Alokas haastattelee

65. Kari Nerg, Boreon toimitusjohtaja

Oli ilo saada Kari haastateltavaksi monestakin eri syystä, mutta esimerkiksi siksi koska Boreo on mielenkiintoinen yhtiö ja hän itse vaikuttaa hyvin päämäärätietoiselta sekä hyvin monipuolisesti lahjakkaalta kaverilta.

Nerg on vakuuttanut eri videoilla ja erityisesti nimenomaan Vepun Roastissa. Myös hänen kirjoituksensa esimerkiksi Boreon yhtiöketjussa ja muualla ovat antaneet erinomaisen mielikuvan hänestä älykkään innovatiivisena johtajana, jolla on jalat tukevasti maan pinnalla.

Kari edustama Boreo on sarjayhdistelijä, joka luo arvoa omistamalla, hankkimalla ja kehittämällä pieniä ja keskisuuria yhtiöitä pitkällä aikavälillä. Boreolla on kaksi liiketoiminta-aluetta; Elektroniikka ja Tekninen kauppa. Boreon ensisijainen tavoite on kestävä pitkän aikavälin tuloskasvu. Yhtiön liiketoimintamallina on kannattavien ja korkeaa pääoman tuottoa tekevien yrittäjämäisten yhtiöiden hankinta ja niiden pitkäaikainen omistaminen. Yhtiön liiketoimintamallissa keskitytään sen yhtiöiden kassavirtojen uudelleensijoittaminen korkeilla odotetuilla pääoman tuottotasoilla konserniyhtiöihin tai yritysostoihin.

Kari kanssa on todella mukava viestitellä; kohtelias ja ystävällinen kaveri. :slight_smile:

Boreo on yhtiö, joka luo arvoa omistamalla, hankkimalla ja kehittämällä B2B-liiketoimintoja Pohjois-Euroopassa.

1. Kerro sadalla sanalla, kuka sinä olet.

Sadan sanan kuvaus jää nyt piippuun, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi; olen kolmen alle 10-vuotiaan lapsen isä, elämäntapaurheilija ja intohimoinen firman/liiketoiminnan rakentaja.

2. Kerro kolme asiaa, mitä harvempi sinusta tietää.

Olen suurelle yleisölle sen verta tuntematon ja tässä haastattelussa tulee jo riittävästi uutta asiaa, joten jätetään lisäpaljastukset seuraaviin kertoihin :blush:

3. Kertoisitko meille työurastasi?

Urallani voisi sanoa olleen kolme vaihetta; investointipankkitoiminta/johdon konsultointi 2010–2016, pääomasijoittaminen 2017–2020 ja sarjayhdistelijän rakentaminen v. 2020 alkaen. Ensimmäinen pätkä keskittyi pitkälti metsä- ja energiateollisuuteen. Enimmäkseen yrityskauppojen muodossa, joissa yhtiöt vaihtoivat omistajaa korporaatioilta yrittäjille. Lisäksi tuli tehtyä oman pääoman ehtoisia ja velkapuolen rahoitusjärjestelyjä. Pääomasijoitustoiminta puolestaan oli luonteeltaan operatiivista turnaround-toimintaa, jolloin tuli tutuksi tase/kassavirta & toimintamallit haastavissa tilanteissa. Operatiivisesti vastasin kohdeyhtiöiden rahoituksesta. Onnistuneita yritys- ja rahoitusjärjestelyitä on tullut tehtyä vuosien varrella noin 60-70 kpl. Ei-maaliin menneitä onkin sitten tuhansia.

Noin 15-vuoden aikana on tullut tehtyä paljon töitä, nähtyä paljon maailmaa ja hypättyä pelkäämättömästi uusiin haasteisiin. Onnekas olen ollut siinä, että olen löytänyt erinomaiset esimiehet, jotka ovat antaneet luottamusta varhaisessa vaiheessa ja panostaneet kehittymiseeni. Parin työvuoden jälkeen esimieheni laittoi minut takaisin koulun penkille parantamaan sijoitusalan osaamista. Saksassa työskennellessä sain vastuulleni UK:n ja Pohjoismaiden toimintojen rakentamisen. Boreoon, tai silloiseen Yleiselektroniikkaan, pääomistaja otti minut pystymetsästä pörssiyhtiön johtoon.

Yrittäjämäinen toiminta, yhtiöiden rakentaminen ja teollisuus ovat olleet yhteisiä nimittäjiä urallani. Jo ensimmäisinä vuosina tykästyin yrittäjien kanssa touhuamiseen ja uskon, että tämä teema tulee säilymään mukana tekemisessä pitkälle tulevaisuuteen.

4. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Perhe ja urheilu ovat ykkösasiat elämässäni työelämän lisäksi. Vapaa-aika kuluu vahvasti perheen parissa, lasten harrastuksien ohjaamana.

Urheilupuolella jalkapalloura loppui A-junnuissa useampaan polvileikkaukseen. Sittemmin 20-vuotta on tullut keskityttyä kestävyysurheiluun, ja jatkettua vanhoja lajeja, joita polvet vielä kestävät (golf jne). Nykyään aika kuluu enimmäkseen hiihtäen, maastopyöräillen ja juosten. Harjoitustunteja tullee viikossa keskimäärin jonnekin 5-10 tunnin väliin, jolloin ehtii hyvin sosialisoida kavereiden kanssa. Vaihtoehtoisesti tuulettaa päätä ja orientoitua ajankohtaisiin elämän haasteisiin tai sitten rauhoittua kuuntelemaan äänikirjoja / podcasteja. Kirjojen lukemiselle en aikaa löydä, kirjoja tuleekin sitten kuunneltua hyvinkin 1 tai 2 kuukauteen.

5. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tavallisia arkipäiviä on melko vähän - reissuja on viikoittain, jne. Mutta päivä, jolloin olen kotona + toimistolla Vantaalla näyttänee kutakuinkin seuraavalta: herään 6–7 väliin, aloitan päivän joko urheillen tai töitä tehden. Vien lapsista keskimmäisen tarhaan, menen konttorille 8-10 aikaan. Toimistolla olen normaalisti 18-20 väliin tai jos lapsilla on harrastuksia niin priorisoin niitä, ja jatkan tarpeen mukaan töitä treenien lomassa / niiden jälkeen. Menen nukkumaan 10-11 aikaan ellei työt viet illalla mukanaan tai ei ole iltamenoja.

6. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Keskittynyt (siis omistusten lukumäärällä mitattuna), nykyään jo melko rationaalinen, mutta en edelleenkään lähellekään yhtä rationaalinen kuin Boreossa!

7. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen 90-luvulla kaverin kanssa, mutta ensimmäisestä osakeostosta ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Ensimmäisiä varsinaisia sijoituksia tein 2010-luvun alussa. Silloin salkkuun valikoitui yhtiöitä, jotka kiinnostivat erinäisistä syistä, ja joita koin ymmärtäväni. Ensimmäisistä 5–10 osakkeesta jäljellä taitaa olla enää Metsä Boardia. Kiinnostuin sijoittamisesta kuitenkin vasta Boreossa aloittaessani, ja sittemmin on kohdalle sattunut muutamia hyviä onnistumisia, ja joukko aika isoja hutejakin. Jälkikasvulle sijoitan myös, enemmän indeksien kautta kuin henkilökohtaisesti.

8. Millainen salkku sinulla on sisällöltään ja mitkä ovat kolme yhtiötä, jotka luulevat pysyvän salkussa pisimpään (Boreota et saa mainita)?

Salkustani löytyy suoria osakesijoituksia + muutamia indeksejä. Salkku on tällä hetkellä pieni ja yhtiöitä on tusinan verran. Yksittäisiä osakkeita kiinnostavampi lienee salkun taustalla oleva ajatus tietyistä kategorioista, joita ovat: i) korkean pääoman tuoton kasvuyhtiöt (mm. Revenio, QT), ii) metsäteollisuus-firmat, koska tunnen sektorin hyvin ja tämä on kategoriassa ’rakkaudesta lajiin’ (mm. UPM, Metsä Board, Valmet), iii) sarjayhdistelijät (Lifco, muut myyty erinäisistä syistä pois), ja iv) työhistoriani tms kautta tuntemani yhtiöt (mm. Mutares ja UB, joista tosin ensimmäisen osakkeet kaikki juuri möin pois sijoitustarinan muututtua). Pitkäaikaisimpina sijoituksina näistä näkisin metsäteollisuusyhtiöt – uskon vahvasti alan pitkän aikavälin kilpailukykyyn ja sitä tukeviin trendeihin. Toivottavasti suomalaiset yhtiöt onnistuvat hyödyntämään näitä trendejä.

9. Millainen osakepoimintaprosessi sinulla on?

Kiinnostun yhtiöstä, seuraan ja ostan kun tulee hyvä paikka :smiley: Aikaa/kiinnostusta ei löydy detaljeihin analyyseihin, vaan käytän muutamia hassuja mittareita lukujen osalta (samat mitä Boreossa), muodostan jonkun näkemyksen omistajista/johdosta, ja yritän ostaa järkevällä arvostuksella. Liiketoiminta-analyysi tavalla tai toisella nojautuen siihen missä teollisuuksissa itse olen tavalla tai toisella mukana.

10. Miltä tuntuu olla Boreon toimitusjohtajana? Mikä on Boreon henkilökunnassa parasta?

Ensisijainen tunne on kiitollisuus. En koskaan ajatellut päätyväni tällaiseen rooliin, saatikka ole pitänyt pörssiyhtiön tj-roolia tavoittelemisen arvoisena. Edelleenkään itse tj-positio ei ole se, joka itseäni motivoi vaan koen syvää yhteyttä Boreon pitkäaikaisen omistamisen liiketoimintamalliin sekä yhtiön toiminnan filosofiaan. Se on ollut erityisen hienoa, että on saanut olla hyvinkin paljon vaikuttamassa siihen miltä Boreo tänään näyttää, ja millainen yhtiö mahdollisesti tulevaisuudessa on.

Meidän (emo + yhtiöt) ihmisissä ilman muuta parasta on suuresti läpihenkivä yrittäjyys/omistajuus ja erittäin kyvykkään porukan ’jalat maassa’ -asenne / nöyryys. Vaikkakin moni on kokenut paljon, niin porukassa on hyvä asenne perustekemiseen. Meillä on pelissä mukana joukko mahtavia yrittäjiä, ja osaavia kokeneita ja nuoria henkilöitä – tästä sekoituksesta pidän erityisesti. Kokeneemmilla tieteenharjoittajilta oppii paljon, ja toisaalta nuorten kasvattaminen isompiin saappaisiin on yksi hienoimpia juttuja koko kuviossa. Kyvykkään laajan avainhenkilöporukan kokoon saaminen on ollutkin mielestäni viimeisen 4-vuoden suurin saavutus, ja jos onnistumme motivoimaan tätä porukkaa, niin se tulee kantamaan pitkälle.

11. Omistat yhteensä 42138 kappaletta Boreon osakkeita eli paljon (osake 25,5 euroa, 25.11.) , miten se vaikuttaa siihen, miten johdat ja katsot yhtiötä?

Ajattelen osakeomistusta yhtiössä ylipäätään siten, että näen sen sitoutumista vahvistavana tekijänä. Omistus ja rahalliset insentiivit eivät ole itselleni Boreossa merkittävin asia, vaan se että tässä on mahdollisuus rakentaa hyvän porukan kanssa jotain hienoa ja kestävää. Osakeomistuksella on toki itselleni iso merkitys, varsinkin kun kyseessä on erittäin merkittävä osa varallisuudestani. Lähtiessäni tälle reissulle minulle oli tärkeää omistaa yhtiötä, jota lähdin rakentamaan. Sittemmin omistuksen painoarvo on omassa mielessäni pienentynyt, vaikka toivonkin kykeneväni kasvattamaan omistusta yhtiössä. Mielestäni tällaista yrittäjyyden kanssa hyvin läheisesti tekemisissä olevaa yhtiötä ei voi johtaa, ellei itsellä olisi myös merkittävästi pelissä.

Omistukseni vahvistaa yhtiöön sitoutumista, laittaa ajattelemaan yhtiön rahoja omina rahoinani, ja ylipäätään vahvistaa sitä, että teen kaikkeni yhtiön pärjäämiseksi.

12. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi toimitusjohtajana ja millä osa-alueella sinulla olis eniten kehitettävää toimarina?

Top 3 mielestäni: kokonaisvaltainen liiketoimintamallin osaaminen (M&A, rahoitus, liiketoiminnan kehitys, operaativinen osaaminen), empaattisuus/välittäminen, sitoutuminen/omistajuus.

Kehitettävää riittää kaikilla osa-alueilla, ja suhtaudun omiin kykyihini nöyrästi – oppimisen paloa ei passaa päästää loppumaan. Johtajana pitäisi olla entistä johdonmukaisempi ja kärsivällisempi. Tuppaan olemaan kärsimätön, jos koen ettei asiat mene kuten niiden ajattelen menevän / jos asioita ei nopeasti ymmärretä, tai jos asioita ei toteuteta sillä omistautumisella mitä itse odotan.

13. Mitkä ovat Boreon kolme suurinta tekijää, jotka vie yhtiötä eteenpäin lähivuosina ja miksi? Mitkä ovat lähivuosina Boreon kaksi suurinta uhkaa?

Eteenpäinvievinä tekijöinä näen seuraavat:

  1. Johdossa on porukka, jolla on kyky johtaa yhtiötä menestyksekkäästi pitkälle – tämä porukka osaa pelikirjan, tietää missä täytyy onnistua ja mitä onnistuminen vaatii.
  2. Suomessa meillä on hyvä asema ja uskon, että pystymme kasvamaan arvoa luovasti merkittävästi kotimarkkinalla.
  3. Meillä on hyvä yhtiöportfolio alla, jonka pohjalta on hyvä rakentaa konsernia eteenpäin.

Uhkina puolestaan:

  1. Epäonnistuminen Boreon filosofian jalkauttamisessa. Tämän tyyppinen yhtiö ei pitkässä juoksussa pärjää, ellei filosofia jalkaudu riittävällä tasolla konsernilaajuisesti.
  2. Puskista tulevat rakenteelliset asiat, jotka vaikuttavat yhtiöön tuloksentekokykyyn merkittävästi ennen kuin skaalaa on ehditty rakentamaan merkittävästi. Venäjän tapahtumat tällainen esimerkki. Toki jo tässä hetkessä yksittäiset markkina-, asiakas-, ja päämieskeskittymät ovat meille jo vähemmän merkityksellisiä.

14. Millainen työnantaja sinusta Boreo on työntekijöilleen? Miten Boreo huolehtii työntekijöistään?

Tässä on ensinnäkin hyvä huomioida, että Boreo koostuu +20:stä suhteellisen itsenäisesti toimivista yhtiöistä. Henkilöstön huolenpito on yksi asioista, jota edellytämme yhtiöidemme toimitusjohtajilta, ja tätä varmistetaan muun muassa toimitusjohtajia kouluttamalla ja henkilöstömittareiden tuomisella avainhenkilöiden palkitsemiseen.

Isolla pensselillä maalaten näkisin, että Boreo ja sen yhtiöt, ovat välittäviä ja mahdollisuuksia tarjoavia työnantajia. Priorisoimme vahvasti sisäisiä promootioita, panostamme henkilöiden kehitykseen ja meillä on jo suhteellisen lyhyeltä ajalta todella paljon esimerkkejä siitä, miten henkilöt ovat ottaneet uusia roolia yhtiöiden sisällä ja konserniyhtiöiden välillä.

15. Boreon liikevaihto on ollut yksi pettymyksen aiheista sijoittajille sekä kurssin hyvin reipas lasku tänä vuonna. Toki talouden isot kuviot ovat olleet osasyynä tähän, mutta kai yhtiössännekin on jotain vikaa? Jos on, niin missä ja miten olette ottaneet niistä “virheistä” opiksi?

On yhtiöissä parannettavaa tottakai. Näkisin, että suurimpana syynä siihen miksi luvut eivät ole kehittyneet optimaalisesti on se, että portfolion laatu (mm. ennustettavuus, teollinen ja maantieteellinen hajautus) ei vielä ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. Kuten aiemmin foorumilla kommentoin, niin tätä problematiikkaa on ratkottu mm. päivitetyn liiketoimintafilosofian tuomisella johtamiseen (kannattavuus + pääoman tuotto) sekä tekemällä päätöksiä ’ei riittävän hyvien toimintojen’ lakkauttamiseksi. Mm. SANY-toimintojen lopetus Suomessa ja Ruotsissa, Yleiselektroniikassa ja Machineryssä tehdyt toimenpiteet näistä esimerkkeinä. Johtamisessa on päästy erittäin paljon eteenpäin muutamien vuosien aikana. Tänä päivänä Boreon kassavirtojen laatu on jo merkittävästi paremmalla tasolla kuin muutama vuosi takaperin, ja liiketoiminnoilla on mielestäni hyvä orgaaninen kasvupotentiaali.

16. Foorumiviestistäsi lainattua “Ennustettavan ja korkealaatuisen sarjahdistelijän ottaa aikaa.” Koska Boreo on suunnilleen tuollainen sarjayhdistelijä? Toinen ja vielä tärkeämpi kysymys, miten juuri Boreo onnistuu kasvamaan orgaanisesti sekä epäorgaanisesti että myös hyvillä kannattavuuksin? Teillä on kuitenkin vastassa rajallinen hinnoitteluvoima, yritysostoissa voi tapahtua kalliita epäonnistumisia jne.

Laadun osalta olemme mielestäni jo kohtuullisella/hyvällä tasolla ja kurinalaisesti kuin toteutamme pelikirjaamme, niin laatu paranee päivä päivältä. Uskon, että muutamien vuosien päästä voimme olla jo erinomaisessa tilanteessa.
Liiketoimintamalli ja pelikirja toimii, viimeisten vuosien +20% kumulatiiviset tuloskasvulukemat ovat hyviä vaikka kannattavuus – ja pääoman tuottoprofiili ei olekaan kehittynyt optimaalisesti. Nykyinen liiketoimintaportfolio antaa pohjan orgaaniselle kasvulle ja sitä pystyy parantamaan pääomaa allokoimalla hyvän kasvupotentiaalin & korkean pääoman tuoton yhtiöihin. Yritysostoihin – kuten kaikkeen muuhunkin liiketoimintaan – liittyy toki riskinsä, mutta yritysostot ovat yksi meidän avainprosesseistamme, jossa olemme ammattilaisia.

17. Ulkomailla on valtavasti hyvin pärjänneitä “valmiita” sarjayhdistelijöitä jo naapurimaassa Ruotsissa, miksi valita juuri Boreo salkkuunsa, joka on osakekurssinsa puolesta laskutrendissä (YTD n. -30% 25.11.)?

Lienee parempi, etten Boreon osakkeen arvostusta kommentoi, mutta kannattaa toki pohdintaa tehdessä vilkaista esim Indereksen raporteista Boreon ja verrokkien arvostuskertoimia. Yleisellä tasolla todettakoon, että kympin hujakoilla olevat tuloskertoimet eivät ole mielestäni korkeita laadukkaille kassavirroille :wink:

Tiedämme mitä teemme ja en näe mitään syytä miksemme onnistuisi yhtä hyvin kuin naapurit: Luvut ovat vielä huonompia kuin ’suurimmilla ja kauneimmilla’, siitä ei pääse mihinkään. Luotto on kuitenkin kova, että kannattavuus ja pääoman tuotto tulee ajan kanssa paranemaan. Nykykokoluokasta kasvun + hyvien tuottojen tekemisen näkisin kenties vähemmän riskisenä kuin jaardiluokan firman kasvattamisen M&A-vauhtia merkittävästi kiihdyttäen.

18. Olen Boreon osakkeenomistaja ja olen vakuuttunut sinusta toimitusjohtajana, mutta johtoryhmä ja hallitus on hiukan jäänyt itselleni vieraaksi, jotka ovat tosin aika hyvin sitoutunut osakeomistuksillaan, kertoisitko näistä kahdesta porukasta lisää olennaisimmilta osin?

Meillä on loistoporukka sekä hallituksessa että johtoryhmässä. Pääomistaja Simonilla on tottakai merkittävä rooli hallituksen puheenjohtajana ja oma yhteistyöni hänen kanssa on erittäin tiivistä. Hallituksessa on muutoinkin erittäin kokenut, taustoiltaan hyvin monialainen ryhmä, joka tuntee yhtiön toiminnan hyvin, ja jotka ovat olleet suureksi avuksi yhtiön kehitykselle.

Kuten jo aiemmin yllä kommentoin, johtoryhmä on sitoutunut porukka, joiden osaamiset ovat hyvin linjassa yhtiön liiketoimintamallin kanssa ja tukevat toisiaan. Tämä ’jalat maassa’ -asenteella toimiva ryhmä jakaa yhteisen näkemyksen yhtiön filosofiasta ja kykenee viemään yhtiön pitkälle. Nautimme yhdessä olosta ja koen, että mahdollisuus olla mukana rakentamassa menestyksekästä yhtiötä motivoi meitä kaikkia.

19. Missä Boreo on viiden vuoden päästä?

En tiedä…:smiley:
Toivon, että olemme kurinalaisesti toteuttaneet pelikirjaamme, ja että ’Boreo Way’ on juurtunut entistä vahvemmin organisaatioon. Näin jos on käynyt, niin firma on merkittävästi kookkaampi, kansainvälisempi, entistä laadukkaampi ja se on erinomainen koti sekä sen omistamille yhtiöille että sen henkilöstölle.
Jos toteutamme asioita strategisten tavoitteiden mukaisesti, niin silloin yhtiö on tuplat suurempi 5-vuoden päästä.

20. Kari, nyt voit vapaasti kertoa terveisesi tämän ketjun lukijoille, sana on vapaa!

Foorumi on opettanut minulle paljon, ja se on itselleni ollut erinomainen oppimisen lähde – kiitokset Inderekselle ja aktiivisille foorumilaisille tästä!

Jos foorumilaisilla on kiinnostusta ymmärtää paremmin Boreon sielunmaailmaa, niin laittakaa vaan kysymyksiä tulemaan niin pyrin/pyrimme – aikarajoitteet ja rajalliset resurssit huomioiden – aktiivisesti osallistumaan keskusteluun. Ylipäätään Boreon pitkänjuoksun arvioinnissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen millä periaatteilla yhtiötä rakennamme ja kuinka nämä periaatteet ajan kanssa konvertoituvat taloudelliseksi ja muilla mittareilla mitattavaksi suoriutumiseksi.


Kiitos vakuuttavista vastauksista Kari!

Se huvitti hieman, kun olen pohtinut itsekseni Karin olevan “jalat maassa” -tyyppi ja muutamaan otteeseen hän mainitsikin haastattelussa tämän asenteen puhuessaan hallituksesta, johtoryhmästä ja työntekijöistä.

Boreo on vakuuttanut mut johdollaan, strategiallaan ja sillä, miten pitkäjänteisen päämäärätietoisesti rakennetaan kannattavaa kasvua. Perustaa on rakennettu huolella pätevällä joukolla, mutta yhtiön “uusi” matka on tavallaan vasta alussa…

Lukekaa laaja rapsa lähti, sitten suosittelen lukemaan Karin ajatuksia ja vierailemaan yhtiön sivuilla jne. :slight_smile:

Kiitoksia kaikille ja mukavaa viikonloppua!

P.S. Olen kipeä eikä mua näe tänään varmaan pahemmin Foorumilla, pahoittelen mahdollisia virheitä. Nyt lepäämään.

123 tykkäystä