Arm - Pörssipaluu suoraan teknologiayhtiöiden kuumimpaan ytimeen monopoliasemassa

IPO Myyntiesitteestä löytyy mielenkiintoisia poimintoja.
“Some products continue to generate royalty revenue even after 25 years following their initial development.”
“Further, we have entered into a new long-term agreement with Apple that extends beyond 2040, continuing our longstanding relationship of collaboration with Apple and Apple’s access to the Arm architecture.”

Eli yhtiö on saanut ja luo uusia todella pitkiä kassavirtoja, poikkeuksellisen pitkiä. Alla linkki myyntiesitteeseen.

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1973239/000119312523235320/d550931d424b4.htm#rom550931_5

4 tykkäystä

Armin kvartaalitulos saadaan 8.11. On kyllä erikoinen yhtiö. Mitään uutisia ei yhtiö ole julkaissut. Kassassa rahaa 2 miljardia, tuotekehityksen käytetään miljardi vuodessa. Yhtiö on velaton, monopoliasemassa, 99% puhelimista pyörittää laskentaa Armin arkkitehtuuria käyttävien prosessorien kautta. Hinnoitteluvoimaa siis on. Jotenkin tuo yhtiö asema tuntuu jopa epätodelliselta - miten voi olla mahdollista! Yhtiötähän voisi jopa tituleerata maailman merkittävämmäksi yhtiöksi asemansa perusteella :slight_smile: Mutta näillä mennään ja kurssikin taitaa olla IPOa alempana, tai ainakin IPOn tasoilla.

2 tykkäystä

Kenties väärinymmärrät mitä Arm tekee.

Yksikään luuri ei pyöri Armin lastulla.

Ne pyörivät Qualcommin, Applen, Mediatekin, Samsungin jne. lastuilla.

Armilta on lisenssoitu arkkitehtuuri ja valmistajasta riippuen piirien IP-blokkeja. Jos Arm katoaisi savuna ilmaan huomenna, kännyköitä voitaisiin tehdä lisää vielä pitkään ja korvaavat suunnittelutiimit pystyisivät jollain aikavälillä astumaan Armin saappaisiin jatkokehittämään. Samsungilla on jo oma CPU tiimi (Exynos-SoCit) ja AMDilta lisenssoitua GPU IP:tä. Qualcomm ei käytä Armin GPU IPtä ja on muokannut CPU coreja. Tulevissa malleissa on Qualcommin omat Nuvia CPU coret (Snapdragon 8 Gen 4, 2024 lopulla) jotka eivät ole enää ARMin suunnittelemia vaikka arkkitehtuuria käyttävätkin.

Eli Arm ei ole läheskään niin korvaamaton kuin saatat kuvitella. Itse arkkitehtuuri on lisensoitu toistaiseksi mallilla jossa laitteiden myyntimäärät eivät merkkaa mitään, eli vaikka arkkitehtuuri on vähän kaikkialla, se ei toistaiseksi ole muuttunut rahanpainantalaitteeksi Armille suoraan. Yrittävät joo muuttaa lisenssimallia jossa itse laitevalmistajat maksaisivat per-laite Armille ohi piirivalmistajien, mutta tässä on monta mutkaa matkassa sen toteuttamiseksi.

Tuo juttu kertoo että on hyvin auki miten tämän lisenssointimuutoksen sisäänajo menee, puhuvat että puolet top 20 asiakkaista olisi tämän hyväksynyt, mutta eivät kerro paljonko se on tuloina. Muutama isoin asiakas kun on valtava osa noista tuloista ja jos he jättävät väliin, Armin tulopuoli on hyvin epävarmalla pohjalla. Ja Apple on Erikoistapaus jolla on ihan oma diili Armin kanssa koska on yksi Armin perustajista. En usko että he tulevat koskaan maksamaan per-laite yhtään mitään.

Eli suosittelisin tutustumaan tarkasti tuohon Armin lisenssointimalliin, tulojen kehitykseen niistä ja mitä nuo lisenssit kattavat. Edes minä en ole ihan satavarma miten kunkin ison asiakkaan osalta sopparit menevät ja kauanko ovat voimassa. On ihan realismia että siellä voi olla 5-10v osalta vielä diilit juoksemassa ja vaikka kuinka hypetetään IPOn vuoksi uutta lisenssimallia joka painaisi enemmän rahaa, jos vaikka Qualcomm ja Samsung eivät tätä diiliä tee vielä vuosikausiin (jos koskaan), ennusteet Armin rahanpainamiskyvystä kohtaavat sellaisen hiustenleikkuun että paljon ei jää jäljelle…

Niin ja Qualcommin kanssa on oikeusjuttu käynnissä, mistäkäs muusta kuin lisenssoinnista… tuossa jonkinlainen yhteenveto:

Jutun ytimessä on se maksaako Qualcomm nykyistä arkkitehtuurilisenssiä eikä laitekohtaista maksua Nuvia-prosessoricorejen osalta. Jos Arm häviää jutun, huomaat sen osakekurssissa isosta punaisesta palkista kun tulevia rahavirtoja hiustenleikataan…

14 tykkäystä

Kiitos asian avauksesta!!! Kun koko homma tuntuukin jotenkin epätodellisesta. Pitää syventyä raportteihin. Sitä pitkää lisenssikassavirtaahan tässä jahdataan.

1 tykkäys

Armin “monopolin” taivaalla on tummia pilviä ja RISC-V riski kohoaa; Qualcomm julkisti ensimmäisen RISC-V -pohjaisen SoCin Androidin ajamiseen. Tämä tähtää älykelloihin ja on heikkotehoinen, mutta looginen veto kun hommaa kehitellään…

Oletettava kehityskaari on että 1-2 vuoden päästä saamme halpakännyihin tarkoitetun RISC-V SoCin Qualcommilta ja siitä vuosi-pari niin kenties ollaan jo kärkimallikisassa. Tämä pitää myös huolen siitä että jos Arm ja Qualcomm eivät pääse yhteisymmärrykseen lisenssoinnista pitkässä juoksussa, Qualcommilla on ns. B-suunnitelma.

6 tykkäystä

Arm+NVIDIA uutisia NVIDIA ketjusta:

1 tykkäys

Tämä kuvio myös hyvin kertoo miksi NVIDIA yritti aikoinaan ostaa ARMia pois rasvaisella preemiolla. Varmasti jo silloin tähtäimessä oli lähteä oikeasti kisaamaan Windows-koneiden piiribisneksestä muutaman vuoden aikajänteellä ja kuvio olisi ollut vieläkin herkullisempi jos NVIDIA olisi samalla omannut vipuvartta muihin ARM-läppärikilpailijoihin nähden ARMin kautta.

Isoin osuma tästä tulee väkisin Intelin nilkkaan koska Intelin markkinaosuus Windows-kannettavissa on niin suuri ja NVIDIAn mahdollisesti haukkaama siivu lähtee pääosin heidän kakusta. Sivuosumia ottavat ainakin AMD ja Qualcomm, mutta heille kummallekin kannettavat ovat vain pieni osuus kokonaisbisneksistä, joten merkitys on pienempi.

Pitkässä juoksussa ennustan tilaa löytyvät niin x86-64 kuin ARM-pohjaiselle raudalle, mutta osuuksista tapellaan varmasti hyvin verisesti.

4 tykkäystä

Tää voi olla merkki siitä, että erilaiset päätelaitteet alkavat “konsolidoitua”, ts. PC, IoT siru, mobiili, edge komponentti jne. alkavat lähestyä toisiaan ja kehitys kulkee nopeammin kohti sulautettuja kokonaisjärjestelmiä, jollainen esim. autonominen auto on.

2 tykkäystä

Onko tietoa miten NVIDIA hoitaisi armi tuen kaikelle maailman olemassa olevalle softalle?
Apple onnistui tässä hyvin Rosetta2:lla mutta heillä on täydellinen hallinta koko rauta ja softastackkiin. Pystyisikö NVIDIA samaan?

2 tykkäystä

Windows on Arm tekee jo tämän. Microsoftin ja Qualcommin yhteistyötä, josta Qualcomm sai exclu-oikeudet myydä WinArm -rautaa, mutta tämä yksinoikeus päättyy 2024.

Suorituskyky on sitten oma lukunsa, ja pitkään 64bit applikaatiot eivät olleet tuettu, mutta tämä korjattiin jonkin aikaa sitten. Mutta toisaalta nykyrauta on moneen käyttöön massiivista overkilliä, joka mahdollistaa tämän. En lähtisi ajamaan jotain AutoCADia tai raskasta renderointisoftaa Armilla ilman natiivia versiota, mutta toisaalta näiden osalta eiköhän ne natiivit versiot tehdä sitä mukaa kun kysyntää on.

Ja jos et ole seurannut, Windows Arm läppärit ovat olleet ihan olemassaolevaa tavaraa jo joku neljä, viisi vuotta. Jääneet marginaaliin koska Qualcommin rauta on sen verran tuhnua ja alussa oli paljon softapuolen ongelmia, mutta esim Surface Pro X on jo ihan käyttökelpoinen kevytläppäri jonka etuna on todella kova akunkesto.

(Microsoft SQ1 ja SQ2 ovat Qualcommin tekemiä kevyesti kustomoituja Snapdragon-pohjaisia lastuja)

6 tykkäystä

Tuossa Rosetta2 oli mainiota se että perfi hitti oli hyvin minimaalinen. Sopi jopa pelaamiseen.

4 tykkäystä

Windows-puolella ei tulos ollut ihan näin hyvä, mutta sekin on parantumaan päin. En käyttäisi sitä vielä raskaaseen pelaamiseen mutta jos haluat ajaa jotain 10v vanhaa peliä niin kyllä se pyörii. Isoin rajoite on näiden Qualcomm-piirien tuhnut näytönohjaimet. Applen Arm-vehkeissä tämä on paljon paremmalla tolalla.

5 tykkäystä

NVDIA:lla (ja AMD:lläkin) on aika reippaasti omaa IP:tä grafiikkapuolella mitä voi laittaa ARMin IP:n jatkoksi omiin piireihinsä. NVDIA:lta löytyy tuohon päälle aimo aonnos AI-puolen osaamista.
Aika mielenkiintoinen kuvio, jos/kun toteutuu. Voi kannettavien markkinoilla olla muutoksen tuulet 4-5 vuoden tähtäimellä, jos siirtymä x86-arkkitehtuurista saadaan “rosettamaisesti” ajettua läpi. Voi olla Intelinkin pakko nöyrtyä seuraamaan perästä tai muuten alkaa olla riskit liiketoiminnan jatkuvuudelle liian suuret.
Itselleni NVDIA:n omistajana tämä ARM-pohjainen CPU-kuvio maistuu mainiosti, kun NVDIA:n TAM kasvaa taas askeleen ylöspäin ARM-transiotion onnistuessa.

Tässä kuviossa paljon riippuu Microsoftin sitoutumisesta muutoksen läpiajamiseen:

  1. Jos Microsoft laittaa omiin yrityssoftiinsa vuodesta 2025 alkaen natiivituen ARM:ille on yrityspuolen siirtymä askeleen helpompi.
  2. Pelipuolella on hyvä huomata, että Microsoft on Activision-Blizzard kaupan jälkeen jo melkoinen tekijä yksinään pelipuolella.
    Jos ARM-tuki on uusissa Call of Dutyissa jne. jo alusta pitäen, on siirtymä monella pelaajalle askeleen helpompi. Osalle tuoreimmista hittipeleistä sen voisi lisätä jälkikäteenkin (ainakaan taloudelliset resurssit eivät ole esteenä, jos ARM-siirtymä on riittävän korkealla agendalla).

Jos voittajia pitäisi etsiä, niin ARM on ensimmäinen. Microsoftille Applen markkinaosuuden kasvun taittaminen olisi todella iso juttu pitkän päälle (jos Applen osuus jopa laskisi, se vasta makealta maistuisikin).
NVDIA:lle tämä olisi varmaan seuraavaksi paras ellei sitten Microsoftin rinnalla kakkossijalla.
AMD saisi tässä kuviossa todennäköisesti pientä taustatukea, jotta jatkuvuus Xbox-konsolien pelituessa saataisiin ylläpidettyä. En oikein usko, että Microsoft olisi valmis tässä kohtaa vaihtamaan kumppania NVDIA:aan, ellei sieltä tulisi ulos reippaasti parempaa teho/hinta-suhdetta vs. AMD:n ARM-siru.
Häviäjän manttelia asettelisin Intelin harteille eri pelurien joukosta.

Mielenkiintoisia aikoja. :slightly_smiling_face: Tämän kuvion kehittymisestä saa pitkäksi aikaa seurattavaa.

3 tykkäystä

Office on ollut Arm-natiivi jo hetken. Samoin Edge. Teamsista en ole varma, mutta epäilen että sekin löytyy.

Eli tämä on jo tehty tärkeimpien softien osalta.

Pelipuolella Blizzard nimenomaan on tiputtanut pois Mac-tukea jo ennen tätä Microsoft-diiliä (Diablo 4 ei tullut Macille)

Arm-tuki peleille tulee kunhan joku myy Windows Arm rautaa jolla oikeasti voi pelata. Eli läppäri jossa on NVIDIAn tai AMDn oikea pelinäyttis. Pelinkehittäjän näkökulmasta se on tämän päivän työkaluilla aika pieni savotta. Isoin huoli on kaiken maailman Anticheat-palikat jotka ovat vahvasti x86-64 kamaa ja eivät välttämättä emuloidu ihan tuosta vain.

3 tykkäystä

Julkisen yhtiön ensimmäinen kvartaalitulos tuli ulos. Nyt on sanottava, että luvut ei vielä oikein aukea, yhtiö on sen verran vieras vielä. Jotain sain kaivettua - hyvää kasvua oli, positiivista kassavirtaa oli, ja iso nettotulosmiinus.
Exhibit 99.2 FYE24 Q2 (30-Sep-23) Shareholder Letter (arm.com)

2 tykkäystä

Arm Q2 sijoittajapuhelu on nyt kahlattu läpi. Q2 GAAP nettotuloksessa on IPO-sidonnaisia kertaluontoisia eriä, jotka voidaan nyt sivuuttaa.

Kiinasta puhuttiin. Toimitusjohtaja Haas sanoi, että jos kiinalainen asiakas ostaa lisenssejä, niin ne menevät suoraan Armin palvelimelta asiakkaalle, ts. eivät kierrä Arm Chinan kautta. Ainakin sijoittajapuhelun perusteella lisenssien suhteen Arm on huolellinen ja he tekevät tarkastuksia, ja epäselvyydet neuvotellaan.

Lähitulevaisuuden osalta johdon mukaan on nyt päivänselvää, että Arm v9 vetää hyvin. Se on suunniteltu moderniin AI ja cloud maailmaan. Arm on kehittänyt toimitusmallin, jolla asiakas saa kilpailuedun tuottaakseen oman sirunsa kilpailijoitaan nopeammin. Lisäksi ymmärsin niin, että Arm on palkannut vuonna 2023 1 000 uutta henkilöä, joista 85% menee R&D:hen. Yhtiö totesi operatiivisen marginaalin olevan nyt alhaalla 40% tasolla josta se nousee 60% tasolle. En kyllä nyt itse oikein löydä tuloslaskelmasta tätä, että voisin tarkastaa mistä puhutaan, mutta ensikerralla sitten.

Isoin juttu Armin mielestä on laskennan vieminen reunalle eli edgeen. Arm kertoo olevansa paras siinä, että asiakkaan kokonaistoimitusaika sirulle saadaan Arm arkkitehtuurissa lyhyeksi verrattuna kilpaileviin ratkaisuihin. Ja varsinainen pihvi on siinä, että koko ajan kasvava laskentatehon tarve syö reunalaitteiden akut tyhjäksi hujauksessa. Ts. Arm arkkitehtuuri tarjoaa juurikin lähiaikojen kiihtyvään laskentakapasiteettiin vaadittavat prosessoriarkkitehtuurit, joilla algoritmit pyöräytetään nopeammin, pienemmällä energian kulutuksella, optimoidulla muistin käytöllä ja arkkitehtuurissa on vahvoja kyberturvaominaisuuksia. Ja tilauskirjat ovat kaikkien aikojen paksuimmat. Kohti seuraavia uutisia…

5 tykkäystä

Edellisessä tarinassani jäin odottamaan seuraavia uutisia. Ja sittenhän niitä tulikin. Microsoft julkisti Ignite tapahtumassaan yhtiön ensimmäisen ihan oman, itse tuottamansa sirun, nimeltään Azure Cobalt, joka rakentuu Armin uusimpaan sirukäsitykseen ja teknologiaan.

“Azure Cobalt, built on Arm architecture for optimal performance or watt efficiency, powering common cloud workloads for the Microsoft Cloud. From in-house silicon to systems, Microsoft now optimizes and innovates at every layer in the infrastructure stack. Cobalt 100, the first generation in the series, is a 64-bit 128-core chip that delivers up to 40 percent performance improvement over current generations of Azure Arm chips and is powering services such as Microsoft Teams and Azure SQL.”

Minusta tämä on merkittävä osoitus siitä, että Arm on kilpailukykyinen ja kumppanuus Microsoftin kanssa vahvistaa Armin leading edge asemaa. Täältähän se erinomainen marginaali ja markkinaennusteita kovempi kasvu sitten tulee.

Uutiseen voi tutustua vaikka täältä:
Microsoft Azure delivers purpose-built cloud infrastructure in the era of AI | Microsoft Azure Blog
Ja Armin oma tarina on täällä
Arm Collaborates with Microsoft on Custom Silicon to Unlock Sustainable, AI-Driven Infrastructure - Arm Newsroom

4 tykkäystä

Tulin heti karhuilemaan tänne haastattelusi jälkeen. :bear:

Herättääkö tämä jotain isompia ajatuksia?

Kopioisin alimmat rivit äxättömiä varten:
image

__

Armin osalta on puhuttu myös shorttauksesta muutamaan otteeseen:

2 tykkäystä

Hyvä kun poikkesit. Herättää paljonkin ajatuksia. Lähtökohtaisesti pitää karhuilla, koska nähdyt luvut eivät anna tukea arvostukseen. SoftBankissa on edelleen 90% osakkeista, jotka jossain vaiheessa tulee markkinoille. Ja sisäpiiri varmasti alkaa myydä kun saa, jo senkin takia että teknoissa osakemyynneillä jatketaan palkkaa, maan tapa. Alla olevasta kuvasta nähdään, että kaikki Seeking Alphan kirjoittajat haluavat karhuilla.

Mitä sitten härkä sanoo: jos kerran Nvidian Jensen halusi ostaa yhtiön 2020 40 miljardilla, niin yhtiö on strateginen. Jos kerran n. 97% mobiililaitteista nojatuu Armin arkkitehtuuriin, niin Arm on käytännössä maailman strategisin yhtiö. Nvidian, AMD:n, Intelin siruihin laitetaan Armiin pohjautuvat ratkaisut. Jos olisi ollut kysymys mihin yhteen osakkeeseen laitan koko salkun, niin olisi ollut Arm. Mikään muu maailman yhtiö ei ole niin strategisessa roolissa mobiilin, IoT;n, AI:n jne. osalta kuin Arm.
Tästähän riittäisi vielä juttua, mutta näin lyhyesti tällä kertaa. Niin, ja shorttaajat pelaa aina tiedossa olevien lukujen pohjalta. Armilla on kyvykäs johto ja osaava tuotekehityspumppu, joka voi yhtenä päivänä julkaista uutisen, joka tekee shorttaajien olon tukalaksi.

6 tykkäystä

Siruyhtiöiden tulevaisuutta voi aprikoida lukemalla isojen yhtiöiden vuosikertomuksia. Esim. Amazon sanoo 2022 vuosikertomuksessaan näin:

We seek to invest efficiently in numerous areas of technology and content so we may continue to enhance the customer experience and improve our process efficiency through rapid technology developments, while operating at an ever increasing scale. Our technology and content investment and capital spending projects often support a variety of product and service offerings due to geographic expansion and the cross-functionality of our systems and operations. We expect spending in
technology and content to increase over time as we continue to add employees and technology infrastructure

Amazon on katsauksissaan tuonut hyvinkin yksityiskohtaisesti esille sen, että AI ja laajat kielimallit ovat sille tärkeitä ja yhtiö panostaa niihin. AWS Graviton on hyvä esimerkki siitä, että isot pelurit mutta myös pienemmätkin haluavat omia piiratkaisujaan (sirujaan) enenevässä määrin. Arm tarjoaa palveluita, joilla siru suunnitellaan ja ratkaisu testataan suunnittelupöydällä valmiiksi niin, että kun sirun tuotanto alkaa niin tavara on heti halutun laista. Alla tietoa Amazonin custom siruista yms.

Pace of Innovation for Custom Silicon on Arm Continues with AWS Graviton4 - Arm Newsroom

7 tykkäystä