Osakesijoittaminen

Arvosijoittaja - mitä osaketta tähyät?

Halusin aloittaa uuden aiheen, koska en vielä pikaisella katsannalla löytänyt arvosijoittajalle sopivaa ketjua.

En tiedä kuinka paljon täältä löytyy muita arvosijoittamisesta kiinnostuneita, vai etsitäänkö palstalla seuraavaa mahdollista kurssirakettia. Vaikka itse pyrin sijoittaman sekä vahvoihin arvoyhtiöihin että lupaaviin kasvuyhtiöihin, haluan tässä markkinatilanteessa pelata hieman safea etsiä sijoituksia erityisesti hyvin hinnoitelluista arvoyhtiöistä. Viimeisen kuukauden aikana kaikki keskeiset indeksit ovat järkiään laskeneet 8-10% (OMXH, S&P500, Dow, FTSE100 jne). Toiveena tietysti olisi, että laskevassa markkinassa alkaisi hiljalleen paljastua hyviä yhtiöitä, joiden arvostuskertoimet olisivat kohtuullisia. Viimeiset neljä vuotta olen jo unelmoinut tällaisesta laskumarkkinasta - toivottavasti se saa jatkua. Kantava ajatukseni on, että tällaisessa laskevassa markkinassa on hyvä tipoittain sijoittaa aliarvostettuihin laatuyhtiöihin, jolloin pienestä lisälaskusta ei tarvitse unia menettää. Myöskään tällöin ei tarvitse markkinoiden täydellisessä ajoituksessa onnistua.

Haluaisinkin kuulla, mitä arvo-osakkeita te tällä hetkellä tähyätte? Ajan takaa osakkeita, joissa:

  • Yhtiö tekee kannattavaa liiketoimintaa, mutta sijoittaja näkee liiketoiminnassa myös tulevaisuuden mahdollisuuksia
  • Perinteiset arvostuskertoimet ovat houkuttelevia, mutta sijoittaja hyväksyy myös korkeampia arvostuskertoimia pohtiessaan yritystoiminnan kasvun tai osingon kasvun odotusta. Pelkkä korkea osinkotuotto ei riitä, vaan se pitää pystyä myös kestävästi pitämään vähintään nykytasossa.

Otan esimerkkinä Nordean (jota tällä palstalla on sinänsä pohdittu aivan riittävästi). Ostin sitä itse viikko takaperin päältä kahdeksan euron ja 8,4% osinkotuotolla. Hirveästi unia en ole menettänyt, vaikka vielä on 7,5€ paikkeille laskettu. P/E alta kymmenen, P/B myös alle yhden. Vaikkakaan suurta kasvua liiketoimintaan ei sijoittajalle näkyisikään, on tuskin osinkokaan vaarassa ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen.

Toisena esimerkkinä puolestaan tähyän Nokian Renkaita. Tämäkin yhtiö tarjoaa lähes 5% osinkotuoton lisäksi myös kiinnostavia tulevaisuuden näkymiä. Tulevaisuuden mahdollisuuksien takia arvosijoittajakin voi hyväksyä jonkin verran korkeamman P/E 17 ja P/B 3,14. Tätä en vielä omista, enkä ole vielä tullut lopulliseen päätökseen missä kohden itse osaketta ostaisin. Joka tapauksessa nyt on lasketeltu jo kolmen vuoden takaisiin lukemiin.

Tällaisia ehdotuksia ja vinkkejä kuulisin mielelläni lisää. Erityisesti Suomen, Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoilta, koska niiden osakkeisiin kykenen perehtymään ja analysoimaan. Täytyy kuitenkin tietää mitä ostaa.

Toinen ketju myös kasvusijoittamisesta voisi olla kiinnostava, mutta sen jätän muille tai hieman myöhemmälle tässä karhumarkkinassa. :blush:

3 tykkäystä

Siis tylsän vakaita suomi-osakkeita tyyliin edellä mainitsemasi plus esim. Sampo, Kone, Neste, UPM, Kemira jne. jne. ?

Tällä hetkellä tulee Harvia mieleen kun etsitään kiehtovaa arvoyhtiötä. Suhdannevakaa liiketoiminta, alansa markkinajohtaja, erittäin kannattava, vahva kassavirta, maltilliset kasvunäkymät ja tällä hetkellä mielestäni hyvin houkuttelevasti hinnoiteltu, p/e päälle 10 hujakoilla (ensi vuoden), osinkotuotto jo yli 6%. Kurssi vähän laskenut viime päivinä lähinnä osingon irtoamisen takia ja muun markkinan laskun mukana. Löytyy tällä hetkellä omasta ja pojan salkusta. Just tämmönen tylsä ja turvallinen osinkokone salkkuun.

Nordeaa en ole ostanut. Nokian tyres kans kiehtoo mutta en ole ostonappia painanut, toistaiseksi kärkkynyt vielä.

4 tykkäystä

Itse mietin tässä kontekstissa juuri myös edellä hyvin perusteluin esille tuotua Harviaa. Loistava osta ja pidä osake,jonka tämän hetken osakekurssi on yhtiön todelliseen arvoon nähden halpa.
Toinen arvoyhtiö jota ei usein mainita on Valmet.

3 tykkäystä

Pientä viilausta yo. tekstiini, että tuommoiseen tilaustuotevalmistukseen nähden hyvinkin suhdannevakaata menoa. Finanssikriisin aikaan taisi liikevaihto laskea 10% 09 vuonna, eli ihan hyvin kiukaita menee myöskin huonoina aikoina (koska korvauskysyntä). Kannttavuudesta; erittäin kannattava jos vertaa kilpailijoihin.

Osinko on yhtiön tavoitteena pitää kasvavana ja uskon kyllä, että osinko nousee pitkässä juoksussa. Koska vähäinen investointitarve, hyvä kassavirta ja maltillisesti nouseva tulos.

Jos en olisi vielä mukaan hypännyt, tässä vaiheessa olisin viimeistään lähtenyt mukaan. Mutta näin.

1 tykkäys

Harvian toimitusjohtaja kertoi Inderesin roastissa korvauskysynnän kiukaille olevan 80 prosenttia myydyistä kiukaista, eli laskusuhdanteella ja tähän liittyvällä rakentamisen hiipumisella ei ole niin dramaattista vaikutusta yhtiön tulokseen. Varmaan juuri tämän defensiivisyyden ja arvoyhtiö statuksensa vuoksi Harvia nostettiin pari viikkoa sitten myös Inderesin top 3 osakkeisiin.

1 tykkäys

Mutta korvauskysyntäkin on tällasessa asiassa melko suhdanneherkkää. Kiukaita tuskin ostetaan siinä vaiheessa kun ne ovat täysin käyttäkelvottomia. Vaan silloin kun investoidaan asumiseen ja osana remonttia. Se korvauskysyntäkin on osittain syklistä.

Täytyy kuitenkin muistaa myös se, että nyt rakentaminen on keskittynyt kerrostaloasumiseen, joten kiukauden menekki on varmaan ollut suhteessa rakentamiseen melko maltillista, joten rakentamisen syklin muuttuminen tuskin merkittävästi muuttaa kiukaiden kysyntää.

Pitkän ajan trendit, kaupungistuminen, mökkeilyn vähentyminen ja saunovan väestön vähentyminen ei lupaa pitkällä tähtäyksellä kovin auvoisia aikoja ainakaan suomen osalta.

Omalta seurantalistaltani löytyy Nordea, Olvi, Ilkka, Saga Furs, JM (Ruotsi). Olvi ja JM enemmän laatuyhtiöitä joita tekisi mieli ostaa hintojen halventuessa, muut ovat jo nykyisellään tasearvoltaan ja P/E kertoimiltaan halpoja.

Ilkka on kyllä halpa. En ymmärrä kuka ostaa suoraa Alma mediaa kun Ilkkaakin on tarjolla.

Saga fursissa melkonen poliittinen riski, mutta onhan se halpa, jos ei mitään merkittäviä muutoksia liiketoiminan edellytyksiin tulevaisuudessa tule. Siinä on vaan vähän samoja onkelmia kuin HKscanissa. Omistajarakenne on ihan vääränlainen.

Ongelmana tässä on vaan, että kasvatessa marginaalit saattaa jonkin verran rapistua. Tällä hetkellähän ne on tähtitieteelliset verrokkeihin nähden. Toisaalta Nokian renkaat lähestyy markkinoita vähän eri tavalla kuin muut yhtiöt, joten korkeammat marginaalit on ehkä ihan kestävälläkin pohjalla. Vähän vaan huolettaa se marginaalien pitävyys kasvussa. Muuten ihan mielenkiintonen yhtiö ja halvemmalla toki itsekkin ostaisin :smiley:

“Täytyy kuitenkin muistaa myös se, että nyt rakentaminen on keskittynyt kerrostaloasumiseen, joten kiukauden menekki on varmaan ollut suhteessa rakentamiseen melko maltillista, joten rakentamisen syklin muuttuminen tuskin merkittävästi muuttaa kiukaiden kysyntää.”
Tästä olisi mukava nähdä tilastoja, mutta kyllä kaikissa uusissa kerrostaloasunnossa joissa olen käynyt on juurikin ollut oma sauna,jopa yksiöissä. Ei enää sitä yhtä taloyhtiön saunaa kellarissa kuten ennen. Tämähän lisää kiukaiden määrää aiempaa, kaupungistumisen ja kerrostalot alentamisen myötä.
Lisäksi saunominen ei kyllä Suomesta tule vähentymään saatiloppumaan, vaan lisääntymään vapaa-ajan lisääntymisen ja hyvinvoinnin arvostuksen nousun myötä

1 tykkäys

Ihan omalla mututuntumalla heitin ja mitä ite olen katsellut, niin melko harvassa pikkuasunnossa on saunaa. Melkein jokaisessa omakotitalossa taas on sauna. Nopea päätelmä siis oli, että kiukaiden kysyntä on pienempää kerrostalomaisessa asumisessa kuin omakotitalovoittosessa asumisessa.

Kiitos Astrixille Harvian nostamiseksi esiin. Olen jotenkin lähtökohtaisesti ohittanut yhtiön, koska kaipaan liikeideaa, jolla voisi olla selkeää globaalia kysyntää. Ok ok, onhan kiukaita tietty maailmallakin. Ja nyt kun ensimmäisen oikean silmäyksen yritykseen teen niin toki spa-puolella voi olla kansainvälisempääkin kysyntää. Noissa pienemmissä yhtiöissä on lisäksi se hyvä puoli, että niitä nyt ei vielä miljoonat instikat ja analyytikot seuraa niin siellä voi hieman enemmän hyötyä markkinan tehottomuudesta positiivisessa bisnescasessa.

1 tykkäys

Olisi kiva kuulla tarkempia perusteluja.

1 tykkäys

Katso täältä Inderesin sivuilta Harvian roast ja lue perustelut miksi yhtiö on nostettu Inderesin top 3:n.

1 tykkäys

Ilo on minun puolellani =) täytyy sanoa, että kun Harvia oli listautumassa niin itsekään en aluksi niin välittänyt. Mutta sitten innostuin kun tutustuin Inderesin kautta yhtiöön. Yhtiöllä on liikevaihtoa mm. Saksaan, onko siellä joku sama määrä saunoja kun Suomessa. Sitten esim Venäjä, Ruotsi ja jenkit on kans suuria kohdemarkkinoita.

On vaikea keksiä, mikä voisi olla suurin tai realistisin todellinen riski yhtiölle. Kuten on todettu, tämä ala on ainakin mitä ilmeisimmin suojassa eri murroksilta. Ehkä juuri toi tuotteiden kysynnän voimakas lasku tai markkinan pienentyminen tulee ekana mieleen. Se, että markkinat kasvaa reilu 2% vuodessa, niin sekin on vain arvio. Yhtiö on ilmeisesti hyvin hionut vuosien varrella tuotannon sujuvaksi, joten en usko yhtiön sisäisten ongelmien olevan todennäköistä. En myöskään usko minkään suuren kilpailijan tulevan näille markkinoille, koska markkina on esim melko pieni suurille firmoille sekä Harvia on aika hyvin päässyt johtoasemaan tällä alalla.

Mutta okein kiinnostava arvoyhtiö. Ei mikään multibagger.

1 tykkäys

Tällä viikolla odottelin, olisiko Harvia pudonnut 4,xx hinnoille. Ostan heti kun tipahtaa… tai mahdollisesti muutenkn 5,0€ hinnalla ensi viikolla.

Tällä viikolla tuli tyhjennettyä joitakin positioita, koska makron suhteen olen varsin pessimistisin odotuksin seur 6kk… iskeäkkö vielä kiinni… toisaalta jouluna pulkkamäki voi olla nykyistä kovempi markkinoiden hermoillessa…

Seuraan noita yhtiöitä, koska ne ovat Saga Fursia lukuunottamatta tasaisia suorittajia. Hankaluus on suhteuttaa yhtiökohtaiset tekijät ja markkinapsykologia. Ei tee mieli sijoittaa taantuman alla.

Nordea ja Ilkka ovat tylsähköjä osinkokoneita, joiden arvonnousu voi tulla riskien pienentymisestä. Toisaalta varsinkin Nordean kohdalla markkinoiden paranoidisuus voi johtaa hyvään ostopaikkaan tulevaisuudessa. Olvi on kasvava laatuyhtiö, jonka riskin näen pieneksi. Sellainen salkun kruununjalokivi.

JM:ssä mietityttää syklin kääntyminen ja tase-erien arvostus. Yhtiö ei ole ainakaan 20 vuoteen tehnyt minään vuonna tappiota. Johto on tehnyt tänä vuonna vähän outoja päätöksiä mm. käyttänyt kassavirran hankkiakseen tontteja ja rakennusoikeuksia tässä suhdanteessa samalla kun lopetti omien osakkeiden osto-ohjelman. Kertooko hankinnat siitä ettei olemassaolevat assetit ole kurantteja?

Saga Furs on villi kortti. Tämä on sellainen firma joka voi yhtäkkiä tehdä 2 euroa EPS osakkeiden pienestä määrästä ja syklisyydestä johtuen. Tase-erien arvostus, poliittiset riskit ja liiketoimintamalli kysymysmerkkejä. On kytköksissä saamisten kautta vahvasti turkistarhaajien taloudelliseen menestykseen. Q2 2018 “net nets” arvo per osake 10,08€.

En ymmärrä Harvian hehkutusta. Melko velkanen yhtiö ja kasvumahdollisuudet todella rajalliset. Kyseessä on ehkä ihan hyvää osinkotuottoa tahkova yritys, mutta mitenkään halpa se ei näilläkään hinnoilla ole. Miksi ihmeessä Capman olisi halunnut listata Harvian, jos se näkisi hyvän kehityksen jatkuvan. Nyt kaikki on trimmattu lähestulkoon tappiin ja yleinen markkinatilanne on ollut erinomainen, niin ei ihme, että on näennäisesti halpa.

2 tykkäystä

@g3235286
Mielestäni Harvia ei ole niin hehkutettu, kun kurssiakin katsoo. Ei sekään tee siitä hehkutettua, kun nostin yhtiön täällä esille, jos sitä tarkoitit. Mutta, ei siis mikään kurssiraketti.

Yhtiö voisi sopia hyvin osta ja unohda - salkkuun.