Trumpilta Bidenille - Vallan vaihtuminen 2021

Kehittyneen väestörekisterin maassa kuten Suomessa tietysti tiedetään äänestyksen päätyttyä ketkä kaikki ovat käyneet äänestämässä jolloin on tietenkin selvää kuinka monta ääntä on laskettavana. Yhdysvalloissa ei ole käsittääkseni mitään väestörekisteriä vaan siellä homma perustuu siihen, että äänestääkseen pitää rekisteröityä. Kuitenkin, edelleen johtuen väestörekisterin puutteesta, rekisteröityjen äänestäjien lista ei ole ajan tasalla siitä kuinka moni rekisteröitynyt äänestäjä on kuollut tai vaihtanut osavaltioita. Näin ollen arviot laskemattomien äänien määristä ovat juuri sitä eli arvioita. Tämänkin tietysti voisi taklata sillä, että postiäänet rekisteröitäisiin sitä mukaa kuin ne kerätään, mutta USPS:n toiminta nyt muutenkin taitaa olla ihan kehitysmastasolla joten tällainen on ihan utopiaa. Ja koska postiääniä on annettu ihan hillitömän paljon, niin nämä arviot laskematta jääneistä äänistä ovat vain arvioita. Ja postiäänien suuresta määrästä johtuen niiden laskeminen myös kestää tolkuttoman kauan, koska laskijan pitää varmistua jokaisen äänestäjän henkilöllisyydestä allekirjoituksia vertaamalla.

6 tykkäystä

Näin juuri. Siellä ei tiedetä ja sen takia arvioidaan.

Nevadassa on ilmeisesti uusimpien päivitysten jälkeen vain joitain tuhansia ääniä laskematta selkeiltä pro-Trump alueilta, kymmeniä tuhansia demari-alueilta. Bidenin johto nyt 11,438. Pieniä eroja, mutta antaisiko joku media jo Bidenille?

2 tykkäystä

Ei kai nyt kenellekään tule yllätyksenä Trumpin syyttelyt ja tulevat oikeustaistot? Kyseessä on täysin poliittiset tarkoitusperät, eli Trumpin pitäminen presidenttinä. Ei välttämättä Trumpin oikeat mielipiteet, vaan se mikä on edullista voiton kannalta. Aivan varmasti kääntää kaikki kivet tulevien viikkojen aikana mitä vaan voi. Todennäköisesti vielä lietsoo kannattajiaan mellakoihin.

2 tykkäystä

Nuo Trumpin uhot ja väitteet useista oikeudenkäynneistä on tietysti helppo twiitata ulos (ei ole tietoa esim millainen lääkitys hänellä nyt päällä ja ehkä jokin ylipirteä vaihe menossa). Tulee kuitenkin muistaa, että tuo kaikki on tarkasti säädeltyä ja normitettua puuhaa. Kuka maksaa suunnattomat oikeudenkäyntikulut ja kuka lähtee rahoittamaan, ellei ole vankkaa näyttöä, että kanteella on mahdollisuus menestyä? Jos ero jää kahteen valitsijamiespaikkaan, niin yhden osavaltion kohdalla rahkeet taloudellisesti ehkä riittää, jos on selviä perusteluja ja todisteita väärinkäytöksistä.

Toivottavaa olisi, että Arizonan ja Nevadan voiton ohella pari muutakin osavaltiota vielä kääntyisi Bidenille, jolloin tulos näyttäisi selvemmältä ja republikaaneistakin saattaisi alkaa kuulua tukea tuloksen hyväksymiselle. Tämä ihan jo sen vuoksi, että mellakoilta vältyttäisiin.

Jos Trump häviää tämän kisan, mitenköhän hänen bisneksensä sujuvat kaiken tämän jälkeen?

6 tykkäystä

Jahas, taisi Trumpin posse saapua paikalle Philadelphian ääntenlaskentakeskukseen. Live-striimi loppui kuin seinään. :smiley: Tai oikeastaan, ei se loppunut, mutta pimeys koitti. Harmi, sillä sitä oli viihdyttävää ja rauhoittavaa seurata.

11 tykkäystä

Ensiksikin iso kiitos kaikille, jotka lähes reaaliajassa tuottavat tähän ketjuun tilannetietoa vaaleista. Tämä on ainakin omasta mielestäni paras keino pysyä kärryillä tilanteen etenemisestä :+1:

Esittäisin kuitenkin yleisen toivomuksen, ettei jaksettaisi lähteä tässä pääasiallisesti hyvin asiallisena pysyneessä ketjussa provosoimaan/provosoitumaan erinäisistä mielipiteistä, vaikka ne olisivat päinvastaisia kuin omat. Maailman historiassa ei ole ikinä yhdenkään ihmisen uskonnollista/poliittista/muuten vakaumuksellista mielipidettä yhdelläkään keskustelufoorumilla muutettu, enkä usko tämän ketjun tekevän tuota historiaa nytkään. Joten jätetään tällaiset käännytysyritykset tekemättä ja huutelut omaan arvoonsa molemmin puolin ja jännätään hyvässä hengessä millaisen huipennuksen tämä vaalijännäri saa :slight_smile: :+1: Löytyy ajankohtaiset päivityksetkin ketjusta helpommin kun ei tarvitse lukea junnaavaa keskustelua vaalien ja ehdokkaiden epäkohdista.

70 tykkäystä

Olisi kyllä hyvä, jos lopputulos olisi selvempi, kuin 270-268, sillä tuo vaatisi vain pari “takinkääntäjää” eli valitsijamiehen hyppäämistä vastustajan leiriin. Näitä on tapahtunut ennenkin ja se ei ole edes rangaistava teko yhdeksässä osavaltiossa tällä hetkellä. Toki tämä on näille henkilöille ja perheille riski, mutta mahdollista.

3 tykkäystä

Itse ainakin uskon, että Bidenin voitto tulee olemaan vielä selkeä:

image

5 tykkäystä

En usko että Nevadassa saadaan tietoa kuin vasta viikonloppuna, just tällä hetkellä Clark Countyn virkamies pitää tiedotustilaisuutta että vielä tulee ääni postitse

6 tykkäystä

Tällä hetkellä sekä Nevadassa että Georgiassa sekä Bidenillä että Trumpilla on alle 50 % kannatus. Sama tilanne saattaa tulla vastaan myös muissa kolmessa auki olevassa osavaltiossa.

Arizonan seuraava päivitys ilmeisesti kuitenkin vasta 9 p.m. Eastern eli klo 04:00 Suomessa. Toivottavasti Pennsylvania etenee siten, ettei tarvitsisi huomiseen asti ihan rystyset valkoisena jännittää.

1 tykkäys

Ainakaan äänten laskeminen ei loppunut. Aika epätoivoista puuhaa Trumpilla

2 tykkäystä

Polllit eivät kyllä ennustaneet noista kaikista osavaltioista coin flippejä. Se että kaikista sattumalta tulisi klaava ei tarkoita että pollit olisivat olleet oikeassa vaan että niistä sattumalta tuli klaava.

1 tykkäys

Tässä paikallisen vaaliasiantuntijan näkemys, vaikuttaa aika selkeältä.

3 tykkäystä

Nyt kun siistii county-kohtaiset äänestysprosentit, niin Georgia näyttäisi kääntyneen Trumpille. Nevada on aika tiukka, Arizona näyttäis olevan aika selkeästi Bidenin. Kyllä mä aika korkean todennäköisyyden antaisin 270-268 -tulokselle. Se on kyllä munkin mielestä aika ikävä lopputulos, koska silloinhan teoriassa Trumpin kannattais haastaa kaikki Bidenin voittamat osavaltiot, josko jostain irtoaisi.

1 tykkäys

Tämä pitänee paikkansa myös Election 2020 Results mukaan. 45,545 ääniä laskematta, Trump johdolla 13,540 äänellä, Biden saa keskimäärin 73,4% äänistä ja tarvitsee 64,86 % äänistä

1 tykkäys

Itse annan suurimman todennäköisyyden selkeällä voittotulokselle (valitsijamiesten määrissä mitattuna). Uskon myös vahvasti, että Georgia kääntyy vielä Bidenille. Tämä sen vuoksi, että jäljellä olevat äänet ovat ymmärtääkseni postiääniä, joissa demt vahvoilla.

EDIT: Myös Pohjois-Carolina tulee kääntymään Bidenille. Siellä Biden on vain 80k Trumpista jäljessä. Ääniä laskematta 5% eli noin 300.000.

5 tykkäystä