Osakesijoittaminen

Airthings - ilmanlaatumittausta Norjasta

Haluaisin avata ketjun norjalaisesta Airthings-yhtiöstä. Itse olen perehtynyt vasta erittäin pinnallisesti joten joukkoälyn voimaa kaivataan :blush:

image

What we do
Established in 2008, Airthings is a global tech company led by a team of experienced scientists, engineers, developers and visionaries, with a common goal: to educate on the prevalence of radon, as well as other indoor air contaminants, and develop accessible technology solutions to help people stay healthy while improving energy efficiency in our buildings.

image

Now, Airthings employs over 90 people in offices around the world. With 300K+ monitors sold internationally and billions of air quality data points collected, Airthings is the global leader in “all things air.”

image

IR-sivut ja presikat, webcastit

Case Studyjä

TUOTE

Tuote sopii rakennukseen kuin rakennukseen, sillä mitataan ilmanlaatua (kosteus, lämpötila, CO2, CO2) sekä Radon. Myös “virusriskiin” liittyvää mittausta on kehitelty.

RADONMITTAUS – potentiaalinen kilpailuetu

Radon on tupakoinnin jälkeen toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja US:ssa. Radonmittaus on firman tuotekehityksen synnyinsija, kuten about-sivulta voi lukea

image

Mittalaitteiden vertailua:

Why two runners-up? Becauser the Airthings Wave Plus is just as unique as the Davis AirLink, but for a different reason: It’s the only device we’ve reviewed that can report on the presence of radon inside your home. Radon is one of the most common and deadly indoor pollutants, and it can’t be detected unless you’re actively looking for it. This monitor can also track the levels of carbon dioxide and VOCs.

Jatkuvan radonmittauksen kilpailukenttä

Tsekkasin STUK:n hyväksymät radonmittausmentelmät. Kannattaa katsoa jatkuvan mittauksen tuotteet, jotka ovat kilpailukenttää. Perinteisesti radonmittausta tehdään näytepurkeilla jne. eli ei jatkuvana mittaamisena.

https://www.stuk.fi/stuk-valvoo/sateilyn-kayttajalle/tyontekijoiden-suojelu-ja-sateilymittaukset/mittausten-hyvaksynnat

Sieltäpä huomataan, että Airthingsillä on hyvin vähän hyväksytyllä listalla oleva kilpailijoita… mutta haluatko esim tällaisen “kilpailijan” ostaa? Tai työnantajasi? En usko.

image

Stukin tiedote Airthingsin Corentium PRO-laitteen ohjelmistosta

https://www.stuk.fi/documents/12547/152948/Corentium-Pro-tiedote-13102020.pdf/1890871e-4a52-338f-93b2-a0a74ca2a6c1?t=1604034668748

Jälleenmyyjiä ja kumppaneita… mm. Walmart, Schneider Electric jne. mukana.

image

image

image

Suurimmat omistajat top-20

Pari sanaa numeroista

YHTIÖN OHJEISTUS 2024 on noin NOK200m+ ARR / liikevaihtoa NOK 1000m+

Jatkuvan laskutuksen osuus liikevaihdosta on pientä. Pitkällä aikavälillä tavoite noin 20%. Liikevaihdon bruttomarginaali sen sijaan on korkea > 60%.

EV nyt noin ~NOK 1300m, joten tavoitteeseen päästessään 2024 EV/ARR olisi noin 6,5x. Ei nyt mikään superhalpa silti. Treidaa kuitenkin mielestäni IPO-hinnan alla.

Yhtiön koko liikevaihto huomioiden EV/S tälle vuodelle on ~4 ja vuodelle 2024 tavoitteen mukaan 1,3.

image

image

image

Analyytikoiden (2kpl) targetit ovat noin 100% päivän listahinnan yläpuolella

image

CMD tulossa

image

Toivoisin siis tästä kohteesta keskustelua niin puolesta kuin vastaankin…

29 tykkäystä

Katselin pintapuolisesti läpi, mutten kauhean syvällisesti ehtinyt tutustua. Jatketaan illemmalla, mutta laitan muutaman ajatuksen jotka heräsi nopealla selailulla.

Keissin pihvi on selvästi tuo Radon mittaus, muutenhan tuotteessa ei näyttäisi olevan paljoakaan mikä erottaisi sen hyvin kilpailuilla markkinoilla, perus Co2 mittausta ja lämpötiloja, Iot:ta ym. Vallihautana tuo radon mittaus ei kyllä vaikuttaisi olevan huonoimmasta päästä, koska sen luotettavaan mittaamiseen vaaditaan ainakin Suomessa ja Amerikoissa säteilyturvakeskuksen hyväksyntä. Vaikka kilpailijoita kiinnostaisi markkina, niin erimaiden pakottavat viranomaishyväksynnät ovat lähtökohtaisesti suhteellisen kohtuullinen vallihauta mielestäni. Kilpailijoitahan tuolla kentällä silti on, ja Airthingsin tuote vaikuttaisi nopealla vilkaisulla olevan aikalailla markkinoiden kalleimmasta päästä, ainakin Suomessa.


Tuloslaskelma 21Q2

Vaikka yritys on viestinyt panostavansa kasvuun, niin kyllä nuo tuloslaskelman rivit silti pistävät vähän silmään. Liikevaihdon kasvu on mallia ok, ja suurin osa oli vieläpä orgaanista. Ikävä kyllä kulut kasvavat aina melkeinpä samassa suhteessa myynnin kanssa ja sama kaava oli havaittavissa 21Q1 sekä 2020 raporteissa. Ei näyttäisi myynti skaalautuvan kovinkaan hyvin, vaan myydäkseen enemmän tuotteita tarvitaan toistaiseksi yksinkertaisesti enemmän markkinointia, komponentteja ja myyjiä. Tähän yksi ratkaisu voisi olla keskittyä myynnissä enemmän yrityksiin ja ammattilaisiin, mutta toistaiseksi selvästi suurin osa myynnistä tulee kuluttajilta (Q2 Kuluttajat 49,8Mnok, yritykset 9,7Mnok ja ammattilaiset 8,5Mnok.) Kiinnostaisi visio siitä, miten tämä toiminta käännetään lopulta voitolliseksi :thinking:.

Ehkä vähän myös ihmettelen nykyisiä arvostuskertoimia, kun kyseessä on aikalailla täysiverinen tuotetalo jonka toiminta ei näyttäisi skaalautuvan kovinkaan hyvin. Ei sillä että tämä nykymarkkinassa absoluuttisen kallis olisi, mutta onhan tuossa vähän todistettavaakin vielä. Todella pintapuolinen raapaisu täältä myös, yritetään illalla syvemmin.

12 tykkäystä

Hei,
Ei ole sijoitus mielessä kokemusta firmasta mutta hyvää käyttäjäkokemusta :slight_smile:
Hommasin laitteen vuoden vaihteessa ja yllätykseksi se mokoma rupesi näyttämään punaista arvoa radonille. Talon rakennus vaiheessa tuli oikaistua tuon radon putkituksen kanssa sen verran että putket on maassa mutta ei ylösnousua katolle(koska tämähän ei ole radon aluetta(huono peruste!)). Arvelisin radon lähteen olevan kalliomurska mitä on talon perustuksen alla. n.30-40cm kerros.

No pienellä vaivalla sain väliaikais putkituksen pannuhuoneen korvausilma aukosta ulkoilmaan kanavapuhaltimen avulla. Arvot lähtivät päivässä vihreälle.

Hiihtolomaviikolla ajattelin että mitä tuo puhallin tuolla huristaa kun on talo tyhjä. Muutamassa päivässä taas arvot punaiselle. Puhallin päälle ja arvot taas vihreällä. Hyvin tuntuu laite mittaavan!

Nyt on jo putki ihan katolle asti, täytyy talvella seurailla tarvitseeko vielä puhallinta vai hoituuko painovoimalla.

21 tykkäystä

Nopeella Googlailulla yhtiön tuotteista suurinosa löytyy heti Google Shopista. Eikä juuri kilpailijoita tunnu olevan tuotteilla. Suomessa mm. Gigantti ja Verkkokauppa.com niitä tuotteita myy. Tämä viimeisin tuote on selkeästi hintahaarukan yläpässä “lippulaiva” malli.

Sinänsä ihan positiivisia merkkejä, kun tuotteet saavat hyviä arvosteluja ja löytyvät heti googlen shopista ensimmäisinä.

Vielä vaatii lisää asioiden penkomista ja selvittelyä, mutta tämä heti alkuun pisti silmään.

2 tykkäystä