Osakesijoittaminen

Trumpilta Bidenille - Vallan vaihtuminen 2021

Tässä ketjussa voi keskustella fiksun analyyttisesti Yhdysvaltain presidentinvaaleista 2020 ja vaalien vaikutuksesta pörssiin ja talouteen.

Kyseessä on Yhdysvaltain 59. presidentinvaalit. Jos vaalit on konseptina vieras, löytyy aiheesta esimerkiksi kattavia wikipedia-artikkeleita.

Kiitos ketjun ideasta kuuluu @Markakorva:lle.

14 tykkäystä

Linkkejä ensiyön väittelyyn: https://www.youtube.com/watch?v=VvRIboFJOiY https://www.youtube.com/watch?v=_92o3Z919f4
https://www.youtube.com/watch?v=bPiofmZGb8o

1 tykkäys

Tekisi mieli laittaa joku polli Trumpin ensi yön “tempusta”, mutta en keksinyt hyviä vaihtoehtoja.

Nythän mikit mykistetään 2 min ajaksi per ehdokas per aihe (joita on 6 kpl a 15 minuuttia), jotta kumpikin saa rauhassa vastata, eikä tämä ole Trumpin mielestä soveliasta. Viime vaaleissa hän käveli Clintonin selän taakse väijymään, mikä ei varmaan tällä kertaa onnistu, kiitos Koronan. Mutta pakkohan hänen on joku temppu keksiä… itselleni tämä on melkein väittelyn odotetuin kysymys… What Will Trump Do? :laughing:

10 tykkäystä

Eiköhän tästäkin saada pöyristyneitä otsikoita riippumatta siitä mitä tapahtuu. Väittelyorganisaatio sekoillut jo sen verran… tämän piti olla se väittely jossa aiheina mm. ulkopolitiikka. Kunnes sitten otettiin pois syystä, että… miksi? Koska Bidenin ansiot ulkopolitiikassa ovat hieman hataralla pohjalla? Sen sijaan aihelistaan kaivettiin aiheita joista jo puhuttiin 1. väittelyssä.

2 tykkäystä

Tätä odotetaan täällä mielenkiinnolla. On kyllä varsin tragikoomista ja surullista, että niinkin vakavan aiheen kuin USAn presidentinvaalien osalta somessa tunnutaan lähinnä arvuuttelevan, tuleeko Biden laukomaan sanat “Shut up”, ja montako kertaa vastakkaista osapuolta kutsutaan pelleksi.

Allekirjoittanut itse odottaa täysin mitäänsanomatonta ja tapahtumaköyhää keskustelua, jolla ei ole lainkaan vaikutusta polleihin tai mielikuviin näistä sankarihahmoista. Samaa tuntuvat 538:n kolumnistit odottelevan: Vaikutus polleihin ja äänestyskäyttäytymiseen yleisesti vähäinen, ja vähän undecided äänestäjiä. Mustana joutsenena lähinnä Bidenin merkittävä mokaaminen tällaisessa harvinaisessa livedebaatissa. Tämäkin tosin taitaa vaatia oman nimen unohtamista tai sairaskohtausta, jotta ketään kiinnostaisi.

Viime päivien polleissa tilanne näyttää edelleen varsin hyvältä Bidenin näkökulmasta: Kansallinen johtoasema yhä kympin tuntumassa, ja Floridan sekä Pennsylvanian pollit edelleen +3-+9 välimaastossa. Mieli tekisi lyödä enemmänkin vetoa Bidenin puolesta.

2 tykkäystä

John Authersilla hyvä kolumni riskeistä, jos sijoittaja “ratsastaa” ns. sinisellä aallolla ja rokotteella.

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-10-22/investors-surfing-the-blue-wave-trade-need-a-hedge

Ja niitähän piisaa.

4 tykkäystä

Jos henkilö on toiminut kahdeksan vuotta varapresidenttinä ja neljä vuotta senaatin ulkosuhteiden puheenjohtajana, niin tiedoiltaan, taidoiltaan ja ymmärrykseltään ei ihan noviisina ulkopolitiikan suhteen voi pitää.

19 tykkäystä

Itse seuraan puhtaasti tämän kautta, jos ennustuksista yrittää jotain hyötyä treidaamisessa.

2 tykkäystä

Kauppalehti ennakoi (maksumuurin takana) vaalitulosta:

Osakemarkkinoiden näkökulmasta pahin mahdollinen lopputulos olisi se, ettei vaalien jälkeen tiedetä, kuka on Amerikan presidentti.

Silloin Yhdysvallat olisi keskellä koronakriisiä, työttömyys nousussa, eikä Valkoisessa talossa olisi ketään johtamassa tilannetta.

Mutta eihän siellä ole tälläkään hetkellä ketään johtamassa tilannetta.

(Edit: puuttuva sana lisätty)

6 tykkäystä

On siellä, vaikka media voi toisenlaista kuvaa väittää. Siitä voi sitten taittaa peistä että johdetaanko hyvin vai huonosti.

3 tykkäystä

Tästä voidaankin seurata squawkin äänestystä, mitä kansa on mieltä viimeisestä väittelystä :slight_smile:

1 tykkäys

Täälläkin olisi hauska järjestää äänestystä porukan mielipiteestä

1 tykkäys

Lueskelin tuossa sattumanvaraisia pollaustuloksia Michiganin suunnalta, ja varsin mielenkiintoisia teemoja ja kysymyspattereita sisältävät, joita jokainen foliohattupäinen voi ylianalysoida.

Kyselyn toteuttajan 538 rankkaa tasolle B (eli semilaadukas). Polli kaikin puolin Michigan-konsensuksen ja kansallisen tason kanssa. Muutama pointteri:

  • Trump 43 % / Biden 50 % / Not sure 6 % (ja puuttuva prosentti johtunee pyöristyksestä)
  • 53 % disapproovaa Trumppia
  • 2016 vaalit: Trump 45 % / Biden 45 % / Not voted or someone else 10 %
  • Vastaajista D 39 %, R 32 %, independent 29 %
  • Do you have a favorable or unfavorable opinion of Anthony Fauci? Favorable 55% / Unfavorable 26% / Not sure 19%
  • Do you approve or disapprove of the job President Trump is doing handling the coronavirus? Approve 43 % / Disapprove 54 %
  • Who do you trust more to share accurate information about the coronavirus: Anthony Fauci, or Donald Trump? Fauci 61 %, Trump 27 %, Not sure 12 %

Biden-lasien läpi kun katselee, niin kyselyyn vastanneista yhtä moni äänesti viime vaaleissa Trumppia kuin Clintonia, kun taas näissä vaaleissa kannatus Bidenin suuntaan olisi noussut muutaman yksikön ja Trumpilla vastaavasti laskenut. Myös epävarmojen äänestäjien määrä näyttää laskeneen useilla prosenttiyksiköillä, kuten muissakin polleissa on aiemmin nähty.

Mielenkiintoisesti Faucia kannattaa 55 %, ja 61 % otannasta kuuntelee häntä mieluummin kuin Trumppia - Nähtävästi siis myös osa republikaaneista ja independenteistäkin. Myöskin yli puolet äänestäjistä disapproovaa Trumpin koronatekemisiä. Kuulostaa kaikin puolin loogiselta.

En tiedä, luenko tuloksia näkemystäni miellyttävästä näkökulmasta, mutta yleisesti tuntuu tämä pikkuotanta vastaavan käsitystäni siitä, että Bidenistä digataan Clintonia enemmän ja osa viime vaaleissa Trumppia kannattaneista olisi kääntämässä kelkkaansa näissä vaaleissa. Se, että näissä vaaleissa tulee äänestämään ennätysmäärä kansaa, tuskin heikentää Bidenin mahdollisuuksia, huomioiden kansallisen jakauman about D 31 % / R 25 % / I 40 %. Tietenkin aina mahdollista, että jengiä hiertää Biden niin paljon, että heittävät lopulta äänensä jollekin kolmannelle osapuolelle.

Oma luotto vaalikyselyihin kasvoi siltä osin, ettei kyseessä ole suinkaan raksi ruutuun kannatatko Trumppia -tyyppinen klikkaus, vaan varsin rationaalisen ja kattavan oloinen patteri. Twitterissä Trumpin kannattajat naureskelevat, kuinka tahallisesti omaksi huvikseen valehtelevat kyselyihin, mutta liekö tällaisia henkilöitä kuitenkaan massoiksi asti, jotta saisivat järjestelmällisesti tällaisiin 10-100 kysymyksen pattereihin vinoumia aikaiseksi?

Itse edelleen kasvattelen popular vote -vetoani Bidenin puolesta. Maanantaina oli tarjolla 1.22 ja tänäänkin edelleen 1.18 kerrointa sille, että Biden olisi Trumppia suositumpi. Riippumatta siitä, kumpi vaalit voittaa, nähdäkseni maailmankirjat ovat huolestuttavalla tavalla sekaisin, jos Trumpin viime vuosien esitys saisi taakseen yli puolet Amerikkalaisista.

2 tykkäystä

Näkyi ylelläkin tuo väittely, niin laitetaanpa äänestys.

Trump vs Biden väittelyn voittaja mielestäni oli
  • Trump
  • Biden

0 äänestäjää

Väittelystä jäi mieleen päällimmäisenä se, että jos Trumpin sanomisiin voisi luottaa ja Biden voittaisi vaalit, niin nyt kannattaisi pantata isoäitikin… 100 biljoonaa taalaa vihreään energiaan. Oumai :rofl:

2 tykkäystä

En tiedä olenko ajatusteni kanssa yksin, mutta mielestäni viime vaalien yksi tärkeimmistä kysymyksistä oli puolueiden eri linja hiilestä ja öljystä. Sinällään puolueet ovat vieläkin samoissa poteroissa asian suhteen ( vaikka republikaanit jotain pientä mm aurinkoenergiasta mainitseekin ), mutta kenttä on vahvasti muuttunut. Greta, Eu:n päästötavoitteet, viimeisimpänä melko loistavasti vaalien alle ajoitettu Attenboroughn Netflix dokkari pelaa kaikki äänestäjien mielikuvaa vihreämpään suuntaan eikä demokraattien linjaa öljyn korvaamisesta uusiutuvalla nähdä enää automaattisesti epä-Amerikkalaisena asiana. Toki se suurin vihreäbuumi nähdään rannikoilla jotka mielletään demarien alueiksi jo valmiiksi, mutta näen silti jopa itsessäni selkeän muutoksen muutaman vuoden takaiseen. Suurena kaukomatkailun ja yksityisautoilun ystävänä meni tovi hyväksyä että ehkä voisin suhtautua ajatukseen avoimemmin ja oikeastaan vasta viimeisen vuoden miettinyt että voisinkin ostella seuraavalsi sähköauton.

4 tykkäystä

Biden kyllä munasi ihan täydellisesti, kun meni ääneen myöntämään, että hänen hallinto siirtää fokuksen pois öljystä. Vaikka tolla heitolla saisi 2 miljoonaa Calin ja Nykin nukkumaisillaan olevaa viherpiiperöä uurnille, niin se kostautuu ruostevyöhykkeellä, jossa öljy- ja kaasuteollisuus on merkittävä työllistäjä.

Trump voittaa tätä menoa valitsijamiehet samoihin murskaluvuin kuin viimeeksi. Biden saattaa kokonaisäänissä voittaa Trumpin helposti viidellä miljoonalla, mutta on täysin miehen oma vika, jos vaalistrategia on noin surkea.

9 tykkäystä

En usko että edes jenkit olisi epätietoisia mikä on puolueiden suhtautuminen ilmastonmuutokseen ja öljyyn. Asia on myös demokraateille ehdottomasti suurimpia poliittisia agendoja ja ilman koronaa se olisi ollut isoin keskustelunaihe koko vaalikaudella. Näin ollen en näe että Biden olisi voittanut mitään olemalla asiasta hiljaa tai että se tulisi kenellekkään äänestäjälle yllätyksenä. Sen sijaan vaa’ankieli osavaltioissa se pienikin muutos kannattamaan ev, renewables skeneä saattaa tehdä tilanteen erilaiseksi kuin edellisissä vaaleissa.

5 tykkäystä

Pointti olikin siinä, että Bidenin vaalitaktisesti olisi pitänyt nousta puolustamaan öljyä vahvasti. Kukaan tärkeä äänestäjä noissa tärkeissä osavaltioissa ei olisi tuosta öljyn puolustamiseen suunnatusta heitosta hypännyt demokraateista Trumpin leiriin.

Nyt Biden otti ääliöimäsesti vahvasti kantaa asiaan, joka on äärimmäisen epäsuosittua noissa tärkeissä osavaltiossa. Perus demokraatti äänestäjä varmasti kiittelee tota vahvaa puhinaa uusiutuvien puolesta, mutta ne, joilla toimeentulo riippuu noista öljyyhtiöiden luomista työpaikoista ovat eri mieltä. Työpaikan menetyksen pelossa saattavat siirtyä äänestämään Trumppia, vaikka muuten mies etoisikin. Trumpin talousosaamistahan on galluppejen mukaan pidetty koko hänen kautensa ajan hyvinä. Tämä oli Bidenintä paha hattutemppu omaan maaliin.

1 tykkäys

Tää menee ehkä jo siihen kategoriaan että pitääkö poliitikon pyrkiä tekemään asioita joilla saa itselleen valtaa vai asioita joihin haluaa muutosta. Pysyn siinä kannassa että toi oli kaikkien öljymiesten tiedossa jo valmiiksi, sen verran demarit on asiasta ääntä pitänyt. Se lienee totta että jos tappio tulee niin ilmastonmuutos ja sen torjunnasta seuraavat kulut yhteiskunnalle on ratkaisevia tekijöitä republikaanien laariin. Demarit on kuitenkin linjansa valinnut jo aikaa sitten (josta muu maailma lienee tyytyväinen) ja siinä vaiheessa asiasta kannattaa pitää ääntä kääntääkseen ihmisten suhtautuminen asiaan. Media ja mm EU on tehnyt hyvää promoa näiden puolesta. Toki jos haluaa vaan voittaa vaalit ilman agendaa niin voi tehdä kyselyn mitä kussakin vaa’ankieli osavaltiossa halutaan ja tukea näitä toivoja, mutta lähtökohtaisesti pitäisi sitten osittain tehdä tällaista politiikkaa vaalien jälkeenkin.

3 tykkäystä