Aurinkopaneelit katolla - Reaaliosinkoja päivänpaisteella?

Matkalla Välimeren seutuvilla tuli paikallisen kanssa jutuksi seuraava: Tuottaako kiinteä aurinkopaneeli paremmin Suomessa / napapiirillä “yöttömän yön” ansiosta, vai Välimeren rannalla / päiväntasaajalla lähes päivittäisen auringonpaisteen ansiosta vaikka ilma onkin kuuma ja yö pimeä eikä toki aina paista. Mennessä oli käsitys, että kyllä etelässä kelpaa paneeleja asennuttaa, mutta siellä olikin käsitys joillakin toisinpäin.

Täältä vaan tarkastamaan:

Ohjeelliset arvot:
Kreeta 1600 kWh/kWp vuodessa,
Helsinki 1000 kWh/kWp vuodessa

5 tykkäystä

Omat paneelit 2023 loppukeväästä asensin, niin nyt on isommalla mielenkiinnolla seuraillut. Juuri ennen joulua kävi leudot kelit ja lumet lähti paneelien päältä itsekseen aikalailla täysin. 20.12 oli sen verran aurinkoinen päivä, että nätin gaussin käyrän muotoinen tuotanto tuli. Yllätyin kyllä kovasti, vaikka ainoastaan 2,3 kwh.

Tästä varsin innostuneena hyvin pienellä vaivalla avitin paneelien puhtaana pysymistä ja nyt tänään olikin jo sitten 14,2 kwh tuotanto. Menee tuosta pikkusiivu myyntiinkin, mutta eipä se päivän hinnoilla mitään meinaa.

Eli kyllä aurinkoisen kelin sattuessa lämmityskaudellakin paneelit avittaa. Vaikka mulla on melkolailla täydelliset olosuhteet, niin iso yllätys tuo teho on silti, piikkiteho tänään 4030W 9,09kWp järjestelmällä.

15 tykkäystä

Piti vielä palata, kun tuli vastaan. Näköjään TSUN-niminen valmistaja tekee mikroinverttereitä, joissa on MPPT per input. Eli alla olevalla tuotteella (MP3000) se skenaariosi 3+3 (eri ilmansuunnat) pitäisi onnistua yhden invertterin asennuksella.

Jokainen invertteri näemmä ottaa oman WLAN-yhteytensä WLAN-reitittimeen, jolloin erillistä yhteyspurkkia ei kotiolosuhteissa tarvita. (Oma verkkoalue on kuitenkin hyvä tehdä, mutta sehän alkaa olla selviö erilaisten IoT-laitteiden osalta.)

Näemmä isoin mikroinvertteri kelpuuttaa kahdeksan paneelia per laite (4 MPPT).

https://www.tsun-ess.com/Micro-Inverter/MP3000

2 tykkäystä

TSOL-MS3000-vehkeen tukema topologia olikin mielenkiintoinen. 4 inputia, mutta inputin takana kaksi paneelia saa kytkeä sarjaan. Mikä on tietenkin hyvä asia kaapelisotkun ja kaapelijatkojen vähentämisen kannalta.

Joku sähköalan velho voi ehkä valaista, jos tämä on tyypillinen käytäntö mikrojen osalta, mutta itselleni uusi. Ikävä kyllä laite on yksivaiheinen, joten ehkäpä paras mökkikäyttöön?

Longin paneeleita on ollut pitkään Onnisella tarjouksessa. Tämä kyseinen malli maksaa Onnisella 65€ + alv eli 80,6€/kpl. Täysinä 36kpl lavoina hinta vielä hieman halvempi.

Vaikka Kiinassa aurinkovoimaloiden asennustahti on ollut viime vuosina hurja niin edellisiin vuosiin verrattuna vuosi 2023 oli todella hurja. Jos laskisi jokaisen paneelin olleen maa asennuksissa yleinen reilu 500Wp tehoinen niin viime vuonna näitä paneeleita asennettiin noin 400 miljoonaa kappaletta. Näitä varten toki tarvittiin hirmuinen määrä telineiden, invertereiden ja kaapeleiden asentamista ja tietty joku jossain nämä kaikki on valmistanut ennenkuin niitä on päästy asentelemaan:

12 tykkäystä

Käväsin eilen katolla, kun huomasin invertterin näytön välillä räpsähtävän elon merkiksi. Tuottavuudesta ei vielä merkkiäkään. Ilmeisesti aurinko pääsee jonkin verran lumikerroksen läpi?
Kipaisin katolle. Paneelien päällä on n. 20 cm lumikerros josta osa kaikenlisäksi vesisateen vuoksi tullutta jäistä lunta. Vähän kokeilin harjalla putsausta, mutta en uskaltanut pintaan asti “raapia”. Oisko täällä asiantuntemusta millä konstilla ois parasta paneelit putsata, vai odottaako vain kevään tekevän tehtävänsä? Toki sitä haluaisi aurinkovoimalan jo jytkyttävän kun aurinko alkaa jo pikkuhiljaa paisteleen.

En ole omia paneeleita puhdistanut lainkaan. Tuolla laskurilla JRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commission näkee, että talvella ei tuottoa juuri tule päivän ollessa vielä lyhyt. Paneelit puhdistuu aika nopeasti itsekseen päivän jatkuessa. Paneelien hyötysuhde on sähköksi jotain 1/5, joten 4/5 osaa menee lämmöksi jolla se lumi sulaa aika nopeasti. Raapiminen vain pilaa paneelit. Lumikerroksen ollessa todella paksu, voi sitä vähän ohentaa ja antaa auringon hoitaa loput.

Pehmeä vastasatanut lumi lähtee hyvin lehtipuhaltimella, muu irtolumi pehmeällä harjalla. Jäätyneelle ei kannata tehdä mitään.

Puhtailla paneeleilla alkaisi helmikuun puolenvälin jälkeen aurinkoisella säällä tulla 7-10kW päivässä meidän pienellä voimalalla.

Jos on helppo katto ja harrastuneisuutta niin sen piikkiin tuo putsaus menee, ei siitä kyllä rahallisesti pääse hyötymään, korkeintaan vähän hyvää mieltä saa kun 500W-1.2kW tulee tunnissa.

7 tykkäystä

PIent eloa havaittavissa alle 5kwp kentällä 83-postinumeroalueella…


Ilmeiseen tulee olla y.tunnus noihin hintoihin… K-Raudasta sitten sama roju taisi olla joku 150eur.

Kuulin Savostakin viikko-pari sitten watteja löytyneen lumien pudottua pois paneelien päältä. Tuohan se olisi, että lumettomana onnistuisi jollain järkevällä konstilla pitää.

1 tykkäys

Tarjouksia pyydelty 2-3 toimijalta (avaimet käteen -toteutus). OKT:n katto kyseessä, kokoluokka 7-8 kWp.

Olin yllättynyt, että omin silmin nähtävä paneelihintojen lasku ja inverttereiden parempi saatavuus ei näy hinnoissa ollenkaan.

Pyörittelin excelillä lukuja ja takaisinmaksuaika 50-60% oman käytön arviolla menee 10-12 vuoden väliin. Eikä pidä sisällään releitä ym. asenteluja, jotka olisi oman käytön osuuden lisäämiseksi käytännössä pakollisia.

ed; poistettu täysin väärä väite kt-vähennyksestä

1 tykkäys

Tässä täytyy olla jokin ajatusvirhe, tai sitten on syytä jatkaa tarjouksien kyselyä. 7-8kWp järjestelmän kokoon päästään yleisesti noin 18 paneelilla, ja hintahaarukka avaimet käteen -toimituksella helposti 8000-9000e väliin, josta työn osuus ehkä 4000e. Tällä ei saada vielä edes yhden henkilön kotitalousvähennyksen rajaa täyteen (40% työn osuudesta, max 2250e per hlö, omavastuu 100e).

Hintahaarukka toki elää sen mukaan millaista tekijää hakee ja millaisia vaatimuksia on paneelien ja invertterin osalta ym, mutta kahden hengen kotitalousvähennyksen maksimiin pääseminen vaatisi pelkän työn osuudeksi yli 10 000e.

1 tykkäys

Olet täysin oikeassa, ei pitäisi kirjoitella enää klo 22 jälkeen! Yhden henkilön kt-vähennyksestä kyse ja luvut ovat juuri tuota kuvaamaasi luokkaa, eli ei tule yhdeltäkään vielä täyteen. Korjaan munauksen myös alkuperäiseen tekstiin.

Ohuen pakkaslumen harjasin aamupäivällä paneleiden päältä pois niin watit nousi 900 → 1800.

2 tykkäystä

Eilen nousi tuotanto ensimmäisen kerran yli 10 kWh päivässä paneeleista.Viiden päivän tuotanto 41,42 kWh ja kulutus 35 kWh.Tuotanto kattaa valoisan ajan pohjakulutuksen ja myyntiin näytti menneen 23,5 kWh,sieltä sitä osinkoa pikkuhiljaa irtoaa joka päivä kun hyvityshinnat kuitenkin ihan kelvolliset tähän aikaan vuodesta,eipä taida helmikuusta juuri maksettavaa kertyä vaikka ottaa siirrot ja verotkin mukaan.Reilu 2600 W on ollut teho päiväsaikaan parhaimmillaan ja kasvaa päivä päivältä sikäli kun aurinko näkyvillä,eipä tuleva OL 3 huoltoseisokki juuri pelota,saattaapi käydä niin että parantaa kivasti noita hyvityshintoja eli tulee lisäosinkoja :smiling_face_with_three_hearts:

10 tykkäystä

Tällä hetkellä paneeleista aika hyviä tarjouksia, itsekin jopa mietin niiden laittamista, vaikka en yhtään ylimääräistä tekniikkaa tykkääkään laittaa, koska yleensä se tarkoittaa myös enemmän kaikenlaista “säätämistä”. Mitäs foorumin asiantuntijat on mieltä, äkkiseltään tuo jo vaikuttaisi siltä, että maksaisi itsensä takaisin ihan OK-aikataululla?
6,64 kwp järjestelmä asennettuna 5700€, josta sitten kotitalousvähennystä asennuksesta noin 1100€.
Aurinkopaneeli, Trina, Full black - VertexS DE09R.05 - 415 W 16kpl
Invertteri - Growatt MOD 6000TL3-X
Paneelikiinnikkeet Orima

7 tykkäystä

Hyvä hinta kun menee asennus ostettuna jo reilusti alle 1eur/kwp :+1:

4 tykkäystä

Olen tässä pohtinut asiaa, jonka pitäisi olla mahdollista. Saattaapi olla, että joku valmistaja jopa tarjoaa tätä jo, en tosin ole tähän vielä törmännyt. Pörssisähkön luvatussa maassa tekisi mieli halvoilla/ ilmaisilla tunneilla sulatella lumet pois katolta lämmittämällä paneeleita. Tämän pitäisi kai teknisesti olla sangen helposti toteutettavissa syöttämällä paneeleille virtaa invertterillä. Paneeleissa joutuisi varmasti tekemään joitain teknisiä muutoksia turvallisen toiminnan takaamiseksi.

Kuinka pieni tämän vaikutus lopulta olisi, ei järin suuri ilmeisesti. Toisaalta kun säätövoimasta on pula, niin ei tämä ainakaan sitä vähentäisi. Sähkön ylitarjonnan aikana lumet pois katolta ja korkean kulutuksen aikana nämä ottaisivat sen vähäisen päivänvalon talvella sähkönä talteen.

5 tykkäystä