Aurinkopaneelit katolla - Reaaliosinkoja päivänpaisteella?

Lumme Energialla on kuluton pientuotannon myynti yksityishenkilönä, mutta pitää olla heidän asiakas: Lumme Energia | Pientuotantosopimus

Aurinkopaneelien ylijäämän tuottaja myy sähkön pörssihinnalla, ja Helen yms myyvät sähkön edelleen asiakkailleen.

Edelleen myytävä sähkö voi korvata Helen yms omaa tuotantoa, mutta erityisen kannattava tapa Helenille yms on myydä se eteenpäin niille asiakkaille jotka haluavat ostaa vihersähköä.

Helenillä onkin tuote ‘Ympäristösähkö’, jossa asiakas saa paketissa aurinko-, tuuli- ja vesisähköä, vuositasolla100%.

Hinta nyt 20,00 c/ kWh + 4,74 eur/kk
Voimassa toistaiseksi
Vastaava ‘normaali’ 19,12 c/kWh.

Vähän ärsyttävää että Helen alkaa sitten ylijäämästä ottamaan extraa 0,3 c/kWh tuon 0,88c/kWh (20,00-19,12) preemion päälle.

Mutta extra se Helenille extraa, ei voi isoa markkinatoimijaa moittia…

Mitä äkkiä katsoin niin c/kWh: Väre 0,2; Fortum 0,24; Vattenfall 0,3, Vaasa 0,2, Turku 0,3, jne

1 tykkäys

Meneekös tämä minun tuottolaskelma ihan oikein?

Otetaan kuvitteellinen tunti, jonka aikana:

  • pörssisähkön ALV0 hinta on 2c/kWh
  • paneelit tuottavat 2kWh
  • kokonaiskulutus on 1kWh

Myyty 1kWh tuottaa: 2c
“Ostamatta jätetty” 1kWh tuottaa: (2c * 1,24) + 0,38c (Helenin marginaali pörssisähkölle) = 2,86c

Eli tuotto yhteensä 4.86c

Tuohon kun vielä lisäät “ostamatta” jääneen sähkön osalta sähköveron noin 2.4 senttiä sekä siirtomaksun joka on yhtiökohtainen (meillä noin 3.6 senttiä kilowattia kohden) niin aletaan olla aika lähellä.

Edit: eli itselle aina laskeskelen että omaan käyttöön tuotettu sähkö on 6 senttiä sähkön nollahinnalla. Tuohon tarvittaessa lisätään sitten spotin verollinen hinta jotta saadaan todellinen säästö. Sen päälle sitten lisitään tuo mahdollinen myynti.

5 tykkäystä

Säästö syntyy siitä

  1. paneelien tuotosta minkä itse käytät, sekä
  2. myymästäsi sähköstä vähennettynä mahdollisella välityspalkkiolla/kWh

Sen laskemiseksi, kuinka paljon itse käyttämäsi tuotto olisi maksanut, jos sinulla ei olisi ollut aurinkopaneeleita, tarvitset

  • siirtohinnan/kWh
  • Siirron perusmaksun/siirtolasku
  • Sähköveron/kWh
  • Energian hinnan/kWh
  • Energian perusmaksun/siirtolasku

Tuossa tulee vähän jumppaa, kun laskukohtaiset kulut lasketaan/kWh.

Kiitoksia kommenteista. Jäi tosiaan sanomatta että pähkäilin tuossa vain puhtaasti energian osalta tuottoja. Siirtoyhtiön osuudet (siirtohinta + sähkövero) ovat helpompia laskettavia kun ne ovat tasan samat jokaiselle kilowattitunnille. Perusmaksut pidän myös laskelmien ulkopuolella, sillä ne maksaisin (saman suuruisina) joka tapauksessa oli minulla paneelit tai ei.

1 tykkäys

Totta. Itse jumppaan niillä, että saan teoreettisen kWh -hinnan laskettua.

Edit: Kesäkuussa mun sopimuksilla, kaikki mukaanlukien, hinta olisi ollut 0,21 €/kWh. Maksoin käyttämästäni sähköstä kokonaishintaa 0,07 €/kWh.

Ymmärsin jokuvaan kommentista, että Helen ottaisi jatkossa 0,3snt/kWh sähkönsiirtomaksua pientuottajalta sähkönostajalle. Sähkö yleensä myydään sille yhtiölle keneltä sähköenergia ostetaankin.

Näistä pientuotannon siirtomaksuja taitaa olla käytännössä kaikilla verkkoyhtiöillä. Myös osa sähkönostajista ottaa pienen preemion spot hinnasta. Kotitalousasiakkaat osa yhtiöistä on vapauttanut näistä maksuista.

Oma siirtoyhtiöni perii myymästäni sähköstä joitain sentin osia kWh kohden. Laskutus muutaman kuukauden välein ja vielä oikein järkevästi paperilaskulla minkä loppusumma oli viimeksi pari euroa tms mitä ei kuitenkaan tarvitse maksaa ennenkuin saldoa kertyy 10 euroa, eli noin neljän paperilaskun lähettämisen jälkeen. Tämä siis kunnallispoliitikkojen johtamassa piiloveroyhtiössä.

Tuotannon mittaroinnista, laskuttamisesta yms on aina jotain kuluja niin mielestäni verkkoon myytävästä on kohtuullista maksaa edes jotain, mutta silloin laskutus olisi järkevää toteuttaa siten ettei kulut ole suuremmat kuin tulot.

2 tykkäystä

Eikö siirtoyhtiösi peri ollenkaan käyttöpaikan kk-maksua? Tai jos perii, niin miksei näitä tuotannon siirtomaksuja veloiteta samalla kertaa?

Esim. KSOY:n alueen omakotitaloissa tuo on jo päälle 21€/kk, ja samassa laskussa huomioidaan tuo sentin kymmenysten siirtomaksu, mikä tosiaan lisää laskuun aina sen euron-pari. Rivareissa ja kerrostaloissa taitaa halvin kk-maksu olla 14€, joten silloinkaan ei pääse millään alle 10 euron kuussa.

Kyllä perii ja kyllähän joka kuukausi sähköä tulee myös ostettua mikä näkyy laskulla. Nämä oman tuotannon myynnin siirtomaksut he laskuttaa kuitenkin erikseen.

Niille kenellä on saman yhtiön kanssa myös energiasopimus aurinkovoimalan tuoton hyvityksiä tilitetään myös vain muutaman kerran vuodessa erillisillä hyvityslaskuilla eikä normaalin sähkölaskun yhteydessä.

Ilmeisesti heidän laskutusjärjestelmänsä ei taivu myynnin ja tuotannon käyttöpaikkojen yhdistämiseen samalle laskulle vaan molemmat elää omaa elämäänsä.

EDIT: Ymmärtäisin nämä laskutuksen hankaluudet jos kyseessä oli joku pikkufirma kömpelöineen ja halpoineen ohjelmineen ja laskutus osaamisineen tai jos kyseessä olisi joku todella poikkeuksellinen järjestely. Nyt kuitenkin kyseessä energiayhtiö mikä lähettää kuukausittain vähintään kymmeniä tuhansia laskuja, aurinkovoimala-asiakkaitakin oltava vähintään satoja.

Aika kivikautista touhua :sweat_smile: eli jos olisi kaksi vastaavaa sähköyhtiötä, joista toiselta ostaisit sähköt ja toiselta siirrot, niin saisit pahimmillaan neljä laskua joka kuukausi yhteen osoitteeseen :see_no_evil:

Homma menee esimerkiksi näin:
-Espoossa sähköjakelun monopolin hoitaa Caruna Espoo Oy
-samoin Carunan kanssa on Tuotannon siirtosopimus
-itsellä sähköenergian hankintasopimus Helen
-itsellä aurinkosähkön myynti Helenille (Helen - pientuotannon ostosopimus)

Caruna:
-tarkkailee kulutustani, veloittaa jakelusta julkisen hinnaston mukaisesti (perusmaksu = kk-maksu, siirtomaksu, sähkövero), ja laskuttaa tästä kerran kuussa
-tarkkailee tuotantoani (aurinkopaneelit), tai oikeasti Caruna ei tiedä tuotantoani. Vaan katsoo kulutuspaikan verkkoon syöttämän sähkön määrää
-netottaa (15 min jakso) laskutukseen automaattisesti nettokulutuksen, eli kulutuksen ja pientuotannon
-viestii kulutus- ja tuotantotiedot Fingridin ylläpitämään Datahubiin

Helen:
-kerää kulutustiedot Datahubista, ja laskuttaa (perusmaksu = kk-maksu ja energiamaksu) sopimuksen mukaan
-kerää tuotantotiedot Datahubista ja laskuttaa (perusmaksu = välitysmaksu ja välityspalkkio = energian hyvityshinta). Perusmaksu on ollut 0 c/kWh ja 1.10.23 alkaen 0,3 c/kWh). Hyvitys pörssisähkön mukaan
-varsinaisessa laskutuksessa Helen lähettää yhden laskun, jossa kulutus ja tuotanto eroteltuna mutta vain nettolasku

https://palvelut.datahub.fi/fi

6 tykkäystä

Päivitetään taas omia lukemia, kun sattui tuo heinä-elokuun sähkölasku juuri silmiini…

Heinä-elokuussa aurinkovoimalan tuotantoni oli 2.029 kWh, siitä netotuksen kautta myyntiin 1.305 kWh keskihinnalla 4.29 snt ja oma käyttö/kulutuksen netotus 724 kWh keskihinnalla 6.91 snt. Tuotto oli noin 140 euroa ja nyt vajaassa 14 kuukaudessa tuotto on ollut 1.267 euroa (11,1 % p.a. / 9 vuoden takaisinmaksuaika).

HUOM: mainitut keskihinnat vain sähkölle, tuottoeuroihin on toki laskettu myös siirtomaksut, valmisteverot ja huoltovarmuusmaksut.

6 tykkäystä

Ju muutoin laskemlamsi on ihan ok, mutta eihän sinun tarvitse itse tuottamastasi sähköstä myöskään maksaa siirtomaksua, mikä itse asiassa on enemmän kuin enrgian hinta.

Ja Hox Hox. NYT näkyy edullisisa tarjouksia aurinkosähköjärjestelmistä.
Eli te joilla ei vielä ole voimalaa, niin nyt vaan tarjouspyyntöa matkaan ja hommaa kuntoon, kohta on taas kevät ja mollukka taivaalla, joka tapauksessa…

1 tykkäys

Juurikin näin. Täsmensin hieman myöhemmin että kysymykseni koski nimenomaan energian hintaa, joka on pörssisähköllä vähän vaikeammin laskettavissa (katso lainaus alla).

1 tykkäys

Nyt on tullut minullakin vuosi täyteen paneelien kanssa. Tuotto ensimmäisen 12kk aikana oli 8140kWh. Järjestelmän koko oli alunperin 9kWp mutta se laajennettiin 11kWp kokoiseksi elokuun alussa. Tuotetusta energiasta 55% tuli käytettyä itse ja loput meni (pilkkahintaan) energiayhtiölle.

14 tykkäystä

Talviaika ja aurinko ei paista, mutta omalla logiikalla nyt olisi juuri sopivin hetki kysellä paneeliasennuksista tarjouksia. Todennäköisesti maaliskuusta eteenpäin ihmiset muistavat aurinkosähkön, kun aurinko alkaa taas lämmittää.

Onko palstalaisilla viime ajoilta kokemuksia asennusten hintakehityksestä? Ainakin paneeleissa varastot taitavat olla täynnä, kun sähköpula ei toteutunutkaan meillä tai Euroopassa pelätyllä tavalla. Invertteripulakin taitaa olla takana? Piikkiaikana paketin hinta (asennus+tuotteet) kW-kerroin huiteli yli 1,25:en, mutta joko nyt ollaan ykkösen tasolla?

Asennuspaikka okt ja paneeliston koko 6-8 kW, paneelien koon optimaalisuudesta riippuen. Mikroinvertterit taitavat olla tuossa kokoluokassa vielä kilpailukykyinen valinta.

1 tykkäys

Tänäänkin seinään asennetut paneelit tuotti parhaimmillaan noin 50% teholla, valoisa aika on vain harmittavan lyhyt tähän aikaa vuodesta.

Jos tavoitellaan mahdollisimman lyhyttä takaisinmaksuaikaa ja jos paneelit saadaan suunnattua samaan suuntaan eikä niille kohdistu erilaisia varjostuksia niin perinteinen stringi inverteri todennäköisesti kustannustehokkain tuossa kokoluokassa ja pienemmissäkin.

1 tykkäys

Meillä on jo paneelit mutta mitä hieman seurannut kehitystä niin taidetaan päästä jo allekin jos on NS. Perusasennus kiskoilla katolle. Paneelien ja tarvikkeiden hinta on juuri tällä hetkellä todella alhainen vaan sen odotetaan lähtevän taas nousuun kesän korvalla.

Ainakin isompia voimaloita rakentavilta olen kuullut vastakkaista näkemystä, eli heidän nyt loppuvuodesta ensi kesän asennuksiin tilaamien paneeleiden hinta matalampi millä hinnalla niitä ainakaan euroopan tukkureilta olisi saanut loppuvuodesta. Jos näkemys olisi voimakkaasti vastakkainen niin ei eurooppalaisilla tai suomalaisilla tukkureilla olisi ollut loppuvuodesta (ja tälläkin hetkellä) myydä paneeleita alehintaan.

Näissä omakotitaloluokan järjestelmissä itse paneelin hinnalla ei ole niin suurta merkitystä, iso osa kuluista kun on työtä ja erilaista yleiskulua mikä tasaa paneelin hintamuutoksia. Jos paneelit haluaa katolle heti kun lumet sulaa niin nyt kyllä hyvä aika alkaa pyydellä tarjouksia ja sopimaan asennusajankohtaa.

Vielä kannattavampaa olisi tehdä aina yksi rivi lottoa missä on oikeat numerot.

Tätä aurinkovoimaloiden taloudellista kannattavuutta on tässä ketjussa käsitelty paljonkin ja osakkeisiin verrattuna aurinkosähköjärjestelmien arvottaminen on hieman moniulotteisempaa. Kertainvestoinnin jälkeen tuotetun sähkön määrä pystytään suht tarkkaan arvioimaan, mutta sitä hankalampi arvata kuinka paljon vuosituoton ostaminen verkosta minäkin vuonna tulisi maksamaan ja paljonko verkkoon myynnistä saa rahaa. Joka tapauksessa vuosittaisen sähköntuoton arvo on aina positiivinen.

Aurinkojärjestelmistä toisaalta tiedetään sekin, että niillä on tietty elinkaari minkä jälkeen arvo lähellä nollaa. Monien osakkeiden hinta puolestaan saattaa olla 20-30 vuoden kuluttua huomattavasti korkeampi kuin nyt, toki moni yhtiö menee nurinkin aivan kuten Fortum-Uniper sotkussakin olisi voinut käydä tai arvo vähintäänkin romahtaa kuten Fortumille kävi.

Itse omistan tällä hetkellä suuremmalla summalla fortumia kuin aurinkopaneeleita :slight_smile:

7 tykkäystä