Aspocomp - Piirilevyteknologioihin erikoistunut palveluyritys

Paha negari…onko jo konkkakandi!

Ohessa copypaste tiedotteesta (osa):

Aspocomp Group Oyj, Sisäpiiritieto, 10.1.2024 klo 14.10

Aspocomp alentaa arviotaan vuoden 2023 liikevaihdosta ja liiketuloksesta alhaisen liikevaihdon, heikentyneen tuotemiksin ja merkittävästi kohonneiden materiaalikulujen vuoksi. Materiaalikulutusta kasvatti väliaikainen prosessihäiriö tuotannossa neljännen vuosineljänneksen aikana. Materiaalikäytön arvioidaan normalisoituvan ensimmäisen neljänneksen aikana. Tuotantohäiriö vaikutti myös loppuvuoden tuotantomääriin ja liikevaihtoon. Alustavien, tilintarkastamattomien lukujen mukaan vuoden 2023 liikevaihdon arvioidaan olevan noin 32,3 miljoonaa euroa, ja liiketuloksen olevan noin 1,7–1,9 miljoonaa euroa tappiolla.

Kertauksena Q4 liikevaihdot (2023-2016)

2023 Q4: 5,9M (ennakkotieto)
2022 Q4: 10,1M
2021 Q4: 10,8M
2020 Q4: 5,9M
2019 Q4: 8,2M
2018 Q4: 8,5M
2017 Q4: 6,2M
2016 Q4: 6,6M

8 tykkäystä

Joo, aika seinäpysähdys

KOLMAS NELJÄNNES 2023 LYHYESTI

  • Liikevaihto 8,1 (10,4) miljoonaa euroa, laskua 23 %
  • Liiketulos -0,7 (1,4) miljoonaa euroa, -8,9 (13,1) % liikevaihdosta

Ja nyt sitten Q4 liikevaihto enää 5.9 ja Q4 liiketulos pakkasella 1.7-1.9 Miljoonaa (kun Q1-Q3 liiketulos oli 0.)

7 tykkäystä

Tässä on Juhalta tuore yhtiöraportti Aspocompista. :gem:

Tuotannon ongelmien takia Aspocompin Q4-tulos tulee olemaan raskaasti tappiollinen, ja negatiivisen tulosvaroituksen myötä myös alkuvuoden näkymään tuli lisää epävarmuutta. Heikon kysynnän lisäksi haasteena oli nyt tuotanto, mikä oli merkittävä negatiivinen yllätys. Osake on edullinen suhteessa ”normaaliin” tuloskuntoon, mutta tämän määrittäminen on yhä vaikeampaa. Koemmekin parhaaksi odotella käänteen varmistumista ennen lisäostoja.

5 tykkäystä

Uutta toimaria pukkaa.

Sisäpiiritieto: Manu Skyttä nimetty Aspocomp Group Oyj:n toimitusjohtajaksi, Mikko Montonen jättää yhtiön - Inderes

Ensin kiinnostuin että ‘Hmm, Patrialta … vihdoinko kunnon kytkös puolustustarviketeollisuuteen?’

Mutta peräsimeen tulevan herran LinkedIn-tili tuntuu kertovan vain jatkuvasta viimeaikaisesta poukkoilusta sinne tänne.

(13) Experience | Manu Skyttä | LinkedIn

Joten en osaa arvottaa uutista. Ehkä jollakulla muulla olisi enemmän näkemystä?

2 tykkäystä

En kyllä uskalla arvioida uutta toimaria mutta vanhasta luovun mielelläni, sen verran surkeaa on meno ollut viimeiset about 1½ vuotta ja Mikko oli puikoissa lähes täydet 10 vuotta. Täytyy kassella tilinpäätöksen jälkeen (14.3.) miten uusi toimari puhdistaa pöytää…hallitukseen valittiin myös uusi jäsen, joka tehnyt Incapissa hyvää jälkeä, joten eiköhän tämä tästä viimeistään ensi vuonna käänny parempaan, nyt täytyy vaan kärsiä tämä vuosi, olen myynyt possani aikas minimiin (tappiolla tietenkin) ja pysyn kyydissä vielä ainakin tämän vuoden riippuen kuinka tässä käy…antikaan ei ole poissuljettu mahdollisuus kun massit alkaa käydä vähiin.

5 tykkäystä

@Juha_Kinnunen on antanut kommenttinsa Aspocompin toimarin vaihdoksesta. :slight_smile:

Aspocompin hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi lentotekniikan diplomi-insinööri Manu Skytän. Manu seuraa tehtävässään Mikko Montosta, joka on sopinut yhtiön hallituksen kanssa jättävänsä yhtiön toimitusjohtajan tehtävät. Montonen jatkaa yhtiön toimitusjohtajana siihen asti, että tehtävien sujuva siirto Manu Skytälle saadaan varmistettua viimeistään 14.8.2024. Toimitusjohtajan vaihdos tuli meille yllätyksenä, mikä on harvoin positiivinen signaali yhtiön lyhyen aikavälin kehityksen kannalta.

Onko @Juha_Kinnunen ollut tyytyväinen Aspocompin toimittamiseen viime aikoina kun tj:n vaihto tuli yllätyksenä? Mikko on ollut puikoissa jo lähes täydet 10 vuotta ja Aspocomp näyttää olevan köysissä niin on aika itsestään selvää, että huonoja aikoja on myös edessäpäin ja fyrkat on lähes loppu eikä kauppa tunnu käyvän toivotulla tavalla, minä ainakin toivotan tj:n vaihdon ilolla, vaikka Mikko teki paljon hyvää omana aikanaan mutta aika aikaansa kutakin ja nyt kun hallitukseen saatiin vielä apuja kehutusta Ville Vuoresta (mm. Incap) niin ensi vuonna voisi taas koittaa paremmat ajat…tämä vuosi on jo menetetty, arvaan.

1 tykkäys

Aspocompin kehitykseen en ole ollut tyytyväinen, mutta kuten kommentissa kirjoitin, hankala erottaa mikä on ollut sisäistä haastetta ja mikä ulkoisien tekijöiden ajamaa. Viime aikoina on vaikuttanut olleen myös sisäisiä haasteita, mutta itse olisin odottanut, että Montonen saa aikaa oikaista kehityksen. Mutta eihän tuo viime vuosien pohjalta ole ihmeellinen juttu, pitkään on ollut kuitenkin puikoissa.

Yleisesti aika dramaattisia on nämä sinun kommentit, kun on kuulemma fyrkat loppu ellei jopa konkkakandi :warning: Toki nimimerkin mukaista meininkiä ja kovalla tunteella mennään!

9 tykkäystä

No juu, paha tapa minulla kärjistää viestieni sanomaa ja on sinulla ihan validi pointti liittyen näihin negasyihin mutta kun haastattelit Mikkoa 2022/Q3-rapsan jälkeen niin siinä Mikko vakuutti että kaikki on hyvin vaikka sittemmin selvisi, että myynti oli alkanut tökkiä jo 2022 loppukesällä eli joko Mikko ei halunnut nähdä tosiasioita tai puhui muunneltua totuutta. Tuo jäi ainakin minua harmittamaan mutta en silti saanut myytyä possaani vaan jäin roikkumaan junaan, joka siis täysin omaan piikkiin kun en 2022 tilinpäätökseen tohtinut poistua kyydistä.

Onko Aspocompilla rahaa jossain fikassa (kun en näitä lukuja osaa oikein tulkita) kun tappiota tulee 2023 tuo 1,7-1,9M ja kassassa rahaa 30.9.2023 1,4M (4,0M luottolimiitistä käytetty 2,9M eli jäljellä 1,1M) ??

Kiitos, jos jaksat minua neuvoa tässäkin kohtaa :+1:

2 tykkäystä

Ei siellä rahaa varmasti piilossa ole, mutta tuo liiketappio nyt suoraan kerro rahavirrasta eli siitä, miten paljon rahaa lähtee kassasta. Periaatteessa tuloslaskelman tulosta pitäisi verrata omaan pääomaan (Q3’23: 20,3 MEUR), josta se on pois, mutta eihän se pääoma ole tässä ongelma. Taseen tunnusluvuthan on ihan hyvässä kunnossa.

Rahavirrassa tulee sitten mukaan poistot / investoinnit, nettokäyttöpääoman muutos ja sen sellaiset. Luulisi että kun liikevaihto sakkaa, niin käyttöpääomaa vapautuu, mutta eipä tuosta varma voi olla. Mutta sanotaan nyt, että tuo Q4-tappio olisi 2 MEUR ja lähtisi suoraan kassasta, niin olisihan tuo likviditeettitilanne kireä - vähintäänkin tuo mainitsemasi limiitti pitäisi käyttää kokonaan, että rahaa olisi kassassa normaaleihin operaatioihin.

Pari muttaa, joiden takia en itse ole kuitenkaan toistaiseksi huolestunut:

  1. Kuten kirjoitin Q3-raportissa, Q4:llä yhtiöön pitäisi virrata arviolta noin 1 MEUR BusinessFinland-investointitukea, mikä piristää rahavirtaa merkittävästi. Eli käytännössä puolikas menisi tuohon. Yhtiöhän on saanut nämä investoinnit valmiiksi, joten nyt pitäisi tulla rahaa aiempia kuluja vastaan.

  2. Siellä noiden sinun mainitsemien lisäksi laskuluototussopimus eli factoring (Q3 lopussa käytössä 0) ja Q3-taseessa oli myyntisaamisia 9,6 MEUR. Laskuluotto on siis käytännössä luottolimiitti, jonka vakuutena toimivat myyntisaatavat - käytännössä nuo saamiset siis myydään X-Y% hintaan rahoittajalle, joka sitten saa ne rahat asiakkaalta. Luulisi että tuota hyödyntäen saataisiin kerättyä rahaa kassaan, jos ei muuten kotiudu loppuvuoden aikana. Sekään ei tietysti ole ilmaista, mutta ei nyt hirveän kallistakaan jos tuo factoring kuitenkin on.

  3. Aspocomp omistaa käytössään olevan Oulun tehdaskiinteistön, joka sijaitsee Linnanmaan kaupunginosassa osoitteessa Tutkijantie 11-13. Aika perinteinen jippo saada likviditeettiä olisi myydä tämä kiinteistösijoittajalle ja siirtyä vuokralle. Toki en nyt tiedä onko siellä lainoja tätä vastaan jne. mutta jonkinlainen liikkumavara tuostakin näkemykseni mukaan tulee.

Yleisesti rahoitusmarkkinat ovat tietenkin tällä hetkellä kireät eikä pidä ajatella varmana, että sieltä pankeilta rahaa olisi helposti tulossa. Mutta näkisin että Aspocompilla on kuitenkin ihan terve liiketoiminta, johon on juuri tehty merkittävät investoinnit ja jolla on hyvät näkymät. Summa summarum, eiköhän tästäkin selvitä. Selvää tietysti on, että suunnan pitää kuitenkin muuttua.

11 tykkäystä

juu, kun terästin alkoholin sumentamia aivojani, tuli tuo juuri mieleen, että ei tuo tappio kassasta taida lähteä eli fyrkkaa on vielä ihan kohtuudella…olin vetänyt mutkia suoriksi ja pahoittelut liian pessimistisistä kirjoitteluista…yritän parantaa tapojani ja olla hieman armollisempi niin muille kuin itsellenikin.

Kiitos vielä että jaksoit raapustaa viestin ja avasit minulle taas hieman enemmän näitä talouslukujen kiemuroita! :clap:

8 tykkäystä

Aspocompin Q4-tulos julkaistaan torstaina ja tässä olisi Juhan ennakkokommentit siihen liittyen.

Piirilevy-yhtiö Aspocomp julkaisee Q4-tuloksensa torstaina noin kello 9.00. Negatiivisen tulosvaroituksen ja ennakkotietojen pohjalta tiedetään, että Q4 oli yhtiölle poikkeuksellisen vaikea. Koko vuosi 2023 oli yhtiölle heikko, mutta pohjakosketus näyttää tapahtuneen Q4:llä omien tuotantohaasteiden pahentaessa edelleen tilannetta. Vaikean vuoden jälkeen myös yhtiön taseeseen täytyy kiinnittää normaalia enemmän huomiota. Q4:n heikkous on kuitenkin jo tiedossa, ja katseet on käännettävä eteenpäin. Suurin mielenkiinto raportissa kohdistuukin näkymiin ja ohjeistukseen, jonka tulisi indikoida selvää elpymistä erityisesti loppuvuonna.

3 tykkäystä

Tämä meni Aspon ketjuun aluksi, enkä sitä edes itse huomannut. Kiitos @Critter1! :smiley:

(Valmettien osalta on käynyt sama :smiling_face_with_tear: )

Nostamme Aspocompin suosituksen lisää-tasolle (aik. vähennä) ja toistamme tavoitehintamme 3,5 euroa. Q4-tuloksen surkeus oli negatiivisen tulosvaroituksen jälkeen tiedossa, mutta rahavirta yllätti meidät positiivisesti. Näkymissä ohjeistus oli pettymys ja laskimme erityisesti alkuvuoden ennusteita, mutta puolijohdesykli on silti kääntymässä. Ajoituksellisesti tuloksen elpymistä on vaikea arvioida, mutta seuraavaksi suunta on kuitenkin ylös. Uskommekin pohjakosketuksen olevan takana, vaikka alkuvuonna kehitys lienee vielä vaisua.

5 tykkäystä

Hämmentävä vastaus Juhan kysymykseen miten paljon meni tavaraa hävikkiin.
“Ei tarkkoja lukuja pysty antamaan kun niitä ei ole raportoitu”.

Hmmm…pitäisiköhän näitä vähän tarkemmin raportoida? Kertoo mielestäni vähän hälläväliä asenteesta yrityksen johdossa. Se saattoi olla osittain tämän ongelman syynäkin. Itse ainakin olisin toimarina kiinnostunut tietämään määrät tarkemmin koska tällä tapahtumalla oli niin suuri vaikutus. Se että laatua tarkkaillaan ja raportoidaan, auttaa myös ennaltaehkäisemään ongelmia. On hyvin tärkeä tietää miten paljon tavaraa menee roskikseen ja mistä syystä ne hylättiin. Enkä tarkoita nyt isompien laatuongelmien sattuessa vaan ihan jokapäiväisessä tekemisessä. Aina elektroniikkateollisuudessa tulee hävikkiä ja se kuuluu alan luonteeseen, mutta asiaan voi vaikuttaa systemaattisella tekemisellä. Sen jälkeen kun on dataa hävikistä kertynyt, on mahdollista keskittyä niihin juurisyihin jotka tuottaa eniten hävikkiä tai niihin mitkä on helpoiten estettävissä. Nyt ei edes viitsitä pitää mitään kirjaa. Aikamoista amatöörien puuhastelua mielestäni.
Ainoa hyvä puoli on että tämän tapaiseen asiaan voi vaikuttaa, mutta yrityskulttuurin muuttaminen on usein se hankalin asia.

7 tykkäystä

Selvennetään nyt ensimmäiseksi, että tässä puhuttiin ulkoisesta raportoinnista. Toiset yhtiöt on erittäin tarkkoja siitä, ettei kommentoida mitään, mitä ei ole kirjoitettu raporttiin (tässä tapauksessa tilinpäätökseen) tai muuten julkistettu viimeisen päälle virallisesti. Se on vähän tylsää esimerkiksi haastatteluja ajatellen, mutta se on ollut Aspocompin linja. Kai siellä eletään Fivan pelossa :man_shrugging: Sisäisessä laskennassa varmasti on määrät tiedossa sillä tarkkuudella, kun niitä on suinkin voinut laskea. Eihän se välttämättä ihan suoraviivaista ole sekään.

Samaa mieltä siitä, että tuon olisi voinut laittaa raporttiin. Ehkä sitä ei saatu suoraan eriytettyä luotettavasti, tai sitten ei vaan haluttu antaa tietoa. Aika suoraan tuon pystyy kuitenkin laskemaan, joten ei se nyt hirveäksi mysteeriksi jäänyt. Enemmän harmittaa se, ettei Q1:lle vaikutuksia myöskään eritelty, ja sitten pitää niitä vielä arvailla - mutta ne voi olla yhtiöllekin vielä arvoituksia.

Sitä, että tämä heijastaisi millään tavalla johdon asennetta, en usko. Ja tämä oli Montosen pitkällä toimitusjohtajakaudella sekä minun seurannan aikanani ainoa merkittävä tuotanto-ongelma. Pienempiä ongelmia on tietysti joskus ollut, mutta se nyt on prosessiteollisuudessa täysin normaalia.

Tänään selvisi myös uuden toimitusjohtajan aloitusaika, eli Manu Skyttä aloittaa Aspocompin toimitusjohtajana 20.5.2024. Tulkoon kaudesta menestyksekäs.

9 tykkäystä

Juhan kommentit siitä, kun uusi toimari aloittaakin jo toukokuussa. :slight_smile:

3 tykkäystä

@Juha_Kinnunen antoi etkokommentit, kun yhtiö julkaisee Q1-raporttinsa torstaina. :slight_smile:

Aspocomp julkaisee Q1-raporttinsa torstaina noin kello 8.00. Vaisu kysyntätilanne on jatkunut alkuvuonna ja odotamme liikevaihdon olleen edelleen voimakkaassa laskussa, kun taustalla on vielä kohtuullinen vertailukausi. Matalien volyymien myötä odotamme myös tuloksen valahtaneen selvästi tappiolliseksi. Näkymien pitäisi parantua asteittain kuluvana vuonna, mutta elpyminen on markkinatekijöiden armoilla ja sen kulmakertoimeen liittyy vielä epävarmuutta. Pyrimmekin saamaan raportista lisää näkyvyyttä kysynnän kehitykseen erityisesti puolijohdeteollisuudessa.

3 tykkäystä

Kiitos Juha,
Sinulta ihan hyvä kommentti…Tunnen itsekin jonkin verran piirilevyteknologiaa ja joskus firmassa jonkin aikaa duunissakin oon ollut. Palaillaan tähän paremmalla ajalla…Uskon, että hän pitää AC:n oikealla tiellä, sillä katsoin hänen CV:tään.

4 tykkäystä

Aspocompin tulos ulkona. Olisihan sen voinut vielä lyhyemminkin sanoa että perseelleen meni:

ENSIMMÄINEN NELJÄNNES 2024 LYHYESTI

Liikevaihto 6,2 (8,9) miljoonaa euroa, laskua 30 %
Liiketulos -1,6 (0,3) miljoonaa euroa, -25,9 (3,8) % liikevaihdosta
Osakekohtainen tulos -0,24 (0,04) euroa
Liiketoiminnan rahavirta -2,0 (1,6) miljoonaa euroa
Saadut tilaukset 7,5 (13,7) miljoonaa euroa, laskua 45 %
Tilauskanta katsauskauden lopussa 11,8 (19,1) miljoonaa euroa, laskua 38 %
Omavaraisuusaste 64,5 (72,9) %

Juhan kommentit:

9 tykkäystä

@Juha_Kinnunen on tehnyt uuden yhtiöraportin Q1-tuloksen jälkeen. :slight_smile: :gem:

Aspocompin poikkeuksellisen heikko Q1-tulos jäi selvästi odotuksistamme, mutta puolijohdeteollisuuden kääntyessä jo kasvuun käänne parempaan on ajan kysymys. Käänteen ajoitus ja voimakkuus ovat kuitenkin edelleen epäselviä, ja yhtiön likviditeettitilanteen nopea heikentyminen aiheuttaa lyhyellä aikavälillä huolia.

Rapsasta lainattua:

Lähivuosien ennusteemme ovat Q1-raportin myötä pitkälti ennallaan, sillä tulevien vuosien näkymä ei ole mielestämme muuttunut. Ensi vuonna odotamme ”ehjää” vuotta puolijohdeteollisuuden kysynnän ollessa oletettavasti vahvaa ja markkinan yleisesti elpyvän asteittain. Näkyvyys ensi vuoteen on kuitenkin toistaiseksi olematon, joten lähivuosien ennusteissa pyrimme esittämään mielestämme suhteellisen neutraalin skenaarion peilaten yhtiön historiallisiin suorituksiin hyvässä markkinassa.


EDIT:

Kommentti vielä:

3 tykkäystä