Alokas haastattelee

105. Juho Haverinen

Juho on tuttu mm. tietysti treidaamisestaan ja Treidaushuonestaan (https://treidaushuone.com). Juhoon pääsee “tutustumaan” mm. @m_jylha:n Pörssipäivän jaksosta: Sijoittajavieraana treidaaja Juho Haverinen | Pörssipäivä | Yle Areena.

Juho on hyvin selkeäsanainen ja älykäs kaveri, jolla tuntuu olevan “sopiva pää” sijoittamiseen ja varsinkin kunnon treidaamiseen. Olettaisin, että varsinkin treidaajana on suureksi eduksi omien tunteiden hallinta sekä nopea että looginen päättelykyky ja nämä asiat tuntuvat olevan herra Haverisella hyvin hallussa.

Olen huomaavinani hänen omaavan tiettyä järjestelmällisyyttä ja aidon avointa oppimisen halua. Aina voi haluta kaikenlaisia asioita, mutta jos järjestelmällisesti tekee paljon kovaa työtä välillä mennen epämukavuusalueelle, niin usein pääsee varsin mukavasti asioissa eteenpäin. Monelta innokkaalta sijoittajalta puuttuu kyky katsoa peiliin, vaan virhe on aina jossain muussa, kuten analyytikoissa, markkinoissa etc. Treidaajana varsinkin vaaditaan paljon itsetutkiskelua, toistoja, ja suunnitelmallisuutta, ainakin jos haluaa menestyä.

Voihan sitä toivoa menestymistä ja katsoa kriittisesti muiden tekemistä sekä tietää kaikesta kaikki, mutta suosittelen ehkä enemminkin tarkastelemaan omaa toimintaa mahdollisimman objektiivisesti virheistä oppien ja myös voitoista nautiskellen (+oppien). :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen vajaa 30-vuotias ammattitreidaaja, yrittäjä ja Treidaushuoneen perustaja. Sijoittaminen, talous ja bisnesmaailma ovat olleet kiinnostuksen kohteina aina lapsesta asti. Vuodesta 2016 eteenpäin olen ollut aktiivisesti treidaamisen parissa, ja vuoden 2024 alusta olen toiminut täysipäiväisenä treidaajana.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-Olen aikoinaan suunnitellut oman vaatemalliston.
-Harkistin kilpailua voimannostossa vakavasti 16-17-vuotiaana.
-Preppaan viikon ruoat yleensä aina kerralla.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Harrastuksista kuntosali on varmasti ykkönen, vaikka onkin valitettavasti jäänyt viime aikoina vähän vähemmälle useiden eri projektien takia. Tykkään paljon liikunnasta, ja tulee myös käytyä lenkeillä ja aikoinaan pelasin aktiivisesti myös sulkapalloa. Matkailu on myös lähellä sydäntä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Tätä aihetta on tullut monesti avattua eri kanavissa, mutta tässä tiivistetysti normaali arkipäivä tällä hetkellä:

6:00 Herätys.
7:00 Kuntosali / aamulenkki.
9:00-10:00 Edellisen päivän yhteenvetoa (markkinaliikkeet, makrodatat yms) sekä muut päivän kiireellisimmät asiat.
10.00-15:00 Projektien viemistä eteenpäin, yhteisön ylläpito, striimit.
15:00-16:30 Valmistautuminen USA:n pörssin avaukseen.
16:30-18:30 Kaupankäynti. Noin 2 tuntia maksimiaika, kun seuraan aktiivisesti markkinoita (=olen koko ajan koneella katsomassa graafeja). Useimmiten riittää alle 30 minuuttia. Jos päivän kaupat saa pakettiin esimerkiksi heti avausminuuttien aikana, jatkan tämän jälkeen usein muiden projektien parissa tai lähden vapaalle.
18:30-19:00 Akuutit asiat, jos on tullut päivän aikana jotain.
19:00-> Vapaata.

Päivän aikana tulee tietenkin seurattua markkinoita ja esimerkiksi swing-positioiden kehittymistä. Yleensä esimerkiksi tietokoneella ollessa välillä aina vilkuilee mitä markkinoilla tapahtuu, onko tullut mielenkiintoista makrodataa tai uutisia yms.

Päivien sisältö vaihtelee paljon riippuen mikä viikonpäivä on kyseessä, mutta optimitilanteessa aikataulun pyrin pitämään hyvin selkeänä.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Sijoittaminen minulla on hyvin spesifioitu tiettyyn markkinaan, kellonaikaan ja tyyliin. Käyn kauppaa pääsääntöisesti USA:n pörssin avauksessa indeksifutuureilla, ja kaupat ovat pääsääntöisesti nopeita skalppauksia (positiot avataan ja suljetaan usein sekunneissa / muutamissa minuuteissa). Tämä mahdollistaa sen, että varsinainen kaupankäynti vie vain pienen hetken päivästä, jolloin aikaa jää muuhunkin. Välistä tulee otettua myös hieman pidempiä päivätreidejä, jotka voivat kestää useita tuntejakin, mutta näitä selkeästi vähemmän. Myös swing-treidaamista tulee tehtyä. Treidaamisen ja treidisalkkujen lisäksi löytyy myös pitkäaikaisia sijoituksia muista salkuista. Pääfokus on kuitenkin treidaamisessa.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Itse varsinaisesti lähti sijoittamisen maailmaan hieman enemmän mukaan, kun pääsi kesätöihin ja sieltä alkoi säästöjä kertymään. Tällöin sijoitukset menivät johonkin normaaleihin pankin indeksirahastoihin ja niitä seuraili aika tarkkaan. Joskus noin vuonna 2014 vastaan tuli treidaaminen, joka herätti paljon mielenkiintoa ja tuntui heti, että tuohon minäkin haluan keskittyä. Asiaa ehti tutkimaan ja pikkuisen kokeilemaan muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen vuonna 2016 treidaamista alkoi ottamaan enemmän tosissaan / aktiivisemmin. Tuohon aikaan tietoa oli kuitenkin suhteellisen vähän verraten nykypäivään. Siitä asti markkinoilla on oltu hyvin aktiivisesti mukana treidaten useita eri kohde-etuuksia ja omaisuusluokkia.

7. Miltä salkkusi näyttää juuri nyt? Mitkä kaksi osaketta ovat olleet kauiten salkussasi ja millä perusteilla ne ovat siellä?

Treidisalkut pysyvät suurimman osan ajasta käteisenä, koska positiot sulkee aina saman päivän aikana poislukien swingeihin suunnattu salkku. Pitkäaikaisiin sijoituksiin suunnatuista salkuista löytyy suurimmaksi osaksi eri indeksirahastoja ja ETF:iä, eikä yksittäisiä osakkeita tällä hetkellä juuri paljoa ole pitkissä salkuissa. Osakkeista pääfokuksena voi ehkä kuitenkin nostaa teknologiaosakkeet, joita aktiivisemmin seuraa ja joita käyttää esimerkiksi swingeihin melko paljon.

8. Millainen treidaaja olet?

Treidaus ja siihen liittyvät asiat ovat hyvin spesifioitu tiettyyn markkinaan, kellonaikaan ja tyyliin. Tämä selkeyttää koko treidausprosessia ja treidaamisesta saa myös järjestelmällistä. Pyrin myös kehittymään aiheessa jatkuvasti lisää eri osa-alueilla.

9. Mikä on suurin muutos olla treidaajana “vanhaan” nähden, kun vaihdoit tammikuusta alkaen päätoimiseksi treidaajaksi?

Suurin muutos on varmasti enemmän psykologisella tasolla, kun normaalia kuukausittaista palkkatuloa ei enää ole ollut. Toisaalta aikaa on vapautunut todella paljon, joka on mahdollistanut suuremman panostuksen treidaamiseen sekä siihen liittyviin asioihin.

10. Miten käytät teknistä analyysia treidaamisessa? Missä roolissa treidaamisessa on fundamenttianalyysit ja makrotalous sekä siihen liittyvät uutisoinnit, vai ovatko mitenkään missään roolissa?

Treidaamista aloittaessa ja ensimmäisinä vuosina keskityin hyvin puhtaasti vain tekniseen analyysiin, mutta nykyisin hyödynnän teknisen analyysin lisäksi esimerkiksi myös fundamenttianalyysia ja makrotalouden lukuja käytännössä päivittäin. Seuraan tarkasti esimerkiksi eri makrotalouden lukuja, uutisointia ja tulosjulkistuksia, jotka voivat vaikuttaa markkinaliikkeisiin. Käytännön tasolla kaupat kuitenkin toteutetaan puhtaasti teknisen analyysin avulla. Fundamenttianalyysi ja makrodata voi antaa kuitenkin näkemystä siihen, mihin suuntaan treidejä kannattaa mahdollisesti ottaa.

11. Kerro Treidaushuoneen tarina, alkuhetkistä tähän hetkeen.

Idea lähti puhtaasti liikkeelle siitä, että toivoin löytäväni henkilöitä, joiden kanssa pääsisi keskustelemaan enemmän treidaamisesta ja markkinoista. Kaveripiirissä oli vain muutama henkilö, joiden kanssa yleensä puhuttiin sijoittamisesta ja markkinoista. Graafeja katseli ja kauppaa kävi melkein päivittäin, ja useimmiten se on yksin vähän “tylsää”, kun aiheesta ei pääse keskustelemaan niin syvällisesti muiden kanssa. Tavoitteena alkuun oli, jos löytyisi vaikka parikymmentä ihmistä, joiden kanssa voisi vaihtaa ajatuksia markkinoista. Homma kuitenkin kasvoi nopeasti ja ihmiset alkoivat löytämään luomani Discord-serverin, mikä oli positiivinen yllätys. Olin itse käynyt vastaavanlaisissa ulkomaisissa ryhmissä, mutta en Suomesta löytänyt oikein mitään vastaavanlaista ryhmää, mikä puhtaasti keskittyisi treidaamiseen ja aktiiviseen kaupankäyntiin. Tuolloin ei ainakaan mikään avoin ryhmä tai yhteisö ollut isommin esillä eri kanavissa, mikä olisi itselle tullut vastaan. Aloin tuolloin myös kirjoittelemaan omaa blogia.

Nimen Treidaushuone keksin ihan lennosta, sillä ajatuksella, että samalla nimellä olisi myös helppo laittaa ihan fyysinen treidaustoimisto pystyyn. Fyysistä treidaustoimistoa olin jo melkein perustamassa, mutta elämäntilanteen muutos sitten lykkäsi projektia ainakin joksikin aikaa eteenpäin. Fyysiseen treidaustoimistoon tuli myös silloin 3D-suunnitelmatkin tehtyä. Vaikka tuo projekti lykkääntyi, jäi nimi kuitenkin siitä.

Kun yhteisöön alkoi tulemaan lisää väkeä ja aihe selkeästi herätti kiinnostusta, aloin miettimään enemmän miten alaa saisi nostettua lisää esille Suomessa ja tietoisuus treidaamisesta kasvaisi. Aloin siitä sitten kehittämään yhteisöä ja muuta toimintaa pikkuhiljaa eteenpäin mm. tapahtumien, verkkokurssien, koulutusten, yhteistöiden ja puhujakeikkojen kautta. Oma treidaustyyli ja treidaaminen vie loppujen lopuksi hyvin vähän aikaa päivästä, joten kaikki muu oheistoiminta aiheen parissa on mukavaa tekemistä. Olen myös aina ollut yrittäjähenkinen, ja tykkään, että on aina joku projekti menossa ja jotain pääsee kehittämään eteenpäin.

12. Miksi kannattaa liittyä Treidaushuone.comin yhteisöön? Saa mainostaa. :slight_smile:

Yhteisö on alkuajoista kehittynyt todella paljon eteenpäin, ja väittäisin, että Suomesta ei vastaavaa sisältöä saa mistään muualta yhtä helposti. Nykyisin me ylläpidetään yhdessä Kristian Kannuksen kanssa yhteisöä ja tarjotaan siellä äärimmäisen arvokasta sisältöä. Yhteisössä pidetään esimerkiksi joka viikko useampi livestriimi, tarjotaan viikoittain suodatetut makro- ja tuloskalenterit, näytetään toteutuneita treidejä melkein reaaliajassa sekä paljon muuta. Yhteisö ei toimi siis pelkästään keskustelufoorumina, vaan siellä pääsee myös oppimaan uutta sekä saa paljon oleellista informaatiota omaan tekemiseen.

13. Olen kuullut, että aidosti treidaamisella itsensä Suomessa aidosti elättää vain kymmenet ihmiset. Onko treidaus kuin pokeri, jossa vain pieni promille pärjää ja hyötyy siitä rahallisesti?

Suurin osa treidaajista häviää rahaa markkinoilla, ja vain pieni osa sillä pystyy tekemään tuottoa pitkällä aikavälillä. Käytännössähän treidaamisessa pelataan todennäköisyyksillä ja riskienhallinnalla, vähän samaan tapaan, kuin pokerissa. Treidaamiselle ei välttämättä myöskään anneta sen vaatimaa panostusta ja aikaa, jota se vaatii. Treidaamista olen verrannut monesti huippu-urheiluun tai johonkin vaativaan tutkintoon / ammattiin. Jos haluat esimerkiksi urheilla ammattilaistasolla, joudut tekemään töitä useita vuosia tai vuosikymmeniä, että voit pärjätä ja mahdollisesti menestyä. Treidaaminen ei poikkea tästä lainkaan. Menestyvään treidaamiseen pääseminen vie usein useita vuosia, eikä se tapahdu hetkessä.

Suomesta varmasti löytyy hyvin menestyneitä treidaajia, mutta harmillisen pieni osa on esillä eri kanavissa varsinkaan omalla nimellä. Monet haluavat pysyä anonyymeina, mikä on täysin ymmärrettävää. Suomessa raha on kuitenkin omanlainen tabu, ja jonkun toisen menestystä usein katsotaan vähän huonolla lähestymistavalla.

14. Mitkä ovat sinun vahvuutesi treidaajana? Mikä on suurin kehittämisen kohteesi treidaajana?

Vahvuutena varmasti oma spesifi treidaustyyli, joka on hioutunut nykyisekseen kaikkien näiden vuosien aikana. Kehittymisen kohteet varmasti keskittyy eniten ihmismieleen ja psykologiaan, näissä kun kukaan ei ikinä ole siinä pisteessä, että ei olisi uutta opittavaa.

15. Mitä tämän päivän Juho sanoisi nyt juuri sijoittamisen aloittaneelle Juholle?

Käytä aikaa opiskeluun ja tee selkeä suunnitelma, mitä sijoittamiselta haet.

16. Millaisia strategioita käytät riskienhallinnassa, ja miten varmistat, että riski pysyy hallinnassa myös markkinoiden epävakaissa tilanteissa?

Treidaamisessa varmasti oleellisin on stop-loss -toimeksianto, eli sijoitus sulkeutuu automaattisesti tappiolla tietyssä hinnassa. Näin vältytään suuremmilta tappioilta. Myös positiokoot huomioin markkinatilanteen ja omien sääntöjen mukaan. Merkittävänä riskienhallinnan työkaluna hyödynnän myös psykologiaa sekä tietynlaisen markkinaliikkeen tunnistamista = milloin minun kannattaa olla markkinoilla ja milloin poissa. Tiivistetysti siis hyvin selkeät säännöt, jotka auttavat riskienhallinnassa.

17. Miten hallitset tunteesi treidaamisessa? Miten harjoitat sijoituspsykologiaa, vai harjoitatko mitenkään?

Kun aktiivista kauppaa on käynyt pitkään, oppii omaa käytöstä, tunnetiloja ja toimintatapoja tunnistamaan. Näiden tunnistaminen on auttanut kaupankäynnin psykologisessa puolessa, ja nykyisin tietyt tunnetilat pystyy hyvin nopeasti tunnistamaan, jonka seurauksena tehdään tarvittavia toimenpiteitä, esimerkiksi treidaaminen lopetetaan päivältä tai ei edes mennä katsomaan graafeja. Omat säännöt ja päivittäinen “checklist” myös auttaa psykologiseen puoleen ja tunteiden tunnistamiseen sekä hallintaan. Psykologista puolta tulee harjoitettua aktiivisesti viikkotasolla esimerkiksi siten, että käy läpi päivien aikana olleita tunteita ja voiko sieltä huomioida jotain. Vuosien aikana on myös tullut erinäistä tietoa luettua aiheesta ja joitain valmennuksiakin käyty.

18. Millaisia erilaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisen osalta? Onko esimerkiksi euromääräisiä tavoitteita?

Tavoitteena tietenkin kasvattaa varallisuutta sijoitustoiminnan kautta. Tiettyjä euromääräisiä tavoitteita ei ole.

19. Alokas on onneton osakepoimija, kannattaisiko Alokkaan tutustua enemmän teknisen analyysin ja treidaamisen maailmaan?

Vaikka tekninen analyysi usein liitetään hyvin aktiiviseen kaupankäyntiin, voi siitä myös saada hyötyä pidempiaikaisiin sijoituksiin ja esimerkiksi fundamenttianalyysin tueksi. Jos osaa hyödyntää vaikka teknisen analyysin perusteita, voi se antaa paljon lisätietoa esimerkiksi kokonaismarkkinan suunnasta, auttaa ostojen sekä myyntien ajoittamisessa ja niin edelleen. Jos tekninen analyysi ja treidaaminen kuulostaa sekä vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, kannattaa asiaan ehdottomasti perehtyä lisää. Uuden oppiminen ei ole ikinä huono asia. Tärkeää on kuitenkin, että aiheeseen on valmis panostamaan ja mielenkiintoa löytyy opiskeluun.

20. Mistä haluat kiittää suomalaista sijoittajayhteisöä?

Edellisten vuosien aikana yleisesti sijoittaminen ja mielenkiinto sijoittamista kohtaan on positiivisesti kasvanut. Tämä on todella hieno juttu! 10 vuotta sitten tilanne oli selkeästi toinen, eikä sijoittaminen ollut ehkä niin trendikästä. Nykyisin sijoittamisesta puhutaan enemmän ja sisältöä löytyy todella paljon. Tämä on kokonaisuudessaan hyvin positiivista oli sitten millainen sijoittaja tahansa. Itsekin pyrin omalla toiminnalla sijoittamista ja erityisesti treidaamista nostamaan Suomessa enemmän esille, jotta tietoisuus kasvaisi tulevaisuudessakin.


Kiitoksia Juho mahtavista vastauksista! :slight_smile:

Miksi tehdä asiat hankalasti ja hassusti kuin Alokas, kun voisi tehdä fiksummin ja loogisesti (kuten Juho)? Tätä mietin joka päivä. :smiley:

Lukiessa Juhon ja muiden fiksujen haastatteluja, niin aika usein vastaukset ovat hyvin ymmärrettäviä ja ymmärtää entistä paremmin ettei mitään oikotietä onneen ei ole. Peiliin katsominen on joskus ikävää ja on mukava olla omassa kuplassa, mutta ehkä itsetutkiskelu sekä rehellinen järjestelmällinen perustekeminen (opiskelu ja muu touhu) vie jatkuvasti eteenpäin huomaamattaan.

Turha sitä on nöyristellä, mutta perusteeton itsevarmuus ja pesserivisseröinti tuntuu olevan monen sinällään oikein fiksun kaverin esteenä isommassa menestymisessä, mutta niin on myös monilla turha vaatimattomuuskin. Toisaalta tarvitseeko sitä erityisesti edes menestyä isosti ja toiseksi onhan elämässä menestymisen osa-alueita erilaisia. Monesti menestymisestä ja ahkeruudesta puhutaan ehkä työuran osalta, mutta jos esim. ahkeruutta katsotaan vähän laajemmin, miten ahkerasti pitää huolta läheisistään ja ystävistään, omasta fyysisestä sekä henkisestä terveydestään jnejne., niin näyttäytyyköhän joku aiemmin ahkeralta vaikuttanut vähän laiskana ja päinvastoin. :thinking:

Haastattelujen(kin) myötä olen oppinut, että itselläni on monilla elämän osa-alueilla ihan perusasioissa paljon opittavaa, joten ehkä niihin olisi hyvä keskittyä ennen kuin lähden hienostelemalla hienosäätämään. :smiley:

Niin ja Juholla on Äxässä tätä kirjoittaessa 626 seuraajaa, niitä pitäisi olla paljon enemmän. Laitattehan Juhon tilin seurantaan: x.com

Kiitos ja mukavaa viikonloppua! :slight_smile:

45 tykkäystä