Amerikkalaisten yhtiöiden omien osakkeiden ostot

Omien osakkeiden osto on tullut hyvin monilla yhtiöillä tavaksi näin kurssien ollessa kaikkien aikojen huipulla. Omistaja-arvoa tuhotaan ylihintaisten osakkeiden ostamisella markkinoiden uskoessa ikuiseen kasvuun. Ostetut osakkeet merkitään yhtiöiden taseeseen negatiivisena oman pääoman eränä. Yhtiöt tarvitsevat käteistä ostojen rahoittamiseen ja tämä mahdollistetaan usein korollisella velkarahalla. Omia osakkeitaan ostamalla yhtiöt kantavat varsinaiseen liiketoimintaan liittyvien riskien lisäksi riskin osakkeiden arvon muutoksista.

Otetaan esimerkkinä luksuskahvilaketju Starbucks, jonka vuosiraportti löytyy tästä.
Yhtiöllä oli viimeisimmän tuloskauden lopussa 1,3827 miljardia osaketta, mikä oli 4,6 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuonna yhtiö käytti omasta pääomastaan 86 % ostaakseen omia osakkeitaan takaisin velkarahalla. Yhtiön taseen omavaraisuusaste putosi 38 prosentista 4,8 %:iin.

Starbucks on edelleen kannattava yhtiö, vaikka liiketulos on heikentynyt voimakkaan laajentumisen seurauksena. Mikäli osakemarkkinat romahtaisivat ja huonon taloustilanteen seurauksena yhtiön tuotteiden kysyntä laskisi, tämä iskisi yhtiötä poikkeuksellisen kovaa. Jos kuitenkin kehitys jatkuu suotuisana, omien osakkeiden osto on tapa parantaa osakekohtaista tulosta kasvun hidastuessa ja siten se tukee osakkeen arvostusta.

Miten amerikkalaisten yhtiöiden velkarahoittajat suhtautuvat tähän omien osakkeiden ostotrendiin?

1 tykkäys

Myös Warren Buffettin BRK on hieman ostanut omia osakkeitaan. Se on osingonjakoa ilman välittömiä veroseuraamuksia osakkeenomistajille.

Mutta onhan tuo SBUX, GE share buybacks yms. aika järkyttäviä.

Applen Shareholder Equity oli pari vuotta sitten $132 Mrd, nyt se on jotain $105 Mrd kun omien osakkeiden ostot on jatkuneet jo pidemmän aikaa. Mutta silti Applen pörssiarvo on ollut ihan viime aikoina $1000 Miljardin hujakoilla.

Suomessa firma voi pärjätä vaikka leikkailee , lakkauttaa osinko maksunsa.
Ameriikan raitilla on toinen laulu.

Siellä firmat toimivat sijoittaja etuisesti ja jos osinkoja karsitaan
tai vaihtoisesti firman varallisuutta ei käytetä osakkaiden
lompakoiden pönkittämiseen alkaa tässäkin tapauksessa
kahvi väljähtyä. ja sijoittajat katselevat muualle.

3 tykkäystä

Verinmaksajat hoivailee pahan paikan yli…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-16/u-s-airlines-spent-96-of-free-cash-flow-on-buybacks-chart

Tietäisiköhän kukaan mistä löytyisi exceliä, listaa, screeneriä tms. jonka perusteella voisi penkoa omia osakkeitaan (nimenomaan mitätöimismielessä) ostavia jenkkifirmoja?