Alokas haastattelee

111. Pohjolan Eka , OSA 2/2 (vastaukset eivät mahtuneet yhteen viestiin)

14. Inderes ja Foorumi seuraa koko Suomen pörssiä, eikö täältä ole aika vaikea saada enää ylituottoa? Pitäisiköhän mennä suoraan katsomaan LÄNTISTEN naapurien pörsseihin ja unohtaa ankea tehokkaasti hinnoiteltu Helsingin veliosakepörssi?

On mielestäni kiistatonta että Inderesin perustaminen Suomeen on tehostanut markkinoita, mutta en kuitenkaan vetäisi ihan noin rajuja johtopäätöksiä. Kuten foorumiaktiivisuudestakin hyvin huomaa, niin valtaosa Helsingin pörssin yhtiöistä ovat sellaisia joista sijoittajat eivät juurikaan ole tietoisia ja jotka eivät herätä juuri minkäänlaista aktiivista keskustelua sijoittajien keskuudessa. Inderesin analyytikot voivat tehdä laadukkaita yritysanalyysejä ja nämä yhtiötkin voivat tehdä operatiivisesti oikeita asioita, mutta tieto niistä leviää sijoittajien keskuuteen viiveellä ja vaikutus on ainakin aluksi usein varsin rajallinen. Jos et edes tiedä yhtiön olemassaolosta tai siihen liittyvästä sijoitusmahdollisuudesta, niin aika vaikeahan siihen on toki sijoittaa.

Väitän että erityisesti Suomen pörssin pienempien yhtiöiden joukossa on tälläkin hetkellä valtavasti markkinatehottomuutta ja uskomattoman hyviä sijoitusideoita. Se joka on tästä eri mieltä ei varmaankaan ole käynyt tutkimassa pörssin pienempää päätä ja nojaa liikaa siihen, että kuulee hyvistä sijoitusideoista toisilta sijoittajilta tai vaihtoehtoisesti keskittyy sellaisiin liikaa suuriin yrityksiin, joilla ei ole enää muuta annettavaa maailmalle kuin osingot.

15. Jos sinun olisi pakko valita viisi suomalaista sijoittajaa hoitamaan rahojasi kymmeneksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

Hirmuisen vaikea kysymys sillä en ole mitenkään erityisen hyvä ihmispoiminnassa ja Suomessa on valtavasti taitavia yksilöitä ketkä eivät pidä itsestänsä hirveästi melua. Olen myös sellainen persoona etten välttämättä oikein soveltuisi passiiviseksi kyytiläiseksi, joten tulisi varmaan tätä porukkaa jatkuvasti vainottua heidän tekemistään sijoituspäätöksistä. Mutta, jos nyt pitäisi viiden ihmisen sijoitustiimi kasata, niin tulkitsisin termiä sijoittaja aika liberaalisti ja valitsisin todennäköisesti taidokkaita yksilöitä jotka ovat selkeästi erinomaisia jollakin yksittäisellä pörssiin liittyvällä osa-alueella.

Fundamenttipohjaisesta osaketutkimuksesta ja sijoitusideoiden hankinnasta vastaamaan valitsisin @Homeros. Hän selkeästi kykenee löytämään säännöllisesti ja tutkimaan itsenäisesti uusia sijoituskohteita eri puolilta markkinaa sekä hankkimaan niistä arvokasta tietoa parhaimmillaan jopa analyytikkoja syvällisemmin.

Kvantitatiivisesta analyysistä, tilastojen hyödyntämisestä ja Excelin pyörittämisestä puolestaan vastaisi @Markku_Kurtti. Hänen kirjoituksensa Outcast Betan blogiin ovat jo nyt valtavan hyödyllinen oppimisväline kaikille rahoitusteorian matemaattisesta puolesta kiinnostuneille sijoittajille eikä julkikvantteja ole sijoituskeskustelussa muutenkaan mukana missään nimessä riittävästi.

Teknisestä analyysistä ja sijoitusten ajoittamisesta vastaavaksi valitsisin Tontsan treidinurkasta tutun @Tontsa3. Tontsan rauhallinen ja syvä kokemuksen rintaääni auttaisi varmasti välttämään pahimmat ylilyönnit ostamisen ja myynnin suhteen sekä tehostamaan toimintaa poikkeuksellisissa markkinatilanteissa.

Makronäkemyksestä, sijoitusfilosofiasta ja kvartaalittaisesta uutiskirjeestä vastaisi @musa_2. Hänen tehtävänään olisi haastaa muun tiimin ajattelua ja tuoda rohkeasti uudenlaisia näkökulmia talouteen ja siinä vallitseviin ilmiöihin eräänlaisena melkein kokonaan osakemarkkinoiden päiväliikkeistä riippumattomana tarkkailijana.

Tiimiä johtamaan ottaisin @Olli_Koponen. Koponen toisi tiimiin tarvittavaa ammattimaisuutta tekemiseen ja hän vaikuttaa mielestäni olevan siitä harvinaislaatuinen sijoittaja, että hän suhtautuu sijoittamiseen holistisesti ja näin myös todennäköisesti hyödyntäisi tiimijäsenten erilaisen osaamisen täysmääräisesti. Joku toinen saattaisi helposti tukahduttaa näin monipuolisen tiimin suosimalla liian vahvasti tiettyjä osa-alueita toisten kustannuksella.

Heti kun nämä nimet kirjoitti ylös, niin tuli mieleen myös joukko muita sijoittajia ja pörssitoimijoita jotka olisi myös voinut perustellusti ilmoittaa tähän viiden ihmisen tiimiin. Pidän sinänsä suurena säälinä että Suomessa on äärimmäisen vaikeata perustaa rahastoa ja sitäkin vaikeampi kerätä kotimaista pääomaa niihin, koska meillä on valtavasti taitavia lahjakkuuksia, jotka ansaitsisivat mahdollisuuden kokeilla siipiään salkunhoitajina.

16. Miten hyödynnät makrotaloudesta saatavia tietoja sijoitustoiminnassasi, vai tarkkailetko ollenkaan esim. Yhdysvalloista saatavaa dataa yms. sijoitusmielessä?

Minulle makrotalous on vähän kuin naapurin pitbull-koira. Useimmiten sen voi jättää täysin huomiotta eikä mitään haitallista käy, mutta joskus se yllättäen napsahtaa ja repii käden ja jalan irti. Ja mitä tulee datan seuraamiseen, niin suureksi harmikseni talousmedia valitettavasti pitää minut yli-informoituna makrotalouden käänteistä halusin sitä tai en. Koen kyllä hyödylliseksi hahmottaa talouden trendien suuntia eli mihin suuntaan korot, inflaatio ja talouskasvu jne. ovat yleisesti menossa sekä niiden mahdollisesti epäjatkuvuuskohdat missä trendin suunta muuttuu, mutta yksittäiset talousluvut ovat minulle käytännössä pitkälti pelkkää kohinaa.

Joskus tulen kyllä epäviisaasti ottaneeksi vahvaan makronäkemykseen perustuvan sijoituksen ja ne sijoitukset menevätkin käytännössä aina pieleen, sillä minulla ei ole käytettävissä yksityistä makrodataa enkä myöskään osaa yhdistellä julkista makrodataa minkäänlaisella uudella innovatiivisella tavalla. Koska kilpailuetua muihin sijoittajiin nähden ei pääse muodostumaan, niin perustelluillakaan makronäkemyksilläni ei tällä hetkellä ole oikeastaan minkäänlaista arvoa. Vaikka ymmärränkin makrosta periaatteessa mielestäni varsin paljon eli pohja on sinänsä kunnossa, niin tällä hetkellä ei minulla oikeastaan ole aikaa, tarvetta tai kiinnostusta heittäytyä vuosiksi sinne makrosijoittamisen syvimpään päätyyn ylituoton tekemiseksi tarvittavien taitojen hankkimiseksi.

17. Koetko paineita siitä, että olet maineikas Pohjolan Eka? Jota ihailee monet sijoitusalan ammattilaiset esim. monet Ruoholahdessa.

Kun sen tuolla tavalla muotoilet, niin ensimmäinen tunne mikä nousee pintaan, on ahdistus. Olen aina pitänyt itseäni jonkinlaisena ikuisena kapinallisena ja systeemin ulkopuolisena toimijana, joka toimii jossain maan alla pienessä piirissä tehden aitoja asioita, joten kaikenlainen jalustalle nostaminen tuntuu varsin vieraalta.

Nykyinternetissä on varsin normaalia että mikäli olet jollakin alustalla aktiivinen ja näkyvä, niin ihmiset muodostavat sinuun parasosiaalisia suhteita ja yhtäkkiä sinulla onkin kourallinen vihailijoita ja ihailijoita. Kyllähän se tietysti toimii eräänlaisena pakkopaitana jonka vuoksi pitää hieman varoa mitä kirjoittaa, kun tunnistaa että jutuilla voi olla tosielämän vaikutuksia. Kiitokset kirjoitteluista tietysti lämmittävät mieltä, mutta kyllä sydäntä myös sieppaa kun on kuullut jonkun ottaneen inspiraatiota teksteistä ja sitten sen seurauksena hävinnyt säästönsä markkinoille. En vieläkään oikein tiedä että miten tähän kaikkeen pitäisi suhtautua ja joskus kyllä herää tunne, että teksteihin suunnataan liian suuri valokeila kun otetaan huomioon, että kyseessä ovat vain yksittäisen internetnimimerkin kirjoitukset.

18. Mikä olisin todennäköisin syy, että P1 kyllästyisi sijoittamiseen?

Sijoittamisessa tulee väkisinkin jaksoja jolloin kiinnostus ja motivaatio on alhaisempi ja silloin ei auta kuin muuttaa omia toimintatapojaan ja tavoitteitaan kunnes into palaa takaisin. Varmaan itselle se pahin tilanne olisi mikäli sijoittaminen onnistuisi liian hyvin ja siksi laji tuntuisi liian helpolta useamman perättäisen vuoden ajan. Onneksi markkina tuppaa järjestämään säännöllisesti yllätyksiä ja harvoin oikeastaan tulee sellaisia sijoitusvuosia että voi olla omaan toimintaan täysin tyytyväinen. Muutenkin käytännössä aina löytyy uusia yrityssektoreita, rahoitusteorioita ja analyysimenetelmiä tutkittavaksi, joten sijoittaja ei varsinaisesti koskaan ole valmis ja oman sijoitustoiminnan vaikeusastetta voi tietysti aina helposti nostaa menemällä mukavuusalueen ulkopuolelle.

19. Miten Alokas voisi päihittää Ekan sijoittamisessa pidemmällä aikavälillä?

Tarttuisin heti kättelyssä tähän tavoitteenasetteluun. Onko järkevää verrata itseään liikkuvaan maaliin tavalla, jota on vieläpä erittäin vaikeata mitata? Sijoittaja-Alokkaana kartoittaisin ensin lähtötilanteeni sekä vahvuuteni ja heikkouteni sijoittajana. Tämän jälkeen laatisin itselleni konkreettisen kehityssuunnitelman välivaiheineen ja miettisin että löytyykö aikaa ja halua sellaisen suorittamiseen, sillä itsensä kehittäminen on usein varsin työlästä puuhaa. Kehityssuunnitelman perusteella voikin sitten laatia mittaroitavat tavoitteet ja seurata niiden toteutumista.

Sitä ei etukäteen voi täysin tietää että kuinka hidasta tai nopeaa kehitys tulee olemaan ja missä kohti ne omien kykyjen äärirajat tulevat vastaan. Usein sitä yllättää itsensä, että kuinka paljon alkuolettamaa pidemmälle sitä voi päästä määrätietoisella ja pitkäjänteisellä tekemisellä. Toisaalta monesti voi myös kokea valtavaa turhautumista kun itse ei enää tunnu kykenevän parantamaan suoritusta ja sitten taas joku 16-vuotias supermutanttilahjakkuus vetää vasemmalta ohitse aivan kaikessa. Tämän vuoksi jättäisin vertailut muihin tekemättä, keskittyisin puhtaasti oman tekemisen parantamiseen ja katsoisin että kuinka pitkälle se riittää.

20. Mistä haluat kiittää Inderesiä ja Inderesin Foorumin porukkaa?

Inderes on yksi parhaimpia asioita, mitä suomalaiselle sijoittamiselle on ikinä tapahtunut. Aluksi meno vaikutti aika sympaattiselta olosuhteiden pakosta syntyneeltä bisnekseltä, mutta ajan saatossa yhtiöstä muodostui ensin aito koko kansan analyysitehdas ja sitten sijoitusmediajättiläinen, joka kykenee aidosti vaikuttamaan pörssiyritysten toimintaan ja heidän tapoihinsa viestiä sijoittajille. Pelkästään se että melkein kaikki yhtiöt järjestävät webcastin osavuosikatsauksista on valtavaa kehitystä aiempaan verrattuna. Iso kiitos kaikille nykyisille ja entisille Inderesläisille Suomen pörssiekosysteemin selkeästä laadullisesta parantamisesta.

Sitten on vielä Inderesin foorumi, joka on teknisesti ja toteutustavaltaan selkeä parannus AP Areenaan tai Kauppalehden vastaavaan palstaan verrattuna. Väitän että meillä on täällä poikkeuksellinen, huikea yhteisö, joka tuottaa arvokasta sijoitusmateriaalia koko Suomen sijoituskansalle. Haluankin kiittää syvästi kaikkia foorumille kirjoittaneita ja myös foorumin kirjoituksia lukevia henkilöitä Suomen parhaimman sijoittajayhteisön luomisesta.

P1


Suurkiitokset Eka! :slight_smile:

Sijoitusmaailmamme tarvitsisi enemmän Ekan kaltaisia ummehtuneiden kuplien puhkaisijoita. On hyvä, että hän laittaa ajattelemaan niin erilaiset sijoitusmaailman ammattilaiset kuin myös tuoreemmatkin sijoittajat. Hän tarjoaa jokaiselle jotakin.

Onhan sitä tietoa saatavilla ja kaikenlaista materiaalia, mutta on myös tärkeää, miten sen tuo esille; esimerkiksi Eka tuo asian esiin siten, että se kiinnostaa ja saa ihmiset keskustelemaan. :slight_smile:

Muistutan lukemaan Ekan perustelut ja ajatukset kunnolla. Ekan osakepoiminnat tai yksittäiset heitot eivät ole se juttu, vaan se, mitä hänen ajatuksistaan voi saada omaan sijoitustoimintaan tai tapaan ajatella sijoittamisesta.

Suurkiitokset Ekalle vielä kerran – Foorumimme superstaralle! :cowboy_hat_face:

223 tykkäystä