Aloittelijan moka

Hei! Olen aloittamassa osakesäästämisiä ja laitoin Privanetille toimeksiannon josta sain jo 2kpl laskuja joista toisen ehtinyt nyt maksamaan ja toinen vielä maksamatta. Nyt vasta multa kysellään arvo-osuustiliäni josta en aiemmin ollut kuullutkaan (koska en tyhmyyttäni ottanut tarpeeksi asioista selvää) niin kuinkahan näiden toteutuneiden toimeksiantojen nyt käy? Niille on laskut muttei ns. paikkaa minne ne menisi. Nordnetillä on itsellä joku vanha tili josta tilasin uudet salasanat jne mutta ei tietoa kauanko menee kun posti tuo… Typerää miksi toi Privanet edes myy noita kun ei tarpeeksi selvästi vaadi tota tiliä ennen kun noita osakkeita edes kauppaa. Ainakin heti poistin avoimen toimeksiannon ettei enempää laskuja tule kun tiliäkään vielä ole.

Voisit ehkä soittaa Nordnettiin ja kysäistä arvo-osuus tilisi tietoja. Kannattaa myös katsoa tuleeko listaamattomien yhtiöiden kirjaamisesta / säilytyksestä / kaupankäynnistä Nordnetillä jotain kustannuksia.

Myös omasta pankistasi saat varmaan AOT:n auki aika nopeasti. Jos sulla on esimerkiksi rahasto-osuuksia niin niiden yhteydessä pankki avaa (käsittääkseni) AOT:n. Näissäkin hinnat kannattaa tarkastaa.

Joo katsoin oman pankkini (säästöpankki) hintaa niin olisi 40€/vuosi ja kuitenkaan ei kovin suuria osake määriä mulla ole talletukseen tulossa niin kuulostaa aika kalliilta, ajan olen kuitenkin varannut pankkiin tiistaille ja käyn siellä tosta keskustelemassa ainakin. Täytyy varmaan myös soittaa ainakin tonne Privanettiin ja ehkä myös sinne Nordbnettiin

Mä näkisin yhdeksi merkittävimmistä aloittelijan mogista liian pienten sijoitusten tekemisen per osake. Jos ajatellaan perinteisiä pankkeja, niin tyypillinen minimiveloitus osto/myyntitapahtumaa kohden on 8 euroa, niin kurssivoiton ollessa 1,6 %'a 1.000,- euron sijoituksella, niin se häviää kokonaisuudessaan kuluihin. Tästä seuraa, että neljän prosentin kurssivoitosta pankki saa 40 %'a. Pienet sijoitukset yhteen osakkeeseen aiheuttavat lopputuloksen, missä sijoittaminen onkin harraste, jossa ollaan mukana. Pankki tienaa, muttei riskinottaja.

2 tykkäystä

Ei oikeastaan päde enää. OP:n omistaja-asiakkailla on 1% kulukatto ja samoin Nordeassa. Eli satasen kauppa maksaa euron. Säilytyskin on ilmaista jos tekee ainakin yhden kaupan kvartaalissa.

Tietenkään satasen kaupoilla ei kannata treidata, mutta osakesäästämiseen se on ihan ok. Vanha jäänne tuntuu olevan se ”ostan aina vähintään 5000 eurolla kerralla”.

4 tykkäystä

On se silti aika kova hinta. Jos osakkeiden vuosituotto on yleensä 7% ja pitoaika keskimäärin vuoden niin per treidi (osto ja myynti) kulut on 2% eli voitoista yli neljänneksen.

Hyvin nopeasti kannattaa vain siirtyä indeksisijoituksiin ellei usko pystyvänsä tekemään merkittävää ylituottoa. Ylituoton tekemiseen vaaditaan taas työntekoa ja pienellä pääomalla tuntipalkka jää armottoman pieneksi.

Harrastuksena toki ok ja odotusarvoisesti harvinainen harrastus edelleen siinä mielessä että tuottopotentiaali on positiivinen. Mutta sijoitusmielessä ei lähtökohtaisesti järkevää.

Itellekki olis kyllä parempi tehdä enemmän töitä kuin roikkua pörssissä niin hemmetisti, mutta ei se elämä aina ole siitä kiinni mistä saa eniten euroja tilille. Hyvä kuitenkin aina muistutella itselleen välillä että tulee oikeastaan vain maksaneeksi tästä harrastuksesta vaikka mukamas ollaan tekemässä rahaa :smiley:

5 tykkäystä

Olen miettinyt summia, mitä laittaa osakkeisiin juuri noiden kulujen vuoksi. 1% kuluihin ostaessa ja myydessä on mielestäni ok. Omat sijoitussummat liikkuvat luokassa 100-200€/kk. Miettinytkin, että kannattaako tuolla summalla ylipäänsä laittaa osakkeisiin yhtään mitään. Toki se on rahaa, mitä en tarvitse. Salkku sellaiset 36,7% miinuksella edelleen… Lähdin tunteella mukaan 2018 alussa ja kurssit laski, sen jälkeen harvakseltaan sijoittanut ja edelleen lasku kuromatta kiinni. Tiedä sitten mitä kannattaisi tehdä jotta nousu olisi nopeampaa. En kyllä tappiollisia myy ja uskon kyllä että ne nousee vielä. Nyt en enää juurikaan laita osakkeisiin, koska Saarion kirjan luettuani usko pörssiin huojuu enemmän.