Aurinkoenergia - mihin sijoittaa?

Ainakin Euroopassa tavanomaisia aurinkopaneeleitakin vaikuttaisi olevan tukkureiden ja kauppiaiden varastot täynnä mikä näkyy hinnoissa nyt kun syksykin vielä lähenee.

Aurinkovoimaloiden hankkimisintoa pientaloissa on latistanut todennäkösesti eniten sähkön hinnan tippuminen. Suuria voimaloita hankkivat yhtiöt osaavat todennäköisesti tarkastella hankintaa analyyttisemmin pidemmän aikavälin sijoituksena ja niissä laskelmissa tutkiskellaan nykyisen sähkön hinnan lisäksi myös rahoituksen hintaa mikä on noussut vuodessa reilusti.

Viime vuonna paneeleiden ja sähkön hintojen nousun ja komponenttien osittaisen saatavuuspulan takia oli nähtävillä jonkinlaista FOMOa ja jopa paniikinomaista varautumista hurjiin sähkönhintoihin mikä toimi hyvänä driverina. Nyt ollaan päinvastaisessa tilanteessa ja teknisessä mielessä hyvistä asennuspaikoista päivä päivältä suurempi osa on jo asennettu.

6 tykkäystä

Ajattelet lyhyellä aikajänteellä. Tämän alan johtavat yhtiöt tekee tulosta lähes takuuvarmasti. Nyt on hetkellisesti sähkö/fossiiliset halpaa, mutta kuinka kauan? Ydinvoimaloiden rakentamiset lisääntyy? Aurinkosähkölle on kysyntää siitä huolimatta, mielestäni.

4 tykkäystä

Tässä asiantuntevaa analysointia Enphasen osarista ja tulevaisuudesta. Tehnyt tuntematon youtubettaja eli vähän kuin inderesin nimimerkkien analyysit - nautitaan suolan kera:

1 tykkäys

Jos vastauksesi oli minulle tarkoitettu niin minä pyrin vain kuvaamaan tämän hetkistä markkinatilannetta sen perusteella mitä olen kuullut suomalaisilta aurinkopaneeleita asentavilta yhtiöiltä, kansainvälislltä kiinteistösijoitusyhtiöiltä ja pientalojen omistajilta. Hintatietoja voi googletella vaikkapa verkkokaupoista.

Yleisen tiedon perusteella aurinkovoimalan elinkaari on ainakin 20-30 vuotta ja suorat takaisinmaksuajat lyhimmilläänkin useita vuosia, mutta siitä huolimatta investointipäätöksiä tehdään paljolti sen hetkisen energianhinnan ja korkojen perusteella.

Kiinteistöpuolella esim. lämpöpumppuinvestoinneissa ihan sama juttu (niiden elinkaari ja takaisinmaksuaika yleensä kyllä aurinkovoimaloita lyhyempi).

Kenellä on tällä hetkellä rahoitus kunnossa ja uskoa siihen että sähköllä on tulevaisuudessa hinta niin nyt olisi huomattavasti parempi hetki investoita aurinkopaneeleihin kuin esim tasan vuosi sitten.

4 tykkäystä

iSun ilmoitti että Q2 liikevaihto olisi ollut 25 miljoonaa. Kevyt nousu viime vuoden 16,5 miljoonan vaihdosta. Elokuun kymmenes päivä varsinainen katsaus.

Lisäksi vuositavoitteet firman mukaan pitää:
“Reaffirms guidance of $95-100 million in revenue for the full year 2023, a 24%-31% increase over total revenues for full year 2022”

Osakkeen liikkeet tuntien, noin 9:n miljoonan dollarin arvostus on varmaan tämän päivän jälkeen neljä miljoonaa… Johan se kävi kuudessa miljoonassakin. :melting_face:

Edit: ja aloitukseen -6% tauluun. :smile: On tämä kyllä sellanen…

Edit kaksi, kaksi viikkoa myöhemmin. Luvut tuli näkyviin:

https://www.earningswhispers.com/epsdetails/isun

5 tykkäystä

Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet - #8868 käyttäjältä OldFeki laitetaan tännekkin

4 tykkäystä

Saksasta kantautuu jkv valoa pimeään aurinkojärjestelmien toimittajille. Nimittäin:

Saksalaiskodit vääntävät kaasuhanat kiinni – Hinta-arvio 130 miljardia | Kauppalehti.

‘‘Uusissa rakennuksissa lämmityksen tulee ensi vuoden alusta alkaen perustua 65-prosenttisesti uusiutuviin energiavaroihin…
Lämmityslain viitoittamaan siirtymään pois fossiilisista polttoaineista on luvassa myös tukirahoja kotitalouksille. Tuloista riippumatta valtio lupaa kantaa 30 prosenttia uuden lämpöpumpun tai aurinkopaneelien kustannuksista. Alle 40 000 euroa vuodessa tienaaville kotitalouksille tarjotaan lisätukia.’’

Mutta joo - kaikkia kiinteistöjä koskeva siirtymäaika on turhan pitkä. Pala palalta oikeaan suuntaan kuitenkin mennään, vaikka juuri nyt vihreä siirtymä on pahassa pulassa: alan yritysten kurssit pohjamudissa (investoinnit vaikeita toteuttaa), monet projektit vaakalaudalla ja kuluttajat suu säkkiä myöten. Samalla ölpän kulutus kasvussa jne. Ilman poliittista ohjausta tämä pallo ei ainakaan viilene.

Empun kurssi jäänyt matamaan tuonne 120 pintaan eli -21 ja -22 käännepisteeseen ja kovasti polttelisi ostella lisää mutta kyllä tuo trendi huonolta näyttää. Ehkäpä nähdään vielä 100 rikkoutuminen ennen käännettä… Onko DayTraderXL miettinyt mahdollisia osto/lisäyspaikkoja?

9 tykkäystä

Ssksan päätös on businekselle hyvä, mutta aikataulu on “löysähkö”, jotta homma lähtisi heti laukalle.
Empun kyytiin uudelleen hyppääistä olen vahvasti harkinnut ja jo muutaman kerran sormi on napilla ollut erityisesti kun kävi alle 120:n.
Katsotaan nyt vielä vähän lähteekö valumaan, varovasti voisi lähteä sitten taas positiota rakentamaan.

ISUN on ihan perseillään, mutta sitä ei viitsi/uskalla edes keskihintaa alentaen lisäillä.
Se on melkein “konkurssi” hinnoissa.

4 tykkäystä


ENPH teki weekly double bottomin, mutta koska laskevatrendi on näin pitkäaikainen ja uutisointikin sisältää negaa, en pitäisi kiirettä. Oltiin jo keväällä 2021 näillä tasoilla, joten sikäli pessimismi on kovaa, mikä tietysti houkuttaa hakemaan ostopaikkaa. Kuten monesti todettua, haen pohjien vahvistusta lähinnä daily trend changesta ja samalla daily ema12 breakoutista.


FSLR on vahvempi teknisesti ja ehkä myös funda mielessä (Kiina-uutisointi). Ostin vähän lisää tuossa daily double bottomissa 170 tasoilla, mutta kyllä tämäkin roikkuu ohkaisen tuen varassa, joten en hätäilisi tässäkään.


CSIQ myös itsellä pienehkö positio, mutta siinä 25.51 pitäisi ehdottomasti pitää. Muuten tuo pitkän aikavälin vaakaliike kääntyy helposti jyrkemmäksi laskuksi.

Kannattaa sektorimielessä seurata TAN:ia - käänne siellä näkyy näissä kohteissa varmasti.

11 tykkäystä

Olisi kiinnostava tietää, miten markkinat kasvavat maantieteellisesti näissä eri segmenteissä

  • Yksityiset asiakkaat
  • Yritystason asiakkaat
  • Aurinkosähkövoimalaitokset

Käsittääkseni Enphase tekee lähinnä mikroinvertterejä ja olen olettanut, että ne ovat järkeviä ensisijaisesti yksityisasiakkaille

Yritystason asiakkaille käsittääkseni string invertterit ovat järkeviä. Aurinkosähkövoimalaitoksille siihen käyttöön soveltuvat tehokkaat String invertterit

SolarEdge sopii yksityisille ja yrityksille ja laajentavat aurinkosähkövoimalaitoksiin.
Yksityisille asiakkaita aurinkovoimalle lienee tulevaisuudessa lähinnä maanosissa, joissa aurinko paistaa paljon.

Suomen kaltaisissa maissa, joissa julkisesti tullaan tuottamaan entistä enemmän uusiutuvaa energia, sähkön hinta laskee ja aurinko ei juuri paista ei aurinkopaneelien asennus tule oletettavasti jatkossa juuri kannattamaan

1 tykkäys

Kiitos näistä! Vaikeata on ollut sijoittaminen näihin maailman pelastajiin, kun jenkkien kasino arpoo arvostuksia milloin mitenkin. Itellä on ollut vuosia sitten FSLRlää vähän enemmänkin, CSIQillä on tullut veivattua myöhemmin ja nyt salkuissa vain ENPH ja SEDG. Kiina-taustaisilla yrityksillä tunnusluvut aivan eri planeetalla, eikä korjausta ole näköpiirissä. ENPHn hankin aikoinaan osta ja pidä mentaliteetilla mutta kyllä siitäkin on tullut osin veivilappu tässä ympäristössä - valitettavasti.

Aurinkoenergialle povataan erittäin valoisaa tulevaisuutta ja niin tulee epäilemättä käymäänkin. Jukalle vastauksena: suoralta kädeltä en muista noita kysymiäsi kasvulukija mutta tässä on varsin pätevä katsaus maailman tilanteeseen ja lähivuosiin:

Markkina on tooodella valtava ja tosiaan Suomi on siellä statistina. Kaikkialla maailmassa poliitikoilla on merkittävä vaikutus yksityisten ja yritysten investointihalukkuuteen/mahdollisuuksiin. Aurinkovyöhykkeillä elää miljardeja ihmisiä ja siellä on yhä enemmän motivaatiota ja ehkä varallisuuttakin osallistua maailmanpelastustalkoisiin. ENPH ja SEDG ovat mielestäni hyvin asemoituneet tässä pelissä, kun voivat tarjota globaalisti kokonaisratkaisuja, joiden ytimessä omat tuotteet.

2 tykkäystä

Eteläsuomen ja saksan aurinkovoimaloissa vuosituotantomäärissä erot ovat kohtuullisen pieniä. Olennaisempi kysymys on tuo sähkön hinta minkä arvaileminen aina haastavaa. Saksassa aurinkosähköä on jo tällä hetkellä niin paljon, että se heiluttaa sähkön hintaa jolloin lisäkapasiteetti tulee tuottamaan sähköä juuri silloin kun sähkö on halvimmillaan.

Tässäkin tulee joku raja vastaan minkä verran enemmän voimaloita saadaan asennettua tukiprosenttia nostamalla. Tänä keväänä saksassa taidettiin ennustaa että maahan rakennetaan 12kk ajanjaksolla miljoona uutta voimalaa, mikä vaatii melkoisen määrän asennuskapasiteettia laitteiden lisäksi. Tällainen voimalamäärän kasvu vaatii myös verkkopuolella jumppaa.

3 tykkäystä

Uusiutuvan energian tuotto myydään futuurihinnoilla pidemmäksi ajaksi eteenpäin. Jos he möisivät pörssihinnalla aurinkoisina aikoina hinnan ollessa 0€, eivät pysyisi pystyssä. Nollan euron tuotteella ei liiketoimintaa harjoiteta

1 tykkäys

Saksassa(kin) aurinkovoimaloista lienee erittäin suuri osa on omakotitaloluokkaa ja muistakin suurin osa myymälöitä, pienteollisuutta, toimistoja, kerrostaloja yms. Näissä aurinkopaneeleilla lähinnä vähennetään kiinteistön omaa sähkönkulutusta.

Isojen aurinkovoimalapuistojen osalta varmaankin tilanne on erilainen. Suomessa tällaisia on yhden käden sormilla laskettava määrä (jos yhtään), Saksassa toki paljon enemmän. En tiedä millä mallilla niistä sähkö myydään.

Pari poimintaa tuosta @Von_Wangell linkkaamasta materiaalista.

Utility scale PV on halvempi tapa tuottaa aurinkosähköä, kuin yritystason tai yksityisasiakaiden asennukset. Toki riippuu sähkövoimalan koosta sekä maantieteellisestä sijainnista
Oletettavasti myös lisääntyvät sähkön varastointijärjestelmät ovat Utility-tasolla halvemmat.

Myös Utilitylle ennustetaan hieman suurempaa kasvua, kuin katolle asennettavat (yritykset ja yksityiset)

Se kasvaako markkina yksityisellä tai Utility-puolella lienee keskeistä sen suhteen, miten eri aurinkoenergian yritykset pärjäävät jatkossa varsinkin invertteripuolella.

2 tykkäystä

Utility varmasti edukkaampaa asentaa, kiinteistökohtaisien voimaloiden tuoton kWh hinta tapauskohtaisesti kuitenkin suurempi jos sillä vältytään verojen ja siirtomaksujen maksamisesta (maakohtaisia eroja).

Kun kerran suomessakin niin varmasti varsinkin saksassa alkaa olla yhä vähemmän kustannustehokkaasti asennettavissa olevia marketeiden kattoja missä ei paneeleita vielä ole. Nämä marketin katot on yleensä asennettu ensimmäisessä aallossa, jolloin tulevaisuudessa asennukset jakautuvat yhä enemmän joko pieniin/pienehköihin hankalasti asennettaviin ja isoihin peltoasennuksiin.

Sijoituscasena pienissä voimaloissa Enphase ja Solaredge typpiset yhtiöt pärjäävät ja jos Utilityn kasvuun haluaa sijoittaa niin sitten rahat kiinni ehkäpä paneeli ja paneelivalmistajan komponenttivalmistajiin ja aurinkovoimaloiden rakentajiin.

1 tykkäys

Käsittääkseni Enphase valmistaa vain mikroinverttereitä ja olen olettanut ja eri materiaaleista käsittänyt, että ne ovat ensisijaisesti yksityisille. Mikroinvertterejä isoon määrään aurinkopaneeleita ei liene kustannustehokasta.

SolarEdge laajentaa myös puhtaasti Utility-alueelle, joten heidän asiakaskuntansa saattaa jatkossa erota selkeämmin Enphasen asiakaskunnasta

1 tykkäys

SolarEdgen optimizerit on suurissa maa-asennuksissa kaikkein vähiten kilpailukykyisiä. Niissä kaikkiin paneeleihin tulee käytännössä sama määrä aurinkogonsäteilyä (tai ainakin aina niin suurelle alueelle että perinteinen string inverteri on yhtä hyvä).

Paneelit toki ikääntyy hieman eri tahtia ja mahdolliset risat paneelit eivät heikennä muiden paneeleiden tuottoja. Käytännössä ikääntymisen erot ovat pieniä ja näin isoissa voimaloissa lämpökamerakuvausten ja muun tarkkailun/huollon kustannus on pieni suhteessa voimalan vuosituottoon.

Optimizereihin saadaan myös tiettyjä turvaominaisuuksia palo- ja sähköturvallisuuteen liittyen. Näidenkin riskit ovat pienempiä maa- kuin kattoasennuksissa.

Ehdottomasti Solaredgen kannattaa tässäkin markkinassa olla mukana sillä tämä “räätälöinti” on heille edukasta ja tuleville nykyistä suuremmille invertereille on kysyntää isoissa kiinteistövoimaloissakin.

1 tykkäys

Älkää nyt pahoittako mieltänne, kun spekuloin kursseilla. Esimerkiksi ENPH, SEDG lähtenyt tänä vuonna puolet tai reippaasti enemmän. Shorttiasteet näillä ei perinteisesti ole kovinkaan korkeat olleet viime aikoina, mutta nyt jyrkimmän pudotuksen aikaan lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä on jopa moninkertaistunut.

Erityisesti Eurooppa on edelleen vahva nousseista koroista huolimatta. Energian hinta myös korkealla, joka tukee sentimenttiä.

Vaikkapa SEDG alkaa tulosperusteisesti olla jossain reilun kympin päälle reilulla nettokassalla. Vahva asema Euroopassa ja ainakin toistaiseksi odotetaan edelleen kasvua tulevana vuonna heikossa markkinassa.

Voi vain olla, että shorttaajilla loppuu pokka jossain vaiheessa ja tulee kiire ostaa osakkeet takaisin. Hankala sanoa miten esimerkiksi inverttereissä marginaalit kyetään pitämään terveellä tasolla, mutta toistaiseksi siinä onnistuttu ja rahaa tehty huolella. Näen tämän jotenkin hankala yhtälönä shorttaajille, kun operoidaan kuitenkin nopeasti kasvavilla markkinoilla

1 tykkäys

SMA Solar antoi positiivisen tulosvaroituksen.

Kurssi 15% nousussa

Board is raising the guidance range for the full year 2023 and now expects
consolidated sales of EUR 1,800 million to 1,900 million (previously: EUR
1,700 million to 1,850 million) and EBITDA of EUR 285 million to 325 million
(previously: EUR 230 million to 270 million)

Due to a very positive revenue and earnings development in the Large Scale & Project Solutions and Commercial & Industrial Solutions segments in the third quarter.

SMA Solarin segmentit ovat

  • Home Solutions
  • C&I Solutions
  • Large Scale & Project Solutions

Myynti on 75% eurooppaan.

Eli kasvua on ollut euroopassa yritys- ja kaupallisella puolella sekä isoissa projekteissa. Yksityisten talouksien asennuksista eivät mainitse.

Kiinnostavaa katsoa, miten vaikuttaa muiden aurinkovoimayhtiöiden kurssiin.
Enphasella asiakkaat ovat pääosin USA:ssa mutta SolarEdgellä yli puolet euroopassa

11 tykkäystä