Osakesijoittaminen

Aloitteleva sijoittaja: miten aloititte sijoittamisen ja mistä lähteä liikkeelle?

Haluaisin kuulla vähän neuvoja osakesijoittamisesta, kannattaako alkaa sijoittamaan, millasella summalla ja mistä lähtä liikkeelle.
Ois kiva jos kertoisitte jotain siittä miten ja millon aloititte sijoittamisen.

5 tykkäystä

Aloitan lyhyesti, koska kysymys on todella laaja. Tästä on varmaan kirjojakin kirjoitettu monen monta. Kuitenkin: tavalla tai toisella kannattaa aloittaa ja mahdollisimman aikaisin, jotta voi hyötyä korkoa korolle ilmiöstä. Itse kuulin tästä ekaa kertaa sijoittamisen kontekstissa vasta joskus lukion jälkeisissä kaupallisten aineiden opinnoissa (voi olla, että nukuin aiemmin) ja ihmettelin, että kuinka tämä ei ole pakollista opetusta peruskoulussa.

10 tykkäystä

Kannattaa varata yksi päivä ja lukea täältä sijoitusstrategia yms. ketjut alusta loppuun. Opit taatusti enemmän.

Aina kannattaa aloittaa sijoittaminen mutta sen jälkeen onkin sitten noin miljoona eri vaihtoehtoa miten edetä. Summat sellaisia ettei talo lähe alta ja pystyy elämään normaalisti eli älä ota lainaa ennenkuin tajuat miten homma toimii.

15 tykkäystä

Kohtuullisen tuoreena sijoittajana komppaan vahvasti tätä mitä @Seinakadun_Keisari sanoo. Ennen kuin aloitat niin ota foorumi seurantaan ja perehdy erityisesti mm sijoitusstrategiaketjuun, ”Mitä sinulla on salkussa?” -ketjuun (erityisesti niihin kommentteihin missä on avattu salkkujen sisältöä enemmänkin) ja tietysti myös sijoitusvirheet-ketjuun. Näiden pohjalta saa varmasti perspektiiviä moneen asiaan ja esimerkiksi oman riskinottohalukkuuden suhteen punnittuja näkökulmia.

Itse 1,5 v hieman aktiivisemmin markkinoilla toimineena olisin säästynyt aika monelta veivaukselta jos olisin käyttänyt strategian suunnitteluun vielä enemmän aikaa mitä silloin tein - ja tämä foorumi sekä Inderesin sisällöt tarjoaa tähän kyllä todella hyvät työkalut.

13 tykkäystä

Itse aloitin sijoittamaan 23-vuotiaana, kun pidin välivuotta koulusta ja huomasin töistä jäävän melkoisesti ylimääräistä opiskelijan elämäntyylin ansiosta. Aloitin sijoittamalla Dansken omiin rahastoihin, mutta 2014 lokakuussa siirryin Nordnetiin ja mukaan tulivat superit.

Noin vuoden tutkimisen jälkeen tulivat ekat ETF:t, ja tuli sitä ostettua Nordeaakiin. Nyt kys. ETF:t ja Nordea on myyty pois, mutta tuo 2014 ostettu rahasto on edelleen parhaiten tuottanut sijoitukseni aivan kirkkaasti.

Kannattaa lähteä liikkeelle laatimalla hyvä budjetti/kulunseuranta ja automatisoimalla kk-säästö pariin rahastoon. Itselle toiminut hyvin ja välillä tullut kuun lopussakin siirrettyä lisää. Kun taloudenhallinta toimii ja itseluottamus kasvaa voi alkaa harkitsemaan muitakin kohteita.

Tsemppiä ja onnea!

7 tykkäystä

Lyhyesti:

Aloitin 2009-2010 vaihteessa ensin pelkillä rahastoilla. Jälkikäteen hyvä tapa aloittaa, sillä turvallinen ja hajautettu. Olin opiskelija ja laitoin opintolainasta aloituspääoman, jonka jälkeen 100-200€/kk lisäys. Aloin muutamia osakkeitaki poimimaan kun markkina alkoi rahastojen myötä kiinnostamaan ja tulemaan tutuksi.

2014 lähdin vaihtoon ja laitoin melkein kaikki lihoiksi reissailua varten. Reissurahaa oli hyvin kertynyt.

2014-2019 olin hyvin passiivinen. Joitakin rahastoja ja yksittäisiä osakkeita.

2019-2020 vaihteessa aktivoidumme uudestaan. Heti perään korona. Nyt olen korona dipin jälkeen ollut paljon aktiivisempi. Vaikka olin pitkään passiivinen seurasin silti sivusilmällä markkinoita.

Omat lessons learned: aloita pienestä ja turvallisesta - siitä minkä ymmärrät. Lue, tutki ja kysele niin ymmärrys kasvaa. Tee oma strategia ja pidä siitä kiinni, mutta anna opitun muttaa sitä tarvittaessa.

9 tykkäystä

Täältä löytyy Inderesin matskuja aiheeseen liittyen:

7 tykkäystä

Muutamia ajatuksia:

 • indereksen sijoituskoulu -> kahlaa sivustolta KAIKKI läpi, vaikka pariin kertaan (eli tuo tyhma_rahan viesti edellä)

 • kirjat -> selvitä esim. sijoituskirjallisuus-ketjusta suosituksia perusoppaiksi (esim. Seppo Saarion “Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?” on hyvä alku ensimmäiseksi kirjaksi)

 • sijoitussuunnitelma -> indereksen sijoituskoulussa on tv-jakso myös tästä… sinun kannattaa miettiä heti aluksi kirjallisesti oma riskinsietokyky, tavoitteet, hätäkassa, allokaatio (kokonaisvarallisuuden tavoiteltu jakauma) ym. ym. (–> esimerkiksi itsellä on mietittynä tietty euromäärä “hätäkassaksi” ja siihen päälle käteistä näköpiirissä oleviin isompiin menoihin… ja sen jälkeen kaikki ylimääräinen menee osakkeisiin)

 • ajankäyttö -> jos osakkeiden penkominen, tilinpäätösten lukeminen, analyysien lukeminen maistuu puulta tai aikaa ei ole, niin suosittelen indeksisijoittamista / rahastosijoittamista, en niinkään osakepoimintaa. Itse aloitin alkuun indeksisijoittamisella, totesin sen aivan liian tylsäksi… päädyin osakepoimintaan ja sain tästä itselle rakkaan (ja toistaiseksi tuottoisan) harrastuksen… ylituoton tekeminen indekseihin nähden on oikeasti mahdollista mm. indereksen analyysien sekä oman perehtymisen avulla!

 • aika, psykologia ja kokemus -> jos päädyt osakepoimintaan, niin 1-2 vuotta alussa kannattaa mennä suhteellisen pienellä panoksella… itse kun aloitin niin muistin mitenkä arvonkehityksenä -100€ tuntui pahalta… siitä sitten pitää pyrkiä tietoisesti kovettamaan itsensä miltään tunteilta rahan ollessa kyseessä, tulipa tappioita tai onnistumisia (esim. nykyisin itsellä normaali päiväheilunta on huomattavasti suurempi summa euroja)… tämä vaatii siis tietoista itsensä psyykkausta ja kokemuksen kertyessä se on helpompaa… nykyään epäonnistumiset tai onnistumiset eivät aiheuta suuremmin tunteita… suhtaudun kaikkeen tekemiseen omasta mielestäni jo suhteellisen rationaalisesti

Lopuksi: Tärkeintä on aloittaminen… oletkin jo aktivoinut hakemaan tietoa, olet aivan oikeilla raiteilla! Muista, että tyylejä on monia. Se mikä sopii yhdelle, ei varmasti sovi kaikille muille. Pikkuhiljaa kokemuksen edetessä oma tyyli löytyy… siksi kannattaa aloitella maltillisella rahamäärällä ja maltillisilla odotuksilla. Onnea tuleville päiville, olet tulossa mukaan hienon harrastuksen pariin!

lisäys:

markkinaotsikot, uutisotsikot -> tämä on psyykkauksen ohella mielestäni toinen vaikea… tänä päivänä uutisotsikot (KL, arvopaperi, IS ym. ym) hakevat suuria lukijamääriä tarjoilemalla kaikenlaisia “vinkkejä”, “kauhuskenaarioita”, “tärppejä” ym. ym. Tämä on valitettavaa aloittelevan sijoittajan kannalta ja suosittelen suhtautumaan 99% suodatuksella KAIKKEEN tähän perusuutisotsikkoon… ne ovat MARKKINAHÄLYÄ joilla tavoitellaan lukijoita… niillä EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ fundamenttiperusteisen osakeanalyysin kanssa… eli joko a) osakepoimijana perehdyt erittäin hyvin omistuksiisi ja siten muodostat itsellesi kuvan yhtiön “käypästä arvosta” ja olet levollisin mielin mediamyrskyn keskellä tai b) ostat indeksirahastoja/osakerahastoja ja olet myöskin täysin rauhallisin mielin :slight_smile:

tsemppiä!

lisäys 2: osakepoimijana itselle yksittäinen tärkein ajatus koko sijoittamisessa on ajatus TURVAMARGINAALISTA (Margin of Safety), KÄYPÄSTÄ ARVOSTA (FAIR VALUE) sekä MR. MARKETISTA (Herra Markkina)… tämä on minulle pyhä kolminaisuus… mistä on kyse? Sen löydät tästä videosta!

40 tykkäystä

Alla mielestäni aloittelevalle sijoittajalle soveltuvia ohjeita:

 • Tee sijoitussuunnitelma.
 • Älä sijoita rahaa, jota et voi hävitä.
 • Älä sijoita lainarahaa.
 • Riskin pienentämiseksi sijoita indeksiin, esimerkiksi kuukausisäästöllä. Tällöin hajautat sijoituksiasi ajallisesti sekä maantieteellisesti / yritysten lukumäärällä.
 • Suoralla osakepoiminnalla voi voittaa indeksin. Jos sijoitat osakkeisiin, älä sijoita liian moneen yhtiöön, eli keskitä salkkusi tarkkaan analysoituihin yrityksiin. Yli kymmenen yritystä on liikaa.
 • Valitse välittäjä, joka tarjoaa alhaisimmat kulut (kaupankäyntikulut sekä säilytyspalkkiot).
 • Perehdy osakesäästötiliin korkoa korolle -ilmiön vuoksi. Perehdy myös siihen, miten tappiot vähennetään osakesäästötililtä (korostaa hyvien poimintojen tärkeyttä).
 • Perehdy voittojen sekä tappioiden verotukseen, varsinkin vuosittaiseen alle 1000€ arvosta myymiseen (verottomasti).

Ja tosiaan, itse aloitin sijoittamisen helpoilla (ja tylsillä) indeksisijoituksilla, kuukausisäästäen.

14 tykkäystä

Aika hyvin sanottu tuossa yläpuolella joten ei paljon lisättävää, mutta jokaisella on oma tyyli ja se täytyy ajan kanssa hakea kunnes löytyy itselle sopiva tapa tehdä asioita. Itse en enää juurikaan sijoita suuriin yhtiöihin suoraan, ellei sitten tule hyviä ostopaikkoja, jolloin saisi jotain yksittäistä yhtiötä edullisesti (pitää olla käteiskassa varalle). Pienemmistä yhtiöistä löytyy yksityissijoittajalle mielestäni paremmin mahdollisuuksia indeksin voittamiseen. Inderesin mallisalkku hyvä referenssi, mistä lähteä liikkeelle. Muuten suosittelen indeksiin sijoittamista :slightly_smiling_face:

8 tykkäystä

Kaikkien kannattaa aloittaa rahasto/indeksi sijoittamisesta kuukausisäästöllä. Tämä tarjoaa turvallisen vaihtoehdon tutustua sijoittamiseen ja miten se itselle sopii. Tämä myös antaa hyvän hajautuksen alkua varten. Sitten se ensimmäinen osake ei ole 100% painolla missään vaiheessa. Sitten oman kiinnostuksen, osaamisen ja taloudellisen tilanteen mukaan muokkaa suunnitelmaa.

Mutta kaikista tärkeintä on vain aloittaa ja ei tehdä sitä tarpeettoman vaikeaksi. Minulla tuo indeksisijoittamis vaihe kesti viitisen vuotta kunnes koronamarkkinat tarjosivat hyvä tilaisuuden tehdä peliliikkeitä.

5 tykkäystä

Muutamia pointteja joita itsellä tulee mieleen

-Jos sinulla ei ole aikaa/halua opiskella yksittäisiä yhtiöitä ja seurata tarkemmin, ei kannata sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin vaan keskittyä rahastoihin ja indekseihin

-Opiskele ensi alkuun yksinkertaisimpia tunnuslukuja kuten mitä tarkoittaa P/E ratio tai ROE.

-Aloita pienemmillä summilla ja lisää hiljalleen pääoman määrää taitojen ja kokemuksen karttuessa. Jos alat stressaamaan jatkuvasti jossain kohtaa menettäväsi pääomasi niin silloin on hyvä pohtia onko varallisuudesta liian suuri osa osakkeissa/rahastoissa ja pitäisikö pinoa vähän höylätä pienemmäksi

-Ennen kuin sijoitat yksittäisiin firmoihin jos sijoitat, opiskele yhtiötä. Älä koskaan sijoita perehtymättä tai sillä ajatuksella että joku kaveri vinkkasi tämän olevan hyvä tms. vaan todenna se itse onko kohde hyvä. Kun sijoitat, ymmärrä ostavasi palan yritystä, eikä yksittäistä osaketta.

-Tutustu myös talouteen laajemmin ja ymmärrä mitkä asiat heiluttavat osakemarkkinoita sekä missä menee nykyiset arvostustasot yleisesti jne.

-Seppo Saarion “Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” oli itselle ainakin loistava kirja alkuun saamaan kokonaisvaltaista hahmotusta markkinasta

-Älä lähde tavoittelemaan pikavoittoja ja ymmärrä kärsivällisyyden merkitys sijoittamisessa.

Tässä muutamia yleisiä neuvoja mitä tuli mieleen. Opiskele aihetta ja pyri kokoajan oppimaan lisää, sillä se aukeaa pikkuhiljaa paremmin :slightly_smiling_face:

12 tykkäystä

Vaikka päätyisit passiiviseksi rahastosijoittajaksi, mikä on perusteiltaan hyvin simppeliä hommaa, suosittelen lukemaan sijoituskirjallisuutta ja perusteita silti ihan reilusti. Kun pohjatiedot on kunnossa, on huomattavasti helpompaa pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa eikä ala niin herkästi höntyilemään esimerkiksi markkinan laskiessa. Jos sijoitushorisontti on kymmeniä vuosia ja sisäistää markkinan toiminnan, ei isokaan laskumarkkina hetkauta kun ymmärtää, että nyt saa halvemmalla ja tämä on väliaikaista.

10 tykkäystä

Juurikin näin, komppaan edellä kirjoittaneita.

Indeksisäästäminen on oiva tapa aloittaa tänään. Samalla opiskella ja tutustua alaan. Kyllä se oma “tyyli” sitten löytyy ajan kanssa. Itsellä meni melkein 6vuotta pelkkien indeksirahastojen kanssa ja nyt “laajentanut” suoriin osakeostoihin.

Itselle sopii small/midcap yhtiöt, kotopörssistä ja teknologia. Olisi ollut melkein mahdoton löytää tämä niche kaiken mahdollisen seasta.

Salkku on tukevasti plussalla ja hyvin hajautettu. Ei pelota koronat eikä fedin rahatykki.

Suosittelen alkuu Merja Mähkän “Sijoittajaksi 7 päivässä” löytyy myös äänikirjana.

6 tykkäystä

Kiitos vastanneille, hyviä neuvoja.
kiitos varsinki nuista kirja vinkkauksista.

10 tykkäystä

Ei kannata mennä yksityiskohtiin heti, pysy suurissa linjoissa.

Tarvitset sijoitusstrategian, etsi sellainen vaikka Inderesin sijoitusstrategia-ketjusta. Punnitse, haluatko sijoittaa osakkeisiin vai indeksirahastoihin. Jos et ole valmis panostamaan aikaa ja vaivaa, suorat osakkeet eivät välttämättä ole sinua varten. Voit kokeilla osakesijoittamista virtuaalisalkulla tai pienellä rahasummalla ensin.

Rahasumman puolesta riittää kolme sääntöä:

 1. Älä sijoita niin pientä summaa, ettei välityspalkkioiden jälkeen jää käteen mitään. Muutamaa satasta ei oikeastaan kannata osakkeisiin pistää useimmilla välittäjillä. Jos sijoitat oikeasti kymppejä tai satasia, matalakuluinen indeksirahasto on varmempi valinta.
 2. Pidä käteisenä n. parin kuukauden elämisen tarpeita vastaava määrä + tiedossa olevat suuremmat hankinnat tai muuten riittävän suuri riskipuskuri
 3. Sijoita muuten niin pitkälle kuin hermot kestävät. Mitä se sitten tarkoittaakaan sinulle. Jos huomaat toteuttavasi impulsiivisia kauppoja tai murehtivasi päivämuutoksia, olet luultavasti sijoittanut liikaa.

Jos tämän jälkeen päädyit suoriin osakkeisiin, sitten on tiedettävä osakkeiden arvonmuodostukseen vaikuttavat tekijät. Tämä on kuitenkin vasta, jos et päätynyt hylkäämään osakkeita indeksirahastosäästämisen eduksi.

Suosittelen, että kuuntelet Inderespodit oppiaksesi perusteita. Kauppalehteä älä lue, äläkä Arvopaperia tai muutakaan suomalaista talousjournalismia. Nordnetin rahapodi ja Trader’s Club ovat ihan OK.

Korostetapa nyt sitäkin, että jos päädyt indeksirahastoon, sitten niihin pitää perehtyä aivan samalla tavalla kuin osakkeisiin. Ei nimittäin ole samantekevää, mitä indeksiä tai mitä sektoria lähtee seuraamaan. Yhtä pääindeksiä kohden on lukuisia indeksin osajoukkoa jonkun säännön mukaan seuraavia alaindeksejä. Esim. MSCI USA seuraa S&P 500- indeksiä, ja MSCI USA Quality Factor, -Buyback, ja Prime Value siitä eri tavalla muodostettuja osajoukkoja.

Puhumattakaan siitä, että on eri asia lyödä rahat NASDAQ:iin kuin OMXH:hon. Väittäisin, että Helsinki-indeksiin säästämällä ei pitkälläkään aikavälillä välttämättä pääse hirveän suurille tuotoille. Markkinaindeksi kun kehittyy tai ei kehity pitkälti riippuen talousalueesta.

21 tykkäystä

Kannattaa kyllä perehtyä pitemmässä juoksussa. Suurin virhe sijoittamisessa on että ei ala sijoittamaan. Jos tekee alun liian vaikeaksi niin jää aloittamatta. Samalla jää helposti säästämättä. Vaikka säästäisi tappiolliseen korkorahastoon jää helposti enemmän käteen kun ei sijoittaisi ollenkaan kun käteisellä on tapana poltella takataskussa.

7 tykkäystä

Omana vinkkinä on se, että jos rahastoihin päätyy ja katse kääntyy kohti aktiivisia rahastoja, niin kannattaa muistaa, että näiden kanssa menneisyyden tuotot eivät ole tae tulevasta. Nopeasti löytyy rahastoja, joissa viimeisen vuosikymmenen tuotot huitelee +500%, mutta tässäkin hyvä muistaa se, että pitkässä juoksussa suurin osa aktiivisista rahastoista tulee häviämään tuotossa indeksille.

5 tykkäystä

Neuvoni, että kannattaa aloittaa. Ja, että ihan tässä alkuvaiheessa kannattaa lukea Seppo Saarion kirja: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin? Samoja ajatuksia toki täällä ketjuissakin, mutta kirjoissa asiat on jäsennelty ja ehkä helpompi suhteuttaa. Itselle kirjat on antaneet hyvää pohjaa ja näkemystä.

3 tykkäystä

Tämähän on aivan totta. Olen itse pohtinut kuinka paljon kivijalkapankkien yhdistelmärahastot, rahastojenrahastot ja erikoisrahastot selittävät tätä. Näillähän harvoin pääsee edes plussalle saati indeksi tuottoihin.

3 tykkäystä