Alokas haastattelee

34. ERKKI VESOLA

Eki on karismaattinen ja arvostettava analyytikko, jonka ammattitaito on mielestäni harvinaisen kovaa luokkaa. Hänestä huokuu kokemus kaikessa hyvässä ja samalla se, miten hienosti hän on kartalla asioista kokonaisuudessaan esimerkiksi mitä tapahtuu yhtiössä, sen alalla alalla ja ylipäätään taloudessa. Mielestäni erinomainen analyytikko ei tunne vain yhtiöitä, joita seuraa, vaan laajemminkin alaa ja myös makrotaloutta.

Eki ei ole tyylikäs vain ulkoisesti, vaan myös ihmisenä; hänestä huokuu herrasmiesmäisyys ja sivistyneisyys. Erityisesti hänen kokemus ja sivistyneisyys korostuvat pidemmissä podeissa, joissa tulee parhaiten esille se asiantuntemus ja tieto, jota Ekiltä löytyy. Nämä em. asiat ja ominaisuudet näkyvät toki myös hyvin hänen 6/5-analyyseistään.

Erkki on myös siitä itsevarma ja viisas, että osaa myöntää olleensa väärssä tai osaa ilmaista sen, mikäli ei tiedä… kumpa itsekin aina osaisin. Itselleni tulee myös se hänestä mieleen, että hän selkeästi kunnioittaa toisia ihmisiä ja varmaan vastapuolesta se tuntuu erityisen hyvälle, koska kunnioitus tulee kunnioitettavalta ihmiseltä.

Hänen asenteestaan mulla olisi paljon opittavaa… :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 58-vuotias espoolainen dinosaurusanalyytikko, jonka perheeseen kuuluvat vaimo sekä jo hyvän aikaa sitten pesästä lentänyt poika. Koulutukseltani KTM laskentatoimesta, joka nyt kuulostaa jo hyvin arkaaiselta termiltä. Työhistoria kattaa noin 30 vuotta yritys- ja sijoitusanalyysia.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olin joskus 10-12:n ikäisenä aivan varma siitä, että minusta tulee merikapteeni ja kuin kaiken laivoihin ja merenkulkuun liittyvän mitä käsiini sain.

Tapasin tulevan vaimoni ensi kertaa juhlissa, joissa hänen siskonsa kihlautui parhaan kaverini kanssa.

Soitin vuosina 1989-1993 alttosaksofonia Boston Promenadessa, jonka jotkut foorumilaiset tunnistanevat silloisen Helsingin kauppakorkeakoulun big bandina.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Kiinnostuksen kohteita on vaikka kuinka paljon, harrastuksiksi laskettavia vähemmän. Musiikkia eli klarinetin ja saksofonin soittoa harrastin hyvinkin aktiivisesti ja vaihtelevissa kokoonpanoissa 10-vuotiaasta aina perheen perustamiseen saakka, jolloin ajankäyttöön tuli uusia prioriteetteja. Tennistä pelailin aikoinaan kilpaakin, mutta menestyksilläni en voisi rehennellä. Nykyisin aikaa kuluu skimbaillessa ja veneillessä, sillä sekä vuoret että meri ovat minulle jonkinmoisia vapauden symboleja. Luen myös edelleen paljon ja olen kiinnostunut historiasta ja politiikasta.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Heräilen aika myöhään eli joskus 7-7:30 maissa. Aamiaisen jälkeen tai vielä aamukahvia hörppiessä katson läpi tärkeimmät edellisen illan ja yön sekä kyseisen aamun tapahtumat makropuolelta ja omalta sektorilta. Pääasiallisia lähteitä ovat KL, DI, FT ja WSJ sekä seuraamieni yhtiöiden ja niiden tärkeimpien verrokkien omat nettisivut. Mahdollisen aamarikommentin kirjoittamisen / yhtiöpäivityksen uploadaamisen sekä suihkun jälkeen joko lähden huristelemaan Inderesin konttorille tai teen etäpäivän. Itse työpäivän rakenne vaihtelee melkoisesti riippuen siitä, onko meneillään laajan raportin kirjoitus (suunnilleen aina on), tuloskausi (jolloin päivät voivat olla epäterveellisen pitkiä) tai muita sovittuja projekteja. Toimiala- ja kilpailijaseuranta sekä omien yhtiömallien parantelu on myös keskeinen osa ajankäyttöä. Työaika on yleensä 8-18 välillä ja sitten vielä tsekkaus markkinoiden sulkeuduttua, ettei mitään oleellista ole mennyt ohi silmien. Työpäivän jälkeen on päivällisen vuoro ja jossakin vaiheessa iltaa tykkäämme vaimon kanssa käydä reilun puolen tunnin kävelylenkillä ja juttelemme samalla mistä milloinkin.

5. Kertoisitko analyytikkourastasi pääpiirteittäin alkuhetkistä tähän päivään?

Aloitin analyysihommat OKO-Venture Capitalilla vuonna 1994. Sieltä siirryin vuoden Opstock-vierailun jälkeen Mandatumiin vuonna 1998, jossa seurasin aluksi konepajoja ja vuodet 2000-2006 Nokiaa ja sen alihankkijoita. Vuosina 2001-2003 olin Mandatumissa myös pääanalyytikkona. Vuonna 2006 sain eQ:sta tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä ja palasin vanhan rakkauteni konepajojen pariin. Islantilaisten hankittua eQ:n vuonna 2009 ja päätettyä ettei osakevälitystoimintaa jatketa, tarjoutui mahdollisuus siirtyä Swedbankin silloin aloitelleeseen Suomen-osakevälitykseen. Swb:n osakevälitys toimi kuitenkin aika ahtaassa raossa eikä saavuttanut riittäviä volyymejä. Putosin joka tapauksessa jaloilleni ja tein vuodet 2014-2016 Swb:ssa bondianalyysiä ja jaoin yhtiöille ja emissioille ns. shadow ratingejä. Vuonna 2017 päädyin sitten Inderesin Mikaelin juttusille ja normaalin rekryprosessin jälkeen sain vastuulleni – yllätys, yllätys – konepajasektorin ja tällä tiellä ollaan. Kokonaisuutena analyytikkoura on ollut aivan älyttömän mielenkiintoista aikaa ja erilaisia nousuja ja laskuja on tullut nähtyä kohtuullinen määrä, alkaen Aasian kriisistä 1998 ja viimeisimpinä korona sekä Venäjän sotasotkut. Lisäksi kaikkea näiden väliltä. Konepajojen ja Nokia-klusterin lisäksi on tullut seurattua myös teräsyhtiöitä, rakennusyhtiöitä, mediaa ja lääketeollisuutta. Viime mainitussa on oman medikaalisektorin osaamistasoni huomioiden jo hieman komiikkaa mukana.

6. Millaista on olla analyytikkona Inderesillä verrattuna muihin entisiin työnantajiin?

Inderesin liiketoimintamalli on erilainen kuin perinteisillä osakevälittäjillä ja eniten tämä näkyy siinä, ettei tarvitse tuottaa analyysiä, jonka primääri tarkoitus on generoida osakevaihtoa ja välityspalkkioita. Analyytikolle tämä tarkoittaa aitoa keskittymismahdollisuutta itse analyysiin. Toisin sanoen aikaa ei tarvitse käyttää siihen, että yrittää joka aamu saada langan tai chatin päähän instituutiosijoittajat x, y ja z ja saada heidät kiinnostumaan tarjoamastasi kuumasta keissistä.

7. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Jos Rauli (Juva) sanoo olevansa tylsä, olen itse sitä toiseen potenssiin. Olen nykyisin osta ja unohda -tyyppiä enkä halua hermoilla viikko- tai kuukausitason kurssiheilunnan tahdissa. Samalla haluan kuitenkin, että pystyn vapaasti disponoimaan mahdollisista osto- ja myyntiliikkeistä. Tästä syystä ja koska Inderesillä mielestäni erittäin perustellusti ei saa käydä kauppaa omia suosituksia vastaan, on omien suorien kotimaisten osakesijoitusteni määrä ja arvo pieni, pois lukien oma Inderes-omistukseni. Rahastoilla on siten salkussani isompi paino kuin varmaan useimmilla kollegoillani. Toinen sijoittamiseeni ainakin alitajuisesti vaikuttava vanha viisaus on, että ”sijoita osakkeisiin korkeintaan prosenttiosuus, joka on sata miinus oma ikäsi”. Tämäkin tuo hieman perspektiiviä.

(@Rauli_Juva, tägäsin sut, jotta huomaat että sut on mainittu. :slight_smile: t. Sijoittaja-alokas)

8. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Sain ensimmäiset osakkeeni vuonna 1986 lahjoituksena isovanhemmiltani ja kyse oli SYP:n osakkeista. Hyvällä tuurilla tai lyhytnäköisen ahneena ehdin hankkiutua niistä eroon ennen 1990-luvun alun romahdusta ja lamaa. Sen jälkeen kuluikin vuosia perheen perustamis- ja asunnonhankintapuuhissa, joten kunnolla palasin osakemarkkinoille vasta 1997. Vielä tuohon aikaan analyytikoidenkin kaupankäynti sai olla trading-tyyppistä ja monia pikavoittoja ja -tappioita tuli tehtyä dotcom-huumassa ja kuplan puhjettua. Sen jälkeisessä sijoitushistoriassa ei ole mitään selkeää teemaa vaan olen luottanut kollegoiden näkemyksiin ja toimialakirjo on ollut laaja. Viime vuosina olen ollut rahamääräisesti enemmän myynti- kuin ostolaidalla, ensin jälkikasvuun liittyvän sijoitusasuntohankinnan vuoksi ja viime aikoina velkojen lyhentämiseksi korkojen noustua.

9. Sinusta tulee hyvin vahvasti mielikuva, että olet rauhallinen etkä stressaa. Onko ammattitaito ja kokemus tuonut sinulle sen ettei tarvitse turhia hätäillä? Vai stressaatko sinä sijoittamisesta ja työstäsi?

En voi sanoa, etten stressaa lainkaan, koska se saattaisi kertoa välinpitämättömyydestä. Ja totta kai olen suosituksissa paljon, paljon mieluummin oikeassa kuin väärässä. Vuosien myötä opin hyväksymään sen, että huteja sattuu kaikille, joskus isojakin. Haluan kuitenkin olla oikeassa vähintään 60-70 %:sesti, sillä muuten Inderes joutuisi tosissaan miettimään, mistä Ekille maksetaan. Mutta ehkä vasta iän myötä on oivaltanut, että niin mielenkiintoista ja hauskaa kuin analyysi ja sijoittaminen onkin, se ei ole koko maailma. Eikä edes puolta maailmaa.

10. Mistä olet eniten hyötynyt sijoittamisessa siinä, että olet analyytikko?

Muutama seikka tulee mieleen: 1) Kyky haastaa. Jos johdon tarina on miltei liian hyvää ollakseen totta, se ei juuri koskaan sitä ole. Kyky ”ristikuulustella” eli tarkastella firmaa/trendiä/ilmiötä/uutista monista lähteistä on homman a ja o. 2) Kyky nähdä asioiden syy-seuraussuhteet sekä erottaa oleelliset asiat epäoleellisesta. Nämä tietysti ovat jo logiikan perussääntöjä. 3) Kyky mallintaa ja pukea asioita numeroiksi. Jos yrityksen liiketoiminnan ajurit, strategia ja operatiiviset toiminnot eivät hahmotu kunnolla numeroina ja vieläpä uskottavina sellaisina, on se selvä hälytysmerkki.

11. Haluaisitko kertoa millainen salkku sinulla on ja mitkä ovat sinun kolme suurinta omistustasi?

Jos salkulla tarkoitetaan koko sijoitusomaisuutta, ovat sen kolme suurinta komponenttia Inderes-omistus, sijoitusasunto ja rahasto-omistukset. Yksittäisistä osakkeista, joita salkusta löytyy voi vielä mainita Glastonin, Remedyn ja KH Groupin.

12. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

- Kesla

Puunkorjuun koko arvoketju yhden katon alla ja omissa segmenteissään suurimpien toimijoiden joukossa. Suhdanteet heiluttelevat, mutta Venäjä-menetykset on saatu aika hyvin paikattua muualla. NOSTE-hanke tuo tulostukea ja osake on kohtuuhintainen, joten lisää.

- Konecranes

Sekavien vaiheiden jälkeen tehty strategiapäivitys ja uudet tavoitteet vaikuttavat ryhdikkäiltä. Kunnossapito tuo yli 60 % tuloksesta, joten riskitaso on melko matala. Uudella johdolla on nyt näytön paikka ja tätä on kiinnostavaa seurata. Osakkeessa on edelleen nousuvaraa, joten eikun lisää.

- Wärtsilä

Monessa mielessä vihreän siirtymän sweet spotissa. Osaamistaso on korkea ja markkinapotentiaali massiivinen sekä energianvarastointijärjestelmissä että päästöttömiin polttoaineisiin perustuvassa moottoriteknologiassa. Kuuluu vielä nykyisilläkin arvostustasoilla pitkään salkkuun, joten lisää-suositus tälläkin.

13. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Pääpiirteissään ketju menee näin:

  1. Ymmärränkö yhtiön toimialasta mitään?
  2. Ratkovatko yhtiön tuotteet aidosti jotakin asiakkaalle keskeistä ongelmaa ja ovatko kysyntäajurit selväpiirteisiä?
  3. Saako yhtiön tuotteiden kysyntä tukea megatrendeistä (ilmastonmuutos & vihreä siirtymä, väestön vanheneminen, automaatio & digitalisaatio jne.)?
  4. Onko yhtiöllä pysyviä tai ainakin pitkäkestoisia kilpailuetuja?
  5. Onko yhtiöllä jo nyt tai luvassa kohtuullinen määrä jatkuvaa liiketoimintaa (sopimuspohjaista laskutusta, huoltoa jne.)?
  6. Herättävätkö johdon näytöt ja lupausten toteutumistaso luottamusta?
  7. Ovatko yhtiötä koskevat konsensus- tai muut ennusteet uskottavia ja
  8. Onko osakkeen arvostus kiinnostavalla tasolla?

Näiden kysymysten painotukset vaihtelevat paljon, mutta suunnilleen kaikkiin pitäisi saada kyllä-vastaus, jotta kiinnostukseni heräisi. Kunnossa olevat vastuullisuustiedot ovat itsestään selvä vaatimus. Hyvin spekulatiiviset keissit (jos huhutaan esim. tulossa olevasta jättimenestystuotteesta tai hyvin merkittävästä yritysjärjestelystä) eivät ole minua varten.

14. Mitä analyytikkona haluaisit sanoa analyysisi lukijoille? Onko usein jotain väärinymmärryksiä, esimerkiksi suosituksista? Onko jotain kohtia niissä, joihin mahdollisesti sijoittajat kiinnittävät liian vähän huomiota?

Vaikea kysymys. Vastaan ei ole tullut sellaisia väärinymmärryksiä, joita emme olisi saaneet foorumilla tai muutoin selvitettyä. Kyllähän laadituissa raporteissa aina pitäisi olla jokin suora tai vähintään epäsuora linkki kohdeyhtiön 1) kasvuun; 2) kannattavuuteen; 3) riskeihin tai 4) arvostukseen. Jos analyysissäni on punainen lanka kateissa, kuulen siitä ensimmäiseksi kyllä jo kollegoiltani. Näyttää siltä, että monet analyysini lukijat foorumilla tuntevat hyvin konepajayhtiöt ja niiden liiketoiminnan ajurit, joten keskustelu on itsellenikin usein hyvin antoisaa.

15. Joudut luovuttamaan 3 vuodeksi salkuksi kahdelle analyytikolle, kahdelle inderesiläiselle jotka eivät ole analyytikkoja ja kahdelle foorumilaiselle, ketkä valitsisit ja miksi?

Analyytikoista valitsisin Juha Kinnusen, jonka looginen ajattelu ja argumentaatiotaito on omaa luokkaansa. Toiseksi analyytikoksi ottaisin Atte Riikolan, jolle antaisin mandaatin tehdä (pienellä) osalla salkkua riskipitoisempia valintoja. Atessa on kontrolloitua rämäpäisyyttä.

Muista inderesläisistä valitsisin Kaj Hagrosin, jolla on hoksottimet kohdillaan, pitkä ja monipuolinen sijoittajatausta sekä mittava kontaktiverkosto. Toinen inderesläinen olisi Vepu, jo pelkästään historiantuntemuksensa, terävän huomiokykynsä ja mainion ilmaisunsa takia.

Foorumilaisista valinta on vaikea. Varmaan tarjoilisin salkkua NukkeNukuttajalle ja OldFekille, joilla on ollut hyviä esiintuloja etenkin Wärtsilän tiimoilta. Molemmat vaikuttavat asiantuntevilta ja kriittisiltä sijoittajilta.

(@Juha_Kinnunen, @Atte_Riikola, @Kaj_Hagros_Inderes_h, @Verneri_Pulkkinen, @NukkeNukuttaja ja @OldFeki, tägäsin teidät, jotta huomaatte, että teidät on mainittu :slight_smile: t. Sijoittaja-alokas)

16. Olet sivistynyt ja arvostettu konkarianalyytikko, onko jollain sijoittamisen osa-alueella jotain sellaista, josta haluaisit ymmärtää paremmin?

Konkarius ei tee kenestäkään täysinoppinutta ja sen vuoksi harmaita tai täysin valkoisiakin alueita on vielä niin paljon, ettei niiden luetteloimisesta olisi juuri iloa. Jos yksi asia pitää kuitenkin nostaa tikun nokkaan on se kryptot. Niiden arvonmuodostuksen dynamiikka on jäänyt arvoitukseksi, kun en sitä pelkällä lohkoketjun nerokkuudella kykene itselleni selittämään.

17. Jos saisit napinpainalluksella opettaa foorumilaisille yhden sijoittamiseen liittyvän asian, mikä se olisi ja miksi?

Opettamisen sijaan haluan vain muistuttaa sijoittamisen yhdestä mukavasta perussäännöstä: kannattaa sijoittaa joka kuukausi x euroa osakkeisiin, satoi tai paistoi. Tämä vapauttaa hermot lyhyiden kurssiliikkeiden päivittelemisestä. Vaikka aloittaisi sijoittamisen syklin huipulta, on salkku tällä metodilla mukavasti plussalla jo kauan ennen kuin indeksi on kuopan jälkeen palannut lähtötasoilleen.

18. Mikä on kivointa Inderesillä työskentelyssä?

Kolme asiaa: 1) kollegat, jotka ovat poikkeuksetta sekä fiksuja ihmisiä että myös hyviä tyyppejä; 2) mahdollisuus olla mukana yhtenä rattaana pyörittämässä Inderesin nerokasta flywheeliä, jossa tieto demokratisoidaan ja kaikki osapuolet hyötyvät; 3) työntekijöille osoitettu luottamus, jossa vapauden ja vastuun hyvällä tasapainolla tarjotaan runsaasti joustavuutta verrattuna perinteisiin työnantajiin.

19. Miten Alokkaasta saataisiin sijoittaja, joka päihittäisi jopa indeksin pitkässä juoksussa?

Lukemalla analyysiä ja tekemällä hyviä osakepoimintoja. :blush:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Mielelläni jaan kiitoksia hyvistä kysymyksistä ja haastoista, keskustelunavauksista ja muista postauksista sekä jaetuista linkeistä. Mukava huomata, että foorumilaisten aktiivisuus ja (pääosin) myös keskustelun taso on säilynyt, ellei jopa parantunut. Foorumi todellakin on enemmän kuin jäsentensä summa.


Eki, oli kiva ja kiinnostava lukea vastauksiasi - KIITOS! :pray:

Hän vaikuttaa kokonaisvaltaisesti upealta kaverilta ja hän on todella tärkeä pelaaja Inderesin joukkueessa monessakin mielessä.

Tämä haastattelu antoi paljon ajateltavaa itselleni erityisesti miettiessäni sijoittamista hyvin pitkällä aikajänteellä, mikä on hyvä asia, koska sijoittaminen on nimenomaan maratoonilaji.

Asenne on hyvin tärkeä asia sijoittamisessa ja koetan oppia tuota asennepuoltakin Ekiltä, koska erityisesti se ratkaisee pitkässä juoksussa.

Mukavan leppoisaa perjantaita kaikille! :blush:

177 tykkäystä