Eilen tuli uutinen että Amer Sports on listautumassa New Yorkin pörssiin. Avataanpa sille oma ketju jo näin hyvissä ajoin. Entisenä osakkeenomistajana aion seurata tätä listautumista mielenkiinnolla. Muuten on uutisia vielä niukasti mutta löysin kuitenkin alustavan listautumisesitteen, josta toki päivämäärät ja hinta ainakin puuttuvat. Linkki esitteeseen alla.
Hyvin on firmaa hoidettu, tai ainakin markkina-arvon arvioidaan IPO:n yhteydessä nousseen noin kaksinkertaiseksi 4-5 vuodessa. Kuitenkin Amer lähti hyvällä preemiolla ja ATH-hinnalla aikoinaan Hesulista.
The company is aiming to raise $1 billion to value Amers Sport at $10 billion, according to one of the sources.
The firm’s revenue was $3.05 billion in the nine months ended Sept. 30, compared with $2.35 billion a year earlier, according to its regulatory filings.
China now makes up 19.4% of the company’s revenue, in that time period, up from 8.3% in 2020, the filings showed.
Amer Sports went private in 2019, after a consortium led by China’s Anta Sports, struck a deal that valued it at more than $5 billion
Liikevaihto on kyllä kasvanut 2018 vuoden 2.7 miljardista eurosta vuoden 2022 3.5 miljardiin dollariin. Mutta tappiolliselta valitettavasti näyttää vuodet 20-22 jotka alustavassa antiesitteessä kerrotaan. 2022 tappiota 253 miljoonaa dollaria. Miten tähän on päädytty ja mikä on tulevaisuuden näkymä, en ole valitettavasti ehtinyt perehtymään.
Kiinalaisomisteinen pohja, jolle ei luvata hyvää pörssiuraa
Tase jättää kylmäksi
“If the company can get its balance sheet balanced and effectively manage its brands and their distribution across regions, it should be able to enter the winner’s circle”
Eli vahva ostosuositus inverse cramer strategialla! Mulla kyllä jäi traumat amerista kun ehdin myymään omat osakkeet pois noin kolme päivää ennen ostotarjousta ostaakseni Martelaa🥰.
@Karo_Hamalainen haastatteli Amer Sportsin viestintäjohtajaa Anu Sirkiää.
Neljän miljardin euron liikevaihdon viime vuonna tehnyt, kaksinumeroisesti kasvava kansainvälinen kuluttajatuoteyhtiö, jonka pääkonttori on Helsingissä. Osake listattuna New Yorkin pörssissä NYSE:ssä.
Amer Sports ei ole ihan tavallinen firma.
Sen jälkeen kun kiinalaisvetoinen sijoittajaryhmä osti Amer Sportsin pois Helsingin pörssistä vuonna 2019, yhtiössä on muuttunut paljon. Suunto ja Precor on myyty, ja muita brändejä on kiihdytetty kovaan kasvuun. Divestoinneista puhdistettuna liikevaihto on tuplaantunut viidessä vuodessa.
Erityisesti kasvua on haettu ja saatu Kiinasta, jonka osuus Amer Sportsin liikevaihdosta on kasvanut lähes viidesosaan. Brändeistä suurimmaksi on buustattu teknisiä vaatteita valmistava kanadalainen Arc’teryx.
”Kaksi isoa transformaatiota on mennyt läpi yhtiön. Ne olivat käynnissä jo silloin 2018–2019, mutta nyt on laitettu ihan uutta vaihdetta kehiin”, Amer Sportsin viestintäjohtaja Anu Sirkiä kertoo Karon Grillissä.
Ensinnä Amer Sports on uudistanut toimintamallinsa brändivetoiseksi. Toiseksi yhtiö on ottanut kuluttajat entistä paremmin omiin näppeihinsä: suoramyynnin osuus on kasvanut vauhdikkaasti.
Grillissä käydään läpi perustelut näille strategisille valinnoille ja selvitetään, millaisia oikein ovat Amer Sportsin brändit.
Pentti Jokinen on kirjoittanut parhaan tekstin yhtiöstä, jonka olen ikinä tästä yhtiöstä nähnyt.
Viime vuodet ovat olleet vahvan kasvun aikaa Amerille. Kasvua on rahoitettu Anta Sportsin omistajuuden aikana isolla velkavivulla (lähinnä lainoja omistajilta) ja toiminta on ollut melko tappiollista, varsinkin kassavirtojen valossa. Listaamisen yhteydessä iso osa veloista maksettiin pois annissa kerätyillä rahoilla ja osa vanhojen omistajien lainoista käännettiin osakkeiksi. Eli tasepuoli on huomattavasti siistimmässä kunnossa, kun mitä se oli ennen IPOa. Myös tuloksen ja kassavirtojen kannalta Amer on liikkunut parempaan suuntaan, vaikka vieläkin fokus on vahvasti kasvussa.
Amer Sports raportoi vahvasta 17 prosentin myynnin kasvusta, jonka pääveturina toimi Arc’teryx. Yhtiö ylitti odotukset 14,4 prosentin oikaistulla käyttökateprosentilla.
Arc’teryx kasvoi hyvin avaten 9 uutta myymälää globaalisti ja Manner-Kiinan, Hongkongin sekä Taiwanin alueen myynnin kasvu oli kovat 56 prosenttia.
Pehmeästi sujui Salomonin talviurheiluvälineiden osalta sekä Pohjois-Amerikassa oli vähän haasteita muutenkin, mutta yhtiö nosti kuitenkin vuoden 2024 liikevaihto- ja osakekohtaisen tulosennusteensa. Vahvat investoinnit myymälöiden laajentamiseen ja kasvuhankkeisiin, erityisesti Kiinassa saattavat luovat hyvät edellytykset kasvulle.