Aloitteleva sijoittaja: miten aloititte sijoittamisen ja mistä lähteä liikkeelle?

Huomaa, että Ahlström-Munksjötä ollaan kovasti ostamassa pois pörssistä. Olen itse myynyt omat vuosia holdatut pois. Harmittaa, mutta ei mahda mitään.

Hei, kannattaa etsiä tuorein Talouselämä lehti käsiisi ja miettiä tuota Finnair sijoitusta uudelleen. Siinä oli hyvä kommentti Finnairista. Finnairin yhtiöarvo (markkina-arvo+velat) on lähellä kaikkien aikojen huippua, vaikka yhtiö on kanveesissa ja mahdolliset tulevat tuotot menevät velkojille ja hybridilainojen omistajille.

Kurssi on ehkä historiaan nähden alhaisella tasolla, mutta osakkeita on paljon enemmän kuin ennen ja velkaa on tolkuttomasti.

Tämä siis referaatti talouselämän jutusta. En ole itse tutkinut yhtiötä, koska en ole monestakaan syystä kiinnostunut yhtiöstä. Toki voi olla, että toimittaja oli erehtynyt, mutta ihan yleistä uutisointia seuranneena lentoyhtiöt eivät ole kovin hyvässä hapessa. Enkä odottaisi kovin nopeaa toipumista.

6 tykkäystä

Tätäkö tämä sijoittaminen on että katsellaan päivästä toiseen kun sijoitusten arvo vaan laske ja laskee päivä päivältä :smiley: ?
Onko nyt ollut vain huono aika lähteä tähän kelkkaan ja nousukin tulee jossain vaiheessa ?

5 tykkäystä

Pörssin luonteeseen kuuluu nousut ja laskut, ei kannata hätäillä. Ensisijaisen tärkeää on käyttää harkintaa ja tehdä tiedonhakua ennen ostopäätöksiä,

4 tykkäystä

Joskus lasku voi alkaa heti kun olet painanut ostonappia, lyhyen välin heilunnalla ei kannata vaivata päätään. Tärkeää on ymmärtää, miksi sijoitan tähän ja minkä hinnan maksan tästä jotta minulla on turvamarginaalia ja tuotto/riskisuhde on kallellaan tuoton puolelle. Tällöin voi turvallisin mielin istua kyydissä stressaamatta ja luottaa arvonnousuun pidemmällä aikavälillä. Jos yhtiö laskee yleisen laskun mukana, voi dipit mahdollisesti hyödyntää ostopaikkoina jos yhtiön fundamentit eivät ole muuttuneet huonompaan suuntaan :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Tämä lienee oikea paikka kysyä.

Momentum-osake joka saattaa raketoida ja pudota nopeasti; miten tällaisen myynti kannattaisi toteuttaa avaukseen? Viimeksi meni paikka ohi suun kun asettelin myyntihintaa ja sitten oltiinkin jo tultu reippaasti alas enkä ehtinyt muuttaa toimeksiantoa.

Trailing stop loss 1% alle huippuhinnasta ja 100% siitä alaspäin? Vai laittaa myyntihinnaksi reilusti alempi hinta jolloin myydään joka tapauksessa parhaalla mahdollisella hinnalla?

Jenkkimarkkinat aukeaa 16:30 ja silloin ei ole accessia koneelle niin täytyy toimeksianto tehdä etukäteen.

Näistä neuvoista viisastuneena supistin vähän hajautusta, laitoin kurssihälytykset päälle ja laitoin osan jo suoraan sisään.

Listaa supistin seuraavanlaiseksi, olkoonkin edelleen aika hajallaan.

5 Suomalaista
4 Norjalaista
2 Tanskalaista
1 Ruotsalainen
1 Saksalainen

Katsotaan mikä juna lähtee vetämään ja mikä ei, tuo saksalainen tuli vähän villinä korttina mukaan tähän touhuun, muttei antanut luonto periksi olla ostamatta.

Tosiaan riippuu milloin on aloittanut ja mitä salkku on syönyt. Esimerkiksi jos pistit pelimerkkejä 2020 maaliskuun pohjilla niin sai katsella nousevia kursseja vuoden loppuun, ei se nousu ikuisesti kestä. Monasti suositellaan hajauttamaan ajallisesti, jotta ei tekisi kaikkia ostoja kurssihuippuihin. Osa yrityksistä myös riskisempiä kuin toiset, ostin jenkkiläistä 3M maaliskuun pohjilta ja hädin tuskin on noussut 20%, kun vertailee teknologiaosakkeisiin. Toisaalta tuollaista isoa laivaa ei keikuta pienet laineet. Aika karkeasti isot riskit (isot voitot/häviöt) mahdollisia. Sitten vielä trendit ja markkinoiden suunta vaikuttaa kursseihin.

1 tykkäys

Törmäsin taas jollain sijoitusfoorumilla ohjeeseen varoa kaupankäyntikuluja viimeiseen saakka, koska ne “helposti syövät tuoton”. No en ymmärrä. Jos välityspalkkio on luokkaa 5 eur per transaktio ja hallinnointipalkkio jollain tilillä pari kymppiä vuodessa, niin miten nämä syövät tuotot. Vaikka tekisi 20 kauppaa vuodessa oltaisiin silti vasta satasen pinnassa. Miten tähän suhteutuu esimerkiksi Inderesin vuosijäsenyys à 200 eur plus mahdolliset muut tilaukset, joiden “tuottoja syövistä” vaaroista ei puhuta mitään?

Että onko ihan suhteessa tuo kaupankäyntikuluista varoittelu :)?

2 tykkäystä

Vaikka 10k salkulla tuo 100e on 1%. Jos teet 7% tuottoa, mutta veivaaminen aiheuttaa 1% vuosittaiset kulut (veivaamisen pitää lisääntyä salkun kasvaessa), niin 10 vuodessa teet vain 80% tuottoa 95% sijaan. Tähän vielä 200e inderesin premium päälle (tämä ei skaalaudu salkun kasvaessa, ainakaan nykyisellä hinnoittelu mallilla) ja ylimääräiset 2% kulut, niin teetkin 50% etkä 95% tuottoa. Jos analyysi ei paranna tuottojasi tuota 2% tai jopa enemmän.

20 transaktiota vuodessa ei ihan hirveästi ole, ainakaan kovalle veivaajalle, joten nuo kaupankäyntikulut on monilla varmaan lähempänä 500 euroakin.

3 tykkäystä

Myös ulkomailta ostaessa kulut on tyypillisesti suurempia. Jos ostat jenkkiosaketta jonka kurssi on 50e vaikka 10kpl 15e kaupankäyntipalkkiolla ja myyt sen kurssin ollessa 60e, kurssi on noussut 20% mutta tuottosi on vain 14%. Eli kaupankäyntikulut on syönyt tuotosta 30%.

Ja suhteuttaa siihen että aloittelijan salkun koko voi olla pienimmillään alle 1000e, kuten täältäkin voinut lukea joidenkin osalta… Tai maksimissaankin vain muutama tonni.
Tosiaan 50,00e osaketta kun ostaa 10kpl 15e kuluin, niin sijoituksen keskihinta onkin 51,5e… Myydessä vielä sitten päälle toinen 15e kulu…

1 tykkäys

Mä vastaan tähän, että joo ja ei.

Mun kaupankäyntikulut on ihan törkeen, koska teen pienillä summilla ja niin vähän. Mutta sitten taas, kyl mä mielelläni otan sen 50% tuottoa ja maksan kaupankäynti kuluja vs. Ei tuottoa ollenkaan. Jossain vaiheessa summat sitten putoavat sinne “sallitulle tasolle” kun rahaa on enemmän.

Mutta sitten taas, jos teet kauppaa paljon, niin alkaa olemaan enemmän väliä.

Eli se riippuu hyvin monesta asiasta :roll_eyes:

1 tykkäys

Komppaan tota sun ihmettelyä, ei ne kulut niin vaarallisia ole normaalissa sijottamisessa kuin Nordnetin ja rahapodin mainonnat antaa ymmärtää. Sitä paitsi, toi ongelma pätee lähinnä vaan pienillä summilla sijottaessa. Normaali työssä käyvä henkilö saa kuitenkin säästettyä suht nopeasti itelleen kassaa, jolloin kulut skaalautuu aika nopeesti.

Suurin kulu tässä harrastuksessa on IMO se että luokittelee itsensä esim. “arvosijoittajaksi” joka meinaa sitä et sijoitat vain Teliaan ja Nordeaan.

2 tykkäystä

Samaa mieltä, ja kuluja pitäisikin tarkastella kokonaisuutena, eikä vain yksittäisen kaupan osalta. Jos esimerkiksi sijoittaa pääosin maksuttomalla kk-säästöllä rahastoihin, voi satunnaiset osakeostot mielestäni tehdä hieman yli prosentin kululla. Mihinkään älyttömyyksin ei silti pidä sortua.

Muutenkin oma sijoitusfilosofia menee siten, että etsin ensin mielenkiintoisen indeksin/kohteen tmv, johon sijoittaa, ja vasta sen jälkeen halvimman vaihtoehdon.

OK! Ajattelin lähinnä sitä että kukaan ei varoittele vuotuisista sijoittajia tukevien palveluiden kuluista, vaikka ne on helposti samaa tai suurempaakin skaalaa kuin kaupankäyntikulut. Haluaisin itse olla vaikka kuinka monessa jäsenenä mutta ei tunnu järkevältä käyttää esimerkiksi 400 euroa eri palveluihin, kun jo sitä viittäkin euroa pitää varoa niin… :smiley: :smiley:

1 tykkäys

Sä voit miettiä sen samallailla kuin kuntosaliharrastuksen aloittaminen:

Sali.
Katsot vaikka kokeneen personal trainerin track recordin ja mietit että tolta saisin itselleni hyviä vinkkejä alkaa saada tämä kroppa kesäkuntoon. Toinen vaihtoehto on tutkia asiaa itse internetistä tai mahdollisesti omata kaveri joka osaa asiassa auttaa. PT jakaa myös osan matskustaan ilmaiseksi youtubessa joten et ole ihan varma kannattaako se maksullinenkin palvelu ottaa. Pätevällä pt:llä toi ohjaus on kuitekin melko hyvä lisäarvo ihan kokeneemmillekkin treenaajille.

Sijoittaminen.
Katsot hyvän track recordin omaavan analyysilafkan ( vaikka inde tai redeye ), ja pohdit saisitko täältä parempia sijoitussuosituksia kuin osakkeista puhuvalta kaveriltasi. Tosin näistäkin lafkoista löytyy myös ilmaista infoa joten mietit riittäisikö se ja säästäisit vuosimaksun.

Valtaosa normisijoittajista häviää vaikka Inderesin salkulle ja voisin väittää että lähes jokaisen satunnaisen sijoittavan tuttuni olisi kannattanut peesata inderesin salkkua ja olisivat kattaneet nopeasti kulut. Toisaalta tämä ilmainen palsta on myös informatiivinen jos vaan löytyy aikaa ja motivaatiota opiskella itsekkin.

Jossain määrin tämä korona-aika on laskenut maksullisten analyysipalveluiden, sekä erittäin tasokkaan Inderesin foorumin etumatkaa ulkomaisiin vastaaviin foorumeihin. Jos kolme rakettiemojia on riittävä analyysi ylituottoon niin kattavat raportit voi tuntua aivan turhalta. En kuitenkaan usko hetkeäkään että tämä olisi uusi normi vaan asioihin syvällisempi perehtyminen tulee taas “muotiin”.

6 tykkäystä

Kuluista:

Jos ei osaa osakepoimintaa ja haluaa sijoittaa osakkeisiin pääasiassa rahastojen kautta, niin minkälaiset kulut ovat mielestänne kohtuullisia, jos haluaa laaja-alaisesti (globaalisti että toimialoittain hajautetun ) hajautetun rahaston osuuksia ostaa? Pitkällä tähtäimellä indeksituotto siis riittävä tavoite.

Siellä taviksen N-marketissa puhutaan n. 0.6% vuotuisesta kulusta. Merkintä ja myynti netissä (ei konttorissa) käsittääkseni molemmat 0%.

Saako tuommosen paketin olennaisesti halvemmalla?

Passiivisessa sijoittamisessa kulutaso on yleisesti ottaen vahvasti kytköksissä siihen, kuinka spesifille tai pienelle sektorille halutaan päästä kiinni.

Kaikista yleisimmät vaihtoehdot, kuten S&P500 tai OMXH25, ovat suosituimpia vaihtoehtoja, ja näin ollen kuluiltaan pienimpiä. Mitä enemmän erikoistuneisiin toimialoihin mennään, kuten vaikka Esports tai Clean energy sektorit, sitä kovempi hinta (kulut) ovat. Rahasto ja Etf sijoittamisessa näkemyksen ottaminen on siis mahdollista vastaavalla tavalla kuin suorissa osakkeissa, ja mitä spesifimpi tuote, sitä korkeammat kulut yleensä ovat.

Laajaan globaaliin ja toimialakohtaiseen hajautukseen pääsee rahastoilla helposti ilman sen erikoisempia vaihtoehtoja, joten tuon 0,60% alittaminen onnistuu vaivatta, mikäli tavoite on vain laaja hajautus, eikä niinkään tietyn näkemyksen ottaminen. Vertailun vuoksi S&P500 indeksiä saa ostettua 0,08% kuluilla, ja OMXH25 indeksiä jopa todennäköisesti kuluitta.

Itsellä on ETF salkussa neljää erilaista tuotetta, joista kahdessa on otettu vahvempaa näkemystä tietyistä markkinoista, ja salkun kokonaiskulut ovat 0,18%.

5 tykkäystä

Hei, oon aloitteleva sijoittaja. Kuukausi sitten laitoin n. 1,5k SRX8 ETF:ään ja nyt tarkoituksena olisi ostaa muutamaa ETF:ää lisää pitkällä aikavälillä - ns. loppuelämäksi. Mietteissä olisi muutamalla palstallakin jo useasti keskusteluissa mukana olevat EUNL ja IS3N ETF:t. Niissä mielestäni kulut ovat matalat ja kasvuosuuksia kaikki sekä tuottaneet ihan hyvin. Tavoitteena on siis laittaa noin 1000e/kk. Olen siis vastavalmistunut lääkäri, ikää 25v ja tällä hetkellä pystyisin tosiaan laittamaan tosiaan tuon 1000e/kk.

Kysymykseni kuuluu siis: meneekö nuo SRX8 ja EUNL liian päällekkäin? Ja mitä mietteitä tuosta triosta (SRX8, EUNL, IS3N)? Kannattaako laittaa aina se 1000e kuukaudessa yhteen ETF ja sitten seuraavana kuukautena toiseen jne. Noita kutsuttu aika “pomminvarmoiksi” ETF:ksi ja tavoite tosiaan on pitkä tähtäin. Jos löysää on ns. 4-5k tällä hetkellä niin, että jatkossa pystyy laittamaan aina tämän alkupanostuksen jälkeen sen 1k/kk niin kannattaako noita painottaa jotenkin? Vai laittaa vaan 2k EUNL ja 2k IS3N nyt?

Kiitos jo etukäteen vastauksista! Myös muita ETF ehdotuksia otetaan vastaan!

1 tykkäys