Berkshire Hathaway - Rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

Berkshire on noussut 5. arvokkaimmaksi yhtiöksi S&P 500 -indeksissä. Ja on voittanut markkinat selkeästi.

https://www.investors.com/etfs-and-funds/sectors/sp500-warren-buffett-gets-the-last-laugh-during-the-bear-market/?src=A00220

23 tykkäystä

Berkshireltä isohko 4.12B panostus Taiwan Semiconductoriin Q3 aikana. Kuvassa suurimmat ostot ja myynnit…

18 tykkäystä

Berkshire on noussut 5. arvokkaimmaksi yhtiöksi S&P 500 -indeksissä. Ja on voittanut markkinat selkeästi

Toisin sanoen, meillä jotka vannomme S&P500 indeksirahastojen nimeen, on jo merkittävä altistus BRK:hon – ja sitä isompi mitä paremmin sillä menee. Bogle-vainaa saisi tästä hyvät naurut.

3 tykkäystä

Tämä on siinä rajoilla, onko itsensä Buffetin vai salkunhoitajiensa (Ted ja Todd) poiminta. Jos ostot jatkuvat tässä mittakaavassa voi olla Buffetin valinta, jos jää näille nurkille niin todennäköisesti on salkunhoitajien valinta. Aina mielenkiintoista, kun tulee uusi yhtiö salkkuun.

Berkshire on myynyt BYD:iä aika paljon, se ei näy tässä listauksessa mutta ilmeisesti siitä on tarkoitus luopua hiljalleen kokonaan.

5 tykkäystä

Jännää vastakkainasettelua autofirmojen suhteen. Berkshire myy General Motorsia ja Cathy ostaa sitä about päivittäin lisää.

Jokunen vuosi sitten olisi ollut vaikea ajatella, että GM on ARK Investin listoilla keikkuva bumtsibum :face_with_hand_over_mouth:

2 tykkäystä

Lainataanpas tämä tännekin, kun on Berkshirestä kyse:

9 tykkäystä

Onko täällä muuten ketään muuta minun lisäkseni, jotka olisivat peesanneet Berkshiren uusia osakepoimintoja? Aikoinaan tuli lähdettyä muutamaan uuteen poimintaan mukaan, esim. DaVita, Ingersoll-Rand, IBM, Precision Castparts ja nyttemmin Applenkin voi osin laskea samaan sarjaan.

Näistä on vaihtelevia kokemuksia mutta yhteenlaskettuna tämä oli kyllä varsin voitollinen strategia (Ingersoll-Rand oli melkein tenbaggeri osingot huomioiden, Precision Castpartsin Berkshire lopulta lunasti pois pörssistä hyvään hintaan, DaVita oli aika vaisu, IBM huti ja Apple menestys).

Mietin, että pitäisikö häpeilemättä jälleen peesata tämän uusimman poiminnan(Taiwan Semiconductor) kanssa. Toki kotiläksyt on syytä jokaisen yhtiön kanssa tehdä, sokkona ei pidä sijoittaa. Tässäpä onkin pohdittavaa. :smiley:

10 tykkäystä

Olen jonkun verran peesaillut, mutta en pienimpiä ja uusimpia vähemmän. Itse olen yrittänyt katsoa mihin satsataan kunnolla. Yleensä ne sitten karkaa ylös aika äkkiä. Viimeisin peesailu itsellä on ostaa Berkshireä itseään, kun se osteli omiaan. Taisin saada 160$ tasolta ja kurssi nyt 300$. Dollarikin vahvistunut kivasti. Jotenkin tuntuu hyvä taktiikka ostaa itse osaketta. Ostin kesäkuussa hintaan 270$ ja mietin taas. Berkshire on mielestäni huvin asemoitunut markkinatilanteeseen. Öljyä ja pankkisektoria, molemmilla on ihan suotuisat näkymät.

14 tykkäystä

Itsellä fiilis, että TSM ostoksen idea ei ole enää peräisin valjakolta Buffet/Munger. Sinänsä ostoksessa ei mitään vikaa (Mungerilla oli jossain vaiheessa BABA omassa sijoitusyhtiössään, mutta taisi myydä ne pois. Ainakin kevensi, siihen saakka seurasin).

9 tykkäystä

Meinasin itse laitella, että TSM on vielä Buffettin mittakaavassa aika hiplailua, mutta onhan tuo jo aika lähellä TOP10 ja oikeastaan koko homma sitten herätti mielenkiintoni. Itse epäilen DayTraderXL:n tavoin onko Buffett/Munger osto. Vähän menee mielestäni sektoriin bisnes jota he eivät ymmärrä, tosin äijät on edelleen innokkaita oppimaan. Mutta onhan osto mennyt ohi U.S Bancorpista, joka on pitkään ollut Top10 sijoituksissa, samoin on ohitettu Bank of New York ja Kroger. Tämä on mielestäni erityisen mielenkiintoista, koska Buffett luopunut pankeista ja satsaa syklisiin öljyyn, Chevron ja Occidental Petroleum sekä TSM. Tiedän hänen sanoneen, että ei ennusta keskuspankkien liikkeitä, mutta hänellä on usko että näiden bisnes menee hyvin seuraavat 5 vuotta, vaikka korot nousevat ja vaikka on inflaatio. Siinäpä sitten miettimään, miten he asian miettineet, kun eivät välitä inflaatiosta ja korkojen liikkeistä. Edellä kirjoitettin riskeistä, itse uskon, että he näkevät asian vahvuutena ja vallihautana. Sirut tarvitaan ja ne pitää ostaa TSM:ltä.

7 tykkäystä

Huom. noin 5 miljardin paukku taitaa olla taseesta 0,5 % ja OPOsta alle prosentin.

P/E 10 kun tuo treidaa niin se tuo tavallaan Berkshirelle ”kuuluvaa” tulosta 500 miljoonaa dollaria, kun esim. Apple tuo olisikohan 5 miljardia. Berkshiren operatiivinen tulos on muistaakseni vajaa 30 miljardia (huom. siihen ei lasketa noita mukaan).

Osakesijoituksiin nähden siis merkittävä mutta kokonaisuuteen nähden rajallinen. Jokainen hyvin sijoitettu dollari tietysti merkitsee.

Lisäys: luvut ulkomuistista!

14 tykkäystä

Hatun nosto loistavalle kommentille, joka suhteuttaa asian erinomaisesti. TSM on mielestäni juuri siinä kinttaalla hevoseksi johon tavallaan tällä hetkellä satsataan. Minun silmiin se ykköshevonen on nyt Chevron, jota Berkshire noin tarkistamatta osteli alle 10 P/E:llä. Occidential Petroleum on sitten se hevonen, joka saattaa muuttaa öljyalaa ja P/e taitaa olla korkeampi. Sitten siellä salkussa on ne tietyt tasaisen kasvavan kassavirran yhtiöt joiden pitoaika on se kuuluisa ikuisuus. Lisäksi sellainen huomio, että Berkshiren salkusta sellainen lähes neljännes on melkoisen maltillisella P/E:llä lähellä kymppiä (Bank of America, Chevron, Kraft ja TSM).

4 tykkäystä

Hauskasti osui ajoitus tämän uutisen kanssa:

3 tykkäystä

Aika näyttää, “kenen ostoksia” TSM on. Jos seuraavassa kvartaalissa tulee iso lisäys niin aletaan mennä ohi salkunhoitajien hallinnoimista varoista (heillähän ainakin ennen oli tietyt rajat, joiden sisällä toimivat itsenäisesti). Toki voi olla myös niinkuin Precision Castparts, jota salkunhoitaja ensin osti ja sitten Buffett innostui ja osti koko yhtiön pois pörssistä. :smiley:

Mutta $4 mrd sijoitus tosiaan on vielä pieni osa portfoliosta ja vielä pienempi osa kokonaisuudesta, että sen osakekurssin muutoksilla ei hirveästi yksinään ole vaikutusta Berkshireen. Enemmän tämä on mielenkiintoinen uusi aluevaltaus ja mahdollinen isomman omistuksen alku, sikäli kiinnostaa painoaan enemmän kun on vähän erikoinen, totutusta poikkeava kohde.

8 tykkäystä

Allaolevassa videossa Buffett kertoo paljon Berkshiren yrityskulttuurista ja kokonaisten yhtiöiden ostamisesta. Lisäksi on paljon ihan yritystoimintaan ja elämään liittyvää pohdintaa. Tämä on video, jonka olisin halunnut katsoa ajatuksella jo parikymppisenä, ei niinkään sijoittamisen vaan hyödyllisten elämänohjeiden takia. (Tietty en tiedä, olisiko sitä parikymppisenä sisäistänyt kunnolla näitä asioita :smiley: )

20 tykkäystä

Olisiko jossain tämän hetken tarkat omistukset linkki?

4 tykkäystä

https://www.berkshirehathaway.com/subs/sublinks.html

4 tykkäystä

Hieman hämäävästä otsikosta huolimatta Anders Oldenburgin tämänpäiväisen blogikirjoituksen pihvinä ovat Berkshiren omistukset ja päätöksenteon jakautuminen.

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-06-23-eksoottiset-yhtiot/

16 tykkäystä

3 tykkäystä