BLOGI: Suomenkielinen kurssi teknisen analyysin ja treidaamisen opiskeluun

Liukuvat keskiarvot

Liukuvat keskiarvot toimivat tukina ja vastuksina, aivan kuten edellisen kirjoituksen aiheena olleet vaaka-/viistosuuntaiset viivatkin. Liukuvat keskiarvot piirtyvät jatkuvasti kurssin mukana ja merkitään esim. “MA200, SMA200, EMA20”.

MA = Liukuva keskiarvo (Moving Average)
SMA = Yksinkertainen liukuva keskiarvo (Simple Moving Average)
EMA = Eksponentiaalinen liukuva keskiarvo (Exponential Moving Average)

MA ja SMA ovat sama asia ja kumpaakin merkintätapaa käytetään, vaikkakin oma tuntuma on että MA on lyhyempänä merkintätapana monelle mieluisampi.

Kirjainyhdistelmän perässä oleva lukuarvo tarkoittaa kuinka monen aikayksikön keskiarvosta on kyse. Päiväkynttilöillä MA200 tarkoittaa 200 päivän liukuvaa keskiarvoa, ja vastaavasti tuntikynttilöillä 200 tunnin liukuvaa keskiarvoa.

Mikä sitten on EMA / MA ero?
MA/SMA muodostuu suoraan edellisten hintapisteiden keskiarvoista, kun
EMA:ssa painotetaan enemmän viimeisiä arvoja, jolloin se reagoi muutoksiin nopeammin.

Esimerkiksi: Kuvassa valkoisella MA50, ja sinisellä EMA50. Nähdään että molemmat piirtävät suhteellisen samannäköistä käyrää mutta EMA50 reagoi muutoksiin hieman nopeammin.

Alapuolella kuvassa sama SP500 päivägraafi (päiväkynttilät) jossa havainnollistettuna koronadipin vaikutus erilaisiin yleisimmin käytössä oleviin liukuviin keskiarvoinin.
Vihreä = MA200
Valkoinen = MA50
Punainen = EMA20

Kuvasta huomataan selvästi miten vähän MA200 reagoi. MA50 on jo nopeampi mutta EMA20 seuraa kurssia jo hyvinkin nopeasti.

Isompi liukuva keskiarvo on aina pienempää vahvempi. Esim. kuvassa kurssi pysyi koronaa edeltävässä nousussa hyvin pitkään EMA20 päällä. Sen jälkeen käytiin testaamassa MA50, josta vielä kerran noustiin ylös. Lopulta koronan pelästyttämänä kurssi putosi suoraan EMA20 ja MA50 läpi, ja vasta MA200 kohdalla on nähtävissä kurssin reagoivan. Tämä nousuyritys epäonnistui, ja kurssi sukelsikin vielä paljon syvemmälle läpäistyään vahvimman liukuvan keskiarvon.
Vastaavasti koronakuopan pohjalta noustessa liukuvien keskiarvojen perusteella ensimmäinen positiivinen merkki on EMA20 yläpuolelle nouseminen. Huomatkaa kuinka ensin kurssi kääntyy EMA20 törmätessään vielä alaspäin ennen sen läpäisyä. (Yleisestikin on hyvä merkki että kurssi reagoi selvästi tuen kanssa, jolloin voidaan olettaa että se voi jatkossakin tarjota tukea tai vastusta.) Tämän jälkeen MA50 tarjoaa vastusta, ja jälleen on nähtävissä vastaava reaktio, eli ensin kurssi törmää vastukseen, ja tämän jälkeen vasta läpäisee sen. MA200 ylitys käy vaivattomamman näköisesti mutta tämän jälkeen kurssi käy vielä samalla kertaa testaamassa (kahdesti!) sekä MA50 että MA200:n, jonka jälkeen kurssi nousee pitkään EMA20 päällä pysyen. (Ja jälleen EMA20 alitus on ensimmäinen merkki tulevasta epävarmuudesta.)

Ylivoimaisesti käytetyimmät keskiarvot ovat MA50 ja MA200, jotka ovat hyödyllisimmillään päivä- viikko- ja kuukausikynttilöitä käytettäessä. Näillä on toki käyttöarvoa myös lyhyemmillä kynttilöillä mutta merkittävyys heikkenee mitä pienempiä kynttilöitä käytetään. (Oma kokemus että 1h kynttilöillä vielä ok, sen lyhyemmillä käyttäminen vaatii enemmän tulkintaa.)
Pienemmillä kynttilöillä EMA merkittävyys nousee (EMA toimii silti myös pidemmillä kynttilöillä hyvin.) mutta on silti jokaisen itsensä päätettävissä millaista liukuvaa keskiarvoa käyttää. Yleisesti on käytössä esim. EMA12/26 tai EMA20 sekä MA50/100/200 “combo”, jotka kaikki toimivat hyvin pidemmillä kynttilöillä mutta lyhyemmillä kynttilöillä pitää osata valikoida tarkemmin mitä liukuvaa keskiarvoa kulloinkin seuraa. Silloin tarvitaan enemmän tulkintaa mikä keskiarvoista näyttäisi reagoivan kurssin kanssa parhaiten ja tarjoaa kulloinkin parhaan tuen/vastuksen.

Ylläolevat esimerkitkään eivät aina ole parhaita mahdollisia, vaan kukin voi ja pitää hienosäätää keskiarvojen pituutta sellaiseksi että se parhaiten reagoi kurssin kanssa. Säätöjä voi joutua tekemään joskus jopa osakekohtaisesti, vaikkakin käyttämällä esim. kuvassa ollutta esimerkkicomboa EMA20, MA50, MA200 pääsee jo pitkälle. KUITENKIN: MA50 ja MA200 ovat niin yleisesti käytössä olevia, että näiden säätämistä en suosittele. Mielummin voi kokeilla toimisiko esim. EMA50 paremmin vs. MA50 kuin alkaa muuttamaan MA50/200 pituutta.

Osaketta tutkittaessa on hyvä tarkastaa ensin että liukuvat keskiarvot ovat oikeassa järjestyksessä (nousussa pienimmästä suurimpaan, laskussa suurimmasta pienimpään). Tällöin osake on selvässä nousussa tai laskussa ja voidaan toimia tilanteen mukaan. Jos liukuvat keskiarvot eivät ole suuruusjärjestyksessä, on osake “epäselvässä” tilassa ja saattaa olla hakemassa uutta suuntaa.

Golden cross / Death cross
Mikäli päivägraafilla MA50 leikkaa MA200 alaspäin, on kyseessä ns. Death Cross (kuoleman risti), joka on merkki kurssin kääntymisestä laskuun, ja voi itsessään aiheuttaa lisämyyntejä.
Vastaavasti MA50 leikatessa MA200 ylöspäin, on kyseessä ns. Golden Cross (kultainen risti), joka on positiivinen merkki kurssin noususta ja voi aiheuttaa nousupainetta monen tulkitessa ilmiötä positiivisena merkkinä samaan aikaan.
Suurin vaikutus kurssiin ilmiöllä on päivägraafilla. Suuremmilla kynttilöillä (viikko, kuukausi) merkitys on myös suuri mutta lyhyemmillä merkitys on heikompi.

Esimerkkikuvassa Death cross osuu samaan kohtaan jossa kurssi yrittää nousta EMA20 päälle. Death cross ja EMA20 torppaavat nousun hetkeksi. Nousun jatkuminen Death crossin jälkeen on jo yksittäinen positiivinen merkki ja MA50 ylitys Death crossin jälkeen on jo erittäin vahva merkki.
Golden cross kohdalla ei esimerkkikuvassa näy selvää kurssipiikkiä ylöspäin mutta se toimii silti erittäin positiivisena merkkinä ja ennusti tässä tapauksessa kurssin jatkavan nousua.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jos saadaan Golden Cross esim. 15 min kynttilöillä, niin kurssin edelleen noustessa tulee sama tapahtumaan myöhemmin 1h kynttilöillä, ja lopulta päiväkynttilöillä. Tapahtumia voi siis yrittää ennakoida etsimällä ensin merkkejä lyhyemmiltä graafeilta. Samalla tavalla tapahtuvat muutkin kurssikäänteet: Nousu muuttuu laskuksi ensin 1min graafilla, sitten 2min ja lopulta kuukausitasolla.

45 tykkäystä