Alokas haastattelee

59. Karo Hämäläinen

Karo on erinomainen kirjoittaja… no kas kummaa… onhan hän monipuolinen ja arvostettu kirjailija. Hän on tehnyt rakastettuja lastenkirjoja sekä erinomaisia sijoitusaiheisia kirjoja. Sen lisäksi että hänelle pysyy kynä kädessä, niin hän on myös erinomainen esiintyjä ja onneksi hän on perustanutkin uuden tube-kanavan: https://www.youtube.com/@Karongrilli ja sieltä suosittelen katsomaan ainakin Keskon toimitusjohtajan haastiksen. Laitan tähän samaan vielä Karon nettisivut: www.karongrilli.fi

Anteeksi mainostukseni, mutta mielestäni hyviä ja opettavaisia sijoitusaiheisia materiaaleja kannattaa mainostaa. Takaisin varsinaiseen asiaan; Karo on mielestäni monipuolisesti sivistynyt ja selkeäsanainen kaveri, jonka takia myös osaltaan mielelläni kuuntelen, mitä hänellä on sanottavana. Useinhan sijoitusmaailmassa syyllistymme sellaiseen hieman epäselvän epämääräiseen ja turhan hienoon sijoittajaslangiin + lisäksi mitä enemmän olen tässä “maailmassa” ollut, niin olen huomannut sellaista hieman kapeakatseisuutta, joten yleisesti sijoitus- ja talousmaailmaan kaipaisin sivistyksen laajentamista, jonka myötä tulisi avaruutta omaan ajatteluumme, joka saattaisi auttaa meitä myös sijoitustoiminnassamme.

Kirjailija Hämäläisellä on tietoa, mutta myös kyvykkyyttä aitoon itsenäiseen ajatteluun ja taitoa ilmaista asioita siten, että niistä kuuntelijat ja lukijat oppivat. Suosittelen lukemaan Karon kirjoja, hänen kirjoituksiaan sekä laittamaan hänen tuoreimman tubekanvansa tilaukseen, jos haluat tulla fiksummaksi ja paremmaksi sijoittajaksi.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Reipas mutta hauras savolaispoika Helsingissä. Kirjailija ja toimittaja, jonka missio on saada suomalaiset sijoittamaan paremmin. Parnasso-kirjallisuuslehden vastaava tuottaja. Kestävyysliikunnan harrastaja, joka nauttii pitkän lenkin jälkeisestä raukeudesta. Suosikkivuorokaudenaika: aamu. Lempivuodenaika: kesä.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Pidän selvästi enemmän PepsiMaxista kuin Coca-Cola Zerosta, vaikka omistan muutaman Coca-Colan osakkeen.

OIen opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja teoreettista filosofiaa ja kirjoittanut graduni Enid Blytonin lastenromaanien vastaanotosta suomalaisessa lehtikritiikissä.

Kolmas menee puffauksen puolelle, mutta: Ensimmäisessä juotamassani Ylen Perjantaipörssi-ohjelmassa muistaakseni loppuvuonna 2003 vieraanani oli Keskon pääjohtaja Matti Honkala. Kun ryhdyin tekemään Yle Radio 1:een Karo Hämäläinen -nimistä keskusteluohjelmaa, pyysin ensimmäisenä vieraakseni Keskon pääjohtajan Matti Halmesmäen. Nyt kun aloitin Karon Grillin tekemisen, ensimmäinen vieraani oli Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Kirjallisuus ja kestävyysliikunta. Miellän itseni ensisijaisesti kaunokirjailijaksi, vaikka viime aikoina muut työt ovatkin näkyneet enemmän ja vieneet enemmän aikaa. Ykköslajini on juoksu, mutta en ole järin tavoitteellinen. Tyydyn äänikirjan- tai podinkuunteluhölkkään. Kestävyyskunto on jonkinlainen, mutta vauhtikestävyysalueella en ole viime aikoina paljon viihtynyt. Lukemista ei voi lukea harrastukseksi, koska se on olennainen osa työtäni.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Käyn 30 - 40 minuutin aamuhölkällä, laitan aamupalan, syön sen parvekkeella (vielä tarkenee hyvin, kun päälle vetäisee Belttonin [nyk. Wulff] logolla varustetun mainosfleeecen), yritän ryhtyä tekemään töitä, ja jossain vaiheessa runttaan työt. Työpäivääni kuuluu kirjojen kirjoittamista, lehtijuttujen kirjoittamista, Grillin valmistelua ja Parnasson tuottamista. Suhteet ja painotukset vaihtelevat hyvin paljon. Maanantaisin taloyhtiön lenkkisauna, keskiviikkoisin kirjailijasauna Töölönlahden rannalla. Perjantaispinning on jäänyt, kun suosikkiohjaajani lopetti sen ohjaamisen. Teen paljon töitä, iltaan asti.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Huono myymään. Ennemmin arvo- kuin kasvu. Osakepoimija, joka hoitaa salkun selkärangan indekseillä.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ostin ensimmäiset osakkeeni 11-vuotiaana vuonna 1987, kun Suomen Viestintäkehitys listautui. Ostin 1980-luvun kasinohuumassa myös Partekia. En yhtään tiedä, mitä sijoituksilleni kävi - toivottavasti iskä hoiti ne. Uudelleen innostuin seuraavan pörssihuuman aikaan vuonna 1999. En kuitenkaan ostanut kuumimpia teknonimiä vaan Eurooppaan sijoittavaa indeksirahastoa ja Keskoa. Kumpikin on salkussa edelleen. Sen jälkeen olen omistanut osakkeita ja seurannut markkinoita yhtäjaksoisesti. Tälle ajanjaksolle mahtuu myös palkkatöitä Arvopaperissa ensin toimittajana ja myöhemmin toimituspäällikkönä.

7. Olet todella laaja-alainen kirjailija, äitini muisti sut erityisesti lasten romaaneista. Olet tehnyt useamman sijoituskirjan, mitkä ovat olleet suurimmat opit, jotka olet saanut tehdessäsi näitä kirjoja?

Hah, kirjojen kirjoittamisesta kai oppii sen, että aina ne jotenkin ovat valmistuneet. Paitsi ne, jotka ovat jääneet kesken. Tuotantoni on tosiaan aika laaja ja yhdistävä tekijä taitaa lähinnä olla kirjamuoto. Sijoituskirjojen tekemisestä olen oppinut ainakin sen, että menestyä voi hyvin eri strategioilla, mutta olennaista on se, että on strategia.

8. Teit kirjan Nykyajan sijoitusgurut – Kymmenen tapaa rikastua. Mitkä asiat mielestäsi erityisesti yhdistää näitä kirjan menestyneitä sijoittajia (Warren Buffett, Ray Dalio, Christer Gardell, Carl Icahn, Bill Miller, Charlie Munger, Jim Simons, Paul Singer, Peter Thiel ja Cathie Wood)?

Yhdistävää on ainakin se, että he ovat menestyneet! Pyrin valikoimaan kirjaan hyvin erilaisia tapoja tehdä rahaa osakemarkkinoilla. Vaikka kymmeniköstä yhdeksän on miehiä ja yhdeksän asuu Yhdysvalloissa, he ovat persoonina eri puusta.

9. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mihin kolmeen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja miksi?

Salkku on liian hajautettu, ensisijaisesti osakkeita, lisäksi metsää, asuntoja ja korkorahastoja. Varmaan luotan eniten niihin, joita omistan eniten eli Nordeaan ja UPM:ään. Nordea on hyvässä iskussa oleva pohjoismainen pankki, UPM hienosti itsensä uudelleen asemoinut bioraaka-aineen jalostusyhtiö.

10. Minkä kahden yhtiön osakkeita myit viimeksi ja miksi?

Jaa-a! Ovatkohan Caverionit jo menneet lunastukseen? Sitä ennen ainakin Roviot. Vaikka eiväthän ne varsinaisia myyntejä ole. Keskon A-osaketta myin ja ostin tilalle B-osaketta, kun osakesarjojen välinen hintaero tuntui hetkellisesti suurelta.

11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Ensin tarvitaan idea. Ideoita tulee joskus tilastoja selailemalla, yksittäisestä uutisesta tai jostain havainnosta. Ideoita voi tulla melkein mistä tahansa.

Joka tapauksessa tarvitaan kimmoke alkaa tutustua yhtiöön. Idean myötä on jokin ajatus siitä, mikä on keskeistä yhtiössä ja miksi se voisi olla kiinnostava kohde joko spekulatiiviseen swingiin tai pitkän aikavälin sijoitukseksi. Etsinkö kasvua, joka on hinnoiteltu edullisesti? Vai onko kyseessä tasepeli? Käänneyhtiö, jonka potentiaalia ei ole hinnoiteltu?

Usein katson yleisesti yhtiön hintaa (mcap & EV) ja viimeaikaista tuloskehitystä (ensimmäiseksi nettotulosta). Onko tulos syystä tai toisesta poikkeuksellisen alhaalla? Millaista tulosta yhtiö tekisi normaalitilanteessa? Mitä vaaditaan, että normaalitilanteeseen päädytään? Tällaisia kysymyksiä mietin usein etenkin silloin, jos tutkittavana on potentiaalinen käänneyhtiö tms. Miten yhtiö sopii salkkukokonaisuuteeni? Tuleeko jotain epätervettä, tarkoituksetonta painotusta?

Usein tämä tarkastelu tapahtuu siinä tilanteessa, kun mietin, kannattaako osaketta ostaa parhaillaan taululla olevalla hinnalla. Jos vastaus on ei, sivutuotteena tulee ajatus siitä, millä hinnalla voi ostaa.

Yleensä ryntään ostamaan liian aikaisin. Ostan pienissä erissä ja position rakentaminen vaatii ainakin kymmenen ostoa, ja jos kurssikehitys on laskeva, ostoja voi joutua/päästä tekemään tietysti enemmän.

12. Jos sinun pitää valita vain kolme arvostuskerrointa, joita saisit käyttää osakepoiminnassasi, mitkä valitsisit ja miksi?

Viime aikoina yllättävän olennaiseksi on tullut liiketulosprosentti, jota voi suhteuttaa toimialan yleiseen liiketulosprosenttiin, yhtiön historiaan tai johonkin muuhun mutuun, joka voisi antaa osviittaa siitä, millaista tulosta firman tulisi pystyä tekemään normaalitilanteessa. Tietysti tarvitaan jokin arvostuksen pohjautuva luku. Yksi simppeleistä on EV/S eli yritysarvo suhteutettuna liikevaihtoon. Osinkotuottoprosentti niiden kylkeen, joskin sitä tietysti pitää tarkastella myös yhtiötyypin mukaan ja sitä taustaa vasten, palauttaako yhtiö varoja omistajilleen (myös) muuten kuin osingonjaon kautta.

13. Mitkä ovat sinulle kolme tärkeintä tietolähdettäsi sijoittamisessa ja miksi?

Mulla on työpäivän aikana alituisesti auki osakevälittäjän seurantalista ja Kauppalehti, mutta tärkeimmät tietolähteet ovat ilman muuta yhtiöiden omat nettisivut: pörssitiedotteet, vuosikertomukset, sijoittajaesitykset. Luen analyytikkojen raportteja, katson toimitusjohtajien haastatteluja. Yhtiöitä ja taloutta täytyy seurata laajemmin kuin vain niiden yhtiöiden osalta, joita juuri sillä hetkellä aikoo ostaa tai myydä.

14. Minkä syiden takia sinä sijoitat?

Sijoittaminen on mulle ensisijaisesti harrastus, joka antaa elämään sisältöä ja älyllistä haastetta.

15. Analysoi nämä yhtiöt viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö

-Exel Composites

Vaikeuksiin päätynyt firma, jolla pitäisi olla edellytyksiä menestyä. Jenkkiostoksen myötä velkataakka kasvoi kovaksi, ja ensi vuonna velkaa lankeaa maksuun aika paljon. Omistan vähän olen pikkaisen ostanut lisää, mutta nyt Q3-raportin jälkeen taas tuntuu siltä, että yhtiöllä ei oikein ole peruskalliohintaa. Käänteissä tapaa kulua aikaa enemmän kuin aluksi uskotaan.

-Inderes

IR-palveluntarjoaja, joka on kehittänyt ympärilleen mahtavan yhteisön. Symppaan ja diggaan, sillä samaa oli Arvopaperin ympärillä ja etenkin AP Areenalla 2000-luvun alussa, jolloin aloitin pörssin seuraamisen kunnolla. EPS-ennusteesta on tullut tuote, jota useimmat pörssifirmat eivät voi sivuuttaa. Suhdanteen vuoksi hetkellisesti hiljaisempaa mutta ei yhtiöiden IR-tarve ole kadonnut minnekään, päinvastoin. Onnistuuko Suomessa tehty temppu myös muissa Pohjoismaissa?

-Nokia

Mikä kumma on: markkinoilla vallitsee monessa suhteessa kahden yhtiön valta, eivätkä ne pysty saamaan kannattavuuttaan kuntoon? Eikö kukaan ole kuullut kartel…? Nokia väläytti osavuosiraportissaan, että AI-aika vaatii lisää tiedonsiirtokapasiteettia. Tätä täytyy tutkia.

-Nordea

Jyskyttää vakaasti tulosta, vaikka nykyinen korkokatehuippu ei enää säilyisikään. Nauttii suuruuden ekonomiasta. Muutama vuosi sitten puhuttiin paljon siitä, kuinka finanssiteknologiayhtiöt disruptoivat pankkimaailman, mutta niin ei tunnu käyneen. Ei uhka kuitenkaan ole täysin väistynyt, mutta onhan Nordean asema vankka.

16. Kuinka paljon talouden makrokuviot vaikuttavat sinun sijoitustoimintaasi? Yritätkö ajoittaa markkinoita?

Ajoittaminen tulee sitä kautta, että toisina aikoina en tunnu löytävään ostettavaa, toisina löydän enemmän. Yleensä ostan liian aikaisin, sillä paha syntini on ostaa laskeviin kursseihin. Tänä syksynä olen ostanut osakkeita euroissa mitattuna enemmän kuin koskaan, kun olen päässyt purkamaan viime vuosina kertynyttä käteisylipainoa.

17. Tiedän, mahdoton tehtävä, mutta sinun pitää valita kolme suomalaista hoitamaan salkkuasi viideksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

Ihan kenet tahansa, joka osaisi sijoittaa kaiken MSCI ACWI -indeksiä seuraavaan matalakuluiseen tuotteeseen!

18. Sinulla on kymmenen minuuttia aikaa miettiä, minkä sijoittamiseen liittyvän asian haluaisit jokaisen sijoittajan ymmärtävän?

Jos sijoittaminen on ennen muuta järkevää taloudenhoitoa (eikä sillä etsi jännitystä, yhteisöllisyyttä, oikeassa olemisen riemua tms.), pitkän aikavälin sijoittajan kannattaa vain laittaa kaikki varat a) laajalti hajautettuna osakemarkkinoille b) matalin kuluin. Ja tämä koskee siis vain sitä pääomaa, jolle ei ole tarvetta lähivuosina. Ei tarvitse mitään enempää, joten kannattaa aloittaa saman tien.*

19. Alokas ostaa usein aivan liian kalliilla, ajoitukset useimmiten epäonnistuvat täysin, mikä neuvoksi?

Itse olen yrittänyt kampittaa tätä ostamalla pienissä erissä. Helmasyntini on ostaa laskeviin kursseihin, mutta jos hajauttaa ajallisesti ja laatii osto-ohjelman, putoavaan puukkoon (menneeseen menestyjään) ei tule tarranneeksi kerralla kaksin käsin. Ja tietysti tuohon vaivaan auttaa säännöllinen, automatisoitu kuukausisäästäminen.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Sijoittaminen ei ole vain mahdollisimman suuren riskikorjatun tuoton tavoittelemista vaan parhaimmillaan myös antoisa harrastus, joka antaa elämään sisältöä. Sisältöä tulee juuri vuorovaikutuksen kautta, ja juuri sitähän foorumilla tapahtuu! Täältä saa hyviä oivalluksia, jotka parhaimmillaan rikkovat omia käsityksiä ja tuovat uusia näkökulmia yhtiöihin, niiden toimialaan, toimintaympäristöön… Mutta tärkeintä on viihtyminen!

-KaroH-


Kiitos @Karo_Hamalainen, huomaan, että saat kirjoittamisesta elantosi! :wink:

Mitä opin tästä haastattelusta, no sen vastausten laadusta päättelin, että kannattaisi tutustua enemmän Karon sijoituskirjoihin ja -kirjoituksiin, vaikka olenhan mä niihin jo hyvin tutustunutkin.

Mielestäni fiksuja sijoitusmaailman ihmisiä yhdistää tietämys asioista sekä kyky katsoa asioita laajasti että usein myös sivistyneisyys muustakin kuin vain sijoitus- ja talouselämän asioista.

Eipä tässä sen kummempia kuin leppoisaa perjantain jatkoa! :slight_smile:

107 tykkäystä