Bittium. Mitä ajatuksia?

Preventicen liikevaihto 160 MUSD (2020), ja Bittium-Preventice sopimuksen uusinnan arvoksi mainitaan Bittiumin tiedotteessa 23 MUSD / 3…4 vuotta, ts 6-8 MUSD/v
Ts Bittiumin toimitusten rahallinen arvo ei ole erityisen kriittinen Preventicen bisneksen kokoon suhteutettuna

Selvästi Faros 360 ja Bodyguardian Mini ovat sisaruksia. Kun Faros 260 on Bittiumin tuote, vaikuttaa että:
Mini kehitetty yhteistyössä, jolloin Bittium ja Preventice ovat istuneet alas, Preventice on kertonut ajatuksistaan, tarpeistaan ja antanut kehitykseen ammatillista inputtia. Bittiumin T&K on soveltanut tuota inputtia sekä omaa osaamistaan Faros 360:een. Syntyi uusi “sommitelma”, johon on sovittu Preventicen oikeus jälleenmyydä ja markkinoida globaalista. Jossa kuitenkin Bittiumin IP, tuotanto, jne.
Ts vaikka firmojen välisessä sopimuksessa oikeudet tarkemmin määritelläänkin, pitäisin myös Miniä vahvasti Bittiumin tuotteena IP-juttujen takia, ne lienevät kuitenkin se “core” ja lock-in, vaikka yhteistyösommitelma on tehty

Onko noissa SW-hommissa jotain vastaavaa, ilmeisesti enemmän Preventiceä ja Preventice itse kehittää, mutta ehkä niissä silti olla Bittium IP:tä lisensioituna kuten algoritmeja, analytiikkaa, jne

Sitten vielä Preventicelle on sopimuksella myönnetty Bittiumin EKG-teknologiaan USA:n jälleenmyynti ja markkinointioikeudet.

Summa Summarum,
Preventice on rahamielessä rajallisesti Bittiumista riippuvainen
Preventice on vahvemmin riippuvainen Bittiumin IP:stä, T&K:sta, Tuotannosta, yms

Miksi Bittiumin asemaa pitäisi muuttaa Preventicen toimesta?
Tyytymättömyys T&K-tukeen, Tuotannon saatavuusongelmat, Laatuongelmat, jne
Vallihautana Bittiumin IP
Mahdollisuutena yksinkertaisesti asioitten parantaminen yhteistyössä, vaatimus toisesta tuotantopaikasta, jne

Kuvittelisin että BS-omistajana voi panostaa Preventicen laajentumiseen ja lisätä näin Bittiumin bisnestä

Kun BS / Preventice näkee koko toimialan alan kovana kasvajana, ja jos teknologian kasvun ja uusiutumisen mahdollistajana, voisi kyseeseen tosiaan tulla vaikka Medical -bisneksen osto. Who knows. Se olisi ainakin helppo, riskitön ja yksinkertainen tie täyden potentiaalin hyödyntämiseen, ottaen huomioon symbioosin Bittium/Preventice. Toki täysin alan ulkopuolisena ei yhtään hajua, kuinka helposti Bittiumin osaamisen voisi kiertää ja kopioida.

3 tykkäystä

2019 - Bittium and Preventice Solutions Share Progress of Strategic Partnership in the US Cardiac Monitoring Market - Bittium.pdf (64,2 Kt)

Bittiumin osavuosikatsauksessa tj. Hannu Huttunen vastasi kysymykseen Medical-sektorin irrottamisesta, että asiasta ei olla edes keskusteltu. Mututuntumalla arvelisin, ettei sitä olla irrottamassakaan, sillä onhan se tuottoisa osa yhtiössä ja varmasti rakennettu pitkäjänteisesti.

Hei @jaska1 ja kumppanit,

Preventicen ja Bittiumin roolitus on käsitelty laajasti. Tämä on tietysti ymmärrettävää, onhan tämä merkittävä Bittiumin kannalta. Bittiumin kannalta tämä ei ole myöskään ihan helpoin kommunikoitava asia. Tämä on Preventicelle tärkeää teknologiaa ja Bittium haluaa kunnioittaa merkittävän asiakkaansa ajatuksia. Yritän tässä selventää tilannetta, vaikkei tässä varsinaisesti uutta tietoa ole.

Aiemmassa keskustelussa vilahtelee sanoja kuten white label ja alihankkija, mutta itse käyttäisin Preventicen ja Bittiumin välillä sanaa strateginen yhteistyö. Preventice teki aikoinaan merkittävän ostosopimuksen, kun Bittiumin Medical -liiketoiminta oli vielä erittäin pientä. Tuo strateginen yhteistyö vei Bittiumin liiketoiminnan heti uuteen kokoluokkaan. Toki se oli myös white label -sopimus, koska kehitystyön pohjalta syntyi Preventicen oma BodyGuardian MINI -tuoteperhe (räätälöity Bittiumin Faros 360 -tuoteperheestä).

Sitten kun mennään oikeuksiin, niin Preventice omistaa tietysti oikeudet omaan tuotteeseensa. Lähtökohtaisesti (“white label”-) sopimuksessa on kuitenkin määritelty, että tuotteet ostetaan Bittiumilta ja ainoastaan Bittiumilta. Näin ollen Preventice voi myydä Bittiumin valmistamaa tuotetta, jos haluaa - käsittääkseni kuitenkin ostanut laitteita oman liiketoimintansa tueksi. En ole tietenkään sopimusta nähnyt, mutta näin se yleensä menee. Muutenhan kehittäjälle jäisi vain luu käteen, kun asiakas menisi tuotteen kanssa Kiinaan halvimman valmistajan luokse ja leikkaisi alkuperäisen kehittäjän ketjusta ulos. Molemmat ovat siis riippuvaisia toisistaan. Yhdysvaltojen markkinoilla, jossa Preventice sai yksinoikeuden myös Bittiumin tuotteisiin, merkitys on Bittiumille vielä suurempi.

Toisaalta Bittium omistaa tietysti kaikki oikeudet, mitä ei ole pois antanut, omiin tuotteisiinsa. Tämä siis tarkoittaa, että Bittium saa vapaasti myydä Bittium Faros -tuoteperhettä ja muita EKG-tuotteita kaikkialla maailmassa, paitsi Yhdysvalloissa. Siellä tuon strategisen yhteistyön ja alkuperäisen ison ostositoumuksen ehtona on varmasti ollut, että Preventice saa ekslusiivisen oikeuden Yhdysvaltoihin. Muistaakseni tuo ei koske yliopistoja ja jotain tutkimuskäyttöä, muotoilu taisi olla sairaalan ulkopuolista käyttöä Yhdysvalloissa. Mutta esimerkiksi Preventicen kilpailijoille Yhdysvalloissa ei ole Bittiumilla mitään asiaa. Tämä on aika normaali vaatimus - Preventicen yhteistyöllä saama etu olisi tietenkin olematon, jos Bittium voisi myydä Bittium Faros -tuoteperheen tuotteita kilpailijoille. Mahdollisesti vielä halvemmalla, kun ensin Preventicen tilauksella on saatu volyymit ylös.

Jälkeenpäin olisi tietysti helppoa viisastella, että tuo ylivoimaisesti suurimman markkinan oikeus on arvokas eikä siitä olisi pitänyt luopua. Mutta millainen olisi Bittiumin markkina-asema Yhdysvalloissa ilman Preventice -yhteistyötä? Markkinoille pääseminen on yleisestikin Bittiumin suurimpia haasteita, ja nyt se on Preventicen kautta saanut vahvan position eikä kasvunäkymäkään heikko ole. Ei nuo Medical Technologies -liiketoiminnan hurjat kasvulukemat olisi olleet mitenkään mahdollisia ilman Preventiceä, ja toisaalta uskon, että Bittium on tarjonnut Preventicelle oleellisen kilpailuedun tuotteillaan. Tätähän se hyvin toimiva strateginen yhteistyö on - molemmat hyötyy. Mutta tietysti tilanne olisi Bittiumin kannalta vielä mukavampi, jos yksinoikeutta Yhdysvaltoihin ei olisi tarvinnut antaa.

Keskustelussa ehkä negatiivinen sävy siitä, että Preventicellä on omaan tuotteeseensa oikeudet globaalisti. Itse en usko, että Bittiumia haittaisi, jos Precentice lähtisi maailmanvalloitukseen ja myymään omia tuotteitaan - oletan kuitenkin, että nekin laitteet pitäisi hankkia Bittiumilta. Toki kate olisi varmaan “omalla logolla” parempi, mutta olisi kannattavuus kaikkien myyntikulujen jälkeen? Itse uskoisin, että Preventicen mahdolliset globaalit volyymit kelpaisivat Bittiumille mainiosti. Periaatteessa yhtiöt voisivat toki olla kilpailijoita Yhdysvaltojen ulkopuolella nykyisillä tiedoilla, koska molemmat voisivat myydä omia (hyvin samankaltaisia) tuotteitaan. Mutta Bittium hyötyisi kuitenkin. Mutta itse uskon kuitenkin, että Preventice keskittyy omaan liiketoimintaansa eikä ala varsinaiseksi jälleenmyyjäksi.

Loppuun vielä lainaus aiemmasta kommentista. Ihan vaan jos tuli kirjoiteltua ihan höpöjä, kun enemmän keskityn juuri nyt futispeliin… :soccer:

“Preventicellä on yksinoikeus yhtiölle räätälöidyn langattoman BodyGuardian MINI EL -EKG-laitteen jälleenmyyntiin ja markkinointiin globaalisti. Korostamme, että tämä globaali yksinoikeus koskee ainoastaan Preventicelle räätälöityä ja sen omalla brändillä myytävää laitetta, mikä on täysin normaalia liiketoiminnassa. Lisäksi Preventicellä on yksinoikeus Bittiumin EKG -laiteteknologian jälleenmyyntiin ja markkinointiin Yhdysvaltain markkinoilla.”

29 tykkäystä

Juhan kommentit:

Nostamme Bittiumin tavoitehinnan 6,8 euroon (aik. 5,5 €), mutta laskemme suosituksen vähennä-tasolle (aik. lisää). Osake on noussut viime kuukausina yli 30 %, kun usko tarinaan on palannut vastoinkäymisten jälkeen. Boston Scientific osti Bittiumin yhteistyökumppani Preventicen, mikä nosti jälleen myös yritysostokorttia ja korosti Medical Technologies -liiketoiminnan arvoa. Kurssinousun jälkeen arvostus on korkea (2021e P/E 38x) nykyisellä tulostasolla, mutta osaketta ajaa enemmänkin luottamus yhtiön tulevaisuuden tuloskasvutarinaan. Jos yhtiö onnistuisi lähivuosina lunastamaan sille asetut kovat odotukset, nykyinen arvostus olisi hyvin perusteltavissa. Mielestämme riski/tuotto-suhde on kuitenkin nyt vaisu koronapandemian painaessa edelleen lähiaikojen näkymiä.

Positiivinen uutisvirta on tuonut uskoa tarinaan

Viime kuukausina Bittiumin uutisvirta on ollut koronapandemian venymistä lukuun ottamatta positiivista. Boston Scientific ilmoitti vasta ostavansa Bittiumin Medical Technologies-liiketoiminnan kannalta kriittisen Preventicen. Preventice on sekä erittäin tärkeä yhteistyökumppani että Bittiumin avainasiakas, ja sillä on yksinoikeus Bittiumin EKG-laiteteknologian jälleenmyyntiin ja markkinointiin Yhdysvaltain markkinoilla. Preventicen kasvutarina sai Bostonin kautta laajemmat hartiat, ja koska Bostonilla ei käsityksemme mukaan ole kilpailevaa teknologiaa, kauppa parantaa myös Bittiumin pitkän aikavälin kasvunäkymää. Lisäksi Philips osti Bittiumin kanssa alueella kilpailleen BioTelemetryn joulukuussa, joten yritysostoaktiviteettia sektorilla riittää. Pidämme Medical Technologies -liiketoimintaa houkuttelevana yritysostokohteena ja mahdollisessa kaupassa arvostus olisi korkea. Bittium on kertonut viime kuukausina myös monista pienemmistä positiivisista uutisista kuten Suomen Puolustusvoimien TAC WIN -hankinnat sekä Tutus-yhteistyöstä Ruotsin viranomaismarkkinalla. Kaikki tämä on kasvattanut luottamusta Bittiumin sijoitustarinaa kohtaan.

Lyhyen aikavälin näkymät ovat edelleen vaisut

Bittiumin lyhyen aikavälin näkymiä varjostaa edelleen merkittävästi koronapandemia, jonka mukanaan tuomat matkustusrajoitukset jäädyttivät viime vuonna mm. puolustusmarkkinan Euroopassa. Tulosvaroituksessaan Bittium kertoi, että pandemian vaikutukset tulevat todennäköisesti näkymään liikevaihdossa ja liiketuloksessa vielä H1’21:lla. Rajoitukset ovat pysyneet ja arviomme mukaan uusasiakashankinta sekä laajempien projektien eteenpäin vieminen on Suomen ulkopuolella haastavaa. Vuoden 2020 tilinpäätöksen yhteydessä (11.2.2021) oletettavasti julkistettavat näkymät vuodelle 2021 eivät siten välttämättä ole erityisen ruusuiset. Vaikka tilanne voi muuttua nopeasti koronarokotusten edetessä, oikeasti vahvaa tulosta Bittiumilta voi mielestämme odottaa vasta vuonna 2022. Odotukset vuoden 2022 osalta ovatkin erittäin korkealla, mutta näkyvyys on edelleen rajallinen.

Arvostuskuvaa ajaa luottamus lähivuosien tuloskasvuun

Bittiumin osakkeen arvonmääritys on hankalaa, koska arvo pohjautuu lähivuosien kovien mutta epävarmojen tuloskasvuodotuksien toteutumiseen. Negatiivisen tulosvaroituksen jälkeen luottamus tuloskasvutarinaan on palannut ja arvostus on vedetty jälleen erittäin korkealle. Vuoden 2021 ennusteilla P/E on nyt korkea noin 38x, mutta vuoden 2022 tuloksen yltäessä todella koviin odotuksiin P/E laskisi 21x tasolle. Osien summa -laskelma on jälleen noussut esille Medical Technologies-sektorin yritysostojen kautta. Optimistinen skenaario tarjoaisi edelleen nousuvaraa, mutta mielestämme nykyinen 7,0 euron taso on jo turhan lähellä osakkeen arvohaarukan (”fair value range”) ylälaitaa. Nykytasolla osakkeen riski/tuotto-suhde on mielestämme vaisu, ja siirrymme odottavalle kannalle ennen tilinpäätöstä

7 tykkäystä

Hillrom ostaa Bardy Diagnosticsin, vaikuttaisi olevan Bittium Medicalin kilpailija? Mukava arvostus kauppahinnassa. Bittium Medical on kyllä oikealla asialla!

Kauppahinta 375 MUSD, liikevaihto 30 MUSD - P/S 12,5
Edit: Kauppahinta 312 MEUR, liikevaihto 25 MEUR. Jos Bittium Medical liikevaihto olisi 20 MEUR, vastaava P/S antaisi hinnaksi peräti 250 MEUR. Koko Bittiumin market cap 250 MEUR kurssilla 7,0 EUR.

Bardy Diagnostics kertoo itsestään seuraavaa:
“Make sure your ECG monitoring solution meets the demands of today’s healthcare environment
Time-strapped practices with a heavy patient load require an ambulatory cardiac monitor that improves workflow efficiency but doesn’t compromise ECG quality. By designing a discreet, P-wave centric patch monitor that seamlessly integrates your practice needs with our proven analysis services, we make it easier to obtain clinically actionable data for your ambulatory cardiac monitoring patient population. Our innovative cardiac monitoring solutions provide unparalleled comfort for patients, convenience for practices, and clarity for physicians.”

https://ir.hill-rom.com/press-releases/press-release-details/2021/Hillrom-Announces-Planned-Acquisition-Of-Bardy-Diagnostics-Inc/default.aspx

8 tykkäystä

No mutta siellähän se Bardy on Bittium rapsun kilpailukentässä. Hyvää liikehdintää, BioTelemetry ja Bardy ovat löytäneet uudet kodit, samoin Bittiumin asiakas/partneri Preventice muutaman kuukauden sisään!

13 tykkäystä

Bittium is part of the Finnish PRIORITY project that explores and tests new critical communication


Btw. kertauksena ja muistutuksena, että Suomi tekee HX-päätöksen vuoden loppuun mennessä ja sopimuspaperit allekirjoitetaan Q4 tai Q1 2022. Bittiumilla on oletettavasti aiesopimukset kaikkien hävittäjävalmistajien kanssa, koska HX-kauppaan liittyy teollisen yhteistyön velvoite 30% kauppasummasta.

Tästä n. 3 miljardin potista valtaosa tulee menemään Patrialle, mutta Bittiumin osuuden täytyy olla huomattava koska Suomessa on sangen rajallisesti puolustussektorin teollisuutta.
Kertauksena tämä vuodelta 2016:

16 tykkäystä

Tästä on tosiaan ollut vuosia puhetta, mutta se on ollut niin kaukana horisontissa ettei sitä ole tullut aktiivisesti ajateltua. Mitähän tuo huomattava osuus 3 miljardin potista voisi realistisesti olla? 5% olisi 150 miljoonaa…

Hauskasti muuten tuon yllä linkatun jutun lopussa on linkki 10.11.2016 uutiseen siitä, kuinka Bittium on laajentanut terveysteknologiaan ja ostanut 8 miljoonalla sydämen seurantalaitteisiin erikoistuneita yrityksiä… se kauppa näyttää juuri nyt aika hyvältä.

6 tykkäystä

Luettavaa:

https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/ohjelmat/havittajahanke-hx-teollinen-yhteistyo

Jossa on esim. tämä linkki:
https://tem.fi/documents/1410877/10579391/Kysymyksiä+ja+vastauksia+teollisesta+yhteistyöstä/7d33097d-f62e-1047-a9d7-38522def85c8/Kysymyksiä+ja+vastauksia+teollisesta+yhteistyöstä.pdf

Hatarasti muistelen, että Saab on ilmoittanut tehneensä aiesopimukset yli 100:n suomalaisyrityksen kanssa. Mutta tässäkin pitää huomioida mittasuhteet, jos joku yritys valmistaa vaikka alumiinitikkaat koneisiin niin sillä ei kauheasti tuota vajaan 3 miljardin pottia syödä.

1 tykkäys

Horneteista oli satavarmana tulossa lähes 100% kompensaatio kaupoissa, kutistuivat käytännössä nollaan.

5 tykkäystä

Boston Scientificin Senior Vice presitendin arvio Preventice -kaupasta 2/3/2021: Boston Scientific Adds to Medical Products Offering Through New Acquisition

ECG-markkinoilla jaetaan 2 miljardin USD kakkua vuodessa ja kasvuprosesntit 2-numeroisia. Tämän vaikutukset pitäisi nyt sitten heijastaa Bittiumiin laite- ja softatoimittajana.

8 tykkäystä

Osarin suhteen ei liene kovinkaan kummoisia odotuksia… Itse väkisin miettii tätä osaketta vähän on ja off omistaneena, että kun aikanaan myi ja koronakuopan pohjan läheltä osti niin olisiko aika keventää nyt ennen osari. Toisaalta nuo ECG markkinat ja niiden kehitys voi jo yksin olla hyvä syy vaan holdailla ja olla välittämättä kuopista mitä väkisin matkalle tulee…

Bitin johto vaan nyt ei ihan vakuuta kaikilta osin. Etenkin se häirinnyt jo pitkään, että aina kaikkien kauppojen yhteydessä muistetaan erikseen mainita että ei vakuta lukuihin ainakaan positiivisesti.

Paljon hyvää, mutta jokin tökkii.

5 tykkäystä

Samat setämiehet pyörittäneet firmaa 20 vuotta. Operaatioon pitäisi saada tuoretta energiaa ja monipuolisempaa näkemystä.

4 tykkäystä

Hiukan ostin joku viikko sitten kun osakkeen pitäisi olla ainakin tuplat mihin tahansa verrattuna. Mutta ei, mistään ei tule mitään tämän kanssa. Pelottaa mennä osariin kun firman näytöt liiketoiminnasta on tätä luokkaa, ilman Conti kauppaahan tämä olisi tarvinut monta antia ja olisi senttiosake, kassaa poltettu erittäin tehokkaasti ilman minkäänlaisia todellisia tuloksia. Aikamoinen katastrofi ja johdo täydellinen floppi jos huono osari tulisi näin teknlogiafirmojen kaikkien aikojen huippusuhdanteessa, miten sitten huonompina aikoina.
Mitään ei tiedoteta, tai ei ole tiedotettavaa, ihan sumussa kaikki, tulevaisuus ja nykyisyyskin.
Salkussa nyt pari prossaa plussalla ja saattaa mennä myyntiin ihan riskienhallinnan vuoksi ennen osaria, mitään henk. koht. näkemystä firmsta ei enää ole mihinkään suuntaan.

2 tykkäystä

Keskustelun laadun säilymiseksi on merkittävää muistaa, että Bittiumin menneiden muistelu ja johdon haukkumisketju löytyy KL:n foorumilta.

Yhtiö on satsannut valtavasti tuotekehitykseen ja saanut sieltä hyviä tuotteita aikaiseksi. Myynnin suhteen alan haasteet Defence-puolella on varmasti jokaisen yhtiötä seuraavan tiedossa, mutta onnistumisia tulee silti. Yksi päänavaus isomman maan armeijalle, niin sijoittajat näkee tuloksen heti salkussaan.

Tämän lisäksi Medical-puolen uutisethan on olleet täyttä nannaa. Homma pelittää ja yritysoston arvo nousee kohisten eikä ylälaitaa varmasti ole vielä nähty, jos tuotekehitys painaa timanttia jatkossakin.

Ja hassuintahan tässä koko Bittium-keskustelussa on se, että yhtiö on kymmenkertaistanut kurssinsa 10 vuodessa ja hyvillä onnistumisilla myynnin puolella nousuvaraa on edelleen.

Ostin viime vuoden lopun dipistä seurantaposition salkkuun ja rauhassa voi tämän kanssa olla.

8 tykkäystä

OP nosti just tavoitehintansa 7,60€. Luottoa tuntuu löytyvän varsinkin medicaliin.
Ite ollu varovainen tämän kanssa, mutta pienellä panoksella mukana. Niinku muutkin sanoneet niin potentiaalia on, mutta millon se realisoituu onkin sitten toinen asia. Jos homma alkaa rokkaamaan niin sitten on lisäyksen paikka.

3 tykkäystä
1 tykkäys

Tuo Medical se on mikä tässä nyt mukana pitää. Defence joo, mutta siinä saattaa kestää, kestää ja kestää eikä tämä korona sitä nyt ainakaan millään tavalla avita.

Silti tässä vähän kahtiajakautunut fiilis että mitä tekee. Yleensä tosin omaa historiaa kun peilaa niin useimmin olisi kannattanut olla tekemättä mitään kun on myyntejä miettinyt…

En nimittäin pitäisi yhtään mahdottomana että tuo Medical on sellainen mistä joku taho tekee hyvän tarjouksen. Defence ehkä vähän hankalampi myydä jo syystä kotimaan puolustusvoimat?

En tietenkään sitä tiedä kuin halukkaita mitään ollaan myymässä. Mutta ainahan se yleensä kauppaa tulee kun sopivan hinnan joku taho on valmis maksamaan.

En tiedä sitten miten tätä pitäisi tulkita, jälkimmäisessä uutisessa bitin SDR-radioista kuva…

10 000 000 000 Intian rupia on yhtä kuin

113 376 200,00 Euro

8 tykkäystä