Anora - Brändejä bunkkeriin

Vallitsevan ajankohdan mielenkiintoinen poiminta, josta ei keskustelua vielä ole ollenkaan eli valtionyhtiö Altia. Altian liiketoiminta kattaa kolme aluetta: Fin and Exports, Scandit sekä Industrial. Kaikki karkeasti kolmanneksen liikevaihdosta ja käyttökatteiltaan samahkoa tasoa pl. Fin and Exportsin parempaa kannattavuutta.

Altian listautuessa se ei itsessänikään mitään mielenkiintoa tai sen tapaista herättänyt. Erinäisten ja edellämainitun ajanjakson johdosta olen haudutellut asiaa koronan puhkeamisesta ja tutustunut hieman yhtiöön.

Harmillisesti Stadin juomayhtiöitä Altiaa ja Olvia ei ilmeisesti seuraa yksikään (?) analyytikko. Molemmat positioituu erinomaisesti ja ovat myös samalla adjektiivilla kuvailtuna johdettuja edellämainitusti.

4 tykkäystä

Suomalaiset lisänneet alkoholin kulutusta Alkon lukujen mukaan 9%, lähde YLE.

Kyselyssä suomalaisille vain 7% olisi lisännyt kulutustaan ja 80%lla se olisi ennallaan. Jokin ei täsmää yhtälössä. :sweat_smile: Samaan aikaan se on kiusallista vastuulliselle yhtiölle ja valtionomisteiselle.

https://yle.fi/uutiset/3-11303169

1 tykkäys

Altia sijoituskohteena- esitys

Avaa erinomaisesti Altian positoitumista ja jälleenmyyntikanavia sekä etenkin korona-aikaan (Horecan, tukkurien, matkustajamyynnin sekä viennin osuus).

Oma laskelma Altian arvostuksesta

Altia
Markkina-arvo 275milj€
Yritysarvo 290milj€
Liikevoitto (2019) 25milj€
Käyttökate (2019) 45milj€
Ev/ebit 11,5
Ev/ebitda 6,4

2 tykkäystä

Hyvä avaus @Latela . Jossakin vaiheessa omistin, mutta kurssikehitys ei oikein innostanut. Vakaa osingonmaksaja ja ohrasato on olennainen tekijä raaka-ainekulujen kannalta. Kuinkahan hyvä bisnes tuo käsidesin raaka-aineen tuottaminen on ollut nyt korona-aikana, josta tulikin mieleeni, että äsken kävellessäni kotiin Flemaria pitkin, niin Hesarin vanhalla lippakioskilla myytiin käsidesiä Kyrön nimissä, kauppa näytti käyvän eivätkä asiakkaat olleet Hesarin kemistejä🙂. Omistaakohan @Masse -setä vai millä rahoilla niitä viinaksia Masselaan ostetaan🙂!?

Aika tylsä kassavirtakonehan tämäkin on. Rahavirta oli viime vuodelta 52,6milj€. Velkavipua voisi enemmän käyttää; pääomantuotto jää 12%iin kun taas järjettömällä kassallaankin Olvi pystyy ilman vipua yli 15%in pääomantuottoon. Marginaalin ollessa rutosti parempi.

Industrialin liikevaihdosta noin puolet oli teollisuudelle. Viime vuonna tätä vahvisti metsäteollisuuden tuotteisiin tärkkelys ja kateparannusta niinikään.

Räjähtäneeseen käsidesin kysyntään Altia ei pystynyt vastaamaan vaan ohjannut myös ostamaan muualta.

2 tykkäystä

Nordea seuraa Altiaa. Heidän 20.4.2020 antama tavoitehinta / fair value Altialle on 9,00eur (DCF).

3 tykkäystä

Joo, näinpä näyttää olemaan käsidesin suhteen, Kauppalehden tuore artikkeli, josta otsikostakin selviää olennainen: Altia nosti etanolin valmistuksen kymmenkertaiseksi, mutta sekään ei riitä käsidesin valmistajille – Muita asiakkaita Altia kehottaa kääntymään kilpailijoiden puoleen, panimoita tilanne hämmentää | Kauppalehti

1 tykkäys

https://www.farmit.net/ohra-kevatvehna/2020/03/12/eun-vehnan-vienti-ongelmissa-tulevalla-kaudella

Tärkein kustannuserä eli ohran hinta seuraa vehnää.
Det passar bra ja.

Koostin alkon rapsoja tammi- ja helmikuusta: kasvua lievästi prosentteja. Sen sijaan jo menneen joulukuun rapsa oli vahvasti miinusmerkkinen Altian päästessä vakaaseen liikevaihtoon silti.

Nyt viinien kysyntä on räjähtänyt, ja väkevien hyvässä kasvussa. Vastassa on huono vertailukausi johtuen alkoholipelleilystä Suomen markkinoilla. Alkon myynnin tippuessa viime vuoden ekalla kvartaalilla yli 5%.

Altia rapsaa tuloksestaan ylihuomenna torstaina.
Altia on pitänyt ohjeistuksen (vert.kelp. käyttökate pysyy 2019 vuoden tasolle tai paranee) ennallaan toistaiseksi.

Intouduin yhden erän tätä ostamaan. Hinta vaikutti nykytiedoilla kohtuulliselta ja tästä voi käsidesiraketin ja tuontiviinojen puutteen pohjalta mielestäni kehkeytyä vähän yllätyskin.

Jos Saksaan saataisiin viinaksia yhtään enempää markkinoitua (jota nyt huhtikuusta lähtien kovasti yritetään) voisi tästä muotoutua jonkinlainen kasvutapaus, jolla kassavirta kohdillaan ja vain vähän velkaa. Ehkä voisi ostaa lisää hyviä brändejä joltain ongelmissa painivalta kilpailijalta? Koskenkorvaa mainostetaan mallikkaasti ja pohjoismaisuus vetoaa enemmän ja enemmän myös Keski-Euroopassa.

Ostin myös muutama päivä sitten Altiaa salkkuun. Toivottavasti kurssi raketoi Nordean kertomaan tavoitehintaan tai sen yli :slight_smile:

1 tykkäys

Täytyy myöhemmin pureutua rapsaan ja miettiä mikä meni vikaan. Kovin ympäripyöreästi ketjua kasailin mutta odotuksissa oli paljon parempi tulos. Lisäksi ohjeistus otettiin vasta nyt pois mikä on todella huonoa sijoittajanäkyvyydelle ja uskottavuudelle. Yhtiön liikevaihdosta kaksikolmasosaa tulee monopoleista jotka ovat kasvaneet älyttömästi. Raaka-ainekulut romahtaneet.

Ennen rapsaa voisi kuvitella juurikin myös firman priorisoineen liikaa maailman pelastamista ja osakkeenomistajien kustannuksella. Tätä peilaisi myös huhut pienpanimoille etanolin toimitusvaikeuksista. Toki liikevaihtoon vaikuttaa myös valuutat kovasti.

Oppia ikä kaikki.

Ohran hinnan lasku selittänee suurimman osan Industrialsin liikevaihdon laskusta. Sen myötä kannattavuus oli kuitenkin parempi. Tosin vaikea sanoa varmaksi mistä kannattavuuden nousu johtuu, kun denaturoitua etanoliakin on mennyt kaupaksi ennätysmääriä.

Ihan siedettävä tulos minun mielestäni.

Nyt täytyy muuten kysyä, kun en tiedä: miksi Altia toimittaa etanolia pienpanimoille? Meneekö se siis johonkin juomasekoitusten / RTD-juomien tekoon, vai mihin panimot tarvitsevat etanolia?

3 tykkäystä

Nordealta muuten ilmestyi 17.kesäkuuta uusi analyysi Altiasta. En tiedä, onko se kaikille avoinna. Koska se on “confidential”, sitä ei parane tähän kovin lainailla. :zipper_mouth_face: Mutta ostin vähän lisää Altiaa sen perusteella. :slight_smile:

2 tykkäystä

Tavoitehinnan ehkä uskaltaa paljastaa🙂

Suositus Buy, tavoitehinta 9,7 euroa.

4 tykkäystä

Onkohan Altiasta näkynyt muita analyyseja kuin Nordean? Omaan silmään ei ole osunut.

Hyvältä näyttää Altian suoritus mielestäni. Janoinen kansa on ollut liikkeellä.

Strong result in an exceptional market environment
January–June 2020 compared to January–June 2019
• Reported net sales decreased by 9.5% to EUR 149.3 (165.0) million
• In constant currencies, net sales decreased by 8.4%
• The Finland & Exports segment’s net sales were EUR 53.0 (59.6) million
• The Scandinavia segment’s net sales were EUR 50.1 (50.7) million; in constant currencies net sales grew by 2.5%
• Altia Industrial’s net sales were EUR 46.1 (54.7) million
• Comparable EBITDA was EUR 18.8 (13.7) million, 12.6% (8.3%) of net sales
• Reported EBITDA was EUR 18.0 (13.5) million, 12.1% (8.2%) of net sales
• Net cash flow from operating activities was EUR 10.3 (-4.0) million
• Net debt / comparable EBITDA (rolling 12 months) was 0.6 (2.0)

5 tykkäystä

Hyvä tulos Altialta.

1 tykkäys

Omasta mielestäni kaksijakoinen tulos, kun tuloksen kasvun ajurit olivat jo tiedossa ja odotin joka tapauksessa kovaa tulosta suhteessa vanhaan. Toivoin parempaa, mutta kokonaisuutena silti aivan kohtuullinen tulos.

Mutta hyvä pointti tuolla aiemmin liikevaihdon pienentyneen osin ohran hinnan laskun takia. Itsellä eniten pistin silmään raportissa juuri liikevaihdon voimakas vähentyminen.

3 tykkäystä

Covid-19 vaikutti Altiaan. Mitä mieltä olette kehityksestä ja toipumisesta uudelleen, mikäli toinen aalto on tarpeeksi paha ja ravintoloita rajoitetaan?

1 tykkäys