Berkshire Hathaway - Rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

Nää tasot kyllä kiinnostaa jo aloittamaan osto-ohjelmia. Tää lafka ei ainakaan mene nurin, ellei koko maailma mene.

Hyvä linkki. Tuon mukaan omistusten arvo olisi nyt noin 160 miljardia, olettaen naiivisti ettei muutoksia omistuksiin ole tullut sitten 31.12.2019.

Tilinpäätöksessä mainitaan näin:

"At December 31, 2019, our insurance and other businesses held cash, cash equivalents and U.S. Treasury Bills of $125.0 billion, which included $101 billion in U.S. Treasury Bills. Investments in equity and fixed maturity securities (excluding our investment in Kraft Heinz) were $266.7 billion. In August 2019, we paid $10 billion to acquire preferred stock and warrants of Occidental Petroleum
Corporation, as discussed in Note 4 to the accompanying Consolidated Financial Statements."

Raportissa mainitaan, että osakeportfolion arvo oli noin 248 miljardia:

Karkeasti portfolio olisi tullut alas siis 248-158 = noin 90 miljardia dollaria. :smiley:

Oma pääoma oli noin 429 miljardia, jos nyt olisi siis pölähtänyt ilmaan (huom. kirjanpidollisesti, yhtiöiden intrisiittinen arvo ei välttämättä ole yhtä dramaattisesti muuttunut!) tuo 90 miljardia olisi OPO “enää” 339 miljardia jolloin price to book olisi 415/339 = 1,2x.

Monet noista ovat kyllä vahvoja bisneksiä, joiden arvo palaa taantuman jälkeen. Voi myös olla, että monet liiketoiminnot ja esim. nuo lentoyhtiöt tarvitsevat paljon tukea, joten 125 miljardin sotakassa voi osin mennä omien bisnesten tukemiseen. Mutta eiköhän siitä silti riittä opportunistisiin sijoituksiin. Nykymarkkinassa cash is king ja monet firmat joutuvat hyväksymään huonoja ehtoja rahoitukselleen (hyvä asia Berkshirelle :smiley: ).

6 tykkäystä

Hyvä lainaus, Buffettin omistuksista. Kiva tietää, että oma Bank Of New York Mellon positio on about Buffett hintaan. BNY noin $50 Vuodenvaihteessa. Samaa ei voikaan sanoa enää omasta WFC positiosta, mutta elämme kriisi aikoja.

Coca-Colakin kärsii viruksen aiheuttamasta lockdownista. Vaikea olisi tuotakin ollut ennustaa. Coca-Cola Expects It Won't Meet Fiscal 2020 Guidance | The Motley Fool
KHC:n luulisi jonkin verran hyötyvän, mutta silläkin velkaa valtavasti ja muuten monet firman tuotteet kovin huonossa huudossa nykyään. Kovin vaikeaa tämä sijoittaminen :sweat_smile:

1 tykkäys

Kirjailin mestarista vähän mustiin blogiini näin suuressa heilunnassa.

3 tykkäystä

Olen itse miettinyt myös Berkshireä. Jenkeissä on vaikea suomalaisen yksityissijoittajan saada mitään informaatioetua, mutta tämä paniikki tuntuu tuoneen monet laadukkaat suuryhtiöt jonkinlaiseen alelaariin. Pelataan me bullerot siis ns. “aikaedulla”. : D

Berkshire on hyvä tapa ottaa altistusta Yhdysvaltain talouden dynaamisuudelle. Olen optimistisen Yhdysvaltojen talouskasvun kestävyyden suhteen vrt. muut suuret talousalueet.

Lisäys: puhun talouskasvun kestävyydestä siis vuosikymmenien säteellä. :smiley: USA:n väestörakenne on terve ja myös pankkisektori on terve (tai oli ainakin ennen kriisiä). Sen sijaan euroalueella ja Kiinalla on ihan eriluokan ongelmia, miksi välttelen BKT:n kasvuun sidonnaisia firmoja näissä maissa.

12 tykkäystä

Tuossa ylempänä olleessa listauksessa siis olivat ilmeisesti vain listatut yhtiöt. Berkshirellä on myös omistuksissaan muita listaamattomia yhtiöitä, kuten vakuutusyhtiö Geico ja heidän omistamansa rautatieyhtiö (nimeä en muista), jotka olivat ensimmäisten hankintojen joukossa Berkshiren portfoliossa. Berkshirestä saisi brändejä (Apple, Coca Cola), pankkeja+rahoitusta, lentoyhtiöitä ja vakuutusyhtiöitä melko läjän.

1 tykkäys

Tuo on totta. Käsittääkseni kokonaan omistetut firmat ovat taseessa sillä arvolla, millä ostettukin. Siten niiden arvo ei reflektoidu kirja-arvossa. Esim. se karkkikauppa tuolla Berkshiren syövereiden sisällä taitaa olla palauttanut sijoituksen monisatakertaisesti :smiley: Mutta ei sen arvo tuolla taseessa näy, kuten noiden listattujen firmojen joiden arvo määräytyy pörssissä. Se on myös syy, miksi Buffett kehottaa katsomaan vähemmän kirja-arvoa ja enemmän operatiivisen tuloksen kehitystä. Ja viime kädessä osakekurssi seuraa sitä.

Ostin itse tänään pienen satsin Berkshireä, mielenkiintoista nähdä tuleeko siltä suunnalta pian julki peliliikkeitä. Moni firma lienee pyytämässä Buffettilta käsirahaa. :smiley:

Lisäys: B-sarjan osaketta. Melkoista nappikauppaa tämä on. :smiley:

14 tykkäystä

Tuohon liittyen, Berkshiren kassa ja muut likvidit varat (eli osakkeet, bondit jne.) ovat kasvaneet suunnilleen samaa vauhtia, kuin markkina-arvo.

Molempien CAGR päälle 10 %, huom. graafi on joulukuuhun 2019 asti. Nythän osakeportfolio on tullut arviolta 90 miljardia tonttiin ja samoin markkina-arvo on pudonnut 550 miljardista 420 miljardiin.

5 tykkäystä

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä jatkuiko Berkshiren Apple-myyntiohjelma tammikuussa. Kävin lehtiartikkeleiden ja SEC:n raporttien valossa läpi Berkshiren Apple-omistuksen kehityksen vuodesta 2016 viime vuoden loppuun ja näyttäisi siltä, että myyntiohjelma alkoi Q3/19 (tässä oma arvioni myyntihinnasta):

  • Q3/19 myynti @210 , 0.75M osaketta
  • Q4/19 myynti @220, 3.7M osaketta
    Näillä kaupoilla kotiutettiin voittoja ehkä 0.97B.

Tammikuussa AAPL kurssi nousi jopa 326 dollariin eli isoa rahaa olisi ollut kotiutettavissa jos ohjelma jatkui kasvavin myynnein, kuten Q3 ja Q4 indikoisi. Oma arvaukseni on, että heidän kokemuksellaan kurssinousu hyvin lyhyen ajan sisällä tasolta 200->yli 300 ja samaan aikaan koronauutisoinnin lisääntyminen on riittänyt soittamaan kelloa, varsinkin kun myyntiohjelma oli jo käynnissä, ja ovat toimineet eivätkä jääneet arpomaan (niinkuin mattimeikäläinen).

Summaroin koko selvitykseni näin:

  • On sijoittanut Appleen melkein 36 miljardia dollaria.
  • Potin arvo myyntien alkaessa Q3/19 luokkaa 55 miljardia dollaria, tammikuussa ehkä jopa 79.9B huolimatta ensimmäisistä myynneistä, kiitos hulvattoman kurssinousun ennen koronarommia.
  • On kotiuttanut voittoja ennen vuoden 2019 loppua koko sijoitusaikana (2016->) noin 1.5 miljardia dollaria. Tämän lisäksi tietysti saanut myös osingot.

Osakepotti on muuten vieläkin vähintäänkin roimasti voitolla, sillä kurssi ei ole rommista huolimatta tippunut alle 200 mikä on reilusti yli arvioimani AAPL-potin keskihinnan (noin 140 dollaria).

Luvut tietenkin suuntaa-antavia, johtuen tutkimusmetodeista.

8 tykkäystä

Ensimmäinen osto?

Blummalla ei vielä mitään aiheesta. Sen sijaan Boeingille huhujen mukaan tulossa aimo osuus tukipaketista :smiley: Pian ollaan fiksumpia.

Minkälaisia ajatuksia porukalla on Berkshiresta kun koittaa Buffetin ja Mungerin jälkeinen aika?

Ymmärtääkseni kaksikolla on firman sisällä ollut muutama oppipoika jo useamman vuoden ajan joihin mestarit ovat yrittäneet oppejaan ja metodejaan iskostaa. Buffetin arvo ja toiminta yrityksen keulakuvana on kyllä erikoisen tärkeä ja merkityksellinen. Uskon kuitenkin, että valtikanvaihdosta on tässä jo tehty pikkuhiljaa useamman vuoden ajan ja loppurykäys menee toivottavasti kepeästi. Pahin tilanne olisi varmaan Buffetin yllättävä kuolema tms. mikä hetkellisesti loisi tyhjiön yrityksen johtoon ja heijastuisi markkinoille epävarmuutena ja kurssin laskuna.

Vähän semmonen jedimestari ja jedioppilas tyyppinen asetelmahan tässä on :wink:

2 tykkäystä

On tuota siirtymää pedattu jo vuosia.

Tärkeintä on kulttuurin säilyminen. Eiköhän se oli jo iskostettu toiselle sukupolvelle.

Kolmas polvi sitten pilaa kaiken vai miten se sanonta meni :smiley:


Se mistä olen hieman huolissani, on että uudella johtajalla ei ole samanlaista auraa kuin Buffettilla. Nythän Berkshire selviää käsittämättömän pienellä kritiikillä, eikä korppikotkarahastot kiertele ympärillä.

Berkshire olisi hedge fundeille ja investointipankeille unelmakohde pilkkoa osiin. Toivotaan, että desentraloitu malli toimii jatkossakin ja pitää korppikotkat kaukana.

9 tykkäystä

Sven pojan ajatuksia BH:sta.

2 tykkäystä

Ackman uskoo Berkshiren tuottavan tulevaisuudessa markkinaa paremmin. Toisaalta hän on myös avoimesti kritisoinut Geicoa ja Rautatiebisnestä siitä, että nämä voisivat olla tehokkaampia. (marginaalit kilpailijoita huonommat) Etenkin Geico on Warren silmäterä, joten on ymmärrettävää, ettei asialle ole tehty mitään. Myös pienenpien bisnesten vähäinen tiedonanto on herättänyt kritiikkiä salkunhoitajien piirissä. Buffett on itse sanonut että kurssi nousisi seuraavana päivänä jos hän kuolisi (paloittelun toivossa). Varmasti paljon riippuu siitä, miten kauan warren vielä pysyy tolpillaan. Barron’sin arvion mukaan hallituksella olisi halua saada nuorempi seuraaja (Tod), ehkä jatkuvuuden toivossa? Hän on nyt ensimmäistä kertaa konkreettisesti johtotehtävissä, joten siitä arvio Warrenin jatkamisen pituuden merkityksestä.

8 tykkäystä

Onko eroa nappaako tuota B osaketta Saksan vai US markkinapaikalta?

5 tykkäystä

US-markkinapaikalla on karkeasti ottaen 100-kertainen vaihto Berkshire Hathaway Inc.B:llä verrattuna Saksan markkinapaikkaan. Näin ollen osake on Saksan markkinalla huomattavasti epälikvidimpi kuin se on US-markkinapaikalla.

5 tykkäystä

Käsitykseni mukaan Saksassa myydään ADR, joka aiheuttaa erikoistilanteissa omat kiemuransa(Pörssin listaukset, yritysostot, osakeannit jne.). Tuolla esimerkkinä juttua ja suositusta asiasta.

https://www.viisasraha.fi/Näkökulma/Vältä-ADR-iä-ja-ADS-iä

Itse olen pitänyt periaatetta ostaa yritystä kotipörssistä pois lukien Helsingissä ja Tukholmassa listatut.

2 tykkäystä