Aikakoneella koronaromahduksen piikkiin

Seuraa ajatusleikki. Jos saisit aikakoneen, johon olisi valmiiksi säädetty päivämäärä 17.3.2020, mitä tekisit nykytiedon valossa? En tiedä miksi, mutta eilen uppouduin pitkäksi aikaa tähän ajatukseen ja aloin jo viemään asiaa päässäni niin pitkälle, että alkoi oikein harmittaa, kun heräsin todellisuuteen.

Oma reittini kulkisi jotenkuten näin:

  1. Rahaa sisään. Jostain, ei väliä mistä. Pikavippiä, sijoituslainaa, ihan sama.
  2. Ensimmäinen ostos: koko rahalla Nestettä, lyhyeen pitoon ja 50% voitot kotiin.
  3. Sitten tungetaan koko omaisuus Genius Brandsiin, myydään kesäkuun alun piikissä.
  4. Tässä kohtaa omaisuus on moninkertaistunut, joten otetaan kiinni vaikka Tesla, joka kesä-heinäkuun vaihteessa nousi noin 50%. Se “kelpaa” ja rahat ulos.
  5. Jaaaa, sitten taas hypeä kiinni ja omaisuus kiinni Kodakiin. Myydään huipulta, jee.
  6. Tungetaan rahat Teslaan ja myydään koko omaisuus 1.9.
  7. Pari päivää odottelua ja taas kiinni kaikki Vow Asaan. Myisin kaiken tässä viikon mittaan pois - potti olisi niin iso jo, että eivät menisi ihan kerralla kaupaksi.
  8. Profit.

Tässä kohtaa soittaisin pomolle ja kiittäisin vuosista. Eläisin miljonäärielämää oloneuvoksena, kuitenkin maltillisesti perhe-elämästä nauttien enkä hassaisi rahojani taivaan tuuliin.

Ajatus nyt on ihan absurdi ja jos tämä koetaan tyhmäksi, niin liputtakaa pois.

11 tykkäystä

En tiedä onko absurdia tai tyhmää, itseni sai ainakin naurahtamaan.
Kyllä mun mielestä olennainen osa oppimista on funtsia riittävästi taaksepäin tapahtumia ja omia tekemisiä. Uskon, että vaikka jokainen dippi on erilainen, niin kyllä tässä koronadipissä ja markkinoiden käyttäytymisessä on paljon juttuja joita opiskellaan ahkerasti tulevaisuudessa - ja epäilemättä opetetaan myös AI:lle. Yhden opin tosta sun postauksesta vois ainakin yrittää hakea, että toiset osakkeet reagoivat nopeammin kuin toiset - varmaan sekä alaspäin että ylöspäin. Ja että ei tarvinnu välttämättä olla just 17.3. ostonapilla vaan myöhemminkin olis voinut tehdä ns. hyviä kauppoja.

2 tykkäystä

Hyvin sanottu :smiley:

Itsellä oikeestaan Korona oli aikuisiän ja sijoituskokemuksen ensimmäinen iso pörssidippi. Onneks tuli oltua hereillä ja muutama hyvä osto tehtyä, kuitenkin kokonaisuudessaan kaduttaa että tuli oltua liian varovainen vaikka muuten oma sijotusstrategia aika uhkarohkea ja monesti typerä onkin.
Tuli paljon kuunneltua podcasteja (rahapodi yms.) josta sai huonoja vaikutteita, epävarmuus ja pelko tarttui mediasta ja tuli otettua liikaa takapakkia ja jälkikäteen ajateltuna olis pitänyt vaan seurata intuitiota ja laittaa kaikki käteinen kiinni, Maaliskuussa sai naurettavan halvalla todella kovia laatuyhtiöitä ja eniten kaduttaa että ei tajunnut ostaa jenkkien teknojättejä (Amazon,Mcrsoft,Tesla) koska nyt olis ihan mukavasti plussalla salkku…

Onneks sentään jossain suositeltiin suomalaisia defensiivisiä laatuyhtiöitä niin sai pohjalta napattua Fortumia ja Sampoa, toinen erittäin hyvä ostos dipissä oli iShares Global Clean Energy ETF joka noussut ihan mukavasti.

Seuraavan kerran kun iso kriisi tulee ja kurssit laskee niin suoraa vaan kaikki käteinen kiinni, olis pitänyt jo maalaisjärkikin sanoa että nyt saa halvalla Amazonia,Mikkistä yms. jotka tulee vaan kasvamaan ajanmyötä.

Jees. Kolme pörssidippiä nähneenä, ne on vaan kaikki ollut erilaisia ja lähteneet eri syistä liikkeelle. Aina pitäis miettiä, mikä on olennaista tällä kerralla… vai pitäiskö? Ehkäpä ei. Itse ainakin olen tullut ajatelleeksi, että pitäis olla koko ajan sen verran yhtiöitä “tutkinnan” alla, että yhtiöiden allaoleva laatu olis selvä (riittävän vahva rahoitusasema) ja toisaalta tulis ehkä paremmin ja nopeammin mieleen se, miten sen kertainen kriisi niiden toimintaan vaikuttaa.

Jos on kolme romahdusta nähnyt niin oppii kyllä ettei oikeastaan tiedä mistään mitään ja ettei tulevaisuutta voi ennustaa. 2008 romahduksessa jengi osti liian aikaisin ja otti kunnolla turpiin kun kurssit jatkoivat laskemistaan ja alhaalla oltiin kohtuullisen pitkään. Nyt tästä oppineena Koronadipissä jengi odotti että käy samalla tavalla ja moni jätti ostamatta osakkeita maalis-huhtikuussa koska odotti että mennään vielä syvemmälle. RobinHood muksut päihittivät siksi Warren Buffettit. Pitänee vain pitää pää kylmänä ja aloittaa ostot ajallisesti hajauttaen heti kun näyttää “tarpeeksi” halvalta.

6 tykkäystä

Good point. Ja näin itse teinkin, tehden ostoja ennen pohjia ja sen jälkeen. Suurin “virheeni” tällä kertaa lienee ollut juuri se, että aliarvioin nousun nopeuden ja niinpä olin (jälkikäteen) liian varovainen ja ostot olivat liian pieniä. Edellisiin romahduksiin nähden poikkeuksellisesti pääomia oli kyllä jonkun verran vapaana… :slight_smile:

1 tykkäys

Ensimmäinen lause on oleellisin👍. Finanssikriisissä jäädyin, en tehnyt mitään. Koronakriisissä ostin ensin liian aikaisin, sitten lisää montun pohjalta (jopa halvimpana päivänä). Jopa päädyin menemään vivulle vaikka se pelottikin. Mutta koronakriisin virheet: ostin vain monttuun menomatkalla, ylöspäin tultaessa en käytännössä mitään. Lisäksi vivut tuli hävitettyä aivan liian aikaisin, toki 100% vieläkin sijoitusaste.

1 tykkäys

Samantapainen virhe tuli tehtyä, ostin koko matkan pienillä summilla kun mentiin alas.

Pohjallekin osui ostoja, mutta ylöslähdettäessä lopetin ostot ihan liian aikaisin. No tarttui sieltä salkkuun jotain hyviä ostoja, paljon kokemusta ja ennen kaikkea oppi omasta itsestään, kun salkun numerot olivat verenpunaisia. Nyt jo ikävöi niitä isoja miinusmerkkisiä päiviä ja tunteita. :grin:

Samoja fiiliksiä. Alamäkeen tuli ostettua vielä maaliskuussakin. Vaikein kuukausi oli mielestäni huhtikuu, eli kun oli jo noustu se noin 20% montusta. Alkoi hiipiä ajatus että pitäisi keventää ja hieman tuli kevennettyäkin. Ostaa ei uskaltanut. Oli vahva tunne, että saatetaan dipata vielä uudestaan monttuun ja ostot oli jäissä. Toukokuussa alkoi sitten kirkastua ajatus, että ylös tässä mennään ja aika vauhdilla.

Mitä tekisin toisin? Aivan kuten aloittajakin, eli kaikella montun pohjalta vaikka Teslaa. Helppoahan se on näin jälkikäteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että entä jos Fed olisi aikaillut ja oltaisiin tultu vielä 20-30% maaliskuun pohjista alas? Täysin mahdollinen skenario, joten turha mollata itseään, jos ei siltä nyt toteutuneelta pohjalta raapinut kaikella mikä irtoaa.

Itselläkin koronadippi ensimmäinen kokemani romahdus ja oma kokemukseni on kans että romahduksen aikana hukkuu ympäriltä tulevaan ristiriitaiseen noiseen.

En tiedä voisiko seuraavan romahduksen alettua tukevasti perehtyä romahduksen syihin ja tehdä ostoja vaikka fibonacci-tasoilta. Aion kyllä myös tehdä kuten aiemmissa postauksissa oli sanottu, eli koitan arvioida ensin kokonaiskuvan, jonka jälkeen koitan arvioida tilanteen voittajat ja häviäjät.

Lisätäkseni, ensi kerralla en turhia veivaa jos ei ole oikeasti vahvoja perusteita.

2 tykkäystä

Vastaavanlaisia kokemuksia itselläkin ja niistä voisin oppia jatkossa. Toki tämä menee sijoitusvirheet-ketjuun osuvammin.

Lankomies asuu Oslossa ja keväällä urheilumiehenä lähti betsaamaan XXL:n kanssa, jotain 3,5€ osti ja vinkkasi minullekin. En sitten uskaltanut ostaa, mutta muutaman kuukauden sisään tuohon kurssiin sai siirtää numeron 2 eteen.

Jep se just, periaatteessa eihän sitä voinu ennustaa kuinka pitkä romahduksesta tulee tai sitä ennustaa että keskuspankit pumppaa tuolla tavalla rahaa jollon romahdus jää todella lyhyeks.

Kuitenkin maalaisjärki olis heti pitänyt huutaa ‘‘OSTA’’ nimenomaan jenkkien teknojätteihin koska niiden bisnes ei koronan takia sula vaan päinvastoin kasvaa ja tuon kyllä takaraivossa tajus heti dropissa. + Loputon rahan määrä ei kriisiin tössää (Amazon,Mikkis,Fcbk,Apple yms). Perinteiseen valmistavaan teollisuuteen en laittas eurookaan, enkä finanssi yhtiöihin.

Ja nyt kun arvostukset ennätyskorkeella olis myynyty pois, uskon että jokin pieni dippi nähdään vielä vaalien tai muun yhteydessä, ei oo teknojättien arvostustasot täysin perusteltuja kuitenkaan.

Nii ja se kyllä vaikutti kans kun hirvee kuumottelu joka puolella ja kun ei kokemusta romahduksista niin alko itekkin kuumotteleen, ens kerralla fiksummin ja seuraa omaa vaistoa.

Tää oli hyvin kans sanottu: ‘‘Jees. Kolme pörssidippiä nähneenä, ne on vaan kaikki ollut erilaisia ja lähteneet eri syistä liikkeelle. Aina pitäis miettiä, mikä on olennaista tällä kerralla… vai pitäiskö? Ehkäpä ei’’

Periaatteessa jokanen romahdus on ostopaikka laatuyhtiöille jotka toimii megatrendi alalla, riippumatta mistä romahdus johtuu.

1 tykkäys

Aikakoneeseen syytä ottaa mukaan myös tulevien viikkojen Eurojackpot numerot :wink: .

Mielestäni tärkein apuväline sijoitustoiminnassa kehittymisessä on ns. sijoituspäiväkirja, johon ainakin itse kirjaan tarkkaan mitä milloinkin tehty ja MIKSI. Käyn useasti läpi toimenpiteitäni ja yritän oppia virheistäni. Lisäksi kun kurssit laskevat, haen tukea päätöksilleni kirjauksistani. Jokaisen yrityksen kohdalle kirjattu sijoitustavoite, sijoitusaika , mahdolliset riskit ja sijoituspäätöksen perustelut.

7 tykkäystä