Aurinkoenergia - mihin sijoittaa?

https://www.globenewswire.com/news-release/2021/04/27/2218107/20176/en/Enphase-Energy-Reports-Financial-Results-for-the-First-Quarter-of-2021.html

Enphasen Q1

Investor call:

Siru- ja komponenttipula & toimitusketjut vaivaavat. Toisaalta “the demand is higher than all the numbers that you quoted, which is the good news”.

And you expect that because when you have supply chain problems, the factories are running hand to mouth. The factories are running hand to mouth, there is no time to put product on a boat. The only way we can get product to customers is air ships. Air ships per unit pricing to put a microinverter on the plane is enormous. It’s usually 10 times or 15 times the price that it takes to ship on the ocean as expected. And these are all not new. They are standard. So hopefully, I gave those numbers.

2 tykkäystä

Solar Alliance Energy julkistaa talouslukuja.
Vahvaa kasvua.

3 tykkäystä

Huomasin kirjoituksesi, että omistat jenkkivaihtoehtona First Solaria. Pakko kysyä, kun tänään yhtiötä vähän silmäilin ja viestiteltiin aikaisemmin Rec Siliconista, että varmaankin Bidenin sanktiot Kiinasta valmistettavalle polysilikonille hyödyttävät First Solaria vai mistä yhtiö kyseisen hyödykkeen ostaa? Olisi myös ilo nähdä First Solarin tekevän Recin kanssa sopimuksen Moses Laken polysilikonista.

e. Uutinen sanktioista

E2 vastaanpa osin itselleni:

Näemmä sanktiot koskivat vain tietyn yrityksen polysilikonia eikä sillä ole vaikutusta First Solariin, koska se ei käytä polysiliconia. Lähde alla:

https://finance.yahoo.com/news/biden-balances-climate-human-rights-151014895.html

Canadian solarista en löytänyt tietoa liittyen käyttämään polysiliconiin, mutta heillä on valmistusta Kiinassa eivätkä ole kommentoineet oman polysiliconinsa lähdettä. Ovat kuitenkin olleet huolissaan polysiliconin hinnan noususta vuoden 2021 aikana eikä tähän liene tulemassa muutosta
Lähde:

https://autobala.com/polysilicon-prices-are-likely-to-have-peaked-according-to-canadian-solar-executives-pv-magazine-usa/62636/amp/

Vielä First Solarista: huomasin, että analyytikot odottavat sekä yhtiön liikevaihdon että tuloksen laskevan seuraavina vuosina. Mistäköhän tämä voisi johtua vai onko ennusteet vain jääneet jälkeen odotuksista. Lähde esim. Businessinsider:

Kiva saada juttua tähänkin säikeeseen. Itelläkin on ollut tarkoitus kirjoitella mutta matkustelu on vienyt aikani ja niin toivottavasti jatkuu aina ruskaretkiin saakka.

Oma tilanne on aika sama kuin mitä tuolla huhtikuun alussa kirjoittelin eli paneelivalmistajia lähinnä mausteena. Siksi niitä on tullut seurattua aika vähän. Ihan viimeaikoina olen hiukan ostellut Jinkoa mutta kaikkiaan paino näissä on pieni. Isona ongelmana näen (suurvalta)politiikan ja manipulaation/spekulaation polysilikonissa ja ylipäänsä tässä bulkkitoimialassa. Kiina on päässyt valitettavan määräävään asemaan aurinkopisneksessä mutta onneksi markkinalta vielä löytyy First Solaria, RECciä ym.

Sen sijaan Enphase on noussut jo laajasti hajautetun salkkuni top 3een. Olen seurannut sitä aika tiiviisti ja ollut kirjeenvaihdossakin heidän kanssaan. Siellä on nyt tulossa hienoja avauksia Eurooppaan. Pääpaino alussa suuret markkinat Saksa, UK, Puola mutta myös Pohjoismaat on tähtäimessä. Pohjoismaiden myyntipäällikkö istuu UKssa ja on jo aloittanut markkinoinnin Ruotsissa. Myös Suomeen on jo muutamia kontakteja ja syksymmällä saamme kuulla asiasta lisää.

Enphasella on näillä kysyntänäkymillä hyvät edellytykset kasvaa isoksi globaaliksi energiajätiksi ja kyllähän esim tuo Canadian Solarin päätös lähteä mukaan kuluttajapuolelle ja invertterimarkkinaan tukee näkemystä siitä, että alue nähdään houkuttelevana. Kilpailu siis tulee lisääntymään mutta ainakin toistaiseksi E-liikkeellä on hyvä etumatka ja konsepti mikroinverttereineen ym.

Citygroup muuten näytti juuri aloittaneen seurannan ja asetti tavoitehinnaksi 220 taalaa.

Luskelin eilen juttua IPCCn uudesta ilmastoraportista, mikä pitäisi valmistua lopullisesti ensi vuoden alussa

Varsin kovaa tekstiä, josta voisi päätellä, että paine energiamurroksen nopeaan läpivientiin vain kasvaa. Eikä meillä käytännössä ole paljon vaihtoehtoja tälle voimistuvalle aurinko- ja tuulibuumille. Ja se on nimenomaan aurinkoenergia, mihin aivan kaikki toimijat, yksityisistä kansakuntiin, voivat panostaa nopealla aikataululla.

Edit. FSn ennusteita olen itsekin ihmetellyt, ei tietoa mutta oletan, että siellä ei ole huomioitu kaikkea, mitä kysyntäpuolella on tapahtumassa: Bidenin ohjelmat, vetyhankkeet ym. Ja liikevaihdon suhteen varmaan oletettu, että hinta/watti laskee suht rajusti. Mutta voihan se jopa noustakin, kun raaka-aineen hinta on rajusti noussut ja kilpailijat ovat hieman ahtaalla. Tämä vetyprojekti on todella mielenkiintoinen ja voi johtaa jättiprojekteihin, jos konsepti saadaan kilpailukykyiseksi:

12 tykkäystä

Hyviä huomioita ja tuota Nelin ja First Solarin yhteistyösopimusta en enää muistanutkaan. Lueskelin lisää First Solarista ja näemmä ovat rakentamassa Ohioon uutta eli kolmatta tehdasta, joka tosin valmis vasta vuonna 2023 ja täydessä toiminnassa vuonna 2025 Yhtiöllä on myös messevät kassavarat, jolla aikovat tuon tehtaan rakentamisen kustantaa:

Yhtiö ei ole siten ilmeisesti millään tavalla riippuvainen Kiinan tuotannosta, joten tämän luulisi tukevan yhtiön liiketoimintaa tulevina vuosina.

Enphasea omistin aikanaan, mutta olen seurannut yhtiötä tiiviisti. En ainakaan nopeasti etsimällä pystynyt selvittämään, mistä yhtiö mahdollisesti polysiliconinsa hankkii. Ainakaan yhtiön kurssissa sanktiot eivät näkyneet.

Nostetaan tänne vielä Rec Siliconin yhtiöketjussa esiintuotu tieto, josta ilmenee, että Rec Silicon mainittu Biden hallinnon raportissa juuri liittyen polysiliconin tuottamiseen Kiinassa ja siihen liittyviin ongelmiin.

Nyt saa sitten Enphasen storagea Euroopastakin:

“Germany is the first expansion market for Encharge battery storage, and we plan to expand the product into other European markets in the coming months.”

6 tykkäystä

TAN solar ETF

Uusi aurinko ETF

https://www.etf.com/TAN#fit

Suurimpana Enphase, muita Solar edge, Sunrun, Xinyi solar, First solar yms.

Mietteitä?

2 tykkäystä

Ei kai tuo nyt varsinaisesti uutuuttaan kiillä, perustettu 2015? Oli miten oli, niin eurooppalaisen sijoittajan ulottuvilla eivät Yhdysvaltoihin listatut ETF:t ole, kiitos regulaation. Sitä en tiedä, onko meille päin listattu jokin rinnakkaistuote.

The Solar Energy UCITS ETF (TANN LN) will list on London Stock Exchange in June 2021

No ei uusi, mutta…

3 tykkäystä

Okei, no ehkä tota voi jo uudeksi nimittää :grinning_face_with_smiling_eyes: Hyvä löytö, tuolla saisi jo aika hyvän peiton sektorille! Itsellä salkussa ainoana Jinkosolar, joka on vieläpä hölskyvimmästä päästä muutenkin volatiilia sektoria, tuo Kiina kun tuntuu säännöllisesti aiheuttavan jos jonkinmoista hermoilua.

Enphasen Q2

https://investor.enphase.com/static-files/e019c114-55aa-4f6f-855f-7677ce0ac134

4 tykkäystä

Myös First solarilta q2-tulos ulkona. En ole ehtinyt itse vielä tutustua:

https://finance.yahoo.com/news/solaredge-announces-second-quarter-2021-200500636.html

Beat and Raise vaihteeksi israelin suunnalta. Ainakin aftermarketissa kelvannut toistaiseksi

2 tykkäystä

Teknisesti näyttää valuvan tukialueille. Tässä on taas varmaan joku syy mutta en ymmärrä mikä…

1 tykkäys

2 tykkäystä
4 tykkäystä

Nyt taitaakin olla joka mantereella presenssiä.

Heinäkuulta sijoittajaesitys:
https://investor.enphase.com/static-files/eab5bf45-eeda-47d9-8f65-81a33af0364d

e.

e2.

8 tykkäystä

Tuolta löytyy myös aktiivinen vaihtoehto. Tuttuja nimiä: Jinko Solar, Longi, Canadian Solar, First Solar etc.

2 tykkäystä

IQ8-invertteri tulille ja Q3 tulos huomenna.

6 tykkäystä