Bitcoin - Suuria mahdollisuuksia

En seuraa henkkoht noita marketcappejä muutenkuin suhteellisina lukuina. Kommentoin aikaisemmin coinmarketcapin tilanteen mukaan ja enemmän siinä on merkittävää kokoluokka kuin itse luku. Ihan samaa mieltä, että kuka laskee mitenkin noita marketcappejä.

Itse en näe blow-off toppia mitenkään välttämättömänä sille, että nyt tehty high jäisi tämän vuoden ATH:ksi. Itselleni siirtyminen bear markettiin tarkoittaisi weekly trendin muuttumista down trendiksi ja sinne on piiitkä matka tästä tilanteesta. En kyllä yleisesti ottaen tiedä, miten se määritellään, mutta tämä treidaajan näkökulmasta.

En lähde ennustamaan sen paremmin mitään. On hyvin mahdollista, että tästä tehdään seuraavaksi uudet huiput jonnekin 50k -tasolle. Mikään ei vielä kerro, ettei se olisi mahdollista. On kuitenkin toisaalta mahdollista, että nyt tehdään uusi daily lower high vielä jonnekin nykyisen high:n alapuolelle ja sieltä lähdetään rikkomaan 30k tasoa tai että se lähdetään rikkomaan tältä tasolta. On liian ennenaikaista arvioida sen tarkemmin, itse seuraan toistaiseksi 4H-tasolla ja sen jälkeen 12H-tasolla.
Mielenkiintoinen vaihe joka tapauksessa, koska myös osakemarkkinoilla voi tapahtua jäähtymistä ja silläkin voi olla omat seuraukset. Samoin USD ja 10Y bondin korko liikehtii mielenkiintoisesti, joilla on aina vaikutusta kaikkeen. Kulta ja öljy mukaanlukien.

Kryptot on mielestäni tullut mukaan yhdeksi osa-alueeksi merkittäviä sijoitusassetteja, jolloin riippuvuudet on myös selviä.

4 tykkäystä

Jos tippuu alle 30k dollar, ostan lisaa. Luulen etta aika moni tekee nain.
50k rikkominen tarvii kuitenkin jo paljon muutakin kuin naita luulen miehia. Isosti pitaa olla rahaa liikkeella.

Muistuttelen uudestaan, että trendiliikkeessä ostajien ja myyjen epätasapaino aiheuttaa eräänlaisen vipuefektin. Eli yksi ostava/myyvä dollari vie market cappia useamman dollarin verran ylöspäin/alaspäin. Näin on kaikissa likvideissä sijoitusluokissa. Bitcoinissa efekti on poikkeuksellisen voimakasta, koska “aidon tavaran” osuus kysynnästä on suurta eikä ‘paperibitcoinit’ vie kysyntää sivuraiteille. On-chain analyytikko Willy Woo jo syksyllä sai lukemaksi 1:3. Hän arvioi, että parabolisessa hypessä suhde saattaa olla 1:10 tai jopa 1:15. Finanssimarkkinoiden koko huomioiden esim. 500 miljardia dollaria lisää ostajia on vielä pientä - jokainen voi pyöritellä eri suhdeluvuilla mitä se tarkoittaisi bitcoinin market cappiin.

Toinen tärkeä asia huomioida on monien (yksityisten) rahastojen säännöt. Biljoona dollaria on usein tärkeä rajapyykki. Alle biljoonan omaisuusluokat ovat yksinkertaisesti liian pieniä. Toisaalta yli biljoonan omaisuusluokat hyppäävät jopa “pakolliseksi” portfolion hajautuksessa. Eli sellainen reilut 50 KUSD alkaa mahdollistaa ihan uuden rahamassan tuloa kryptomarkkinoille. Raoul Pal selittää tuota kuviota parhaiten. Itselläni ei ole tuntumaa asiaan, mutta tuon narratiivin vakuuttavuutta puoltaa se, että moni rahastoja lähellä oleva makroanalyytikko on puhunut samasta asiasta. Raoul tiivistää sen niin, että yli biljoonan dollarin market capin jälkeen “wall of money” on tulossa. Jokainen voi itse tutustua asiaa ja arvioida kuinka suuri totuuden siemen tuossa on.

6 tykkäystä

Rahastojen mukaantulon myötä astuu voimaan myös säännöt, joissa yksittäisen assetin osuus kokonaissalkusta ei saa nousta x%-rajan yli, mikä aiheuttaa aina automaattisesti myyntiä tuohon max-rajaan saakka tai sen alle.

3 tykkäystä


BTC 4H EQ tiukkenee, HL 32427 (double bottom) ja LH 35350, ema12 alkaa muodostua vastukseksi. Volume heikkenee.

Vertailuna Bitstampilla EQ ei tehnyt double bottomia, vaan breikkasi aikaisempaa HL:ää alemmaksi.

2 tykkäystä

Viimeisimmässä rahapodi-jaksossa käsitellään bitcoinia :slightly_smiling_face:

" Virtuaalivaluutta Bitcoin tekee uusia ennätyksiä, ja villeimmät ennusteet povaavat 100 000 Yhdysvaltain dollarin rajapyykin rikkoutumista vuonna 2021. Pitäisikö viimeistään nyt kaikkien avata virtuaalivaluuttalompakot ja muuntaa säästöt Bitcoineiksi – vai onko kyseessä sittenkin vuosisadan kupla ja puhallus? #rahapodi-isäntien ja -kuuntelijoiden kiperiin virtuaalivaluuttakysymyksiin saapui vastaamaan Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja, kryptokriitikko Aleksi Grym."

3 tykkäystä

Huhhuh, digitalisaation “asiantuntija” Suomen Pankissa ja ensimmäisten 20 minuutin sisään jo osoittaa kuinka pihalla on lohkoketjuista. Ei ihme, että Suomessa monet asiat edistyvät hitaasti.

Jo perusolettama siitä, että euroon luotetaan laajasti vanhenee huonosti kunhan kansa alkaa tajuamaan mitä FIAT-raha oikeasti tarkoittaa. No, täytynee kuunnella silti ajatuksella ja vasta sitten muodostaa kokonaiskuva tämän henkilön ajatuksenjuoksusta.

6 tykkäystä

Juuri kuuntelussa, vaikuttaa periaatteen mieheltä jonka duuni on olla kryptoja vastaan maksoi mitä maksoi.

1 tykkäys

Tullu kans tässä luettua monet ”asiantuntijoiden” kritiikit bitcoinista ja kryptovaluutoista. Yleensä heti alkuun toteavat ettei suosittele, koska eivät ymmärrä niistä tai sitten puhuvat mitä sattuun. Hyvin jäädään muuta maailmaa jälkeen kaikessa, kun luotetaan oravan nahkoihin, lottoon ja asenteeseen ettei kannata yrittää ja rikastua.

3 tykkäystä

Oli kyllä hämmentävää kuinka pihalla tämä kaveri oli, ottaen huomioon että useamman vuoden tutkinut kryptovaluutoita ja tämä on hänen päätoiminen duuninsa. Toivottavasti kaikki Suomen Pankissa ei ole yhtä ammattitaidottomia, ei oikein herätä luottamusta että verorahoja tuhlataan tallaisten kavereiden palkkoihin.

Mielelläni olisin katsonut jonkun asiantuntevan kriitikon mielipiteitä aiheesta, mutta tätä videota en jaksanut katsoa loppuun, koska oli niin paljon virheellistä tietoa tämän kaverin toimesta ja ei tuonut oikein mitään lisäarvoa.

4 tykkäystä

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt…

Ei tätä jaksa edes analysoida. Martin tuntuu tietävän lohkoketjuista ja bitcoinista kymmenen kertaa enemmän kuin tämä “asiantuntija”. Se ei toki ole yllätys makroymmärryksen osalta, mutta kun se näytti ulottuvan tekniseenkin puoleen, on käsittämätöntä, että niinkin tärkeässä instituutiossa kuin Suomen Pankissa saa palkkalistoilla jatkaa vuodesta toiseen näin heikolla ymmärryksellä varustettu henkilö. Toki tietty porukka ei hakeudu yksityiselle puolelle, kun joutuisi oikeasti kantamaan vastuuta työnsä tuloksista.

3 tykkäystä

En ole ihan varma volyymiltaan suurimmasta BTC parista, mutta vahvana arviona BTC-USDT on huomattavasti suurempi, kuin usein käyttämäsi bitfinexin BTC-USD. Käyttämäni volyymitiedot ovat peräisin coingecko.comista. Onko tällä jokin syy, miksi käytät merkittävästi pienemmän volyymin omaavia USD pareja USDT:n sijaan?


Nyt on käynnissä mielenkiintoinen jakso. Uusi LH on ilmeisesti muodostumassa 40150 tasolle. Oikeastaan nyt nähdään, onko trendiin tulossa muutosta. Missä mahtaa olla seuraava low? Oikeastaan joku 35k usd taso tuntuisi vielä turvalliselta, mutta 32k usd alapuoli tuntuisi antavan liikaa vinkkejä descendin trianglesta, joka viittaisi trendin huippujen jäävän 42k usd tasolle.

Tämä näkemys oikeastaan vaatisi 42k huippujen tulkitsemista blow-off-topiksi, mielestäni se ei kuitenkaan ollut riittävän “terävä” ollakseen blow-off-top. Toisaalta saattaa olla väärä näkemys tulkita liikaa historiallisia trendin puippuja markkinan ollessa muovautunut enemmän instituutio ja treidauspuolelle.

1 tykkäys

No olipahan oikea Bitcoinin Gurujen Guru Suomen Pankista. :joy: Jos vieras on valmiiksi asenteellinen ja ilman riittäviä lähtötietoja aiheesta niin lopputulos on tämä. Valitettavasti ensimmäinen rahapodi, jossa mentiin metsään ja pahasti vaikka M&M yrittivätkin parhaansa mukaan pitää junan raiteilla…

1 tykkäys

BTCUSD chartit tulee ihan puhtaasti siksi, että treidaan pääosin tällä hetkellä Bitfinexillä, jossa ei ole USDT-paria. Välillä sitten vertailen asioita Binancen ja Bitstampin välillä, mutta itselle merkittävää on vain suhteelliset muutokset viime kädessä. Ei vertailut eri pörssien välillä. Eli ei mulla ole intressiä hakea muiden takia noita chartteja muualta. Treidiyhteisössä on pieniä haasteita, kun jengi on ympäri maailmaa ja 5-6 yleisintä exchangea aika laajasti käytössä. Treidaatko vai holdaatko?

Ei sen huipun tarvitse muodostua blow-off topin kautta. Toistaiseksi meneillään oleva bounce on daily-tasolla ihan vakuuttavan oloinen. Uusi ATH voisi muodostua ennenkuin ollaan 4H OB.

1 tykkäys


MSTR seuraa pääsääntöisesti BTC:n liikkeitä, mutta tässä on jo vähän short squeezen makua.

1 tykkäys

En treidaa olen pelkkä holdari. Olet täysin oikeassa siinä, ettei huipun tarvitse muodostus blow-off topin kautta. Markkina on muuttunut retailista instituutio suuntaan ja tähän viitaten odotus, että historia toistaisi itseään vaikuttaa liian selvältä. Tämähän olisi aivain liian helppoa, jos trendin huiput otettaisiin kuten vuosina 2017 ja 2019.

1 tykkäys

Rahapodin kommenttikenttä ja osittain tämä keskustelu aiheuttaa kohtuullisen suurta myötähäpeää. Eniten Bitcoinin erinomaisuudesta mesoavat ne ihmiset, joilla ei edes alkeellista ymmärrystä rahajärjestelmien toiminnasta ja historiasta. Aleksi Grym kertoo hyvin faktat miksi bitcoin ei ole muuta kuin uusi tulppaanikupla.

Ennenkuin minun kivittäminen alkaa, sanonpa vaan että olen itsekin sijoittanut bitcoiniin, mutta puhtaasti spekulatiivisessa mielessä. Tarkoituksena myydä kalliimmalla jollekin toiselle. Mitään käyttöä laillisena maksuvälineenä en näe bitcoinilla. Keskuspankin fiat-raha on paras siihen tarkoitukseen.

Loppukevennykseksi annetaan Euroopan keskuspankin kertoa mikä on bitcoin:

6 tykkäystä


Voi tässä nähdä tällaisenkin skenaarion

1 tykkäys

Trollailetko vai mistä on kyse? Jos itse tiedät jotain rahajärjestelmien historiasta, on kommenttisi harvinaisen ristiriitainen. Voi olla, että moni bitcoinin puolestapuhuja ei ole perehtynyt kunnolla rahan historiaan. (Tosin uskallan väittää, että bitcoiniin tutustuneet ihmiset ovat keskimääräistä paremmin informoituja rahajärjestelmästä.) Rahatalouden historia nimenomaan ON näyttänyt kuinka suuria ongelmia FIAT-rahataloudessa on. Kokeilut ovat aina päättyneet katastrofiin, ja kultaan (joskus hopeaan) perustuva rahatalous on ollut ainut keino ylläpitää kestävämpää järjestelmää.

Joillain saattaa olla väärinkäsitys siitä, että FIAT-järjestelmä itsessään on ongelma. Näin ei ole. Ongelmana on poliitikot ja keskuspankit, jotka ovat valmiita ajamaan omia intressejään ja tavoitteitaan rahapolitiikan kautta. Jos FIAT-raha määriteltäisiin selkein muuttumattomin parametrein ja esim. pankkien kykyä luoda uutta rahaa rajoitettaisiin, voisi järjestelmä ihan hyvin toimiakin. Valitettavasti näin ei ole. Hyvä muistaa, että nykyiset FIAT-järjestelmät ovat myös kokeilua, joka on ajautumassa päin seinää. Vuosittain rahan ostovoiman heikentyminen kiihtyvässä määrin sekä eriarvoisuutta voimakkaasti lisäävä Cantillon-efekti ovat kestämättömiä eikä näytä todennäköiseltä, että kumpaankaan tullaan puuttumaan.

Selvyyden vuoksi, itse olen ollut töissä isossa Pohjoismaisessa pankissa erityisasiantuntijan roolissa. Tiedän pankkijärjestelmän tärkeyden, mutta myös sen ongelmat. Suomen Pankkia instituutiona en kritisoi. Se täyttää roolinsa hyvin, nykyisinkin, ja tiedän henkilökohtaisesti, että siellä on valtavasti asiantuntemusta, joka täyttää saappaat missä tahansa kriisissä. Esimerkiksi Euron mahdollisen hajoamisen suhteen minulla on täysi luotto siihen, että Suomen Pankissa löytyy osaamista myrskyissä luovimiseen. En kirjoittanut rakentavasti tai riittävällä ajatuksella eilen kommenttejani. Se ei poista sitä, että ko. “asiantuntijan” ammattitaito on valitettavan huonolla tasolla lohkoketjujen suhteen. Voi olla, että hän käyttää aikansa keskuspankkien digivaluuttaprojektien seuraamiseen Suomen Pankin kontaktina tms. eikä olisi syytä olettaa sitä, että hän on perillä lohkoketjuista. Jos tämä selittää syyn heikolle tietämykselle, silloin on turha esittää asiantuntijaa ja pitäisi myöntää oma tietämyksensä rajallisuus. Arvelen, että tämänkin ketjun lukijoista suurin osa löytää viisi selkeää asiavirhettä hänen kommenteistaan jo ensimmäisen puolen tunnin aikana.

11 tykkäystä