Alokas haastattelee

Seuraava haastateltava on foorumilainen, mutta sitä seuraavaksi on todennäköisesti vuorossa joku indeläinen.

Muutamat pohtivat edelleen suostuvatko haastateltavaksi ja olen saanut vain hyviä ideoita sekä ajatuksia mm. ketä voisin pyytää haastateltavaksi. Kaikkia ideoita en ole pääse valitettavasti toteuttamaan ja kaikkia en voi saada haastateltavaksi, jos ovat, vaikka ystävällisesti kieltäytyneet. :slight_smile:

Yleensä nykyään suunnittelen haastatteluja arki-iltoina ja -öinä sekä viikonloppuisin, jotta voin miettiä niitä rauhassa. Tänään juuri lähti yhdet kysymykset eteenpäin.

Tässä tämän vuoden haastattelut, joista ensimmäinen julkaistiin 10.10.

Kannattaa lukea ihan jokainen haastattelu tarkkaan läpi. Kiitos! :champagne:

40 tykkäystä

Perjantaina 6.1.2023 julkaistaan seuraava haastattelu, eli vuoden ensimmäinen. :slight_smile:

Itselleni tulee tästä seuraavasta haastateltavasta aina mieleen monipuolinen sijoitusammattilainen, joka on mielestäni erinomainen useammalla eri osa-alueella. Luulen, että hän kykenee aika hyvin sijoittamisessa sopivasti hallitsemaan tunteitaan sekä katsomaan sijoituskohteita eri näkökulmista.

Contrafunin tapaan hän on vaatimaton ja arvostettu foorumilainen, jonka kirjoituksia kannattaa lukea tarkkaan ajatuksella.

Uusi vuosi on alkanut, mutta en ole vielä uskaltanut vilkaista salkkuuni. Toivotan kaikille oikein hyvää alkanutta sijoitusvuotta! :slight_smile:

Stock Market GIFs | Tenor

24 tykkäystä

15. LEXUS

Lexuksen kirjoituksia tulee luettua aina tietyllä vakavuudella, sillä hän kirjoittaa aina hyvin sijoitussisältörikasta tekstiä. Siksikin hänen tekstejä tulee luettua hieman tarkemmin, koska tietää hänellä olevan monipuolista osaamista, kokemusta ja tietämystä, mitä hyvin harvalla on. Tyyppinä hän on vaatimaton ja mukava kaveri, jolla on paljon annettavaa Foorumille.

Hänen työ- ja sijoittamiskokemuksensa varmasti avittavat häntä eteenpäin sekä se, miten järkevästi hän osaa suhtautua asioihin. Useat fiksutkin sijoittajat helposti ja yllättävän näkyvästikin välillä menevät tunteidensa vallassa, mutta lukemani+mielikuvien perusteella Lexus osaa suhtautua asioihin sopivan viileästi sekä tarkastella asioita eri näkökulmista.

Vähemmän Foorumia lukevalle Lexus saattaa näyttää nopeasti katsottuna sijoittajalta, joka on liian innostunut Nokiasta ja vain tylsistä boomeriosakkeista, mutta tämä mielikuva on väärä. Sanoisin, että hän on varmasti yksi Foorumin monipuolisimmista sijoittajaosaajista ja mielestäni hänessä on paljon ominaisuuksia, joista ihan jokainen voi ottaa oppia. Kova kaveri. :slight_smile:


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen lähes 40-vuotias ammatikseni sijoittamista tekevä perheen isä. Perhe on tärkein, sijoittaminen on minulle intohimo ja ilman urheilua hyppisin seinille. Tykkään älykkäästä keskustelusta, mutta ei kaiken tarvitse olla liian sivistynyttä.

image

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Kuusivuotiaana minulla oli kausikortti Rukalle, nuorempana asuin Pohjois-Suomessa.
Olen tehnyt graduni yhdelle suurelle kotimaiselle finanssiryhmälle.
En ole koskaan sijoittanut virtuaalivaluuttoihin.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Urheilu kaikessa muodossaan. Nykyisin kuntoilen liian yksipuolisesti enimmäkseen käyden kuntosalilla. Nuorempana kilpaurheilin jalkapallossa ja tenniksessä. Silloin tällöin käyn myös lenkillä, hiihtämässä, koripalloa tai vaikkapa sulkapalloa pelailemassa. Liikun mielelläni myös luonnossa. Iltaisin tykkään rentoutua katsoen erilaisia sarjoja – viimeisimmät ovat olleet kotimaiset Musta valo ja Kaikki synnit.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Heräilen aamulla yleensä noin klo 7.15 ja vien lapset kouluun. Jos lasten koulu alkaa klo 8.15, usein menen sen jälkeen kuntosalille. Hieman yhdeksän jälkeen, tai ainakin ennen markkinoiden avautumista, olen jo koneen äärellä tekemässä töitä. Työni on pääasiassa sijoittamista, mutta ei pelkästään. Jos en ole käynyt aamulla salilla, saatan mennä sinne iltapäivällä klo 12-14 välisenä aikana, mikäli markkinat ovat rauhalliset – kuten usein ovat tuohon aikaan. Iltapäivällä jatkan työskentelyä ja usein olen kotona, kun lapset pääsevät koulusta. Tällä hetkellä työskentelen siis enimmäkseen kotoa käsin. Ilta meneekin sitten ruokaa tehdessä, lapsia vieden harrastuksiin ja telkkarisarjoja katsoen ja niin edelleen. Elämäni on siis normaalia lapsiperhearkea, johon pyrin sisällyttämään myös omat kuntoilut.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

En varmastikaan ole kaikista älykkäin tai tietävin, mutta vahvuuteni on kokonaisuuksien hahmottaminen ja kohtuullisen monipuolinen tieto-taitotaso. Lisäksi uskallan olla rohkea silloin kun monia muita jännittää. Joskus puolestaan olen näkemyksissäni liian ajoissa, kun odotan markkinoiden liikkeissä käännettä.

Sijoitan pääosin – myös lyhytaikaisesti – yhtiöihin, joihin uskon myös pitkällä aikavälillä, ja joiden liiketoimintaa tunnen riittävästi. Suurimmat virheeni sijoittajana ovat tapahtuneet silloin kun en ole noudattanut tätä sääntöä. En todellakaan tykkää virheistä ja olen itselleni ankara, mutta uskon oppivani virheistä.

En ehkä lähtisi lokeroimaan itseäni arvosijoittajaksi, mutta kovin helpolla en lähde kasvuhullutuksiin mukaan. Nyt kasvuyhtiöiden kovan laskun myötä olen tehnyt pienempiä sijoituksia myös tähän kategoriaan.

Lyhyesti siis melko analyyttinen ja monipuolinen, rauhallinen sekä rohkea.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olen ollut onnekas siinä mielessä, että ensimmäiset sijoitukseni olen saanut jo muutaman vuoden ikäisenä. Isäni kautta olen oppinut perusasioita jo hyvin pienenä, ja minulla on jo silloin ollut kiinnostusta sijoittamiseen. Kauppakorkeakoulussa tutkin melko paljon osakkeisiin ja korkoihin liittyviä asioita, ja tämän jälkeen olen työurallani toiminut varainhoitajana, pankin oman korkosalkun hoitajana sekä osakemeklarina ja strukturoitujen sijoitustuotteiden ”suunnittelijana” ja myyjänä. Nykyään työnkuvani on sijoittamista ilman että asiakkaita tarvitsee miettiä.

Olen tavalla tai toisella ollut tekemässä osakesijoituksia noin 30 vuoden ajan. Korkosijoitukset olivat vahvasti läsnä reilut 10 vuotta sitten, mutta ei enää nykyään.

7. Kertoisitko miltä salkkusi näyttää hetkellä ja mitkä ovat suurimpia omistuksiasi sekä millaisella painolla?

Ei niin yllättäen Nokia on salkun suurin sijoitus, ja sen paino on liian suuri – myönnettäköön että hieman yli 30 %. En kuitenkaan suosittele muita tekemään samoin. Olen intensiivisesti seurannut kaikkea yhtiöön liittyvää, ja ennen suurempaa realisointia haluan saada osakkeista jotakuinkin ”reilun hinnan”. Koen että tällä hetkellä Nokia -sijoittajan on kuitenkin melko helppo hengittää – yhtiö on hyvässä kunnossa. Ericssoniin olen myös sijoittanut - reilun 6 %:n painolla.

Joulukuun aikana olen lisännyt melko reilusti mm. Telian, YIT:n ja Wärtsilän sijoituksia – noiden paino salkussa on kunkin osalta yli 5 %. Caverionista myin vastaavan osuuden pois jokunen viikko sitten ostotarjouksen jälkeen. Muita ihan ok kokoisia sijoituksia ovat mm. Vety ETF, Puuilo, Lassila&Tikanoja, Teleste, Bittium ja Exel.

Salkun hajautus on lukumääräisesti liian suuri, sillä sijoituksia on noin 30 eri yhtiöön. Tavoitteeni on, että kuluvan vuoden aikana pienennän tätä hajautusta. Toivottavasti pienennän myös Nokian painoa.

Salkussa on pidempiaikaisia sijoituksia noin puolet, ja puolet on lyhytaikaisempia. Teen päivittäin kauppaa, ja jokaisena päivänä pyrin realisoimaan voittoa. Tällä hetkellä käteisen määrä on pieni noin 10 %, ja tämä myös kuvastaa sitä, että hieman vaikeasta maailmakuvasta riippumatta olen kohtuullisen optimistinen osakemarkkinoiden suhteen – ainakin juuri nyt. En lähde spekuloimaan sen enempää mustilla joutsenilla, mutta tarvittaessa muutan näkemystäni hyvin nopeasti.

8. Koska ostit viimeksi Nokiaa ja miksi? Koska myit Nokiaa ja miksi?

Ostin suoraa osaketta pienen erän lisää lokakuun loppupuolella, sillä alta 4,30 €:n lasku oli mennyt fundamentaalisin perustein ”aivan liian” pitkälle. Tätä päätöstä tuki myös teknisen analyysin näkemykseni. Edellisen kerran olen pienen erän myynyt, näköjään, joulukuussa 2021 eli noin vuosi sitten. Kokonaisuuden kannalta tämä myynti oli kuitenkin pienehkö. Tuolloinkaan noin 5,60 €:n hintaisena osake ei ollut mielestäni vielä ”reilun hintainen”, mutta hiukan joka tapauksessa realisoin hieman voittoa. Jonkin verran teen pientä tasapainotusta, kun kurssi nousee enemmän tai laskee enemmän. Tällä hetkellä suunnittelen tekeväni tasapainotusta myynnin muodossa vasta noin 6 €:n tasolla.

Olen tehnyt säännöllisesti kauppaa myös Nokian viputuotteilla. Tällä hetkellä bull -positio on melko suuri sillä myyntejä en ole tehnyt syyskuun alun jälkeen. Tätä sertifikaattipositiota en laskenut yllä olevaan Nokia -positioon. Mutta varoituksen sana näistä viputuotteista – niissä polttaa näppinsä todella helposti.

Nokian osalta minusta välillä tuntuu, että tiedän tavallaan fundamentista ”liikaa” ja se jo tavallaan vaikeuttaa varsinkin myyntipäätöksien tekemistä – yhtiöön tai osakkeeseen ei pidä tykästyä liikaa. Suurimman yksittäisen tuottoni olen tehnyt Nokian viputuotteella, mutta päivittäin pyrin tekemään tulosta muilla osakkeilla.

9. Olet kirjoittanut tähän uudempaan Nokia -ketjuun noin 1700 viestiä, mikä saa sinut kiinnostumaan ja kirjoittelemaan noin paljon juuri Nokiasta?

Kuten paljastin, olen sijoittanut Nokiaan suhteellisesti paljon rahaa, ja näin yhtiöön liittyvillä asioilla on minulle hyvin paljon merkitystä. Haluan Nokian suhteen kaivaa kaiken mahdollisen esille ja varsinkin yritän etsiä negatiivisia signaaleja – en jätä kiviä kääntämättä. Joskus tulevaisuudessa on mahdollista, että huomioni kiinnittyy yhtä suurella innolla johonkin toiseen osakkeeseen, mutta uudestaan en prosentuaalisesti tule tällaista riskipositiota kasvattamaan yhteenkään osakkeeseen.

Olen vuosien varrella oppinut tuntemaan myös muutaman Nokia -analyytikon – tästä ei ainakaan ole haittaa omalle Nokia -kiinnostukselleni. Sen verran kehun itseäni että oma näkemykseni on ollut hyvin oikean suuntainen yhtiön tilasta ja vuotuisesta tuloksenteosta, mutta samaan aikaan olen odottanut, että parantunut tilanne olisi heijastunut enemmän myös osakkeen hinnoitteluun. Sitten siis rauhoitun kun osake saavuttaa ansaitsemansa tason. ;D

10. Olet aivan selvästi ammattilainen sijoittamisen suhteen. Profiilissakin lukee, että olet entinen varainhoitaja & meklari. Mitkä ovat olleet suurimpia hyötyjä, mitä olet saanut työtaustasi ajattelen nimenomaan sijoittamista?

Työtaustastani johtuen minulla on mielestäni hyvä käsitys miten markkinat toimivat. Toisaalta olen nähnyt melko läheltä miten esimerkiksi isot markkinatoimijat kuten eläkeyhtiöt sijoittavat, ja millainen vaikutus toimeksiannoilla voi olla hinnoitteluun, ja ennen kaikkea lyhyellä aikavälillä. Toisaalta olen myös nähnyt, ettei esimerkiksi meklareilla ole sen suurempaa viisautta asioiden suhteen – usein ego on vaan suoraan sanottuna paisunut suureksi. Ehkäpä suurimpana tekijänä työtaustani antaa luottamusta ja rauhaa omia toimia kohtaan – kun on nähnyt paljon, ei hätkähdä pienestä.

11. Miten poimit osakkeet salkkuusi, onko sinulla siihen jonkinlainen vakioprosessi osakepoiminnassa?

Yleensä innostun jostain osakkeesta sen teknisen kuvan takia. Itselläni on noin 50-60 osakkeen listaus jota silmäilen säännöllisesti, ja tässä listauksessa on enimmäkseen sellaisia yhtiöitä joihin uskon pidemmällä aikavälillä. Tämä foorumi ja sen käyttäjät ovat olleet isossa asemassa sen suhteen mitä uusia yhtiöitä valitsen listalle. On helpottavaa, kun itsellä ei tarvitse kaivaa kaikkea tietoa ja ideoita.

12. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitä sijoittamisessa, jos Inderesiä tai tätä Foorumia ei saa ollenkaan mainita? Onko sinulla vinkata jotain tietolähdettä, jota harvempi täällä käyttää?

Minulle tärkeä lähde ovat myös useat ihmiset joita tunnen ja jotka toimivat sijoittamisen parissa. Ja edelleen yksi tärkein keskustelukumppani on oma isäni jolla on jäätävän kova yleinen näkemys taloudesta ja eri yrityksistä – välttämättä hän ei kuitenkaan ole ajoittamisen mestari, vaan hyvä yleinen sparraaja. Pahoittelut häntä en voi antaa tietolähteeksi muille.

Muuten Infrontin kaupankäyntipäätteeni on tietolähteenäni. Investing.com on oivallinen apu työnteossa ihan ilmaisversionakin. Tämän lisäksi twitter toimii köyhän miehen blommana, kun seuraa sopivia nimimerkkejä. Nämä eivät valitettavasti olleet kovin yllättäviä tai harvojen käytössä olevia. Sorry.

13. Nokia ja monet muut yhtiöt ovat jo median ja lukuisten eri analyytikoiden todella tarkassa seurannassa, eli ne pitäisivät olla tarkkaan perattuja läpi, mitä tällaisista yhtiöistä itse tutkimalla voi enää saada irti extraa?

Nokia on ollut siinä mielessä turhauttava yhtiö, että sen osakekurssilla ja analyytikoiden näkemyksellä on ollut kohtuullisen heikko korrelaatio keskenään viimeiseen 1,5 vuoden ajan. Tällä hetkellä analyytikoiden konsensus on tavoitehinnan osalta lähes 40 % nykykurssia korkeammalla tasolla.

Vuoden 2020 alkupuolella monet analyytikot olivat vielä liian pessimistisiä yhtiön käänteen suhteen, ja kun itsellä oli vahvahko näkemys odotuksia nopeammasta kehityksestä, tarjosi tämä mielestäni hyvän sijoittamisen mahdollisuuden. Mutta katin kontit, sijoittajille tarjotaan edelleen mahdollisuus lähteä omistajaksi jotakuinkin samalla hinnalla. Tämä hieman ärsyttää, ettei tämä oikea näkemys tuonut palkintoa. Jokin tekijä on siis edelleen rajoittanut Nokian osakekurssin nousua.

Myös analyytikot ovat ihmisiä ja saattavat olla väärässä, eli periaatteessa aina kannattaa itsellä muodostaa mielipide ja kaivaa asioita. Koen etteivät analyytikot esimerkiksi Nokian suhteen haarukoineet riittävästi mitä SoC -kehitys voisi tarkoittaa tulosmielessä. Lisäksi varsinkin pitkäaikainen sijoittaja voi hyötyä siitä, että analyytikoiden tarkasteluperiodi tavoitehintoineen on melko lyhyt. Taidan olla hieman masokisti, ja yleisesti ottaen tykkään yrittää etsiä potentiaalisia käänneyhtiöitä.

14. Kerro kolmellakymmennellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

-Nokia. Nykyiseen markkinatilanteeseen yhtiö sopii kuin nenä päähän. Operaattorit ja muut yhtiöt joutuvat investoimaan verkkoihin, eli tulevaisuuteensa. Ja nykyisessä nousevien korkojen ja kovan inflaation ympäristössä on myönteisenä seikkajana se, että ostajina toimivat yritykset eivätkä yksittäiset kuluttajat.

-Nokian Renkaat. Pitkään salkkuun tätä pitäisi ostaa. Vaikka lyhyemmällä aikavälillä turbulenssia riittää, uskon että yhtiön osalta ongelmat vielä väistyvät. Suhtaudun myönteisesti Romanian investointipäätökseen – vielä kun Venäjältä saataisiin rahaa pois. Mielestäni yhtiöllä on hyvä toimitusjohtaja.

-Nordea. Korkokate nousee ja yhtiö on kiinnittänyt paljon huomiota luottoriskisalkkuunsa, joten en usko että sieltä pulpahtaa suurempia luurankoja. Finanssimarkkinoiden potentiaalinen myllerrys on luonnollisesti vaakakupin toisella puolella. Asioiden mennessä suotuisasti, kuten on todennäköistä, nousee Nordean tuloksentekokyky vielä huomattavasti.

15. Kuinka paljon ja miten käytät sijoittamisessa teknistä analyysia?

En valitse sijoituskohteita teknisen analyysin perusteella, mutta yhtään sijoituspäätöstä en toteuta ilman teknistä analyysiä. Eli ajoittamisen kannalta tällä on itselle suuri merkitys. Itse olen todennut että teknisellä analyysillä on merkitystä, ja siksi se on oleellinen osa omia sijoittamisen rutiineja.

Tykkään katsoa trendejä, ja sitä kautta hahmotan itselleni potentiaalisia skenaarioita. Trendianalyysi ei ole kuitenkaan aukoton, joten tutkin myös mm. päivä- ja viikkotason pohjia ja huippuja (alempia tai korkeampia). Yritän löytää mm. pohjilta IHS kuvioita ja toisaalta huipuilta HS kuvioita. Tutkin että miten RSI käyttäytyy pohja- ja huipputasoilla, ja onko siitä saatavilla signaalia tulevasta potentiaalisesta suunnasta. Jonkin verran käytän myös Elliottin aaltoteoriaa – olen huomannut että siinä on järkeä, vaikka onkin melko monimutkainen. Teen myös päivätasolla tekemään kauppaa hyödyntäen 5 min/1 h graafeja, ja käytän tuolloin valitsemiani oston ja myynnin indikaattoreita.

16. Sinun on pakko antaa salkkusi hoidettavaksi kolmeksi vuodeksi kolmelle foorumilaiselle ja kolmelle analyytikolle, kenet valitsisit ja miksi?

Auts… nyt jää mainitsematta todella monia kovia tekijöitä, ja vieläpä siitä syystä etten tunne heitä riittävästi. Pitkän salkun hoidossa haluaisin että hoitajana olisi joku joka tuntee fundamenttia hyvin, mutta mielestäni lyhyen salkun hoidossa tulisi edes jollain tasolla hyödyntää teknistä analyysiä. Minussa on aika suuri ripaus perfektionistia, joten koen ongelmallisena että joku muu hoitaisi varallisuuttani kuin itse. Mutta kun on pakko, teen valintani.

@OldFeki, arvostan hänen näkemyksiään suunnattoman paljon. Hänellä on paljon tietoa ja osaamista sekä elämänkokemusta. Olen käsityksessä, että ajattelemme usein hyvin samalla tyylillä.

@DayTraderXL, teknisen analyysin todellinen taitaja, mutta ymmärtää paljon myös fundamentista.

Kolmanteen valintaan tulee kymmenkunta nimeä mieleen, mutta valitsen @Thiebault, analyyttinen, monipuolinen, hyödyntää teknistä analyysiä… listaa voisi jatkaa.

@Olli_Koponen, olen twiittien perusteella huomannut että häneltä löytyy tietoa muutoinkin kuin seurattavista yhtiöistä. Tykkään hänen laaja-alaisesta lähestymistavastaan markkinoihin – ainakin sellaisen kuvan olen onnistunut saamaan.

@Juha_Kinnunen, on mielestäni paikkansa ansainnut ilman perusteluja.

@Atte_Riikola, teknologinen kehitys on edelleen tulevaisuuden kulmakiviä, ja Atte on oikea henkilö miettimään mitä sieltä valita. Muutoinkin pidän hänen tyylistään, myös Nokian suhteen.

17. Jos unohdetaan sijoittamisen tuottama ilo ja nautinto, niin miten olet nauttinut käytännössä niistä varoista, joita olet vuosien mittaan kerryttänyt?

En tavallaan paljoakaan. Olen tosiaan perhekeskeinen ihminen, ja minulle on tärkeintä että perheelläni on perusasiat mitä tarvitsemme. Toisaalta haluan että lapseni oppivat työnteon tärkeyden ja että rahaa tulee kuluttaa järkevästi kun se ei kasva puussa. Jonkin verran olemme kyllä matkustelleet.

18. Olet ammattilainen ja olet monella tavalla sivistynyt, mutta mitä sijoittamisen osa-aluetta haluaisit oppia erityisesti lisää?

Minun on myönnettävä etten ole lukutoukka - en vaan jaksa käydä lukemaan oopuksia sijoittamiseen liittyen. Joskus olen kyllä koulun penkillä lueskellut. Sehän olisi edelleen hyvin sivistävää ja auttaisi minua kirjoittamaan paremmin ja kommunikoimaan selkeämmin. Ehkäpä innostun joskus tästä aihealueesta uudelleen. Mutta paras sijoittaja ei ole se joka tietää eniten, vaan uskoakseni se joka tietää riittävästi ja osaa rohkeasti hyödyntää myös muiden tietoa.

Ja tässä kun olen joutunut miettimään asioita on mieleeni tullut sanonta ”Go With The Flow”. Pitäisi siis sijoittaa trendin mukaisesti, ja unohtaa pohjien kalastelu. Tässä on itsellä opittavaa – ja lähinnä henkisellä puolella.

19. Alokkaalla on haasteita oppimisen kanssa, mutta haluaa olla silti osakepoimija.Jos sinun pitäisi mainita kolme perusasiaa, mihin Alokkaan kannattaisi keskittyä, niin mitkä ne olisivat?

Henkinen hyvinvointi, joukkopsykologia ja ”järkevä” rohkeus tulivat ensimmäisenä mieleen. Sijoita vaan sillä rahamäärällä ja sen verran riskiä ottaen ettet menetä yöuniasi. Osakemarkkinoille on tyypillistä sopulikäyttäytyminen, joten joukkopsykylogian jonkin asteinen ymmärrys on ihan kiva juttu. Onkohan joukkopsykologia tähän muuten oikea termi? Toisaalta osakepoiminnassa tulee olla rohkea – jos sitä ei ole, jää kuti niin sanotusti piippuun. Usein kannattaa olla ahne, kun muut eivät uskalla olla. Ja silloin turvaa selustasi sijoittamalla ”sijoituskelpoisiin” yhtiöihin, kun täsmällinen ajoitus voi joskus mennä pieleen.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Inderesin foorumi on todella arvokas, ja luonnollisesti arvokkaaksi sen tekee käyttäjät. Foorumilla on todella suuri määrä fiksuja sijoittajia, jotka tekevät myös minusta paremman sijoittajan. Haluan ennen kaikkea kiittää hyvin asiallisesta sekä osaavasta kirjoittelusta. Iso kiitos, ja mahtavaa alkanutta vuotta 2023 kaikille!


Suuri kiitos huippufoorumilaiselle! :pray:t3:

Normaalisti erinomainen sijoittaja taitaa usein olla aika monipuolinen ja laajasti fiksu ihminen, joka kykenee hallitsemaan tunteitaan sopivissa määrin hyvien tulosten aikaansaamiseksi… mielestäni juuri Lexus on tällainen. Arvokas foorumilainen.

Hyvää loppiaista kaikille! :sun_with_face:

157 tykkäystä

Näen samaa edellisessä haastateltavassa Contrafunissa ja Lexuksessa; he ovat molemmat vaatimattomia, mutta arvokkaita sisällöntuottajia Foorumilla ja sellaisia joista molemmat kannattaa laittaa seurantaan.

Täällä on paljon erinomaisia kirjoittelijoita ja jotkut tuppaavat jäädä hieman pimentoon, mutta mielestäni usein syyttä. On hienoa, että foorumilla on paljon erilaisia aktiiveja, jotka antavat erilaista arvokasta näkökulmaa ja tietoa erilaisista sijoituskohteista tai vaikkapa makrojutuista. Sopiva kriittisyys on aina paikallaan, mutta kannattaa pitää mieli sopivasti avoimena, jotta voi kehittyä ja oppia uutta.

CF ja Lexus menevät eteenpäin tyylillä, joka kantaa pitkälle ja sijoittaminen, jos mikä on laji, jossa aika on ystävä… siksikin suosittelen lukemaan edelliset haastattelut huolella.

Kiitos kaikille lukijoille sekä tykkääjille ja mukavaa viikonloppua!:slight_smile:

34 tykkäystä

Perjantaina 13.1. julkaistaan seuraava haastattelu foorumilaisesta.

Hänestä @Johannes_Sippola on sanonut mulle ja Mikael Rautaselle:
"…hyvä esimerkki foorumilaisesta, joka on ollut minuakin pidempään yhteisössä mukana, ja tuottaa todella hyvää sisältöä Foorumille." ja Johannes jatkoi “…pohdintoja sijoittamisen eri aspekteista asiallisesti ja hyvin kattavasti niin, että niiden ymmärtämiseen ei todellakaan tarvita mitään hokkuspokkus-temppuja. Myös minun hyvä ystävä nykyään itseasiassa ihan oikeassa elämässä”
(piti vähän pätkiä lainausta, koska muuten useimmat olisivat tunnistaneet hänet heti)

Hän on muuten myös minun hyvä ystäväni oikeassa elämässä. :slight_smile:

Mukavaa maanantaita kaikille! :slight_smile:

25 tykkäystä

16. KIMI HEIKKILÄ

Nyt puhutaan kaverista, joka puhuu sijoittamisesta hyvin kansanläheisellä tavalla ja se on varmasti osasyynä, miksi hänen bloginsa (https://keskustelut.inderes.fi/t/mikset-olisi-omistaja-blogi/) on niin suosittu. Hän kuuluu mielestäni käytännönläheisten sijoittajien joukkoon, jotka pyrkivät pitämään asiat yksinkertaisina ja selkeinä. Toinen asia, mikä hänestä tulee myös nopeasti mieleen on pitkäjänteisyys, esimerkiksi Kimin kirjoituksista tulee hyvin ilmi, että aika on sijoittajan paras ystävä. Edellä mainittujen seikkojen takia suosittelen lukemaan Kimin blogia ja ajatuksia varsinkin, jos olet tuoreempi sijoittaja tai/ja jos olet sijoittaja, joka nopeilla venkslailuille tekee kivat turskat. :fish:

Kimi on mun ja Johanneksen ystävä ihan oikeasta elämästä, joten uskallan sanoa hänen olevan suoraselkäinen ihminen, joka kirjoittaa asioista avoimesti ja rehellisesti. Jos olet sijoittamisessa varsinkin itsellesi “epärehellinen” etkä suostu myöntämään virheitäsi, niin luonnollisesti et opi virheistä eikä kokemus kartu. Rehellisyys ja kauaskatseisuus ovat sellaisia syitä, miksi uskon Kimin pärjäävän sijoittamisessa erityisesti pitkässä juoksussa.

Mielestäni herra Heikkilä on sellainen sijoittamista harrastava kaveri, josta erityisesti monet aloittelijat ja turhaan hifistelyyn + fomotteluun keskittyvät sijoittajat voisivat ottaa mallia. Kimiä kannattaisi kuunnella kokeneemmatkin sijoittajat, sillä konkaritkin saattaavat kaiken hälyn ja tietopaljouden keskellä unohtaa perusasiat sekä katsoa pitkälle. Back to basics. :sunglasses:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Nimi Kimi, keväällä rikotaan kriittinen 30 vuoden iän rajapyykki. Perheeseen kuuluu vaimo sekä kaksi poikaa, joista yksi käy koulua, toinen tarhaa. Asustellaan tällä hetkellä Tampereen seudulla. Olenkin Tampereen seudulta kotoisin.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-Kun syön pihvin se saa olla rare. Medium miinuskin on ok, mutta sen yli ei saa koskaan mennä.
-Lempi tv-sarja ikinä: Band of brothers. Richard Winters :muscle:
-Olen lähes aina tykännyt täyttää sudokuja.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Rehellisesti, kyllä se kahvin lipittäminen, päiväunet ja sellainen yleinen röhnöttäminen vie usein voiton heti kun on omaa aikaa. Mutta jos mennään kiinnostuksen kohteisiin, niin lähinnä liikunta kaikessa monipuolisuudessaan; ylämäkijuoksua tms., höntsäilyä, salia, kahvakuulaa, kehonhallintaa jne. Turkkilaisen ylösnousun liikerataa harjoittelen tällä hetkellä melko intensiivisesti. Pojan kanssa tulee kaikenlaista myös kokeiltua. Salilla harjoitan ensisijaisesti liikeratoja mahdollisimman isoilla tai vaativilla liikkeillä, eli lihasmassa ei ole siis prioriteetti yksi, eikä edes kaksi. Tärkeää pysyä kunnossa.

Sitten luonnossa tulee samoiltua, liian harvoin tosin. Metsässä lumikenkäily on parasta, mutta jokainen vuodenaika luontoretkeilylle on aina erityinen. Tykkään tutkia lähiluontoa, ihmiset eivät ymmärrä minkälaisia salaisuuksia voi löytää melkein tuolta takapihalta, aina ei tarvitse matkata tuhansia kilometrejä kokemusten perässä. Kesäisin tykkään etsiä ja tutkia suomalaisia luolia, ne kiehtovat ekosysteemillään ja “omalla maailmallaan” todella paljon. Se on hauskaa kun sinne voi vaan ryömiä esim kaikkein kulahtaneimmilla farkuilla mitä kaapista löytyy, ei tarvitse ostaa mitään satojen eurojen teknisiä housuja, vaikka ymmärrän että joillekin se voi olla homman tärkein juttu. Muutenkin kammoksun kaikenlaista välineurheilua.

Ja muutenkin itseään tulee kehitettyä aina mitä erikoisimmilla tavoilla. Harjoitan mindfulness-meditaatiota pari kertaa viikossa, se selkeyttää hyvin ajatuksia. Tykkään myös kirjoitella.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Vähän riippuu, mutta usein menee niin, että viideltä ylös, foorumin tsekkaus, hammaspesu. Aamupalaksi lasi vettä, puuro, kahvia, raaka kananmuna, huikka kalanmaksaöljyä. Pyörällä töihin, kolmen pintaan joko salille ja siitä kotiin tai sitten suoraan, toisinaan lasten haun kautta. Syödään koko perhe heti kun kotiudutaan, sitten leikitään. Pikku Kakkonen klo 17 jolloin ehtii chillata, touhuta omia juttuja tai viihdyttää pienempää lasta. Sen jälkeen heti siivoilut, iltapala, iltahommat lapsille, lapset nukkumaan. Sen jälkeen ehtii itsekin tehdä jotain. Hetki ennen nukkumaanmenoa on yleensä puhelinvapaata rauhoittumista ja menen yleensä jo ysiltä itsekin nukkumaan. 8h unta.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Pyrin osakepoiminnalla sijoittamaan omistaja-arvoa luoviin yrityksiin ja olla niissä mukana pitkäaikaisena omistajana. Etsin firmoja yleensä kotimaasta ja käytän analyysejä paljon apuna. Pyrin pitämään strategiani ja toimintani markkinoilla melko yksinkertaisena. Kaikesta monimutkaisuuden illuusiosta huolimatta sijoittamisen voi pitää myös yksinkertaisena, ja usein se onkin se toimivin ratkaisu monelle, ainakin minulle. Koen nykyisen strategian sopivan hyvin nykyiseen elämäntilanteeseeni ja muutenkin itselleni.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen 2016 käytännön nollatiedolla, kun hoksasin, että voisi noille tilille kertyneille säästöillekin keksiä jotain. Marssin ihan miehenä omaan pankkiin hakemaan viisaita neuvoja ja kohta olikin säästöt jossain yhdistelmärahastossa ja parissa aktiivisessa. Hetken tutkittuani asiaa tajusin noiden rahastojen ongelmallisuuden ja siirryin sitten osakepoimintaan. Aivan aluksi se oli aikamoista alaskirjausta ja pääomien tuhoamista, mutta jossain kohtaa alkoi tulla myös onnistumisia jotka näkyivät tuottokäppyrässä, ja silloin olin myyty osakepoiminnan maailmaan.

7. Mainitse kaksi osaketta salkustasi, joihin eniten luotat ja kerro miksi. Mainitse kaksi osaketta salkustasi, joihin vähiten luotat ja kerro miksi.

Riippuu vähän periodista, mutta tällä hetkellä nukun yön parhaiten ehkä Talenomin ja Efecten kyydissä. Yhtiöt ovat luoneet arvoa ja toteuttaneet strategiaansa tähän mennessä hienosti. Jos aikaperiodi venytetään pidemmäksi, Harvia korvannee Efecten. Harvia on todellisuudessa pärjännyt tähän asti erinomaisesti, tämä saattaa unohtua toisinaan monella. Johdon kyky allokoida pääomia (toivottavasti myös jatkossa), yhtiön potentiaali ja kilpailuedut ovat edelleen kaiketi olemassa. Nämä kolme ovatkin suurimmassa painossa salkussani. Mihinkään osakkeeseen ei tosin saa liikaa/liian sokeasti luottaa, vähän pitää olla varpaillaan koko ajan. Sitten yleensä jos salkusta löytyy jokin osake johon luottamus horjuu pahasti, potkin sen melko surutta pihalle, joten aika usein salkku on suht clean sellaisista. Mutta tällä hetkellä ehkä Vincit on eniten liipasimella. Yhtiö on ollut vähän tuuliviiri mihin suuntaan se haluaa mennä, strategia on sekava ja kannattavuus on ollut pitkään laskussa. Katsotaan fuusio. Fiskars on vähän sellainen jokeri vielä, katsotaan miten heikentyvä markkina iskee siihen todellisuudessa ja miten yhtiö onnistuu kasvu- ja kannattavuustavoitteessaan. Tähän mennessä yhtiö on ihan hyvin porskuttanut.

8. Miten sinä poimit ja suodatat valtavasta osakepaljoudesta seurattavat sijoituskohteet?

Yleensä foorumia tai analyysejä selaamalla tulee vastaan joku varteenotettava sijoitus tai sitten muuten vaan pitää silmiä auki kun lukee mediaa. Esim Viisaasta rahasta on hyviä vinkkejä löytynyt tai sitten lukee vaikka jotain salkunhoitajien katsauksia tms. Omia tapoja on löytynyt ja löytyy varmaan jatkossa. Usein bongaan yhtiöstä heti kättelystä jotain mikä soittaa hälytyskelloja, joten yhtiöiden suodattaminen voi olla sikäli melko nopeatempoista, ehkä liiankin. Onneksi kaikessa ei tarvitse olla mukana, jos joku osake raketoi enkä ole mukana siinä, en välitä pätkänkään vertaa.

9. Mikä on selkein vahvuutesi sijoittajana ja mikä on selkein heikkoutesi?

Yksi selkeimmistä vahvuuksista on ehkä sellainen sitoutuneisuus ja kurinalaisuus pysyä suunnitelmissani ja strategiassa sekä pitää pää kylmänä. Strategiaa on soveliasta säätää jos tarve vaatii, mutta en lähde säätelemään sitä omin luvin ennen pitkiä neuvotteluja (itseni kanssa :smiley: ). Heikkouksia on kyllä sen verran, että helpompi olisi luetella mitä heikkouksia ei ole. Sellainen laiskuus tehdä isoja syväsukelluksia firmoihin lienee ainakin yksi pahimmista synneistäni. Aika bullero sitä tuleekin edelleen oltua että hävettää oikein välillä. Ehkäpä myös osakkeen arvonmäärityksen laskemisessa ja erityisesti tuottovaateen laskemisessa kun lähdetään esim muuttamaan riskitöntä korkoa, ja kaikessa siihen liittyvässä, olisi rutkasti parantamisen varaa. Mutta itsepähän olen vastuussa heikkouksistani.

10. Mitä viime vuoden kusetusmarkkinat ja kriisit saatana opettivat sinulle?

Olihan viime vuosi ehkä tärkein vuosi minulle sijoitusuran kannalta, koska silloin sitä oppia oli tarjolla laskumarkkinoilla. Ennen inflaation puhkeamista en todellakaan kuvitellut, mihin kaikkeen se inflaatio todellisuudessa vaikuttaakaan, ja kuinka erilailla se vaikuttaa eri toimialoihin/yrityksiin. Esim. jonkun Orthexinkin ajattelin olevan tyyliin suht hyvin inflaatiolta suojassa, heh. Usein inflaatio vaikuttaa yrityksiin negatiivisesti mutta joukossa on myös hyötyjiä. Samaten se (inflaation) dominoefekti korkojen nousuun ja sitä myöten kaikkeen, on siihen vähän enemmän hahmotusta tullut.

On tässä henkistä kanttia, salkun riskiprofiilia ja omaa riskinsietokykyäkin tullut hyvin myös testailtua. Puhtaat paperit tähän mennessä. Tärkeä ja siis hyvä vuosi ehdottomasti, tuleepahan jatkossa mietittyä tarkemmin eri skenaarioita ja hahmoteltua asioita eri tavalla kun hyppää uuden yhtiön kyytiin. Nöyräksi ja suorastaan epävarmaksi tämä selkäsauna on tehnyt omien taitojen suhteen, ja hyvä niin kai.

11. Miten seuraat talouden makrokuvioita ja miten niiden seuraaminen vaikuttaa osakepoimintoihisi?

Liian heikosti seuraan. Mariannen Makrojen kautta enimmäkseen ja joskus uutisia lukemalla. Seurailen silmämääräisesti useita indikaattoreita, esim Usan työllisyyslukuja, korko-odotuksia, ostopäälliköitä ja tietty inflaatiolukuja seurailen ehkä eniten. Niiden vaikutus osakepoimintoihin ja omaan tekemiseen on todella marginaalista, muttei toki olematonta. Osakepoiminnassa menen top-down edellä eli ostan, jos löytyy houkutteleva osake, mutta jos kovasti on makron puolella hälytysmerkkejä ilmassa, pyrin jemmaamaan vähän käteistä tilille ostojen varalta tai varautumaan edes henkisesti. Sitten esim Usan indeksirahaston merkkaus ei varsinaisesti houkuta kuumien talouslukujen (ja arvostustasojen) vuoksi, joten jotain pientä ajoittamisen poikasta siinä on?

12. Mitkä ovat lempiarvostuskertoimesi top3 ja miksi?

Tämä on väärä vastaus mutta enimmäkseen leikin kyllä p/e luvulla, usein puhtaalla sillä. Se on helppo laskea ja sitä on helppo vertailla muihin osakkeisiin, se antaa usein jonkinlaisen yleiskuvan osakkeen hinnasta. Markkina-arvo tullee toisena. Jos osake on osakekohtaisiltaan luvultaan edullisen oloinen mutta markkina-arvo lähentelee yhtiön kohdemarkkinaa, ei ole kovin mielekästä ostaa, varsinkaan jos markkina ei kasva. Markkina-arvo kuitenkin kuvaa hyvin sitä, mihin kokoluokkaan sijoittajat odottavat yhtiön kasvavan myös lukujen valossa tulevaisuudessa. Kannattaa siis joskus miettiä, onko jollain yhtiöllä realistisia mahdollisuuksia tehdä sellaista liikevaihtoa, mikä on sen nykyinen markkina-arvo. Sitten kaikista väärin vastaus :smiley: eli p/b, tykkään soveltaa sitä eritoten pääoman tuoton kanssa. Se voi hieman kertoa, minkä hinnan markkinat ovat antaneet pääomalle ja mitä tuottoa markkinat odottavat.

13. Jos Foorumia ei lasketa, mitä Inderesin materiaaleja hyödynnät eniten sijoitustoiminnassasi ja miksi?

Tietenkin analyysejä ja Vernerin Vartteja. Katsomalla säännöllisesti Vartteja pysyy melko hyvin kärryillä missä mennään markkinoiden ja talouden suhteen. Myös toimarihaastattelut ovat toisinaan kullanarvoisia, niissä on usein auennut moni asia mitä en välttämättä osarista ole osannut tulkita.

14. Sinun on pakko valita kolme analyytikkoa hoitamaan salkkuasi, kenet valitsisit ja miksi?

Paha sanoa, vaihtoehtoja on paljon. Tekisi mieli vastata @Sauli_Vilen, koska tykkään hänen itsekriittisyydestä ja perfektionistisestä (kirjoitetaankohan se noin?) luonteesta, mutta en taida omistaa mitään hänen seuraamaa yhtiötä tällä hetkellä. Lukitaan silti vastaus Sauli. Toisena voisi tulla @Rauli_Juva, hän on tehnyt objektiivisilla näkemyksillään ja ammattitaidollaan vaikutuksen minuun. Sitten ehkä @Antti_Luiro, koen että me liidetään paljon samalla aallonpituudella, hän voisi vastata salkun teknologiasektorista.

15. Mitkä ovat Inderesin Foorumilla kolme hyödyllisintä asiaa sinulle ja miksi?

Olisi helppo luetella useampikin asia. Ainakin foorumin tuoma joukkoäly, jokainen tuo jotain arvokasta, muista riippumatonta tietoa muiden saataville. Sitten varmaan nopea tiedonkulku, niistä voi usein olla jopa rahallistakin hyötyä. Ystävälliset ja kriittiset haastot yhtiöitä tai analyysejä kohtaan ovat usein myös kantaneet hedelmää.

16. Jos unohdetaan sijoittamisharrastuksen tuoma ilo ja viihde, niin mitä käytännön hyötyjä sijoittaminen on tuonut elämässäsi?

Onhan se (sijoittaminen) auttanut minua paljon ymmärtämään taloutta, sen dynamiikkaa ja sen elementtejä, joka on todella hyödyllistä jos aikoo rakentaa elämää tänne samaan yhteiskuntaan muiden ihmisten kanssa. Ei ole yhtään hukkaan heitettyä tietoa ymmärtää esimerkiksi eri toimialojen disruptiosta joka voi vaikuttaa enemmän tai vähemmän myös omaan elämään. Myös inflaatiokin koskettaa jokaista ihmistä, vaikka sen äkkiä lokeroi vain sijoittajien riesaksi. Sijoittaminen on lisäksi avannut itselläni melko hyvin silmiä esim yritysten syy-seuraussuhteissa ja miten eri yritykset yleensä toimivat, tämä on hyvä lääke kaikenlaiselle populismille. Sijoittaminen sivistää…

Henkiseltä puolelta sijoittaminen on lähes pakottanut minut “menemään itseensä” ja oppimaan pois erilaisista vääristymistä, lisäksi se on opettanut sietämään jatkuvaa epävarmuutta ja hyväksymään epäonnistumiset, joka on ihan tervettä. Myös omasta hyvinvoinnista tulee huolehdittua osiltaan siksi enemmän, jotta jaksaisi pitää sekä omasta että muiden omistuksista huolta. Ja toki sijoittaminen osaltaan motivoi pitämään myös oman talouden kassavirran positiivisena, jotta jäisi sitä pääomaa säästöön mitä voi laittaa töihin.

Niin ja onhan se sijoittamisen avulla rakennettu salkku tuonut osaltaan mielenrauhaa ja mahdollistanut/tulee mahdollistamaan asioita jne.

17. Jos saisit napin painalluksella opettaa kaikille foorumilaisille yhden asian, minkä asiat opettaisit ja miksi?

Heh, vapaus valita. Kyykky. Opettaisin tekemään jalkakyykyn 100% puhtaasti ja niin syvälle kuin suinkin, ja suostuttelisin lisäksi tekemään sitä joka päivä, edes yhden liikeradan ilman painoja. Kyykky on yksi ihmisen kolmesta perusasennoista (kaksi muuta ovat seisominen ja makaaminen, huomatkaa ei istuminen), älkää aliarvioiko sen vaikutuksia. Lähes päivittäin kun sitä harjoittaa pysyy liikkuvuus yllä eikä tarvitse vanhoina päivinä apua vessanpöntöltä nousemisessa.

18. Onko sinulla tavoitetta sijoittamisella esimerkiksi jotain euromääräisiä tai taloudelliseen riippumattomuuteen tähtääviä?

Ei juuri. Ehkä joskus käytän osan säästöistä tavalla tai toisella johonkin kodin rakentamiseen tai sellaiseen, mikä palvelee koko perhettäni. En ole koskaan ajatellut sijoittavani eläkettä varten, mutta miksei toki sitäkin varten sijoittaisi.

19. Mihin Alokkaan erityisesti kannattaisi keskittyä, jotta hänestä tuli parempi sijoittaja?

Jaa-a, paha sanoa, ehkä pitämällä sama linja kuin nytkin, silloin ei voi tapahtua kuin hyviä asioita. Mutta jos jotain uutta vinkkiä haluaa, niin sanoisin että kannattaa keskittyä sisäistämään analyysit/lukemansa jutut. Varmaan teetkin niin. Tarina tytöstä joka oppi koulussa, että hauki on kala. Hän hoki sitä koko ajan itselleen ettei unohtaisi. “Hauki on kala, hauki on kala…”. Eräänä päivänä hän käveli koulusta kotiin ja hoki itselleen samalla tätä hokemaa, kunnes kompastui kiveen, rämähti maahan ja unohti, mikä hauki on. Eli kannattaa sisäistää sen, minkä lukee, eikä vain lue sitä. Laatu korvaa määrän kaiketi tiedon hamuamisessakin.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Tämä foorumi on käytännössä ainoa "some"saitti, missä pyörin jakaen ajatuksiani, ja olen huomannut, että tämä foorumi on osoittautunutkin melko tärkeäksi minulle vuosien varrella. Olen jutellut täällä yksityisviestein lukuisten henkilöiden kanssa ja saanut jopa ystäviä täältä, tästä olen kiitollinen. Iso kiitos tsempanneille sekä niille, jotka ovat antaneet rakentavaa palautetta/korjanneet kirjoituksiani jne. Haluan olla erityisen kiitollinen jokaiselle, jotka ovat tuoneet omia isoja/pieniä tiedonmuruja tänne kaikkien jaettavaksi. Olen iloinen siitä, että jokainen omalla tavallaan kertoo rohkeasti oman näkemyksen ja ajatuksen, jos kokee sen tuovan arvoa keskusteluun, kuitenkin ottamalla toisen huomioon niin hyvin kuin mahdollista. Kiitos myös korkeatasoisesta keskustelusta. Foorumin taso onkin sen verta korkea, että aina kun luen jonkun viestin, elän oletuksessa että hän tietää tästä asiasta enemmän kuin minä. Olen oppinut ja omaksunut älyttömästi uusia asioita foorumilla ja päässyt irti omista ajatuskuplista, iso kiitos siitä. Foorumilla on hyvä henki, pidetään kiinni siitä.


Kiitokset Kimille hienoista vastauksista! :smiling_face:

Suuri osa sijoittajista tarvitsisi lisää Kimin kaltaisia tyyppejä, jotka puhuvat taviksen kielellä ja joiden tyyli kannustaa pitkäjänteisyyteen. Monet meistä unohtavat perusasiat ja lähtevät hifistelemään keskittymällä liiaksikin yksityiskohtiin, kun kannattaisi laittaa perusosaaminen kuntoon ja katse tulevaisuuteen… tällaisiakin asioita olen Kimiltä oppinut.

Jos haluatte saada perusasiat kuntoon, niin suosittelen Inderesin sijoituskoulua:Sijoituskoulu | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Onnellista viikonloppua kaikille! :cowboy_hat_face:

113 tykkäystä

Kimi on varsinkin “tavissijoittajille” helposti samaistuttava tyyppi. Onkin tärkeää, että sijoitusmaailmassa on ihmisiä joihin voi samaistua ja joista voi ottaa hyvällä tavalla mallia. Ehkä joskus ennen sijoittaminen nähtiin lähinnä pukuihmisten harrastuksena, mutta onneksi tästä tulee hiljalleen entistä enemmän koko kansan harrastus.

On mukavaa, jos saa kerrytettyä rahaa ja varallisuutta sen verran ettei tavallaan tarvitse miettiä ”raha-asioita”. En tarkoita tällä sitä, että pystyisi vain olemaan varallisuutensa kanssa tekemättä mitään, vaan sitä ettei ainakaan menettäisi yöuniaan miettiessään ”Onko minulla varaa uuteen pesukoneeseen?” tai ”Miten maksan seuraavat laskuni”. Mukava taloudellinen tilanne tuo turvaa ja mahdollistaa kivoja asioita. :smiling_face:

Kiitos palautteenantajille, kiitos haastateltaville ja kiitos kaikille tykkääjille – mukavaa viikonloppua kaikille! :man_cartwheeling:

32 tykkäystä

Seuraavaksi olisi vuorossa indeläinen ja sitten ehkä pari siitä seuraavaa olisivat foorumilaisia. :slight_smile:

Olisi tosi hienoa, jos pääsisin tänä vuonna tekemään noin 50 haastattelua. Indeläisiä ja foorumilaisia kyllä riittää. :smiley:

Rauhallista lauantai-illan jatkoa kaikille! :slight_smile:

21 tykkäystä

Perjantaina julkaisen erään analyytikon haastattelun. Jotkut ehkä mielikuviensa mukaan pitävät häntä ehkä hieman karhuisena analyytikkona, vaikka hän onkin enemminkin vain realisti.

Hän on mielestäni todella pätevä analyytikko ja hänessä varmasti arvostetaan monenlaisia asioita, kuten selkeäsanaisuutta ja kohteliasta suoruutta.

Erään indeläisen sanoin: “X on aivan huippu.” :fire:

Omasta puolestani haluan jälleen kerran todeta, että Inden analyytikot tekevät laadukasta jälkeä ja siksikin luen miltei kaikki heidän kommenttinsa ja analyysinsä. Kiitos heille! :pray:

28 tykkäystä

17. RAULI JUVA

Eipä tarvitse lukea rivien välistä, mitä tämä tyyppi oikein ajattelee, vaan sanoo sen, mitä ajatteleekin - toki asialliseen tyyliinsä. Rauli on pirun järkevä kaveri, josta huokaa itsevarmuus ja asiantuntevuus. Näistäkin em. syistä hänen raporttejaan on helppo lukea, kun ei hirveästi tarvitse miettiä, mitä hän oikeasti tarkoittaa.

Yksi indeläinenkin kehui häntä siitä, miten viileä hän on tilanteessa, jossa joku muu saattaisi ehkä vähän jännittää tai hermostua. Ehkä nämä Raulin ominaisuudet auttavat aika paljonkin hänen työssään, sillä helposti ihmistä voi ohjata huomaamattaan ulkopuolisten kommentit ja paineet… ainakin mua ne joskus ohjaa, enkä sitä välttämättä huomaa. Tuntuu myös siltä, että hän osaa kaiken hälyn ja kusetusmarkkinoiden keskellä tehdä työnsä objektiivisesti, mikä analyytikolle on hyvin tärkeää.

Miksi Rauli arvostetaan? Koska hän on analyyttinen, kokenut ja terävä analyytikko, joka rohkeasti uskaltaa esittää omat näkemyksensä eikä pistä pahakseen, jos haastetaan vähän kovemminkin. Oli kiva saada Rauli haastateltavaksi ja hän osasi todella yllättää vastauksissaan ainakin muutamissa kohdin.

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Viime vuonna keski-ikäistynyt (40v) perheenisä Espoosta, koulutukseltani KTM ja tähän astisen uran viettänyt analyysihommissa. Perheeseen kuuluu vaimo, tällä viikolla 7-v täyttänyt tyttö, 12-v poika sekä pari koiraa.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

No näitä on varmasti loputtomasti, mutta heitetään nyt jotain:

Olen ollut nuorena mukana voittamassa koriksen junnujen SM-sarjan (en tosin ollut mikään tähtipelaaja)

Lukiolaisena mietin kauppakorkean ja oikiksen välillä. Päädyin kauppikseen, koska aattelin että sekä pääsykoe että opiskelu on siellä helpompaa. Vertailukohtaa ei toki ole, mutta näkemys on säilynyt samana.

Ajan 15 vuotta vanhalla Mazdalla päivittäin töihin

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Aika paljon huomiota ja aikaa menee tietysti perhe-elämään, jonka tiimoilta koirat aktivoivat jonkin verran myös liikkumaan. Muutenkin luonnossa liikkumisen tai vaikka vaan olemisen voinee laskea kiinnostuksen kohteeksi (etenkin jos mökkeilyn laskee tähän kategoriaan), joskin aikaa sille ei ole läheskään niin paljon kuin toivoisi. Liikunnan puolelta jo yllä mainittu koris on ollut mun laji läpi elämän, nykyisin oma harrastaminen rajoittuu yhteen höntsävuoroon viikossa. Lisäksi Suomen maajoukkuepelit tulee katsottua, kotipelit paikan päällä ja muutaman kerran oon jaksanut ulkomaillekin asti matkata pelejä katsomaan. Kaikennäköistä tietokirjallisuutta on tullut luettua vuosien varrella, ehkä jonkinlaisena teemana viime vuosina tältä saralta voisi mainita henkisen kasvun.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätys 7-7.30, yleensä melkein heti koirien kanssa lyhyt aamulenkki. 8-8.30 aikaan perheen kanssa aamupala, vähän ajoituksesta riippuen joko jo ennen tai viimeistään aamupalan jälkeen aamu-uutisten väijyntää sekä mahdollisesti joku raportin julkaisu tai kommentin kirjoitus. Aamupalan jälkeen joka tapauksessa yleensä hetki työasioita kotona ennen kuin vien tytön noin ysiksi eskariin ja ajelen toimistolle. Työpäivän osalta mulla ei ole mitään selvää struktuuria, toki usein kalenterissa on jotain ja/tai on joku juttu (yleensä raportti) jota aion edistää, mutta siihen voi kulua tilanteista riippuen joko tunti päivästä tai koko päivä. Muutenhan työhän sisältyy mm. uutisten seurailua ja kommentointia sekä firmojen ja sijoittajien kanssa yhteydenpitoa. Aktiivista tiedon demokratisointia siis joka tapauksessa. Normaalisti lähden 16.30 aikaan kotiinpäin. Alkuillan ohjelmana on usein lasten harrastuksia ja/tai koiran lenkitystä ja/tai kotihommia – ihan perusjuttuja. Ainakin pörssin aukiolon ajan seurailen myös mahdollista uutisvirtaa tai muuta työviestintää, välillä pitää tietysti ihan oikeastikin tehdä illalla töitä, onneksi ei kovin usein. Perheen kanssa yleensä jonkinlainen iltaruoka kahdeksan maissa, jonka jälkeen toinen vanhemmista ohjailee nuoremman nukkumaan ja toisella on (toivottavasti) jonkin verran omaa aikaa. Itse saatan käyttää sen esim. lukemiseen, pieneen meditaatioon tai ulkoiluun, jossei ole aiemmin ehtinyt. Loppuillasta katellaan yleensä vaimon (ja joskus myös pojan) kanssa telkkarista ohjelma tai pari.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Tosi tylsä :blush: Poikkean varmaankin monesta kollegasta ja foorumilaisesta siinä, että mulla on itse asiassa vain vähän suoria osakesijoituksia. Harrastin niitä kyllä aiemmin enemmän, mutta erinäisisistä syistä sijoitusomaisuus ohjautui pääosin rahastoihin ja Inderesillä aloittaessa mulla ei ollut ainuttakaan suoraa osaketta. Nyt olen sentään vähän saanut osteltua ja voisin kuvitella, että niiden osuus hiljalleen kasvaa. Mikään kiire tähän tosin ei ole ja nykyiset omistukset ovat onneksi pääosin plussalla, niin uudelleenallokointi aiheuttaisi myös veroja.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Eka sijoitukseni oli vuonna 1997 eli 15-vuotiaana, kun HPY (Helsingin puhelinyhdistys, nykyisin Elisa) listautui pörssiin ja käytin mummoni puhelinosakkeen merkintäoikeuden. Se taisi mennä ihan hyvin ja vuosituhannen vaihteen tekno/IPO-buumissa tein jonkin verran pikavoittoja listautumisilla firmoista saati arvostuksista mitään ymmärtämättä (tämä tietysti johti siihen, että vikan annin kohdalla tuli takkiin, mutta onneksi maltillisesti voittoihin verrattuna). 2004 perin isoisältäni pienen osakesalkun, josta alkaen mulla on ollut pitkäjänteisempiä sijoituksia. Työuran alusta (2006) ymmärrys, into ja käytettävissä oleva raha sijoittamista kohtaan alkoi nousemaan ja sijoittelin suhteellisen aktiivisesti osakkeisiin ja muihinkin sijoitusintrumentteihin. Jossain vaiheessa rupesin käyttämään myös rahastoja ja kuten yllä mainitsin lopulta vuosi sitten koko sijoitusomaisuus olikin siellä.

7. Mitä eroa on olla Nordean analyytikon sijaan Inderesin analyytikko? Miksi halusit Inderesille töihin?

Täytyy ehkä alkuun muistuttaa, että olin Nordealla osakeanalyytikkona 2008-17, joten viimeisistäkin ajoista on jo hetki. Mutta pääerot ovat selviä ja syntyvät suoraan liiketoimintamallista. Nordealla, kuten kaikilla muillakin osakevälittäjillä, liiketoiminta pyörii kaupankäynnin/asiakasaktiivisuuden ympärillä (mun aikoina välittäjillä kaikki tulot tuli kaupankäynnistä, nykyisin malli on hieman eri). Tämä luonnollisesti aiheuttaa/aiheutti sen, että analyysin pitää olla kaupankäyntiä tukevaa eli suomeksi sanottuna pitää löytää osto tai myynti-caseja (mielummin osto), joita markkinoidaan asiakkaille sekä säännöllisesti niitä tukevia uutisia tms. Jossei löydy, niin niitä pitää keksiä. Toinen iso ero on asiakaskunta eli välittäjät palvelevat (henkilökohtaisesti) vain instituutioasiakkaita ja heitä pitää palvella hyvin. Tätä asiakasaktiivisuutta luonnollisesti analyytikoiden osalta myös seurataan. Jos vähän vetää kulmia suoraksi, niin paine näistä kahdesta asiasta oikeastaan sai mut aikoinaan kyllästymään osakeanalyytikon hommiin. Vastapainona siellä toki pystyy/pystyi tienaamaan erittäin hyvin, mutta se ei ainakaan mulle yksinään motivaatioksi 10 vuoden jälkeen riittänyt. Olin silloin 2017 tehnyt työkseni pelkästään osakeanalyytikon hommia, joten jonkun verran oli myös ylipäänsä halua nähdä jotain muuta.

Inderesillä tällaista casejen tai asiakasaktiivisuuden painetta ei varsinaisesti ole (toki meillä pitää esim. aamukatsauksessa olla riittävästi sisältöä) ja ainakin itse koen, että analyysiä pystyy tekemään objektiivisemmin ja tasapainoisemmin eikä aina omaa suositusta markkinoiden. Muitakin eroja toki on, mutta nuo mielestäni päällimmäiset.

Ennen Inderesille tuloa olin reilut kolme vuotta credit/bondianalyytikkona Nordealla ja se oli oikeastaan tosi mukavaa, eikä mulla ollut mitään erityistä hinkua vaihtaa hommia. Mulla oli kuitenkin takana jo 14 vuotta Nordealla ja tietysti olin ajatellut, että joskus voisi muuallakin olla töissä. Kun tällainen mahdollisuus Inderesillä tarjoutui, aika nopeasti huomasin, että tässähän on hyvä paikka kyseessä. Tärkein syy oli varsin erilainen organisaatio ja organisaatiokulttuuri verrattuna aiemmin kokemaani. Tästä esimerkkinä voi mainita julkisesta playbookistakin löytyvän periaatteen, että jopa analyytikko saa lomalla olla lomalla – näin ei todellakaan ainakaan mun aikana välityspuolen analyytikolla ollut lähtökohtaisesti tilanne. Toinen juttu, mitä en osannut odottaa, on se, että Inderesin organisaatiomallin myötä pystyy halutessaan osallistumaan monenlaiseen hommaan (jota ”perinteisessä” firmassa hoitaisi esimies tai joku erillinen osasto/tukifunktio tms, joita Indeltä ei löydy) itse analyysityön lisäksi. Myös nuo edellä erot itse analyytikon työssä oli oleellisia, välittäjäpuolen analyytikoksi on kyllä kyselty vuosien varrella, mutta sinne ei ole ollut, eikä edelleenkään ole kiinnostusta takaisin. Senkin takia näin Inderesin itselleni ainutlaatuisena tilaisuutena palata osakeanalyysin pariin, josta kuitenkin tykkään. Haluan vielä korostaa, että nämä ovat mun kokemuksia ja ajatuksia, eikä tarkoituksena ole sanoa, että joku olisi absoluuttisesti parempi kuin toinen.

8. Sinä olet saanut paljon kehuja työstäsi, mutta leikkimielisesti sinua on vähän leimattu karhuksi ainakin Stockmannin osalta… oletko karhumainen? Millaisena analyytikkona näet itsesi yleisesti ottaen muiden analyytikoiden joukossa?

Kokemus on kyllä tuonut tiettyä realismia (joku voisi väittää jopa kyynisyyttä) siihen, mitä yhtiöiltä voi odottaa. Saattaa myös olla, että kokemuksen myötä uskallan enemmän tuoda kritiikkiä esiin, vaikka näkemys olisi positiivinenkin. Ainahan analyytikolle on helpompi ennustaa positiivista ja firman suunnitelmien mukaan menevää kehitystä, mutta käytäntö on opettanut, että kovinkaan usein näin ei kuitenkaan käy. Analyytikothan ovat keskimääriin yleensä liian optimistisia, joten jos pystyn vähän kriittisempään tarkasteluun niin pidän sitä ihan hyvänä. Mutta jos vaikka suositusjakaumaa katsoo, niin en ole kokenut, että mulla olisi muihin nähden mitenkään erityisen pessimistisiä näkemyksiä.

9. Analyytikon työ on hyvin julkista työtä ja helposti välillä analyysinne sekä tavoitehinnat aiheuttavat tunteita meissä sijoittajissa mm. Stockmannin ketjussa. Tuntuuko Foorumilta tuleva tietty kritiikki joskus raskaalle? Tähän kohtaan on pakko sanoa perään, että Raulia on todella paljon kehuttu… myös allekirjoittanut.

En ole kyllä kokenut mitenkään raskaaksi, paitsi tuon Stockan seurannan aloituksen yhteydessä toki määrällisesti tuli aika reipas määrä kommentteja. Kysymyksiä ja perusteltuja kommentteja/eriäviä mielipiteitä voi aina laittaa ja ne kehittävät munkin ajattelua. Enkä ainakaan vielä ole mielestäni saanut mitään asiatonta kommenttia/kritiikkiä ja ne voi jättää omaan arvoonsa, jos moisia joskus tulisi.

10. Koetko saavasi merkittävää hyötyä työstäsi sijoittamisessa? Onko työstäsi muuta haittaa kuin kaupankäyntirajoitukset?

Tottakai olen oppinut monenlaista sijoittamisesta ja markkinoista vuosien varrella työn kautta, mitä en varmaankaan muuten olisi oppinut, vaikka ne ehkä olisi ollut opittavissa harrastuspohjaltakin. Nykyroolissa on merkittävä hyöty siinä, että saa sijoittaa itse seuraamiinsa firmoihin (joka ei siis välittäjillä tyypillisesti ole sallittua), joista tietysti uskon aika hyvin olevani perillä.

Kaupankäyntirajoitusten lisäksi voisi kyllä sanoa, että pitkäjänteiseen sijoittamiseen pyrkivälle päivittäinen kurssien ja uutisten kyttääminen voi joskus kääntyä myös haitaksi, kun tulee psykologista painetta/intoa tehdä jotain erilaisten lyhyen aikavälin ärsykkeiden takia. Onneksi Inderesin rajoitukset hillitsee tuota kotimaisten osakkeiden osalta hyvin.

11. Kuinka monta osaketta sinulla on salkussasi ja mitkä ovat kolme suurinta omistustasi?

Niitä on tasan kolme: Harvia, Kamux ja Nokian Renkaat. Suurusluokaltaan aika samoissa, mutta kaikki aika pieniä omistuksia koko sijoitusvarallisuuteen nähden.

12. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

Tuoreet näkemykset löytyvät tietysti analyyseistä, mutta tässä nyt vähän vapaammin fiiliksiä.

-Marimekko – Hienon nousun viime vuosina tehnyt uniikin brändi-imagon omaama firma. Kansainvälisesti kasvupotentiaalia varmasti riittää, mutta lähitulevaisuudessa huolettaa etenkin Suomen kuluttajakysynnän hiipumisen vaikutus firman tulokseen.

-Purmo – Kiinnostavalla alalla toimiva firma, mutta tuotevalikoima on historiallisista syistä edelleen painottunut lämpöpattereihin, joissa markkina on ollut rakenteellisessa alamäessä ja Purmo on laajentunut uusille alueille lähinnä yritysostojen kautta. Nykyarvostus ei kuitenkaan vaadi paljoa.

-Stockmann – Heh, no tästä varmaan on näkemyksiä aika paljon kerrottu. Historiallisesti aika surkea tarina, toisaalta Lindexin suoritus viime vuosina on ollut huikea. En nykyisessä kuluttajakysyntätilanteessa / saneerausaikana näe hirveästi positiivisia tekijöitä lyhyellä aikavälillä. Muutaman vuoden horisontilla toki mahdollisuus selvään arvonluontiin, jos tavaratalojen kannattavuus saadaan oikaistua ja/tai Lindex spinnattua irti.

13. Miten sinä kartoitat valtavasta osakepaljoudesta potentiaaliset sijoituskohteet? Onko sinulla jokin rutiiniomainen osakkeenpoimintaprosessi?

Ei ole varsinaista prosessia, mutta kyllä ajatuksena olisi löytää firmoja, jossa on hyvä pääoman tuotto (tai potentiaali siihen), ainakin jotain kilpailuetuja ja jonkinlainen kasvutrendi. Lisäksi haluan ymmärtää yhtiön liiketoiminnan, joka rajaa jonkin verran firmoja pois :wink: Tietysti arvostuksen pitäisi vielä olla kohtuullinen. Eli aika tämmöinen klassinen laatuyhtiötyyli, ei mitään jokereita. Tuostahan voi toki alkuun päästäkseen jonkun skriinauksen tehdä esim. ROIC ja EV/EBIT luvuilla, jota joskus olen harrastanut, kun aktiivisemmin etsin sijoituskohteita.

14. Mitä haluaisit sanoa sijoittajille, jotka lukevat analyysejäsi ja kommenttejasi? Mihin asiaan lukijat yleisesti ottaen kiinnitetään liikaa huomiota analyyseissänne ja mihin mahdollisesti liian vähän?

Ehkä lähinnä se, että jos asia kiinnostaa niin lukekaa koko analyysi ja yrittäkää ymmärtää asiakokonaisuudet. Joskus tulee kysymyksiä, jotka suoraan raportista selviää. Laajojen yhteydessä tämä on tietysti ymmärrettävää, ettei kaikki voi lukea niitä sanasta sanaan. Yleisesti on vaikea sanoa mihin lukijat kiinnittävät huomiota paljon tai vähän, sillä esim. se mistä foorumilla kysellään ei välttämättä korreloi sen kanssa.

15. Jäät kuudeksi kuukaudeksi lomalle ja sinun pitää Inderesiltä valita kolme sijaista itsellesi, mutta he eivät saa olla analyytikkoja. Ketkä valitsisit ja miksi?

Oi, olin varautunut ”kenelle jättäisit salkkusi” -kyssäriin, mutta tulikin tämmönen kierrepallo. Aika paha, mutta sanotaan nyt vaikka:

@Kaisa_Vanha-Perttula – luulen että hän tykkäisi päästä kokeilemaan analyysihommia

@Mikael_Rautanen – käytän kysymyksen porsaanreiän, joka ei sulkenut pois ex-analyytikkoa. Pääsisi Mikaelkin taas kunnon töihin.

@Yu_Gong – en tiedä oikein miksi, mutta mulla on semmonen fiilis, että Yu hoitaa jollain tavalla homman ku homman. Enkä edes yritä arvata miten.

16. Saat valita kolme foorumilaista, jotka antavat sinulle tukiopetusta jossain, ketkä valitsisit ja miksi?

Opittavaa varmasti olisi, mutta nyt täytyy tunnustaa, ettei mulla ole foorumilaisten erikoisosaamiset niin hyvin hallussa, että osaisin tähän vastata.

17. Jos saisit napinpainalluksella opettaa foorumilaisille yhden asian, mikä se olisi ja miksi?

Foorumilla on mun mielestä keskimäärin ihan hyvä meininki, en tiedä tarvitaanko mua opettamaan mitään. Ehkä voisi sanoa yleisemminkin sopivan neuvon, että kun luet/kuuntelet jotain ja tekee mieli reagoida, niin vedä kerran syvään henkeä ennen kuin reagoit.

18. Mikä on kivointa työssäsi? Mikä on parasta Inderesin analyytikkotiimissä?

Kivaahan tässä on pääosa asioista, mutta ehkä kaikkein kivointa on se vapaus mikä meillä on sekä analyysin sisällön että työtapojen ja -aikojen suhteen. Tiimissä on ehkä parasta se, että kaikki tuntuu olevan innostuneita työstään ja osakkeista laajemminkin, eikä pelkästään omista firmoista. Sehän ei ole tietenkään sattumaa, vaan firman arvojen ydintä.

19. Miten saataisiin Alokas tekemään vähemmän tyhmempiä osakepoimintoja?

Meillähän on semmoinen sanonta, että lukekaa analyysejä ja tehkää hyviä osakepoimintoja. Josko tuo alkuosa auttaisi siihen jälkimmäiseen…

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Lyhyesti sanottuna aktiivisuudesta. Ilman sitähän ei olisi mitään fooruumia, jossa käydä keskustelua ja ainakin mulle työ olisi tylsempää jossei mitään palaute/keskustelukanavaa olisi. Kiitos :blush:


Kiitoksia Raulille! :pray:t3:

Juttelin joitakin kuukausia sitten pitkän puhelun erään arvostavamani tyypin kanssa ja aika monessa kohtaa tuli suoraan sekä epäsuoraan mainintaa, että ei pidä antaa liikaa hälyn ja muun huutelun vaikuttaa. Luulen, että tämä on yksi Raulin vahvuuksista analyytikkona, mutta myös sijoittajana. Hän ei myös varmasti turhia kikkaile tai hifistele… ollaan kuin Rauli - nähdään metsä puilta ja keskitytään oikeisiin asioihin.

Olen oppinut paljon erityisesti viime aikoina Foorumilta kaikenlaista ja meininki täällä on ollut tosi hyvä. Kiitos tästä kaikille ja nautinnollista viikonloppua! :sun_with_face:

160 tykkäystä

Sain viestin Raulin haastattelun julkaisun jälkeen:
“Jaa katos Rauli, se on kova lyytikko :+1::+1:

Eniten vastauksissa yllätti erityisesti tuo ettei Inderesillä aloittaessa hänellä ollut suoria osakkeita ja edelleen tämän haastattelun myötä vahvistui hänestä käsitys rauhallisena sekä varsin avoimena analyytikkona.

Olen sellainen sijoittaja, joka edelleen helposti katsoo omia yhtiöitä vaaleanpunaisten lasien läpi, mutta Raulilla ei varmasti ole tällaista ongelmaa. Pitäisi katsoa enemmän asioita kauempaa, ehkä vähän viileästi ja objektiivisesti sekä katsoa kaiken hälinän että myös huutavien otsikoiden läpi oikeisiin asioihin.

Ei kai tässä muuta, kiitos ja hei! :slight_smile:

34 tykkäystä

Haastateltavieni joukossa on paljon sijoittajia erilaisilla sijoitustyyleillä, mikä on oikein hyvä juttu mielenkiinnon ja oppimisen kannalta. :slight_smile:

Muutamia kertoja onkin laskettu leikkiä, että haastateltavani ovat olleet pitkälti kolminelikymppisiä miehiä, jotka ovat bromancejani, salabromancejani tai potentiaalisia bromancejani. Toki asiaa selittää osin se, että heidän suostumisprosenttinsa on ollut kaikkein suurin, mutta suurimpana syynä on ollut se etten ole itse tajunnut kauheasti miettiä valitettavasti asiaa, että olisi hyvä, jos haastateltavien joukossa olisi selvästi kypsempiä sijoittajia, enemmän selkeästi nuorempia sijoittajia ja naisia tai vaikkapa ihan tuoreempiakin sijoittajia.

Jatkossa varmasti tulee enemmän erilaisia sijoittajia haastatteluun. Itselläni on kovin lyhyt sijoitushistoria, niin odotan, että ehkä joskus esimerkiksi lähikuukausina joku paljon nähnyt konkari kertoo omaa sijoitushistoriaansa pitkältä aikaväliltä, josta harvalla tällä Foorumilla on kokemusta.

Seuraava haastateltava on tuttu tältä Foorumilta ja ehdottomasti myös muualta ja sitä seuraava haastateltava onkin taas indeläinen. :slight_smile:

Hyvää tulevaa sijoitusviikkoa kaikille! :rocket:

image

35 tykkäystä

Perjantaina 27.1. julkaistaan hyvin mielenkiintoinen haastattelu tyypistä, jonka kaikkien pitäisi tietää, jos vähänkin nykyistä Suomen sijoitusmaailmaa seuraa. :+1:

Hän eroaa hyvin todennäköisesti eniten sijoitustyyliltään kaikista muista aikaisemmista haastateltavista. :slight_smile:

Olen muiden tavoin pitkään seurannut hänen tuottamiaan “sijoitusmateriaalejaan” ja hän olikin aikas toivottu vieras.

Opettavaista sijoitusviikkoa kaikille! :slight_smile:

43 tykkäystä

Huomisen haastattelun julkaisen myöhään iltapäivällä tai alkuillasta. :slight_smile:

Mukavaa torstai-iltaa! :rocket:

P.S. YTD n. 9%

26 tykkäystä

18. JUKKA LEPIKKÖ

Youtubessa on aika vähän suomalaisia oikeasti suosittuja sijoitusaiheisia “youtubesarjoja”, itselläni tulee ensimmäisinä mieleen Vernerin Vartti ja Traders Club. Jukka Lepikön ja kaverinsa Tuomaksen Traders Club on todella suosittu ja tärkeä videosarja useimmille meistä sijoittajiasta, siinä käsitellään mm. mielenkiintoisia makrojuttuja ja treidausasioita. Jukka on näillä videoillaan ja muilla materiaaleillaan sivistänyt hyvin laajaa sijoittajakuntaa em. aiheista sekä paljon muistakin sijoitusjutuista.

Jukka on todella terävä ja nopeasti oppiva kaveri, joka on omalla aktiivisella toiminnallaan tuonut treidausta ja teknistä analyysia kaikille tutuiksi. Lepikkö ei ole vain treidaaja- ja ta-ukko, vaan kyllä hän paljon muustakin puhuu ja kirjoittaa.

Hän on tärkeä sijoitusmaailman kaveri, joka tuo omaa hieman erilaista panostaan suomalaisten sijoittajien sivistämiseksi. On hyvä, että joku tuo jotain uutta ja erilaista näkökulmaa asioihin, koska juuri tällaiset kaverit rikkovat kuplia missä olemme ja monipuolistavat sivistystämme. Jukka on siitäkin lahjakas, kun hän osaa kertoa monimutkaisista ja vaikeistakin asioista selkeästi + kiinnostavasti siten, että tuorekin sijoittaja ymmärtää - jopa minä!

Muutama rennompi kysymys jouduttiin jättämään pois, missä ei ollut mitään sinällään ihmeellisempää. Tosiaan… siitä vain lukemaan Jukan erinomaisia vastauksia! :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

36-vuotias ammattitreidaaja ja yrittäjä Helsingistä. Olen lapsesta lähtien ollut melko yrittäjähenkinen, vaikken sitä ainakaan valtiolla duunissa olleilta vanhemmilta perinyt. Ensimmäisen yritykseni perustin 13-vuotiaana, tässä välissä niitä on ehtinyt olemaan useampia. Kiinnostuin osakemarkkinoista ja aloin treidaamaan markkinahuipulla vuonna 2007.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Olin 17-vuotiaana duunissa mäkkärin kassalla itäkeskuksessa

  • Näyn pikaisesti Tyttö sinä olet tähti -elokuvassa, sen ajan tyyliin uskollisena puuhelmet kaulassa

  • Edellisestä kohdasta huolimatta en pelannut junnuna salibandya, vaan jalkapalloa. Kymmenisen vuotta kerkesin pelaamaan, ensin maalivahtina, sitten hyökkääjänä. Parhaimmillaan nuorten SM-tasolla MPS:ssä

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Ihan rehellisesti sanottu suurin osa myös vapaa-ajasta menee *** (tätä ei saanut sanoa) hommissa, mutta välillä on pakko myös vaihtaa vapaalle: urheilun puolella mut voi nähdä sulkapallohallilla, myöhemmin illalla keskustan yökerhoissa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Heräilen aina ilman herätyskelloa, mikä on yksi parhaista puolista yrittäjänä. ”Aamu” alkaa tubevideoita katselemalla: markkinakatsauksia edelliseltä päivältä sekä muuta sijoittamiseen liittyvää kiinnostavaa materiaalia. Kun markkinoilla on volatiliteettia, saatan tehdä jenkkifutuureilla kauppaa jo Eurooppa-sessionkin aikana, muutoin päivä alkaa lähempänä USA:n avausta klo 16.30. Joskus päiväkohtainen ”tavoite” saattaa tulla täyteen ensimmäisen 15 minuutin aikana, välillä treidejä saattaa tulla otettua aina closeen asti klo 23.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Teen keskimäärin hyvin aktiivista päiväkauppaa: päivässä kauppoja saattaa tulla useita kymmeniä. Teen suurimman osan kaupoista treidaamalla jenkki-indeksejä, Nasdaqia ja S&P 500:sta. Periaatteessa mun tyylillä voi tehdä kauppaa melkein millä vaan osakkeella ja hyödykkeellä ja melkein kaikkea on tullu treidattua valuutoista soijapapufutuureihin. Tän lisäksi tulee tehtyä myös jonkun verran swing-treidejä, suorilla osakkeilla tai optiospredeillä.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Löysin sijoittamisen vuonna 2007 (ts. 21-vuotiaana) sen jälkeen, kun myin ensimmäisen asuntoni ja muutin hetkeksi ulkomaille asumaan. Finanssikriisi iski päälle ja alkuun rahastoihin sijoitetut rahat alkoi dippaamaan syksyllä 2007. Kiinnostuinkin lyhyemmistä kurssiliikkeistä ja nopeista tuotoista. Näin aloin treidaamaan Espanjasta käsin silloisen eQ Onlinen kautta.

7. Minkä sortin treidaaja olet ja onko sinulla mainittavissa määrin pidempiaikaisia sijoituksia?

Oma aikahorisontti on niin lyhyt, että mulle on aina ollut vaikea ottaa pidempiä positioita. Kun näkee lyhyemmänkin käänteen tulevan, pidemmänkin position päällä on vaikea istua. Välillä kuitenkin onnistuu rakentamaan niin korkean uskon positioon, että sen päällä malttaa istua kuukausia (tää on pitkä aika minuuttitason treidaajalle). Pidempiä sijoituksia löytyy sitten muualta kuin osakemarkkinoilta.

8. Oletko sijoitushistoriasi ajalta selkeästi edellä Helsingin indeksiä? Elätätkö itsesi lähinnä vain treidaamisella ja uskotko tulevasi pitkällä aikavälillä rikkaaksi?

Kyllä. Ja treidaaminen on mun pääelinkeino, vaikka muitakin projekteja on tässä sivussa. Näitä tulee pyöriteltyä lähinnä siksi, että on jotain tekemistä päivälläkin. Tavoitteena olisi olla monimiljonääri seuraavan viiden vuoden sisään, kuten taisin jossain aiemmassakin haastattelussakin sanoa.

9. Kannattaako tavallisen sijoittajan kokeilla teknistä analyysiä / treidaamista ja kannattaako treidaamista harjoittaa vain, jos siihen on valmis käyttämään monta tuntia päivässä?

Mun mielestä jokaisen sijoittajan kannattaisi tutustua treidaamiseen, ihan vain siitäkin syystä, että oppii ymmärtämään lyhyemmän aikavälin kurssiliikkeitä ja syitä niiden taustalla. Se avartaa näkemystä kokonaisvaltaisesti sijoittamiseen ja uskoisin sen myös auttavan siten tekemään parempia pitkän aikavälin sijoituspäätöksiä. Tekninen analyysi myös luo ihan uuden tavan lähestyä markkinoita ja ymmärtää niiden liikkeitä. Yksinkertaistettuna tekninen analyysi voi auttaa pidemmän horisontinkin sijoittajia ajoittamaan ostojaan paremmin (esim. ostot nousutrendissä, tukitasoilta).

Voitolliseksi treidaajaksi sen sijaan harvan edes kannattaa yrittää, jollei ole valmis panostamaan siihen älytöntä määrä aikaa (ja alkuun myös todennäköisesti rahaa). Olen verrannut treidaamisessa menestymistä huippu-urheiluun. Se vaatii samanlaista omistautumista lajiin sekä muitakin urheilijalta vaadittavia ominaisuuksia (esim. psykologinen puoli).

10. Mitkä ovat sinun suurimpia vahvuuksia sijoittajana ja millä osa-alueella koet, että sinulla olisi eniten opittavaa?

Markkinoiden seuraaminen ja treidaaminen on mun intohimo, se ei osin edes tunnu työltä. Siksi siihen on helppo panostaa niin ajankäytöllisesti kuin muutenkin – ja panostaminen taas tuottaa tuloksia. Oon kanssa aika rauhallinen luonne, joka sopii treidaajalle hyvin.

11. Mitkä osakkeet/sijoituskohteet ovat isoimpina salkussasi ja miksi?

Tätä kirjoittaessa ei ole mitään erityisen isoa positiota salkussa, mutta kuten palstaa seuraavat ehkä tietää, Tesla on usein se prosentuaalisesti suurin positio mun salkussa.

12. Millaisena näet tällä hetkellä tämän vuoden osakemarkkinat? Jos sinun pitäisi antaa yksi asia, mitä erityisesti seurata tällä hetkellä makrokuvaa ajattelen, niin mikä se olisi ja miksi?

Perustan usein näkemykseni tilastoihin ja siihen mitä historiassa on tapahtunut. Tämän vuoden osalta on sanottava, että erilaisia datasarjoja yhdistelemällä on todettava, että on poikkeuksellisen todennäköistä, että tänä vuonna indeksit ovat vuoden päätteeksi nousussa. Todennäköisesti vielä kaksinumeroisia lukuja.

Tärkein makroluku on ensimmäisellä vuosipuoliskolla inflaatio, koska sillä on suora korrelaatio keskuspankkien rahapolitiikkaan ja korkomarkkinoille. Toisella vuosipuoliskolla tärkempään rooliin nousee keskuspankin rahapolitiikan käännös, ts. milloin Fed aloittaa koronlaskut. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että se on jo tänä vuonna, vaikka he eivät sitä itse myönnäkään. Mutta keskuspankkiirit ovatkin kovimpia takinkääntäjiä.

13. Miten sinä seuraat suurta kuvaa taloudessa? Mitkä ovat tärkeimpiä uutislähteitäsi?

Eniten aikaa kuluu Twitterissä, mitä kautta suurin osa parhaasta datasta (tai linkeistä dataan) löytyy.

14. Tesla-ketjua et saa mainita, mainitse kaksi ketjua Foorumilta, mitä seuraat eniten ja miksi?

Pörssit nyt ja tekninen analyysi. Niistä löytyy samoja hyviä sisältöjä kuin Twitteristä – lisäksi voi vähän aistia yleistä tunnelmaa.

15. Sinun on “pakko” valita kolme foorumilaista, jotka hoitavat salkkuasi, kun olet vuoden lomalla etelässä, ketkä valitsisit ja miksi?

Valitettavasti en luottaisi salkkujani muiden hoitoon, en edes foorumin ulkopuolelta. Olen kuitenkin aika pitkällä algoritmien ja muun automaation kehittämisessä – toivottavasti ne pian osaavat hoitaa ainakin osan salkusta.

16. Alokas ei ole mikään älykkäin eikä nopein oppimaan, kannattaako hänen edes yrittää treidaamista? Ja miksi kannattaa tai ei kannata?

Treidaaminen tai tekninen analyysi ei ole rakettitiedettä. Jokainen peruskoulun läpäissyt voi sen oppia, mutta se vie aikaa (ja hermoja). Kuten yllä totesin, lyhyen aikavälin opiskelu voi avata uusia oivalluksia myös pitkäjänteisemmälle sijoittajalle. Suosittelen siis ainakin tutustumaan ja opiskelemaan pintapuolisesti, vaikkei oikealla rahalla välttämättä lähtisikään tekemään lyhyttä kauppaa.

Olen myös kirjoittanut aiheeseen liittyvän n. 100-sivuisen, helppolukuisen oppaan ”Treidaa kuin ammattilainen”. Siitä saa hyvän peruskäsityksen treidaamisesta niin teknisen analyysin, riskienhallinnan kuin psykologiankin näkökulmasta. Opas on ilmainen ja sen saa ladattua PDF:nä. Se löytyy myös äänikirjana Spotifysta, Nextorysta ja YouTubesta.

17. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos parhaasta suomalaisesta sijoitusfoorumista, jonka taso aivan eri levelillä, kun muiden ”sijoitusfoorumien”.

Hyviä treidejä!


Kiitos Jukka, tosi kiva, kun suostuit haastateltavakseni!

Jukan varsinkin Nordnetin kanssa tekemät materiaalit ovat opettavaisia ja kiinnostavia, mutta siitä olen erityisen tyytyväinen, kun hän on käynyt kirjoittelemassa Pörssien suunta -ketjuun todella mielenkiintoisia ajatuksia.

On hyvä, että meillä on erilaisia sijoittajia erilaisilla ajatuksilla yhteisössämme. Monipuolinen ajattelu ja osaaminen yhdessä tuovat varmasti pitkällä aikavälillä kivaa tuottoa osakemarkkinoilta.

Sopuisaa mieltä ja rentoa viikonloppua ihan kaikille! :slight_smile:

P.S. @Jukka_Lepikko, terveisiä kaverillesi Tuomakselle :sunglasses:

205 tykkäystä

Olen siitä tosi tyytyväinen, että tällä Foorumilla on monenlaisia sijoittajia, vaikka itse olisi tietyntyyppinen sijoittaja, niin aina kannattaa ottaa vähän oppia erityyppisiltä sijoittajilta.

Mielelläni luen teknisestä analyysista, koska on sieltä monenlaista jäänyt mieleeni ja itse asiassa moni huomaamattaankin käyttää teknistä analyysiä, kun eihän se ole vain “viivojen piirtämistä”. Yleisesti seuraan treidaajiakin kohtalaisesti, vaikka en itse treidaa, koska heiltä oppii kaikenlaista sellaista, mitä voi soveltaa omaankin sijoitustoimintaan.

Oppimisessa on hyvä olla mielestäni samalla avoin sekä sopivan kriittinen. Aika ja jatkuva oppiminen tuovat jokaisessa asiassa pitkällä aikavälillä tuloksia, niinpä suosittelen malttia ja sinnikkyyttä. :slight_smile:

Seuraavaksi haastatteluvuorossa olisi indeläinen ja sitä seuraavaksi foorumilainen.

Foorumin henkeä usein kiitellään eikä syyttä - kiitos siitä kaikille ja leppoisaa lauantaita!

41 tykkäystä

Seuraava haastateltavani on pirteä indeläinen, joka on mielestäni hyvin ammattimainen esiintyjä ja joka myös Inden ulkopuolellakin on mukana julistamassa sijoittamisen ilosanomaa erityisesti nuorille.

Seuraava haastattelu ilmestyy tämän viikon perjantaina joskus lounasajan tienoilla ja ensi viikon perjantaina olisi vuorossa sitten taas foorumilainen haastattelussa.

Kiitoksia tykkääjille ja palautteenantajille + kivaa sijoitusviikkoa! :slight_smile:

23 tykkäystä

19. KAISA VANHA-PERTTULA

Kaisa on pirteä, reipas ja terävä indeläinen, joka omaa erinomaiset esiintymistaidot. Hänen eri “tehtävissään” kaikki nämä ominaisuudet ovat varmasti hyvin tärkeitä ja kyllä näistä ominaisuuksista on varmasti yleisestikin paljon hyötyä muussakin elämässä kuin vain järjestö- ja työelämässä. Sijoitusmaailma tarvitsee tällaisia innostavia ja rentoja esiintyjiä, jotta taviksetkin innostuisivat ja kiinnostuisivat sijoittamisesta.

Hän roolinsa ja persoonansa puolesta varmasti osaa innostaa Inderesin roolissaan ihmisiä sijoittamaan, mutta varsinkin Nuorten Osakesäästäjien tehtävässä hän pystyy vaikuttamaan erityisesti nuoriin ihmisiin, mikä on mielestäni hyvin tärkeää. On hienoa, että on tällaisia ihmisiä, jotka omalla esimerkillään ja toiminnallaan sivistävät erityisesti nuoria sijoittamissäästämisessä, joka tuo turvaa sekä varmuutta nuoren elämään.

Kaisa on jo nyt saanut kaikenlaista hyvää aikaiseksi ja ollut monessa mukana, mutta uskon hänen olevan vielä tulevaisuudessa enemmänkin vaikuttamassa sekä innostamassa suomalaisia sijoittamaan. En kauheasti loppujen lopuksii yllättyisi, jos hänestä tulisi joskus analyytikko ja miksei paljon muutakin… :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen Kaisa, 24v. ja alun perin kotoisin Varsinais-Suomen pikkukaupungista Loimaalta. Nykyään kai voisi sanoa helsinkiläistyneeksi, vaikka viimeisen vuoden aikana VR ja Helsinki-Vaasa-väli on tullut jo vähän liiankin tutuksi kauppisopiskeluiden takia.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Olen pikkukaupungin kasvatti ja ”kotikotini” on maalla peltojen ja metsien keskellä. Vaikka viihdyn Helsingin vilskeessä, on aina ihana päästä kotikotiin nauttimaan luonnosta ja rauhasta perheen kanssa.
  2. Vaikka nimestä Kaisa ei mielestäni ole ehkä helpoin keksiä lempinimiä, allekirjoittaneelta niitä kuitenkin löytyy yllättävän paljon. Kaisu, Kaissu, Kaisuli, Kaisuliini, Kaisla, Maisa-Kaarina, Maisa, Kake, Kaaleppi, KVP, Veepee… Pienenä mua kutsuttiin myös Pippuriksi, joka on kuulemma hyvin kuvaava nimi mulle.
  3. Voisin kuvailla itseäni aika kilpailuhenkiseksi ja kaikki kisat, visat ja pelit on lempparipuuhaa. Juhannusolympialaiset, pakohuonepelit, Smart10-lautapeli ja kaikennäköiset pulmat ja mysteerit onkin ihan parasta.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Olen ollut pienestä asti utelias ja tykännyt kokeilla uusia asioita. Pallopelit on ollut iso osa arkea varmaan johtuen kahdesta aktiivisesta isoveljestä. Tykkään myös lukea, lenkkeillä, patikoida ja talvella lasketella. Viime kesänä innostuin myös pyöräilystä ja golfaamisesta. Uteliaan luonteen takia myös matkustaminen on aina kiehtonut, ja sitä onkin tullut harrastettua jo nuoresta lähtien.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Voisin heti alkuun todeta, että mun tavallinen arkipäivä vaihtelee aika paljon. Tämä johtuu siitä, että Inderesin töiden lisäksi olen opiskelija ja aktiivinen järjestötoiminnassa. Päivät vaihtelevatkin näiden puuhien välillä aika paljon. Aamut alkavat yleensä 6–7.30 välillä riippuen päivän agendasta. Heti alkuun keitän kahvia ja syön aamupalaa, laittaudun ja lähden joko Ruoholahden toimistolle, yliopistolle luennolle tai osallistun luennolle etänä Helsingin kotoa käsin.

Koska mulla on aina muutama rauta tulessa ja meininki voi olla vähän sekavaa, niin pyrin suunnittelemaan päivät melko tarkkaan jo etukäteen. Työpäivät alkavat kuitenkin yleensä ”puhtaalta pöydältä” niin kuin Emmakin jo aiemmin haastattelussa totesi. Aamu pyörii aamukatsauksen ympärillä, jonka yhteydessä suunnitellaan, mitä sisältöä tehdään inderesTV:seen. Videot syntyvät lähtökohtaisesti uusimmista raporteista ja niiden pohjalta suunnitellaan haastattelurunko analyytikolle. Seuraavaksi sovitaan aikataulut analyytikon kanssa ja pian ollaankin jo studiolla kuvaamassa. Sen jälkeen editoidaan video, pohditaan otsikko ja kuvausteksti ja sitten video julkaistaan maailmalle.

inderesTV:n sisällöntuottamisen lisäksi suunnittelen ja tuotan sisältöä Inderesin somekanaviin, valokuvaan meidän työntekijöitä ja olen mukana erilaisissa projekteissa, kuten Analyysikoulussa. Lisäksi kun aikaa riittää, kirjoittelen Inderesin Sijoituskouluun tekstejä.

Töiden lisäksi aikaa kuluu paljon opiskeluiden parissa ja järjestöhommissa, jonka takia arki pyörii kokousten, koulutehtävien, tenttien ja muiden puuhasteluiden parissa. Tällä hetkellä toimin Nuorten Osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtajana, aloitin alkuvuodesta Suomen Osakesäästäjien hallituksessa ja olen opiskeluiden kautta NESU:n (Nordiska Ekonomie Studerandes Union) excursio-tiimin yksi yrityssuhdevastaavista.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Sijoittajana olen utelias ja innokas, mutta sijoitushistoriaa ei löydy kuin muutama hassu vuosi. Jossain asioissa, kun asian oppii nopeasti, niin yhtä nopeasti myös kiinnostus alkaa lopahtaa. Sijoittamisessa sitä ongelmaa ei ole ja se sopii hyvin luonteeseeni, sillä opittavaa riittää loputtomiin.

En kuvailisi itseäni mitenkään kovin aktiivisena sijoittajana (ainakaan nykyään). Pyrin löytämään salkkuuni sellaisia yhtiöitä, jotka pystyvät ainakin pitkällä aikavälillä luomaan omistaja-arvoa. Haluan omistaa sellaisia yhtiöitä, jotka ovat mielestäni kiinnostavia, mutta en sellaisia, joita en ymmärrä. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Vaatii melkoista kylmäpäisyyttä, että pystyy vain istumaan käsiensä päällä, kun kurssit raketoivat ja ”fomo” valtaa mielen. Vaikka pyrin saamaan tuottoja sijoituksilleni, niin se ei ole pelkästään syy miksi sijoitan. Sijoittamalla haluan oppia ymmärtämään erilaisia yhtiöitä, miksi jotkut yhtiöt menestyvät, kun taas toiset epäonnistuvat. :thinking:

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin sijoittamisen keväällä 2020 juuri ennen koronadippiä. Ensimmäiset sijoitukset tein yhdistelmärahastoon (jotka myin myöhemmin pois kuluista kauhistuneena :hot_face:) ja muutamaan eri indeksirahastoon. Kevät oli vasta-alkaneelle sijoittajalle merkillistä aikaa, kun markkinan äkillisen sulamisen aiheuttanut ahdistus vaihtui ympärillä olevaan hypetykseen helpoista tuotoista.

Ensimmäiset osakkeet ostin vähän myöhemmin samana vuonna, ja sen jälkeen aloin ostaa pikkuhiljaa lisää osakkeita. Sinä aikana kaikki ympärillä tuntuivat puhuvan sijoittamisesta ja siitä, kuinka helppoa se oikeastaan onkaan. Alkumetreillä tuli itsekin tehtyä sijoituksia enemmän vain ”mututuntumalla”, mutta siihen on tullut muutos. Inderesin työntekijänä olen sitoutunut tiettyihin kaupankäyntisääntöihin, jotka voisivat jonkun korvaan kuulostaa tiukoilta. Omalta osaltani nämä ovat opettaneet kärsivällisyyttä, laittanut harkitsemaan sijoituspäätöksiä entistä enemmän ja sitä kautta olen kehittynyt sijoittajana (ainakin toivottavasti).

Vaikka aloitin sijoittamisen melkoisessa sijoitusbuumissa, oppirahat ovat olleet onneksi pieniä. Vaikka viimeiset vuodet ovat olleet sijoittajille haastavia, toivottavasti niistä on myös opittu. Onneksi oma sijoitusurani on vielä alkutaipaleella ja virheitä ehtii tehdä vielä monet kerrat. Sijoittamisesta on ainakin tullut itselleni hauska ja tärkeä harrastus. :slight_smile:

7. Kuinka monta osaketta sulla on salkussasi ja mitkä ovat top3 suurinta omistustasi?

Salkussa on tällä hetkellä 13 yrityksen osaketta ja top 3 suurinta omistusta on:

  1. Qt Group
  2. F-Secure
  3. Admicom

8. Mitkä ovat tärkeimmät kriteerisi valitessasi osakeita salkkuusi? Mainitse neljä kriteeriä.

Kiinnostava yritys, jonka liiketoimintamallin oikeasti ( :cold_face:) ymmärrän, hyvät kasvunäkymät, kestävät kilpailuedut, luo onnistuneesti omistaja-arvoa ja hyvät näytöt kyvystä uudistua koko ajan muuttuvassa maailmassa. Hups tuli viis! :smile:

Omat kriteerit pitäisi aina muistaa tehdessä sijoituspäätöksiä. Ehkä tällainen ponnahdusikkuna voisi nousta aina esiin, kun on ostamassa osakkeita?! :thinking:

9. Kuinka paljon ja miten hyödynnät osakepoiminnassasi toimiston analyytikoita? Kiinnostaisiko sinua joskus analyytikon hommat?

Hyödynnän lähes päivittäin! Sanoisin, että kulutan Inderesin sisältöä ihan kiitettävästi. Tykkään lukea raportteja, kommentteja ja erityisesti kuunnella inderesTV:n sisältöä. Jo ennen Inderesin uraa yhdet lempparit olivat tuloslivet ja niitä katson (ja kuvaan) edelleen.

Yksi ”työsuhde-etu” tässä työssä on se, että pääsee sparrailemaan analyytikoiden kanssa kasvotusten tai Slackissä. Kyselen analyytikoilta hölmöjä ja välillä vähän vähemmän hölmöjä kysymyksiä, milloin mistäkin. Heiltä olen oppinut paljon ja analyytikoita on myös välillä hauska koittaa haastaa. :joy:

Analyytikon hommat ovat kiinnostaneet jo muutaman vuoden ajan. Olenkin siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että analyytikon työtä olen päässyt seuraamaan vierestä vuoden ajan.

10. Olet Nuorten Osakesäästäjien valiokunnan puheenjohtaja, mitä sinä tarkkaan ottaen teet tässä roolissa? Miksi kannattaa kuulua Nuoriin osakesäästäjiin? Mainosta!

Aloitin reilu kaksi vuotta sitten Nuorten Osakesäästäjien (NOS) aktiivina ja noin vuoden ajan toimin aktiivitoiminnassa enemmän ja vähemmän yksin. Loppuvuodesta 2021 aloin koota ympärilleni tiimiä eli virallisemmin valiokuntaa, jonka kanssa oli tarkoitus aktivoida NOSin toimintaa uudelleen. Tammikuussa 2022 muodostimme seitsemän hengen valiokunnan ja viime keväänä aikaa kului aika paljon ns. hallinnollisten tehtävien parissa, kun loimme uuden strategian, hahmottelimme raameja yhteiselle tekemiselle ja tavoitteille.

Puheenjohtajana tehtäväni on johtaa valiokuntaa, olla tukena valiokuntalaisille heidän rooleissaan ja vastata NOSin toiminnan yleisistä suuntaviivoista. Mun tehtävä on siis olla kartalla siitä, mitä NOSin toiminnassa tapahtuu. Lisäksi edustan NOSia tapahtumissa sekä mediassa ja käyn pitämässä vierailijaluentoja. Vastuutehtäviini kuuluu myös yrityssuhteet ja yhteistyö paikallisyhdistysten kanssa ympäri Suomea. En kuitenkaan suinkaan tee näitä kaikkia hommia yksin, vaan mun oikea käsi tai oikeastaan toinen puolisko on NOSin varapuheenjohtaja, jonka kanssa meillä on näistä hommista yhdessä vastuu.

Omalta osaltani NOSin jäsenyys ja aktiivitoiminta on avannut hirmuisen määrän erilaisia mahdollisuuksia (jopa työpaikkoja) ja toiminnan kautta olen tutustunut uusiin samanhenkisiin ihmisiin. NOSin tarkoitus onkin olla samanhenkisten sijoittamisesta kiinnostuneiden nuorten yhteisö, jossa lähtökohdilla, osaamistasolla tai salkun koolla ei ole merkitystä. NOSin parissa pääsee osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, kuten brunssille kuuntelemaan alan asiantuntijoita ja yritysvierailuille tutustumaan Helsingin pörssin yrityksiin. Tässä kuussa ollaan esim. menossa tutustumaan Nesteelle!

11. Kerro kolmellakymmennellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

Remedy: Tänä vuonna investoidaan ja sijoittajalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Pelihankkeet kuitenkin etenevät suunnitelmien mukaisesti ja näiden hankkeiden onnistuessa luvassa olisi vahvaa tuloskasvua. Pysyn kärsivällisesti tässä kyydissä mukana.

Tokmanni: Inflaatio ja kuluttajien ostovoima runteli Tokmannia viime vuonna. Yhtiö itsessään kuitenkin tekee oikeita asioita, mutta lyhyellä aikavälillä tuloskasvu näyttää aika vaisulta. Jäädään seurailemaan!

UPM: Omat ensimmäiset osakeostot olivat UPM:n osakkeita, joten siihen liittyy tietynlainen tunneside, joka ei tietysti ole rationaalisen sijoittajan kannalta hyvä asia. UPM on kuitenkin porskuttanut kovaa vauhtia eteenpäin, takoi jopa ennätystuloksensa ja tänä vuonna odotellaan mm. Uruguayn tehtaan tuotannon käynnistymistä.

12. Jos sinun pitää sanoa yksi tärkeä asia, minkä olet oppinut Inderesillä osakepoiminnasta, niin mikä se olisi?

Pitkässä juoksussa osakkeen hinnan ainakin pitäisi seurata yrityksen arvon kehitystä. Eli vaikka varsinkin lyhyellä aikavälillä osakkeiden hintoja heiluttaa sentimentti, niin pitkällä aikavälillä hinnat seuraavat tuloskasvua.

13. Mitä Inderesin laadukkaita materiaaleja suosittelisit, mitkä ovat saattaneet jäädä aiheetta liian vähälle huomiolle? Saat vapaasti mainostaa.

Inderesin syksyllä lanseeraama Analyysikoulu :fire: Kirjoitussarjassa meidän analyytikot käy läpi osakeanalyysin eri vaiheita. Näiden tekstien lukeminen on mainio tapa kerryttää tietopohjaa osakeanalyysiin.

14. Sijoittamispsykologiasta puhutaan liian vähän, miten sinä hallitset tunteitasi kusetusmarkkinoiden vallitessa? Oletko “opiskellut” sijoittamispsykologiaa, jos olet, niin miten?

Tunteita hallitsee työpaikan kaupankäyntisäännöt. :grin: Niiden lisäksi on auttanut se, että ei tuijota liikaa kurssien heiluntaa, vaan pysyy omassa sijoitussuunnitelmassa eli pelaa pitkää peliä. Välillä se voi tarkoittaa käsien päällä istumista silloin, kun olisi ollut loistavia ostopaikkoja, mutta samalla myös laittaa jäitä hattuun eikä näin antaudu fomon valtaan. En ole (tässäkään) lajissa mestari, mutta se on jo ihan hyvä alku, jos tiedostaa omia heikkouksia. Tässäkin lajissa nimittäin maltti on valttia ja virheistä oppii.

15. Millaisia sijoitustavoitteita sinulla on?

Tavoitteena on tehdä tuottoja, mutta tavoitteeni ei ole jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana. Haluaisin ennemminkin saavuttaa sellaisen taloudellisen tilanteen, jossa olen vapaa valitsemaan itse, mitä haluan tehdä ja mihin haluan käyttää rahaa. Oli se sitten oma koti, perhe, harrastukset tai matkustaminen.

Toisaalta sijoitan oppiakseni uutta. Haluan ymmärtää paremmin yrityksiä, toimialoja ja taloutta. Mikä tekee yrityksestä menestyksekkään tai toisaalta mikä saa sen epäonnistumaan? Mitkä ovat oikeasti kestäviä kilpailuetuja? Minkälainen on laadukas johto ja miten johdon tulisi allokoida pääomaa? Sijoittaminen onkin siitä mainio harrastus, että sitä voi käytännössä tehdä niin kauan kuin järki päässä liikkuu.

16. Saat valita neljä foorumilaista opettamaan sinulle jotain, ketkä valitsisit ja miksi?

@JNivala: Kirjoittaa analyyttisiä ja todella kattavia kirjoituksia, joista allekirjoittanut ja varmasti moni muukin on oppinut paljon. Hän jos joku on Foorumilla laatukirjoittaja, jonka tekstejä on aina mielenkiintoista lukea.

@Aili: Loistava kirjoittamaan omia mielipiteitään ja hänen aktiivisuutensa on ihailtavaa. On hieno huomata, miten hän osallistuu eri keskusteluihin, oli kyseessä melkein mikä tahansa toimiala.

@Johannes_Sippola: Mahtavan oloinen tyyppi, josta huokuu aito sijoittamisen into. Johanneksella mainioita mielipiteitä, jotka hän osaa taitavasti perustella. Samaan aikaan hän osaa myös asiallisesti haastaa Foorumilla niin analyytikoita kuin firmojen toimareitakin.

@JHeiskanen: Omaa todella hienon taidon omaksua asioita ja tuottaa ne tekstiksi hyvin käytännönläheisellä tavalla. Pidän kovasti hänen tavastansa kirjoittaa ja en kyllä myöskään yllättynyt, kun kuulin hänen olevan toimittaja ammatiltaan.

17. Mitkä ovat sinulle Foorumin tärkeimmät ketjut ja miksi?

Luen eniten yhtiökohtaisia ketjuja eli sellaisten firmojen ketjuja, joiden osakkeita omistan tai joita seuraan aktiivisesti. Ketjuissa saa todella kattavaa ja yksityiskohtaista tietoa sijoittajilta. Ihailen sitä, miten älykkäitä ihmisiä Foorumilla on. Lisäksi @Marianne_Palmu:n kommentit Pörssien suunta -ketjussa ovat yksiä lemppareita!

18. Mistä pidät eniten työssäsi ja miksi?

On mahtavaa saada työskennellä sellaisella alalla, joka on oma intohimo. Parasta on se, että pääsen työskentelemään sijoittamisen parissa ja jatkuvasti haastamaan itseäni oppimaan lisää. Ja pakko sanoa, että on aika siistiä työskennellä näin fiksujen ja mahtavien tyyppien kanssa. :blush:

19. Alokas ei ole vielä millään osa-alueella hyvä sijoittajana, jos sinun olisi pakko opettaa hänelle yksi asia, niin mikä se olisi?

Mun saapui tällä viikolla uusi kirjatilaus, jossa tuli mm. @Verneri_Pulkkinen suosittelema ja suurkuluttama McKinseyn Valuation -kirja ja ajattelin tänä vuonna syventyä ROIC:in ihmeelliseen maailmaan. Lämpimästi suosittelen tätä myös Alokkaalle!

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Foorumi on paikka, jossa voi vapaasti vaihtaa ajatuksia sijoittamisesta ja missä sijoittajat auttavat toinen toisiaan. Uskon, että lukematon määrä sijoittajia on saanut täältä hurjan määrän oppeja. Siitä kuuluu iso kiitos kaikille Foorumilaisille! :smiling_face_with_three_hearts:


Kiitos kivoista ja kiinnostavista vastauksista Kaisa! :pray:t3:

Kaisa vaikuttaa juuri sellaiselta ihmiseltä, joka pärjää missä vain ja hän onkin jo hyvin tuonut esille tekemisillään sen, kuinka monipuolinen hän on. Hänen kaltaisia ihmisiä pitäisi olla enemmänkin näkyvillä sijoitusmaailmassa, koska hän on juuri sellainen positiivisuudellaan ja puhetaidoillaan, joka saa kaikenlaiset ihmiset kiinnostumaan sijoittamisesta.

Eipä tässä kummempia, onnekasta tuloskautta kaikille! :slight_smile:

132 tykkäystä

On hienoa, että nuoret ovat entistä innostuneempia sijoittamisesta ja se on myös upeaa, kun jotkut jaksavat vielä tehdä töitä kannustaakseen nuoria sijoittamissäästämisen pariin:

Inderesin Foorumilla on hieno kannustava ja välittävä meininki - pidetään siitä kiinni. Täällä on valtava määrä jengiä, mutta ei juuri ollenkaan ongelmia ja jokainen on omalla käytöksellään sekä viesteillään siihen hienosti vaikuttaneet. :pray:

Kiitos ja hauskaa viikonloppua kaikille! :slightly_smiling_face:

50 tykkäystä

Seuraava haastattelu julkaistaan perjantaina 10.2., kyseinen haastateltava omistaa ison salkun sekä lupsakan mielen ja antaa ymmärtää olevansa olevansa sijoitustaidoiltaan ja -tiedoiltaan ihan vain tavis. Mä luulen kyllä, että hän on juuri sellainen sijoittaja, joka näkee metsän puilta ja osaa katsoa pitkälle turhia hifistelemättä.

Tämän jälkeen on vuorossa 17.2. sellainen haastateltava, jonka kaikki tällä hetkellä Suomen sijoitusmaailmaa seuraavien pitäisi tietää, mutta vihjailen hänestä tarkemmin sitten ensi viikon alkupuolella. :slight_smile:

Tällä viikolla annan kroppani ja mielen levätä, niin jaksan sitten taas paremmin. Kivaa alkanutta sijoitusviikkoa! :slight_smile:

39 tykkäystä