Alokas haastattelee

135. Daniel Vähä-Antila

Daniel on itsellenikin varsin tuore tuttavuus ja pääsin nyt tämän haastattelun myötä tutustumaan paremmin tähän Inderesin yhteisötiimin uuteen vahvistukseen. :slight_smile:

Hän on tehnyt hyvän ensivaikutelman esittelyvideollaan ja viestittelyillään. Muutenkin Inderesille töihin pääseminen ei ole ihan matalan kynnyksen juttu, joten ihan kuka tahansa ei tähän erinomaiseen työyhteisöön välttämättä pääsekään. (Tässä vaiheessa Inderes varmaan toteaa: “älkää silti pelätkö hakea Alokkaan kommentista huolimatta!” :sweat_smile:)

Uskalsin ottaa hänet nopeasti haastatteluun, koska hän antoi nopeasti itselleni varsin fiksun, mukavan ja reippaan vaikutelman - näitähän varmasti onkin! :slight_smile:


1. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, kuka olet.

Olen Daniel, rahoituksen opiskelija Aalto-yliopistosta ja määräaikainen apulainen Inderesin yhteisötiimissä. Olen alun perin kotoisin Lahdesta, jonka jälkeen asuin lyhyen aikaa Riihimäellä ja Hämeenlinnassa töiden perässä. Nyt olen hieman yli vuoden ajan asunut Espoossa. Minulle tärkeitä asioita ovat läheiset sekä oma hyvinvointi. Edellä mainitut suurimmilta osin määräävät vapaa-ajanvieton.

2. Kerro kolme asiaa, mitä harvat sinusta tietävät.

  1. Olin yläasteella TET-harjoittelussa Rauten tehtaalla Nastolassa. Tästä kokemuksesta saattoi olla jotain hyötyä, kun onnistuin noukkia Rautea pohjilta salkkuuni.
  2. Piirsin pienenä sarjakuvia.
  3. Kannatan Saipaa Liigan finaaleissa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?

Kiinnostun herkästi uusista asioista, mikä näkyy intona tiedon keräämiselle ja uuden oppimiselle. Yksi asia, joka on kiinnostanut minua jo pitkään, on urheilu. Pienenä harrastelin kaikenlaista ja hieman pidempään kerkesin pelata jääkiekkoa ja kilpailla nyrkkeilyssä. Tämän jälkeen olen pyrkinyt kehittämään fyysistä kuntoani monipuolisesti yhdistelemällä sekä voima- että kestävyyslajeja. Luen jonkin verran artikkeleita liikuntaan liittyen sekä seuraan huippu-urheilijoita. Näistä oppii ylipäätään, että minkälainen harjoittelu sopii mihinkin tavoitteeseen ja saa inspiraatiota oman treeniohjelman suunnitteluun.

Tiedonjanoisuus näkyy myös toisessa harrastuksessani – lukemisessa. Luen kirjallisuutta aivan laidasta laitaan, mutta viime aikoina pääpaino on jostain syystä ollut enemmän faktapohjaisissa ja ehkä jopa filosofisissa kirjoissa. Luin esimerkiksi hiljattain Yuval Noah Hararin Homo deus -kirjan ja tällä hetkellä luen kirjaa nimeltä Ihmiskunnan tulevaisuuden historia, jonka on kirjoittanut William MacAskill.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään. Syön aamupuuron. Käyn töissä/koulussa. Treenaan joko lounasaikaan tai sitten työpäivän jälkeen ja illalla rentoudun harrastusten ja/tai läheisten parissa.

5. Millainen olet sijoittajana?

Sijoittajana olen riskinottohalukas, mutta pidän tärkeässä arvossa myös sijoittamisen perusperiaatteita, kuten hajauttamista ja riski-tuotto-suhdetta. Tämä näkyy myös salkkuni koostumuksessa, jossa yhdistyy passiivinen indeksisijoittaminen ja aktiivinen osakepoiminta.

En noudata mitään tiettyä sijoitusstrategiaa, kuten arvosijoittamista, vaan sijoitusteni ainoa yhteinen tekijä on se, että odotettu tuotto ylittää tuottovaatimuksen. Täten salkkuun saattaa päätyä kasvuyhtiöitä, osinkoyhtiöitä, arvoyhtiöitä jne.

Pyrin löytämään eri sektoreilta yhtiöitä, jotka ovat alansa parhaimpia tai ovat disruptoimassa jotakin markkinaa. Lisäksi kiinnitän huomiota erityisesti kasvuun ja kannattavuuteen – vastaavathan nämä kaksi enimmäkseen tulevaisuuden kassavirroista ja täten osakkeen hinnasta. En osta sellaisen yhtiön osakkeita, johon en ole itse perehtynyt.

Sijoitushorisonttini on pitkä enkä juurikaan treidaa. Teen lyhyellä aikavälillä kauppaa ainoastaan, jos seuraamissani yhtiöissä tapahtuu jokin merkittävä muutos, tai osakkeen hinta poikkeaa radikaalisti käyvästä arvosta.

6. Millainen sijoitushistoriasi on?

Aloitin sijoittamisen heti täytettyäni 18, kun kuulin kaverien juttelevan osakkeista lukiossa. Siitä se into sitten alkoikin ja löysin aika nopeasti Inderesin ja foorumin, joissa kulutinkin aikaa jokaisella tauolla yrittäen oppia sijoittamisesta. Ensimmäiset sijoitukset tein rahastoihin sekä muutamaan epäonnistuneeseen poimintaan osakesäästötilille, jotka tosin opettivat paljon.

Lukion jälkeen aloin enemmän opiskelemaan sijoittamisesta, aktiivisemmin seuraamaan muita sijoittajia sekä lukemaan laajemmin uutisia ja artikkeleita. Aloin tarkemmin perehtymään Suomalaisiin yhtiöihin ja tein aktiivisemmin osakepoimintoja.

Viimeisin vaihe sijoittamisessani on ollut ymmärtämisen vaihe. Opinnoista on saanut valtavan hyvän käsityksen sijoittamisen perusperiaatteista sekä teorioista, jotka ovat todella hyödyllisiä tässä lajissa. Opittujen taitojen implementointi on tuonut varmuutta omaan sijoitustoimintaan sekä toisaalta ehkä jollain tapaa vähentänyt osto- ja myyntitoimeksiantoja kokonaisuudessaan.

7. Millainen salkku sinulla on? Jos sinun pitäisi kasvattaa jonkun osakkeen osuutta salkussasi vähintään 25 prosenttiin, minkä valitsisit ja miksi?

Salkkuni koostuu passiivisesta sekä aktiivisesta portfoliosta. Ideana on hyötyä aktiivisella portfoliolla mahdollisesta ylituotosta siten, että passiivinen portfolio pitää kokonaissalkun keskihajonnan (riskin) pienenä (kohtuullisena). Ideaalitilanteessa siis passiivisen portfolion paino olisi selkeästi suurempi, mutta aktiivisen portfolion paino on päässyt pursuamaan hieman ja painot näillä kahdella ovat noin 30% ja 70%.

Passiivisen portfolion koostumus 2.5.2025:

  • Handelsbanken USA Index (n. 45%)
  • NN Suomi Indeksi (n. 20%)
  • NN Sverige Index (n. 10%)
  • Handelsbanken Eurooppa Indeksi (n. 25%)

Aktiivisen portfolion koostumus 2.5.2025:

  • Qt Group (28,6%)
  • Raute (14,8%)
  • Faron (25,1%)
  • Kempower (3,0%)
  • GRK Infra (4,1%)
  • Nordea (19,8%)
  • Neste (0,1%)
  • Nokian Panimo (4,1%)
  • Käteinen (0,4%)

Tällä hetkellä nostaisin GRK:n 25%:n painoon, koska uskon rakennussektorin käänteen olevan käsillä ja osakkeen hinta on huokea kasvupotentiaaliin nähden (osaketta saa lähes IPO-hintaan).

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?

Kiinnostava osake mitä useammin löytyy yleensä foorumilta, uutisista, artikkeleista tai sitten jonkin screenerin kautta. Tämän jälkeen pyrin noudattamaan seuraavia vaiheita arvioidakseni kyseistä osaketta:

  1. Liiketoimintamallin ymmärtäminen (Miten yhtiö luo arvoa?)
  2. Kilpailukentän ymmärtäminen (Onko kilpailuetua? Onko se kestävä? Onko uhkia? Apuna esim. Porter’s five forces -analyysi)
  3. Strategia-analyysi (Mikä on yhtiön strategia ja onko se uskottava?)
  4. Tilinpäätösanalyysi (Näkyykö yhtiön strategia tunnusluvuissa vai kertovatko luvut aivan jotain muuta?)
  5. Valuaatio (Multippelit, DCF)

Yleensä teen ostopäätöksen jo viimeistään vaiheessa neljä. Vaiheeseen viisi päädyn harvemmin, sillä tukeudun mieluummin ammattilaisten laajoihin raportteihin tai konsensusdataan valuaation osalta. Kerroinmenetelmiä yleensä käytän muodostaakseni jonkinlaisen nopean pallokentän osakkeen käypälle arvolle ostopäätöksen tueksi, ja tarvittaessa yksinkertaista DCF:ää nähdäkseni, että mistä kaikista oletuksista (esim. kasvu ja kannattavuus) osakkeen hinta ja nousupotentiaali on kiinni ja kuinka herkkiä edellä mainitut ovat esimerkiksi pääoman kustannuksen muutoksille. Osakepoiminta on kokonaisuudessaan yleensä hyvin iteratiivinen prosessi ja saatan palata aikaisempiin vaiheisiin analyysin aikana.

9. Mikä on ikimuistoisin sijoittamiseen liittyvä muistosi?

Varmaan se, kun olin juuri aloittanut sijoittamisen ja ostin silloin erittäin volatiilia Teslaa salkkuuni enkä pystynyt olla seuraamatta kurssia hetkeäkään. Tämä ensimmäinen ”treidi” onnistui muistaakseni noin viikon pidolla ja 20% tuotolla. Muistan vieläkin tuon euforian ja jännityksen tunteen, mitä harvemmin enää kursseja kyttäämällä onnistuu saamaan.

10. Mitkä ovat kolme parastasi puolta sijoittajana? Ja mikä on mielestäsi tärkein kehittämisen kohteesi sijoittajana?

  1. Rauhallisuus
  2. Intohimo
  3. Kiinnostus

Tärkein kehityskohde: Sijoitusstrategian noudattaminen.

11. Analysoi nämä yhtiöt viiteenkymmeneen sanaan

  • Faron Pharmaceuticals: Suuren potentiaalin syöpälääkekehitysyhtiö, jolla on suuren tuottopotentiaalin lisäksi mahdollisuus auttaa miljoonia ihmisiä syövän kanssa. Mielestäni Faronin tiimi on erittäin ammattitaitoinen ja täynnä intohimoa, mikä luo uskoa myös yhtiöön ja sen onnistumiseen.
  • Qt: Kuutti tarjoaa monialustaisia kehitystyökaluja ja mahdollistaa asiakkaiden graafisten käyttöliittymien kehittämisen esim. autoteollisuudessa ja terveysteknologiassa. Mielestäni liikevaihdon kasvun pääajurit ovat edelleen kohdallaan (ohjelmistoja sisältävien laitteiden lukumäärän kasvu) ja skaalautuva liiketoimintamalli takaa houkuttelevan kannattavuustason. Viimeisin kurssilasku oli mielestäni ylimitoitettu ja pidän Qt:ta täten mainiona sijoituskohteena juuri nyt.
  • Raute: Aliarvostettu konepaja, joka on uuden toimitusjohtajan ohjaamana tehnyt hienon tulosparannuksen. Hinnoittelun perusteella markkina ei usko Rauten saavan uusia tilauksia samalla mitalla kuin aikaisemmin eikä myöskään usko tuloskunnon pysyvyyteen. Itse uskon Rauten vankkaan teknologiseen kilpailuetuun sekä kykyyn ylläpitää saavutettua tulostasoa. Kasvun osalta puutuotteiden kysynnän ajurit ovat tukevat ja pienempikin kasvu riittäisi perustelemaan osakkeelle nykyistä kurssia korkeampaa hintaa, mikäli kannattavuustaso kyetään pitämään.

12. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa? Mainitse ainakin viisi ja perustele valintasi. Inderesiä ja sen Foorumia ei saa mainita.

  • Financial Times: Laadukasta journalismia keskeistä tapahtumista finanssimaailmassa.
  • Kauppalehti: Uutisfeed ja pörssitiedotteet helposti saatavilla.
  • Yahoo Finance: Keskeisiä uutisia sekä lyhyitä ja ytimekkäitä julkaisuja tärkeistä tapahtumista eri kanavilla.
  • TradingView: Osakkeiden screenaus ja suodatus.
  • Yhtiöiden raportit ja esitykset: Näitä lukemalla oppii ymmärtämään yhtiön liiketoimintamallin, strategian ja position kilpailukentällä. Lukuja tutkimalla näkee, miten edellisissä on onnistuttu.

13. Miten sinä hallitset sijoittamisessa tunteitasi esimerkiksi, ettet joudu FOMO:n valtaan yms.? Oletko lukenut tai opetellut sijoittamisen psykologiasta?

Opinnoissa on hieman käyty läpi yleisimpiä sijoittamiseen liittyviä vinoumia, ja olen näistä tietoinen. Pidän itseäni melko rauhallisena enkä kovin usein joudu hillitsemään tunteitani. Tarvittaessa muistutan itseäni pitkän aikavälin tavoitteistani välttääkseni äkkipikaisia myyntejä.

14. Jos sinun pitäisi valita kolme foorumilaista ja kolme indeläistä hoitamaan salkkuasi, kenet valitsisit ja miksi?

Indeläisistä valitsen seuraavan kolmikon: Antti Viljakainen, Juha Kinnunen ja Sauli Vilén. Kaikkiin sama perustelu: kokemus ja ammattitaito.

Foorumilaisista valitsisin seuraavat:

@Pohjolan_Eka: Ekalta rohkeaa näkemyksenottoa salkunhallintaan.

@Omavaraisuushaaste: Esalla on hieman erilainen, mutta selkeä sijoitusstrategia ja hän voisi implementoida sitä minun salkkuuni.

@Jukka_Lepikko: Jukka voisi tuoda teknisen analyysin näkökulman osaksi salkunhallintaa hyvällä trackilla.

(@Antti_Viljakainen, @Juha_Kinnunen ja @Sauli_Vilen pingasin teiät, jotta huomaatte et teiät o mainittu :slight_smile: t. Alokas )

15. Mitä sinä tulit tekemään Inderesille?

Pääosin kuvaan, editoin ja julkaisen yhtiöhaastatteluja. Tuloskauden pahimpien kiireiden jälkeen tulen mahdollisesti auttamaan sijoittamiseen liittyvän sisällöntuotannon tekemisessä sekä aamukatsausprosessissa.

16. Mikä Inderesillä työskennellessä on parasta?

Työyhteisö.

17. Mitkä ovat kolme tärkeintä asia sinulle Inderesin Foorumilla?

  1. Muut foorumilaiset.
  2. Uusi informaatio.
  3. Laadukas keskustelu.

18. Miksi sinä sijoitat? Onko sinulla konkreettisia tavoitteita sijoittamisella esimerkiksi euromääräisiä tavoitteita?

Minulla ei ole euromääräistä tavoitetta, mutta ideana on tietenkin tehdä sijoituksilleni tuottoa. Sijoitushorisonttini on pitkä ja tavoitteenani on turvata oma ja perheen talous tulevaisuudessa.

19. Anna Alokkaalle kolme kirjavinkkiä, joiden avulla hän tulisi edes hitusen paremmaksi sijoittajaksi. Perustele valintasi.

Kysymyksessä ei eksplisiittisesti vaadittu, että kirjat liittyvät varsinaisesti sijoittamiseen, joten otan oikeuden ehdottaa myös sellaisia kirjoja, jotka parhaimmillaan opettavat jotain uutta ja kehittävät lukijan ajattelua. Näistä molemmista on hyötyä sijoittamisessa.

  1. Vesa Puttonen & Samuli Knüpfer. Moderni rahoitus: Kirjassa on lyhyesti ja tiiviisti esitetty rahoituksen tärkeimmät teoriat, vieläpä Suomeksi. Erinomainen kirja rahoituksen opiskelun aloittamiseen ja kirja toimiikin useassa Suomen yliopistossa rahoituksen perusteiden oppikirjana.
  2. William MacAskill. Ihmiskunnan tulevaisuuden historia: Kirja laittaa pohtimaan muiden asioiden ohella talouden kasvun eri skenaarioita ja etenkin kasvun rajoja. Tästä lukija voi päätyä esimerkiksi pohtimaan oman salkkunsa yhtiöiden kasvumahdollisuuksia ja riskejä.
  3. Bill Bryson. Lyhyt historia lähes kaikesta: Nimensä mukaisesti kyseinen kirja opettaa hauskalla tavalla varmasti jokaiselle lukijalle jotain uutta lähes jokaisesta aiheesta. Maailman ymmärtämisestä ei varmastikaan ole haittaa, kun yritetään ymmärtää erilaisia liiketoimintoja.

20. Mistä haluat kiittää Inderesiä ja Inderesin Foorumia?

Haluan kiittää molempia suuresta määrästä laadukasta informaatiota, jota sijoittajat voivat käyttää tehdäkseen parempia osakepoimintoja.


Kiitoksia erinomaisista vastauksista!

Danielin vastauksista välittyi mielestäni analyyttinen ote, rauhallinen harkintakyky ja myös ahkeruus. Erityisesti jäi mieleen se, ettei fokus ole pelkästään “sijoitustalouskuplassa”, vaan kiinnostusta löytyy monipuolisesti eri aihepiireihin. Tämä laaja-alaisuus tuo varmasti arvokasta perspektiiviä – kaikki tieto täydentää toisiaan.

Danielissa on sellaista ihailtavaa monipuolisuutta, jota toivoisin löytyvän enemmän myös itseltäni. :blush:

Kiitos vielä kerran ja oikein mukavaa perjantaita!

41 tykkäystä