tehnyt jälleen erinomaisen blogitekstin, tällä kertaan sijoitusvirheistä. Nuo hänen mainitsemansa virheet ovat kovin tuttuja ja kyllä niitä on tullut tehtyä, vieläpä joitakin moneen kertaan. :smiley:

Varmaan yksi seikoista, joka tekee Esasta viisaan sijoittajan on tuo itsereflektiointi ja omista virheistä oppiminen.

Virheiden välttäminen on erityisesti nykyään itselleni entistä tärkeämpää, koska salkkuni on noin 200-kertaa arvokkaampi kuin 15 vuotta sitten, kun aloitin sijoittamisen – ja ei, kaikki nämä eurot eivät tule tuotoista. Mitkä siis ovat viisi elämäni suurinta sijoitusvirhettä tähän asti? Katsotaan ja opitaan. Senhän takia virheitä tehdään. Tässä tekstissä käynkin läpi virheitä hieman eri tavalla kuin Viisas Sijoittaja-kirjassani, jossa ne liittyivät aina jotenkin itse kirjan kappaleen aiheeseen. Tässä käymäni virheet ovat pitkälti hieman universaalimpia.

Ihan hyvinhän Esalla tuo omaisuus on kertynyt. :muscle:

25 tykkäystä

Ei aina ole näin kummallista ja kurjaa. Eihän siitä ole kauhean kauan kun jenkkien näyttäessä vihreällä valolla lupaa, täällä kauhottiin Rapalaa, Vincittiä, Solteqiä ja mitä ikinä sillä viikolla sattui listautumaankin. :sunglasses:

1 tykkäys

Tämä on todella kiinnostava äänestys, vaihtoehtoja on monia, niin siksikin olisi kiva saada vähän enemmän äänestäjiä tuonne, niin saisi tuosta äänestyksestä enemmän “irti”. :slight_smile:

Mun sarjassani on useampi mun bromance tai mancrush.

Ja missä henkilökunnan edustajat, aina saa hävetä teitä. :frowning:

4 tykkäystä

Noihin helvetinkoloihin en astu enää jalallanikaan. Mieluummin maksan sen pari-kolme kymppiä extraa per huone Scandicissa että saan nukkua yöni rauhassa.
Tämä yleisesti Ompuista. Hämeenkadun piste varmasti Tampereen meluisin paikka kesäyössä.

8 tykkäystä

Tässä olisi tällainen parin minuutin jumppa.

Normaalille keskivertotyypille se on varmasti aluksi rankka, mutta sitten suorittaa vain sen kevennetysti; käyttämällä paljon aikaa tai ottamalla vähemmän toistoja. Toisaalta on tuo urheilullisemmallekin sellainen, joka laittaa vähän puuskuttamaan, jos kuitenkin tuntuu kevyeltä, niin sitten tekee liikkeet erityisen puhtaasti ja terävästi.

Korona-aikana oli salit kiinni jossain vaiheessa, niin treenasin 6-7 kertaa vikossa kotona pääasiassa ilman mitään apujuttuja, vain kroppa oli välineenä. Tein hyvin usein ja varmaan joskus jokaisena viikonpäivänäkin treenin aluksi tuon jumpan.

Vain pari minuutin jumppa, jos ei tule pahemmin liikuttua, niin ottaa jokaisena päivänä muutaman minuutin pikkujumpat tuosta. Aika nopeasti tuossa kehittyy ja kuukauden päästä on jo ihan eri meno. :slight_smile:

19 tykkäystä

Scandicin etuohjelma antaa lisäksi rahanarvoisia etuja. Olisikohan keskimäärin joka viides yö ilmainen. Jos tarpeeksi käyttää niin saa jäsenyystasoa ylös ja lisäetuja. Minulle esimerkiksi 10 euron ruokaseteli per yö sekä ilmainen early/late checkoutti.
Hotelleina ei paras mutta minimilaatu tarpeeksi hyvä ettei tule yllätyksiä.

9 tykkäystä