Alokas haastattelee

73. Roni Peuranheimo

Roni on järkevä tyyppi, joka osaa ilmaista asiat selkeästi ja hänen kirjoituksiaan on hyvin miellyttävä lukea. Sijoittaminen kiinnostaa mua, niin onhan usein silti analyysit ja muut sijoitusaiheiset tekstit tiukan haastavaa asiaa ainakin mulle sekä joskus hieman “uuvuttavia”, niin Roni tekee lukemisesta ja oppimisesta helpompaa + mukavampaa.

Analyyseissa Ronilla on hyviä nostoja ja huomioita. Hän osaa nostaa olennaisia asioita esille ja hän ei myös ole niin mustavalkoinen kuin sijoitusmaailmassa joskus ollaan - tämä ei varsinaisesti ole Inderesin ongelma, mutta liiallinen aiheeton itsevarmuus iskettynä liian suoraviivaiseen insinööriyteen koitui osin Nokiankin kohtaloksi. Terve itsevarmuus ja nöyryys sekä sopiva avoimuus että kriittisyys ovat ominaisuuksia, jotka vievät eteenpäin ja nämä löytyvät Roniltamme.

Sijoitusmaailmassa Inderes on mielestäni raikas ja terve toimija, jota Roni erityisen hienosti edustaa.

Roni Peuranheimo portrait

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

27-vuotias Espoosta kotoisin oleva, mutta hiljattain suuren elämänmuutoksen kokenut (muuttanut Helsinkiin) nuorukainen. Opiskelutausta taloustieteestä ja rahoituksesta. Inderesillä nyt noin 2,5 vuotta takana. Määrätietoinen, hajamielinen, pilkettä silmäkulmassa oleva, liikunnallinen ja rauhallinen pohdiskelijatyyppi.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen esiintynyt parissa korealaisessa dokumentissa, jotka käsittelivät suomalaista saunakulttuuria ja koulujärjestelmää (kun Suomi vielä pärjäsi Pisa-tutkimuksissa). Kokemus opetti olemaan uskomatta aukotta kaikkea mitä dokumenteissa kerrotaan.

Olen kisannut painonnostossa nuorten sm-kisoissa. Minulla ei ollut varsinaisesti valmentajaa, mutta crossfitin kautta nostellessani huomasin kehittyväni tässä hyvin ja asetinkin itselleni tavoitteen päästä nuorten sm-kisoihin (alle 23v). Tulin neljänneksi ja kun mitalia ei herunut piti käydä nappaamassa kultaa opiskelijoiden sm-kisoista myöhemmin (harrastelijasarjasta :D).

Olen ollut opiskellessani kaksi kertaa vaihdossa. Ensimmäinen oli Victoriassa Kanadassa ja toinen Milanossa Italiassa. Jälkimmäinen loppui tosin lyhyeen koronapandemian puhkeamisen takia keväällä 2020.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Vaikka lapsena moni urheilulaji loppui lyhyeen, on urheilu ja liikunta nykyään monissa eri muodoissa itselle tärkeää. Tasapainottaa hyvin analyytikon työtä, jossa tulee istuttua paljon ruudun ääressä. Yleisesti mielestäni on myös mukava olla muitakin kuin esimerkiksi uraan liittyviä tavoitteita. Harrastan crossfittiä, jota tulee treenailtua ehkä hiukan perusjumppaajaa tavoitteellisemmin. Crossfitin kautta myös ajoittain keskittynyt enemmän painonnostoon, jossa aikoinaan käynyt muutaman kerran kisailemassa. Golfia olen harrastanut 9-vuotiaasta asti. Golfista pakko leuhkia tässä yhteydessä, että olen Inderes Openin hallitseva mestari. Pokaali majailee työpisteeni vieressä, mutta nimeäni ei ole vielä kaiverrettu siihen :confused: Urheilun lisäksi voisi mainita matkustelun, joka on aina hyvä tapa tuulettaa aivoja. Laadukkaat leffat ja sarjat ovat yleensä toimivaa ajanvietettä kotona ollessa. Nuorempana tuli luettua paljon, mutta määrä on laskenut valitettavasti.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Päivät vaihtelevat toki paljonkin, mutta normaalina päivänä tyypillisesti herään 7.20-7.30 aikoihin. Jos on aamukatsaukseen liittyviä töitä voi olla, että välillä pitää herätä hieman aikaisemmin. Aika usein tulee heti herättyäni otettua aamiainen työpöydän ääreen, jos on aamukatsaushommia tai raporttien julkaisuja. Aamupäivän aikana toimistolle ja normaalipäivänä lähden usein 17-17.30 maissa, jonka jälkeen usein treenailemaan. Illasta sitten arkiaskareita, mahdollisesti jotain työjuttuja vielä tai sitten vain rentoutumista esimerkiksi jonkun sarjan parissa.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

En kategorisoisi tässä, kuten monessa muussakaan asiassa, itseäni erityisen mustavalkoisesti yhteen tyyliin tai kategoriaan. Yleisesti voisi sanoa, että pyrin etsimään hyvän riski/tuotto-suhteen kohteita. Osakepoimintoja löytyy sekä kasvuosakkeista että arvoyhtiöistä. Sijoitushorisontti on suomalaisosakkeissa lähtökohtaisesti aina pitkä kaupankäyntirajoitustemme vuoksi, joten yhtiön laatu (kilpailuedut, johto, toimialan lainalaisuudet, historialliset näytöt, pidemmän ajan näkymät) on tärkeä kriteeri osakevalinnoissa. Sijoitustyyli on varmasti aika lähellä mallisalkun sijoitusfilosofiaa. Suorat osakkeet ovat pääasiassa Hesulista, vaikka olen pidempään miettinyt, että pitäisi alkaa hajauttamaan voimakkaammin ulkomaille kaupankäyntisääntöjemme ulkopuolelle. Osittain tämä on myös omaa laiskuutta, sillä suomalaisista sijoituskohteista tiedon löytäminen on osittain Inderesin ansiosta erittäin helppoa. Pientä kansainvälistä hajautusta minulla on indeksirahastojen muodossa. Osakkeiden lisäksi omistan myös sijoitusasunnon.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ikäisekseni varsin pitkä, joskin suurin osa siitä ollut varsin passiivista eikä hommassa ollut varsinaisesti sen suurempaa ajatusta mukana. Olen ollut lapsesta asti jo varsin säästeliäs ja jotain roposia laittanut osakkeisiin vanhempieni kannustamana arviolta jo noin 10-15 vuotta sitten. Kauppakorkeakoulussa ja erityisesti Inderesiin tutustuessani 2018-2019 holleilla sijoittamiseen tuli intoa ja ajatusta täysin uudella tavalla, mistä tulikin sitten lähtölaukaisu myös uralle osakeanalyytikkona :blush:

7. Mitkä ovat olleet suurimpia oivalluksia osakepoimintaan liittyen, jotka olet oppinut analyytikon työn kautta?

Varmasti paljonkin pieniä oivalluksia, mutta ei nyt mitään suurempia heureka-elämyksiä tai oivalluksia, joita ei olisi ikinä aiemmin ajatellutkaan. Ehkä makron ja toimintaympäristön merkitys on korostunut tässä viimeisinä vuosina – tuntuu ettei makroa tarvinnut huomioida samalla lailla vielä muutama vuosi sitten. Aloitin työt Inderesillä 6.9.2021 eli melkein päivälleen Hesulin (OMXH PI) edellisten huippujen kohdalla. Analyytikon hommia on siis saanut vääntää jatkuvassa karhumarkkinassa. Yritän kuitenkin olla kyynistymättä täysin ja jatkaa uskomista siihen, että joku päivä täälläkin käännytään nousumarkkinaan. Sanoisin myös, että johdon merkitys on omassa mielessäni kasvanut, kun työssä on päässyt eri yhtiöiden johtoa näkemään ja kuulemaan. Toisaalta korostunut myös se, että pörssiyhtiöiden johtajat ovat myös vain ihmisiä ja heidänkin juttuihin pitää suhtautua ajoittain varauksella. Numeropuolelta korostunut se, että arvonmääritys on huomattavasti monimutkaisempaa kuin pelkän yksittäisen arvostusmultippelin katsominen. Ennusteet saattavat vanhentua nopeastikin dynaamisessa maailmassa ja pitää ymmärtää oletukset niiden taustalla mm. toimintaympäristön, yhtiön sisäisen kehityksen sekä analyytikon ajatuksen niiden taustalla.

8. Minkälainen salkku sinulta löytyy? Mitkä ovat kolme viimeisintä ostostasi ja mitkä olivat ostoperusteesi?

Jonkin verran availinkin jo tuossa aikaisemmin sijoitustyyliäni. Pääasiassa salkku koostuu siis suomalaisista suorista osakkeista (tällä hetkellä yksi suora ulkomainen yhtiö) sekä pienemmissä määrin rahastoista. Viimeisimmät ostokset:

Gofore – Lisäily aiempaan positiooni. Yhtiön tekeminen on vakuuttanut jo pidempään, mutta yhtiön kasvu ja kannattavuuden suojeleminen viime vuonna kun koko muu IT-palvelumarkkina oli tuskissaan oli mielestäni hieno osoitus yhtiön laadusta. Arvostus on mielestäni houkutteleva pidemmän aikavälin tarinaa tarkastellessa – kunhan yhtiö ei lähivuosina vielä taannu keskiverto IT-palveluyhtiöksi.

Lapwall – Halusin ottaa jonkinlaista exposurea rakennussektoriin tässä vaiheessa ja pidin Lapwallia varsinaisia rakennusyhtiöitä huomattavasti mielekkäämpänä vaihtoehtona yhtiön perusbisneksen ollessa varsin solidia (mm. hyvät marginaalit, vahva tase, korkeat pääoman tuotot). Arvostus ei päätä pakota edes heikon syklin tuloksella. Toki yhtiön massiivinen Pyhännän tehdasinvestointi nostaa riskikerrointa. Tämä oli uusi positio.

Terveystalo – Tuli tässä noudatettua omaa suositusta (lisäsin). Yhtiön pääosin hyvin defensiivinen luonne ja kannattavuuden parantamispotentiaali huomioiden arvostus on mielestäni varsin maltillinen. Julkisen terveydenhuollon hoitojonojen kasvamisen tarkempi vaikutus yhtiön kasvuun jossain määrin kysymysmerkki, mutta vaikutuksen pitäisi kuitenkin olla positiivinen pidemmässä juoksussa. Yhtiön johto on myös mielestäni vakuuttava.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Ei siinä mitään hokkus pokkusta ole, eikä mitään yhtä tiettyä orjamaista prosessia, jota noudatan joka kerta. Moneen suomalaiseen yhtiöön on luonnollisesti saanut ensimmäisen tarttumapinnan töiden kautta esimerkiksi toimistolla jutellessa tai meidän materiaaleja lukiessa. Tutustuessani uuteen yhtiöön käyn läpi yhtiön materiaaleja (mm. vuosikertomus, osavuosikatsaukset jne.). Tykkään katsella InderesTV:stä analyytikon ja toimitusjohtajan haastatteluita. Luonnollisesti lueskelen myös meidän analyysejä ja usein tulee sparrailtua myös toimistolla fiksujen kollegoiden kanssa. Esimerkiksi Lapwallin tapauksessa kuuntelin myös Karon Grillin jakson, missä yhtiön toimitusjohtaja oli vierailulla.

10. Käytätkö sijoitustoiminnasasi teknistä analyysiä? Miksi käytät tai miksi et?

En käytä, koska en itse näihin ole koskaan tarkemmin perehtynyt. Toki saattaa sitä ajoittain pohtia jonkin osakkeen tukitasoja, jossa helposti yhdistyy fundamenttien kuin teknisen analyysin näkökulmat.

11. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana? Ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi?

Rauhallisen perusluonteeni vuoksi koen, etten turhaan hötkyile suuremmissa kurssiliikkeissä. En ole koskaan tehnyt esimerkiksi dramaattisia ”salkku tyhjäksi”-liikkeitä.

Koen olevani pääasiassa objektiivinen ajattelija, enkä tyypillisesti muodosta vahvoja tunnesiteitä osakkeisiin, yhtiöihin tai johtoon.

Ikäni on sijoittajana suuri mahdollisuus, koska vielä on hyvin aikaa ränta på ränta.

Putoavien puukkojen tunnistamisessa on parantamisen varaa. Usein tulee iskettyä kiinni liian aikaisin, jos osake tai pörssi lähtee luisuun. Pitäisi paremmin tunnistaa pidempiaikaisten trendien kääntyminen.

12. Jos Inderesin väkeä ei saa mainita, niin keitä Suomen sijoitusmaailman ihmisiä kuuntelet erityisesti ja miksi? Mainitse ainakin kolme ihmistä.

Ei ole varsinaisesti yksittäisiä henkilöitä, joiden jokaista sanomista pyrin seuraamaan. Heitetään nyt kuitenkin muutama, jolta tulee mielestäni laadukasta sisältöä:

Jan Von Gerich – Hyviä makrokulmia

Mikko Mäkinen – Hyviä osakepoimintaan liittyviä pointteja

Karo Hämäläinen – Katsomani Karon grillit olleet mainiota

(ping @Karo_Hamalainen ja @Mikko_Makinen, haastateltava on tainnut mainita teidät pariinkin otteeseen t. Alokas)

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

  • Enento Group

Laadukas ja pääasiassa vakaa yhtiö vahvalla markkina-asemalla luottotiedoissa. Myös tämä perinteisesti mielletty defensiivinen yhtiö on ottanut osumaa nykyisestä talousympäristöstä, missä korkojen voimakas nousu rajoittaa lainavolyymeita ja aiheuttaa päänvaivaa etenkin Ruotsissa.

  • Tecnotree

Yhtiön seuraaminen ei käy tylsäksi. Hieno käänne konkurssin partaalta, mutta liiketoimintamallin vanhat haasteet edelleen vahvasti läsnä. Kehittyvien maiden valuuttojen, käyttöpääomaa sitovan sekä suurten investointitarpeiden omaavan liiketoimintamallin myötä kassavirran tekeminen on osoittautunut haasteelliseksi.

  • Terveystalo

Erittäin vahva toimija Suomen yksityisellä terveydenhuollon markkinalla. Kannattavuuskäänne lähti vahvasti käyntiin viime vuonna ja jatkuu tänä vuonna. Pidemmän aikavälin kasvuajurina mahdollisesti Ruotsi. Täältä kaivataan kuitenkin vielä näyttöjä, jotta kansainvälistymisen voisi todeta menestykseksi.

14. Mikä sinulle analyytikon työssä on haastavinta ja mikä helpointa"?’

Työssä on paljon haastavia elementtejä. Esimerkiksi se, että aina pitää olla joku näkemys seuraamastaan yhtiöstä ja miettiä miksi itse olisi paremmin perillä yhtiöstä kuin markkina. Myös se, että näitä näkemyksiä joutuu tekemään välillä aikapaineen alla (jos esim. useamman tuloksen päivä ja raportti pitää saada huomiseksi ulos). Lisäksi näkemykset ovat hyvin julkisia ja virheitä ruoditaan esim. foorumilla.

Harvaa osa-aluetta työstä voisi pitää helppona, mutta ehkä esimerkiksi aamukatsaukseen liittyvät työt alkaa olemaan aika rutinoituneita. Yleisesti työntekoa helpottaa työkulttuurimme, sillä yleensä töitä saa tehdä itseohjautuvasti omalla tahdilla ja tyylillä.

15. Mitä tietoa ja apua saat Foorumilta, mitä et mistään muualta saa ajatellen sijoitustoimintaasi ja työtäsi?

Foorumilta saa paljonkin yhtiöiden seurantaa helpottavia tiedonjyväsiä esimerkiksi toimialan tai verrokkeihin seurantaan liittyen. Esimerkiksi Enenton foorumiketjussa oli kirjoitettu laadukkaita katsauksia yhtiön kilpailijoista, jotka osaltaan nopeuttivat omaa seurannan aloitus -raportin kirjoittamista, kun foorumilta sai jo alustavia ajatuksia ja nimiä listalle. Myös haastavat kysymykset foorumilta pakottavat itsenikin perehtymään johonkin osa-alueeseen syvemmin tukien omaa oppimista.

16. Sinun pitää valita Foorumilta kolme tyyppiä ja indeläisistä kolme hoitamaan salkkuasi viisi vuotta, ketkä valitsisit ja miksi?

Pakko sanoa, että kaikkien foorumilaisten sijoitus-track ja -strategia ei ole välttämättä niin hyvin tiedossa, jotta voisin tehdä valintoja erityisen korkealla luottamuksella. Mutta yritetään heittää silti nimiä ilmoille.

Mikko Mäkinen – Hän on tainnut kirjoittaa jokusen viestin, joten kai hänet lasketaan foorumilaiseksi? :blush: Hänen joskus julkaisemansa track-record puhuu puolestaan.

Pohjolan Eka – Taitaa olla ollut monen valinta, mikä on ymmärrettävää hänen ollessa näkyvä hahmo foorumilla. Hän uskaltaa mennä vastavirtaan ja haastaa rohkeasti, jos on muiden kanssa eri mieltä. Tämä on sijoittamisessa tärkeää.

Mauri – Hänen intonsa osakesijoittamiseen vaikuttaa olevan hyvällä tasolla ja uskoisin hänen tuovan paljon uusia hyviä sijoitusideoita komitealle.

Inderesiltä valitsen:

Verneri – Verneri osaa ajatella hyvin eri sijoituskohteiden pitkän aikavälin kilpailuetuja ja sen pohjalta muodostaa skenaarioita. Hänellä on myös hyvä osaaminen talouden ja pörssin suurista linjoista ja toisi tiimiin siten myös makro-osaamista.

Frans-Mikael – Frans on hyvin idearikas ja häneltä tulisi paljon mielenkiintoisia sijoitusideoita myös Helsingin pörssin ulkopuolelta.

Juha – Juhan näytöt analyytikkona ja osana mallisalkkua puhuvat puolestaan. Juha toisi malttia ja objektiivista ajattelua tiimiin.

(ping @Mauri, @Pohjolan_Eka, @Frans-Mikael_Rostedt, @Juha_Kinnunen ja @Verneri_Pulkkinen)

17. Oletko Ruoholahdessa vahvan miehen maineessa, kerropa hieman tuloksista ja siitä, miten nykyään liikut/urheilet?

Kai minä jossain määrin olen :smiley: Ainakin Gröni tulee säännöllisin väliajoin eteeni pullistelemaan ja näyttämään omia salituloksia, jonka otan merkkinä tästä. Painnostossa ennätykseni ovat 110kg tempauksessa ja 140kg työnnössä. Ihan en ole vielä päässyt Lashan painoihin (Alokkaan video ylempänä). Crossfittiä treenailen keskimäärin keskimäärin varmaankin noin 4 kertaa viikossa (nyt hieman taukoa kun vakkarisali etsinnässä Helsinkiin muuton jälkeen). Sitten satunnaisemmin välillä kaikenlaista muuta (esim. lenkkeily, padel, tennis, golf kesäisin, kiipeily).

(ping @Joni_Gronqvist, haastateltava on maininnut sut)

18. Jos jakaisit työaikasi, vaikka 3-10 eri työvaiheeseen/-tehtävään, niin minkä verran menee mihinkin työvaiheeseen? (esim. raporttien teko 20 prosenttia, markkinoiden ja uutisten seuraaminen 10 prosenttia etc.)

Tiedonkeruu 35 % - Sisältäen yhtiöiden materiaalien lukemisen, toimialaan perehtymisen, videoiden ja webcastien katsomista jne.

Raporttien kirjoittaminen 35 % - Tämä menee toki pitkälti tiedonkeruun kyljessä.

Mallintamispuoli 20 % - Hyvin luodulla mallilla aikaa menee vähemmän, huonolla enemmän.

Kollegoiden kanssa keskustelu 10 % - Hyvä vaihtaa ajatuksia ja kuunnella fiksujen kollegoiden ajatuksia yhtiöistä. Tähän osa-alueeseen sisältyy myös ajoittaiset pöytäfutis matsit.

19. Miten Alokas oppisi keskittymään osakepoiminnassaan olennaisiin asioihin jättäen lillukanvarret huomioimatta?

En varmasti kaikkea sijoittamiseen liittyviä tekstejäsi ole lukenut, mutta tuntuu yleisesti, että olet oikeilla jäljillä ja argumentoit hyvin sijoituspäätöksiäsi. Ymmärtääkseni olet toipuva Voxturisti, joten ehdottaisinkin, että jätä jatkossa hype-lappujen seuraaminen vähemmälle ja keskity yhtiöihin, joiden liiketoiminnan pystyt paremmin ymmärtämään.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos kaikista tiedonjyvistä mitä te maailmalta bongailette ja haastoista, jotka pakottavat analyytikon pohtimaan tarkasti oletuksia oman analyysin taustalla! Kiitos myös kaikista timanttisista meemeistä Sijoitusmeemi-ketjussa– piristää usein päivää :blush:


Kiitos Roni hyvistä vastauksista! :slight_smile:

Teen sijoittamisesta vaikeaa; tartun yksityiskohtiin, mutuilen enkä osaa olla rationaalinen ja ajatella rauhassa kokonaisuuksia, vaikka joskus luulin toisin… ylpeys käy myös lankeemuksen edellä, tiedän kokemuksesta. :cowboy_hat_face:. Hyvä analyytikko ja sijoittaja ei tällaisia harrasta… esimerkiksi Roni. :slight_smile:

Kiitos ja mukavaa perjantaita kaikille!

88 tykkäystä