Osakesijoittaminen

Analyytikkojen työn laatu / kokemukset

Hei,

Linkin takana oleva uutinen pompsautti taas asian mieleeni esille… Lyhyesti: uutisessa kerrotaan, että Atrian suosituksia ei ole päivitetty vaikka yhtiö antoi negarin 13.7. eli kolmisen pörssipäivää sitten (viikonloppu välissä).

  • Miksi vaikuttaa siltä, että osa analyytikoista “ei vaivaudu” perusteelliseen ja NOPEAAN tiedon päivittämiseen?

  • Tietääkseni Atriaa seuraavat suomalaiset pankit (OP ja joku muu?). Kertooko tämä isojen kivijalkapankkien huonosta työn laadusta, resurssien puutteesta tai jostain muusta (pyritään ensisijaisesti ohjaamaan suuri yleisö kalliiden sijoitusrahastojen tms. äärelle). Yleensäkin Suomalaisten kivijalkapankkien analyysin syvyys ei ole mielestäni lähelläkään inderesin tasoa…

  • Kansainvälisesti samaa ilmiötä on huomattu mm. Nokiassa, muistan kuinka Mikael on kertonut osavuosikatsauksen ennakkovideoissaan (viimeisen vuoden sisällä), etteivät kaikki analyytikot vaikuta olevan ajan tasalla yhtiön tilanteesta. Tämä tuntuu tietyllä tavalla uskomattomalta, että näinkin isoissa yhtiöissä esiintyy samaa ilmiötä.

Herättääkö kommentteja? Kukaan muu ihmetellyt samaa?

7 tykkäystä

Olen huomannut saman. Käytin ennen OP pankin analyyseja mutta totesin että niissä ei ole päätä eikä häntää. Kauppalehtikin tekee parempaa analyysia ja sekin on läppä nykyään. Pankkien ongelma on että ne saa niin hyvin rahaa huijaamalla himiset ostamaan kalliskuluisia rahastoja, näin ollen hyvien ja lisäarvoa tuovinen analyysien tekeminen ei kannata, sillä niiden avulla ihmiset sijoittajaisivat itse eivätkä ostaisi rahastoja joilla pankit rahastaa.

3 tykkäystä

Analyytikon työn laadun huomaa myös niistä palkinnoista mitä Inderes vetää. Ne jaetaan osumatarkkuuden mukaan ja Inderes on viime vuosina ollut aina kärkisijoilla toisin kuin nuo pankkien “analyytikot”.

1 tykkäys

Eiköhän fiksuimmat tyypit pääasiassa tee jotain muuta kuin ilmaisia analyyseja kuluttaja-asiakkaille. Pankkien osakeanalyysit on lähinnä markkinointia, mutta voi niistäkin jotain ideoita joskus napata.