Amadeus IT Group SA - Espanjalainen matkailualan ohjelmistoyhtiö

Avataanpas ketju mielenkiintoiselle espanjalaiselle matkailualaan keskittyneelle ohjelmistoyhtiölle, joka on erityisesti tunnettu nimensä mukaisesta Amadeus-varausjärjestelmästä lentoyhtiöille ja matkatoimistoille. Yhtiö on perustettu 1987 ja on maailman johtava toimija omissa nicheissään. J.P. Morganin analyysin mukaan yhtiöllä olisi yli 40 %:n markkinaosuus sekä GDS-järjestelmissä (global distribution systems) että PSS-järjestelmissä (passenger service systems for airlines). Amadeus oli nimenä tuttu jo aiemmin, mutta satuin bongaamaan yhtiön löytyvän Terry Smithin luotsaaman Fundsmithin salkusta (tuoreessa kirjakerhossa puhuttiin juuri Smithin sijoitusfilosofiasta). Tämä herätti kiinnostuksen vilkaisemaan yhtiötä hieman lisää.

Alla vuosikertomuksesta liiketoiminta-alueet ja liikevaihdon maantieteellinen jakauma. Vuonna 2023 liikevaihto kasvoi 21 % 5,4 miljardiin euroon. Tästä lohkesi 1,4 miljardia oikaistua liiketulosta (26 % lv:sta) ja 1,15 miljardia vapaata kassavirtaa (21 % lv:sta).

image

image

image

Tässä pieni yhteenvetotaulukko Bloombergilta avainluvuista ja analyytikoiden lähivuosien ennusteista:

Luvuista visualisoituna näkee aika suoraan, että yhtiön liikevaihto nojaa yhtiön järjestelmien kautta tehtyjen varausten määrään. Koronapandemia iski näin ollen voimalla yhtiön lukuihin ja oikeastaan nyt vuonna 2024 liiketoiminta, kuten myös matkustajavolyymit näyttäisivät elpyvän pandemiaa edeltävälle tasolle.

Sama kehitys on luonnollisesti nähtävissä tuloksen ja vapaan kassavirran kehityksessä. Kaiken kaikkiaan yhtiötä voisi tituleerata tällä hetkellä kannattavasti kasvavaksi kasvuyhtiöksi ja marginaalit sekä kassavirtakonversio (liikevoitosta) mukavalla tasolla.

No mitäs tämmöisestä yhtiöstä sitten saa arvostusmielessä pulittaa, alla Bloombergilta konsensusennusteiden yhteenveto ja multippelit:

Nykyisellä noin 25 miljardin euron markkina-arvolla (n. 57e osakekurssi) osake treidaa tälle vuodelle P/E 20x ja vapaan kassavirran tuotto (FCF-yield) 5 %:n hujakoilla. Ei vaikuta mitenkään mahdottoman korkealta moniin muihin teknoveijareihin verrattuna, mutta esim. J.P. Morganin analyysin perusteella tietty discount on perusteltu. Syinä tähän on hitaampi pitkän aikavälin tuloskasvunäkymä moniin teknoyhtiöihin verrattuna, ja kyllähän tuo koronapandemiassa nähty syklinen elementti luo taustalle myös riskitekijänsä. Velkaa on hyvin maltillisesti taseessa ja viimeisimmän osarin mukaan nettovelka/käyttökate noin 1x tasolla.

Yhtiöllä Bloombergin mukaan peräti 33 analyytikkoa seuraamassa ja suositusjakauma näyttää tällä hetkellä tältä:

J.P. Morganin analyysista lainaus heidän näkemyksestään osakkeen suhteen:

Ja keskeisiä riskejä casen kannalta:

image

Pidemmän aikavälin kurssikäyrä heijastelee tyypillisen Smithin portfoliosta löytyvän arvonluojan nousevaa käppyrää, joskin tässä koronapandemia näkyy erityisen voimalla:

Kokonaisuutena tuo nykyinen arvostus ei mielestäni kyllä näytä pahalta erittäin vahvan markkina-aseman omaavalle toimijalle. Nappasin pienen seurantasiivun, niin pysyy mielenkiinto vilkaista välillä yhtiön kuulumiset. Jos arvostus tuosta jonkin verran nousisi, niin pidätän oikeuden ottaa voitot nopeastikin kotiin :smiley:

Disclamerina mainittakoon, että en tunne yhtiötä tai toimialaa hyvin, joten kyseessä enemmän fiilissijoitus Smithin peesissä. En esimerkiksi osaa arvioida yhtään tuota riskeissä esiin nostettua uusien toimijoiden kilpailu-uhkaa tai lentoyhtiöiden pyrkimyksiä yrittää ohjata matkustajavolyymeja suoraan heidän omiin kanaviin/järjestelmiin.

Kiinnostuneille linkki yhtiön sijoittajasivuille:

38 tykkäystä

Kuinkahan hyvin yhtiö on uudistanut alustaansa? Eli onko se arkkitehtuuriltaan ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen vai 90-luvulta?

Ovatko asiakkaat ja loppukäyttäjät tyytyväisiä vai käytetäänkö alustaa hampaat irvessä vain sen takia että se on niin vaikea vaihtaa kilpailijaan? Valitseeko uusi lentoyhtiö Amadeuksen vai jonkun muun?

Koko ala tietysti muuttuu hyvin hitaasti mm. regulaation ja monimutkaisten riippuvuussuhteiden vuoksi eli voisi ainakin kuvitella ettei ole houkuttelevin paikka tulla disruptoimaan. :thinking:

3 tykkäystä

Todella kiinnostava ketjuavaus @Atte_Riikola. Ei ollut minulle entuudestaan tuttu yritys, mutta vaikuttaa kyllä pikaisen tutkimuksen valossa hyvinkin potentiaaliselle caselle. Katsoin teidän kirjakerhojakson ja Terry Smith:n Fundsmith rahaston performointi on kyllä vakuuttavaa.

Kun katsotaan Amadeuksen pääomantuottoja 2013-2019, ymmärrän hyvin miksi tämä sopii Terryn salkkuun.

.

Omien laskelmien mukaan P/E keskiarvo 25,30 ja mediaani 25,91 vuosille 2013-2019. Amadeus on selvinnyt covid-19 matkustuskadosta ja kriisistä. Olivat muuttaneet myös ks ajanjaksona segmenttiraportointiaan, en osaa sanoa liittyikö tämä kriisinläpi johtamiseen. Nyt näyttää että 2020-2023 ollaan kriisistä selviydytty. Osaketta en itsekään halvaksi sanoisi, mutta kuitenkin aika neutraalisti arvostetuksi P/E:n valossa.

Yritys vaikuttaa laadukkaalle, heillä on hyvä pitkä track record ja selvisivät mallikkaasti heidän liiketoiminnalleen aidosta kriisistä (covid-19). En epäile etteikö pääoman tuottokin palautuisi aikaisemmalle tasolle liiketoiminnan normalisoitua. Tosin Aten jakamassa Bloombergin ennusteissa ROE% näyttää jäävän 24% tasolle, mutta ROA% nousee voimakkaasti jopa 16%. Nettovelankin oletetaan taittuvan negatiiviseksi 2027.

Ennusteet ovat ennusteita, mutta vaikuttaa pikaisella tutustumisella laadukkaalle yhtiölle. Päädyin itsekin ottamaan avausposition tästä.

Onko joku kerennyt perkaamaan Amadeuksen kilpailijoita ja kuinka he ovat performoineet?

Tässä ainakin yksi jenkkiläinen verrokki nimeltä Sabre, jonka kurssikehityksen perusteella hommat ei ole ihan putkeen menneet.

Lukujen nopealla vilkaisulla näyttäisi sielläkin viime vuosina olleen melkoinen toipuminen koronasta ja nyt on taas nenä pinnalla.

Capital IQ:n lukujen perusteella taseessa näyttäisi olevan aika jättimäinen kasa velkaa, mikä varmaankin osasyynä tuohon heikkoon kurssikehitykseen nousseessa korkoympäristössä. Lähivuosien P/E-kertoimet näyttävät todella matalilta, mutta tuo velkalasti voi tehdä vielä tepposet.

Viime vuosien luvuista ei tukea arvostukselle juuri saada, ja pikavilkaisulla yhtiö näyttäisi olevan laadultaan selkeästi Amadeusta kehnompi.

J.P. Morganin analyysissa oli toimialan kuulumisia haisteltu Sabren lisäksi seuraavilta yhtiöiltä: Expedia, TUI, Airbnb ja Trip.com. Näistä nyt mikään ei ole enää verrokkiyhtiö Amadeukselle, kun liiketoiminnat ja liiketoimintamallit hyvin erilaisia.

Tähän Ilkan kysymykseen en osaa suorilta vastata, kun tutustuminen ollut vielä sen verran pintapuolista. Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, jos löytyisi matkailualan ihmisiä, joilla kokemuksia Amadeuksen käytöstä.

3 tykkäystä