Alexandria Group sijoituskohteena

Alexandria uutisoi 14.4.21 suunnittelevansa listautumisantia ja listautumista First North -markkinapaikalle.

Alexandria tavoittelee Listautumisella nopeampaa kasvua ja liiketoiminnan laajentumismahdollisuuksia. Osakeannista saadut varat käytetään ensisijaisesti Yhtiön kasvustrategian toteuttamiseen. Lisäksi osakeannilla vahvistetaan Alexandrian pääomarakennetta ja vakavaraisuutta sekä parannetaan Yhtiön riskinsietokykyä ja mahdollistetaan Yhtiön kasvun kiihdyttäminen investoinnein. Listautuminen parantaa myös Alexandrian tunnettuutta ja toiminnan läpinäkyvyyttä, mikä edesauttaa Yhtiön uusasiakashankintaa sekä uusien työntekijöiden rekrytointia. Listautuminen lisää myös Alexandrian mahdollisuuksia motivoida ja sitouttaa Yhtiön nykyisiä ja tulevia työntekijöitä sekä sidonnais- ja vakuutusasiamiehiä osakepohjaisten kannustinjärjestelmien kautta, sekä mahdollistaa Yhtiön osakkeiden käyttämisen maksuvälineenä yritysjärjestelyissä.

Suunnitellun Listautumisannin odotetaan koostuvan noin [4,0] miljoonan euron osakeannista, jossa Yhtiö laskee liikkeeseen uusia osakkeita, sekä noin [4,0] miljoonan euron osakemyynnistä, jossa tietyt Yhtiön osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan. Yhtiö pyrkii näin ollen keräämään Osakeannilla noin [4,0 miljoonan] euron bruttovarat, jotka se aikoo käyttää liiketoiminnan kehitysinvestointeihin, pääomarakenteen vahvistamiseen ja mahdollisiin yritysjärjestelyihin.

Monelle yksityissijoittajalle Alexandria on tuttu lehtien otsikoista, usein negatiivisessa mielessä. Uutisten mukaan yrityksen toimintaa on ohjannut tuottohakuisuus, eikä asiakkaiden rehellinen neuvonta. Moni asiakkaista on kokenut jopa tulleensa huijatuksi. Näistä uutisista on kuitenkin kulunut jo joitain vuosia, onko yrityksen toiminta muuttunut selkeämmäksi?

Perataan tässä ketjussa läpi Alexandrian listautumista. Yhtiö järjestää lehdistötilaisuuden tänään 14.4.2021 kello 11.00 alkaen etäyhteyden välityksellä. Lehdistötilaisuus järjestetään yhteistyössä Nasdaq Helsingin kanssa. Linkki tilaisuuteen.

30 tykkäystä

Selailin Alexandrian sivuja, kun kuulin listautumistavoitteista.

Viitisen vuotta sitten tein itse huonon sijoituksen tänne ja viime vuonna paloi hermo, kun olivat ostamassa yli 90%:n arvossa ollutta sijoitusta takaisin 60%:n hintaan ja tarjosivat vaihdossa öljy-yhtiöitä pitkänä arpana tilalle. Pari vuotta vielä lusittavana heidän asiakkaana, mutta rasti on seinässä huonoin sijoitusvalinta ikinä.

Nyt tuli vastaan rahastojen osalta mm. tällaistä alla olevaa kulurakennetta ja tuotot näytetään vuodesta 2011 tähän päivään, mikä tosin jää lähes kaikilla heidän rahastoillaan indeksille. Tätä indeksille häviämistä ei mainita missään. Lisäksi epäselväksi jää, puhutaanko tuotosta ennen vai jälkeen kulujen…

Screenshot 2021-04-14 at 9.42.45

Kehittyvien markkinoiden rahaston kohdalta löytyy mm. tällainen markkinointiteksti “Rahaston pitkän aikavälin vuosituotto-odotus on kulujen jälkeen noin 7-8 %”, vaikka historiassa tuollaiseen tuottoon ei ole pitkällä aikavälillä ylletty. Sama, jatkuva kusetus näyttää jatkuvan siis edelleen.

Screenshot 2021-04-14 at 9.49.32

Sitten on tällaisiä strukturoituja sijoituksia, jotka perustuvat siis siihen, että asiakkaan pitäisi ITSE tietää esimerkiksi viiden vuoden päähän jonkun indeksin tai osakkeen kurssin kehitys. Tässä on esimerkiksi KULTAYHTIÖT 2x BOOSTER, jossa voi saada vielä TUPLAtuotot: https://www.alexandria.fi/kultabooster

Sijoitukset rakennetaan niin vaikeaselkoisiksi, että helpompaa olisi kaduntallaajan aloittaa osakepoiminta ja menestyä siinä. Ehtoa ehdon päälle riittää ja se siloitellaan kupillisella kahvia, nätillä myyntipuheella sekä konvehdilla.

Oman epäonnistuneen sijoitukseni jälkeen kysyin koronadipissä lopulta, että “Miten uskotte sijoitukselleni käyvän?” Vastauksesta kävi ilmi, että edes aluejohtaja (tai kukaan “sijoitusneuvojista” koko firmasta) ei tiennyt myydyn tuotteen yhtiöistä mitään. Kukaan yhtiössä ei seuraa myymiään tuotteita ja niiden sisältämien yhtiöiden tilannetta.

Oman sijoitukseni päällä ajattelin istua tuonne vuoteen 2023 tammikuuhun saakka ja sen jälkeen en vilkaisekaan tuohon suuntaan. Kaikille ystävilleni ja kavereilleni olen antanut sijoitusmielipiteenäni, että tämä kioski kannattaa kiertää kaukaa. Samaa viestiä olen saanut myös firmasta työntekijäpositioilta lähteneiltä kavereilta.

Mutta kyllähän noilla palkkiotasoilla tulosta tekee, eli voi tämä salkussa olla hyvä omistus, jos FIVA ei tuohon kansan kusetukseen mitenkään puutu.

81 tykkäystä

Tämän täytyy olla yksi ennakkoon vihatuimpia listautumisia. Alexandrialla on kyllä kova työ puhdistaa mainettaan. Olettaen, että näin haluavat tehdä. Todella mielenkiintoinen listautuminen seurata.

39 tykkäystä

Mitä tarkoitat tuolla kohdalla, että asiakkaan tulisi ITSE seurata kehitystä? Eikö rahojen plus voiton palautus ole automaattinen, vaan edellyttää asiakkaan toimesta laskutusta?

Samoja mietteitä. Uutisia haettaessa yhtiön nimellä löytyy enemmän “lokaa” kuin “kehuja”. Noistakin toki aikaa ja jännä nähdä nykytilanne

Edit: Nykytilanne ei näytä kovin ruusuiselta.

Huomionarvoinen pointti myyjien näkökulmasta. Tähän yritykseen on todella helppo työllistyä sijotusneuvojaksi, eikä todellakaan tarvitse olla pitkää kokemusta tai osaamista. Henkilökohtaisen myynnin osaaminen avainasemassa ja jos kylkeen pientä osaamista rahoitusalaan liittyen niin se on etu. Myyntispiikit ja -tilaisuudet järjestetty siten, että asiakasta painostetaan ostamaan ja etukäteen on harjoiteltu vasta-argumentit kaikkiin syihin, joilla asiakas yrittää vetäytyä kaupasta. Esim. “pitää jutella vielä puolison kanssa” → “eikö puoliso olisi ylpeä sinusta, kun olet hoitanut perheen raha-asiat kuntoon” yms.

Sopimusteknisesti myös kuten edellä mainittu todella monimutkaisia sopimuksia ja niistä kysyttäessä ennen allekirjoitusta saa vastausta “siellä on noita perusjuttuja joita kaikilla pankeilla ja rahloituslaitoksilla, finanssivalvonta katsos velvottaa tähän”.

Sitten vielä tämä suoranainen valehtelu: https://www.alexandria.fi/helppo-paikka-piensijoittajalle

“Voi olla, että saisin jostakin nettipalvelusta sijoituksia halvemmalla, mutta maksan palvelusta. On yksi ja sama, mitkä palveluntarjoajan kulut ovat. Haen riittävää tuottoa ja tärkeämpää on, paljonko tuottoa minä itse saan”, [asiakas] toteaa.”

Toki voi olla, että tämä oikea kommentti asiakkaalta, mutta kyllähän tuo ikävältä kuulostaa. Sijoittajille mainostetaan, että on yksi ja sama, mitkä palveluntarjoajan kulut ovat. Toki käsi-kädessä tämän kanssa menee se, että sivuilla löytyvästä tuottolaskurista löytyy huomautus:

“Laskurissa ei ole otettu huomioon inflaation vaikutusta, verotusta, eikä mahdollisia kuluja, kuten merkintä-/lunastus, kaupankäynti- ja hallinnointipalkkioita.”

Tämä toki luonnollista, koska Alexandrialle ei omien etujen mukaista läväyttää asiakkaan ruudulle kuinka suuri ero tulee 20v aikana sijoitukselle jos kulut 0,5% vs 4,5%.

Kuten @Addick sanoi, sijoittajan näkökulmasta voi olla omistus, koska tulosta ovat tehneet, mutta todellinen riski sille, että Alexandrian pilvilinnat sortuvat niin on mahdollinen. Yrityksellä myös niin heikko maine rahoitusalalla, että vaikea nähdä, että se olisi ykköshakukohde työntekijöille. Toki työnantajan markkinat tällä hetkellä, mutta kaikista kovimmat tekijät tuskin Alexandriaa edes harkitsevat.

36 tykkäystä

Kaiken kuulemani perusteella tämä on niin epäeettinen yhtiö, että tämä case on helppo jättää väliin.

58 tykkäystä

Firma on parantanut juoksuaan ja laatuaan. Asiakastyytyväisyys eri tasolla kuin 5-10 v sitten. Toki on vielä “mainereppua” kannettavana. En dumaisi vanhojen yleisönosastokirjoitusten perusteella.

1 tykkäys

Mielenkiintoinen listaus! Tällaiset yhtiöt, jotka ovat ison yleisön “vihaamia” voivat olla jopa yllättävän tuottoisia sijoittajille. Toki edellyttää sen, että strategia, johto ja liiketoiminnan luvut ovat juuri nyt kunnossa. Yhtiön maineen (vanhojen asioiden takia?) takia yhtiön arvostus voi olla paikoitellen todella edullinen.

Ja minulla itsellä ei ole siis Alexandriasta mitään kokemuksia, tarinoita vain kuullut :slight_smile: Kriittisesti pitkälti tähän suhtaudun, mutta tutustun kyllä tähän(kin) IPOon avaramielisesti ilman ennakkoluuloja.

15 tykkäystä

Antiin osallistuminen ei kiinnosta, mutta Alexandria menee kyllä seurantaan kunhan kaupankäynti alkaa.

Noilla jättipalkkioilla kannattavuuden pitäisi olla kohdillaan, jos toiminta on muuten edes kohtalaisen tehokasta. Kasvua on paha arvioida. Luulisi, että asiakaskunta valistuu koko ajan ja kuluista ymmärtämättömiä asiakkaita on vuodesta toiseen vähemmän houkuteltavaksi mukaan.

3 tykkäystä

Mahdolliset voitot tai tappiot saa toki automaattisesti. Tarkoitan sitä, että sijoituksen aikajänteen ollessa 5 vuotta ja tilipäivän ollessa joissakin tuotteissa siellä lopussa, on asiakkaan oltava melkoinen Nostradamus arvioidessaan potentiaalista tuottoa.

Tuskin löytyy Inderesin palstaltakaan kaveria, joka pystyy tänään ennakoimaan esimerkiksi kultakaivosindeksin kehityksen tarkalleen viiden vuoden päähän yhdelle päivälle. Voihan olla, että neljä vuotta markkina kehittyy täydellisesti ja sitten pamahtaa joku kriisi. Tämä jää Alexandrialla asiakkaan vastuulle.

Ja toisessa päässä on sitten tuottojen maksimirajauksia. Se kuulostaa vähän tylsältä myös.

1 tykkäys

Hieman ihmeellistä, mitä tuo taidesäätiö on tässä mukana “Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Oma Säästöpankki Oyj ja tietyt muut sijoittajat ovat yhteensä, tietyin edellytyksin ja ehdoin, sitoutuneet merkitsemään osakkeita noin 3,5 miljoonalla eurolla suunnitellussa Listautumisannissa”?
Oman takavuosien kokemukseni mukaan myynti oli kuin lomaosakkeiden myymistä. Myös puhelinmarkkinointi oli hyvin agressiivista, vaikka sanoin, että varaa vain aika, mutta en tule sinne, niin silti soittivat uudestaan aikaa. Vain se, että sanoin muuttaneeni Monacoon lopetti puhelinmyynnin vajaaksi vuodeksi. Lopulta puhelinmainonta loppui. Onneksi en sortunut sijoittamaan mitään heidän kauttaan.

7 tykkäystä

Mielenkiinnolla luen luvut casen taustalla ja mihin suuntaan on firma kehittynyt vuosien saatossa. Vuonna 2005 marssin sisään Danskeen ja Alexandriaan kyselemään elämäni ensimmäisiä sijoituksia. Alexandriasta en mitään ostanut, mutta ovat kuitenkin soitelleet perään ja viimeisin soitto taisi tulla viime vuoden puolella. Sitkeää myyntiä siis jo 15 vuotta, vaikka aina ovat saaneet ei-kiitosta, ei kun ei kiinnosta/asuntolaina/suorat osakesijoitukset/ei sovi sijoitusprofiiliin tms. Kielteistä uutisointia on tullut firmasta, joo, omat muistikuvat verrattuna peruspankin myyntiin - aika samalla viivalla, asetelma näillä kivempi, en muista kokeneeni painostavana. Tämän foorumin jäsenet eivät ole sitä kohderyhmää varmastikaan, joten keskustelukin siltä osin helposti vääristyy. Miten he, jotka sitä kohderyhmää ovat?

3 tykkäystä

Tuo maine ja epäeettiset toimintatavat meinaavat estää omankin osallistumisen. Vasta-argumenttina itsellenikin on nimenomaan se, että vihatuissa yhtiöissä kytee mahdollisuus jopa ylituotoille. Toki, jos toiminta perustuu edelleen myös huijaamiseen, nousee riski kohuille ja sanktioille vähän liian korkeaksi. Pitää siis tutustua avarakatseisesti ja pohtia riskien suuruutta.

18 tykkäystä

Itekin aikoinaan haksahdin näiden sijoitusvakuutukseen ja olin viisi vuotta siinä kiinni. Tuotot jäivät ehkä neljäsosaan tai korkeintaan kolmasosaan heidän “lupaamistaan”, vaikka heidän rahastonhoitajansa piti olla paljon pätevämpi kuin normipankeissa olevat ja kulut olivat sen mukaiset. Nuoria lipeviä myyjiä. Tuli todella kusetettu olo, vaikka sentään pääsin lopulta näistä eroon.

18 tykkäystä

En tiedä paljonko listautumisen kulut yleensä ovat, mutta käsittääkseni satoja tuhansia. Firmaan ollaan keräämässä vain 4me rahaa sisään joten kuluihin olisi menossa luokkaa 10-20%. Ei kuulosta kovin hyvältä business caselta tuosta näkökulmasta.

Toisaalta nykyiset omistajat ovat myymässä tässä vaiheessa vain samaisella 4me:lla. Se ei tunnu siltä, että tässä yhteydessä otettaisiin ns. eläkerahat ja iso exit sekä jätettäisiin (uppoava) laiva. Uppoamisesta ei toki ole mitään näyttöjä, mutta jatkossa kun näkyvyyttä on enemmän, lienee firma ja sen toimintatavat enemmän julkisuudessa.

2 tykkäystä

Ihan hyvän ajankohdan yhtiö valinnut listautumiselleen. Sijoitusmaailmassa pääsääntöisesti viimeinen 10v on ollut oikein hyvää kehitystä, joten kelpaa esitellä lukuja 2010 lähtien. Kuten varainhoitoala yleensä, tämäkin on varmasti erittäin riippuvainen pääomamarkkinoiden kehityksestä. Suhtaudunkin tähän tässä kohtaa erittäin suurella varauksella, kun pörssit liitävät ennätyskorkeuksissa jo valmiiksi. Katsotaan nyt vielä se hinta kun se saadaan :smile:

12 tykkäystä

Lähipiiristä kokemusta näiden huijauksista. Todellakin löytyy mahdollisuuksia tuotoille ja jopa ylituotoille, mutta mielestäni tupakka- tai aseteollisuus on suorastaan ESG-allstar verrattuna näiden toimintatapoihin.

Jossain menee itselläkin raja, milloin ei halua ihan periaatteesta palkita dementiasta kärsivien tai muuten haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten huijaamista. Oli sitten kyseessä taakse jätetty ”kasvuvaihe” tai nykyinen toimintatapa.

43 tykkäystä

Tervetuloa vain palstalle, Alexandrian ystävä!

Jos sinulla on tuoreempaa tietoa asiasta, vieläkö Alexandria menettelee näin?

Aloitat säästämisen → joudut työttömäksi, etkä voi jatkaa kuukausisäästämistä → menetät koko aiemmin sijoittamasi pääoman.

Huikeaa!

Voisi rinnastaa siihen, että menettäisin Nordnetissä koko sijoitussalkkuni, jos en vähään aikaan lisäilisi sinne rahaa.

///

Lisäksi Alexandrian tuotteiden kulutasot syövät korkoa korolle -efektin kokonaan.

Sijoittajana en halua olla mukana epäeettisessä bisneksessä, joten tällä kertaa ei tarvitse edes miettiä, osallistunko antiin.

83 tykkäystä

Samat ihmiset siellä edelleen vetävät firmaa kuin ennen hpj:n mainostamaa “paradigman muutosta”.

Fellow Finance seikkailusta jäi sellainen olo, että johtajilla jotka työkseen kiskovat rahaa harmaalla alueella asiakkaitaan hyväksikäyttäen, ei ole mitään esteitä kertoa samanhenkistä vähän värittynyttä tarinaa myös sijoittajille.

14 tykkäystä