Aurinkopaneelit katolla - Reaaliosinkoja päivänpaisteella?

Hintakäppyröitä on monenlaisia, tuon alla olevan kuvaajan hintakehitys vastaa omia havaintojani.

“Marketin katto” kokoluokassa aurinkovoimaloita sai halvimmillaan ennenkuin korona seisautti Kiinassa tehtaat ja logistiikkaketjut. Tämän jälkeen merirahtien hinnat nousi ja paneeleiden kysyntä pysyi kovana. Paneeleiden lisäksi voimaloiden hintoja ovat nostaneet invertereiden saatavuuteen/hintaan vaikuttanut komponenttipula ja asennustelineissä käytettävän alumiinin hinnan nousu.

Markettikokoluokan järjestelmien hinnat on Suomessa tällä hetkellä suuruusluokkaa 10-15 snt/kWp kalliimpia mitä halvimmillaan olivat. Omien havaintojeni mukaan ainakin tässä kokoluokassa kauppa käy tällä hetkellä todella hyvin, mikä osaltaan pitää hintoja ylhäällä vaikka.

Osittain kysynnän ja osittain yleisen inflaation takia telineiden hinnat eivät ole laskeneet alumiinin hinnan laskun mukana.

Invertereiden saatavuus on käsittääkseni tällä hetkellä huomattavasti parempi kuin viime kesänä, mikä näkynee myös hinnoissa.

Voimaloiden hintakehitystä seuratessa hyvä huomioida paneeleiden hyötysuhteen parantumisen vaikutus hintoihin. Jos fyysisesti samankokoinen paneeli on teholtaan/tuotoltaan parempi tarvitaan samaan wattimäärään vähemmän paneeleita mikä vähentää telinemenekkiä ja asennustyötä.

JOS raaka-aineiden hinnat laskisivat vuoden 2020 tasolle ja paneeleiden hyötysuhteiden paraneminen jatkuu, en näe syytä miksei uusia pohjia olisi tälläkin teknologialla mahdollista saavuttaa.

Verorajalle mitoitetut voimalat oli halvimmillaan alle 60 snt/kWp (alv 0%) riippuen mm. katosta, kaapelireiteistä ja sähkökeskuksista. Tästä kun vähensi vielä silloisen 20% energiatuen, niin viime kesän sähköhinnoilla moni makseli investoinnistaan ison osan pois.


Lähde: Why is the Cost of Solar Increasing? - Colite Technologies

4 tykkäystä