Avunpyyntö; Opinnäytetyö IFRS -tilinpäätösstandardit

Tervehdys,

Kokeillaampa foorumilaisilta pyytää jeesiä otsikon aiheeseen liittyen. Tässä sitä ollaan viittä vaille valmis taloushallinnon tradenomi, parin kurssin lisäksi puuttuu vain opinnäytetyö. Opinnäytetyö on jo aloitettu parin kanssa, suunnitelmana kirjoittaa IFRS:n tilinpäätösstandardeista. Tutkimusaihetta tai -ongelmaa tarvitsee luonnollisesti rajata suuren aihealueen vuoksi. Olemme miettineet opinnäytetyön aiheeksi “Miksi pienyrityksen olisi hyvä siirtyä FAAS:sta IFRS:ään” tai vastaavaa.

Opinnäytetyön ohjaajan mielestä tätäkin olisi suotavaa tarkentaa. Pyydänkin apua, olisiko foorumilaisilla ehdottaa meille opinnäytetyöhön tarkempaa tutkimusaihetta?

1 tykkäys

En osaa muulla tavalla ottaa kantaa aiheeseen, kuin että tuo standardi tekee nopealla vilkaisulla taloustilanteen hahmottamisesta vaikeampaa niiden yritysten kohdalla, jotka vuokraavat paljon tilaa. Esimerkiksi Tokmanni, Stockmann jne. Yritykset saattavat tästä syystä näyttää merkittävästi velkaantuneilta, vaikka eivät sitä oikeasti olisi. Toivottavasti tuo standardi toimii joillakin muilla osa-alueilla paremmin :upside_down_face:

Itse tykkään plärätä läpi excelissä dataa haarukoidessani firmoja, ja tämä standardi heittää isosti kapuloita rattaisiin, jos yhtenä parametrina käyttää velan määrää.

1 tykkäys

Olisiko ajatusta tehdä case-harjoitus pienyrityksen kirjanpidosta FAAS:n ja IFRS:n kautta tarkasteltuna? Sieltä voisi nostaa FAAS/IFRS hyötyjä ja haittoja yrityksen näkökulmasta. Jos vielä saat tähän oikean yrityksen kirjanpidon käyttöösi niin olisi hyvin käytännönläheinen.

4 tykkäystä

Olisiko siinä mieltä, että rajaisitte aihetta yrityksen koon lisäksi vaikka sektorin mukaan. Kuten yllä jo todettiin, IFRS:n siirtymän “dramaattisuus” vaihtelee eri sektorien välillä.

Lisäksi otsikoksi "“Miksi pienyrityksen olisi hyvä siirtyä FAAS:sta IFRS:ään” kuulostaa omaan korvaan aika johdattelevalta, eli ollaan tavallaan etukäteen päätetty, että kyllä se kannattaa, ja keskitytään vain etsimään sitä puoltavia argumentteja. Esimerkiksi “IFRS.ään siirtymisen motiivit ja vaikutus kaupanalan pienyrityksen toimintaan” olisi sekä tarkemmin rajattu että kysymyksen asettelultaan avoimempi.

Tuota voi sitten tutkia joko akateemisemmin kirjallisuustutkimuksena tai etsimällä kohderyhmään kuuluvia yrityksiä, jotka ovat siirtymän tehneet ja haastatella heitä syistä ja seurauksista.

6 tykkäystä

Tällainen aiheen määritelmä sisältää jo itsessään päätelmän, että siirtymä FAS:sta IFRS:ään olisi hyvä juttu. Nopeasti ajateltuna itse en ole lainkaan vakuuttunut, että pienyrityksen kohdalla tällainen siirtymä olisi välttämättä hyvä juttu.

3 tykkäystä

Nimenomaan, pienyritykselle tuosta on haastava löytää merkittäviä hyötyjä koska tämä luo haasteita jo isommillekin yhtiölle. Negatiivia puolia nopeasti ajateltuna:

  • liitetietovaatimukset kasvavat merkittävästi
  • kirjanpitäjillä ei ole välttämättä osaamista
  • tilintarkastus vaatii enemmän
    ym. Kaikki nämä kasvattavat kuluja.

Nytkun täällä mainittiin vuokrasopimukset, niin voisi esimerkiksi pohtia mitä lisäarvoa toisi jos myös FAS:ssa vuokrasopimukset olisi pakko esittää IFRS16:n mukaisesti taseessa. Joku tällainen?

Ei kai yhden ryhmän ongelmaa ratkaista sillä, että tasapuolisuuden tms. perusteella tuodaan ongelma myös muille. IFRS 16 ei ole sijoittajan kannalta ongelma, jos Inderes ym. tarjoaisivat tiedon vuokravelan määrästä esim. lisäämällä rivin: 1. Velat yhteensä ja 2. josta vuokravelkaa.

Honkarakenne-ketjussa keskusteltiin keväällä heidän harhaanjohtavasta käytännöstään, jossa ilmoitetaan korolliset velat, mutta vaietaan täysin saaduista ennakkomaksuista. Nehän ovat korotonta velkaa. Tarvitaan siis myös rivi: 3. josta ennakkomaksuja tms. korotonta velkaa.

Nämä tiedot voi tietysti itse kukin kaivaa osavuosikatsauksista, mutta eihän siinä ole älyn häivää, että sadat sijoittajat tekevät tämän aikaa vievän askareen, kun esim. Inderes voisi nämä tiedot kootusti tarjota.

3 tykkäystä