12. JOHANNES SIPPOLA
Johannes on huipputyyppi ja ihailen paljon sitä, miten hän jaksaa panostaa moneen asiaan niin suurella intohimolla esimerkiksi opiskeluun ja sijoittamiseen. Ei tule heti mieleen ihmistä kenen pää leikkaisi niin nopeasti kuin hänellä. Melkein huvitti Inderesin toimistolla, kun seurasin sivusta, miten hän jutteli analyytikoiden kanssa… Johannes pisti tiukoille analyytikot ja jutteli mielestäni ihan tasaveroisesti näiden konkarien kanssa. Hän on Foorumillakin erinomaisesti haastanut firman toimitusjohtajaa ja täytyy sanoa, että Inderes saisi hänestä heti erinomaisen analyytikon.
Johannes on työkaverini, mutta myös ystäväni. Hänestä ei voi olla pitämättä; sydämellinen ja kiva tyyppi, jonka kanssa on mukava ja helppo keskustella. Hän on sellainen ihminen, joka halutessaan voi päästä monissa asioissa hyvin pitkälle, mutta toisaalta elämässä on varsinkin hänellä paljon muitakin mielenkiintoisia asioita mielessä kuin jossain tietyssä asiassa menestyminen, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä hän tulee elämässään tekemään.
Jännityksellä odotan, että millainen sijoitusura hänelle tulee - sen tiedän, että hän osaa sijoittaa ja tulee pärjäämään tässä lajissa erinomaisesti. Suosittelen vahvasti lukemaan Johanneksen juttuja, koska häneltä löytyy freessit, monipuoliset ja hyvin perustellut kommentit erityisesti erilaisiin sijoitusmaailman kysymyksiin.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Oon 22-vuotias kolmannen vuoden lääkisopiskelija, isältä perityn nykyisin sijoitusyhtiö Medifilm Oy:n toimitusjohtaja ja ennen kaikkea intohimoinen sijoittaja. Vapaa-ajalla harrastan tennistä, golfia ja savuviskejä, toivottavasti ensi vuonna myös kuntosaliharjoittelua
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
- Olen syntynyt aikoinaan pikkukeskosena, painoin syntyessäni alle 800 grammaa. Osittain tämän hyvin aikaisen syntymisen johdosta menin kouluun vuotta myöhemmin, minunhan olisi pitänyt opiskella -00 syntyneiden kanssa noin teoriassa. 2. Unelma-autoni tulevaisuudessa olisi ehdottomasti BMW:n M3 F80, eli viidennen sukupolven BMW M3 Saksasta importattuna, automaattilaatikolla (DCT). 3. Asustelen edelleen lapsuudenkodissani äidin ja pikkusiskon kanssa, Laajalahdessa Espoossa, eli vielä en omilleni ole muuttanut.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.
Ekassa kohdassa mainitsin niitä aika hyvin, tennistä oon pelannut lapsesta asti, tulisko 15 vuotta varmaan kohta täyteen semmosta kasuaalia pelailua. Golfiin pari lukiokaveria houkutteli mut vähän vajaa 2 vuotta sitten, ja kaks kautta oon nyt pelannut. Tasoitukseni on 42.5, ehdottomasti pitäisi saada <36 ensi kaudella. Savuviskeihin hurahtamisesta saan kiittää Juusoa, eli @keisarijokinen :sta Nykyinen suosikki jos joku sitä miettii on Ardbeg Corryvreckan, toki vajaa tuplasti kalliimpi Octomore 10.4. on sellainen harvinaisempi herkkujen herkku.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Tavallinen arkipäivä alkaa mulle yleensä lääkiksen aikatauluista riippuen klo 6-10 välillä (herätys tuolloin). Käyn eka pesemässä hampaat, sitten suihkussa, ja sen jälkeen syön aamiaisena ruisleipää kinkulla ja juon aamukahvia (kermalla) ennen lähtöä Meilahteen. Tarkistan aamulle puhelimelta myös nopeasti Sijoitusfoorumin ja sijoitus-Discordin tilan (mahdollisesti relevanttien uutisten varalta muun muassa). Meilahdessa opetukset kestää sitten päivästä riippuen esim. kahteen tai neljään asti iltapäivällä. Meilahdesta voin joko lähteä treidaustoimistolle käymään (jos esim. kollega @LariAlen on eksynyt paikalle), tai sitten jään Terkon kellarikerroksessa sijaitsevaan Oppimiskeskus Mocomaan, tuttavallisemmin Mocsuun hengaamaan lääkistuttujen kanssa. Illalla kotona sitten päivästä riippuen joko teen pakollisia lääkisjuttuja (mikäli sellaisia on) tai seurailen markkinoita. Ulkoilutan myös perheemme koiran, kääpiösnautseri Murun, illalla. Yleisesti ottaen käyn nukkumaan päivästä riippuen jossain klo 23-00 välisenä aikana yleisimmin.
5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?
Lyhyesti olen tällainen vähän joka paikassa sekoileva sijoittaja, jolla on arvosijoittajan ja osakepoimijan sydän, Inderesin analyysin reunuksella. Olen pohjimmiltaan myös numeronikkari: Inderesin analyyseistä tykkään penkoa kassavirtalaskelmien ja osien summien antamia tuotto-odotuksia eri skenaarioissa, ja kassavirtalaskelmissa vähän muokkailla oletuksia ja katsoa miltä eri skenaariot voisivat eri yhtiöiden kohdalla näyttää.
6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?
Sijoittaminen alkoi jo hiukan ennen täysi-ikäistymistäni kun olin tutustunut Medifilmin salkkuun jo vähän etukäteen (jota tulevaisuudessa hallinoisin itse) , ja välillä pyysin äidin toteuttamaan joitain myyntejä ja ostoja - hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Karkeasti täysi-ikäiseksi tultua aloin heti itse hallinnoimaan Medifilmin osakesalkkua, toimitusjohtajan tittelillä olen ollut helmikuusta 2019 asti. Ensimmäinen itse tekemäni osakekauppa taisi olla Tiedon osakkeiden myynti Medifilmin salkusta maaliskuussa 2019. Tuosta lähtien olen kokeillut matkalla monenlaista: swing-treidaamista, isojen positioiden positiotreidejä (positio parhaimmillaan luokkaa 40 % koko salkusta), ja myöhemmin swing-treidaamista hiukan maltillisempia positiokokoja käyttäen. Päätynyt lopulta jonkinlaiseen osakepoiminnan ja treidaamisen komboon. Nykyisellään Medifilmillä on kolme salkkua: yksi on Nordnetilla Inderesin analyysiä jäljittelevä osakepoimintasalkku, kaksi muuta salkkua ovat IB:llä (Interactive Brokers), toinen pieni salkku (n. $30k) on intraday-treidausta varten ja toinen vasta perustettu salkku on kvantitatiivisen sijoittamisen portfolio.
7. Mitä salkkusi tällä hetkellä sisältää, luettelisitko osakkeet isoimmasta pienimpään? Mikä osake on ollut salkussasi pisimpään ja miksi?
Oletan, että puhutaan Nordnetin salkusta, joten tässä kuva liitteenä isoimmasta pienimpään. Pisimpään salkussa ollut osake on Kamux, johon ensimmäisen oston tein 26.8.2021 kurssilla ~14,07 €. Kamuxia on sitten tullut paljon lisäiltyä matkan varrella, joista tällä hetkellä vain viimeisin lisäys on voitolla, ja siitä on tullut salkun suurin positio.
8. Miten sinun osakepoimintaprosessisi etenee step by step? Käytätkö aina myös teknistä analyysia poimiessasi osakkeita salkkuusi?
Osakepoimintaprosessi ei ole mitenkään erityisen tiukka, mutta karkeasti kiinnostun osakkeista, jotka ovat Inderesin analyysissä osta-suosituksella, mahdollisesti Mallisalkussa olevista osakkeista, tai sitten spesifisti esim. compounder-yhtiöistä suuren kurssilaskun jälkeen (joka ei riipu fundamenteista, esim. Qt) tai arvoyhtiöistä, joiden kurssi on selvästi alle osien summan (esim. Sievi) tai yhtiö arvostetaan muuten todella halvoilla multippeleilla (Duell). Käytän pääsääntöisesti 20 %:n tuottovaatimusta p.a. sijoituksille, jonka validiuden tarkistan tapauskohtaisesti eri tapoja käyttäen. Tyypillinen esimerkki voisi olla, että suoraan Inderesin analyysistä löydän analyytikon tekemän skenaarioanalyysin, joka indikoi sellaisenaan >20 % tuotto-odotusta p.a. (esim. kolmelle vuodelle >20 % p.a. tuottoa), mutta analyysistä on ehtinyt kulua esim. kuukausi, ja kurssi on laskenut jonkun verran päivityksen jälkeen, jolloin lasken uuden tuotto-odotuksen nykyhetkessä uudella osakekurssilla, ja totean tuottovaatimuksen täyttyvän, todennäköisesti vielä mielellään jonkinlaisen turvamarginaalin kanssa. Jokaisen osakkeen teknisen analyysin tarkistan kyllä, joka salkkuun päätyy, mutta TA:n painoarvo päätöksenteossa vaihtelee huomattavasti case-kohtaisesti.
9. Kuinka paljon tällä hetkellä harrastat treidausta? Voisitko kuvitella joskus tulevaisuudessa tekeväsi sitä täyspäiväisesti ihan työksesi?
Tällä hetkellä mun treidaus on ollut pitkällä tauolla erinäisistä syistä, mutta en treidausta ole unohtanut kokonaan. Mulla täyspäiväisen treidauksen aloittaminen ei välttämättä oo perusteltua, niin kauan kun jaksan lääkärin töitä tehdä, nutta sivuhommana voin ehdottomasti kuvitella tekeväni sitä tulevaisuudessa!
10. Olet treidannut, fundailet, harrastat teknistä analyysiä ja teet dcf-juttuja, eli olet monipuolinen kaveri… mikä “osa-alue” sijoittamisessa kiinnostaa eniten ja miksi?
Kaikki nuo mainitsemasi osa-alueet kiinnostavat kyllä omalla tavallaan, ja kiinnostuksen aste vaihtelee markkinan mukaan. Esimerkiksi jos on paljon treidattavaa markkinassa (esim. joku yksittäinen sektori on todella kuuma Jenkeissä kurssiliikkeiden puolesta), niin silloin sen liikkeen treidaaminen kiinnostaa paljon! Toisaalta jos markkinassa ei ole paljon treidattavaa, niin silloin taivun usein vääntämään fundaa, ja aika-ajoin etsimään esim. single-seller -setupeja Helsingin pörssin pienistä osakkeista. Tällä hetkellä isoin kiinnostukseni on juuri aloitetussa kvantitatiivisessa portfoliossa, ja sen performanssin seuraamisessa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että minua on aina kiehtonut matematiikka sijoittamisessa - toisaalta on tosi mielenkiintoista seurata, miten asetetut tavoitteet portfolion betalle ja volatiliteetille vaikuttavat salkun tuottoon ja riskitasoon → onnistuuko ajatukseni “taseen osakemarkkinoiden kanssa korreloimattomasta puolesta” tämän portfolion muodossa lopulta hyvin?
11. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?
LeadDesk: Hyvin mielenkiintoinen SaaS-yhtiö, josta kurssinousu on purkanut suurimman osan aliarvostuksesta. Jos tippuisi uudestaan esim. lähemmäksi kuutta euroa (todennäköisesti näin ei tosin tapahdu), niin saattaisin kiinnostua ostamaan yhtiötä uudestaan.
Remedy: Mielenkiintoinen pelisektorin yhtiö, jossa paino tällä hetkellä yhtiön tarinassa. Odotan sitä hetkeä kun pääsemme kyyläämään taas numeroita hiukan tarkemmin, tässä menee tosin pitkä aika ja tämä määrittää casen lopputuleman.
Witted Megacorp: Erittäin mielenkiintoinen Helsingin pörssin uusi tulokas. Kurssi hyvin huokeasti arvostettu, mikäli täysverinen kasvucase realisoituu halutunlaisesti. Toimari on asenteeltaan ja eleiltään todella mukava lisä pörssiyhtiöiden yleisesti vähän kankeisiin johtoryhmiin.
12. Opiskelet lääkiksessä, osaat treidata ja varsinkin hyvin nuoreksi olet todella tietäväinen sekä pätevä sijoittaja, mitä haluat tehdä “isona”? Tuleeko sinusta treidaava sijoittajalääkärianalyytikko?
Isona haluaisin kyllä ehdottomasti tehdä jonkinlaista salkunhoitoa lääkärihommien ohella. Olen ajatellut erikoistua psykiatriaan, eli psykiatrin hommat + salkunhoito vois olla kiva kombo. Treidaaminen voi tohon olla hankala kombinoida, mutta miksei sitäkin välillä vaikka harrastuneisuusmielessä.
13. Onko tekninen analyysi sellainen asia, jota useimpien tavallistenkin sijoittajien tulisi ottaa haltuun? Onko antaa jotain esimerkkejä asioista, mitä tavallisen sijoittajan kannattaisi opetella teknisestä analyysista? Onko Vepu turhan nihkeä TA:lle?
Mielestäni perusteet teknisestä analyysistä kannattaisi tavallistenkin sijoittajien ottaa haltuun soveltuvin osin. Etenkin putoavien puukkojen kanssa olisi aina hyvä olla kartalla siitä, kuinka ylimyydystä kohteesta oikeasti puhutaan. Esim. jos putoava puukko on päivätasolla ylimyyty, mutta viikko- ja kuukausitasolla vielä RSI on vaikka 35, ja kohde on selvässä laskutrendissä, niin tällöin olisi hyvä ottaa huomioon, että on vielä matkaa siihen, että osake olisi “oikeasti kunnolla” ylimyyty (jolloin voisi odottaa laskun pysähtyvän jossain vaiheessa lähiaikoina). Myös trendin käsite kannattaa opetella huolella, ja perusteet niiden tulkitsemiseen. Tätä kautta tulee ymmärtäneeksi myös momentum-ilmiötä tietyiltä osin. Sanoisin, että Vepu ei ole turhan nihkeä TA:lle, mutta Vepun kannattaisi fiksuna sijoittajana pohtia tarkemmin niitä oikeasti tärkeitä TA:n pointteja, joita listasin tuossa aikasemmin. TA:ssähän on paljon myös humpuukkia tai toimimattomia konsepteja, mutta niiden perusteella ei voi mielestäni kumota koko teknisen analyysin tarpeellisuutta tai toimivuutta.
14. Sijoittamisesta ja siihen liittyvästä psykologiasta puhutaan liian vähän, miten sinä harjoitat tätä psykologista puolta sijoittamisessa?
Sijoituspsykologian puolella itse olen jo monia vuosia sitten sijoittamista aloitellessa asennoitunut muun muassa pois euromääristä ja katseen prosentteihin. Uskallan väittää, että ilman tätä asennoitumista olisi paljon vaikeampaa minun ikäisenä hoitaa >300 000 € nettovarallisuutta Medifilmissä. Toisaalta juuri viime aikoina olen kirjoittanut tulevia kriisejä varten tietynlaisia kysymyksiä, jotka minulle määrittelevät paljon mm. sitä kuinka aggressiivisesti haluan skaalata osakepainoa ylös kurssien laskiessa (toki nämä kysymykset olivat minulla olleet mielessä jo aikaisemmin, mutta nyt vasta kirjoitin ne oikeasti ylös, ettei pääse unohtumaan tulevaisuudessa). Tämän lisäksi iso osa sijoituspsykologian ylläpidosta tulee minulla osakepoiminnassa siitä, että sekä tiedän mitä omistan, että tiedän minkälaisia skenaarioita pitää tapahtua jokaisen yhtiön kohdalla, jotta yhtiö tuottaa vaatimani >20 % p.a. tuottona. Toisaalta myös minun pitää tietää, että minkälaisessa skenaariossa jokaisen yhtiön kohdallani tuotto on selvästi heikompi kuin ennustamani (-> milloin sijoitukseni on todennäköisesti epäonnistunut). Myös se auttaa valtavasti sijoituspsykologian kanssa, jos tiedän jonkun luotetun isomman tahon (kuten Inderes) olevan samalla puolella näkemykseni kanssa. Etenkin Sijoituskästissä mainitsemani pointti siitä, että jos Medifilmin Nordnetin osakepoimintasalkku tuottaa seuraavina vuosina surkeasti, niin silloin hyvin todennäköisesti myös Mallisalkkutiimillä on tuotot menneet vessasta alas ja indeksille häviäminen on todennäköinen skenaario. Koska Mallisalkkutiimin epäonnistuminen (tai isommin Inderesin analyysin epäonnistuminen) ei ole minun perusskenaarioni, vaan karhuinen skenaario, niin silloin nukun yöni hyvin kun olen Mallisalkkutiimin (ja Inderesin analyysin) kanssa samalla puolella jossain osakkeessa (kuten esim. Kamux, Qt, Harvia, you name it).
15. Onko sinulla ollenkaan mitään prosentuaalisia tai/ja euromäärisiä tavoitteita sijoittamistoiminnassa tai jonkinlaisia muita tavoitteita?
Kyllä mun primääriset tavoitteet on osakepoimintasalkulle OMXH(CAP)GI:n voittaminen pitkällä aikavälillä, ja noin muuten tavoittelen miljoonan euron nettovarallisuutta Medifilm Oy:ssä vuoden 2032 loppuun mennessä. Joskus ois myös todella kiva viedä Medifilm pörssiin, mutta ainakin sijoitusyhtiömuodossa siinä on tiettyjä haasteita…
16. Sinun on pakko valita kolme foorumilaista, jotka treidaavat salkullasi vuoden ajan, kenet valitsisit ja miksi?
@DayTraderXL Foorumin kovin TA-osaaja, treidaajaesikuva ja muutenkin aivan fantastinen tyyppi. @Pohjolan_Eka uskaltaa ottaa näkemystä rajustikin jos teesi on riittävän hyvä, ja tuo tiettyä räväkkyyttä sijoitustoimintaan, josta todella tykkään @JNivala tuo erinomaista osaamista Helsingin pörssin pienyhtiökentän analyysiin ja muutenkin osakepoimintaan.
17. Mitkä ovat Foorumilla tärkeimpiä asioita sinulle sijoittamisen kannalta ja miksi?
Foorumilla ylivoimasesti tärkeimpiä asioita minulle sijoittamisen kannalta ovat eri yhtiöketjujen vaihtelevat näkemykset ja sparrailu. On todella paljon helpompi itse funtsia sijoituscaseja kun pohjana on esim. Foorumilla käytyä keskustelua nyt vaikka Kamuxin ketjussa (koska tällöin pystyy itse päättelemällä myös pohtimaan missä skenaarioissa eri henkilöiden näkemykset toteutuvat, ja miten ne suhteutuvat omaan näkemykseeni sijoituscasesta).
18. Analysoi analyytikko 30 sanalla per analyytikko
-
@Joni_Gronqvist
Jättekiva analyytikko. Osaa perustella näkemyksensä selkeästi eri yhtiöissä ja on videoilla aina iloisen oloinen Kaipaisin tosin vielä syvempää sparrailua IT-palvelusektorin kokonaisnäkemyksestä ja riskeistä - mistä markkinan ja Jonin näkemysero tulee? -
@Juha_Kinnunen
Inderesin analyytikoiden kovinta timanttia. Pystyy asettamaan näkemyksensä eri caseissa kumpaan suuntaan vaan perustellen sen hyvin. Yksi parhaista ellei paras Inden analyytikoista mitä tulee kriittisyyteen analyyseissä. -
@Atte_Riikola
Atte on tosi mukava tyyppi, ja mielestäni selkeä narratiivien analyytikko (osin varmaan seurantaportfolionsa vuoksi, jossa paljon teknologiayhtiöitä). Pystyy katsomaan seurantansa caseissa hyvin perustellusti pitkälle, ja perustelemaan näkemyksensä havaintojensa pohjalta hyvin!
19. Mistä sijoittamisen osa-alueesta Alokkaan kannattaisi erityisesti ottaa tukiopetusta?
Alokkaalle voisin suositella tukiopetusta aiheesta osakemarkkina, ja etenkin siitä, että mitkä tekijät osakemarkkinoilla vaikuttavat eri yhtiöiden hinnoittelun tehokkuuteen. Toisaalta tarkempi katsaus siihen, mitkä yleisesti ottaen ovat hyvien sijoituskohteiden tarina ja numerot rakentuvat olisi paikallaan!
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Haluan kiittää kaikkia Foorumilaisia, joiden kanssa on 2018 alkaneen matkan varrella tullut juteltua niitä näitä ja sparrailtua eri markkinatilanteissa eri sijoituskohteita, välillä tiukan debatin kera. Ilman teitä elämäni olisi todennäköisesti huomattavasti tylsempää, ja tämän lisäksi olisin vielä paljon huonompi sijoittaja! Foorumi, ja ylipäätään koko Suomen sijoitusyhteisö tuntuu minulle kuin toiselta kodilta - ja mielestäni tähän on hyvä syy, täällä on mukava olla huonoinakin päivinä.
Kiitos paljon vastauksista ystävä hyvä!
Jos kaipaa tuoreita ja raikkaita sekä fiksuja näkemyksiä, niin tätä herraa kannattaa oikeasti kuunnella ja mikä on parasta… hän jatkuvasti opiskelee + kehittyy huimaa tahtia.
Toivon niin kovasti, että hän olisi joskus edes sivutoimisena analyytikona. Hän varmasti olisi toimiston parhaimpia analyytikoiden sparraaja.
No niin, rentoa viikonloppua kaikille!