Aurinkopaneelit katolla - reaaliosinkoja päivänpaisteella?

Kuluvana vuonna aurinkopaneelit ovat nostaneet suosiotaan kun Eurooppa ajautui energiakriisiin. Yritetään tässä ketjussa pohtia aurinkopaneelien hankkimista sijoitusmielessä ja tutkia, miten kannattavia ne oikeastaan ovat. Vai ovatko ollenkaan?

En ole mikään kummoinen asiantuntija aiheesta ja omatkin paneelit ovat olleet vasta vajaan puoli vuotta. Toivottavasti ketjusta kuitenkin saadaan jotain hyötyä lukijoille. Avaan tässä ensimmäisessä viestissä omia kokemuksia ja jaan tähän mennessä tullutta dataa muiden nähtäville. Näkemyksessäni korostuu varmasti omakotitalossa asuminen, lämmitykseen kun kuluu eri tavalla sähköä kuin esim. rivitalossa.

Ensin kuitenkin muutama sana aurinkopaneeleista. Paneeleita ja järjestelmiä verrataan toisiinsa kWp-arvolla (piikkikilowatti), jolla kuvataan paneelien tehoa tietyissä standardiolosuhteissa. Sitä voi ajatella paneelien maksimitehona, vaikkei se täsmälleen pidä paikkaansa. Close enough. Mitä suurempi kWp-arvo, sen enemmän sähköä järjestelmä voi potentiaalisesti tuottaa.

Aurinkopaneelijärjestelmään kuuluu paneelien lisäksi invertteri, joka hoitaa paneeleista saatavan sähköenergian sopivaan muotoon syötettäväksi kiinteistön sähköverkkoon. Invertteri on järjestelmän kallein yksittäinen osa ja se tulee mitoittaa tarpeeksi suureksi, jotta se selviää paneelien tuottamasta tehosta. Esim. oma järjestelmäni on 4,32 kWp ja invertteri on 6 kW. Moni invertteri tarjoaa mahdollisuuden reaaliaikaiseen seurantaan, joka on kiva ominaisuus. Toki joihinkin järjestelmiin kuuluu myös akusto mahdollistamaan tuotetun sähkön varastointia, jotta ylituotannon voi ottaa omaan käyttöön esim. öisin.

Mikä sitten on “oikea” koko järjestelmälle? En osaa vastata kunnolla, joku viisaampi voi tehdä sen paremmin. Yritän kumminkin oman järjestelmän kautta selkiyttää asiaa. Pientuottajalle sähkön tuotanto on verovapaata, jopa ylituotannon myynti. Jos kuitenkin paneelit on hankittu tulonhankkimismielessä, eikä omaan kulutukseen, tulee veroja maksella (lisätietoja Verottajan sivuilta). Muistaakseni raja oli ainakin Helenillä 100 kW, joten paneeleja pitää hankkia aikamoinen läjä sen ylittämiseksi.

Harmillisesti paneelit tuottavat yleensä eniten silloin, kun oma kulutus on vähäisintä. Ei siis ehkä ole järkeä mitoittaa järjestelmää siten, ettei ylituotantoa ole ollenkaan. Kesällä suurin osa tuotannosta meneekin myyntiin, mutta keväällä ja syksyllä omaan käyttöön menee ihan eri tavalla. Näytän hieman alempana omia käppyröitä tästä.

Sitten omiin kokemuksiin. Oma järjestelmä on hankittu maaliskuussa 2022 ja koko tosiaan aiemmin mainittu 4,32 kWp (12 * 360 W paneelia), hintaa sillä oli 8900€. Tässä ensimmäinen ohjeistukseni paneeleita harkitseville: tutki hintoja ainakin päällisin puolin etukäteen. Itse en sitä tehnyt ja olin vaan innoissani paneeleista, sen myötä tuli maksettua ylihintaa. Arvioin, että saman olisi saanut jopa 2000€ halvemmalla. Paneeleilla on 25 vuoden tuottotakuu (eli silloin vielä tuottavat >80% nimellistehostaan) ja invertterillä 10 vuoden.

Paneelien asennuksesta saa kotitalousvähennystä. Omassa tapauksessa asentanut yritys kirjoitti työn osuudeksi 3625€, josta 40% on 1450€. Kun omavastuu on 100€, niin 1350€ voi laskea paneelien hinnasta pois vähennyksen jälkeen (lisätietoja Verottajan sivuilta).

Ylijäämän voi myydä takaisin spot-hintaan, tai ainakin Helenin tapauksessa sen voi “varastoida” virtuaaliakkuun, jolloin siitä hyvitetään 13 c/kWh (8/2022, hinnat kun saattavat muuttua). Itse tein sopimuksen myymisestä spot-hintaan. Myydyn sähkön siirrosta ei Carunan verkossa tarvitse maksaa mitään siirrosta.

Asumme Lohjalla ja meillä omakotitalon katto on jyrkkä ja kaikki paneelit ovat yhdellä lappeella, joka osoittaa suunnilleen kaakkoon.Varjostavia puita ei ole edessä, joten aurinkoisena päivänä tuottoprofiili on suunnilleen tämän näköinen:

Sitten varsinaiseen dataan. Olen laskenut kerran kuussa paneelien tuotot ja piirtänyt vähän käppyröitä. Omaan käyttöön menevän osuuden laskemisessa olen käyttänyt nykyistä 6,96 c/kWh sopimusta (plus siirto ~7 c/kWh ja vero ~3 c/kWh), joka ensi vuonna saattaa taas olla jotain ihan muuta. Myyty osuus on laskettu suoraan spot-hinnoista.

Aloitetaan huhtikuulta, joka oli ensimmäinen täysi kuukausi paneelien kanssa. Huhtikuu oli kohtuullisen aurinkoinen, vaikka alkupuolella oli viikon verran lumisadetta. Sähköä tuli yhteensä 525,8 kWh ja siitä omaan käyttöön meni 272,4 kWh. Myydyn sähkön keskihinta oli 12 c/kWh.


Toukokuu oli myös hyvin aurinkoinen ja tuotantoa tuli 583,1 kWh, omaan käyttöön 232,05 kWh. Toukokuussa ulkolämpötila oli vielä kohtuullisen alhainen, joka nostaa paneelien hyötysuhdetta hieman (~5-10%). Myydyn sähkön keskihinta nousi, ollen toukokuussa jo 17 c/kWh.


Kesäkuussa tulikin erittäin hyvin sähköä, 677 kWh (omaan kulutukseen vain 203,9 kWh). Myydyn sähkön keskihinta oli sama 17 c/kWh kuin toukokuussa.


Heinäkuun sähköntuotto oli suunnilleen samalla tasolla kuin toukokuussa. Sen sijaan spot-hinnat jatkoivat nousua ja myydyn sähkön keskihinta oli jo 26 c/kWh.


Yhteenvetona:
image

Myyjät kovasti hehkuttivat, että takaisinmaksuaika en helposti alle 10 vuotta. Ja tämä siis ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja hinnat alkoivat karata pilviin myös kesällä. Toki kohonneiden hintojen myötä ollaan selvästi lähempänä sitä väitettä, mutta aikamoista soopaa oli moni asia, mitä sanoivat.

Olisi kiva kuulla foorumilaisten ajatuksia, kokemuksia ja vinkkejä aiheesta. Moni olikin kiinnostunut paneeleista kun siitä oli Kahvihuoneella puhetta. Toivottavasti tämä aloitus ei ollut kauhean sekava :grimacing:

EDIT: korjattu vikan kuvan sarakkeet oikein.
EDIT2: lisätty huomautus siirron ja veron osuudesta ostettaessa sähköä

132 tykkäystä

Kiitos mielenkiintoisesta avauksesta! Pystytkö vielä hieman selittämään tuota lopun yhteenvetotaulukkoa kun ei suoraan avautunut :grinning:

Jos vaikka tarkastellaan heinäkuuta, jolloin omaan käyttöön meni 209,26 kWh. Mistä tuo 366,14€ muodostuu jos sähkön hinta on ollut 0,26€/kWh? Entä miksi myyntiin on mennyt vain 32,51 kWh, eikä 575,4-209,26= 366,14 kWh?

3 tykkäystä

Sitä vartenhan on akkuräkki, eikös? Akut täyteen latinkiin huippuaikana ja käyttö sitten “hiljaisina” tunteina.

2 tykkäystä

Ääh, sarakkeet meni sekaisin. Kiitos huomautuksesta, korjasin!

4 tykkäystä

Kyllä, sellaisen voi tosiaan hankkia. Itsellä ei ole kokemusta sellaisen käytöstä tai hinnasta, olisi hienoa kuulla jos jollakulla täällä sattuu olemaan. Käsittääkseni jotkut DIY harrastajat ovat väsänneet akustoja sähköautojen akuista.

3 tykkäystä

Jenkeissä käyttävät ihan tavallisia auton akkujakin, ei tarvi erikseen sähköauton erikoisakkuja.

Mutta on myös kaupallisia erikoisräkkejä, joihin voi tarpeen mukaan lisätä plug’n’play lisää akkuja tarpeen mukaan ja toimii suoraan :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos avauksesta!. Odotan parin viikon sisällä omia 16 panelia harjakaton varjostamattomille itä, länsi lappeille. Sopimuksessa mainitaan 6 kw, mutta liittynee enemmän tilattuun inventteriin? Katsotaan. Naapuri nosti juuri 30 panelia eteläsivulle. Hyvä vertailla. Saannevat hyvän piikin keskipäivälle. Itse odotan tasasempaa, maltillisempaa pitkäaikasta tuotantoa aamuvarhasesta. Varsinkin ilta-aurinko tuottaa näemmä näin kesällä lännestä vielä pari tuntia, kun naapuri on jo varjojen mailla. Helen myös meillä. Uusi kahden vuoden sopimus 0,09€ kwh hinnalla. Ymmärsin, että ylimääräisen tuoton suoramyynti päivähintaan on edullisempi kuin Helenin virtaaliakku, mutta myönnän laaja-alaisen tietämättömyyteni toistaiseksi. Jokin panee silti toivomaan sähköhinnan nousua. Pitää myös miettiä miten ajoittaa oman kulutuksen jatkossa, etenkin sähköauton latauksen. Kannattaako kausisähkö enää?

Ps. Vähän yli 9k€, miinus kotitalousvähennys. Pieni keskiuusimaalanen firma, n. kuukauden toimitusaika heinäkuun alussa tehdystä tilauksesta!

15 tykkäystä

Paneelien teho taitaa pyöriä siinä 400 W ympärillä, joten 16 * 400 W = 6,4 kW. Invertteri on sit varmaan hieman isompi, ettei ole ihan rajalla tehonkesto. Olen yllättynyt miten “hyvä” tuotto on vielä iltapäivällä, kun aurinko ei enää paista paneeliin. Paras päivä ei muuten paneelien tuoton kannalta ole täysin pilvetön, vaan hento pilvipeite silloin kun paneeliin ei tule enää suoraa auringonpaistetta. Sen sijaan ideaali olisi, jos koko päivän aurinko paistaa pienestä reiästä muuten hennon pilvisellä taivaalla :joy:

Tällä hetkellä tosiaan ylituotannon myynti on kannattavampaa kuin Virtuaaliakku. Virtuaaliakussa ylituotosta maksetaan 13 c/kWh ja lisäksi palvelulla on järjestelmän koosta riippuva kk-maksu. Esim. viime kuussa myydyn ylituoton keskihinta oli 26 c/kWh. Toki jos spot-hinnat painuvat taas joskus sinne 4 c/kWh tienoille, on Virtuaaliakku kannattavampi.

Nyt kun sinulla on vielä halvahko kiinteähintainen sopimus pörssihintaan verrattuna, niin kannattavinta saattaa olla myydä mahdollisimman paljon tuotettua sähköä verkkoon ja ajoittaa kulutus iltaan ja yöhön. Sähköautohan latautuu kätevästi yön aikana. Suosittelen ainakin hieman seuraamaan tuottoja ja hintoja, niin saat käsityksen mistä se paras tuotto on saatavilla.

Kuulostaa muuten paljon järkevämmältä hinnalta kuin mitä itse maksoin, tuli myyjille kyllä annettua hyvä diili :roll_eyes:

2 tykkäystä

Olet oikeassa. Inventteristä. Kun vain kahdeksan paneelia kerrallaan on töissä, niin itse ajattelin, että niitä voisi lisätä myöhemmin. Jännän äärellä. Toistan, hyvä ketju tuleviin kokemuksiin.

Paneleiden vertailusta en ole löytänyt hyvää keskustelua. Heitäydyin myyjän armoihin. Arpajaisista sain tällaset: HI-MO LR4 60HPO 375M. 20-vuoden kuluttua noi on varmaan hyvä vitsi (paksa tuotenimi jo nyt).

Olisiko vielä vähän tekemistä asiakasviestinnässä silti jo nyt?

Hyvä avaus. Oikea tapa laskea omaan käyttöön tulevan sähkön arvo on kuitenkin energia+siirto+ verot josta tulee vanhoilla sopimuksilla luokkaa 15-20 snt/kWh. Nykyisillä tasoilla siis jopa 30 snt tai enemmän. Tämä lyhentäisi takaisinmaksuaikaa huomattavasti.

20 tykkäystä

Totta ja itse asiassa niin laskenkin excelissä. Jostain syystä kirjoitin vain sähköenergian hinnan viestiin. Siihen päälle tosiaan tulee vielä siirto ja vero, eli ostettu sähkö maksaa mun sopimuksella ~16 c/kWh. Jos sähkön hinta on tulevaisuudessa vaikka nykyisellä ~20 c/kWh tasolla, muuttuvat paneelit koko ajan kannattavammiksi.

1 tykkäys

Tästä osittain erimieltä. Paneelit tuottavat äärimmäisen harvoin nimellistä maksimitehoa ja kustannustehokas tapa on alimitoittaa invertteri suhteessa järjestelmän maksimitehoon. Invertteriä voi yleisesti ylikuormittaa takuun piirissä ainakin 1,3 kertaisesti. Uudemmissa enemmänkin.

Liian iso invertteri suhteessa järjestelmään myöskin vähentää tuotantoa alhaisilla jännitteillä aamulla ja illalla, koska invertteri ei saa riittävästi virtaa käynnistyäkseen/pysyäkseen käynnissä. Toki suurempi invertteri on perusteltua, jos tarkoituksena on myöhemmin lisätä paneeleiden määrää.

Iso kiitos ketjun avauksesta! Etsinkin aiemmin vastaavaa ketjua ja mielenkiintoista seurata muiden laskelmia.

18 tykkäystä

Itsellä kanssa ollut paneelit nyt reilun puoli vuotta. 18 x 370Wp ja 6kW invertteri n. 8300€ asennuksineen Uudellamaalla. Asennettu lounaaseen päin olevalla katon lappeelle.

Tuossa tuotanto:

Edit. Laitetaan nopeasti vielä laskelma rahallisesta säästöstä 2022 tähän päivään mennessä (invertteri laskee senkin). Toki se ei osaa mitata käytettyä sähköä, joka paneeleista tulee. Tällä hetkellä vaan ostetun ja myydyn sähkön hinta on aika sama 13c/kWh (sisältäen siirron ja veron), kun minulla on Helenin virtuaaliakku (vuosi ilman maksua). Pitänee vaihtaa spot-hintaan, kun tuo vuoden sopimus loppuu.

image

20 tykkäystä

Miten kustannuksiin vaikuttaa:

  • paneelien ylläpitävä huolto ja puhdistus
  • katon lumenpoisto vaikeampaa ja paneeleista lumenpoisto
  • katon huolto vaikeampaa
4 tykkäystä

Tämä on muuten hyvä huomio, mitä en tullut edes ajatelleeksi. Jos vaikka paneelit ovat eri puolilla kattoa, niin tuskin ikinä pääsee maksimitehoon asti. Omassa järjestelmässä suurin hetkellinen tuotto on ollut 4,2 kW, joka on hyvin lähellä järjestelmän “maksimia”. Yleensä ei kuitenkaan pääse niin korkeaan tuottoon, vaan pyöritään siinä 3,5 kW hujakoilla.

@CorruptedConsultant mulla on Solis-merkkinen invertteri ja se laskee myös sille syötetyn hinnan perusteella hinnan tuotolle. Ikävä kyllä se ei tiedä paljonko menee omaan käyttöön ja mikä on spot-hinta, joten siihen ei voi paljoa perustaa. Siksi pitää itse pyöritellä exceliä :smile:

@Nortti1 kaikki totta. Vastaan taas oman kokemuksen perusteella. Myyjän perusteella paneelit ovat huoltovapaita, eikä niitä tarvitse erikseen putsata. Sade hoitaa sen. Katon jyrkkyys taas takaa, ettei lunta jää paneelien päälle vaan valuu pois. Loivemmalla katolla tilanne lumen kanssa olisi toinen. Mutta tällä hetkellä omissa laskelmissa näille annettu kuluiksi 0€ kun kattokin on uusi.

Niin kuin kirjoitin, mulla vaan sattuu olemaan se myydyn ja ostetun hinta marraskuun loppuun saman, jolloin invertterin yksi tariffi riittää. :smiley:

Kai sitä itsekin Excel hommiin joutuu ensi vuonna.

Omalla kattolla paneelit olleet kohta viisi vuotta.

  • Ei ole tarvinnut huoltaa.
  • Lumia ei ole tarvinnut poistaa. Keväällä lumet sulavat paneelien päältä nopeasti, kun ovat etelälappeella.
  • Katon huolto eli sammaleen poisto ja mahdollinen maalaus pitää tehdä ennen paneelien asentamista. Myöhemmin hankalaa, kun pitää paneelit poistaa ja asentaa uudestaan ensin. Toisaalta eipä tuonne paneelien alle ole sammalta ilmestynyt. Ilmeisesti liian kuuma ja kuiva paikka, koska paneelit asennettu aivan harjan tuntumaan.
9 tykkäystä

Se on just noin. Tuossa hyvä video asiasta. Paneeleita mieluummin ennemmän, kuin iso invertteri. Aika harvoin saatavilla piikki tehoa.

4 tykkäystä

Itse tein kesäkuussa kyselykierroksen aurinkopaneeleista.
Mistään en saanut tarjouksia pelkästä laitetoimituksesta, vaan kaikki tarjosivat vain “avaimet käteen” -toimituksia.
Kohde Satakunnassa ja kaikin puolin helppo: maasto, kattokulma, kaapelireititys ym.
Asennuksesta tietenkin mahdollista saada kotitalousvähennys, jos ei vielä ole kyseiseltä vuodelta käytetty.

Kirjoituksen pointti:
Vertailu/kilpailutus kannattaa, koska kalleimman ja halvimman “avaimet käteen” -paketin hintaero oli jopa 2801e

Meni tosiaan oma projekti jäihin, koska tarkoituksena itse asentaa ja laitteita ei saanut.
Liian suolaiset hinnat asennukselle omasta mielestä.

17 tykkäystä

Itsellä 5,1 kW:n aurinkovoimala ja 4,5 kW invertteri eli leikkaa tuoton tuoton 4,5 kW:iin.Invertterin puolesta olisi voinut laittaa paneeleita reilun 6,5 kW:n verran,ylimitoitus paneeleissa on järkevämpi invertterin tehoon suhteutettuna,hinta halvempi,käynnistyy tuotto nopeammin yms. Kannattaa katsella kyllä noita hintoja,tuo maksoi viime marraskuussa hiukka yli 7000 € eli kotitalousvähennyksen jälkeen n.6000,jos hinnannousut yms.ottaa huomioon niin ehkä vähän kalliimpi nyt.Invertterit vähän hakusessa mitä katsellut,itsekin lisäilen systeemejä kun ehdin.Ajattelin tilata paneelit ja invertterin erikseen ja teettää asennuksen tuntitöinä,kyllä kai normisähkärit noista selviää,sähköyhtiön kanssa kannattaa olla yhteyksissä heti alkuvaiheessa jos ei ota avaimet käteen systeemiä.Katolla on tuo systeemi,seinälle tulee seuraava.Vakavasti kannatan sitä että jos onnistuu maa-asennuksena ja vielä että pystyy säätämään paneeleitten kulmaa pystysuunnassa niin ehdottomasti maahan,voi pelata kevään ja syksyn tuoton kanssa ja pitämään paneelit helpommin lumesta vapaana.Lisäksi jos laittaa niin heti reilusti,himo kasvaa syödessä.Mikroinverttereillä jotkut tekee myös.Imaisenergia ja lämpöpumppufoorumilla löytyy asioista enemmän.

11 tykkäystä