Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Totta. Parempi olla aina pikkuisen liian optimistinen kuin aina pikkuisen liian pessimistinen.

Totta kai, jos on ikänsä ja elämäntilanteensa seurauksena netto-ostaja eikä ole ottanut riskiä niin paljon että traumatisoituu tai menee poikki :slight_smile:

@Verneri_Pulkkinen

Nyt vasta tajusin tuon @-funktion :smiley:

Sorkkaa, Vernerini, sorkkaa :slight_smile:

En tietenkään ole yleisesti ottaen vihamielinen IPO:ja kohtaan. Olisi mukavaa että Helsingin pörssin yhtiömäärä kasvaisi maltillisesti joka vuosi.

Monipuolista ja tasokasta pohdintaa taas sulta kaiken kaikkiaan.

Löydätkö jostain vielä käppyrän josta käy ilmi vuosi vuodelta U.S. IPOjen market cap vs. aina sen vuoden bkt?

Pidän tiukasti kiinni tuosta että IPO:t menevät tällä kierroksella vuoden 2000 tapaan kaupaksi loistavasti kunnes yhtäkkiä mikään ei mene kaupaksi.

Saa ja pitää tulla kuittailemaan mulle rankasti jos meneekin niin että noista 40:sta suunnitteilla olevasta 30 menee tosi sujuvasti ja huonoimmasta päästä vain jokunen kosahtaa :wink:

8 tykkäystä

Jo se, että tunnistat ja myönnät tämän asian nostaa sinut keskiverron sijoittajan eteen. Ja tästähän voi tehdä itselleen valttikortin, automatisoi etf tai rahastosäästämisen, heittää välittäjän kirjautumistiedot roskakoriin ja palaa asiaan x päivän päästä. Tällä tavalla pärjää paremmin kuin 3/4 sijoittajista =)

E: tämä tuli mieleen alkuperäisestä @NeitiSiievanen postauksesta. Circle of competence.
https://www.mayport.com/2017/circle/

9 tykkäystä

Perustin ost:n ja ostin sinne kamuxia sekä optomedia tarkoituksena verojen välttely. Ei ole mennyt kuin pari päivää ja ost on -5% :grin:

Mikäli sama ralli jatkuu, saanen loppuvuonna sulkea ost:n että saan hyödynnettyä tappiot verotuksessa.

20 tykkäystä

Jep, otin itsekin keväällä OSTin pääosin kasvulapuille jotta “voin sitten tarinan nopeasti muuttuessa ottaa voitot heti ulos ja sijoittaa parempiin”. Ensimmäiset 3 tappiollista positiota jo myyty tai kevennetty, näistä olisi saanut ihan mukavasti vähennyksiä…

No, OST silti kokonaisuudessaan +30% joten ei se nyt ihan pieleen ole mennyt mutta pitää vielä hieman viilata tuota omaa strategiaa :grin:

9 tykkäystä

Periaatteessa menee sijoitusstrategiahuoneen puolelle, mutta laitan tänne koska sivuaa hienoa aihetta minkä @NeitiSiievanen nosti esiin.

Itse pyrin sijoittamaan Warren Buffetin ajatusten pohjalta päinvastoin kuin WB. Hajaannutus suojelee vain tiedon puutteesta, ja sitähän minulla aloittelijana riittää.

Niinpä kategorisesti ylihajaannutan.
Koen olevani enemmän stadionin katsomossa, kuin etsimässä osumakohtaa palloon.

Toistaiseksi on ollut toimivan oloinen aloitus, kun vielä koettaa hyödyntää OST-kausikorttia markkinoihin tutustumiseen. En siis suosittele, mutta anekdoottina. On itsellä toiminut ainakin Monty Hall -hengessä raotella kurkkien ovien taakse, aukomisen sijaan. :grin:

Tosiaan iso riski liittyy välityskulujen prosentuaaliseen osuuteen, mutta so far so good. Koska Monty Hall on tarjonnut enemmän autoa kuin vuohea.

Edit. Koetan muistaa, että joskus vuohien määrä muuttuu takaisin 2/3, eli ei ole pysyvä strategia.

Edit 2. Lisätään Monty Hallin todennäköisyys ongelma, kun siihen viittaan.

8 tykkäystä

Olen välillä viime päivinä lukenut Trumpilta Bidenille - Vallan vaihtuminen 2021-ketjua ja sitten sitä toista kahvihuoneketjua, eli Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja?-ketjua. On vissiin pikkasen käynyt nämä ketjut psyykkeen päälle:

Viime yönä näin hieman vauhdikasta unta. Olin jossain todella isossa ja upeassa gaalassa. Juttelin (toki suomeksi) siellä Elon Muskin kanssa hyvin rennosti ja nauroimme jollekin jutuille muiden katsoessa meitä pahalla silmällä. Hetken päästä Donald Trump otti mua kädestä ja lähdimme kävelemään isoa käytävää pitkin juhlasalissa, jossa oli paljon pukuväkeä. Musta se oli hyvä läppä, joten en irrottanut otettani. :grinning:

En ruvennut tutkimaan unen merkitystä, enkä haluakkaan tietää, mitä tämä uni halusi kertoa minulle. Nyt on parempi niin, että jätän em. ketjut vähemmälle lukemiselle. :grin:

11 tykkäystä

Pohdiskelin suhtautumista rahaan. Olen ollut pörssissä mukana seitsemän vuotta ja sinä aikana on tullut paljon pienempiä ja isompia virheitä. Nykyään ei virheet tunnu missään, koska oppirahat on maksettu ja saman kaliiberin heittoja ei enää tule tehtyä (tai kun tulee niin sen voi hyväksyä).

Mutta se onkin aika jännä tilanne. Rahan arvo itselle on edelleen pörssin ulkopuolella se sama. Töistä tonnin bonus tuntuu todella merkittävältä asialta ja samoin en voisi ikinä hyväksyä tonnin katkoa palkasta. Miten sitten markkinoilla saman kokoluokan virhe ei tunnu miltään? Miksi se ei ole samanlaista rahaa?

Äkkiä se vain kaikki muuttuu prosenteiksi ja pelimerkeiksi.

65 tykkäystä

Perjantaina on FEDin virtuaalinen Jackson Hole - kokous.
Mitäs jengi arvelee:
Joko on aika siirtyä “taper talkin” suhteen tuumasta toimeen vai potkitaanko vielä tölkkiä eteenpäin mm delta variantin aiheuttaman epävarmuuden takia?

  • Tuumasta toimeen
  • Potkitaan tölkkiä eteenpäin

0 voters

En tiedä miksi se on näin, mutta uskon että se pitää olla näin jos haluan markkinoilla olla. Luulen että silloin sijoituksissa on selkeästi rahaa minkä olet valmis häviämään etkä menetä yöuniasi.

Onhan se huvittavaa että kun ostin grillin niin katsoin tarjouksia ja lopulta ostin 150€ edullisemman koska en halunnut sijoittaa siihen ihan niin paljoa, ja samaanaikaan kyseisenä päivänä salkkuni päiväliike oli todennäköisesti tonnin-pari suuntaan tai toiseen eikä se herätä mitään tunteita. Jos alkaisin miettiä miten jonkun sateisen arkipäivän salkun laskulla olisin ostanut viikon reissun aurinkoiseen Vegasiin niin pääkoppani ei sallisi ainakaan tämän hetken pörssin kertoimia.

41 tykkäystä

KL aamulla poimittua, Aasia jännittelee saman aiheen äärellä huomenna.

Aasian markkinoilla jännitetään Etelä-Korean keskuspankin huomenna tulevaa uutta korkopäätöstä. Tietotoimisto Bloombergin mukaan noin puolet keskuspankkia seuraavista analyytikoista odottaa keskuspankin nostavan ohjauskorkoa ja puolet uskoo sen pysyvän ennallaan.

Jos Etelä-Korean keskuspankki päätyy koronnostoon, olisi Etelä-Korea Aasian ensimmäinen merkittävä valtio, joka on nostanut ohjauskorkoaan koronapandemian alkamisen jälkeen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/markkinat-aasian-porsseissa-ristiriitainen-paiva-etela-koreassa-odotetaan-keskuspankin-uutta-korkopaatosta/68ac9284-3ebc-476f-8fa3-1bb6ff22b0e3

3 tykkäystä

35 tykkäystä

Jep :sweat_smile:

Huomaa jopa Blumman tasoisessa palvelussa, miten terminaali täyttyy tyhjänpäiväisistä uutisista.

Pienikin värähdys yrityskoroissa tulkitaan sijoittajien varautumiseksi Jackson Holeen. Kiina täyttää otsikot, kun markkinalla muuten ei tapahdu mitään.
Syklisten yliperformoimisesta/aliperformoimisesta haetaan kuin teelehdistä vinkkiä.

Pörssissä vaan nyt ei aina tapahdu ihmeitä, karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Katsotaan sekoittaako Jackson Hole sitten pakkaa vai ei.

25 tykkäystä

Panokset kovenee jenkkilän rokoterintamalla😁 Koska Hese alkaa jakamaan rokotetuille hamppareita täällä.

29 tykkäystä

Epäilen että lahjusten määrää pitää nostaa merkittävästi jos meinaavat “ostaa” jenkkien rokotevastaiset ottamaan piikkiä. Jossain määrin surullista katseltavaa. Ensin tuhotaan median ja viranomaisten uskottavuutta vuositolkulla ja sitten ihmetellään kun merkittävä osa kansasta ei usko mitään mitä Viralliset Tahot neuvovat/ohjaavat.

Epäilen että kustannus tällä tavalla tehtynä on vielä tonneja per jamppa ennenkuin ahneus alkaa yliajamaan sen että ei luoteta viranomaisiin tai valtamediaan tarpeeksi isolla prosentilla että sillä on tässä showssa merkitystä.

(ja jos sen sijaan ajetaan keppiä, ts. yritetään lahjonnan sijaan pakottaa se ei ainakaan auta tuossa luottamuspulassa. Nyt jo on melkoista mölinää jenkeissä siitä että jotkin työnantajat yksipuolisesti vain sanovat “ota piikki tai saat kenkää” joka on jossain määrin huteralla pohjalla ja josta varmaan nähdään oikeusjuttuja)

7 tykkäystä

Raha on aika metkaa. Sama summa rahaa voi olla paljon tai vähän tilanteesta ja kohteesta riippuen. Viisi euroa ei ole lähtökohtaisesti paljon, mutta jos sulta puuttuu se kun olet 15 kilometrin päässä kotoa ja tarvitsisit sen sinne päästäksesi, niin se on paljon. Toisaalta 50.000,- euroa tuntuu paljolta, mutta jos olet ostamassa kämppää Helsingin Kaivopuistostosta, niin eipäse kummoinen summa ole.

11 tykkäystä

eräässä päiväkodissa pienimpien ryhmä on nimeltään kuutit. ovessa on kuva:

33 tykkäystä

Näin kysyntään ja tarjontaan uskovana ihmisenä tässä tulee väkisinkin mieleen, että pelkästään palkkion vuoksi itsensä rokottavan amerikkalaisenhan kannattaisi pantata rokotustaan mahdollisimman pitkään. Mitä useampi ihminen on rokotettu, sitä enemmän jäljellä oleville rokottamattomille ihmisille ollaan valmiita jakamaan donitseja, jäätelöpuikkoja ja suklaapatukoita palkinnoksi rokotteen ottamisesta.

Mitä sitä turhaan kiirehtimään rokotuksen ottamista, kun omaa rokottamattomuuttaan holdaamalla on mahdollisuus päästä kiinni aikaisempaa isompiin palkkioihin tulevaisuudessa :grin:

(Toki tästä loogisesta päättelyketjusta on jätetty välistä sellainen pieni asia kuin rokotteen tuoma suoja hengenvaarallista kulkutautia kohtaan. Mutta kaksi ilmaista donitsia on aina enemmän kuin yksi ilmainen donitsi!)

17 tykkäystä

Oma näkemys tällä hetkellä on, että markkinakäyrät reflektoi lähinnä sijoittajien synkronisaatiota. Esimerkki tällaisesta synkronisaatiosta on kun ihmiset kävelevät huojuvalla sillalla, jolloin kaikkien askeleet ikäänkuin automaattisesti synkronisoivat. Veritasiumilla oli hieno video tästä:

Ps. on tästä jotain tutkimustakin tehty päivätreidaajien toiminnasta: https://www.pnas.org/content/108/13/5296

Ilmeisesti VIX:n noustessa myös treidaajien synkronisaatio kasvaa.

4 tykkäystä

Haastattelin Aalto yliopiston rahoituksen professori Elias Rantapuskaa inderesTVssä hieman sentimentistä ja sentimenttiriskistä. Esille nousi myös meemiosakkeet ja esimerkkejä historiasta, milloin yliinnokas sentimentti on purkautunut.

39 tykkäystä

Orthexilla on yhteistyötä Woodlyn kanssa ja TJ on muutaman kerran sivunnut tätä. Huomasin Twitterissä tällaisen, saattaa liittyä Orthexiin. En tosin ole varma joten postataan Kahvihuoneen puolelle foliohattuiluni.

Linkkejä Woodlyn sivuille:

18 tykkäystä