Alokas haastattelee




Ladataan: IMG-20240613-WA0055.jpeg…


@Johannes_Sippola, @Mauri @Mikael_Rautanen, @Verneri_Pulkkinen ja @Ville_Kivinen kiitos teille, kiitos erityisesti Mikaelille - upeissa olosuhteissa maailman parasta pizzaa hyvien juomien kera. Seura oli 6/5.

Olisin haastatellut kaikkia pidempään, mutta aikataulut tulivat vastaan…:slightly_smiling_face:

Osinkoinsinöörin kanssa nähdään myös tässä. Ja kiitos hänelle vielä kerran haastattelusta.

Mukavaaa viikonloppua kaikille!:slightly_smiling_face:

P.s. Muitakin herkkuja oli kuin kuvissa olevat😎

69 tykkäystä

Ensi viikon perjantaina julkaisen haastattelun erään yhtiön edustajasta, jonka edustaman yhtiön kaikki tietävät, jos ei tiedä yhtiötä, niin kerropa sitten ensi perjantaina Kahvihuoneelle, miten et voi tietää. :open_mouth: Toki itse haastateltavakin on varmasti tuttu monille.

Tämä haastattelemani henkilö on varsin mukava ja mielestäni hän sekä hänen yhtiönsä tiedottaa hyvin sijoittajille yhtiön asioista.

Tulossa on muitakin haastatteluita tässä kesällä. Joidenkin hallussa kysymykset ovat olleet kuukausia ja jollain yli vuoden, mutta kyllä ne vastaukset sieltä vielä saadaan. :sunglasses:

Kiitos ja mukavaa kesäistä viikonloppua!

11 tykkäystä

Huomenna julkaisen haastattelun, vaikka on juhannusaatto. :slight_smile:

Joten tervetuloa Foorumille ainakin sen. Olen hieman juhannusaikana vähemmän Foorumilla, pyrin käymään täällä säännöllisesti mutta jos olen sosialisoimassa ihmisten kanssa, niin sitten niissä hetkissä ei täällä käydä. :slight_smile:

Edelleen muistutan, että aika moni katuu lopettaneensa sijoittamisen ja usein tämä harrastus on päättynyt pohjiin. Harvempi vuosikymmeniä sijoittanut katuu harrastustaan ja tämä harrastus mahdollistaa paljon erilaisia asioita sekä antaa paljon.

Sivistystäkin tämä harrastus antaa, mutta myös tietysti tietynlaista kupla-ajattelua, jos suurin osa varsinkin lukemastaan on tietyn kuplan sijoitus- ja taloustekstiä. Aiemmin käytin tunteja lukeakseni laajemmin ajankohtaisista asioita ja kaikesta muusta; nyt lukemastani suurin osa liittyy sijoittamiseen ja yleisesti talouteen, mitkä toki myös sivistävät. Toisaalta nykyään ymmärrän tietyiltä osin esim. taloudesta vähemmän, koska tietojen soveltaminen erilaisiin muihin muuttujiin sekä eri “alueisiin” ei ole aina suoraviivaista ja tässäkin kohtaa auttaisi laajempi sivistys. Luen suhteellisesti aktiivisesti sekä monipuolisesti edelleen uutisia sekä luen asioista, mutta paljon vähemmän kuin joskus ennen - tarttisin 30 tunnin vuorokaudet, niin sit olisin tyytyväinen. :cowboy_hat_face:

Harmittaa huono YTD, mutta otin vinkeistä vaarin ja katson pidemmän aikavälin kehitystä:

image

Hyvää juhannuksen aikaa kaikille ja tulkaa lukee huomenna se haastis! :slight_smile:

23 tykkäystä

89. Erkka Salonen

Finnairin sijoittajaviestintä on mielestäni varsin onnistunutta monella tapaa ja siitä on varmasti isoilta osin kiittäminen Erkkaa, joka on täällä Foorumillammekin ollut aktiivisena. :slight_smile: Finnair on selkeästi ollut esillä sijoittajille eri kanavissa, kuten täällä ja muutenkin yhtiö on osannut kertoa kuulumisistaan ja ajankohtaisista aiheista sekä teemoista hyvin kattavasti ja selkeästi.

Erkan toiminnassa arvostan mm. sitä, että hän kiireisenä suuren yhtiön edustajana viihtyy Foorumillamme sekä lukemassa että myös kirjoittamassa. Laadukas sijoitusviestintä tuo luottamusta yhtiöön varsinkin pidemmällä aikavälillä.

Hänen edustamansa yhtiö on kaikille tuttu, mutta tässä vielä lyhyesti siitäkin:
Finnair on vuonna 1923 perustettu lentoyhtiö, joka on luonnollisesti Suomessa markkinajohtaja ja joka tykkää lennellä paljon niin Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaankin. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen modernit lentokoneet ja sitä kautta mukavuutta että laatua. :slight_smile:

Halusin Erkan haastateltavaksi, koska hän on hyvin edustanut yhtiötään ja vaikuttaa oikein pätevältä kaverilta, joka edustaa kaikille tuttua ikonista yhtiötä. :slight_smile:

Erkka Salonen

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka olet.

Reilu nelikymppinen, espoolaistunut perheenisä alun perin Turun seudulta. Finnairilla erilaisissa tehtävissä vajaat seitsemän vuotta. Uusimpana pestinä vastaan sijoittajasuhteiden lisäksi konsernilaskennasta ja veroista. Aiempi työkokemus verotuksen ja yritysjärjestelyiden parista.

2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.

Innokas hiihtäjä, mieltynyt kaikenlaiseen (turhaankin) triviatietoon, pitää matkustamisesta.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?

Hiihto, musiikki ja matkustus.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Hieman tylsästi se muodostuu lähinnä lasten kouluun laitosta, varsin monipuolisista työtehtävistä ja aikataulusta riippuen jostain harrasteesta.

5. Millainen olet sijoittajana?

Ostan oikeastaan kaiken pitkään salkkuun. Joskus hieman impulsiivisesti, joskus taas pitkän harkinnan jälkeen.

6. Millainen sijoitushistoriasi on? Onko sijoitustyylisi muuttunut ajan saatossa ja jos on, niin miten?

Sijoitushistoria alkoi jo IT-kuplan aikoihin vuosituhannen vaihteessa, mutta kun siinä yhteydessä aloittelevan sijoittajan näpit paloivat, innostus laantui joksikin aikaa. Tyyli on muuttunut vuosien saatossa harkitsevammaksi. Mukaan mahtuu vuosien varrella muutama FOMO-sijoitus, joka on kaduttanut jälkikäteen, mutta muuten olen pyrkinyt vähentämään impulsiivisuutta ja sijoittamaan laatuun.

7.Oletko sijoitustoiminnassasi saanut hyötyä siitä, että työskentelet IR-johtaja?

Mielestäni aika vähän. Töiden kautta tulee toki seurattua yhtiöitä hieman aiempaa aktiivisemmin, mutta suurta etua siitä ei saa.

8. Millainen salkku sinulla on, ja mitkä ovat sen suurimpia omistuksia?

Edelleen vahvasti Suomi-painotteinen salkku, vaikka ajatuksena on kasvattaa kv-painoa. Mukana on osinkokoneita, mörnijöitä ja kasvuyhtiöitä. QT on edelleen suurin.

9. Millainen on tyypillinen osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Kiinnostu, tutki, harkitse, osta, jos vielä kiinnostaa.

10.Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä kriteereitä poimiessasi osakkeita salkkuusi?

Tämä on muuttunut aikojen saatossa ja toisaalta se vaihtelee riippuen yhtiöstä. Jos haen tasaista osinkotuottoa, katse on luonnollisesti eri mittareissa kuin kasvuyhtiöitä poimiessa.

11. Mitkä ovat parhaita puoliasi sijoittajana, ja mitkä ovat heikkouksiasi sijoittajana?

Jonkinlaisena vahvuutena ajan myötä kasvanut kärsivällisyys ja heikkoutena FOMO-hairahdukset, joista on saanut maksaa. Ja ehkäpä sekin on heikkoudeksi laskettava, etten oikein osaa myydä juuri tuon vahvuuden takia. :slight_smile:

12. Mikä on ollut sijoitusurasi vaikeinta aikaa, ja miten selvisit siitä?

Varmasti mainitsemani näppien poltot IT-kuplassa ja toisaalta väärin ajoitetut ja muiden mielipiteisiin perustuneet FOMO-ostot. Kyse on lopulta ollut pienistä sijoituksista, joten niistä on kyllä päästy yli.

13. Miltä tuntuu olla Finnairilla töissä, ja mitkä ovat yhtiön parhaat puolet työnantajana?

Olen todella ylpeä finnairilainen. Matkailu on monipuolisena toimialana lähellä sydäntäni ja Finnairin kautta pääsen näkemään ja kokemaan sitä lukuisista eri näkökulmista.

14. Onko Finnair aidosti suomalainen yhtiö, ja miten näet yhtiön merkityksen Suomelle?

Vaikka lentoyhtiöiden toiminta on globaalia, Finnair on aidosti suomalainen yhtiö omistuspohjaa myöden. Finnairin merkitys Suomelle ja suomalaisille korostuu erityisesti vallitsevassa maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee varmat ja monipuoliset yhteydet maailmalle.

15. Miten sijoittajan kannattaisi seurata toimialaa?

Toimiala on tunnetusti suhdanneherkkä ja se reagoi herkästi myös erilaisiin ulkoisiin tekijöihin, joista korona oli ääriesimerkki. Toisaalta vahvat lentoyhtiöt pärjäävät myös vaikeampina aikoina. Kannattaa seurata koko toimialaa kansainvälisestä vinkkelistä, sillä Finnair on globaalisti pieni lentoyhtiö. Lentotoimialasta on saatavilla hyvin dataa esimerkiksi IATA:n ja lentokonevalmistajien raporttien kautta.

16. Millaisena näet Finnairin toimialan vuonna 2035? Vähentääkö ilmastonmuutos ja kohonneet kustannukset lentomatkustamista, vai onko silloin taivaalla sähkölentokoneita?

Sähkölentokoneita on varmaankin taivaalla, mutta ne liikennöivät lyhyitä reittejä ja kuljettavat pientä määrää matkustajia. Sähkölentäminen ei siis ole vastaus isommassa mittakaavassa vielä vuosikymmeniin. Suurin muutos reilussa kymmenessä vuodessa tapahtunee uusiutuvien polttoaineiden (SAF) käytön laajuudessa. Lentomatkustuksen ei ennusteta vähenevän, päinvastoin. Lentoyhtiöiden tulee kuitenkin tehdä merkittäviä investointeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jo tulevina vuosina.

17. Jos saisit napinpainalluksella opetettua yhden asian kaikille suomalaisille piensijoittajille, niin mikä se olisi ja miksi?

Hajauta. Valitettavan moni pistää munansa yhteen koriin, mistä seuraa väistämättä pettymyksiä.

18. Miksi sinä sijoitat, ja mitä sijoittaminen on antanut elämääsi?

Sijoitan, koska rahan kannattaa antaa tehdä työtä. Jos en sijoittaisi, en seuraisi taloutta ja erilaisia yhtiöitä niin tiiviisti. Sijoittaminen auttaa siksi myös nykyisissä työtehtävissä. Toki se tuo myös tietynlaista jännitystä elämään.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, jolla Alokkaasta voisi tulla parempi sijoittaja?

Jatka samaan malliin! En voi lakata hämmästelemästä aktiivisuuttasi ja tiedonjanoasi.

20. Mistä haluat kiittää suomalaista sijoitusyhteisöä?

Haluan kiittää laadukkaasta ja aktiivisesta keskustelusta. Korona-ajan kovimman hypen laannuttua jyvät ovat keskustelussa erottuneet akanoista, joten keskustelu on entistä analyyttisempaa ja laadukkaampaa.


Kiitoksia Erkka ja kiitos panoksestasi Foorumille! :slight_smile:

Joskus mietin sitä, miten paljon jotkut yhtiöt saattavat käyttää rahaa viestintään tai johonkin yksittäiseen tilaisuuteen sijoittajille, mutta eivät tule Foorumillemme kirjoittelemaan, jossa yhdellä viestillä tavoittaa yhtiöketjusta riippuen sadoista tuhansiin ihmiseen. Se on jo plussaa, jos yhtiö kirjautuu Foorumille ja jakaa tai kertoo uusimmat uutiset + tiedotteensa - kaikki siihen päälle on vain plussaa. Finnair on todella iso yhtiö ja siellä on viestintäpuoli hyvin hanskassa ainakin sijoittajien suuntaan, joka näyttäytyy mm. siinä, että on jalkauduttu tänne Inderesin Foorumille.

Ne joilla tuntuu olevan viestintä hallussa tai/ja yhtiössä hyvä meno, niin kirjautuvat herkemmin Foorumille, jos viestintäpuoli ei ole hallussa eikä yhtiöllä mene hyvin, niin ei ehkä sitä osata tai/ja haluta tänne niin herkästi. :slight_smile:

Vaikka yhtiöllä ei menisi hyvin, niin jos yhtiö taitaa rehellisen ja hyvän viestinnän, niin kirjautumalla Foorumille ei ole kuin voitettavaa… ainakin minä näen asian niin. :slight_smile:

Kiitoksia ja mukavaa juhannuksen aikaa! :slight_smile:

61 tykkäystä

Huomenta ja hyvää alkanutta viikkoa! :slight_smile:

Kysymyksiä on lähetetty ainakin viidelle henkilöllle ja katsotaan, että millä aikataululla vastaukset tulevat. Erilaisia haastateltavia on tiedossa ja olen saanut myös hyviä vinkkejä siitä, että ketä voisin haastatella. Toki joku hyvä ehdotus voi toteutua vasta hyvinkin pitkän aikavälin kuluessa syystä taikka toisesta. :slight_smile:

Tämä vastaus saattaa kiinnostaa esim. Nesteen omistajia, koska tästäkin teemasta on keskusteltu. :slight_smile: Tässä on yksi monista esimerkeistä siitä, miten jokaisesta haastattelusta löytyy varmasti jotain hyödyllistä ajateltavaa.

Hauskaa maanantaita kaikille!

MIes jolla on sininen lippalakki  (lippalakissa keltainen sydän) on tietokoneen ääressä todella väsyneenä aloittamassa työpäiväänsä.

15 tykkäystä

Perjantaina olisi vuorossa Ruohonlahdesta tuttu kaveri, joka on tuttu iloisuudestaan ja reippaudestaan.

Hän osaa myös näyttää tunteensa esim. erään yhtiön haastatteluvideolla kuuluu taustalta hänen surullinen äänensä. Hänellä on useampia eri nimikkeitä ja lisäksi hän on tottunut ottamaan vieraat vastaan hyvällä tuulella.

Mielenkiinnolla odotan häneltä vastauksia siitä, mitä Ruoholahdessa tapahtuu ja millaisia ohjeita sekä ajatuksia hänellä on antaa meille - luulen, että hän erottuu ajatuksillaan selvästi muista haastateltavista.

Kivaa sijoitusviikkoa kaikille! :slight_smile:

11 tykkäystä

90. Torsti

Tämän jätkän, kun tapasin, niin heti pääsin vähän rapsuttamaan ja silittämään, kunnes hän lähti jahtaamaan kollegaansa. Ruoholahden lemminkinä oli pitkään @Verneri_Pulkkinen, mutta nyt sinne on saapunut muita haastajia ja yksi heistä on Torsti.

Torsti on sympaattinen ja suloinen herra, josta ei kukaan voi olla pitämättä. Hänen sosiaaliset taitonsa ovat mahtavat, koska hän saa muut hyvälle tuulelle eikä pahoita toisten mieliä. Toisin kuin stereotypinen suomalaismies, niin hän osaa hienosti ja avoimesti näyttää tunteensa. :slight_smile: Hän on mm. esiintynyt Inderesin videollakin.. (ihan alussa videota kuuluu hänen itkuaankin :frowning: )

Komea mies, eikö? :slight_smile:

Ja tässä sama mies ihmisensä kanssa:

IMG_5655

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka olet.

Oon Torsti, 4v Australian labradoodeli. Oon tehnyt toimistohommia ihan pennusta lähtien, aiemmin IT-alalla ja nyt täällä. Harrastan purjehdusta ja hanhenkakan salaasyömistä. Jazzbändissä olisin triangelin soittaja: mut huomataan, mutta en liidaa.

2. Kerro kuka Ruoholahdella on ihmisesi ja kuvaile häntä 30 sanalla

Tuulikki on 39-vuotias ja työskentelee henkilöstöjohtajana. Vaikkei meillä pomoja olekaan, joskus se yrittää mua käskeä. Useimmiten meillä natsaa ajatukset hyvin yksiin, ja suostun pyyntöihin. Tykätään käydä kävelyillä, lenkillä ja purjehtimassa.

3. Kerro kolme asiaa, mitä Ruoholahden toimistollakaan harvat sinusta tietävät.

    1. Rakastan kahlata ja juosta rantavedessä, mutta en tykkää uida.
    1. Mulla on kummikaverit Joonas ja Veera, jotka myös seuraa Inderesin sisältöjä. He oli mielissään mun uudesta työstä! Terkkuja :slight_smile:
    1. Hesarissakin uutisoitu susi/koira kerran puri mua Ruoholahden metroasemalla. Tuli verta ja kaikkee, mut ei sattunu enkä pelänny. Tuulikki oli hermona.

4. Kertoisitko sinun nelijalkaisista kavereistasi, joita siellä Ruoholahdella kanssasi on?

Mä olen inspiroinut ja saanut olla esikuvana kahdelle muullekin Inderesin työntekijän duudelille, joista toinen, Kasper Mellaksen Viljo, on meillä toisinaan hommissa. Hän on vielä tet-harjoittelija, jolta onnistuu vain lyhyemmät työpäivät.

Elsa on ihana mäyräkoira, jonka kanssa meil on…työystävyys syventynyt. No suoraan sanottuna Elsa nuolee mun ikeniä aina, kun nähdään. Se on aika kivaa.

Sit välillä toimistolla on muitakin koiria, joita en vielä ole päässyt tapaamaan kasvotusten. Mehän ollaan vielä toistaiseksi kolmessa kerroksessa, mutta vuoden vaihteessa päästään yhtenäiseen tilaan toisessa talossa, edelleen Ruoholahdessa.

(ping @Kasper_Mellas t. alokas :slight_smile: )

5. Mitä sinun toimenkuvaasi kuuluu toimistolla?

Aluksi oli suunnitelmissa tulla töihin vain muutamana päivänä viikossa, mutta muu henkilöstö kyseli mun perään niin ahkerasti, että nyt käyn officella lähes joka päivä.

Meille tyypilliseen tyyliin työnkuva ei oo kovin tarkkarajainen, teen sitä mikä vaatii huomiota. Oon ottanut hanskaan sekä tuloslähetyksiä että muita videoita (kuvat). Toi Fortum oli mun ensiesiintyminen, kolmantena työpäivänä. Tuulikki kuuli asiasta kaveriltaan ja siinä sitten käytiin keskustelut, että onks tää tontti, joka vaatii mun läsnäoloa. Yhteisöltä oon saanut esiintymisistäni pelkästään positiivista palautetta! Oon kyllä avoin myös risuille, ne on kans lemppareita.

(ping @Juha_Kinnunen t. alokas :slight_smile: )

Mä oon mukana kokouksissa välillä hereillä ja toisinaan nukkuen. Sit ihmiset tulee juttelee ja rapsuttelee, leikkimään vetoleikkejä ja toisinaan vien niitä kävelylle. Vierailijaryhmät on ihania, ne kaikki rakastaa mua ja usein löydän uusia bestiksiä. Oon aika hyvä lukemaan tilanteita, kuka haluaa mut syliin ja kuka ei niinkään. Ikinä ei voi tietää mitä työpäivä pitää sisällään!

Viime syksynä olin komennuksella Tukholmassa pari kuukautta, se oli uutta ja jännää. Siellä hommat oli samankaltaiset ku täällä ja opin vähän myös ruotsia.

Työpäivääni kuuluu myös metrotyömatkat, jolloin toisinaan valitsen uuden ihmisen, joka kaipaa rentoutumista. Painaudun hänen jalkaa vasten ja oon rapsutettavana, hiljaa lähellä. Tää taitaa olla yhtä tärkeetä mulle, kuin sille ihmisellekin.

6. Mikä toimistolla on kivointa ja mikä ikävintä?

Kivointa on työkaverit. Se fiilis, kun pitkän yön jälkeen pääsee aamulla toimiston ovelle, Tuulikki avaa sen, ja pääsen painaa täysiä käytävää pitkin tsekkaamaan ketkä kaikki on paikalla, hakee rapsutuksia, juomaan toimistolla vettä, heittämään tyynyt lattialle… Ai että. Meillä ihmiset tykkää työstään, mut veikkaan mun juoksevan sisään isoimmalla innolla ja nopeiten!

Ikävintä on lounastauot, joille en pääse mukaan. Silloin painan paniikkinappulaa ja uikutan like no tomorrow. Ja ikävää on joskus myös lähteä töistä, mulla on joskus hommat ikävästi kesken, kun Tuulikki haluis jo lähteä.

7. Sinun on pakko valita neljä ihmistä Ruoholahdelta, kenen näkemistä odotat eniten ja miksi?

Tää on helppo. Mun numero ykkönen on Antti Viljakainen, Viljakaisen Antti. Ei vitsi Antti on paras. Hänen työpöydällä on reaaliosinkopurkki, ja juoksen aina ekana moikkaamaan Anttia, kun pääsen ysikerrokseen käymään. Hänen työt ja puhelut joutais mun puolesta keskeytyä, kun tuun paikalle. Joskus joudun siinä vähän korottamaan ääntäni. No tässä harjoitellaan puolin ja toisin toimistoetikettiä vielä, kyllä se Antti on oppinut hyvin.

Sit seuraavana on Minna Avellan. Minde on antanut mulle mun rakkaimman lelun, jota en raaski edes suolestaa. Ja esitteli mut Elsalle. Ja antaa herkkuja. Minnan kans mulla on semmonen olo, että oon hieno poika.

No kolmosena on Mikael Rautanen. Mikael aina riehuttaa mut toimistolle tullessaan ja monina päivinä haluu ottaa pieniä rapsutteluhetkiä sohvalla <3

Sit Karoliina Loikkanen. Karoliina auttaa mua skarppaamaan, jos oon liian innokas. Mutta lähtee myös leikkeihin mukaan, kun töiltään ehtii.

(ping @Antti_Viljakainen, @Minna_Avellan, @Mikael_Rautanen ja @KaroliinaLoikkanen )

7. Jos saisit napinpainalluksella opetettua yhden asian kaikille Inderesin foorumilaisille, niin mikä se olisi ja miksi?

Älä rapsuta mua päästä, kyljet ja korvantaus ja maha, ne on kivempiä. Et säkään tykkäisi jos joku taputtaisi sua aina päähän heti ekana.

8. Miten sijoittaminen ja säästäminen mielestäsi hyödyttää koiria vai hyödyttääkö mitenkään?

Raha on välinearvo, ja niin kauan ku voittoja kotiutetaan säännöllisesti mun mahaan on sijoittaminen myös koirien etu.

9. Mitä haluaisit vielä kertoa ja toivottaa meidän foorumilaisillemme?

Lähetän rauhaa ja toivoa jokaiselle niitä tarvitseville. :rainbow_flag: Ja lisäksi mua saa moikata! Nähään! Ihanaa kesää!


Kiitoksia Torsti ja kiitoksia Tuulikille! :slight_smile:

Älä ole tylsä kiukutteleva X:n/Twitterin pesserivisseri, vaan ole kaikille hyvää mieltä tuova torstilainen! :slight_smile:

Torsteja tarvitaan enemmän tähän maailmaan, koska kiltteys ja hyväntahtoisuus vievät maailmaa eteenpäin.

Kiitoksia ja hauskaa viikonloppua kaikille! :blush:

107 tykkäystä

Mäkin haluaisin tällaisia työkavereita:

@Mikael_Rautanen:n tviitti kertoo paljon:

https://x.com/mikaelrautanen/status/1623325571252887554

Vähemmän olisi turskainen salkku mielessä, jos olisi Torsti vieressä. :slight_smile:


Sali on myös erinomainen tapa nollata pää, ehkä teen sen. :slight_smile: Motivaatiovideoksi katson, kun Austin Perkins otti 74-kiloisiin 836 kiloa. :open_mouth:


Mukavaa ja rauhallista viikonloppua!

22 tykkäystä

Perjantaina haastatteluvuorossa on yli 30 vuotta sijoittanut kaveri.

Hän ei käsittääkseni miellä itseään erityisen hyväksi sijoittajaksi, mutta yleensä nimenomaan hyvät ovat turhan itsekriittisiä ja päinvastoin. Mielestäni tämä haastateltava on sellainen viisas ihminen, jolla on sekä sitä the viisautta, mutta myös älykkyyttä. Jokainen varmaan mieltää nämä adjektiivit omalla tavallaan, mut kuiteski mielestäni monipuolisesti fiksu tyyppi.

Hänen kirjoituksista mielestäni ilmenee sellainen loogisuus ja tietty käytännönläheisyys, mikä näkynee varmasti kaikessa hänen touhuissaankin. Valitettava asia on se, että iso osa meistä sijoittajista ei osaa oikein hyvin keskittyä olennaisempiin perusasioihin tarpeeksi optimaallisesti, mutta perjantainen haastateltava osaa. Jos osaa katsoa oikeita asioita ja tehdä perustyötä, niin on varmasti selvästi suurinta osaa sijoittajista “fiksumpi”. :slight_smile:

Mukavaa alkavaa sijoitusviikkoa! :blush:

17 tykkäystä

91. Optis

On toivottu ja minä olen toivonut, että saisin haastateltavakseni jo pidempään sijoittaneita henkilöitä. No nyt tässä olisi teille yksi sellainen, joka on sijoittanut yli 30 vuotta. Loppujen lopuksi sijoittajana ainakin mun mielestäni esimerkiksi 10 tai 15 vuottakin on tavallaan aika lyhyt aika, joten siksikin oli kiva saada kokenempaa ääntä ketjuun.

Optista en halunnut haastatella vain pitkän kokemuksen takia, vaan myös tietyn analyyttisen ja loogisen ajattelun vuoksi. Myös hänen kirjoituksistaan paistaa mielestäni hyvä tunteiden hallinta ja tarvittava pitkäjänteisyys, mutta myös kyky toimia. Aika monella on tietoa ja osaamista, mutta tavallaan herkästi sitten unohdetaan ne perusasiat ja looginen kokonaisvaltainen ajattelu sijoittaessa + otetaan sellainen ylimääräinen tunteilu mukaan kuvioihin.

Mielestäni Optis tuo ketjuihin hyvin lisäarvoa perustelluilla ja olennaisilla pointeillaan sekä myös tietynlaista alakohtaista osaamista mm. Optomedin ja Revenion ketjuihin. On myös todettava, että hänen hyvä sellainen foorumihabitus ja toisten kunnioittaminen luo rakentavaa dialogia, missä saa olla vapaasti eri mieltä. Omilla tunnesidonnaisilla mielipiteillä ja paljon tykkäyksiä saavilla jämäköillä heitoilla ei ole mielestäni kauheasti väliä varsinkaan yhtiöketjuissa, vaan niillä perusteluilla, mitä siellä taustalla on ja mahdollisilla faktoilla.

Foorumin yksi tärkeimmistä asioista ovat hyvin perustellut argumentit ja kohtelias lisäarvoa tuova dialogi. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on tietysti hän:

image
(kuvassa myös Hayabusa, taisin kyseistä pyörämallia kuolata jo 90-luvun lopulla)

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

67-vuotias silmätautien erikoislääkäri Oulusta. Tyhjästä aloittaen kovalla työllä, ahkeruudella ja säästäväisyydellä sijoitusten kautta luoneet vaimoni kanssa yhteisen taloudellisen riippumattomuuden.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Väittelin mykiön autofluoresenssista kesällä -99 ja palkkioksi ostin Suzuki Hayabusan, nuoruudessani olin urheiluseura LSD:n valmennuksessa, olen soittanut 5v iästä lähtien pianoa ja hankkinut siksi valkoisen Yamaha-konserttiflyygelin.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Musiikki on hyvin merkityksellinen elämässäni. Vapaa soittaminen yksin kotona on terapeuttista, introverttina en haluaisi esiintyä. Tämän hetken esikuvana Brendan Kavanagh, jonka videoita improvisoinnista kauppakeskusten pianoilla Englannissa seuraan ja vähän matkinkin. Vaimon kanssa harrastamme tunturivaeltelua varsinkin Hetta-Pallas ja Kuusamon seudussa sekä Pohjois-Norjassa erityisesti Lyngenin alueella, jonne asuntoautollamme ajaa Oulusta päivässä käsivarren kautta. Mökkeilyä Kitkalla, marjastusta, sauvakävelyä ja yleiskunnon ylläpitämistä. Kirjoja luemme, sijoittamiseen viittaavaa ei saanut sanoa, niin viime aikoina Mika
Waltarin tuotantoa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Päivät vaihtelevat. Pidän vielä syksystä kevääseen parina päivänä viikossa kokopäiväistä lääkärinvastaanottoa, Suomen kireä verotus ei kannusta enempään, kun pieni eläke juoksee siinä sivussa. 50-vuotias omakotitalomme ja harrastukset vievät muun ajan unohtamatta pörssin ja talouskeskustelujen seurantaa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Nykyisin pääasiassa ostan ja pidän, en vivuta lainarahalla enkä hajauta muuten kuin ajallisesti. Hoidan myös vaimon osakesijoitukset, yhdessä asioista keskustelemalla. Keskityn muutamaan lähinnä pieneen kotimaiseen yhtiöön, joita sitten ehdin riittävästi seurata. Pienillä summilla pelaan muillakin yhtiöillä lyhyitä swingejä, pienikin voitto tuo jo hyvän mielen ja se on tavoiteena.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

80-luvun alussa alkoi lääkärinpalkasta jäädä säästöön ja kurssikaverini suositteli osakesijoittamista. Vahingossa päädyin aloittamaan Nokian osakkeilla, kurssit näin sanomalehdestä ja kävin pankissani tekemässä ostotarjouksen. Ostin lisää kuukausittain ja Nokiasalkkuni kehittyi hyvin. Siirryin varhain EQ-onlinen asiakkaaksi ja kokeilin useilla kotimaisilla osakkeilla päiväkauppaa, shorttausta, warrantteja ja optioita. Luin sijoituskirjoja, kävin yhtiökokouksissa ja sijoitusilloissa ja opin lopulta kantapään kautta keskittymään muutamaan yhtiöön. Taloudelliseksi käännekohdaksi perheellemme tuli iso panostus yli 15v sitten Doneen eli nyiseen Revenioon osin ammatilisen ymmärryksen ja osin Olli-Pekka Salovaaran lämminhenkisen johtajakarisman johdosta. Viime vuosina kokeilut panostaa varoja pörssin ulkopuolisiin aloitteleviin yhtiöihin epäonnistuivat (Ocuspecto ja Injeq), joten oppirahoja joutuu vieläkin
maksamaan.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun tulisi pitää kolmea osaketta salkussasi viisi vuotta, mitkä valitsisit ja miksi?

Heh, viisi vuotta on lyhyt aika holdarille, vaikka tässä iässä se voi olla loppuelämä. Arvelen, että pidän salkussa lähes kaikki ne yhtiöt, joihin nyt olen panostanut. Huonosti kehittyviä vähennän, kiinnostavia lisään ja joku uusikin saattaa salkkuun löytyä, viimeksi Aiforia. Kolme jos pitää mainita, niin en myisi Reveniota, Dovrea enkä SSH:ta. Miksi myisin?

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Vaikea kysymys. Ei varmasti sellainen, josta kannattaisi ottaa mallia. Jos löytyy mielenkiintoinen case, niin seuraan kirjoittelua ja johdon haastatteluja, kysyn muutamalta luottokaveriltani mielipidettä, ostan ehkä pienen erän, jotta mielenkiinto kasvaa ja pääsen yhtiökokoukseen. Millaisen mielikuvan johto ja lähivuosien näkymät minussa herättävät ratkaisee lopulta. Nykyisellään keskityn lähinnä lisäämään jo omistamiani yhtiöitä.

9. Olet sijoittanut yli 30 vuotta, eli olet kohdannut sijoitusurallasi kaikenlaisia maailmanlaajuisia talouskriisejä, kuten IT-kuplan, vuoden 2008 pankkikriisin jne. Mitä olet oppinut näistä kriiseistä? Ja miten muuten pitkä sijoittajakokemus on vaikuttanut sinuun sijoittajana?

Kriiseistä pääsee yli tekemättä mitään, jos ei ole velkaa. Varmasti kuplia ja kriisejä voisi yrittää ennakoida ja osakepainoa vähentää, mutta enpä vain ole osannut. Varovaisemmaksi olen iän ja varallisuuden kasvun myötä tullut, riskejä ei enää tarvitse ottaa eikä kilpailla indeksin kanssa. ETF:t olisivat nykyisin varmasti taloudellisesti järkevin vaihtoehto, mutta osakepoiminta on mielenkiintoisempaa, harrastukset maksaa.

10. Olet silmätautien erikoislääkäri ja tämän johdosta sekä varmaan pitkän sijoittajataustan takia, olet antanut oivia sekä varsin päteviä ajatuksia Optomedin ja Revenion ketjuun. Onko ammattisi ollut suurena apuna mielestäsi tutkiessasi sijoittajana näitä yhtiöitä vai onko kenties “vain hieman” apua ja siten olet saattanut katsoa asioita ehkä liiaksi oman kokemuksen kautta? (Joskus itsellä oma henkilökohtainen kokemus on joskus jyrännyt liikaa enkä ole osannut katsia objektiivisesti kohdeyhtiöitä sijoituskohteena)

Kyllä lääkäritausta mielestäni merkittävästi auttaa ymmärtämään medikaalipuolen yhtiöitä ja väitöskirjatyö opettaa
lukemaan kriittisesti artikkeleita. Omaa salkkua tuleekin hoitaa omankokemuksen kautta, virheistä oppii. En varmasti olisi ilman erikoisalaani löytänyt ajoissa Donen sekametelisopasta icaren kultajyvää.

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö.

Aiforia, tekoäly-yhtiö mm. digitaaliseen patologiaan. Siitä vinkkasi minulle nimimerkki von Wangell. Tutustuin tarinaan ja tykästyin. Yhtiö ei enää ole pelkän tarinan varassa, voittanut merkittäviä asiakkaita, riskejä ja mahdollisuuksia on, tosin arvostus myös jo kova. Kannattaa lukea ja kuunnella yhtiön hyvää Inderes-ketjua. Siellä hyvin osuvasti todettu, että Aiforia voisi olla ”tuleva digitaalisen patologian Revenio”. Toukokuussa suunnattu anti 3.50e hintaan.

Optomed kehittää ja kaupallistaa kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita. Listautuminen 2019 4.5e hintaan, en
osallistunut. Heinäkuussa 2021 hinta kävi yli 19e, en ymmärtänyt miksi. Kamera ei minua kuvanlaadullisesti vakuuttanut, kun sitä esiteltiin lääkäripäivillä. Kamera kehittyi, tekoäly tuli mukaan ja diabeettisen retinopathian seulonta. Nimimerkki Sheikki ansiokkaasti tuonut hyviä tutkimustuloksia esiin ketjuissa. FDA-lupaa saatiin odottaa ja osakkeen hinta tuli järkeväksi ja tarjosi hyviä ostopaikkoja. Nyt odotellaan seulonnan laajentumista ja tulovirtaa, rahoitusta tarvitaan, mitä osoitti 26.6. toteutettu suunnattu osakeanti 5.25e hintaan.

Revenio, perheemme suurin pitkänlinjan omistus, en osaa olla objektiivinen yhtiöön nykyisellään. Icare oli selkeä menestystarina, tuleeko muilla silmädiagnostiikan alueilla menestystä, kilpailu kiristyy, OCT puuttuu. En aio tätä salkuistamme myydä.

(ping @Von_Wangell ja @Sheikki )

12. Mikä motivoi sinua sinua olemaan aktiivinen osakepoimija näin pitkänkin ajan jälkeen?

Osakesijoittaminen on mielenkiintoinen harrastus, jota tarkoitus jatkaa, kunnes dementia iskee. Pääosin seuraan salkkujemme nykyisiä yhtiöitä, osakepoimijana en ole enää aktiivinen, mutta toki salkkuun vielä mahtuu uutta, jos kohdalle sattuu.

13. Luetko sinä vuosikertomukset ja tilinpäätökset tarkkaan, miksi tai miksi et?

Nuorempana luin paperiset vuosikertomukset tarkkaan ja niitä on minulla hyllyssä edelleen. Digitaalisia tulee luettua huonommin, en vain tykkää digitaalisesta formaatista.

14. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitä sijoittamisessa, jos Inderesiä tai Inderesin Foorumia EI saa mainita?

Osavuosikatsaukset ja muut yhtiön tiedotteet, toimareiden haastatteluvideot, eri keskustelupalstat ja analyysipalvelut, X eli twitter, muutama sijoittamista harrastava hyvä ystäväni, joilla voin testata näkemystäni.

15. Mitä tämän päivän Optis sanoisi 90-luvulla sijoittamista aloittavalle Optikselle?

Vastaan yleistäen. Tärkeintä on, että aloittaa sijoittamisen lukien sitä ennen pari sijoitusaiheista kirjaa, hajauttaa ainakin ajallisesti, tutustuu yhtiöihin, ei velkavipua sijoituksiin, ei rakastu osakkeeseen, virheet pitää osata tunnustaa ja osata myös myydä.

16. Miten sinä käsittelet tunteitasi sijoittamisessa ettet esimerkiksi joudu fomon valtaan tai raskastu osakkeeseen?

Ajallinen hajautus antaa miettimisaikaa, samoin keskustelu sijoituskavereiden kanssa. Ei velkaa, niin ei paniikkia. Revenioon olen rakastunut, sille en mitään voinut.

17. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut sinun ja läheistesi elämään?

Perheellemme taloudellisen riippumattomuuden.

18. Jos saisit yhdellä napinpainalluksella opettaa foorumilaisille yhden asian, niin mikä se olisi?

Ajallinen hajauttaminen. Moni sen varmasti osaa, mutta tunnen kavereita, jotka ostavat/myyvät kerralla koko satsin. Ei ne osakkeet lopu.

19. Miten Alokas onnistuisi säilyttämään sijoittamisessa motivaation, jotta sijoittaisit vielä vuona 2050?

Tee sijoittamisesta mielenkiintoinen ja mukava harrastus. Toki olet tainnut sen jo tehdäkin.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Paljon asiallisia ja hyviä kirjoittajia, paras paikka vaihtaa mielipiteitä ja täydentää omia näkemyksiä. Moderointi ansaitsee myös kiitoksen, vaikka aina en ole samaa mieltä.


Kiitoksia Optis hyvistä järkevistä vastauksista! :slight_smile:

Rationaalinen itsereflektoiva ajattelu yhdistettynä yrittämiseen vie asioita eteenpäin. Tämä tuli Optiksen haastattelusta mieleen ja se, että kannattaa myöntää virheensä. Kaikki tietää, että virheiden tunnustaminen vie eteenpäin, samoin kuin myös väärässä olemisen myöntäminen, mutta sitä ei tehdä herkästi meidän itsevarmojen taloussijoittajaihmisten toimesta kovinkaan helposti - kuitenkin menestyvät ihmiset tuntuvat tekevät sitä herkemmin, pitäiskö meidänkin?

Rakkaassa saliharrastuksessani pärjää ne joilla on perusasiat kunnossa ja jotka tekevät pitkäjänteisesesti + suunnitelmallisesti töitä. Hifistelevä perusasiat unohtava lyhytjänteinen työ ei siinäkään lajissa eikä varsinkaan sijoittamisessa vie eteenpäin. :slight_smile:

Mukavaa viikonloppua!

102 tykkäystä

Iso kiitos Sinulle, kun pyysit minua haastatteluun. Olin todella iloisesti yllättynyt ja otettu siitä. Iso kiitos Sinulle myös kauniista ja lämminhenkisestä johdannosta sekä alkuviikosta että nyt kysymysten aluksi. Rakas vaimoni luki myös nuo johdannot ja yli 30v yhteisen matkan kokemuksella hän hieman kyseenalaisti tietyt positiiviset adjektiivit ja myönnän hänen tuntevan minut hyvin :blush:

Mukavaa viikonloppua ja eiköhän ne poutaiset hellesäät tule loppukuusta myös sinne Lyngenin alueelle. Sitä odotellessa.
Yst.terv. Optis

56 tykkäystä

Iso kiitos Sinulle! :blush:

Analyysini haastateltavast osuu toivottavasti yleensä kai aika kohdalleen, vaikka virheitä tulee; en varmasti huomannut esim. kaikkiaa arvoajureita, mitä sinusta löytyy . :blush: Sekin on mukavaa, että vaimosi luki ainakin johdannot ja se on mukavaa ylipäätään, että eri ihmiset ovat näistä kiinnostuneita. :muscle: Tosiaan kerron mielikuvia ja ajatuksia, mitä tulee mieleeni kertoessani haastateltavasta henkilöstä, mutta mitä tulee tuomasi lisäarvon tuomisessa muille sijoittajille, niin se on ainakin faktaa ei pelkkää mielikuvaa. :sunglasses:

Kiitoksia, toivottavasti pysyt aktiivisena Foorumilla ja mukavaa viikonloppua!

ystävällisin terveisin Alokas

PS. Olen huomenna normaalia enemmän pois Foorumilta, pakollisia menoja.

18 tykkäystä

Ylihuomenna eli perjantaina haastatteluvuorossa on foorumilainen, joka on painottunut ainakin sijoituksissaan jenkkeihin. Ei kyllä varsinaisesti ole bumtsibumityyppi - tai no eihän se jenkkeihin sijoittaminen sitä kyllä tarkoitakkaan. :slight_smile:

Häntä on toivottu haastateltavaksi ja hän on ollutkin pitkään mielessäni, joten päätinpä kysäistä tuossa joitakin päiviä sitten. No siinä kävi sillä tavalla, että reilu päivä sitte sai monta kysymystä ja vielä haastavia sellaisia. :slight_smile:

Niin ja ensi viikolla on haastatteluvuorossa OP:n tyyppi. :wink:

Hauskaa loppuviikkoa ystävät hyvät! :slight_smile:

14 tykkäystä

92. Torniojaws

Nopeasti ajateltuna tämän päivän haastateltavaa voisi luulla bumtsibumimieheksi, mutta ei häntä sellaiseksi voi sanoa, kun hänessä on vähän osinkomiehen vikaa. (terkut @Mirko_Sampo_IR)

Huomaamatta me sijoittajat olemme aika usein massasieluja ja mennään mukaan tuttuihin sekä “turvallisiin” juttuihin, että lähdetään myös fomottelemaan. Omasta mielestäni Torniojaws ei edusta massafomottajaa eikä erikoisuuden tavoittelijaa, vaan suhteellisen objektiivista sijoittajaa joka on löytänyt itselleen sopivan ja järkevän tavan sijoittajaa pitkäjänteisesti.

Hän kirjoittaa usein hauskasti pilke silmäkussa, mutta hän osaa aika lyhyestikin ilmaista paljon. Itse olen ainakin livenä sellainen, että puhun paljon, mutta vähän (mitään järkevää), kun taas mielestäni hän kirjoittaa tiivisti, mutta paljon.

Luulen, että tästä haastattelusta ihmiset voisivat saada ajatusta pitkäjänteisempäänkin toimintaan, mikä voisi olla hyvä, koska tämä on maratoonilaji.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Sijoittamisella tulevaisuuden turvaamiseen pyrkivä softainsinööri, joka muutti töiden perässä Lapista etelään. Tehnyt tuotekehitystä neljässä suomalaisessa pörssiyhtiössä ja yhdessä amerikkalaisen pörssiyhtiön ostamassa startupissa. Pidän dokumentaatioiden lukemisesta, joka auttaa myös pörssiin sijoittamisessa :slight_smile:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Olen soittanut 38 keikalla kitaraa
  • Kävin peruskoulun pyöräilemällä Ruotsiin
  • Hyvin todennäköisesti lähes jokainen foorumilainen on käyttänyt jotain niistä softista, joiden koodaamisessa olen ollut mukana. Ei nyt vero.fi kaltaista tuotetta, mutta summana vähän samaa tasoa oleva kattavuus.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

  • Musiikin sävellys, soittaminen ja miksaaminen
  • Yllättäen matkustaminen :wink:
  • Ja tietysti sovelluskehitys myös vapaa-ajalla, omissa projekteissa

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Pojat kouluun/päiväkotiin ja läppäri auki etätöissä, sitten tiivistä koodaamista (palavereja) koodaamista (palavereja) päivä, sivusilmällä pörssiä vilkuillen. Illasta sitten tutkien eri osakkeita, mahdollisuuksia, uusia tuttavuuksia pörssistä ja vanhojen seurantaa. Sitten vähän hiekkalaatikolla rakennustöitä ja peruskoulun kertausta :wink:

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Dokumentaatioiden lukemisen myötä on tullut tutuksi plärätä läpi kaikenlaisia kvartaalipuhelutranskriptoja, raportteja sun muita analyysejä, joiden pohjalta miettiä lähestymistapoja ja kohteita. Sitten tasaiseen tahtiin käyn läpi erilaisia niin ammattilaisten kuin harrastajien pohdintoja eri osakkeista ja niiden suunnasta, joista sitten vähän kuin parviälyn myötä löytyy toistuvasti esiin tulevia yrityksiä. Niitä sitten tutkin iteroiden tarkemmin ja tarkemmin, kunnes saan rajattua niistä shortlistan. Niitä sitten tutkin tarkemmin, tavoitteena niiden hankinta salkkuun. Ne sitten jostain syystä tuppaavat olemaan osinkoyhtiöitä, erityisesti Yhdysvalloista. Toki silloin tällöin salkussa vilahtelee myös lyhyitä pelejä, viimeisimpänä nappiin mennyt Nvidia.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Alun alkaen, loppuvuodesta 2016, oli hauskasti aika lailla sama kuvio kuin tuossa aiemmassakin vastauksessa heti “uran” kärkeen, jonka tuloksena ensimmäiset hankinnat olivat pankki- ja finanssialan isot pelaajat Suomessa. Ne päätyivät sitten paremman tiedon (öhöm) myötä uudelleenkin salkkuun :slight_smile: Se sitten jatkui seuraavat 3,5 vuotta tylsänä osinkojen uudelleensijoituksena ja summat pikkuhiljaa kasvoivat. Sitten tuli 2020 ja jostain syystä innostuin kaikenlaisista “tosi hyvistä” kasvufirmoistakin :smiley: Niistä sai hintansa arvoisia oppitunteja, myös ihan validejakin esim. raporttien lukutaitoa, yritysrakenteiden tutkimista ja eri termistöä. Ja sitten tietysti näpäytyksiä sormille, mitä kannattaa välttää, vaikka kuinka ruusuisia raportit ovat ja kuinka vakuuttavia sii-ii-out ovat. Sen myötä sitten muotoutui nykyinen sijoitusmalli, vaikka sekin on vähän epätavallinen keskivertoon :slight_smile:

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää?

Lähes kokonaan suomalaisittain suuria osinkoja maksavia BDC-yrityksiä jenkeistä, höystettynä tylsillä osinkofirmoilla vähän eri aloilta ja vähitellen myös indeksiä mukaan, toimimaan helpommin hallittavana “tekno-osakkeena” seitsemän sijaan. Osinkoja tulee tasaiseen tahtiin pitkin vuotta, sillä valtaosa niistä maksaa kvartaaliosinkoa tai kuukausiosinkoa ja nekin eri aikoina. Puhtaita kasvupapereita on myös ollut, mutta juuri nyt jäljellä on vain yksi.

8. Sinulla on “normisuomisijoittajaan” verrattuna erilainen salkku (tai no onhan sulla niitä osingonmaksajia), valitse salkustasi kolme foorumilaiselle vähän vierampaa yhtiötä ja kerro 100 sanalla per yhtiö, miksi ne juuri kiinnostavat sinua?

  • Hercules Capital (HTGC)

Jo 20 vuotta toiminut, lähinnä teknologiayrityksiin keskittynyt yrityskehittäjä/rahoittaja, joka tarttui silmään ensin hauskan nimen myötä, mutta sitten vielä nimeäkin vakuuttavamman kurssikasvuhistorian vuoksi, johon lisänä kova osinko, johon tulee tasaisesti pieniä lisäosinkoja. Alkuun sitä ei voinut edes uskoa, mutta piti vain sitten todeta, että helppoheikkifirmojahan varmasti on paljon, mutta ei kaikki firmat voi olla huonoja - pakko niitä 10/10 -onnistujiakin on olla, että pörssissä ylipäätään on järkeä :wink: Ja toistaiseksi tämä on ollutkin salkun kovin onnistuja muuan Microsoftin lisäksi. Historiasta löytyy referenssejä myöhemmin tutuksi tulleista firmoista kuten Docusign, Facebook, Pinterest, Plug Power, Zoom. Ja monen monta muuta, jotka voivat olla sitten tulevaisuuden vastaavia.

  • PennantPark Investment (PNNT)

Tämä on taas perinteisempi rahoituspeluri, jonka ratkaisevana tekijänä on tiimien pitkä kokemus ja kohteiden tarkka valinta markkinoiden keskivälistä, ainakin mainospuheiden mukaan. Firman alku oli vähän kankeampi, mutta viimeiset 8 vuotta on selvästi suunta ja pelikirja löytynyt, jonka vuoksi nykyisin kuukausiosinkoa maksava firma onkin noussut salkun kolmanneksi parhaiten tuottaneeksi riviksi, heti Microsoftin ja Herculeksen jälkeen. Osinko taitaa tällä hetkellä olla aikalailla tapissaan, jonka NII kattaa juuri, mutta tuottoprosentti onkin sitten ihan omassa luokassaan, jota firma on kuitenkin jopa kasvattanut edelleen. Eli ainakin heiltä löytyy luottoa kasvun jatkuun. Yritys myös vaikuttaa leppoisalta ja jopa pohjoismaiselta, lähinnä business as usual -mielessä. Tasaista työtä ja tulosta, ilman jännityselementtejä.

  • CION Investment (CION)

Ja jotta sitten saa vähän jännityselementtejä salkkuun, niin tarkoituksella mukaan myös hyvin nuori ja kovasti kasvava yritys :wink: Tämä onkin sitten riskisemmästä päästä, ajatuksella, että tästä voi tulla tulevaisuuden jättiläinen. Ainakin tähän mennessä suunta on ollut erittäin oikea niin kurssikasvussa kuin erityisesti osinkotuoton kasvussa. Tämä on tuntunut vuorotellen nostavan perusosinkoa ja maksavan lisäosinkoa, joka kvartaali. Ei se varmaan loputtomiin jatku, mutta nautitaan auringosta ja seurataan kehittymistä mielenkiinnolla, pitäen position riskiin nähden sopivana. Yksi ratkaiseva tekijä valintaan oli firman selvä keskittyminen etuoikeutettuihin vakuudellisiin laatulainoihin, sen sijaan että on ihan mitä tahansa korkeamman tuoton perässä. Toki näistäkin sitten saa sitä tuottoa :wink:

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Jatkaen viidennen kysymyksen kohdasta eteenpäin. Kun firma on päätynyt shortlistalle, seuraan sitä jonkin aikaa nykyhetkessä ja katson millaisia kommentteja siihen tulee niin tulevaisuuden suunnan kuin yleisen kehityksen saralla, yrittäen muodostaa kuva miltä firman jatko voisi olla. Sitten kerään myös oman epätieteellisen Excel-taulukon eri sekoista, esim. osinkojen kehityksen historia, kurssi viimeisen vuoden ajalta, kurssi 5 vuoden ajalta (tutkien myös hetkeä ennen koronaa), suositusten vaikutelma eri lähteissä, ja muuta vastaavaa, joista muodostan 1-3 pisteen arvosanat, ja niistä sitten yhteissumman, joka antaa myös omanlaisensa aavistuksen firmasta. Monen asian summana sitten päätän otanko salkkuun, jäänkö seuraan tilannetta, vai kierränkö kaukaa :smiley:

10. Millainen on sinun osakemyyntiprossessi askel askeleelta?

Osinkopainotteisena se keskittyy enemmän osinkojen kehitykseen ja uutisiin niistä. Liian iso leikkaus ilman selkeää suunnitelmaa palata siihen (harvoin sellaista oikeasti on ollut) johtaa lähes varmasti harkintaan hevosen vaihtamisesta. Toinen esimerkki on markkinan raju muutos, kuten kävi Commercial REITeille vast’ikään - salkusta lähti kaikki sellaiset, yksi kerrallaan mutta tasaisesti ja toisitaan harkinnan mukaan erikseen kuitenkin. Eli selvä muutos segmentissä lopulta ajoi sitä. Tässä kohtaa tulee sitten mukaan tuo edellisen kohdan pidemmältä ajalta kerätty lista, josta voi sitten valita uuden vaihtoehdon tilalle. Pyrin ottamaan uuden vaihtoehdon entisiin satsaamisen sijaan, jotta hajautus pysyy järkevänä. Toki jos mitään hyvää uutta vaihtoehtoa ei sillä hetkellä ole, voi se myös siirtyä yhteen salkun “kovista pojista”.

Silloin tällöin kun on ihan puhtaita kasvupapereita, on taustalla jokin tuleva tieto (heh heh) nousun ajurista tai selkeä kasvusuunta. Silloin otan yleensä jo heti alussa tietyn tavoitteen, esim. +25 % nousun, jonka jälkeen myyn harkinnan mukaan. Jos nyt selkeästi nousee vielä lisää, niin toki katson kortin loppuun ohi tuon mekaanisen rajan. Osumaprosentti on alkanut nousta aikojen myötä, kuten myös keskittyminen Mag-7:aan :smiley:

11. Miksi ihmeessä sinulla on salkussasi tuollaista vieraita yhtiöitä Yhdysvalloista? Mistä sinä tutkit jenkkiläisiä sijoituskohteita? Tuleeko mielestäsi jotain erityistä huomioida poimiessaan yhdysvaltalaisia osakkeita?

Ihan pohjimmainen ajuri on se vanha nyrkkisääntö, että keskimäärin Yhdysvaltain pörssi nousee aina. Muilla markkinoilla huojunta on pörssitasolla ja myös yritystasolla ollut selkeästi suurempaa, jopa “vanhoissa” yrityksissä, kuten Suomessa hyvin tiedetään… Toki sitten Yhdysvalloissakin pitää etsiä ne oikeasti hyvät firmat, joka kuitenkin maan ja pörssin koon vuoksi on helpompaa kuin muualla. Toki tietoakin löytyy enemmän ja yrityksiä tutkitaan tarkemmin ja suurilla suurennuslasimäärillä. Oma tieto löytyy ihan tuon aiemmin mainitun kaivamisen jälkeen suoraan hyllyltä, jonka perusteella sitten tutkin monista eri lähteistä tarkempaa tietoa, esim. Seeking Alphasta, Yahoo Financesta, pörssiuutisista ja ihan vain hakutuloksista. Avaimena kuitenkin eri lähteiden määrä, jolloin lopputuloksesta tulee todennäköisempi. Yhdysvalloissa on sitten koon vuoksi myös paljon höpöttäjiä tai jopa trolleja, joten ihan kaikkea ei kannata ottaa ilman suolapurkkia :slight_smile: Jälleen toistuu se monen eri lähteen käyttö.

12. Osingoistakin olet puhunut suhteellisen paljon, mikä niissä osingoissa kiinnostaa? Ja mitä sinun mielestäni kannattaa katsoa, kun poimii osinko-osakkeita salkkuun?

Alkuvuosien harjoittelussa tuli hyvin selväksi, ettei aika ja ymmärrys riitä treidaamiseen teknisten mittarien ja vastaavien kautta, joten parempi keskittyä tylsään varmaan tuottoon, joita osingot pitkälti edustavat. Ja sitten Malmsteen-metodin mukaam, “More is more”, joten korkeampaa osinkotuottoa saa Yhdysvalloista Suomen ja Euroopan sijaan. Osingoissakin toki tulee hajauttamisen tarve hyvin esiin, varsinkin riskisempien kohteiden kanssa. Itsellä sellainen 10 - 15 eri osinkofirman paketti on ollut riittävän hajautettu, että osinkokäyrä salkussa on vuodesta toiseen hyvin selvästi nouseva, vaikka joskus on jopa salkun suurimpia rivejä vaihdettu täysin toiseen.

Tärkeä on kuitenkin katsoa erityisesti tuottoansojen varalta osinkojen ja kurssin kehitystä, ettei lopputulos ole plus miinus nolla kurssin laskiessa osinkotuoton verran tai jopa enemmän. Toki kursseissa on huojuntaa markkinatilanteen mukana, joten pitää myös muistaa jälleen yksi viisaus - aika markkinoilla voittaa markkinoiden ajoittamisen. Pitkään salkussa osinkoja kerännyt yritys voi hyvinkin olla edelleen voitollinen positio itselle jopa isohkon leikkauksen tai kurssinotkahduksen jälkeen, jos yritys on keskimäärin vakaa ja hyvin vedetty. Onhan se vähän harmaa alue, missä kohtaa osinkoa on leikattu liikaa tai missä kohtaa position tuotto tavallaan kumoaa sen. Mutta siinä taas tulee se oman tutkimustyön tärkeys esiin. Kärjistettynä on eri asia, jos esim. IBM leikkaa osinkoa vaikkapa 20 % kuin jos Peran Nakkikioski leikkaa 5 %.

13. Vaikuttaako/näkyykö mitenkään oma alasi eli “softadevaus” sijoitustoiminnassasi? Hyödynnätkö tekoälyä mitenkään sijoittamisessa esim. sijoituskohteiden tutkimisessa?

Tuon aiemmin mainitun dokumentaation lisäksi varmaan sellainen perusasenne analyyttisuuden suhteen ja numeroiden pyörittely. Tekoälyä olen kokeillut moneen erilaiseen juttuun, esim. kvartaaliraporttien pika-analyysiin, mutta siitä ei ainakaan vielä ole oikein käytännön iloa saanut irti. Mielenkiinnolla voisi vielä kokeilla jotain tekniseen analyysiin perustuvaa tekoälyä, josko sillä saisi jotain kivaa lisätukea päätöksiin. Mutta omat paperit tuppaavat olevan aika hitaita liikkeissään, että ehkä paremman kuvan saa ihan vain kasvattamalla kaavion vuosiskaalaa :wink:

14. Mainitse kaksi asiaa, jotka ovat mielestäsi tärkeitä asioita osakepoiminnassa, jotka jäävät usein liian vähälle huomiolle?

Monet tuntuvat olevan aika nopealiikkeisiä, joten ehkä pidemmän ajan suunnitelmallisuus voisi olla hyvä vaihtoehto ainakin jollain tasolla. Esim. kirjoittaa omat tavoitteet ylös tietyn sijoituksen kohdalla ja sitten seurata niitä. Toinen on tietysti markkinoiden laajentaminen. Vaikka Suomi on tuttu ja usein sanotaan, että saa jotain kotikenttäetua kun pörssiyhtiön materiaalit ja analyysit ovat suomeksi, niin ei se kuitenkaan poista pienen markkinan olennaisia riskejä - korkea volatiliteetti ja pienet kaupat itse yritysten toiminnassa. Jos suomalaisella yrityksellä menee vaikkapa 20 miljoonan diili pieleen, on se usein aika raju takaisku ja aiheuttaa todennäköisesti kurssidipin. Suurissa ulkomaisissa pörssifirmoissa voi jopa satojen miljoonien diili kadota muun perusbisneksen sekaan.

15. Mitä apua ja tietoa saat Inderesin Foorumilta sijoitustoimintaasi, mitä et saisi mistään muualta?

Tietysti suoran yhteyden alan ammattilaisiin tai ainakin kokeneisiin kettuihin :slight_smile: Ulkomailla voi jopa rahalla olla vaikea saada vastaavaa yhteyttä. Ja tietysti sitten lisää vinkkejä mahdollisista yrityksistä, joita tutkia. Inderesin kohdalla erityisesti eurooppalaiset firmat, joita taas ulkomailla ei niinkään seurata tai edes tiedetä. Onhan niitä hyviä yrityksiä ja tapahtumia myös pienissäkin pörsseissä.

16. Sinun pitää antaa salkkuasi kolmeksi vuodeksi neljälle foorumilaiselle ja kahdelle indeläiselle, keille antaisit ja miksi?

En kyllä tunne niin montaa paremmin, mutta sanottakoon sitten superg, jolla on sävelet selvästi hallussa, jolloin tällainen vähän epämääräisempikin salkku pysyisi kunnossa :slight_smile: Inderesiltä ehkäpä sitten ilmiselvästi Verppu, tuo kaikkien osinkojen isä :smiley:

ping @superg

17. Miten hallitset tunteesi sijoittamisessa?

Työn puolesta (tietokoneelle juttelu :wink: ) se onnistuu ihan lihasmuistista. Toki sitten tuo pitkän prosessin läpikäynti ennen salkkuun päätymistä auttaa myös asiassa. Ehkä suurempi vaara on hassusti juuri liian nopeasti luopumisessa. Toistaiseksi on kyllä ihan syystä tullut luovuttua jokaisesta “isommasta” paperista salkussa, ja ne voisi melkeinpä asettaa tietyssä mielessä sijoitusonnistumisiin. Lisäapuna voi tietysti käyttää monia sijoitusviisauksia, lähtien perinteisestä “Jos toimari tai CFO myy, niin juokse” ja “Don’t fight the Fed”, kuin myös aiemmin mainittua viisautta ajasta markkinoilla. Eli sen voisi melkein tiivistää sijoittajalegendojen videoiden katsomiseen :wink: Aika ja teknologia muuttuu, mutta bisnestotuudet tuntuvat säilyvän samana.

18. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Koska yhtenä tavoitteena on ei nyt ihan FIREtys, mutta tietynlainen varmuus niin työelämässä kuin sitten joskus eläkkeelläkin, niin tästähän on saanut oikein paljon mielenrauhaa jo nyt. Excelin näyttäessä hyvältä ja käppyröiden noustessa jo neljättä vuotta putkeen, on ainakin fiilispuoli kunnossa. Samoin myös suurempien hankintojen helppoutuminen, josta saa jo lähes elinikäistä hyvää koko taloudelle.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, miten Alokkaan kannattaisi tutustua usalaisiin yhtiöihin vai kannattaako, koska on aloittelijatason sijoittaja?

Kannattaa aloittaa perusvarmoista firmoista, joko sitten Mag-7:sta tai muuten vain suurista maailmanluokan tutuista, joiden pörssihistoria on kallionvarmaa. Jo äärimmäisen tylsistä vaihtoehdoista saa hyvää kasvua - usein myös osinkoja - ja hajautusta. Riippuen riskinsietokyvystä ja halusta pitää firmaa silmällä, voisi salkkuun ottaa myös sopivalla painolla jotain jännempää, josta sitten saa suuriakin lisävirtoja omaan kassaan. Toki alkuun pienesti, ettei mahdollinen katastrofi sitten vie allikkoon. Ja tärkein oppi tulee varmasti sen firman seuraamisesta - kvartaaliraportit, konferenssipuhelut, analyysit ja muut, joista sitten saa tarttumapintaa miten sellaiset bisnekset pyörivät ja elävät, ja millaisissa tilanteissa kannattaa tutkia rapsaa tarkemmin vaikka toimari puhuu asiat kultaharkoiksi.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Mielenkiintoisesta sisällöstä ja kovasta aktiivisuudesta. Sijoitusjutut voivat helposti päätyä tylsäksi virastotyöksi, jossa kaksi ensimmäiseksi rekisteröitynyttä käyttäjää keskustelevat keskenään “kirjepostina” :wink: Onneksi täällä ei niin käy, ja juttelukin on sopivan leppoisaa eikä niin haudanvakavaa :slight_smile:


Kiitoksia kiinnostavista vastauksista! :slight_smile:

Monilla on hyviä ajatuksia ja suunnitelmia sekä teesejä, mutta ongelmana on se ettei ettei pitäydytä hyvässä suunnitelmassa, vaan siitä poiketaan turhan herkästi. Eikä pitkäjänteisyys tarkoita sitä, että asioiden muuttuessa runsaasti jäädään roikkumaan turskaan, vaan tässä tulee mukaan pitkäjänteinen suunnitelmallisuus.

Torniojawsilta voisi oppia suunnitelmallisuutta, mikä tuo pitkäjänteisyyttä ja järkevyyttä tekemiseen, vaikka ei ehkä moni sitä myönnä niin lyhytjänteisiä me sijoittajat usein ollaan… ja niin vaan mennään turhan tunteikkaasti kurssien perässä. Huolella laadittu sijoitussuunnitelma voi tehdä poikaa, jolloin on jokin runko ja ymmärrys siitä, mitä on tekemässä jolloin tunnepäissään tehdyt virheet vähenevät ja keskitytään tietoon + logikkaan.

Haastateltavani myös mainitsi muutamia sijoituskohteita, joten siitä vain tutkimaan ja lukemaan niistä. :wink:

Mukavaa viikonloppua!

86 tykkäystä

Kiitoksia vielä Torniojawsille! :slight_smile:

Ensi viikolla vuorossa on urheilullinen oopeeläinen, urheilullinen on ehkä hänen osaltaan jopa vähättelevää, kun ehkä pitäisi sanoa urheilija.

YTD on vain miinus kuusi prosenttia :sunglasses:. Velikryptotkin syöksyilevät, toisaalta PYN Elite on vetänyt ihan hyvin.

Pariin kuukauteen en ole ostanut mitään enkä lisäillyt. Käteistä on noin 10 pinnaa, mutta en vielä tiedä, mitä sillä teen. Lisäilenkö tuttuja ja turvallisia, vai palaanko jonkun bumtsibumin matkaan vai otanko salkkuun ihan uuden tuttavuuden. Ehkä ensi kuussa teen jotain. :slight_smile:

Niin ja jos sijoittaminen kiinnostaa, niin parasta sijoitusaiheista matskua saa nyt alennushintaan:

Muistakaa olla kärsivällisiä, moni katuu sitä jälkeenpäin vuosia myöhemmin, että on lopettanut sijoittamisen, mutta harvempi taitaa katua sitä, jos on sijoittanut vuosikymmeniä. :slight_smile:

Rentoa ja hyvähenkistä viikonloppua kaikille!

23 tykkäystä

Ensi viikolla olisi vuorossa tosiaan OP:ltä tyyppi.

Sitä seuraavalla viikolla on sellainen haastateltava, joka taitaa ymmärtää pelimaailmasta aikas hyvin. :slight_smile:

Juuri haastateltu @Torniojaws jakoi jokin aika sitten oman salkkunsa sisällön, kannattaa käydä lukemassa siitä:

Rentoa sunnuntaita kaikille ja hyvää pian alkavaa sijoitusviikkoa! :slight_smile:

4 tykkäystä

93. Katja Hakala, Sales Manager, OP Markets

Katja vaikuttaa mielestäni loogiselta ihmiseltä, joka osaa aidosti katsoa asioita objektiivisesti ja järkevästi. Hän tietää selvästi paljon ja haluaa avoimesti kehittyä sekä oppia että mennä eteenpäin. Hän on vielä oikein mukava ja hänestä huokuu tietty uskomaton reippaus, joka vie hänet sinne, minne hän haluaa.

Katja on tullut tutuksi mm. OP:n tubevideoiden kautta ja muutenkin. Aikaisemmassa kappaleessa oli osasyitä sille, miksi halusin hänet haastateltavakseni, mutta onhan niitä muitakin esimerkiksi pidän hänen varsin energisestä, rohkeasta ja positiivisesta asenteesta.

On mahtavaa, että suomalaiset ovat alkaneet sijoittaa yhä enemmän ja on pakkoa sanoa, että sijoittajat ovat usein ihan fiksua porukkaa. Toki tähän joukkoon mahtuu kaikenlaista porukkaa ja sijoittajaskenessäkin on omat meeminsä, kuten; joka asiassa oikeassa olevat someüber-asiantuntijat, jotka valittavat vähän kaikesta ja uhriutuvat asemastaan täällä maapallolla (heissä itsessään ei ole ikinä vikaa) :slight_smile: . Onneksi tällaisten meemityyppien, lisäksi on aidosti erilaisia positiivisia esimerkkejä kuten Katja, jotka omalla toiminnallaan saavat ihmiset sijoittamaan, mikä johtaa usein oman talouden hallintaan, eli turvaan ja mahdollisuuksin - mitkä tuovat sitä onnea! :slight_smile:

Kannattaa lukea ajatuksella Katjan ajatuksia herättävät vastaukset läpi. :slight_smile:

Kuva

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Asustelen Espoossa avopuolisoni kanssa. Arki koostuu pankissa työskentelystä ja futiksen pelaamisesta. Olen kiitollinen siitä, että minulla on kaksi eri ”ammattia”, joihin molempiin suhtaudun suurella intohimolla. Kaikki urheiluun liittyvä on lähellä sydäntäni.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Pelaan futista helsinkiläisen PK-35:n riveissä Kansallisessa Liigassa. Olen urani aikana edustanut myös FC Honkaa ja TPS:sää Suomessa sekä Oxford Unitedia Englannissa. Saan suurimmat adrenaaliryöpyt edelleen futiskentällä, ja toivon että polveni kestäisivät vielä montaa ehjää kautta.
  • Olen asunut Suomen lisäksi kolmessa muussakin maassa elämäni aikana. Olin parin kuukauden ikäinen, kun muutimme perheeni kanssa Luxemburgiin, missä vietimme yli 10 vuotta. Olen lisäksi opiskellut Englannissa Oxfordissa ja Saksassa Münchenissä. Aivan mielettömän hienoja kaupunkeja.
  • Minulla on käynnissä toinen vuosi Jalkapallon pelaajayhdistyksen hallituksessa. Edustamme
    suomalaisia futareita ja ajamme heidän asemaansa. Jäseniä meillä on noin 1500. Suhtaudun intohimoisesti jalkapalloilijoiden arjen ja lajin kehittämiseen. Kirjoitin graduni Suomen Palloliitolle naisten jalkapallon sponsoroinnista, sillä unelmani on että etenkin naisten
    pelaama jalkapallo pystyisi saamaan uusia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta laji saisi lisää
    resursseja kasvaa ja kehittyä.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa
sanoa:

Elän ja hengitän jalkapalloa. Sekä itse pelaaminen että pelien katsominen on ihanaa. Olen harrastanut nuorempana myös tennistä (ja balettia hetken mihin äiti pakotti), mutta jalkapallo on pienestä pitäen ollut tärkein laji itselleni. Jalkapallo täyttääkin arjessani lähes kaiken töiden ulkopuolisen ajan, joten aikaa muilleharrastuksille ei hirveästi jää. Jalkapallon kautta olen tutustunut
upeisiin ihmisiin ja laji on kuljettanut minua paikkoihin, mihin en olisi ikinä uskonut muuten päätyväni. Urheilemisen lisäksi rakastan hyvää ruokaa (en sen laittamista) sekä perheen ja ystävien kanssa oleskelua.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Päiväni vaihtelevat paljon; joinakin päivinä jään kotiin tekemään töitä, toisina päivinä matkustan metrolla tai bussilla työpaikalleni OP:lle Vallilaan. Tyypillisenä etäpäivänä herään, syön banaanin ja menen salille. Salitreenin jälkeen käppäilen takaisin kotiin, avaan työkoneen ja syön aamupalaa. Vallila-päivinä en yleensä ehdi tekemään aamusalia. Teen töitä lounaaseen saakka (Vallilassa olen aina ensimmäisenä kyselemässä lounasseuraa koska nälkä yllättää usein jo ennen soveliastalounasaikaa). Jatkan hommia siihen saakka, kun futistreenit Pihlajamäessä alkavat iltapäivällä.Treenien jälkeen saattaa olla valmentajamme johdolla pelipalaveri, missä käymme läpi joukkueen omaa pelaamista ja seuraavaa vastustajaa. Treenien jälkeen tulen kotiin, syön ja käyn suihkussa. Jos työt ovat jääneet kesken, avaan vielä läppärin ennen nukkumaanmenoa. Kiireisestä arjesta ei tulisimitään, ellen söisi riittävästi päivän aikana ja menisi ajoissa nukkumaan (yritän mennä jo noin klo 22
nukkumaan).

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

En osaa lokeroida itseäni tiettyyn sijoitustyyliin, kuten arvo- kasvu- tai osinkosijoittajaksi. Olen kaikkiruokainen osakevalintojeni suhteen – arvostan niin hyviä pitkän aikavälinliiketoimintamahdollisuuksia, kestävää tuloksentekokykyä kuin vakaata osingonmaksukykyäkin. En menetä yöuniani märehtiessäni osakemarkkinoiden seuraavia liikkeitä tai keskuspankkien välittämiä viestejä, vaan koitan keskittyä yhtiöihin, jotka luovat arvoa tilanteessa kuin tilanteessa. Olen huono
myymään omistuksiani – vain jos olen täysin vakuuttunut siitä, ettei kohteella ole enää pidemmän
aikavälin mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Meillä kotona on aina puhuttu rahan arvosta ja säästämisen tärkeydestä. Uskon viestin menneen jo
pienenä hyvin perille – jotain kertoo se, että kun karkkipäivänä saatiin sisarusten kanssa karkkia, niin
säästin usein herkut niin pitkäksi aikaa, että ne ehtivät mennä pilalle.

Sijoittamiseen kipinä syttyi kunnolla kauppisopintojen aikana, kun kaveriporukoissa puhuttiin aiheesta ja erilaisissa järjestötapahtumissa oli alan edustajia opettamassa sijoittamiseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Olin myös opintojeni aikaan pankin asiakaspalvelussa töissä, joten sijoittamiseen liittyviin kysymyksiin tuli törmättyä usein, ja uusista asioista oli pakko ottaa selvää. Tein ensimmäiset omat osakeostot parikymppisenä, ja alkuun ostin vain kotimaisia ”tuttuja”
osakkeita. Silloin salkkuun tarttui esim. UPM ja Terveystalo, jotka löytyvät edelleen salkusta. Viime
aikoina salkku on täydentynyt ulkomaalaisilla osakkeilla ja erilaisilla ETF:illä.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää? Mitkä ovat kolme tuoreinta hankintaasi salkkuun ja mitkä
olivat niiden ostokriteerit?

Noin 30% salkustani on USA:ssa, 25 % Euroopassa ja loput kotimaisissa yhtiöissä. Korkoihinkin on tullut hajautettua korko-ETF:ien avulla. Salkusta löytyy tällä hetkellä 15 eri osaketta ja kuutta eri ETF:ää. Salkkuni on sekoitus isoja ja vakaita toimijoita, ja pienempiä kasvuhakuisia yhtiöitä.

Kaupankäyntiaktiivisuuteni vaihtelee paljon. Välillä saatan tehdä toimeksiantoja useamman viikossa,
välillä saattaa taas tulla kuukausienkin tauko. Viimeisimmät hankintani ovat:

  • Pfizer: Iso toimija, pitkä historia, huokeasti hinnoiteltu. Kaipasin healthcare-sektorilta edustusta salkkuuni. Maksaa mukavaa osinkoa kvartaaleittain, onnistunut nostamaanosinkoa viime vuosina. Vaikka liikevaihto laskenut koronahuippujen jälkeen, on putkessa paljon uusia lääkeaihioita.
  • Vestas Wind Systems: Lisäsin viimeaikaisen kurssilaskun myötä. Startti vuoteen ei ole ollut paras mahdollinen mutta uskon yhtiön kasvumahdollisuuksiin pitkällä aikavälillä. Maailman suurin tuulivoimalavalmistaja. Hyötyy vihreän siirtymän megatrendistä.
  • Mandatum: Pääomarakenne mahdollistaa avokätisen osingonjaon. Vankka markkina-asema. Yhtiö on linjannut keskittyvänsä tulevaisuudessa vähän pääomaa sitoviin liiketoimintoihin. Tuskin mikään kasvuraketti, mutta tuo sopivaa vakautta salkkuun.

8. Mitä sinä teet tarkkaan ottaen OP:llä? Mitkä ovat olleet tärkeimmät opit sieltä
sijoittamiskuvioihisi?

Päiväni vaihtelevat paljon, minkä koenkin olevani työni paras puoli. Tavoitteenani on, että mahdollisimman moni asiakkaistamme ymmärtäisi (osake)sijoittamisen tärkeyden, saisi näppärästi tietoa osakkeisiin ja analyyseihin liittyen ja että OP:lla työskentelevien sijoitusneuvojien ja varainhoitajien työ olisi mahdollisimman sujuvaa. Tehtäväni pyörivät siis osakevälityksen tuenympärillä, mutta ovat hyvin monipuolisia; suunnittelen esimerkiksi sijoittamiseen liittyvää markkinointia & viestintää, osallistun erilaisiin kehitysprojekteihin ja vastailen sijoitusneuvojien
kinkkisiin kysymyksiin. Toisinaan löydän itseni juontamasta webinaaria tai pitämästä osakesijoittamisen koulutuksia.

En voi sanoin kuvailla, kuinka paljon olen oppinut sijoittamisesta OP:lla työskennellessäni – ja
opittavaa riittää vielä valtavasti. On äärimmäisen inspiroivaa työskennellä fiksujen ja kokeneiden
asiantuntijoiden ympäröimänä ja kuluttaa analyytikoiden tuottamia sisältöjä päivittäin. On haastavaa valita tärkeintä oppia, mutta ehkä se tiivistynee kansainvälisten sijoitusmahdollisuuksien
hyödyntämiseen. Vaikka meillä on monia hienoja yhtiöitä kotipörssissä, moni meistä sijoittajista
keskittyy liiaksi sijoittamaan vain suomalaisiin yhtiöihin, jolloin rajaa valtavasti tuottomahdollisuuksia itseltään pois. Kotimainen pörssi kun taitaa kattaa vain n. 0,2 % globaaleista markkinoista. Toki on hyvä muistaa, että moni kotimainen yhtiö tekee nykyään valtaosan tuloksestaan Suomen rajojenulkopuolella.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Arjessa tulee väkisin törmättyä moniin mielenkiintoisiin yhtiöihin. Välillä bongaan niitä esimerkiksi mediasta, välillä analyytikoiden tuotoksista tai töissä käydyistä lounaskeskusteluista. Jos joku kiinnostava yhtiö osuu kohdalle, tutustun sen tunnuslukuihin ja jos yhtiö löytyy OP:n seurannasta, luen analyytikoiden kirjoittamia raportteja. Inderesin foorumeilta löydän usein mielenkiintoisia näkökulmia ja uutisia moniin yhtiöihin liittyen, ja tykkään hyödyntää niitä ostopäätöksissäni. Jos ymmärrän yhtiön liiketoimintamallin, uskon sen tulevaisuudennäkymiin ja koen sen olevan suhteellisen maltillisesti arvostettu, nappaan yhtiön omalle ostoslistalle.

Väillä osakkeen tutkiminen kestää viikkoja, välillä pari päivää. Jos olen antanut vihreää valoa yhtiölle, koitan olla maksamatta siitä liikaa. Mutta läheskään aina se ei onnistu :smiley:

10. Mitkä ovat sinun kolme tärkeintä arvostuskerrointa, ja miksi?

  • P/E: Tämän tunnusluvun opin ensimmäisenä. Vaikka P/E-luvussa on omat haasteensa, on senäppärää tarkistaa aluksi yhtiöön tutustuessa. Siitä voi saada hyvän yleiskäsityksen, missä suuruusluokassa yhtiön nykyarvostus liikkuu. Sen jälkeen voi lähteä selvittämään mistämahdollinen ali- tai yliarvostus voi johtua.
  • EV/EBITDA tai EV/EBIT: Nämä tunnusluvut ottavat huomioon yrityksen velkaisuuden toisin kuin P/E. Riippunee toimialasta kannattaako suosia EBITDA:a vai EBIT:iä.
  • P/B: Käytän vähemmän kuin edeltäviä, mutta esimerkiksi pankkisektorin tarkastelussa oiva
    apuväline.

11. Paljon puhutaan analyysien osalta suosituksista ja tavoitehinnoista, niin miten itse koet niiden
merkityksen? Ja mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat analyyseissä?

Analyysien avulla pääsen sukeltamaan kätevästi itselle tuntemattomiin yhtiöihin. Haen analyyseistä ymmärrystä yhtiön toiminnasta ja sen arvoajureista sekä mahdollisia skenaarioita sen tulevastakehityksestä. Myös tärkeimmät taloustiedot ja tunnusluvut on näppärää tsekata analyyseistä.

Analyytikot tuntevat seuraamansa yhtiöt läpikotaisin, ja raporteista ja videoista on ainakin itselleni paljon hyötyä sijoituspäätöksiä tehdessä. Suositukset ja tavoitehinnat ohjaavat päätöksentekoani, mutta en tuijota niitä sokeasti. On hyvä muistaa, että suositukset ja tavoitehinnat ovat aina arvioita tulevasta, jotka analyytikot ovat parhaan tietonsa mukaan laatineet. Välillä ne osuvat oikeaan, joskus taas eivät. Sama pätee ylipäätään erilaisiin sijoitusideoihin.

12. Olet kova jalkapalloilija, kertoisitko jalkapalloilijan urastasi? Onko jalkapallossa ja
sijoittamisessa jotain toisiaan tukevia elementtejä?

Aloitin pelaamisen Luxemburgissa poikien joukkueessa. Muistan vieläkin elävästi ensimmäiset harjoitukset, joissa joukkueemme eräs portugalilainen poika huusi minulle, kun en osannut jotain temppua pallolla. Menin itku silmässä kotiin ja totesin vanhemmilleni, että en muuten ikinä enää mene jalkapallotreeneihin. Jotenkin kummasti sitten löysin itsestäni taistelutahtoa ja ilmestyinseuraaviinkin treeneihin. Ja onneksi ilmestyin.

Urani jatkui Kirkkonummella, jonne muutimme perheeni kanssa. Liigatasolla olen edustanut FC Honkaa, TPS:ää ja nykyisin PK-35:sta. Olen pelannut myös Oxford Unitedissa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, mikä oli upea kokemus. Vaikka jalkapallo on intohimoni ja suhtaudun siihen edelleen erittäin tosissani, olen aina pitänyt koulutusta ja työuraa myös tärkeänä. Koen
olevani erittäin onnekas, kun pystyn yhdistämään jalkapallon ja työn hyvin yhteen, vaikka setarkoittaakin usein tiukkaa aikatauluttamista ja vähäistä vapaa-aikaa.

Jalkapallo on opettanut minulle ihan valtavasti. Päivittäin teemme hommia joukkuekavereidenkanssa yhteisten päämäärien eteen. Urheilu vaatii myös sinnikkyyttä ja kurinalaisuutta, mistä on ehdottomasti ollut hyötyä myös sijoittamisessa. Toivon, että yhä useampi urheilija rohkenisikin aloittaa sijoittamisen, koska uskon monilla olevan hyvät edellytykset varallisuuden pitkäjänteiseen kerryttämiseen luonteensa puolesta. Monilla ammattiurheilijoilla on muutoinkin suht pienet palkkiot Suomessa, joten sijoittamisen aloittaminen ajoissa (pienilläkin summilla) olisi erittäin tärkeää.

13. Mitkä ovat olleet suurimpia onnistumisiasi sijoittajana? Mikä on ollut suurin epäonnistumisesi
sijoittajana, ja mitä opit siitä?

Joitakin satunnaisia onnistuneita sijoituksia on toki tullut tehtyä. Mutta kaikista eniten iloitsen siitä,että olen altistunut sijoittajahenkisille ihmisille nuorena ja sitä kautta oppinut ymmärtämään sijoittamisen aloittamisen tärkeyden. Suurimmat virheeni sijoittamisessa liittyvät usein päätöksenteon hitauteen. Syyllistyn usein harkitsemaan potentiaalisia sijoituskohteita liian pitkään, ja toisaalta minun on myös vaikeaa päästää irti tappiollisista sijoituksista. Minulla on vielä paljon
opittavaa sijoituskohteiden myymisen suhteen.

14. Mitkä alat sinua tällä hetkellä eniten kiinnostavat sijoituskohteena ja miksi?

Tällä hetkellä on paljon erilaisia teemoja mitkä puhuttavat markkinoilla, kuten odotetut korkojenlaskut ja Jenkkien presidentinvaalit. Ympärillä on paljon hälinää, joten koitan parhaani mukaan keskittyä aloihin ja yhtiöihin, joilla uskon olevan mahdollisuuksia pärjätä pitkässä juoksussa erilaisissa markkinaympäristöissä. Koen, että esim. pankki- ja lääkealalla on laadukkaita ja hyvässä kunnossa olevia toimijoita, jotka kestävät erilaisia töyssyjä.

15. Mitkä ovat sinulle X:ssä tärkeimpiä tilejä sijoittamista ajatellen? Mainitse ainakin neljä
perusteluiden kera.

  • @JariHnnikinen1: Jartsa on OP:n makroguru ja tekee loistavia ketjuja esimerkiksi keskuspankeista ja korkoliikkeistä. Saa vaikeatkin ja monitahoiset asiat kuulostamaan mielenkiintoisilta. Jartsa on kaiken lisäksi vielä äärimmäisen mukava ja muistaa aina hehkuttaa, jos Tappara on voittanut viimeisimmän pelin :slight_smile:
  • @hkeskiva: Heikin monipuoliset ketjut yksittäisistä yhtiöistä ovat lemppareitani. Hänen Tähtäimessä osakkeet -kirja on ehdottomasti yksi parhaista sijoituskirjoista, jonka olen lukenut. Lisäksi olen kuunnellut (mielestäni) kaikki Kästi & Keskiväli -jaksot. Kerran olen saanut Heikin livenä tavata, ja hän vaikuttaa erittäin fiksulta ja lämpimältä ihmiseltä, joka ontehnyt ison palveluksen sisällöillään suomalaiselle sijoituskansalle.
  • @vontuchman: Oivallisia nostoja esim. yksittäisistä yhtiöistä, kurssiliikkeistä ja omasta salkustaan pilke silmäkulmassa.
  • @Sijoittajalokas: Pidän Alokkaan nöyrästä ja aidosta tyylistä tuottaa sisältöä. Minusta on kivalukea mm. analyysejä hänen salkkunsa sisällöstä höystettynä mieltä piristävillä meemeillä.
  • Bonuksena @OPsijoittaminen :slight_smile: löytyy tietoa esim. kotimaisesta tuloskaudesta, erilaisista markkinanostoista ja OP:n asiantuntijoiden tuottamista blogi- ja videosisällöistä.

16. Jos saisit opettaa yhden asian kaikille suomalaisille sijoittajille, niin mitä opettaisit ja miksi?

Hajauttaminen. On hurjaa nähdä tilastoja, miten vähän esimerkiksi yksittäisiä osakkeita suomalaisillaon ja miten keskittynyttä suomalaisten sijoitusvarallisuus on kotimaahamme. Moni suomalainensijoittaja onkin saanut harmaita hiuksia viime aikoina (minä mukaan lukien), kun kotimaan pörssimme on jäänyt pahasti jälkeen muiden pörssien kehityksestä.

17. Mitä tämän päivän Katja sanoisi juuri sijoittamista aloittavalle Katjalle?

Älä stressaa huonoista sijoitusvalinnoista liikaa. Varsinkin nuorena, kun sijoitussummat ovat pieniä ja
sijoitushorisontti pitkä, voi rohkeasti ottaa riskiä. On tärkeää laittaa ajoissa säästöt poikimaan
kustannustehokkaasti pörssiin ja oppia pikkuhiljaa matkan aikana.

18. Minkä takia sinä sijoitat? Onko sinulla jotain konkreettisia euromääräisiä tavoitteita?

Minulla ei ole konkreettisia euromääräisiä tavoitteita. Tavoittelen sijoittamisella taloudellista mielenrauhaa pitkällä tähtäimellä. Minusta on myös upeaa, miten paljon sijoittamisen kautta onoppinut ymmärtämään niin yksittäisistä yhtiöistä kuin ympäröivästä maailmastakin. Uutta opittavaariittää vielä valtavasti.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, miten Alokas pääsisi vihdoin plussalle kuuden sijoitusvuoden
jälkeen?

Kaipa tärkeintä sijoittamisessa on oppia jatkuvasti ja välttää jo tehtyjä virheitä. Se on tosinhelpommin sanottu kuin tehty… :smiley:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää suomalaista sijoituskansaa?

Miljoonan suomalaisen osakesijoittajan rajapyykki rikkoontui muistaakseni pari vuotta sitten ja kasvu
on senkin jälkeen jatkunut. Mahtavaa! Erityisen hienona pidän sitä, että naiset ovat rohkaistuneet sijoittamaan ja puhumaan rahasta enemmän. Suomalaiset ovat ehdottomasti oikealla tiellä.


Kiitos Katja kerrassaan upeista vastauksista!

Pakkoa sanoa, että asenne ratkaisee todella paljon ja tämä puoli on ainakin Katjalla kunnossa. Hän on aidosti itsevarma ja fiksu; ei tarvetta päteä, vaan enemmän tarvetta kuunnella ja oppia sekä mennä eteenpäin. :slight_smile:

Eipä ihme, että hän pärjää niin futiksessa kuin työuralla ja varmasti myös ihmisten kanssa, mikä on tärkeintä. Olen elämässäni ihan tarpeeksi törmännyt huonosti käyttäytyviin ihmisiin, jotka ikänsä, asemansa ja varallisuutensa puolesta yrittävät tärkeillä (huono itsetunto + tietämättömyys)… eipä sellaista osaa arvostaa, jos empatia ja inhimillisyys puuttuu.

Ainakin omassa asenteessani on korjattavaa esim. mitä tulee kaikkeen uuteen teknologiaan tai uusiin mahdollisuuksiin. Ehkä vähän muokkaan asennettani, koska siihen mä voin vaikuttaa, kun valitettavasti en pysty vaikuttamaan vetyrekkojen vallankumoukseen. :frowning:

Kiitos ja kivaa päivän jatkoa!

61 tykkäystä

Kiitos OP:n Katjalle haastiksesta!

Tässä olisi vuorossa seuraavaksi pelimaailmaa ymmärtävä tyyppi ja sitä seuraavalla viikolla olisi X:stä tuttu humoristinen sekä sympaattinen sijoittaja, jos hän ehtii vastaamaan ajoissa - no olen itsekin kysymyksissä puolivälissä.

Muitakin haastiksia on tulossa, kunhan vastauksia tipahtelee. :slight_smile:


Salkkuni kehitys 17.11.2021 alkaen:

image

Mitä silmät ei näe, sen hyzonisti ymmärtää. :slight_smile:

Hauskaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille… lukekaahan analyyseja sekä haastiksia! :slight_smile:


EDIT:

Veli ei yllätä:

image

15 tykkäystä

94. Akee

Mitä Akeesta tulee mieleen; Remedy, Remedy ja Remedy. Remedyn ketjun 1.osassa on 617 viestiä ja @timontti:lla 1039 viestiä. Akeen tahti on jatkunut 2.osassakin 92 viestiä ketjun 754 viestistä. :slight_smile: (nämä tiedot kerätty tätä introtekstiä kirjoittaessa)

Akee on tässä ketjussa varmasti kaikille Remedyn sijoittajille ja yhtiöstä kiinnostuneille sijoittajille ollut todella tärkeä tietolähde. Hän jakaa monipuolisesti erilaista tietoa yhtiöstä hyvin sekä perusteltujen omien ajatusten kera.

Itse en ole koskaan ollut Remedyn perään osin johtuen siitä, että en itse pelaa kovinkaan paljoa, mutta mielenkiinnosta luen toki yhtiöstä ja arvostan hänen hyvin jäsenneltyjä sekä asiallisesti kirjoitettuja viestejään, joista jokainen saa tietoa että myös pohdittavaa. Väitän, että analyytikko @Atte_Riikola:lle tästä foorumilaisesta on ollut paljon iloja ja apua.

Jos kaikki olisivat kuin Akee, niin moderaattoreita ei tarvittaisi. Varmasti useimpien mielestä unelmafoorumilainen, koska tuottaa meille sijoittajille erinomaista lisäarvoa tuovaa materiaalia eikä siitä ole haittaa, että hänestä pidetään myös mukavan käytöksen ja huumorintajun vuoksi.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen kuntoilua, PC-pelaamista ja “sijoittamista” harrastava mies. Olen tavallinen pulliainen, mutta olen aina ollut jonkin verran tarkka siitä mitä kerron itsestäni ja lähipiiristäni verkossa, jota pahoittelen heti alkuun, että jätän mahdolliset tunnistettavat seikat minimiin :slight_smile:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Koen olevani erittäin onnekas ja etuoikeutettu, koska tästä masentuneesta koulupudokkaasta tuli aikanaan terapian ja lääkityksen avulla vielä kouluttautunut ja ahkera veronmaksaja. Hyvinvointiyhteiskunnan panos-tuotto(säästö)suhde lienee ollut kohdillaan. Olen kuitenkin onnekas, että sairastuin aikaan, jolloin nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus oli nykyistä parempi. Kirjoitan tämän, koska mielenterveyshaasteisiin liittyvä häpeä on todellista ja moni epäröi hakea apua - myös sijoittajissa, joilla usein ulkoisesti asiat ovat hyvin.
  2. Digitaalisessa Steam-pelikirjastossani on yli 400 peliä, joista vain puolia olen pelannut yli kaksi tuntia. Nykyään pelaamisesta haaveilu vie melkein enemmän aikaa kuin pelaaminen.
  3. Pääsin kouluaikoina jälki-istuntoon kaadettuani mautonta keittoa kukkamaljakkoon :frowning:

:clown_face: Bonustieto: :clown_face: Yritin kertaalleen vuonna 2017 ostaa Qt:ta usealla tuhannella eurolla 5.xx hintoihin. Olin sijoittajana noviisi ja yritin ‘pilkkiä’. Toimeksianto jäi muutaman sentin päähän toteutumisesta, kurssi jatkoi nousuaan eikä minusta tullut koskaan Qt:n omistajaa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Olen yleisesti ottaen kiinnostunut tieteestä, teknologiasta ja tulevaisuudesta.

Vapaa-ajalla 2-4 kertaa viikossa tulee kuntoilua harrastettua: Kehonpaino-, kuntosali ja kestävyysjuoksuharjoitteita. Urheilun tavoite ylläpitää niin henkistö kuin fyysistä toimintakykyä ja terveyttä.

Aina kun siihen on mahdollisuus ja aikaa, joita on valitettavan harvoin, nautin edelleen PC-peleistä. Konsolia en ole koskaan omistanut. Sydämeni on aina sykkinyt strategiapeleille, mutta olen pelien suhteen yleisesti ottaen kaikkiruokainen, poislukien Battle Royalet, joista en koskaan innostunut.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Ehkä kliseinen vastaus, mutta minulla harvoin on kahta samanlaista päivää, joten en pysty tähän järkevästi vastaamaan :slight_smile:

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Pidän itseäni hyvin tuotto- ja riskihakuisena sijoittajana. En usko pystyväni (edes satunnaisesti) voittamaan indeksiä taidoillani ‘tavallisella’ hajautetulla salkulla. En usko pystyväni seuraamaan yhtiöitä niin tarkasti, että minulla olisi markkinaan nähden jokin etulyöntiasema. Olen pääosin Buy & Hold sijoittaja. Kun otan yhtiön omistukseen pyrin lähtökohtaisesti etsimään jatkossa syitä myydä yhtiötä. Mikäli sellaisia ei tule, jatkan ostelua.

Salkuissani ei ole montaa yhtiöitä, mutta seuraan omistamiani yhtiöitä hyvin tarkasti ja aktiivisesti. On kuitenkin todettava, että vaikka iän myötä vaikka riskinsietokyky on pysynyt samana tasona kuin nuorempana, on oma tuottovaatimus oman elintason noustessa vähentynyt ja sitä kautta tullut avattua OST, jonka tarkoitus olisi hiljalleen pyrkiä vähentämään riskiä. Tämä on sikäli ironista, että olen minimalisti, eikä kukaan ulkopuolinen välttämättä uskoisi, jos väittäisin nauttivani korkeasta elintasosta :smiley:

Suurin sijoitussaavutukseni on Inderesin vuoden meemiäänestyksen 2. sija täpärästi häviten ylivoimaiselle vastustajalle, Mikael Rautaselle :pray:

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olin erittäin etuoikeutetussa asemassa saadessani täysi-ikäistyessä rahastolahjoituksen, jonka arvo oli nelinumeroinen. Kiinnostuin tämän johdosta jonkin verran tuolloin rahastoista, mutta rahat tuli kuitenkin tuhlattua pääosin nuoruuden typeryyksiin. Tämä toimi kuitenkin hyvänä tutustumisena sijoittamiseen ja vaikka rahat tuli käytettyä typerästi, pakotti rahaston saaminen perehtymään sijoittamiseen ja sisäistämään että sijoittaminen on fiksua touhua.

Kun myöhemmin elämässä tulovirta oli jkv säännöllisempää, aloitin suoran osakesijoittamisen n. 7 vuotta sitten. Lueskelin alkuun muutamia ‘perusteoksia’ mm. Grahamin Intelligent Investor. Sijoituksen alkuaikoina minulla oli muistaakseni perinteisempi salkku: asiallinen hajautus ja yritin etsiä ‘arvoyhtiöitä’, vaikka silloinkin salkkuun kyllä mahtui mukaan myös muutama kasvuyritys.

Huomasin kuitenkin pian, että arvosijoittaminen ei ollut itselleni sopiva lähestyminen. Olin aina ollut kiinnostunut teknologiasta ja tulevaisuuden pohdiskelusta, ja teknologiasektorin arvostukset olivat liian korkeat ‘arvosijoittamiseen’. Ajan kanssa huomasin, ettei aikani, osaamiseni tai mielenkiintoni riitä 10 osaketta seuraamaan, joten tietoisesti aloin kerryttämään lisää riskiä vähentämällä hajautusta pyrkien sijoittamaan ‘asymmetrisiin’ yhtiöihin, joissa mielestäni huomattavan iso upside (multi-tenbagger -tasoa), mutta rajattu downside vrt. esim tasaista ennustettavaa kasvua tekevä yhtiö.

Sen verran pitää ehkä vielä lisätä, että olen (nykyään) ehkä jossain mielessä periaatteellinen sijoittaja. Kun sijoitan, haluan oikeasti ymmärtää yhtiötä, niiden liiketoimintaa ja strategiaa ja arvioida itse blokkerit tai mahdollistajat kasvulle ja strategian realistisuus. Pelkkien menneiden, nykyisten ja analyytikoiden tulevaisuuden arvostuskertoimien katselun perusteella sijoittaminen ei itselleni sovi. Tämä toisaalta tekee varsin korkeaksi kynnykset avata positio uudessa yhtiössä.

On ehkä hyvä myös todeta, että oppirahoja on myös maksettu. Sijoitin alkuvaiheessa myös senttiosakkeisiin, joista onneksi pääsin vain pienin haavoin. Koronakuplan aikana en osannut objektiivisesti tarkastella omistamieni peliyhtiöiden arvostuksia ja fundamentteja ja pidin kiinni omistuksistani ja jopa lisäilin omistusta. Viimeiset 3v osakemarkkinoilla, kun salkun pääpaino peliyhtiöissä, onkin ollut aikamoista via dolorosaa ja huipuista tultu yli 50% alas. Toisaalta koen, että tämä tapahtuma on kehittänyt minua eniten sijoittajana, koska olen siitä alkaen alkanut itse tekemään enemmän töitä sijoitusteni eteen mm. omia analyyseja ja datankeruuta enkä ole vain luottanut muiden, esim. analyytikoiden, näkemyksiin.

7. Millainen salkku sinulla on? Mihin kahteen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja miksi?

Minulla on sekä arvo-osuustili että osakesäästötili. Molemmilla tileilla on tällä 5 tai alle osaketta, mutta OST:lle on pitkällä aikavälillä tavoite saada hajautettua n. 10 yhtiöön. AOT:n pitkän aikavälin tavoite olla keskittynyt pieneen määrään yhtiöitä korkealla tuottovaateella ja riskillä, OST olemaan matalamman tuottovaateen ja riskin tili korkeammalla hajautuksella. Todettakoon myös, että korkean tuottovaateen ja salkun keskittyneisyyden vuoksi olen aidosti sisäistänyt mahdollisuuden, hyvinkin merkittäviin tappioihin. AOT:lla on vain sellaista rahaa, jonka olen valmis häviämään kokonaan, mikä ei vaikuta päivittäiseen elämääni mitenkään. Minimalistiluonne auttaa toki paljon.

Olen keskittynyt teknologia- ja peliyhtiöihin, mutta myös muutama ‘turvallisempikin’ sijoitus on matkan varrella tullut tehtyä.

Olen ollut Remedy-holdari jo 7 vuotta, mikä on myös pitkäikäisin omistukseni. Ei olisi ehkä objektiivisinta sanoa, että luotan osakkeeseen eniten pitkällä aikavälillä, mutta mielestäni kyseessä on (edelleen) riski-tuottoprofiililtaan yksi mielenkiintoisimmista yhtiöistä pitkällä aikavälillä tässä muutoin syklisessä konepajapörssissä. Syy on se, että yhtiöllä on käännekohdassa, jossa kolmen merkittävän kasvu- ja arvoajuri ollaan lähivuosina todistamassa (toimiviksi tai toimimattomiksi). Nykyisessäkin arvostuksessa on downsidea, mutta näen, että yhtiöllä on cappi downsidessa johtuen yritysostokortista, sillä yhtiöllä on arvokkaat IP:t ja todistettu kyky luoda toistuvasti arvostelumenestyksia.

En voi sanoa tuntevani yhtiötä vielä kovin syvällisesti, mutta olen hiljalleen seuraillut Aiforiaa. Viimeaikaiset asiakkuudet ovat olleet positiivisia, ja kertonevat yhtiöin tuotteiden toimivuudesta ja haluttavuudesta. Tekoälyä on terveydenhuollossa toistaiseksi hyödynnetty eniten kuvantamisessa. Uskon, että patologia on seuraava iso ja luonnollinen kohde, jossa tekoälyllä saadaan merkittäviä aikasäästöjä. Yhtiön kanssa lienee järkevää ottaa pitkä sijoitushorisontti (5-10v). En osaa vielä arvioida yhtiön asemaa kilpaileviin yrityksiin tai arvioida IP:n arvoa yritysostomielessä eli en tunne markkinaa vielä riittävän hyvin, että itse uskaltaisin avata position, mutta mielestäni tässä on mielenkiintoinen pitkän aikavälin yhtiö.

8. Minkä alan/alojen yhtiöt kiinnostavat sinua tällä hetkellä erityisesti?

Peli- ja teknologiayhtiöt ovat aina kiinnostaneet eniten, enkä näe että asiaan olisi tulossa muutosta :slight_smile:

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

En voi sanoa olevani tässä erityisen systemaattinen. En erityisesti ‘etsi’ uusia sijoituskohteita, mutta uutisten, Inderesin tai harrastuneisuuden vuoksi eteen tulee ajoittain mielenkiintoisia yhtiöitä, joiden tekemistä alan seuraamaan. Pyrin panostamaan huolelliseen DD:hen. En ole numerovelho. Katson toki isossa kuvassa arvostuksen tunnuslukuja, mutta minulle tärkempää on pyrkiä ymmärtää yrityksen liiketoiminta, tuotteet/palvelut, strategia ja markkina ja erityisesti tulevaisuudennäkymät ja niihin vaikuttavat tekijät ja kasvun ajurit.

Koska aikaa on rajatusti ja haluan tutustua yhtiöön huolellisesti, on tämä johtanut useasti siihen, että seuraamaani yhtiöön tuleekin positiivinen tapahtuma tai uutinen, kurssi ja arvostus nousee, koen että hyvä sijoitustilaisuus meni ohi suun ja jätän sijoittamatta. Tämä on itselleni vielä iso kuollut kulma, joka vaatii paljon tietoista työstämistä, että osaisin ostaa hyvää yhtiötä hyviin uutisiin :smiley:

10. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana? Mikä on suurin kehittymisen kohteesi?

Vahvuudet

  1. Sijoitussuunnitelmassa pysyminen, vaikka oma sijoitussuunnitelma saattaakin poiketa normaalista keskittyneisyyden ja riskinoton puolesta.
  2. Riskin- ja volatiliteetin sietokyky. Ilman tätä, ei kohta 1. olisi mahdollinen.
  3. Haen ja haluan feedbackia/kritiikkiä omille ajatuksille, mikä on yksi merkittävä syy kirjoittaa Inderesiin.

Kehittymisen kohteet:

  • Erityisesti osto- tai sijoittamatta jättämispäätöksiä teen liian tunnepohjaisesti.
  • Haluan kehittää osaamista arvonmäärityksessä mm. DCF.
  • Haluan oppia syvällisemmin tulkitsemaan tilinpäätöksiä ja sen kommervenkkejä.

11. Mikä saa sinut lähinnä kirjoittamaan suurimmilta osin “vain” Remedyn ketjuun? :slight_smile:

Tähän lienee kaksi syytä.

  1. ‘Harrastan’ pelialan seuraamista ja ala kiinnostaa henkilökohtaisesesti ja voisin keskustella pelialasta, vaikka ei olisi lainkaan pelialan sijoituksia.
  2. Olen mielestäni yleisesti ottaen varovaisenpouoleinen kirjoittaja, ja minulla on mentaliteetti että jos kirjoitan niin yritän tuottaa lisäarvoa oli se sitten argumentaation, pohdiskelun tai meemin muodossa. Seuraan kyllä muita yhtiöitä, mutta minulla on korkea kynnys kirjoittaa tai osallistua keskusteluun, jos en ole varma pystynkö tuomaan lisäarvoa keskusteluun.

Remedyssä yhdistyy sitten nämä kaksi asiaa - ymmärrän ja olen kiinnostunut pelialasta ja yhtiöistä sen verran, että olen kohtalaisen varma, että kirjoitukseni voivat tuoda jotain lisäarvoa tai herättää ajatuksia.

12. Kerro ajatuksiasi Remedystä 200:aan sanaan?

Kotimainen peliyhtiö n. €200M yritysarvolla, joka omistaa kaksi tunnettua IP:tä (Alan Wake, Control) julkaisuoikeuksineen sekä oman graafisesti ja teknologisesti vaikuttavan pelimoottorin 'Northlight’in.

Yhtiöllä on mielestäni kolme mielenkiintoista arvo-/kasvuajuria, joita kannattaa seurata.

  1. Moniprojektimalli, Vuosittain tai lähes vuosittain julkaistavat pelit rajaavat riskiä, parantaa ennustettavuutta ja lisää kassavirtaa.
  2. Pelinkehjittäjästä pelijulkaisijaksi: Kakusta saadaan isompi pala itselleen.
  3. 'Remedy Connected Universe’: Yhdistetty pelimaailma tukee muiden pelien ristiinmyyntiä

Remedy ei kuitenkaan ole vielä mielestäni vakuuttavasti todistanut yhdenkään ajurin onnistumista ja lienee sijoituskohteena erittäin korkeariskinen. Mielestäni kuitenkin tuottopotentiaali on huomattava, jos edes kaksi kolmesta arvoajurista toteutuu.

13. Miten sinä seuraat Remedyä? Miten sinä yleisesti seuraat pelialaa?

Remedyn seuranta:

  • Tarkistan ja excelöin (lähes) päivittäin Remedyn pelien ja verrokkien myyntisjoituksia eri myyntialustoilla. Voisin tämän automatisoida, mutta olen kokenut mielekkääksi tekemiseksi aamukahvin kanssa.
  • Olen tehnyt excel-pohjan, jolla arvioin yrityksen kaikkien projektien nykyistä ja tulevaa kehitysmaksu- ja rojaltivirtaa. Ajan kanssa olen hifistellyt exceliä. Voin helposti muuttaa oletuksia niin peliprojektien ajoitusten, myyntien, julkaisusopimusten ehtojen, live-service tuloutusten yms. muuttujissa. Olen tehnyt omat bear, neutral ja bull skenaariot, joista yritän haarukoida omaa näkemystä tulevaisuuden skenaarioskaalasta ja ‘fair valuesta’. Pystyn tämän avulla nopeasti tekemään omat analyysit ja johtopäätökset uusista uutisista ja tapahtumista yhtiön ympärillä.
  • Luen aina Inderesin analyysit, pyrkien ymmärtämään mitä muutoksia ennustuksiin on tehty ja millä perusteilla. Tarkistan omat oletukseni ja excelini tätä vasten ja päätän olenko analyytikon kanssa samaa vai eri mieltä. Erityisesti peliyhtiöissä Inderesin analyysit ovat mielestäni erinomaisia, kun näissä avataan omien ennusteiden perusteluja. Joissain kilpailevissa analyysintarjoajissa saa vain tuijottaa tunnuslukutaulukkoa ilman harmaintakaan hajua mihin oletukset perustuvat. Tällaiset ovat peliyhtiöiden kohdalla lähes arvottomia.
  • Perusasiat kuten vuosikertomukset ja tilinpäätökset luen tietenkin läpi. Lisäksi niin julkinen kuin yksityinen keskustelu muiden Remedy-sijoittajien, seuraajien ja karjujen kanssa inderesillä kuin muualla. Näistä on ollut valtava apu oman ajattelun kehittämisessä.
  • Kuuntelen Inderesin haastattelut ja webcastit yleensä useaan kertaan (yleensä lenkillä). On useaan otteeseen pystynyt useasta on pienistä asiasta ja yksityiskohdasta pystynyt tekemään mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Remedyn kaltaisessa yhtiössä, jossa tietoa tulee harvakseltaan ja vähäsanaisesti, nämä ovat olleet korvaamattomia, koska ilman näitä ei olisi myöskään perinteeksi muodostunutta kieli poskella tehtyjä toimitusjohtajan mimiikka-analyyseja :smiley:

Pelialan seuranta:

Minulla on exceli tietyistä pelialan yhtiöistä, niiden tunnusluvuista ja analyytikkoennusteista. Osa näistä toimii Remedyn verrokkeina, osa ei. Osaa seuraan ostopaikkaa silmällä pitäen. Olen myös excelöiyt yrityskauppoja ja niiden arvostuksia, eri peliprojektien kehitys- ja markkinointibudjetteja, julkisia julkaisusopimuspohjia jne.

Yleisesti ottaen pelimarkkinan seuranta ei kuitenkaan ole yhtä systemaattista kuin omistamieni peliyhtiön seuranta. Luen pelialan niin pelimedioita kuin pelimarkkinaan keskittyviä medioita ja seuraan sosiaalisisa medioissa pelialan analyytikoita. Käytännössä kuitenkin päivittäin tulee pelialan uutisia ja analyysejä vastaan.

14. Jos ei pelaa ollenkaan, niin onko edes järkevää harkita tätä yhtiötä sijoituskohteena?

Ehkä vastaan tähän siten että, kun itse sijoitin Remedyyn ensimmäisen kerran, en tiennyt pelimarkkinasta juuri mitään. Olin Remedystä kiinnostunut sen kehittämien pelien vuoksi. Inderesin laajan raportin myötä opin pelimarkkinasta, yhtiön asemoitumisesta markkinasta. Vasta tämän jälkeen tein ensimmäisen sijoitukseni ja ajan myötä yritin ymmärtää yhtiöstä ja markkinasta analyytikkoraportteja laajemmin.

Minulla pelaamisharrastus lähinnä toi sen, että tunsin yhtiön nimeltä ennakkoon, mikä ohjasi listautumisen jälkeen tutustumaan yhtiöön.

15. Jos sinun on pakko arvioida sataan sanaan, niin mitä luulet yhtiölle kuuluvan vuonna 2029?

Mutta tässä on yksi härkäinen :exclamation: hypoteettinen :exclamation: skenaario, joka todennäköisesti ei tule lähimainakan pitämään paikkaansa :slight_smile:

Yhtiö ei ole täysimääräisesti onnistunut moniprojektimallin kanssa ja joitain synergioita jää siten saavuttamatta. Myös korkea laatuvaatimus viivästyttää joitain pelejä. Yhtiö on kuitenkin ottanut ison harppauksen arvoketjun aseman parantamisessa ja 1-2 kaupallisen hittipelin johdosta yritys tulee itse rahoittamaan ja julkaisemaan 1-2 tulevaa AAA-peliä.

Yhtiö on neuvotellut Quantum Break -oikeudet Microsoftilta itselleen ja reboottaa pelisarjan, joka on seuraavaa uusi IP. Alkuperäinen portataan välissä ulkoistuksen voimin Playstationille.

Yhtiön pääomistajat harkitsevat tai ovat harkinneet yhtiön myymistä tilanteessa, jossa Alan Wake ja Control -pelisarjoista on saatu muutaman lisäosan verran rahastettua, mutta pelialantulevaisuus on epävarma ja uuden IP:n julkaisu tuntuu suurelta riskiltä.

16. Mitä Inderesin Foorumilta saat, mitä et muualta saa? Mitkä ovat sinulle Inderesin tarjoamista materiaaleista ne tärkeimmät?

Inderes-foorumi on aktiivisin, moderoiduin ja korkealaatuisin foorumi, jonka tiedän. Foorumin muut kirjoittajat, yksittäisenä nostona vaikkapa esim. @Pohjolan_Eka. Vaikka karhu on tällä hetkellä talviunilla Remedy-ketjusta, on hänen karhuilut auttanut haastamaan omia ajatuksia niin Remedyn ketjussa kuin yhtiöketjuissa, joihin en itse kirjoita mutta seuraan.

Tärkein muu Inderes-materiaali on varmaankin analyytikoiden yhtiöanalyysit. Kulutan myös Inderesin videomateriaalia erityisesti haastattelut ja roastit, mutta myös ajoittain Vernerin varttia.

17. Minkä takia sinä sijoitat? Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

En ehkä voi sanoa, että sijoittaminen olisi (vielä) tuonut konkreettista hyvää tuonut. Mukava harrastus ja ajanviete, joka sopii hyvin omiin kiinnostuksen kohteisiin, ja joka ei toivottottavasiti tule kovin kalliiksi.

Salainen haaveeni on, että salkkuni arvo olisi jokin päivä niin merkittävä, että voisin siirtyä nykyisistä vaikkapa puuhista pelialalle hommiin (:D) tai opiskelemaan jotain muuta mielenkiintoista.

18. Mitä pelejä pelaat tällä hetkellä?

Kolme viimeisintä peliäni ovat

Fallout 4: Amazonin TV-sarjan innoittamana aloittamaan uuden hahmon ja peliyrityksen. En ole tainnut ainoatakaan Bethesdan peliä kuitenkaan pelata loppuun asti p.l. Fallout 3. Näissä aina liikaa tekemistä ja ajauduin aina sivuraiteille, kunnes mielenkiinto loppuu.

Baldur’s Gate 3: Ikuisuusprojetkti :smiley: En ole vielä pelannut läpi, mutta toivottavasti tänä vuonna saan päätökseen!

Alan Wake 2: Night Springs (DLC) Ihanaa saada kahden kesken olevan edeltäjän jälkeen rajattua 2-3 tunnin tarinaa. Niin sijoittajana kuin pelaajana, tämä oli mielestäni hyvä suoritus. Omanlaatuisella kerronnalla ja huumorilla paikattiin läpitunkevaa assettien uudelleenkäyttöä.

19. Miten Alokkaan kannattaisi lähteä perehtymään pelialan yhtiöihin?

Lukemalla Inderesin analyysit ja laajat raportit seurannassa olevista peliyhtiöistä.

Alokas voi vaihtoehtoisesti aloittaa pelaamaan Big Rigs -peliä ja kuvitella ajavansa vetyrekkaa :wink:

Big Rigs Over the Road Racing Gameplay and Commentary

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Erityiskiitos moderaattoreille, jotka auttavat pitämään foorumia korkealaatuisena sekä laadukkaita viestiketjuja ylläpitäville keskustelijoille, jotka saavat minut päivittäin lukemaan Inderes-foorumia :slight_smile:


Kiitoksia Akee hyvistä ja hyvin kirjoitetuista vastauksista!

On pakko arvostaa foorumilaista, joka on ollut täällä vuodesta 2018 lähtien aktiivisena eikä ikinä ole aiheuttanut pahaa mieltä toisille ja on sen sijaan ollut mukava meemitaitelijan taidoin varustettu kaveri. Tärkeintä Foorumille on kuitenkin se, että hän on nähnyt paljon vaivaa ja omaa aikaa laadukkaan sisältörikkaan sijoitusaiheisten viestien kirjoittamiseen. Ei provosointia, ei mutuheittoja jne. Omalta osaltani voisin ottaa paljonkin hänestä mallia erityisesti hyvien perustelujen kirjoittamista ajatellen. :slight_smile:

Jos aikaa ja vaivaa näkee viestejä kirjoittaessa sekä muistaa tarhaiässä opetetut käyttäytymissäännöt, niin useimmiten kykenee tuottamaan muille sijoittajille hyödyllistä ajateltavaa ja tietoa. :slight_smile:

Kiitoksia kaikille haastatteluja jakaville, tykkääjille ja lukijoille! :slight_smile:

58 tykkäystä

Ensi viikolla olisi vuorossa X:sta tuttu nimi, joka on tunnettu huumoristaan ja avoimuudestaan. Foorumilta hän ei ole tuttu, tai en ainakaan muista täällä hänen kirjoitelleen. Luvassa on vähän erilaista settiä. :slight_smile:

Sitten tuossa jossain vaiheessa on vuorossa eräs lyytikko ja sitten en tarkempaa järjestystä tiedä; riippuen, miten muut palauttavat vastaukset.

Lukekaa analyyseja ja tehkää myös omaa tutkimustyötä - vähemmän tavoitehintoja ja suosituksia enemmän perusduunia. :slight_smile:

Helpottavaa ettei ole ensi viikolla omien yhtiöiden julkkareita. :smiley:

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Running At The Beach GIFs - Find & Share on GIPHY

12 tykkäystä