Bitcoinille ei nähtävästi ollut omaa ketjua perustettuna. Halusin nostaa esille, sillä uskon, että moni täällä kryptovaluuttoihinkin sijoittamista harrastaa, on harkinnut tai on jollain tavalla niistä edes kuullut. Bitcoinihan on yleisin, tunnetuin ja hintavin kryptovaluutta. Seuraava lainaus suoraan wikipediasta:
“Bitcoin (merkki: ฿; lyhenne: BTC tai XBT) on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva kryptovaluutta, jonka loi Satoshi Nakamoto-nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan satosheiksi.”
Tänä vuonna tapahtuu bitcoinin osalta mielenkiintoisia tapahtumia, sillä tänä vuonna on puoliintumisen aika (6 päivän kuluttua). Tämä siis tarkoittaa, että lohkopalkkiot puoliintuvat uusien syntyvien bitcoinien määrä puolittuu (nyt 12,5 bitcoinista per lohko 6,25 bitcoiniin per lohko). Aiempien puoliintumisten jälkeen bitcoinin kurssissa on nähty räjähtävää nousua ja vuoden lopussa sekä ensi vuoden puolella nähdään, onko tämä kerta poikkeus. Esimerkiksi vuoden 2016 puoliintumisen jälkeen pomppasi hinta 2017 vuoden lopulla kaikkien aikojen huippuunsa, lähes 20 000 euroon.
Korona on painanut bitcoininkin hintatasoa osakkeiden ja muiden instrumenttien mukana. Se on kuitenkin noussut reippaasti pohjista, missä se kävi. Kirjoitushetkellä hinta on 8 294 eur/bitcoin. Bitcoinin hinnasta saatiin myös hurja ennustus linnassa istuvalta tunnetulta hakkerilta Ross Ulbrichtilta.
Vuosi tulee olemaan mielenkiintoinen hinnan kehityksen osalta. Koronan ja puoliintumisen yhteisvaikutus tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen. Kysytäänkin nyt, kuinka moni sijoittaa bitcoiniin (suoraan tai esim. nordnetin sertifikaattien avulla).
omistan suoraan bitcoinia
omistan bitcoinia seuraavaa sertifikaattia
harkitsen ostamista
en aio ostaa
0äänestäjää
Tulkaa jakamaan mielipiteitä ja tietoa erittäin mielenkiintoisesta ja houkuttelevasta aiheesta!
Itse rahastin bitcoinit ulos hiukan 2017 huipun jälkeen ja silloin tuli vannottua, etten enää lähde siihen ralliin mukaan, kun pumppu ja hermot meinasivat sen vuoden mittaan useamman kerran pettää, kun tuli veivailtua kunnolla😁 olen kyllä seuraillut nyt mielenkiinnolla kuinka hyvin kryptot ovat mukailleen pörssiä nyt romahduksen jälkeen.
Tilanne seurannassa.
Hyvinkin mahdollista että puoliintumisen tienoilla nähdään kurssissa sukellus, joten tätä silmälläpitäen ei vielä kiire mukaan… kurssi tuskin raketoi ihan lähiaikoina. Seuraava piikki jossain parin vuoden päässä?
Coinmotionissa on oletuksena 2% komissio, joka pienenee volyymin mukaan. Ulkomailta löytyy varmasti halvempiakin, mutta kannattaa olla erityisen tarkkana näissä mihin varojaan pistää. Ei riitä yhden käden sormet laskemaan näitä isompiakin bitcoin-palveluita, joihin on hakkerit vuosien varrella päässeet käsiksi. Jos omat coinit hakkeroidaan tuollaisessa palvelussa, niin niitä ei liene juuri mitenkään mahdollista saada takaisin.
Itse valinnut tämän palvelun bitcoinien ostoon, koska on suomalainen ja coinit pystyy laittamaan “holviin” (eli määräajaksi niin, ettei niillä pysty tekemään mitään → tietoturva kasvaa vaikka tili jotenkin onnistuttaisiin hakkeroimaan), sekä uutena ominaisuutena korkotilille, johon voi bitcoininsa lyödä kasvamaan korkoa normaalin hintakehityksen ohella. Korko voi ymmärtääkseni vaihtua ihan päivittäin/viikottain, mutta tällä hetkellä se on tasolla 1,415%. Korkotilille sijoittaessa täytyy bitcoinien olla siellä vähintään kuukauden ajan ennen kuin niitä voi nostaa takaisin ja muuttaa euroiksi/muuksi valuutaksi.
Jos joku haluaa tuonne rekisteröityä oheisen linkkini kautta niin saatte 50% alennuksen vaihtokuluihin ensimmäisen 30 päivän ajaksi (ja itse saan ilmeisesti jonkun osuuden toteutuneista vaihtokuluista, mutta mikäli tämä ei ole ok, niin ylläpito editoikaa linkistäni tuo loppuosa pois, jolloin se johtaa samalle rekisteröitymissivulle ilman tuota alennusta):
Itselläni noin 10% sijoitusvarallisuudesta kiinni tässä pitkälti samoista syistä, joita täälläkin on jo spekuloitu. Tämän/virtuaalivaluuttojen ylipäätään kasvupotentiaali pitkällä tähtäimellä on edelleen valtava: tällä hetkellä kelpaa maksuvaluuttana suoraan varsin marginaalisesti, mutta tulevaisuudessa tietoisuuden ja sitä kautta lopulta arvon luulisi lisääntyvän roimasti, etenkin jos/kun painettu käteinen raha tulee tiensä päähän seuraavan parin vuosikymmenen aikana. Tarkoitus kasvattaa bitcoin-osuutta hieman vielä tässä kevään aikana, mutta missään nimessä yli viidennestä en uskalla tähän ainakaan vielä laittaa kiinni, ettei yöunet mene.
Coinmotion on hyvä kotimainen palvelu (vahvat tunnistautumisen yms). Itsekin tuota aiemmin käytin ja voin myös suositella. Halvempia varmaan löytyy ulkomailta, mutta riskit kyllä kasvaa huomattavasti, eikä juuri tietoa millainen porukka niitä pyörittää. Itselläni on edelleen läjä bitcoineja kateissa bitcoin24 fiaskon jäljiltä, missä kaupppaikan pyörittäjäksi paljastui puolalainen nuori kaveri, jolla ei rahkeet/taito tähän riittäneet.
En ole varma miten verottaja nykyään toimii yhteistyössä Coinmotionin kanssa, mutta ainakin 2017 jokaisesta transaktosta oli mennyt verottajalle tieto, vaikka verottaja ei näitä itse mihinkään veroilmoitukseen lisännyt vaan homma piti hoitaa itse.
Itsekin nuorena tein seikkailun Bitcoin-sijoittamisen jännittävään maailmaan. Siitä ei sen enempää kerrottavaa, mutta nyttemmin kierrän kyllä kryptovaluutat kaukaa.
Miksi? Koska Bitcoin on puhtaaasti spekulatiivinen tuote. Sen arvo perustuu siihen, että joku on valmis maksamaan siitä enemmän kuin hinta jolla sen itse ostit. Toisin kuin esim. osakkeissa, jossa vaikkapa P/E voi pysyä saman, mutta koska E kasvaa niin myös hinta nousee. En myöskään usko, että suomalaisena piensijoittajana on mahdollista omata niin hyvää markkinanäkemystä Bitcoinin tulevaisuuteen, että onnistuminen spekuloimalla olisi muuta kuin puhdasta tuuria. Nythän puoliintumista on paljon mainostettu, joten sen pitäisi olla jo hinnassa.
Se ei myöskään voi syrjäyttää keskuspankkien valuuttoja, koska näillä valuutoilla tapahtuu verotus ja verotuksen onnistumista viime kädessä valvoo väkivaltamonopoli. Jos taas yhteiskunta romahtaa niin oletettavasti romahtaa myös tietoverkot yms. ja vaihdannan välineenä käytetään erilaisia hyödykkeitä joilla on myös käyttöarvoa.
Olipas sekava vuodatus, toivottavasti joku sai ajatuksesta kiinni. Summa summarum: Bitcoineilla voi pelata, mutta en kutsuisi sitä sijoittamiseksi.
Bitcoinin vertaaminen osakkeisiin ei ole järkevää, sillä Bitcoin-verkon ylläpito ja uusien kryptovaluuttojen luominen vie valtavasti energiaa, mutta ei tuota oikeastaan mitään.
Ymmärrän tämän pointin, mutta pitää huomioida, että kullalle on alkuaineena kysyntää myös ihan oikeisiin käyttötarkoituksiin, joten vaikka kultaan ei arvonsäilyttäjänä luotettaisi, ei se koskaan romahtaisi nollille, koska kultaa käytetään esim. elektroniikkateollisuudessa ja koruissa.
Toinen pointti on se, että koska kulta on alkuaine ei se koskaan tule katoamaan maapallolta, joten jos nyt ostaisin kilon kultaa ja jättäisin sen kulkemaan suvussani perintönä olisi tuo kyseinen kultakimpale mahdollisesti lapselapsenlapseni omaisuutta ja jopa kasvanut arvossa. On vaikea nähdä Bitcoinilla tämän kaltaista tulevaisuutta, koska se ei kuitenkaan vuosituhansien aikajänteellä voi mitenkään säilyttää arvoaan, kun taas kullan arvon voi osin nähdä pohjautuvan tähän pysyvyyteen.
Bitcoinejahan myös katoaa, kun ihmisiä kuolee yms. sen sijaan fyysinen kulta ei voi lopullisesti kadota (ainakaan kovin helposti).
Jos täällä saa jakaa referraaleja niin täällä onnistuu kaupat kätevästi ja coinit pysyy taatusti turvassa:
Yli 100e siirroissa kulut 1,5%. Pienemmissä överikallis. Myös muita suosittuja kryptoja BTC lisäksi ja kurssigraafit näkee mobiilisovelluksella.
Muistakaa verottaja kun sijoitatte kryptoihin. Verottajan mielenliikkeistä on hankala pysyä kärryillä kun muutoksia on tullut 2018, 2019 ja 2020. Muistaakseni tänä vuonna tuli tappiot hyväksyttäviksi vähennyksiksi.
Omasta mielestäni Bitcoinissa on sisäänrakennettuna jo yksi suuri este laajamittaiselle käytölle valuuttana - sillä on maksimimäärä joita Bitcoineja voi olla luotuna. Kun tämä määrä, 21 miljoonaa, on louhittu ei uusia enää muodostu.
Tässä pitää kuitenkin muistaa, että tähän maksimimäärän saavuttamiseen on vielä aikaa reilusti. Puoliintuminenhan tapahtuu n. 4 vuoden välein ja bitcoinien luomisen lopun on arvioitu asettuvan vuoteen 2140, johon on kuitenkin vielä se 120 vuotta aikaa. Jos tämä aika pienentyisi, kertoisi se bitcoinin kasvavasta louhinnasta/samalla suosiosta, joka voisi hyvinkin nostattaa kurssia.
Täällä on ollut tähän mennessä hyviä näkemyksiä, joten haluaisin jakaa oman neutraalin näkemykseni kryptovaluutoista ylipäätään.
Bitcoinia on lähipiirissänikin markkinoitu FIAT-rahan syrjäyttäjänä maksuvälineissä ja arvonsäilyttäjänä FIAT-valuuttojen romahtaessa. Näen tässä kuitenkin seuraavia kysymysmerkkejä:
a) Volatiilin luonteensa vuoksi käyttö maksuvälineenä on äärimmäisen typerää. Otetaan esimerkiksi tavallinen taksikuski. Jos Bitcoin tippuu päivässä 10% menettää hän käytännössä katteen työstään. (toki voi saada myös tuplapalkan) Yrityksetkin suojaavat itseään valuuttakurssien muutoksilta eli tarpeeton riski yksittäiselle ihmiselle.
b) 2017 bull-markkinassa kovinkaan moni tuskin halusi kuluttaa rahaa, kun kurssi tuntui vain kohoavan päivä päivältä hurjemmaksi. 2010 ostettu pizza (10000BTC) maksaa nykykurssilla 85miljoonaa euroa. Samaan aikaan euron arvo on muttunut +12% eli 1,3% vuodessa
c) Arvonsäilyttäjänäkään ei Bitcoin tunnu toimivan ylhäällä mainitusta syystä. Lisäksi maaliskuun romahduksessa kryptot tulivat tonttiiin siinä missä osakkeetkin.
d) Ratkaisuna maksuväline -ongelmaan voisi toimia krypto, joka on sidottu esimerkiksi euroon, dollariin tai kultaan, mutta mitä lisäarvoa se tuo? Kuka jaksaa muuttaa palkkansa Bitcoiniksi, ja maksaa sillä esimerkiksi kahvin, kun Visa löytyy lähes jokaisen lompakosta kuitenkin.
Teknisestihän Bitcoin on äärimmäisen huonosti soveltuva mihinkään muuhun, kuin anonyymiin rahansiirtoon. Jos Bitcoin olisi valtio, se kuluttaisi sähköä 41. eniten maailmassa eli 61,76TWh, mikä on hieman vähemmän kuin koko Suomen tuotanto. Sillä saadaan kuitenkin autoja, puutavaraa ynnä muuta oikeita hyödykkeitä.
Näillä näkymin viimeinen Bitcoin louhitaan 2140, mutta mitä sen jälkeen? Miksi kukaan louhisi Bitcoinia, jos siitä ei taloudellisesti hyödy? IOTA perustuu mikromaksuihin (miljoona IOTAA 17,6senttiä). Tässähän on aikaa toki kehittää koodia, mutta nyt jo markkinoilla on valmiita ratkaisuja.
Bitcoinin luonteesta johtuen on mahdollista, että lopuksi kaikki maailman Bitcoinit olisivat lukituissa lompakoissa (ie. unohtunut salasana, kuollut omistaja yms).
Bitcoinin teoreettinen maksimikapasiteetti (4-7/s) vaikuttaa todella riittämättömältä yleiseen käyttöön, jos vertaa Visan 1400/s keskimääräiseen transaktiomäärään.
Näiden negatiivisten näkemysten lisäksi on myös kryptojen yleistymistä tukevia skenaarioita:
Erilaiset tapahtumat voisivat esimerkiksi hyödyntää kryptoja maksujen sujuviin siirtoihin paikallisverkoissa. Asiakas ostaa kryptoa omaan ruissilompakkoonsa ja suorittaa festivaalialueella maksut sen avulla.
Ethereumin mahdollistamat älysopimukset. Esimerkiksi sovellus voisi lähettää testamentin etukäteen määrätyille henkilöille henkilön kuoltua. Vähentäisi merkittävästi väärennöksiä ja riitoja.
Autojen yms laitteiden digitaaliset huoltokirjat olisivat kaikkien saatavilla ja tarkistettavissa
Arvopaperikaupassa kaupat olisivat oikeasti lähes reaaliaikaisia (ja lähes kuluttomia )ilman välittäjien manuaalista työtä.
Loppukaneettina näen siis lohkoketjuissa (ja tanglessa) valtavasti potentiaalia, mutta en usko tulevaisuuden olevan Bitcoinissa tai kuluttajien välisessä maksuliikenteessä.
Samaa mieltä, lohkoketjuilla tullee olemaan paljonkin hyviä käyttökohteita ei niin kaukaisessakaan tulevaisuudessa, mutta Bitcoin ei vaikuta olevan se paras/toimivin toteutus.
Itse en tuota Bitcoinin kapasiteettirajoitusta vielä tiennytkään, mutta on tosiaan melkoisen suuri este jos Bitcoinin olisi tarkoitus syrjäyttää perinteiset valuutat.
Toihan toimii niin et se konvertoi ne sun kryptot dollareiks/euroiks lennosta ja kauppias saa rahansa $/€. Eli kyseessä ei ole mikään oikea kryptoilla maksaminen (ja Coinbase tietty ottaa siivun välistä)