Bioretec - Aukeaako jenkkimarkkina?

Hauska kun nämä nousut taittuvat aina nopeasti, suuren vaihdon siivittelemänä :smiley:

No, tämä aina puhdistaa sitä omistajistoa - eiköhän pian ala omistuspohja olemaan valmis kasvutarinalle!

6 tykkäystä

Olipa mukava lukea positiivisia uutisia Bioreteciltä ja laadukkaita kommentteja foorumilla uutisten jatkoksi. Kiitokset myös @Antti_Luiro lle uutisten kommentoinnista!

Selkärangan implantin breakthrough-statuksesta tulikin kommenteissa jo hyvin keskeisiä asioita esiin. Status tosiaan sujuvoitta hallinnollista prosessia ja auttaa yhtiötä toimittamaan juuri oikeat pyydetyt tiedot ja materiaalit ja välttämään väärinkäsityksiä tai puutteita hakemuksissa. Itse ohjelmaan pääsy ei minullekaan ollut yllätys, mutta se että ohjelmaan päästiin näin aikaisessa vaiheessa tuli ainakin minulle positiivisena yllätyksenä.

Aikataulun puolesta tässä on hyvä huomata, että traumaruuvin kliininen koe oli jo tehty, kun BDD-prosessiin päästiin sisään. Selkärangan implantin kanssa potilaskoe on vielä tekemättä, joten uskoisin että aikaa tässä vielä tulee menemään runsaasti. Implanttihan on valmistettu Remeos-metalliseoksen ja polymeerin muodostamasta komposiitistä, eli ihan suoraan pelkillä Remeos-testeillä tuskin FDA:n kanssa eteenpäin vielä päästään. Mutta toki traumaruuvin läpiviedystä prosessista on varmasti paljon apua.

Tuoteena tämä selkärangan implantti on tosiaan ison markkinapotentiaalin tuote. Sen markkinoille vieminen tulee myös varmasti olemaan haaste, koska nikamien välissä on suuri paine ja implantin vaatimukset ovat sen mukaisti korkeat, kuten @Haminan_Mursu yllä kuvasikin. Implantti on myös ruuviin nähden suurikokoinen, mikä voi tuoda haasteita liiallisen vetykaasun muodostuksen kanssa kun implantti hajoaa. Lisäksi on kysymyksiä siitä yhdistetäänkö implantti omaluusiirteeseen/synteettiseen luusiirteen korvikkeeseen, kuten titaani-impanttien kanssa jne jne. Eli siis iso potentiaali, korkea riski ja paljon avoimia kysymyksiä.

Patentin suhteen uutinen oli tietysti myönteinen ja se osaltaan sementoi Bioretecin kilpailullista asemaa. Käytännön merkitystä on toki vaikeaa tarkemmin arvioida tässä vaiheessa.

Alla pari lisäkommenttia aiempiin viesteihin.

Kyllä nämä aika yleisiä ovat, kunhan vaan ohjelman kriteerit täytyyvät. Myös Bioretecin kilpailijoista ainakin Syntellixillä, Medical Magnesiumilla ja Magnesium Development Companylla on tuo BDD-asema. Hyväksyntöjä ei näillä ainakaan vielä tietääkseni ole. Merkitys on plussaa, mutta matka vielä pitkä markkinoille kuten yllä todettu.

Erinomainen kommentti kokonaisuudessaan @TeemuK lta. Härkäteeseistäsi olen pitkälti samaa mieltä. Riskipuolella en pidä tätä nostoasi kovin isona tekijänä. Bioretec saa alihankkijalta valmista metalliseosta tankona, joka sitten menee koneistukseen ja tulee (vähän mutkat suoristettuna) toisesta päästä valmiina ruuveina. Sitten on tietysti laadun varmistusta, tuotteiden viimeistelyä, sterilointia jne. Saatavuuden suhteen implantti-laatuisen Mg:n toimittajia ei ole maailmalla ole kovin montaa, mutta ei Bioretec yhden kortin varassa kuitenkaan ole. Lyhyellä aikavälillä isohkona riskinä pidän Kiinan hinnoittelutilannetta ja pidemmällä aikavälillä uusien tuotteiden markkinoiden muodostumista ja tuotelanseerausten onnistumisia.

Olen aiemminkin törmännyt ihmettelyyn, että miksi positiiviset uutiset eivät näy ennusteissa/näkemyksessä/tavoitehinnassa. Yritän vähän avata asiaa meidän analyytikkojen näkökulmasta. (ja todetaan aluksi että myöskään negatiiviset uutiset, kuten kaksi CE-merkinnän viivästymistä parin kuukauden sisään eivät ole johtanut ennuste-/suosituslaskuihin).

Ensinnäkin @Expaco_b toteaa ihan oikein, että meillä on jo vahvat kasvuennusteet, jotka edellyttävätkin onnistumisia ja kasvua. Toisekseen tämän tyyppisissä yhtiöissä ennustaminen on varsin vaikeaa ja ennustevirheen voi odottaa olevan suurta suuntaan tai toiseen. Bioretecin osaketuoton tulee pidemmällä aikavälillä määrittämään traumaruuvin myynnin kehitys, uusien tuotteiden kaupallistamisen onnistuminen ja niiden myynnin kehitys pitkällä aikavälillä. Tässä viitekehyksessä patentin saaminen tai yhden tuotteen BDD-status hukkuun minun näkökulmasta kohinaan.

@Umpi n ajatus riskiprofiilin laskusta uutisten seurauksena on ihan oikeansuuntainen. Nämä uutiset ovat minusta painoarvoltaa isossa kuvassa sellaisia, että ne oikeuttaisivat luokkaa 0,1-0,2 %-yksikän suuruiseen diskonttokoron laskuun. Tämän kokoluokan viilauksia ei minusta oikein ole mielekästä tehdä, koska tämä ei mitään eksaktia tiedettä kuitenkaan ole. Toisin päin: minusta lyhyellä aikavälillä Kiinan riski on noussut selvästi, mutta tässäkään tapauksessa en ole lähtenyt WACC:a nostamaan. Tiettyyn linjakkuuteen tässä tietysti pyritään, eli että ollaan ajantasaisia ja reagoidaan osakearvoon vaikuttaviin uutisiin, mutta ihan joka rasahduksen perässä ei epävarmoja ennusteita kuitenkaan edestakaisin jumppailla. Tässä pätee myös se iso kuva, eli traumaruuvin myynnin edistyminen ja kassavirtojen koheneminen on sitä pihviä johon nojaten WACC:a tullaan laskemaan, jos asiat etenevät hyvin. (BTW, meidän seurannan aikana retecin WACC on tainnut jo laskea 2 %-yksikköä.)

31 tykkäystä

Nordea ostanu sisäisenä 49 827 osaketta joten luottoa löytyy yhtä paljon kuin itseltä :grin:

3 tykkäystä

Tai siis korjaan ostettu Nordean kautta sisäisenä ostona

1 tykkäys

EUn hyväksynnät vielä odottaa. Kunhan isäntämme saavat toimeksi, markkinat Eurooppaankin alkavat. Aika noloa että EUssa vaan luvataan ja levitellään käsiä, niin Ukrainan tukemisessa kuin EUn tukemisessakin . Kun Jenkeissä ja EUssa luvat hoidossa, niin luulisi kysynnän kasvavan !

3 tykkäystä

Kiva että osake on vihdoin pysytellyt järkevillä tasoilla, olisikohan omistuspohja nyt puhdistunut sen verran että on mahdollisuus vakaammalle nousulle?

CE-lupaa odottaessa. Mielenkiintoista on myös nähdä Q1 rapsa joka julkaistaan 16.5.

4 tykkäystä

150K kpl osakkeen blokkikauppa tänään :face_with_monocle:
Olisi mielenkiintoista tietää ostaja ja myyjä.

6 tykkäystä

Tämä osui silmään (Kauppalehti). En oikein ymmärrä tätä koko mittaria ja nyt vielä vähemmän kun startup on saatu tonne vanhan rahan joukkoon.

Ilmeisesti mielikuvat “parantuneet” kun kurssi noussut. Vitsi-indeksi minun papereissa, mutta kevennys sallittakoon kun ei tämä ketju ihan tulvi kuitenkaan.

14 tykkäystä

Alkaa olleen max 60 päivän asiantuntijapaneeli vaihe ohi ja kai päätös CE-luvasta pitäs tulla pian.

9 tykkäystä

Noniin, tässä olisi se lupailtu laajan päivitys. Mukavia lukuhetkiä!

35 tykkäystä

Kiitos @Antti_Siltanen!!

Tuon asiavirheen pongasin. Kun vuosi oli 2024! :slight_smile:

4 tykkäystä

Hieno raportti! Kuinka paljon olit keskusteluissa yhtiön kanssa tämän päivityksen tiimoilta, vai perustuuko raportti aiempaan yhteydenpitoon ja julkisiin lähteisiin / tutkimuksiin? @Antti_Siltanen

Juteltiin @Antti_Siltanen kanssa laajan raportin tiimoilta! :bone:

14 tykkäystä

Jes, hyvä huomio, korjataan :+1:

Thänks, meidän yleinen prosessi sisältää johdon haastattelun aina ennen seurannan aloitusta/laajan päivitystä. Käytännössä tein reissun Tampereen pääkallopaikalle Timoa ja Johannaa tapaamaan tässä taannoin. Mutta kyllä tämän raportin taustalla on sen lisäksi myös tiedon kaivaminen hyvin monista lähteistä ja jatlkuvampi yhteydenpito ja keskustelu johdon kanssa.

Korostaisin tässä Inderesin mallia jossa päivitämme laajaa säännöllisesti. Seurannan aloituksen jälkeen casesta on opittu paljon uutta eri lähteistä ja tätä tietoa saadaan nyt sitten ympättyä päivtettyyn raporttiin. Tavoitteena on tietysti nostaa taas laatua seuraavalla kierroksella. Toinen asia mitä korostaisin on Bioretecin dataan ja faktoihin perustuva tapa kommunikoida. Saan Bioretecin materiaaleista huomattavan paljon käyttökelpoista tietoa jolloin muista lähteistä kaivamiseen/tarkastamiseen ym hommaan menee vähemmän aikaa.

24 tykkäystä

Tässä on Antin ennakkokommentit yhtiön Q1-julkkareita varten. :slight_smile:

Bioretec aloittaa Q1- ja Q3- liiketoimintakatsausten julkaisemisen tänä vuonna, minkä vuoksi vertailukauden lukuja ei ole käytössä. Raportointimuutosten myötä olemme muuttaneet myös ennusteemme kvartaalipohjaisiksi. Q1-katsaus julkaistaan torstaina 16.5. Alkuvuoden toimintaa värittävät tuotannon kasvatuksesta johtuvat tuotannon katkokset, mikä tekee alkuvuoden lukujen ennustamisesta haastavaa. Katkosten takia liikevaihto painottuu yhtiön mukaan tänä vuonna H2:lle.

11 tykkäystä

Tästä uunituoretta tulosta pureskeltavaksi.

Bioretec Oy Yhtiötiedote 16.5.2024 klo 8.30

Tämä tiedote on tiivistelmä Bioretec Oy:n liiketoimintakatsauksesta tammi-maaliskuulta 2024. Koko liiketoimintakatsaus on tämän yhtiötiedotteen liitteenä pdf-tiedostona sekä yhtiön verkkosivuilla osoitteessa https://bioretec.com/investors/investors-suomeksi/raportit-ja-esitykset.

Tammi-maaliskuu 2024 lyhyesti

  • Liikevaihto oli 682 tuhatta euroa (1-3/2023: 1 071 tuhatta euroa).
  • Myyntikate oli 478 (718) tuhatta euroa eli 70,1 % (67,0 %) liikevaihdosta. Vuoden 2024 myyntikate sisältää Business Finlandin avustukseen liittyviä muita tuottoja 60 tuhatta euroa. Ilman avustuksen vaikutusta kuluvan raportointikauden myyntikate on 418 tuhatta euroa eli 61,3 %. Suurin syy myyntikateprosentin laskuun on ollut suunniteltu tuotantoseisokki uuden tuotantokapasiteetin käyttöönoton toteuttamiseksi.
  • Käyttökate (EBITDA) oli -1 112 (-491) tuhatta euroa. Käyttökatetta rasittivat henkilöstömäärän kasvusta johtuneet lisääntyneet henkilöstökustannukset sekä Yhdysvaltojen kaupallistamisen ja tuotekehitysprojektien aiheuttamat lisääntyneet kiinteät kustannukset.
  • Raportointikauden tulos oli -1 097 (-557) tuhatta euroa.

Ping @Antti_Siltanen tuleeko tänään toimarin haastattelua?

13 tykkäystä

Moro, ei tällä kertaa. “Virallisesti” haastattelut on puolivuosittain raporttien jälkeen ja nyt kyseessä liiketoimintakatsaus. Olen tehnyt Bioretecistä ja muistakin firmoista silloin tällöin kuitenkin ylimääräisiä haastatteluja seuraajien iloksi/omaksi huviksi/tärkeiden tapahtumien osuessa kohdalle. Eli H1:n kohdalla viimeistään taas pyrin järjestämään haastattelun.

10 tykkäystä

Eiköhän noilta kuudelta referenssi sairaalalta USA:ssa pitäisi jo tulla ne hyväksyntä päätökset traumaruuvin käyttöönotosta. Sen verran on jo aikaa mennyt. Helmikuun tiedotteessa Bioretec kertoi että odottavat parhaillaan noita hyväksyntöjä.

Jossain haastattelussa tj. kertoi että asentavat parille potilasryhmälle ruuvit ja seuraavat paranemista jonka jälkeen sairaaloiden johtavat lääkärit tekevät päätöksen.

Tuosta helmikuun tiedotteestakin on mennyt jo kolme kuukautta. Tuon päätöksen jälkeenhän Bioretec pistää vauhtia myyntiin koko USA:n alueelle. Eli on kyse merkittävästä päätöksestä, vähän kuin pikku FDA lupa. Ja tähän vielä tulossa samaan aikaan ce lupa. Kyllä kai Euroopassa myynti alkaa heti laaja-alaisesti koko jakeluverkon kautta ilman mitään USA tyyppistä referenssi sairaala juttua ?

Voi tulla aika vauhdikasta myynnin kasvua jahka nuo kaksi yo. asiaa toteutuu. Lisätään nyt tähän vielä edittinä että voi kyllä tapahtua myös jotain muutakin mukavaa…:grinning:

9 tykkäystä

Itsellä jatkuu sama rauhallinen odotusmoodi. Bioretecin tarinaa tutkailen enemmänkin vuositasolla kuin kvartaalitasolla. Tänä vuonna tulisi tulla CE-lupa, kasvavaa liikevaihtoa traumaruuvilla ja etenemistä uusissa tuotteissa. Uuden CEO:n aloittaminen lienee yhtiölle vuoden mielenkiintoisimpia juttuja. Veikkaisin että on jenkkitoimari jos pitäisi betsata; miksi palkata suomalainen kun vahvalla USA-fokuksella Retecin tarinaa kuitenkin rakennetaan.

9 tykkäystä

Vähän tätä sivuten implanttiyhtiö OssDsign kertoi tuoreessa Q1-raportissaan, että Covidin jälkivaikutuksina henkilöstöpulaa on edelleen ja että tämä pitkittää sairaaloiden hyväksyntäprosesseja. O toimii siis nimenomaan USA:ssa. Mitään täydellistä kasvun tyssäämistä tämä ei heille kuitenkaan aiheuttanut kun ylärivi kasvoi kuitenkin yli 200 %…

9 tykkäystä