Alibaba ja muut kiinalaiset teknot

Ei kai tässä ole sinällään mitään tekemistä diktatuurin kanssa, mutta pakotteet tulevat vasta nyt. Kiinahan on ollut diktatuuri aina, mutta rassaavia tekijöitä on, että mitä siellä tehdään. Toki diktatuureissa tiettyjen asioiden tekeminen on helpompaa tai yleisempää. Eli Kiinan kohdalla ongelmaksi nähdään valtiollinen teollisuusvakoilu ja muu tiedustelu, puheet hyökätä itsenäiseen naapurimaahan ja Hong Kongin systeemin tuhoaminen. Sekä voitaisiin nähdä myös uiguurien kansanmurha ja muut raakuudet, mutta valitettavasti musta tuntuu, että se ei erityisen paljoa kiinnosta länsimaita, mutta onhan tuokin yksi tekijä. Jos taas uskotaan, että ongelmana on kehitys, niin ei Singapore ole ongelma, vaikka se on käytännössä diktatuuri ja kehityksessä Kiinaa edellä. Singapore ei tosin uhkaile naapureitaan eikä harrasta samanlaista vakoilua.

Onhan maailmassa diktatuureja, jotka eivät joko uhkaa naapurimaita sodalla ja yleisemminkin toimivat pelisääntöjen mukaisesti. Ei niitä erityisemmin nähdä länsimaisesta perspektiivistä ongelmana. Kuten yllä todettiin, niin puolet maista taitaa olla diktatuureja eikä tarvitse mennä paljoa ajassa taakse päin, kun suurin osa Euroopastakin oli diktatuureja. Jos mennään vielä vähän pidemmälle, niin muita ei ollutkaan. Mutta alkaa mennä ohi aiheesta.

Ottamatta kantaa asioiden moraaliseen oikeutukseen, niin ehkä täällä kannattaa keskittyä enemmän siihen, että miten asiat vaikuttavat talouteen. Yleisesti sijoittajalle taitaa olla paras tilanne, jos talous pääsee toimimaan mahdollisimman vapaasti, eli yleisestihän tämä lyö kapuloita rattaisiin. Toisaalla enemmän ja jossain vielä enemmän, vaikka jotkut yksittäiset firmat tilanteesta varmasti hyötyvät. Voisiko tässä alkaa teollisuus siirtymään pois Kiinasta?

Edit: Laitetaan vielä tämäkin. Väitän, että nämä ovat syitä siihen, miksi Kiinasta ei tykätä, ei se, että kyseessä on diktatuuri: Dutch government probes China’s ‘police stations’ in Netherlands | News | Al Jazeera

4 tykkäystä