Avaruus sijoituskohteena

JOHDANTO

Kävin helmikuussa lätkäpelien välipäivänä kuluttamassa aikaa Harward Business Schoolilla, jossa sattui silloin olemaan Space to Grow: Unlocking the Final Economic Frontier kirjan julkkari.


Aihe ei sinänsä ole ollut suuri mielenkiinnon kohteeni, mutta kun se oli ainut vähänkään kiinnostava tapahtuma millään kampuksella ja kun myös reaaliosinkohaukan tarpeet sai tyydytettyä, niin miksi ei kävisi kuuntelemassa mitä miehillä oli kerrottavaa.

Sinänsähän avaruus on kiehtova mystisyytensä vuoksi, mutta sijoituskohteena sitä on tullut harvemmin mietittyä. Aikaisemmin avaruusteknologiaa ovat kehittäneet sapeleita kalistelevat valtiot ja sittemmin varmaankin samassa tarkoituksessa miljardöörimiehet.

Pikku hiljaa ala on kuitenkin kaupallistunut ja siten varmaan alkanut kiinnostamaan enemmän myös sijoittajia. Avaruushan on ääretön, joten periaatteessa sektorin EV/TAM (TAM = Total Addressable Market) on 0. Sektorin pitäisi sopia siis myös arvosijoittajalle!

KIINNOSTUS LISÄÄNTYY

Kirjan julkkari ei sinänsä tuonut mitään tajuntaa räjäyttäviä havaintoja eikä siten herättänyt suuria tunteita. Asian kuitenkin on pyörinyt mielen päällä, kun esim Startup-ministeriö teki aiheesta pari jaksoa.

Ja nyt kun @Ilkka6 :n postaus aiheeseen liittyen herätti keskustelua…

@Heikki_Keskivali kin aiheesta twiittasi…

https://x.com/hkeskiva/status/1914199671309840483?t=f_BNwFfWKrQqKYgkAoM33w&s=19
image

…ja @everlaastia kin on bullina

…niin ehkä aihe ansaitsee oman ketjunsa myös foorumille.

KUSTANNUKSET ALENEVAT

Kirjan julkkarissa mainittiin, että monessa avaruusbisneksessä kassavirrat ovat vielä kaukana tulvaisuudessa. Muistiipanoistani löytyy merkinä, jonka mukaan satelliitin laukaisun kustannus olisi pudonnut aikojen saatossa sadasosaan, mikä luonnollisesti lisää niiden suosiota. Tällä hetkellä laukauksia tehdään useampi viikossa. Tämä video havainnollistaa asiaa ihan mukavasti.

Google kertoo, että pelkästään Muskin Starlink-satelliittejä olisi pelkästään jo yli 5200.

SEGMENTTEJÄ

Päällimmäisenä sektorilla on luonnollisesti tuottaa tekonologioita, jotka auttavat ihmisiä. Tällä hetkellä juuri satelliittien toimesta.

Koska aurinko räjähtää muutaman miljardin vuoden päästä, niin jossain vaiheessa tältä planeetalta on myös lähdettävät. Muskin on puhunut aluksi Marsiin muuttamisesta ja kerran kävin jossain TedX-tapahtumassa, jossa pohdittiin tällaisen avaruusrinkulan rakentamista, jonka pyörimisliike saisi aikaan sinne myös painovoiman. Jonkin ymmärrettävän budjetinkin ne oli saanut sillee laskettua.

Jos kuitenkin pidättäydytään lähitulevaisuuteen liittyvissä kassavirroissa, niin tällä hetkellä sektorilta löytyy esim seuraavanlaisia toimialoja:

  • Satelliittien valmistus, myynti ja huolto
  • Laukaisut
  • Viestintä
  • Maahavainnointi
  • Avaruusturismi

Tulevaisuudessa voisi taas olla seuraavanlaisia toimialoja:

  • Avaruusromun siivous
  • Kaivostoiminta
  • Avaruudessa tapahtuva valmistus

SEKTORIN YRITYKSET

Koska itse en ole asiaan oikeasti tätä kirjoitusta enempää perehtynyt, niin en ala sen enempää viisastelemaan vaan jätän näiden esittelyn muille foorumilaisille. Keskustelu alkakoon!

25 tykkäystä

Ehkä tähän sen verran kommenttia, että markkinan odotetaan kolminkertaistuvan 10 vuodessa 1,8 biljoonaan.

https://www.weforum.org/stories/2024/04/space-economy-technology-invest-rocket-opportunity/

Trump kätyreineen tietenkin leikkasi myös NASA:lta. En tiedä onko sillä sitten negatiivista vaikutusta yksityiseen sektoriin.

Trump's cuts to NASA budget would slash science research in half.

Suurimpien yritysten listalta löytyy luonnollisesti samoja nimiä kuin puolustussektorilta.

6 tykkäystä

Hyvä ketjun aihe ja aloitus! :rocket:

Alkuun on tietysti pakko mainita alan pörssilistaamaton jättiläinen SpaceX. Pidän tämän tiiviinä, ehkä myöhemmin enemmän. Yritys on perustettu 2002 ja se sai ensimmäisenä (ja vieläkin käytännössä ainoana) toimimaan uudelleenkäytettävät kantoraketit avaruuslaukaisuissa. Ensimmäinen kantoraketti palautettiin ehjänä takaisin 2015 ja ensimmäinen aiemmin lentäneen kantoraketin uudelleenkäyttö tapahtui 2017. Nyt samalla kantorakettiyksilöllä on lennetty parhaimmillaan 27 kertaa.

Viime vuonna SpaceX-laukaisuja kertyi 138 kpl ja yhtiön kantoraketit veivät avaruuteen 84% kaikesta Maapallolta kiertoradalle lähteneestä massasta (suurin osa lopuista 16 prosentista oli Kiinan ja Venäjän laukaisuja joten länsimaissa SpaceX:n markkinaosuus on vielä paljon hurjempi). Avaruuslaukaisubisneksessä SpaceX:n työjuhta on nykyisellään Falcon 9 -raketti. Miehitettyjä avaruuslentoja varten yhtiöllä on Dragon-avaruusalus jota käytetään mm. Kansainvälisen avaruusaseman henkilö- ja rahtiliikenteeseen.

Yhtiö kehittää myös paljon suurempaa ja Starship-järjestelmää jolla on lennetty jo muutamia koelentoja kokonaisuutena arvioiden hyvällä joskin toistaiseksi vaihtelevalla menestyksellä.

Yhtiön tapa kehittää raketteja poikkeaa perinteisestä avaruus- ja ilmailualan tyylistä jossa pyritään kehittämään suunnittelupöydällä mahdollisimman varma ratkaisu kerralla ja rakentaa ja testata vasta lopuksi; kehitysvaiheessa SpaceX rakentaa ja testaa jatkuvasti luonnosversioita raketeista, kerää dataa koelennoista ja muuttaa ja hioo suunnitelmia kerätyn kokemuksen perusteella.

SpaceX:llä on myös avaruusinternet-tytäryhtiö Starlink joka tarjoaa satelliittinettiyhteyksiä varsinkin haja-asutusalueilla, merillä ym. paikoissa joissa ei ole kunnollista kiinteää verkkoa tai matkapuhelinverkkoa. Järjestelmä perustuu suureen määrään maata matalalla kiertoradalla kiertäviä satelliitteja jotka ovat kuin liikkuvia tukiasemia; tällä hetkellä n. 7100 kpl.

Listaamattomana amerikkalaisyhtiönä SpaceX:llä ei ole velvollisuutta julkaista tilinpäätöksiä tai muita taloustietoja joten julkisesti saatavilla on vain kolmannen osapuolen arvioita joiden perusteella viime vuoden liikevaihto olisi ollut $10-15 miljardin luokkassa ja tulos niukasti voitollinen.

Yhtiön valuaatio on yksityisten osakekauppojen perusteella ollut viimeksi $350 miljardia. Tällä luvulla se on maailman arvokkain listaamaton startup-yhtiö. Yhtiön perustaja Elon Musk omistaa SpaceX:stä 42%. Musk vähintäänkin jakaa mielipiteitä nykyään. :grimacing:

Koska yhtiö ei ole pörssissä, se ei käytännössä ole tavallisen yksityissijoittajan ulottuvilla.

(Kuriositeettina Alphabet omistaa ~7% SpaceX:stä joten mainitulla $350 mrd valuaatiolla tuo omistus muodostaa laskennallisesti reilun yhden prosentin Alphabetin tämänhetkisestä markkina-arvosta.)

9 tykkäystä

Jossain ketjussa törmäsin aiemmin yhtiöön/rahastoon nimeltä Scottish Mortgage Investment Trust, jonka suurin omistus 7,8% osuudella on SpaceX. Saa esim. Nordnetista ostettua.

7 tykkäystä