Asunto ulkomailta

Lähi/ystäväpiirissä on useampi sijoittanut etelän lämmön kiinteistöön Keski-Euroopassa ja olisikin hyvä avata kausi-asunnon tai II-kodin ulkomailla sijoitamisesta keskustelukanava, jossa kukin voi avata kokemuksiaan, kulttuurisia eroja ja maakohtaisia huomioon otettavia asioita muiden valistamiseksi, kuten

  • verot ja käytännöt
  • remontit ja työvoiman käyttö
  • rajoitukset ja mahdollisuudet
  • vuokraaminen
  • osaaminen ja myyminen
  • osaomistaminen
  • välittäjät
  • naapurit ja alueyhteisöt
  • maaseudut ja rauhalliset alueet (joissa edullisia asuntoja)
  • muuta esille tuotavaa omistamisen eri vaiheista
20 tykkäystä

Itseäni kiinnostaisi kovasti maapalan ostaminen ja siihen liittyvät kiemurat. Tyyliin sellainen sopivan etäisyyden päässä palveluista sijaitseva pala maaseutua, joka voisi palvella omana tukikohtana esimerkiksi asuntoauton kanssa. Siihen sitten rakentaisi tarvittavan minimaalisen infran tyyliin katosta, aurinkopaneeleita ja huussi toivottavasti ilman monimutkaisia luvituksia. Mielellään pienin ja minimaalisin ylläpitokuluin.

Mielelläni kuulisin jos jollain on kokemuksia/näkymyksiä näihin liittyen akselilla Portugali, Espanja ja ehkä jopa Ranska, Italia ja Kreikkakin. Altistuuko tuollaisella pahallekin poliittiselle riskille ja/tai paikallisen Supon tarkkailulle? Käytännössä varmaan puhutaan samoista asioista kuin avauksessa, mutta ostokohteena olisi asunnon sijaan puhtaasti kiinteistö.

8 tykkäystä

Loistoavaus! Allekirjoittaneella on myös haaveena asunnon osto jostain etelän lämmöstä ja vuokrata sitä sitten etenkin kesäkaudella. Tähän asti on menty aina vuokraamalla itse Aribnb talvella pariksi kuukaudeksi Espanjasta rannikolta. Kovasti ne tuputtaa Espanjan osalta, että kaupankäyntikulut on noin 10% asunnon myyntihinnasta. Löytyykö raadilta kokemusta, että pitääkö tuo käytännössä kuinka hyvin paikkansa?

3 tykkäystä

Totuus on, että kulut on suomalaisten suosimalta aurinkorannikolta lähempänä 15% kuin 10%.

3 tykkäystä

Tämä pitää paikkansa. Riippuen alueesta on paikallinen varainsiirtovero karmiva jopa 10% talon tai asunnon ostohinnasta. Siihen päälle tulee vielä kuluja notaarista, jota tarvitaan lähes joka välissä. Välittäjän tai luotetun tahon kulut päälle ja uudiskohteissa vielä jotain lisämaksuja.

8 tykkäystä

Olen ymmärtänyt, että lähes aina, tai paremminkin aina Espanjasta ostettaessa pitää apuna olla lakimies joka rokottaa vielä 1-2 %. Välittäjätkin kertovat heillä olevan “tuttu tuomari” jonka palveluksia kannattaa käyttää. Espanjan byrokratia lienee täynnä jos jonkinmoisia sudenkuoppia. Lakimiestä suositellaan jopa uudiskohteisiin. Suomessa välittäjään voi aika pitkälle luottaa. Espanjassa ilmeisesti asia ei ole ihan sama. Välittäjän selonottovelvollisuus ja vastuu lienee erilainen.
Espanjassa on menossa asunnonvaltausepidemia!
Katsoin tänään Espanjan suurimmalta asuntosivustolta idealista.es esim. suomalaisten suosikkikaupungissa Fuengirolassa on myynnissä 2456 asuntoa ja niistä 13 on vallattu. Torremolinosissa myynnissä 1118 ja vallattu 12, Benalmadenassa myynnissä 2092 ja vallattu vain 6. Mijasissa myynnissä 3768 ja vallattu 33. Marbellassa myynnissä 8341 ja vallattu vain 26.
Lienee raskassoutuinen prosessi valtaajien häätäminen ja tullee myös kalliiksi? Hyvät hälytyslaitteet ja sopimus vartiofirman kanssa oltava. Luultavasti poliisi pystyy pidättämään murtautujat jos paikalle päästään verekseltään. Jos ehtivät vaihtamaan lukot ja asettautumaan taloksi joutuu aloittamaan oikeusprosessin. Espanjalaiset vakiolukot ovat ihan rimpuloita. Näin kertoi lehdessä eräs rannikolla asuva suomalaismiljonääri joka nuoruudessaan on harrastanut kolttosia. Hän näytti miten lukko tiirikoidaan auki muutamassa hetkessä.

4 tykkäystä