Mitä sinulla on salkussa?

Mielestäni salkun rakenne on hyvä ja näyttää tasapainoiselle. Rakenne on hyvin samantyyliselle kuin omani. Tällä hetkellä itse hoidan hajautuksen muutamalla rahastolla, joiden paino noin 50% salkusta ja loput 50% 5-10 osakkeessa. Tämä vain kommenttina/ajatuksena, jos murehdit onko salkussasi riittävästi hajautusta.

4 tykkäystä

Päivitetään nyt tämäkin taas tänne, en tiedä onko siitä mitään hyötyä koska olen äärimmäisen huono avaamaan mitenkään järkevästi miksi jotain salkussa on.
Vuoden loppusiivous tehty ja tällaisella tarkoitus mennä kohti ensi vuotta. Toivottavasti väreistä saa selvää mikä mikäkin on.

Minulla on osakepoiminnassa oikeastaan pari asiaa johon kiinnitän huomiota.

-Tiedänkö mitä firma tekee ja onko minulla itselläni jotain kokemusta yhtiöstä
-Jos on ja olen todennut hyväksi, niin käyn läpi lukuja ja tutustun niihin paremmin

Muutama firma toki salkussa on minkä tuotteista minulla ei ole omaa kokemusta, mutta olen todennut lukujen puolesta sellaisiksi, että pystyn niihin sijoittamaan.
Oman päätyön kautta koen finanssi- ja vakuutussektorin olevan sen verran tuttua, että sieltä on löytynyt yhtiöitä salkkuun melko suurella kokonaispainolla.

Pyrin pitämään yhtiöiden määrän alle 20:ssä, jollei paria ETF sijoitusta oteta huomioon, jotta pystyn seuraamaan yhtiöitä edes jotenkuten.

T: Mies joka veneilee Nimbuksella juoden Colaa ja käy välillä Volvon kaivurilla tekemässä hommia. Kotiin sitten Puuilon ja Tokmannin kautta Nordean kortilla maksaen juomaan Monsteria ja pelailemaan koneella, jonka sisältä löytyy AMDta ja Microsoftia.

43 tykkäystä

Tässä olis tällähetkellä löytyvät - qt myyty. Hajautus storebrandin usa indeksirahastoon superluoton takia mutta olen tullut nyt siihen tulokseen että en ala vivuttamaan salkkua ja käteistä olisi muutenkin noin 35% koko salkusta ( svealla osa) miettinytkin että kippaanko käteiset /kk säästöt tulevaisuudessa world etf ajallisesti hajauttaen, ja myynkö tuon storebrandinkin. Hajautusta ja päällekkäisyyksiäkin tuossa alkaa jo olla. Suorat osakkeet lähtee ajan myötä luultavasti kaikki ja pysyn pelkissä etf/ indeksirahastoissa.

22 tykkäystä
Nimi Painoarvo, %
iShares MSCI ACWI 15,17%
Handelsbanken Usa Indeksi 11,75%
Microsoft 7,99%
Realty Income 6,72%
Nordea 6,58%
Nordnet Indeksirahasto Suomi 6,32%
Kesko 5,26%
Apple 5,25%
Nokia 4,5%
Visa 3,46%
VanEck Video Gaming and eSports 3,41%
VanEck Gold Miners 2,82%
Interactive Brokers 2,63%
RTX Corp 2,2%
Freeport McMoran 1,89%
Nordnet Indexfond Sverige 1,81%
Pepsi 1,79%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 1,77%
Nordnet Indeksfond Norge 1,64%
Altria 1,41%
ConocoPhillips 1,26%
Lockheed Martin 1,19%
Käteinen 3,17%

Salkusta noin 45% on rahastoissa ja 55% osakkeissa. Tällainen noin 50-50 jako on tarkoitus pitää myös jatkossa. Rahastojen osalta viimeaikoina olen lisännyt vain MSCI ACWIa ja Nordnet Suomea. Suorien osakkeiden osalta strategia on pääosin sijoittaa yrityksiin, jotka joka vuosi korottavat osinkoa. Kaikki osakkeet eivät tähän strategiaan osu, mutta niitä ei lisäillä säännöllisesti. Tyypillisesti aina osingon maksupäivänä ostan lisää, jotta seuraavalla kerralla tulee enemmän osinkoa :money_mouth_face: Tässä on ideana se, että saa säännöllisen ajallisen hajautuksen. Tämä salkku on itselleni ollut hyvin toimiva, sijoittamiseen löytyy motivaatiota ja salkun liikkeet eivät stressaa.

27 tykkäystä

Ohops edellisestä päivityksestä ehti mennä kyllä liian pitkä aika. Katsotaanpa lyhyesti mitä salkkuun kuuluu.

Eli strategia on sama tuttu: indekseissä yli 80% ja satelliittisalkku n. 20%. Käteistä ei ole tässä nyt huomioitu, mutta sen paino on vuoden mittaan pienentynyt. Kesästä syksyyn on kasvateltu indeksipuolta enemmän.

chart(4)

Nokia: Myyty pois. Valitettavasti taisin olla isosti väärässä enkä ymmärtänyt kuinka korkotilanne iskee asiakkaisiin eli operaattoreihin. Pihejä ovat ja kasvu on tiukassa. MN vaikuttaa nyt vähän murheenkryyniltä enkä halunnut roikottaa yhtiötä salkussa, kun muutakin ostettavaa näyttäisi olevan. Aika pahat turskat nostin tästä veneeseen.

Aallon Group: Uutena salkkuun. Tätä defensiivistä mörnijää tuli otettua salkun tukijalaksi. Pieni Verneri -peesi tässä oli myös taustalla vaikka olin tästä sijoituspäiväkirjassani aina ajoittain haaveillut.

Kempower: Kempoweria tuli jo alkusyksystä salkkuun ensimmäistä kertaa, mutta kurssin raketoidessa myin koko pienen positioni reilulla 30% voitolla. Osaripettymys ja Kemppien myynnit kuitenkin avasivat ovet uudelleen ja otin vähän isomman position tilalle. Tätä varmaan tulee lisättyä ensi vuonnakin.

Mandatum: Puhtaasti arvosijoitusta lähdin hakemaan alunperin. Analyytikot ainakin ovat sitä mieltä, että hintalappu saisi olla vähän kalliimpi. Alunperin otin vähän lyhyemmän aikavälin sijoitukseksi, mutta jos tällä jäsenkirja Osinkopuolueeseen napsahtaa niin jätän ehkä salkkuun?

Admicom: Uutena salkussa. Tätä laadukasta kasvajaa nappasin kun Inderes oli lapusta niin positiivinen ja huonotkaan uutiset eivät enää rakennusalalta jaksaneet laskea kurssia. Kyllähän tästä hyvä tulee, jos kasvu tulee läpi. Kansainvälistyminen vähän pelottaa, koska se ei ole oikeasti kovin SaaSmaista liiketoimintaa vaan kovin lokaalia.

Nestettä, että Huhtamäkeä tuli lisättyä kesällä. Jälkimmäiseen olen tyytyväinen, ensimmäisen kanssa on välillä halailtu oksennusämpäriä. Vähän viimeisimmät uutiset epäilyttävät, mutta uskon silti firman olevan aliarvostettu. Paradoksisesti tämä varmaan kuitenkin lähtee salkusta sitten pikkuhiljaa regulaatioriskin ja valtio-omistuksen takia.

Sampoa höyläsin pienesti nojaten täysin Inderesin arvonmääritykseen. F-Securea ajattelin ostaa lisää, mutta kurssi on vähän keulinut syksyn pohjista. Olen selkeästi positiivisemmalla asenteella liikkeellä yhtiön kaupoista kuin markkina.

Spinnova on aika kova ehdokas veromyynniksi. En oikein pidä yhtiön sekoilusta toimitusjohtajien kanssa saatikka sen tiedotuslinjasta. Onneksi ei ole iso positio. Ehkä tässä on vähän kyynistynyt tai kypysynyt osakepoimijana, koska tämähän oli ensimmäinen ostokseni. Olisi pitänyt pistää laitaan pari vuotta sitten kesällä, kun raketoi.

Vähän tajunnanvirtaa oli tämä päivitys, mutta toivottavasti siitä ottaa jotain selkoa. Koitetaan päivitellä jatkossa tiheämmin.

26 tykkäystä
Yhtiö Osuus
Fairfax Financial 21,7 %
Evolution AB 11,3 %
Stockmann 5,8 %
IDT Corporation 5,2 %
International Petroleum 4,9 %
Gofore 3,5 %
Investor B 2,5 %
Sampo 1,9 %
Mandatum 0,2 %
- -
Käteinen 42,9 %
Yhteensä 100,0 %

YTD +12,16 %

Vuosi pakettiin tällä katsauksella. Ensimmäinen sijoitusvuoteni, kun toiminnassa alkoi olla jonkinlainen selkeä punainen lanka. Edelleen on räpelletty, soudettu ja huovattu “laatuyhtiöiden” kanssa lyhytaikaista kauppaa, pyöritty liian vierailla vesillä (ja heikoilla jäillä), mutta onneksi myös koettu onnistumisia ja vältetty isoja tappioita (monesti vieläpä ns. oikein perusteluin). Tätä toivottavasti lisää ensi vuonna.

Sijoitusstrategiakin on myös selkiytynyt. Keskittyminen on alkanut siirtyä yhä enemmän hyvään pääoman allokointiin, vahvaan omistajapohjaan, buybackeihin voitonjakona ja liiketoiminnaan tasaiseen kasvuun. Suurin osa hyvistä sijoituksista on edellyttänyt vähintään kolmea noista neljästä, joten mielellään kalastelen tuollaisia yhtiöitä jatkossakin salkkuun. Samalla salkusta on myös poistunut sellaisia firmoja, joiden kohdalla on herännyt epäilyksiä noista laatukriteereistä.

Alla omistuksista lyhyesti, YTD mainittu niiden kohdalla jotka olivat salkussa koko vuoden.

Fairfax: +50 % YTD. Jos 2022 tuli turpaan salkun etupäässä salkun kärkipositioista, niin nyt mentiinkin sitten huolella toiseen ääripäähän. Yksi halvimmista isoista vakuuttajista, mitä pörssit päällään kantavat (P/B 1, P/E n. 5-6 lähivuosille). Tasaista kasvua on saatu. Arvosijoittamisen mallioppilas viime vuosilta. Takaisinostoja on nähty, mutta melko maltillisesti tänä vuonna.

Evolution: +20 % YTD. Arvostus on heitellyt läpi vuoden miten sattuu, mutta bisnes se vain jaksaa jauhaa euroja. Amerikkojen valloitus jatkukoon, niin pohjoisen kuin etelänkin puolella. Toivottavasti yhtiö ottaa myös buybackit nyt säännölliseen käyttöön, kun pää on saatu auki.

Stockmann: +51 % YTD. Ei sovi uudistuvaan strategiaan, mutta pidän mieluusti salkussa kunnes aliarvostus on purkautunut. Tai mistäs sitä tietää, vaikka Lindex sopisi aikanaan palettiin…

IDT Corp: Tuorein sijoitukseni. Vahvasti perheomisteinen kasvuyhtiö, jolta luonnistuu kaikki pääoman allokointitavat - erikoisuutena tietysti spin-offit, mutta näyttäisi tuo orgaaninenkin kasvu toteutuvan portfolion uusissa bisneksissä. Evon tavoin velaton yhtiö hirveällä nettokassalla, joka ei haihtunutkaan pelättyyn oikeuscaseen (lähdin mukaan vasta päätöksen tultua, koska riski isoihin korvauksiin oli ilmeinen enkä halunnut sitä osakseni). Toivottavasti Jonasin perheen taika jatkuu.

International Petroleum: Oli salkussa vain Q4:n ajan, kun Lundinin yrittäjäperheen entinen öljyinen silmäterä Africa Oil vaihtui nykyiseen, eli IP:hen. Melkoisen hyvä ajoitus, kun ostohinnasta on kivuttu jo n. 25 prosenttia AOI:n valuessa alaspäin. Lundinien näytöt pääoman allokoinnista ovat kohdillaan: IP on kasvanut yhtiönä omaa osaketta hyödyntäen vahvasti, ja nyt kasvanutta osakekantaa ostetaan kaksin käsin takaisin silppurin läpi vedettäväksi.

Gofore: YTD +1 %. Vaakalentoa, kuten aavistelinkin. Kertoimia on nyt sulateltu hyvän aikaa, eikä osake ole enää hirmuhintainen - tätä tuli jopa pitkästä aikaa lisättyä syksyllä. Saa nähdä, mihin sektorin ykköshevonen pääsee ensi vuoden markkinassa. Vielä kun joku opettaisi operatiiviselle johdolle takaisinostojen logiikan arvonluonnissa, niin saattaisin jopa hymyillä.

Investor: YTD +24 %. På västfronten intet nytt.

Sampo: YTD -6 %. Suurimmat tuotot on osakkeella jo tehty ja irtautumaan pitäisi päästä. Veromy… siis vuodenvaihteen tasapainotusmyynnit teinkin juuri Sampoa myymällä, sillä hidas kasvu, osinkosade ja kallis arvostus eivät juuri lupauksia herätä jatkoa ajatellen. Sekään ei varsinaisesti puolla omistamista, että saman toimialan Fairfaxia saa puolet halvemmilla kertoimilla, paremmalla omistajapohjalla sekä kasvuhakuisemmalla pääoman allokoinnilla. Saa nähdä, että mitä näiden kanssa tapahtuu.

Mandatum: Lähtee luultavimmin myyntiin ennemmin kuin myöhemmin. Jos jollain toimialalla pitäisi osata tunnistaa ja hyödyntää oman osakkeen alihinnoittelu, niin varainhoitajille tämän pitäisi olla selvää pässinlihaa. Mutta ei.

Käteistä on. Useampaan positioon voisi hyvillä mielin tehdä lisäyksiä, ja näin tulee tapahtumaankin. Ainakin on valmiutta toimia, jos alkaisi rytistä markkinoilla isommin.

Näillä ensi vuoteen - toivottavasti ensi kerralla saa kirjoittaa parempana sijoittajana kuin tänään. :grin:

44 tykkäystä
Osake Osuus% Kehitys (ostohetkestä)
Evolution AB 27,54% 60,17%
QT Group 11,42% 55,50%
Sampo 9,98% 23,89%
Harvia 6,88% −20,14%
Shell 6,24% 134,20%
iShares Nasdaq Ucits ETF 5,43% 44,31%
iShares Core MSCI EM IMI ETF 4,75% 7,99%
Fortum 3,56% 15,14%
iShares Global Clean Energy ETF 3,36% −25,65%
Kamux 3,10% 6,34%
Seligson OMX25 2,39% 8,31%
Petroleum Brasileiro 2,26% 58,20%
PLUG Power 1,76% −54,02%
KH Group 1,51% −14,61%
Apple 1,48% 167,55%
Alibaba 1,45% 9,97%
Marimekko 1,40% 196,68%
Golar LNG Limited 1,31% −15,83%
Global Atomic Corp 1,17% −15,83%
Nordea 1,10% 4,10%
Mandatum 1,01% 35,14%
Stockmann 0,93% 5,50%

Tässäpä tämänhetkinen salkku. Harrastus aloitettu koronan iskiessä maapallolle keväällä 2020. Tällä hetkellä salkussani liikaa rivejä ja niitä on tarkoitus karsia tulevaisuudessa pois. Tällaisella harrastelijalla ei ole aikaa seurata näin montaa yhtiötä.

Nyt kun suurin osa oppirahoista rupeaa olemaan maksettu niin tulevaisuudessa varoja siirretään lisää kustannustehokkaisiin ETF:iin. :grin: Myös suomalaiset pienyhtiöt kiinnostavat sillä siellä vähemmän analyytikkoja liikkeellä joten helmien löytäminen sieltä saattaa olla todennäköisempää kuin kansainvälisiltä markkinoilta.

Evolutionin paino on liian suuri salkussa. Ristiriitaiset fiilikset sillä mielestäni tällä yhtiöllä on edelleen paljon potentiaalia (USA) +uudet GameShow -tuotokset. Tämän lisäksi yhtiö hankkii omia osakkeitaan ja toimarikin kävi ostamassa 9:llä miljoonalla osakkeita… Riskiä on Aasian suunnalla, mutta ymmärtääkseni Kiinan osuus hyvin pieni tuloksesta. Ehkä näin kolmekymppisenä pitää vielä ottaa riskiä ja olla härkkimättä…

Uusiutuvilla oli heikko vuosi. Oman sijoitushistoriani opettavaisin keissi on tähän asti ollut PLUG. Kyydissä on istuttu koko matka 5 dollarista yli 70 dollariin. Onneksi minun oli muiden elämänmenojen rahoittamiseksi pakko myydä osakkeita ja noin 35 dollarin kohdalta lähti PLUG:ia myös liuskaan. Loput onkin sitten jäänyt muistuttamaan meikäläistä, ettei saa koskaan olla liian naiivi tappiollista liiketoimintaa ja johdon ruusuisia puheita kohtaan. Toisaalta psykologisesti sitä nyt sitten miettii, että eihän tämä enää tästä alemmas voi mennä, eihän?

Liian herkästi on tullut myös lähdettyä “peesailemaan”: Petroleum Brasileiro, Global Atomic Corp, Golar LNG, Stockmann ja Alibaba ovat osakkeita, joista ymmärrän rehellisesti sanottuna aivan liian vähän. Plussalle olisi toistaiseksi jäänyt taas paremmin sijoittamalla indekseihin.

Harvia on opettanut minulle sen, että hyvääkin firmaa on mahdollista ostaa väärään aikaan. Luotto on kova, mutta aikanaan tuli liian herkästi hypättyä hypejunaan matkaan, jolloin hankintahinta osalle osakkeista on päälle 50€.

Iso kiitos kaikille foorumin jäsenille, teiltä on oppinut älyttömän määrän uutta sijoittamiseen liittyen ja tästä on hyvä jatkaa. Saa jättää kommentteja meikäläisen salkusta, niistä on myös mahollista oppia. :wink:

Jouluja toivotellen:
Kappelin Pimu

42 tykkäystä

Olisi mielenkiintoista kuulla, että mitä myit salkusta vuoden aikana.

Vuosi sitten ostit Brookfield Asset Managementia, mutta olet ilmeisesti myynyt sen. Haluaisitko avata myyntisi taustoja tarkemmin? Bongasin yhtiön tuolloisen viestisi perusteella ja oman tutkimuksen jälkeen ostinkin sitä. Nythän kurssi huitelee ATH:ssa muuten.

2 tykkäystä


Aattoillan vietteeksi tuli tarkisteltua omistuksia (OST + AOT) ja leikittyä excelillä. Oheisen “hienon” havainnekuvan lisäksi omistukset vielä tekstimuodossa:

Nordea 10,6%
Kesko A 8,9%
Neste 7,4%
Nordnet Indexfond Sverige 7,2%
Handelsbanken USA Indeksi 6,5%
Sampo 6,2%
Kemira 5,9%
Nordnet Indeksirahasto Suomi 4,8%
CapMan 4,8%
Saldo 4,7%
Fortum 4,4%
Handelsbanken Eurooppa Indeksi 3,3%
Mandatum 2,8%
TietoEvry 2,8%
Evolution 2,6%
Cibus 2,3%
Tokmanni 2,3%
Taaleri 2,3%
Wärtsilä 2,2%
Harvia 2,2%
Nordnet Indexfond Norge 1,9%
Telia 1,8%
Revenio 1,0%
Ares Commercial Real Estate 0,9%
Nexstim 0,2%

Salkun koko noin 75 000€, harrastus aloitettu vuoden 2019 alussa eli melko tarkalleen viisi vuotta nyt täynnä. Matkan varrella salkkuun tarttunut vähän kaikenlaista ja useimmiten ilman suurempaa tutkintaa. Tärkeimpiä mittareita ovat tainneet olla P/E-luku ja osinkoprosentti. :grinning: Osakepoiminnoista vihreällä tällä hetkellä 6/18. Salkkua olen koittanut vähän siivoilla ja joitakin myyntejä tehty, muutoin ajatuksena melkolailla Buy & Hold.

Mitään kovin riskisiä/bumtsibum -osakkeita ei ole tullut osteltua vaan aikalailla tylsää tuulitakki-meininkiä, poikkeuksena sääntöön Hyzon kävi salkussa kääntymässä. :sweat_smile: Nyt olen alkanut huomata, että itsellä ei välttämättä aika/osaaminen riitä osakepoimintaan, joten nyt jo jonkun aikaa ostot kohdistuneet lähinnä indeksirahastoihin. :moneybag:

40 tykkäystä

Tämän vuoden keskeinen teema sijoittamisessa on ollut allokaation painopisteen muuttaminen osakkeista asuntoihin. Viimeisen 10 kuukauden aikana salkkuun on päätynyt 2kpl sijoitusasunnon puolikkaita.

Osake/-indeksisalkun puolella SP500 osuutta kevennetty ja allokoitu pääosin Suomi-indeksiin.
Indeksiallokaatio on nyt karkeasti 30% Suomi-indeksi, 20% Japani-indeksi, 20% Healthcare World, 15% Smallcap World, 15% Value World.

2023 vuoden oman pääoman tuotot omaisuuslajeittain:

  • Sijoitusasunnot n. 40% (sisältäen vuokratulot sekä arvonnousu uudelleenrahoittamalla remontin teettämisen ja alle markkinahinnan ostamisen kautta)
  • Osakeindeksit 13,8%
  • Kulta 7%

Kuvassa allokaatio omaisuuslajeittain.

image

Käteisen ja lyhyiden bondien osuus tällä hetkellä melko iso, sillä asuntojen lukumäärää pyritään tasaisesti kasvattamaan :slight_smile:

Vuosi on ollut sijoitusrintamalla mielenkiintoinen ja oppimiskäyrän kulmakerroin kiihtynyt eri omaisuuslajeissa. Päällimmäisinä virheinä tulee mieleen liian karhuinen asenne osakemarkkinoilla, sekä tehoton verosuunnittelu (verokarhu kiittää).

33 tykkäystä

Joulupäivän rentoutumisen lomassa on sopiva hetki tehdä salkkukatsaus. Tämän vuoden teemana on ollut suorien osakesijoitusten korvaaminen indeksirahastoilla tavoitteena on että jossain vaiheessa indeksirahastojen osuus olisi noin 80% salkusta ja vastaavasti 20% suoria osakesijoituksia. Miksi tämä jako? Maailmalle on hyvä hajauttaa ja sen tekee helpoiten indeksien kautta ja todennälöisesti omalta osalta niin että tuottokin on suurempi kuin jos itse poimimalla. Sitten toisaalta jättämällä 20% osakesijoituksia varten voi tyydyttää oman osakepoiminta tarpeen pienemmällä riskillä kun vähemmän rahaa kiinni yksittäisissä osakkeissa. Indeksirahastojen vahvuudeksi voi myös lukea sen että ne ovat äärettömän tylsiä seurata eivätkä herätä mitään intohimoja, josta seuraa että niiden on helppo vaan antaa olla enkä lähde kikkailemaan.

Alla lyhyesti sijoitusteesini:

Orthex
Uskon että muovi ämpäreille ja sun muille muovituotteille löytyy ostajia myös Euroopasta jonne nyt pyrkii laajenemaan. Pidän toimitusjohtajasta. Yhtiöllä on pitkä historia ja tuntuu tekevän asioita pitkäjänteisesti.

Talenom
Voimakkaasti kasvua hakeva tilitoimisto joka tuottaa omaa softaa, joka tuntuu olevan iso etu. Hiukan tällä hetkellä jännittää tuo Eurooppaan levittäytyminen, onko ennenaikaista, ehkä kannattaisi saada Ruotsissa homman toimimaan kunnolla ensin. Mutta katsotaan, ainakin iso kasvollinen omistus myös tässäkin.

Relais Group
Sarjayhdistelijä ajoneuvojen jälkimarkkinoilla, tavaroiden kuljettamiselle on ainaninen tarve ja sen seurauksena ajoneuvoiden huolloille/varaosille on aina enemmän tai vähemmän tarvetta. Pidän suht defensiivisenä toimialana. Relais on mielestäni tähän asti onnistunut kasvamaan kannattavasti hyvää vauhtia. Hyvä toimitusjohtaja.

Revenio Group
Silmäsairauksien tutkimiseen erkoistunut terveysteknologia yhtiö, kasvu on hiukan hiipunut mutta uskon että elintason parantuessa kehittyvissä maissa ja ikääntyvä väestö länsimaissa pitää huolen siitä että hyvät edellytykset kasvulle jatkossakin myydä näitä erikoistuotteita.

Neste
Uskon että pitkälle tulevaisuuteen tulee olemaan tarvetta biopolttoaineille, ja Neste on hyvissä asemissa kilpailijoita vastaan. Uskon että lähitulevaisuudesssa seuraavien vuosian aikana kilpailusta huolimatta katteet tulee pysymään korkeammalla kuin mitä analyytikot ennustaa.

Puuilo
Kasvava halpakauppaketju tee-se itse kuluttajille, konsepti tuntuu toimivan. Pidän tavasta jolla yhtiötä johdetaan.

Rahastot
Painotus on Pohjois-Amerikassa sekä Pohjoismaissa, päällekkäisyyttä on tarkoituksella erityisesti jotta saavuttaa suurempaa painoa jenkkien teknologia sektorilla. Seligsonit on eläkevakuutus salkussa, siellä nämä olivat kululuiltaan edullisimmat rahastot. Lisäsin rahastoihin myös työpaikan henkilöstörahaston, sillä se alkaa olemaan merkittävässä roolissa, nuo henkilöstörahastot tuntuu olevan sen verran kannattavia verotuksen näkökulmasta että rahat kannattaa vähintääkin kierrättää sen kautta jollei jätä sinne kokonaan muhimaan. Suunnitelmissa on lisätä indeksirahastoihin jotain Euroopasta esim Iso-britannia tai Saksa ja sitten jotain kehittyviltä markkinoilta esim Intia mielessä tällä hetkellä, katsotaan…

Osakesalkun muutoksia:
Spinnovan myynti, olin odottanut että uusi tehdas alkaa täydellä kapasiteetilla myymään materiaalia sen valmistuttua mutta näin ei käynyt ja nyt uutta strategiaa mietitään. Eli koska yhtiön toiminta ei vastannut odotuksiani osake myyntiin vaikkakin raskaasti tappiolla. Toivoittavasti tulevaisuus on valoisampi Spinnovalla kuin miltä nyt näyttää.

Alphabet myynti, tämä on tarkoitus korvata indeksirahastoilla, mielummin omistan kaikkia magnificent seveniä kuin vain yhtä, sillä lopulta eihän minulla ole mitään käsitystä millä näistä on parhaimmat edellytykset menestyä, minun on parempi omistaa niitä kaikkia ja tyytyä mahdollisesti pienempään tuottoon.

Admicom kävi salkussa, hyvä yhtiö mutta epäilen miten hyvin se kykenee selviytymään rakennusalan taantumasta kuivin jaloin. Uskon että tuleva vuosi tulee olemaan suurella todennköisyydellä tämän takia haastava.

Ensivuonna sijoitustoiminta toivottavasti jatkuu kuitakuinkin sama rataa kuin tänäkin vuonna, eli pikkuhiljaa eteenpäin, eikun rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta!

27 tykkäystä

2023 vuonna on tullut osteltua enimmäkseen suomalaisia osakkeita osakesäästötilille. Lisäksi America Tower REITiä, Johnsson & Johnssonia. Myynteinä marginaalinen kevennys NVDIAssa ja Disneyn myin kokonaan.

Haastavan 2022 vuoden jälkeen salkku on uudessa ATH:ssa kurssinousun ja lisäostojen ja kurssinousun siivittämänä. :slightly_smiling_face:

Vuodelle 2024 tavoitteena jatkaa suomalaisten osakkeiden ostoja osakesäästötilille ja jenkkilappua päälle satunnaisesti.

30 tykkäystä

Hafnia 64%
Voxtur 25%
Serviceware 6.5%
Vertex Energy 3%
Paysafe 1.5%

Cash lisäksi päälle 20% ylläolevien koko summasta.

4 tykkäystä

Pyrin myymään jo aikaisessa vaiheessa niiltä sektoreilta, joilla oli nähtävillä isompia ongelmia. Kiinteistösektori oli yksi näistä, joten Sievi oli luonnollinen myyntikohde, samoin kuin sektorille ison altistuksen omaavat BAM ja eQ. Nelnetistä irtosin ainakin toistaiseksi hieman eri syistä: firman omaisuuserät ovat edelleen huikean houkuttelevia, mutta korkojen nousu alkoi rokottaa tulosta reippaammin + kirjanpitokäytäntöjä lähdettiin muuttamaan tavalla, joka ei ainakaan itselleni herättänyt luottoa.

Osaltaan tässä on myös kyse oman sijoittamiseni perisynnistä, eli 1. näe laatuyhtiö myynnissä ei-liian-kalliilla, 2. osta liian vähällä perehtymisellä ja/tai turvamarginaalilla, 3. myy kun kohdassa 2 tehty virhe osuu vasten kasvoja. Tästä tavasta pitäisi päästä eroon, koska tuo on maksanut tähän asti lähinnä kaupankäyntikulujen muodossa.

3 tykkäystä

…Niinpäs, omalla kohdalla tilanne on hyvinkin pitkälti ns “kaksijakoinen”…

Eli, periaatteessa myymällä voisi voittaa lyhyellä, mutta myymättä jättämisellä voittaa pitkässä juoksussa…

Apinahan on aina ollut sellainen eläin, että se pyrkii ns. “helppoon olemiseen”, eli vaikka tyhjän saa pyytämättäkin niin varma on aina varmaa todennäköisyyksistä huolimatta…

Salkkua siivottu parin vuoden aikana, joten aika ehkäpä päivittää sen sisältöä.
Edelleen olen tikkaa heittävä - onnekas - apina jolla ei työpäivän jälkeen ole tarmoa hoitaa salkkua kunnolla, joten olen päättänyt panostaa ETF:n ja rahastoihin.
Näistä on kaikki paitsi INDERES ja O voiton puolella.

22 tykkäystä

Yhä useampi kirjoittaa samaa. Lisää rahastojen ja etf:n määrää salkussaan. Osa jopa siirtyy kokonaan niihin. Liekö sitten vallitsevan markkinatilanteen, menestymisen osakevalinnassa, helppouden, “tuottovarmuuden”, vai kaikkien näiden summa

2 tykkäystä

Hesuli mennyt alas ja jenkki teknot(ja sitä myötä indeksit) ylös. Oikea johtopäätös ostaa nyt indeksejä.

8 tykkäystä

Mä aloitin indeksien oston jo tammikuussa 2022, on kannattanut.
Suurin syy miksi katson että indeksit ja rahastot sopii mulle, on se ettei mulla riitä aika ja taito valita osakkeita. Nuo jotka nyt on salkussa pysyy siellä kunnes joskus ehkä lähtevät pois. Osaa saatan tilaisuuden tullen lisätä.

31 tykkäystä

Perinteisesti vuoden vaihteessa olen katsonut tarkemmin salkun jakautumista.
Yllätyksekseni prosentit ovat noinkin tasaisesti jakautunueet. Aiemmin syksyllä meni 40000€ rikki suorissa osakkeissa. Tämä edustaa noin 60% sijoitusvarallisuudestani. Loput ovat kustannustehoikkaissa indekseissä joita en oikeastaan seuraile vaan sinne menee kuukausittain aina sama potti. Taidan hieman polkea vastavirtaan kun isompi osa menee suoriin osakkeisiin. Tämän vuoden tuotto suorilla osakkeilla on toki ollutkin selkeästi parempi kuin omilla indeksisijoituksillani.

16 tykkäystä