Potentiaaliset listautujat Helsinkiin

Tätä Fazerin tasaista flirttailua aiheesta on hieman hankala ymmärtää. Jos ei kerran ole tarvetta pääomille eikä mitään merkittävää kasvunäkymää, niin mikä olisi logiikka listautumisessa?

Toivottavasti jokin muu kuin ylihinnoiteltu anti jossa nykyomistajat rahastaa tuulipuvut. Tuntuu että Fazer haluaa vaan pysyä otsikoissa tämän listautumisen ympärillä vaikka todellista tarvetta pääomille tai brändin lisänäkyvyydelle ei ole.

45 tykkäystä

Lisää Kemppiä pörssiin?

25 tykkäystä

Ei tarvita juuri nyt rahaa, mutta silti kerrotaan että kovasti on intressejä laajentua ulkomaille. Ja se jos joku vaatii pääomaa.

Kyllä tuosta aika selkeällä sanakirjalla saa suomennettua, että eivät tule pörssiin koska ei saa rahastettua kunnon hintaa ipo:ssa :smiley: Ja ymmärtäähän sen: vaikka pääomistajat ei myykään, niin onhan se vanhoille omistajille parempi diili että firma saa enemmän rahaa ulkomaan valloitusta varten mitä nyt saisi samalla diluutiolla.

16 tykkäystä

Jotenkin tällaiset uutiset usein vanhenevat nopeasti. Uutisessahan mainittiin mahdollisuudesta nopeisiin liikkeisiin ja toisaalta suklaatehdasinvestoinnista, johon tietysti olisi kiva saada rahoitusta halvemmalla kuin pankeista. Ruotsin Cloetta on hyvä verrokki.

2 tykkäystä

https://www.inderes.fi/releases/k-ryhma-muutos-keskon-konsernijohtoryhmassa-1

Fazer varustautuu päälistatason CFO:lla. Tuskin tunkemassa tässä tilanteessa seinän ja karmin välistä, mutta tulossa on, kun varsinainen ikkuna avautuu.

32 tykkäystä

Tietoevry Banking olisi tulossa pörssiin Tietoevrystä eriytymisen myötä

25 tykkäystä

Kauppalehden Markkinaraati rupatteli potentiaalisista listautujista ja pohti, että milloin Helsingin pörssissä nähdään taas uusia yhtiöitä. :point_down:

Miksi listautumiset hyytyivät, millaisia yhtiöitä pörssiin kaivataan ja minkälainen on hyvä listautumisanti?

Muun muassa näistä aiheista keskustelevat Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen ja salkunhoitaja Tomi Korpivaara Aktiasta.

4 tykkäystä

Talouselämä kirjoittaa rakennusalan uudesta sarjaostajasta Kotera Groupista (maksumuuri). Tässä yksi potentiaalinen listautuja tulevaisuutta silmällä pitäen. Pro forma -luvuilla 2023 liikevaihto 75 MEUR ja liikevoitto 6 MEUR.

Rakennusalalle syntyi tammikuun lopussa uusi konserni Kotera Group , kun sijoitusyhtiö Korpi Capitalin osaomistamat LVI Kurikka , RKM Group ja Bark yhdistyivät saman sateenvarjon alle.

Suurimmat omistajat tällä hetkellä Korpi Capital (33 %) ja Bragnum Invest (25 %). Lisäksi “kymmenkunta yrittäjää” (40 %).

Toimitusjohtaja Tuomas Forsberg kuvaa Koteraa sarjaostajaksi, jonka tytäryhtiöt voivat jatkaa toimintaansa varsin itsenäisesti. – Yritysostot mahdollistaa ruotsalaisen sijoitusyhtiön Bragnum Investin tekemä sijoitus.

Näillä kasvutavoitteilla M&A tulee olemaan vauhdikasta, ja uuttakin pääomaa tarvitaan varmaan jossain vaiheessa.

Kotera tavoittelee noin 300 miljoonan euron liikevaihtoa viiden vuoden kuluessa, kun nyt siihen kuuluvien yhtiöiden pro forma -liikevaihto on nyt noin 75 miljoonaa euroa. Pörssilistautuminen on Forsbergin mukaan yhtiölle yksi mahdollinen vaihtoehto jossakin vaiheessa.

22 tykkäystä

Mietin tänään, että kaikki Yhdysvaltojen osakeindeksit ovat ATH:ssa, samaten DAX ja nyt Tukholman OMXS30. Bitcoin ja muut kryptovaluutat raketoi ja suorastaan hurmiollinen meno. “Börsfesten” kirjoitti Dagens industri. Eikö niin sanotun “listautumisikkunan” pitäisi olla apposen auki. Mutta missä kaikki IPO:t? @Mikael_Rautanen voisit vinkata suomalaisille yhtiöille, että nyt on aika toimia.

Omana vinkkinä neuvonantajille, että jos listautuvalla Suomi-yhtiöllä on edes hitusen kansainvälistä liikevaihtoa, kertoimet voi ottaa Tukholman tai Yhdysvaltojen verrokeista IPO hintaa määritellessä, turhahan se on Hesulin mörnijöistä katsoa vertailutasoa :wink:

25 tykkäystä

Eikö se johdu siitä kohdepörssin arvostuksesta, eli ei uskota saatavan Helsingistä riittävästi rahaa.

Luultavasti myös markkinan haasteet saattaa hieman heikentää listautujien tuloksia, joten ehkei olla valmiita listalle.

Kauppalehdessä tänään juttu GRK:sta:

Jutusta poimittua:
"Numeroiden puolesta yhtiö kelpaisi pörssiin. Toimelan sanoin GRK:ta onkin viritetty listautumisvalmiuteen:

[GRK:n toimitusjohtaja Juha Toimela]: ”Omistajat ovat valmiita harkitsemaan listautumista, kun sopiva markkinatilanne koittaa.”"

10 tykkäystä

Nokian Panimo on 365 Päivässä Pörssiin ohjelmassa koulutettavana, sieltä on tullut €200m markkina-arvoa ja 6 firmaa, ehkä tämäkin joskus.

Olutta ja pörssiä Janne Paavola Petri Roininen neuvottelija 240
Nokian Panimon toimitusjohtaja Janne Paavola ja Suomen kasvuyrittäjien puheenjohtaja Petri Roininen keskustelevat 365 Päivässä Pörssiin-ohjelmasta, oluen panemisesta, virvoitusjuomista sekä tulevista uudistuksista suomalaiseen alkoholilainsäädäntöön. Lähiviikkoina 8% vahvuinen alkoholi tulee ruokakauppoihin ja sen etämyynti tulee todennäköisesti lailliseksi syksyllä.

Ohjelmassa maistellaan Nokian Panimon tuotteita samalla kun Sami toipuu Kallen illasta.

neuvottelija Sisäpiiri-jaksossa keskustellaan lisää oluen panemisesta.

10 tykkäystä

Springvest piti eilen tunnin mittaisen kohdeyhtiöwebinaarin, missä mukana olivat Tilt, Solar Foods ja Sartar. Solar Foods on itselläni jo salkussa, joten mielenkiintoni oli siinä. Selvä viesti oli, että tekemisen meininkiä on ja listautuminen olisi ehkä ajankohtainen 2026, jolla pääomitetaan teollisen mittakaavan tuotantolaitoksen rakentaminen.

Kutakuinkin samalla viivalla olevia kilpailijoita toimitusjohtaja Vainikka mainitsi Nature’s Fyndin ja Impossible foodsin. Mikä huomattavaa, että Solarfoodsin rahoitus on Fyndiin (0,5 miljardia dollaria) ja Impossibleen (2 miljardia dollaria) nähden vielä vähäinen. Ennen syksyä tulee kuluttajatuotteita testimarkkinoille Singaporeen. Suomen tehdas on koekäytössä tällä hetkellä. Soleinin tuottaminen on todettu hyvin skaalautuvaksi ja kustannustehokkaaksi. Elintarvikelupia työstetään USAn osalta elokuulle, EU:n alueelle kesälle 2025. Uuden tehtaan investointipäätökseen on valmius mahdollisesti Q1:llä vuonna 2026 (jos tekevät itselleen tehtaan). Tämän yhteydessä sitten pohtivat, että hankitaanko pääomat tehtaaseen esimerkiksi listautumalla.

Eli kaikin puolin näyttää mallikkaasti etenevän kohti listautumista.

10 tykkäystä

Oisko potentiaalia?

4 tykkäystä

Mikä yritys siis kyseessä, kun en ainakaan itse kuvasta löytänyt tietoa?

8 tykkäystä

Olis kyllä potentiaalia, mutta kyseenalaistan taas että mitä iloa pörssilistautumisesta edes olisi näin hyvälle firmalle? Tuottaa niin kovaa tulosta ja tasaista kasvua että omistajilla on kohtuullisen hyvät oltavat. Ei pörssiin kannata väkisin lähteä.

Toki listautumisessa voi rahastaa, mutta eiköhän tuonkin tuloksen osingoilla pärjäile.

Näissä on toki myös aina se ”riski” että joku isompi ulkomaalainen toimija ostaa suoraan pois.

EDIT: nyt kun on tiedossa että kyseessä on Avant Tecno niin en näe edelleenkään mitään syytä lähteä pörssiin. Hyvä firma vaan menis pilalle hesulin pesukoneessa.

1 tykkäys

Avant Tecno Oy. Liikevaihdon kasvu% ja liikevoitto% varmasti kelpaisi sijoittajille, mutta miksi listautuisi?

18 tykkäystä

Tohon joku AI ohjaus ja jenkkilään spaciksi 10 miljardin valuaatiolla.

10 tykkäystä

Oikein arvattu. Ovat panostaneet viime vuosina sähkökäyttöisiin työkoneisiin ja heillä on käytössä oma nesteeseen upotettava akkukennotekniikka. Tilauskirjat on täynnä pitkälle tulevaisuuteen.

3 tykkäystä

Taitaa olla kaikille luettavissa, mutta pieni referointi:

Toimari sanoo never say never, mutta nyt ei ole oikea aika. Kuten aiemminkin tässä ketjussa mainittu, niin firmat katsovat listautumisia vuoden, kahden päähän pörssin heikon nykytilanteen tähden.

Jutussa myös mainittu omistajapohja suotuisana piirteenä llistautumiselle. 80% Coronaria, 10% henkilöstö ja useampi organisaatio joitakin pinnoja.

Jutussa myös mainittu Silmäaseman hyvä kasvu. Alla kuvankaappaus heidän sivuiltaan tuloksesta ja hieman sen kehityksestä.

Yhtiön markkina-arvo oli vuoden 2020 toukokuun alussa kuuden euron kurssilla noin 86 miljoonaa euroa.

edit.typo

4 tykkäystä