69. Hades
Hades on älykäs ja laadukasta sijoitusaiheista materiaalia tuottava kaveri; nämä asiat tulevat ensimmäiseä mieleen hänestä. Tällaiset kaverit ovat yksi isoimmista syistä, miksi tänne sijoitusaiheiselle Foorumille tullaan… onhan se käsittämättömän upeaa, kun miettii, että Inderesiltä saa laadukkaat sijoitusaiheiset materiaalit, mutta sen lisäksi täällä on Foorumi, jossa hadekset auttavat alokkaita sekä muunlaisiakin sijoittajia kehittymään ja sivistymään.
On mahtavaa lukea hänen viestejään, koska niissä on laadukasta sijoittajalle lisäarvoa tuovaa tietoa sekä hyvää täydentävää pohdintaa. Hänen viestinsä ovat myös hienosti kirjoitettuja ja mukavasti jäsenneltyinä, joten niitä on mukava lukea.
Okei, on hänellä tietoa ja älyä, mutta aika oleellista on myös se, että hän näkee aikaa ja vaivaa viesteihin, mikä on hyvin arvostettavaa. Tällaiset kaverit ovat isossa roolissa Foorumilla, joten kiitos Hadekselle ja muille hadeksille!
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Eteläsuomalainen, nuoremmasta päästä oleva kansankynttilä. Viihtyy elämässä molemmin puolin opettajan pöytää oppimassa ja opettamassa milloin mitäkin aihetta. Itseironian kruunaamaton piirisarjamestari. Haastattelussa etupäässä siksi, ettei Alokas saanut vieläkään houkuteltua Ekaa mukaan.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Voisin asua kirjastossa, jos tarve vaatisi. Ikuisena lukutoukkana viihdyn niissä loistavasti, ja arvostan suuresti sitä kaikkea, mitä kirjastot ovat elämässäni mulle tarjonneet.
Kilpailuhenki ja tahto tehdä asiat entistä/muita paremmin asuu mussa vahvana, melko lailla lajista riippumatta. Kaveripalaute ”höntsäily ei vissiin kuulu Hadeksen sanavarastoon” kertoo oleellisen: kun numerolappu isketään rintaan, niin vain ja ainoastaan voitto merkitsee.
Jos haluat syystä tai toisesta paeta mun luota, niin etsi korkea paikka tai hyppää lentokoneeseen. Luultavasti keksin jonkin hyvän tekosyyn pysytellä lähempänä maanpintaa, sillä korkeilla paikoilla oleskelu ei nappaa sitten yhtään.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.
Olen koko pienen ikäni pelaillut videopelejä, ja ne ovat yhä yksi keskeisistä tavoista viettää aikaa. Nykyään sitä ei luonnollisesti liikaa ole, mutta silloin kun sattuu olemaan vapaampi ilta käsissä, niin eri roolipelit astuvat kuvioihin. Olisi hauska verrata, että kummat pelit ovat vieneet useamman vuoden elinajastani: itse pelaamiseen käytetyt tunnit vai Embraceriin sijoittaminen vuonna 2022.
Urheiluharrastus on toinen maininnan arvoinen asia. Ei mitään erityisen hienoa tai tavoitteellista, mutta kunhan pyrin pitämään pään ja ruumiin kunnossa. Liikunnasta on onneksi tullut pelien tavoin jo niin pitkäaikainen tapa, että ajatus siitä luopumisesta tuntuu pahemmalta kuin Nokia-sijoittajan 2000-luku. Ehkä joskus vielä tulee paluu lapsuudessa mukana kulkeneisiin pallopeleihin, mutta tätä ei ainakaan vielä ole näköpiirissä.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herätys yleensä ennen seitsemää, josta lähden ripeällä tahdilla töihin. En ole mitenkään tarkkojen aamurutiinien perään, mutta sen verran ajoissa haluan aina olla, että ehdin juomaan kahvit ja juttelemaan asiakaskunnan kanssa rennommat kuulumiset ennen työnteon alkua. Opettajan arkeni ei pahemmin poikkea tavanomaisesta: opettamista, tuntien suunnittelua, viestintää, tehtävien tarkistusta ja palavereja. Pyrin pitämään työpäivät suhteellisen järkevissä mitoissa, mutta vähän turhan usein sitä huomaa sammuttelevansa valoja perästään kotiin lähtiessä.
Istumatyö ei juuri kroppaa palvele, joten kuntosali, uimahalli tai lenkkipolku kutsuu heti töiden perään harva se päivä. Näiden jälkeen sitten ajetaan koneet alas kotona videopelien ja sijoittamissisältöjen avulla silloin, kun ystävien kanssa ei ole sovittuna mitään. Tylsän rauhallista yhden miehen arkea siis pääasiassa, enkä oikein tiedä, että kaipaanko aina edes muuta.
5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Mitä olen: osakepoimija, joka etsii vielä tarkemmin määriteltävää lokeroa, johon itsensä asettaa. Yritän kehittää ja (etenkin) kasvattaa salkusta keskitettyä, pitkäjänteisiin kassavirtakoneisiin perustuvaa kokonaisuutta. Pidän sijoituksista, joissa saa ottaa mieluummin poikkeuksellisen matalan riskin kuin korkean tuoton. Lisäksi leikin arvosijoittajaa, sillä korkeiden kertoimien maksaminen ei sovi luonteen päälle sitten ollenkaan. Sijoittajana olen valitettavasti vielä liian usein hätäisempi kuin 95 % oppilaistani perjantain viimeisellä tunnilla – tästä yritän oppia pois.
Mitä en ole: osinkohaukka, hypernopeaan kasvuun sijoittaja, tappiollisten yhtiöiden ostaja, indeksisijoittaja. Kaikkia neljää on tullut jossain määrin kokeiltua, ja olen todennut, ettei oma luonne vain mene yksiin noiden tyylien kanssa. Osinkofirmojen ja indeksien tylsyys on usein johtanut tekemään jotain megalomaanisen typerää, kun ns. ”mitään ei tapahdu”. Toisessa ääripäässä taas tappiollisten kasvajien kanssa mennään liian kovaa ja liian isolla riskillä, jota pää ei ole kestänyt. Tähtään siis mielelläni tasaisiin onnistumisiin.
6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Viisi-kuusi vuotta sitten aloittelin, kun kiinnostus heräsi opintojen aikana. Indekseistä lähdettiin liikkeelle, varovaisia ja tietämättömiä kun oltiin, mutta muutamien kuukausien jälkeen alkoikin sitten kunnon bullerointi osakkeilla. Taiteellinen nimitys tälle olisi luokkaa Cirque d’Etusivu de Kauppalehti, kun kiinnostavia osakkeita pomppi esiin joka puolelta, ja ostaahan niitä sitten piti. Valitettavasti tämä ei rajoittunut pelkästään Nokiaan ja Nordeaan, vaan senttiosakelaarista lähdettiin etsimään… noh, voiko sanoa tietävänsä että mitä, kun koko hommassa ei ollut mitään helvetin järkeä.
Ironista, että tuo ensimmäinen duracellpupu-sijoitusvuosi oli myös kirkkaasti paras tähän asti (+40% vuosi), kun yksi poiminnoista sattui olemaan irrationaalisen isolla painolla ostettu Genovis. Muistutan itseäni edelleen säännöllisesti siitä, että tuo vuosi olisi voinut katkaista siivet sijoitustoiminnalta heti kättelyssä, niin jäätävää riskinottoa siinä kuitenkin oli. Muistelen seuranneeni uteliaana Nordnetissa sellaista juttua kuin Sharpen lukua, joka muilla oli mutta itseltäni yllättäen puuttui. Liekö softa vetänyt itsensä totaaliseen umpisolmuun niitä pakkaslukemia laskiessa.
Koronavuosista jäi käteen isot indeksitappiot, mutta eipä niillä pohjatiedoilla ja -taidoilla muutakaan olisi voinut olettaa. Osakepoimijoina kuitenkin pysyttiin, ja samalla tiellä jatkan edelleen – nyt vain huomattavasti erilaisella tyylillä, vähemmällä uutuudenviehätyksellä, ja ainakin toivottavasti paremmalla suunnitelmalla.
7. Miltä salkkusi näyttää tällä hetkellä? Veikkaa, mitkä kaksi osaketta nousevat eniten tänä vuonna ja miksi.
Päivittelin salkun sisällön joulukuun lopulla foorumille, tuosta näkyy lähes reaaliaikainen tilanne. Mitä sinulla on salkussa? - #3556 käyttäjältä Hades
Olen tuon viestin jälkeen lisännyt IDT:tä, palauttanut salkusta hetkellisesti ulkoilleet Sesat takaisin, sekä lisännyt uuden position Atkorea. Käteistä on siis saatu töihin melko reippaasti. Kuten aikaisemmin sanoin, niin salkkuyhtiöistä suurin osa on taseiltaan vahvoja, vahvaa kassavirtaa tuottavia ja vahvan pääomistajan hallinnoimia. Velattomia ja osakkeitaan takaisinostavia yhtiöitä löytyy – nämä ovat itselleni hyvin sydäntä lähellä, ja näiden varaan haluan salkkuni rakentaa.
Mitkä kaksi osaketta nousevat eniten tänä vuonna? Noh, kerron kohta ne kaksi viimeisintä myyntiäni, eli malta hetki. Jos tämän hetken salkkufirmoista taas valitaan, niin arvotaan tähän Fairfax ja IDT, lähinnä mahdollisten katalyyttiensä vuoksi. Sinäänsä tilanne lienee hyvä, että luottoa riittää lähes koko salkun hyvään performanssiin – mitään kamalan yliarvostettua veskasta ei löydy, ja pari selkeästi kalliimpaa positiota ovat pienemmästä päästä.
8. Mitkä ovat kaksi viimeisintä osakemyyntiäsi ja mitkä olivat myyntiperusteesi?
Kiva kysymys juuri näin vuodenvaihteen… salkun siivoilun jälkeen. Huijaan sen verran, että jätän pari tapausta väliin ja vastaan Keskon (kokonaan) ja Sammon (siivun).
Kesko lähti menemään siksi, että halusin siivota pienet, salkun ”uuteen tyyliin” sopimattomat positiot pois. Firma on kieltämättä hyvin hoidettu, ja siksi se olikin niin musertavaa kuulla Inderesin haastattelussa, ettei takaisinostoja ole edes harkittu työkalupakkiin. Firmaa kehutaan kovaan ääneen, mutta ei se vissiin niin hyvä ole, että omistajien omistusosuuksia haluttaisiin tarkoituksella kasvattaa.
Sammon kohdalla ei ole ollut samaa tilannetta kuin Keskolla, vaan tein pienen kevennyksen lähinnä valuaatiosyistä. Kun salkussa on iso potti saman toimialan yhtiötä lähes kolme kertaa alemmalla valuaatiolla ja mielestäni vahvemmilla kasvunäkymillä, niin on toisinaan vaikea perustella, miksi Sampo kuuluisi sinne kaveriksi. Koronakuopasta poimittuna sijoitus on ollut varsin hyvä riskeihin nähden, mutta alkaisi näyttää siltä, että sato on isojen tuottojen osalta korjattu.
Yksi keskeinen tavoite tähän vuoteen on se, että myyntien (ja turhien ostojen) määrä saataisiin lähelle nollaa. Sitä kohti, siis.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Vahvasti keskeneräinen, mutta tiettyjä samanlaisuuksia poiminnoista löytyy. Homma lähtee pitkälti sijoituskeskustelujen selaamisesta, jolla yritän haravoida potentiaalisia ideoita kommenteista ja postauksista. Katsastan paljon eri firmoja, mutta lähes kaikki unohdan heti ensimmäisellä lukujen tarkistuksella – tajusin aikanaan hyvin äkkiä, että jos etsii ideoita näin, niin lähes kaikelle pitää kyetä sanomaan ei. Paljon urakassa käyttämäni Twitter on Elon-sedän parhaista yrityksistä huolimatta (/ansiosta?) täynnä sellaista höttöä, että ilman raakaa ja armotonta rajaamista ja ideoiden sivuuttamista ei ole mitään saumaa pärjätä. Käytän taloustietojen tarkasteluun pääasiassa Yahoo Financen tietoja, koska suurin osa perustiedoista löytyy hyvin nopeasti.
Jos jokin potentiaalinen kohde löytyy helpoilla kriteereillä – kiintoisa toimiala, hyvä kasvu, matala arvostus, matala velkaisuus – niin alan tutkia keskustelua ja raportteja tarkemmin. Saatavilla olevat raportit, Substack-kirjoitukset ja muut vastaavat yleensä antavat osviittaa siitä, että mihin on tutustumassa. Jos firma on vähänkään seuratumpi, niin tämä yleensä tuo esiin jo ison kasan tärkeitä pointteja, joihin tutustun sitten myöhemmin firman omaa raportointia tutkiessa. Aina ei tietenkään ole tarjolla analyysiä, jolloin sukellan suoraan firman omille sijoittajasivuille. Lisäksi firmojen pidemmän ajan taloustiedot kiinnostavat – työkalupakkia täydentävät esimerkiksi Börsdata Pohjoismaisten osakkeiden kanssa ja Macrotrends jenkkilässä seikkaillessa.
Firmojen raporttien lukeminen kuuluu luonnollisesti asiaan, ja niitä tutkiessa kiinnostavat erityisesti kassavirta- ja taselaskelmat sekä ns. kootut selitykset -tyylinen sisältö. Tutkin aikanaan opiskellessa yritysjohtajien perusteluja sijoittajaviestinnässään, ja näistä opeista on ollut yllättävän paljon hyötyä tulkitessa, että kenen käsiin uskot rahasi hoidettavaksi. Mitä selkeämmin yhtiö viestii virheet, pettymykset ja surkeat suorittamiset, sitä parempi.
Prosessiin on kuulunut jo pidempään firmojen etsinnän tueksi kriteerit, joiden avulla rajaan omaa sijoitusuniversumia mahdollisimman säälimättömästi pienemmäksi. Foorumilla olen näitä kai maininnutkin, mutta esim. tappiolliset, valtio-omisteiset, ylivelkaiset ja osinkopainotteiset firmat jäävät ilman selityksiä ulos kyydistä. Sama koskee firmoja, jotka eivät raportoi osaamallani kielellä. Ja kun vielä bonuksena käyttää Nordeaa osakevälittäjänä, niin myös se rajaa universumia varsin kiitettävästi. Voi olla, että joku hyvä sijoitus jää tällä tavoin välistä, mutta sijoitustyylin on sovittava itselle, ja siitä on mun nähdäkseni turha tinkiä vähääkään.
10. Millainen on sinun osakemyyntiprosessisi askel askeleelta?
Hyvä, että kysyit! Alla vaihteeksi kuvamuodossa vastaus:
Oman sijoitustyöni perisynti #1: skippaa ylimääräinen suunnittelu ja etene suoraan toimintaan, vain paetaksesi ennen pitkää häntä koipien välissä myyntinapille. En aio edes esittää, etteikö tämä olisi muuta kuin iso heikkous, jota pitää työstää. Isompi ongelma tässä on toki se ostaminen, vaikeahan se on myydä jossei osta ensin, mutta joka kerta se myyminen tuntuu siitä huolimatta ihan yhtä idioottimaiselta.
Jos unohtaa tuon lyhytjänteisen tempoilun, niin myyn oikeastaan melko vähän. Yleensä myynnit osuvat yhtiöihin, joiden kohdalla tulee jokin iso muutos huonompaan – tällöin myyn kaiken kerralla, enkä jää enempää miettimään asiaa. Yleisesti en usko, että kikkailu pienempien siivujen myynnillä on kovin järkevää, vaikka verotussyistä joskus näin tuleekin tehtyä. Toinen keskeinen syy myydä on se, kun jokin positio on laskenut niin reippaasti, ettei omaan arvioon firman arvosta voi enää luottaa. Silloin on ollut parempi ottaa tappiot sisään suoraan kuin jäädä odottelemaan ihmettä. Vuoden 2022 paskamyrskyn keskellä tämä päätös pelasti ainakin kahdelta ison rivin puolittumiselta sen jälkeen, kun salkussa ollut positio oli jo valmiiksi miinuksella kuin Vihreiden kannatus. Muuten pyrin holdailemaan vain, kun mitään teknisen analyysin osaamistakaan ei ole tähän osoitteeseen jaettu sitten yhtään myyntejä helpottamaan.
Olen miettinyt jonkinlaisten stop lossien käyttöä sijoitusstrategiassa, mutta toistaiseksi ei ole tullut päätettyä tai kokeiltua mitään systemaattista. Onneksi kehittää voi aina.
11. Mikä on suurin onnistumisesi sijoittamisessa ja mitä opit siitä?
Gofore ja Fairfax jakakoot tämän tittelin. Ajattelin tätä vähän sillä tavalla, että voit olla sijoituspäätöksestä joko oikeassa tai väärässä, oikein tai väärin perustein. Kummankin mainitun yhtiön kanssa asiat ovat menneet melko lailla nappiin niillä perusteilla, joilla olen yhtiöitä ostanut. On tullut ostettua laadukasta firmaa edullisin kertoimin tilanteessa, jossa bisnes on parantunut melko merkittävästi oston jälkeen. Firmojen suhteen ei ole tullut esiin mitään ikäviä yllätyksiä, jotka olisivat menneet ohi ostohetkellä (kop kop). Tuotot ovat olleet sen mukaisia.
Mitä näistä on opittu? Sen, että tällaisia on olemassa, ja että ne voivat osua myös omalle kohdalle luojan niin suodessa. Tärkeämpi osa oppia on kuitenkin se, että kun yrittää etsiä samanlaisia kohteita markkinalta, niin vastaavia ei tunnu löytyvän, vaikka miten katsoisi. Jossain vaiheessa sitten kävi mielessä, että ehkä nämä ovat harvinaisia ihan syystä, ja ehkä on myös OK panostaa kunnolla niihin tapauksiin, joita saa tutkalle.
Fairfaxin kohdalla tämä jälkimmäinen oivallus on johtanut oman sijoitusurani kirkkaasti kovimpiin euromääräisiin tuottoihin, kun position paino on ollut suurimman osan ajasta yli 20 prosenttia salkusta. Goforen kohdalla tätä oivallusta ei ollut vielä tapahtunut (ostin sitä jollakin 2 prosentin painolla aikoinaan), joten osakkeen kolminkertaistuminen ei lopulta lihottanut tilipussia ihan niin paljon kuin olisi toivonut. You live and you learn.
12. Mikä on suurin epäonnistumisesi sijoittamisessa ja mitä opit siitä?
Vuosi 2022. Kaikki salkun isot positiot sukelsivat jotakuinkin samaan aikaan koronakuplan huipulta alas, osa puolittuen ja osa vähän enemmänkin. Lopullinen tuomio oli luokkaa -30% vuodessa. Sellainen piristysruiske pandemian jälkimaininkeihin.
Jos lähtisin listaamaan kaikkia oppeja tuosta ajasta, niin olisit ehtinyt ylentyä luutnantiksi ennen kuin tulisi valmista. Mutta jos otan salkun kärkiviisikosta yhden opin per ydinräjähdys, niin päästään vähän helpommalla. Siispä:
Harvia: absoluuttisella laatufirmallakin voi tehdä ihan helvetisti tappiota. Sentään en lisäillyt isommin huipuilta, mutta tämä seikkailu avasi kyllä silmät sen suhteen, mitä nykyään osaa vältellä paremmin etenkin jenkkimarkkinaa tutkiessa: edes laadusta ei voi maksaa mitä vain. Ihan vähän ottaa edelleen päähän myös… noh, näet kohta.
Embracer: tämä teki ihan molekyylitasolla kipeää, sillä sarjayhdistelijät kiinnostavat yhtiöinä, ja tässä kaikki näytti erinomaiselta. Moni kokeneempi sijoittaja näki kuitenkin jo todella kaukaa sen, ettei taloudellinen kehitys ollut firmalla täysin hallussa. Osakkeita printtaamalla saatiin aikaan paljon, mutta melkoisen ongelmavyyhdin tuo nopea laajeneminen jätti taakseen, mikä meni itseltä uusien kimaltavien lelujen ihailun takia ohi. Myin aika lailla heti, kun aloin ymmärtää firman johdon menettäneen hallinnan kasvusta, mutta tuottomielessä tuo tapahtui liian myöhään. Siispä: numerot > tarina.
Tecnotree: tästä opittiin ainakin melkein ajoissa: pääsin lähestulkoon omilleni myymällä ennen, kun karmivimmat ongelmat alkoivat paljastua niin kassan kuin hallintotavan puolella. Tuon jälkeen firma on näyttänyt jatkuvasti halvalta, mutta takaisin ei ole ollut paluuta luottamuksen säryttyä. Heitän nykyään sijoitusideoita tällä perusteella hyvin kevyesti romukoppaan, sillä tällaisia ongelmia en halua sijoituskontekstissa pohtia sekuntiakaan.
Kamux: pitkälti sama kuin Embracer, mutta huonommilla tulosvaroitusten ajankohdilla. Tässä voisi mainita ehkä sen, että kyse on yksi harvoista kerroista, kun olen onnistunut käyttämään makrodataa tuottoisasti. Perustelin irtautumisen globaaleilla automarkkinoiden ongelmilla, toki vasta sitten kun lisäsin parista dipistä matkan varrella. Oppimissisältöihin kuului myös se, että miltä näyttää toimiala, jonka toimijat ovat jotakuinkin kuolemanvaarassa jatkuvasti. Sitä olisi pitänyt kunnioittaa, mutta eihän nyt tehokasta markkinajohtajaa kilpailu haittaa! Juu, eipä haittaa ei.
Inmode: viimeisimpänä se kamalin virhe kaikista. Puolessa vuodessa typ -60% yhtiöllä, josta luulin tietäväni jotakin. Luulin tätä niin vahvasti, että kirjoittelin ihan yhtiöketjunkin. Sellainen suoritus tällä kertaa. Firma tuskin on yhtä huono kuin ne vuoden 2019 salkkuun päätyneet kasinoarvat, mutta kenties karma tarjosi Inmoden kanssa sen lopputuloksen, jonka silloin olisin ansainnut. Pitkään näytti, että firma on erinomaisessa hapessa, mutta sittemmin varoitusmerkkejä on ilmaantunut sieltä sun täältä.
Mikä oppi tarttuu mukaan? Kun kaikki on mennyt enemmän tai vähemmän pieleen, niin on vaikea lähteä purkamaan ajatuksia. Yhtäältä voisi sanoa harviamaisesti, että laadusta ei saa maksaa liikaa. Toisaalta ongelma on myös siinä, että pääoman allokointi tuo sieraimiin tuulahduksen Ilkka-Yhtymää lihataloilla höystettynä. Luottamusta on koeteltu johdon kommentteja lukiessa, ja hieman on se kova kasvukin lähtenyt laantumaan. Turpaan on tullut, ja ehkä joskus tästä voi saada oppia irti. Tällä hetkellä kuitenkin vain ottaa päähän.
Monesti mietin, että mitä jos perustaisi yhtiöketjun jostakin firmasta, joka voisi kiinnostaa. Tämä yksittäinen tapaus on pitänyt huolen siitä, ettei uusia ole näkynyt. Huonommin tuskin voisi mennä, mutta luottamusta omaan itseen rakennetaan vielä uudestaan.
13. Kerro viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?
- Harvia: upea firma, ei siitä pääse mihinkään. Saunominen sekä pörssiyhtiön kestävän korkea kannattavuus ovat kauniita asioita, ja tässä on niitä molempia. Ehkä taas joskus tämän kyytiin, koronakuplailun jälkeen tarvitaan vähän happea selventämään mielipidettä firmasta. Onneksi ison pudotuksen jälkeen oli syksyllä 2022 ostotoimeksianto sisällä vasta 12 eurossa, niin ei tarvitse tänä päivänä vaivata ajatuksia ylimääräisillä tuotoilla.
- Valmet: Helsingin parhaita suorittajia viimeiseen 10 vuoteen? Kaunis yhdistelmä hyvin kasvavaa myyntiä ja paranevaa tuloksen laatua. Olisi hienoa nähdä virtauksensäätösegmentissä yritysostoja Neleksen bisneksen ympärille, niin sama tarina voisi hyvinkin jatkua myös tulevaisuudessa. Osinkopuolueen onneksi (ja omaksi harmikseni) Solidium häärää edelleen puikoissa, niin voitonjako tehdään perinteisin keinoin.
- Kemira: sikäli kun ymmärrän yhtiöstä mitään, niin Kemiran vesibisnes voisi olla pidemmällä tähtäimellä kiinnostavimpia kotipörssissä. Vahva ja luotettava pääomistaja on iso plussa. Hyvin harva kotipörssin yhtiö kiinnostaa millään tasolla, mutta tässä olisi kieltämättä vahva kandidaatti.
- PayPal: siinä vaiheessa kun saan selville, että onko PayPal huikea osakekantaansa kannibalisoiva kassavirtakone vai tuleva arvoansa, olen luultavasti ehtinyt joko menettää satojen prosenttien tuotot tai muuten vain seota täysin. Firmaa seuraa ja tarkkailee niin monta silmäparia, etten pidä mahdollisuuksistani löytää tuottoja ennen heitä.
14. Sinulla on ja on ollut jonkin verran ulkomaalaisia yhtiöitä, mitkä sivustot ovat itsellesi tärkeimpiä esimerkiksi yhdysvaltalaisten ja ruotsalaisten yhtiöiden seuraamiseen?
Vaikea vastata mitään muuta kuin Twitter. Kun sijoitusprosessi lähtee yhtiöideoista liikkeelle, niin ”Fintwitteristä” niitä tulee esiin uskomattomia määriä. Hyviä, erinomaisia, järkyttäviä – kaikenlaisia ideoita on saatavilla, perusteluilla ja ilman. Uutiset räpsähtävät sekunneissa eetteriin, jos niitä tulee. Kriittisiä äänenpainoja kuulee hypetyksen lomassa riittävästi. Esimerkiksi Inden foorumiin verrattuna iso etu on se, että osakeideoita tulee ympäri maailmaa, eivätkä ne hyvätkään todellakaan lopu kesken.
Varjopuolina on sitten suurin osa viesteistä, eli heikkolaatuinen hypetys/pumppaus sekä milloin mitäkin kryptokusetusta mainostava bottien armeija. Monille nuo olisivat täysiä dealbreakereita, mutta kun osaa etsiä – ja jälleen kerran – rajata huonoja puolia pois riittävästi, niin Twitteristä tulee isokin apu. Ja hei, jos Morgan Stanleyn palkkatöitä tekevä analyytikko saa Teslalle arvottua 380 dollarin tavoitehinnan perustuen pääasiassa keijupölyyn ja iltasatuihin, niin eiköhän parhaiden Twitter-kirjoittajien laatu kestä vertailua aivan loistavasti. Alla näistä pari esimerkkiä:
https://twitter.com/DevinLaSarre
https://twitter.com/alexeliasson
Muitakin foorumeita varmasti olisi, mutta käytän niitä hyvin, hyvin satunnaisesti (pl. Corner of Berkshire and Fairfax, jota luen melko paljon Fairfax-omistuksen vuoksi). Näitä lukiessa tulee kuitenkin systemaattisesti ikävä Inderesin foorumia, mikä kertoo tämän kioskin korkeasta keskustelun tasosta aika paljon.
15. Miten hyödynnät sijoittamisessa makrotalouden dataa ja uutisia vai vaikuttavatko makrotalouden muutokset ja kuviot toimintaasi?
Seuraan makrotaloutta niin hävettävän vähän, että en voi hyvällä tahdollakaan sanoa sen vaikuttavan sijoittamiseeni. Ei siitä kai sen enempää.
16. Sinun pitää valita neljä foorumilaista hoitamaan salkkuasi, ketkä valitsisit ja miksi?
@Juippi : uskallan väittää, että hän ymmärtää arvosijoittamisen päälle. Elvyttää Grahamin lukua sijoituspäätöksillään. Yksi foorumilaisista, jonka sijoitustyyliä pyrin eräällä tavalla kopioimaan – sen verran vakuuttavia arvopoimintoja on Juippi tehnyt.
@Homeros : viestit eri yhtiöketjuissa ovat täyttä timanttia, ja asiantuntemus paistaa pitkälle. Kun useampi salkkuyhtiöistäni osuu vieläpä niihin ketjuihin, joihin Homeros on kirjoitellut, niin valinta on helppo – yhtiöt eivät vaihdu, mutta salkunhoitaja vaihtuu turistista asiantuntijaksi.
@Zoltan : Mitä sinulla on salkussa -ketjun kenties vaikuttavin raportoija. Koronakuplan nousun ja tuhon, sekä Ukrainan shokkiaaltojen läpi istuminen lähes muuttumattomalla salkulla ja kolmen upean laatuyhtiön hillittömällä ylipainolla on temppu, josta ainakin allekirjoittanut voisi yrittää oppia jotakin.
@Seinakadun_Keisari : henkilö, joka vaatii analyytikkoa lyömään huonoon governanceen ja selittelyyn syyllistynyttä toimaria mikrofonilla kesken haastattelun, on aina tervetullut salkunhoitotiimiin.
[Kamux - Kannattavuusparannusta metsästämässä - #8796 käyttäjältä Seinakadun_Keisari]
17. Mitkä kaksi ovat Inderesin materiaaleista tärkeimmät ja miksi?
Isolla marginaalilla foorumi, ja kakkosena laajat raportit. Ilman foorumia ei ole Inderesiä, tämä lienee kaikille selvää. Analyysiä, tiedotteita, raportteja ja oikeastaan lähes mitä tahansa muuta voi saada helposti muualtakin, mutta mahdollisuus sijoituksista keskusteluun kanssasijoittajien ja parhaimmillaan ammattilaisten analyytikkojen kanssa on asia, jolle ei löydy korviketta. En olisi oppinut murto-osaakaan tähänastisesta sijoitusosaamisestani ilman foorumin opponointia. Foorumin menoa täydentävät oivallisesti laajat raportit, joista kotimaan pörssissä kahlaaville on kerran kerrasta iloa tutkimustyössä.
Kunniamaininta Inderespodille, joka oli ensikosketukseni Inderesiin ylipäätään. Sijoitusuran alkuvaiheessa halusin kuunnella jotakin aiheeseen liittyvää ajomatkalla, joten päädyin podin jaksoon 46, jossa Mikael ja Sauli puhuivat kiinnostavasti mututuntumalla sijoittamisesta. Sen verran oli hyvä jakso, että osakepoiminnat menivät mututuntumalta seuraavat kolme vuotta puhtaasta inspiraatiosta. Happy?
18. Miten hallitset tunteitasi sijoittamisessa?
Tunnen itseäni ja omia puutteitani sen verran, että pyrin lähinnä välttelemään tilanteita, joissa tunteet johtaisivat ongelmiin. Parhaat sijoitukset ovat itselleni sellaisia, jotka eivät kuormita päätä turhaan. Joskus jokainen sijoitus oli jännittävä kuin mikä, mutta nyt sitä osaa jo arvostaa, ettei joka päivä tule elettyä tunteella pörssin mukana.
Kun on tehnyt omalle päälle sopimattomia sijoituksia, niin yleensä on ongelmien ilmetessä huomannut aika äkkiä sen, miten ajatukset lakkaavat toimimasta ja tunteet tekevät tuhojaan. Ylempänä mainitsin jo, että hyperkasvu ja liika tylsyys johtavat sekoiluun, joten pyrin olemaan sijoittamatta sellaisiin firmoihin, jotka tätä myrkkyä tarjoavat. Vastaavanlaisen ilmiön koin myös v. 2022 karhurallissa, kun jatkuvat miinusmerkkiset päivät tavallaan lamauttivat hetkillä, joilla olisi @ musa_2:n oppien mukaisesti kuulunut heittää tunteet pois ja keskittyä numeroihin. Toinen esimerkki on liika intoilu, jota olen kokenut tappiollisia osakkeita ostaessa aivan liikaa. ”Kun tämä kääntyy voitolliseksi, niin mitä vain voi tapahtua”! Kuulostaako siltä, että tässä tehdään järkeviä sijoituspäätöksiä? No ei.
Näitä fiiliksiä pitäisi sitten vältellä parhaansa mukaan. Onneksi Sijoittaja-Hades tietää jo jotenkuten, miltä kuuma hellanlevy tuntuu sormissa, ja parhaansa mukaan muistaa olla räpelöimättä sitä. Opettaja-Hades katsoo velipoikansa toimintaa ylpeydellä, vaikka tietääkin hyvin, että jossain vaiheessa se ylpeys käy taas kerran lankeemuksen edeltä.
19. Olen ymmärtänyt, että olet viime aikoina saanut kirkastettua omaa sijoitusstrategiaasi… olisiko sinulla antaa vinkkejä Alokkaalle, miten lähteä rakentamaan strategiaa, josta pystyy pitämään kiinni?
Vinkki 1: harkitse tarkemmin, keneltä kysyt apua.
Vinkki 2: käytä aikaa oman luonteesi pohtimiseen, ja pyri sen pohjalta asettamaan sijoituksillesi kriteerit. Moni fiksumpi sijoittaja suosittelee sovittamaan sijoitustyylin omaan persoonaan sopivaksi, joten miksei tuo sopisi meidän Alokkaallekin? Siitä voi sitten lähteä muokkaamaan salkun riskipitoisuutta ja yhtiövalintoja niin, että poimintojen kanssa on helpompi nukkua yönsä.
Ja jos nyt ajattelet ”hei, mähän tykkään meemeillä sijoitusaiheista!”, niin unohdat tämän ohjeen välittömästi ja otat sen sormen pois Hyzonin ja Voxturin ostonapeilta.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Siitä, että vielä tänäkin päivänä näen sijoittamisen toimintana, joka tuo iloa ja hyviä oppimisen kokemuksia. Yksin olisi kieltämättä ollut aika karmivaa tarpoa koronaisen korven läpi, kun pitkä oli matka eikä kotia näkynyt. Yhteisö kuitenkin piti huolen siitä, että salkun palaessa poroksi oli myös mahdollista nähdä positiivinen puoli sijoittamisesta, ottaa virheistä opiksi liikaa lannistumatta - ja tietysti nauraa sopivissa määrin kohtalolleen. Toivottavasti tätä energiaa riittää vielä jatkossakin, myös silloin kun jokin päivä aurinko vielä paistaa Hesulin börden risukasaan.
Kiitoksia laadukkaista vastauksista!
Jos haluatte arvokasta ja sisältörikasta sijoitusaiheista keskustelua, niin kannattanee tykätä erityisesti sellaisista sijoitusaiheisista viesteistä, jotka tuovat lisäarvoa ja joissa on aidosti nähty vaivaa. Hyvä palaute ja kannustus kertovat hyvälle kirjoittajalle, että tällaista toimintaa kannattaa jatkaa.
Inderesin Foorumin laatua ei voi pitää ainiaan itsestäänselvyytenä, joten Foorumin eteen on tehtävä “töitä” (mikä on mukavaa) ja jokainen meistä voi kehittää sen laatua omalla toiminnallaan. Hyvät sijoitusaiheiset jutut, kohtelias käytös ja muiden huomiointi ovat avainasemassa Foorumin laadun takaamisessa; kinastelu (laadukas väittely on aivan eri asia) ja muu vastaava negatiivinen toiminta voi hetkeksi tuoda kirjoittajalle itselleen tyydytyksen, mutta selvästi suurin osa siitä kärsii enemmän tai vähemmän, joten ajatellaan muitakin, kuten meillä on ollut täällä tapana aina tehdäkin.
Suurin osa foorumilaisista ovat hiljaisia lukijoita, jotka ovat todella usein mielessäni. Kiitos, kun olette täällä läsnä kanssamme!
Kiitos ja mukavaa perjantaita!