Osakesijoittaminen

BLOGI: Suomenkielinen kurssi teknisen analyysin ja treidaamisen opiskeluun

“Taas yksi teknisen analyysin ketju.”

Näin saattaa joku luulla kun lukee otsikon. Saattaapa mieleen tulla jopa ihmetys miksi tarvitaan vielä erillinen lanka aiheesta, kun foorumilta löytyy jo ketjut:

Tekninen analyysi - Foorumin jäsenten omia analyysejä eri kohteista TA näkökulmasta.
Tekninen Analyysi ja TradingView opiskelu. Kysy & vastaa -ketju - Yksittäisiä kysymyksiä TA liittyvistä asioista, ja (otsikosta huolimatta) kaikista TA työkaluista ja ohjelmistoista
Kyselyt ja vastaukset firman X tilanteesta TA:n näkökulmasta - Erilliset kyselyt kohteen X tilasta TA näkökulmasta, jotta ei tukita varsinaista “Tekninen analyysi” -ketjua pelkillä tiedusteluilla
Treidaus - liveseuranta - Hieman varjoon jäänyt ketju jonka tarkoitus olla hieman “ostin/möin” tyyppinen ketju treidaamiselle.

Tämän blogin avaus juontaa juurensa “TA-opiskelu” -ketjussa heittämääni kyselyyn siitä, olisiko foorumilla/Inderesillä tarvetta erilliseen Suomenkieliseen opiskelumateriaaliin teknisestä analyysistä ja treidaamisesta. Kyselyn lopputuloksena 110 vastaajasta 83 % vastasi myöntävästi, eli jonkinlainen tarve ilmeisesti olisi olemassa.
Netti on toki pullollaan oppimateriaalia aiheesta mutta täältä Suomen sijoittajien “Mekasta” puuttuu kokonaisuus jonka avulla aihetta voisi opetella. Ylipäätään Suomenkielisen kattavan materiaalin tarjonta on vähäistä, vaikka sitä jonkun verran löytyykin. Inderes itsessään on hyvin syvällä fundapohjaisessa lähestymistavassa sijoittamisen suhteen, ja tekninen analyysi ei siten sovellu heidän formaattiin, joten ainoaksi mahdollisuudeksi jää jonkun käyttäjän luoma materiaali.

Niinpä kyselyn myötävaikuttamana avaan Blogimuotoisen ketjun, jonka tarkoitus on pidemmän ajan kuluessa luoda jonkinlainen pohja teknisen analyysin, ja treidaamisen opiskeluun.

Ja, koska kyseessä on BLOGI eikä perinteinen kaiken kansan ketju, niin esitän nöyrän toiveen, että tähän ketjuun/blogiin tulisi mahdollisimman vähän kirjoituksia muilta kuin minulta. Tämän tarkoitus on pitää ketju mahdollisimman tiiviinä pakettina jotta varsinainen opetusmateriaali ei huku kilometrin mittaisen sivuavan keskustelun alle. Jos joku haluaa ketjua lukea oppimistarkoituksessa, niin suotakoon siihen mahdollisimman hyvät olosuhteet. Mahdolliset kommentit ja kysymykset on suotavaa esittää ketjussa: “Tekninen analyysi ja Tradingview opiskelu. Kysy & vastaa -ketju” (linkki ylhäällä).

(Ylläolevan syyn takia oppimateriaalia ei voi alkaa kirjoittelemaan olemassa olevaan opiskeluketjuun - Se hukkuisi kaikkien muiden viestien alle.)

Jonkinlainen kommentointi ja erityisesti mahdollisista virheistä ilmoittaminen on toki sallittua/suotavaa mutta pidemmät sivuraiteille menot tulen mahdollisesti siirrättämään mualle tai liputtamaan pois. Katsotaan miten homma lähtee käyntiin. Toimintatavat varmasti hioutuvat ajan kuluessa.

Tämä blogi on vapaaehtoinen panostukseni foorumille eikä tällaista ole kukaan erikseen pyytänyt. Vapaaehtoisuuden haittapuolena tulee se, että ei ole mitään “ylhäältä asetettuja” tavoitteita kuinka usein materiaalia pitäisi tuottaa. Tarkoitus ei olekaan suoltaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon, vaan kirjoittelen tänne kun kiireiltäni ehdin ja motivaatio antaa myöden. (Tulee varmasti pidempiäkin taukoja.) Tarkoitus on, että kenties vasta pidemmän ajan (vuosien?) kuluessa tästä muotoutuisi oikeasti kattava kokonaisuus jolla pääsee sisälle tekniseen analyysiin ja treidaamiseen.

Ja, koska rajoitan kommentointia, niin käyttäkää sitä tykkäysnappia osoittamaan jos materiaali miellyttää ja toivotte että jatkan. En koskaan kerjäisi tykkäyksiä mutta tässä tapauksessa se on hyvä osoitus tuottamani materiaalin tarpeellisuudesta ja parantaa motivaatiota jatkaa kun näkee että vaiva ei olisi turhaa.


P.S. Uuden ketjun luonnissa on nykyään myös “Blogi” kategoria. Tällaista on muistaakseni jotkin käyttäjät aiemmin pyytäneet, ja nyt se on sitten kenen tahansa käytettävissä joka haluaa enemmänkin omiaan höpistä. Kiitos @Yu_Gong ja @Verneri_Pulkkinen

93 tykkäystä

Pakollinen alustus, eli kuka minä olen ja onko minulla meriittejä opettaa?

Ensimmäiseen kysymykseen on vaikea vastata tarkasti sillä en halua tuoda itseäni liikaa julki, joten pidetään pieni salamyhkäisyys. Olen kuitenkin harrastellut sijoittamista noin kymmenisen vuotta ja alussa olin tietenkin täysin amatööri enkä tiennyt mistään mitään (tiedänkö vieläkään…). Sen kuitenkin “tiesin” että Nokia oli kova nimi, vaikkakin hinta oli jo pitkään ollut isossa luisussa.
Ensimmäinen isolta tuntunut (muutamia tuhansia) sijoitusvoitto tulikin tehtyä juuri Nokialla. Stressasin huonoa sijoitusta ja sormi kirjaimellisesti nyki myyntinappin päällä, kunnes kuitenkin jätin toimeksiannon tekemättä - onneksi, sillä muistaakseni jo seuraavana päivänä kurssi nykäisi isosti ylös kun Nokia ilmoitti puhelinliiketoiminnan myymisestä. Ilman tätä onnenkantamoista olisi mielenkiinto sijoittamiseen saattanut hiipua mutta nyt kävikin päinvastoin. Pörssissä voi oikeasti tehdä rahaa - ajattelin.

Sijoitustavakseni muodostui pikkuhiljaa kuin itsestään huolellisen tutustumisen jälkeen vaarallinen “all in” meneminen yhteen tai kahteen Suomalaiseen yhtiöön, joiden toimintaan todella uskoin. Tutustuin yhtiömateriaaleihin, ahmin Kauppalehden foorumia ja jos todella uskoin yhtiön tulevaisuudessa siintävään jackpottiin, niin laitoin kaikki rahat jopa vain yhteen kohteeseen kerrallaan. Summat olivat omalla nykymittapuulla toki pieniä, ja voitot tuhansista muutamiin kymppitonneihin mutta strategiani osoitti toimivuutensa: Järjestään jokaisen kohteen kurssi nousi kunnolla tai sitten ennen pitkää tuli ostotarjous, ja yhtiö myytiin kokonaan pois tai pilkottiin ja ainakin osa myytiin.
Menestyksestä huolimatta tiedostin että sijoitustyylissä on isot riskit, ja siksi en missään nimessä suosittelisi samaa muille. Todennäköisyyksillä on tapana ennen pitkää tasoittaa menoa, ja iso epäonnistuminen oli vain ajan kysymys jos olisin jatkanut samalla tiellä.

Löydettyäni Inderesin foorumille jo sen alkutaipaleella, koin suuren valaistuksen kun muuan @daytraderXL alkoi isommin kirjoittelemaan ostoista/myynneistä jotka perustuivat tekniseen analyysiin. Ihmettelin mm. miten outoa on että joku ostaa osaketta ja laittaa myyntitoimeksiannon jopa sentin päähän ostohinnasta? Eihän siinä voi olla järkeä - vai?
Arvatenkin kiinnostuin selvittelemään teknisen analyysin saloja, ja huomasin että sen avulla on kuin onkin mahdollista tehdä rahaa. Miksi käyttää kymmeniä ja kymmeniä tunteja yksittäiseen yhtiöanalyysiin, kun graafeja katsomalla voi yhtiötä täysin tuntematta hetkessä löytää osto- ja myyntipaikkoja? Kiinnostuin teknisestä analyysistä isosti, ja opiskelin perusteita hetken yötä päivää. Sittemmin olen nyt noin muutaman vuoden perustanut suuren osan tekemistäni kaupoista täysin tekniseen analyysiin mutta olen myös tehnyt koko sijoitushistoriani merkittävimmän havainnon: Parhaat tuotot saa jos pystyy yhdistämään fundan ja teknisen analyysin. Inderesin analyyseillä on siis paikkansa myös teknisen analyysin maailmassa, eikä toinen sulje toista pois.

Koronakuoppa toki on helpottanut treidausta kun lähes kaikki osakkeet on vain nousseet. Uskon silti että vuoden 2020 huipputuloksessa (>500 % tuotto) on merkittävä osuus sillä että olen teknisen analyysin avulla osunut parempiin osto- ja myyntipaikkoihin kuin muuten olisin osunut.

Onko minulla meriittejä tai taitoa sitten opettaa muita? No, en minä vaan tiedä… Sitä tässä nyt kokeillaan saanko kasaan jotain josta olisi hyötyä edes joillekin. En ole opettaja, tekstini venyvät helposti ylipitkiksi ja tämä blogimuotoinen kirjoittelu vaikeutuu kun jälkikäteen ei voi laitella kirjoituksia uuteen järjestykseen, ja pitäisi siten heti pystyä käymään asioita läpi aihekategoria kerrallaan. En ole (ainakaan toistaiseksi) tehnyt suunnitelmaa kirjoitusjärjestyksestä. Voi olla että vuoden päästä huomaan että jokin kriittinen alkupään teoria jäi käymättä läpi. Tästä nyt sitten tulee sellainen sillisalaatti kuin tulee mutta lähtökohtaisesti yritän käydä asioita läpi siinä järjestyksessä kuin itse olen niitä oppinut ja pidän tärkeinä. Siltikään en yritä keksiä pyörää uudelleen: Jos jokin asia on käyty Suomeksi hyvin läpi jossain muualla, ja kaikilla on materiaaliin pääsy, niin miksi en vain linkkaisi sitä tänne ja käskisi tutustua?

Siispä: lukekaa alkuun Jukka Lepikön e-kirja. Sillä pääsee jo hyvään alkuun. Toki minunkin on pakko vähän samoja asioita käydä läpi mutta teen ne omalla tyylilläni.

Sitten meriittejä tuottoprosenttien muodossa niin pitkälle kuin ne ovat enään saatavilla. (Treidaus tuli kuvioihin vasta joskus 2019 aikana, sitä ennen fundapohjalta.) Alkupään tiedot ovat hävinneet, ja salkkuja on ollut lähes aina useita joista ei kaikista enää tietoja löydy ollenkaan. Tässä silti tiedot siltä osin kuin mahdollista: (Suluissa verrokkina OMX Helsinki 25 vuosituotto, lähinnä referenssinä joten lähdettä en tarkemmin analysoinut…).

2013 +89,44 % (28,29)
2014 -22,92 % (5,39)
2015 +44 % (12,43)
2016 +45,57 % (9,55)
2017 +22,58 % (6,46)
2018 +3,23% (-5,94)
2019 +71,66 % (14,57)
2020 >500 % (8,63)
2021 (tammi-kesäk.), 27 %

Huomiona kuluneen ensimmäisen vuosipuoliskon 2021 tuottoprosentti on vain vähän indeksien yläpuolella. Selitys on siinä että en enää tähtää mahdollisimman isoihin tuottoprosenteihin, vaan tähtään “riittävän” hyviin euromääräisiin voittoihin jotka nyt melko suureksi paisuneella salkulla ovat silti merkittävät. Salkun kasvettua ulos potkuhousuista olen joutunut miettimään enemmän pääomien säilymistä mahdollisessa isommassa laskussa, ja sitä myöden osinkosalkku ja muut pidempiaikaiset sijoitukset on toistaiseksi aika pienellä painolla. Tuotto onkin tullut lähes täysin treidaamalla teknistä analyysiä ja fundaa käyttäen.

E: Poistettu viimeinen kappale. Yksityisyyttä varjelevalle liian tarkkaa tietoa salkun koosta…

70 tykkäystä

Mitä tekninen analyysi on ja mihin sitä tarvitaan?

Tekninen analyysi (myöhemmin myös lyhennettynä “TA”) tarkoittaa osakekurssin analysointia pelkkää kurssigraafia käyttäen. Teknisellä analyysillä pyritään löytämään hyviä osto- ja myyntipaikkoja etsimällä merkkejä osakekurssin suunnan jatkuvuudesta tai käänteistä. TA:n vastakohtana voi pitää fundamenttianalyysia, jollaisia esim. Indereksen tuottamat osakeanalyysit ovat. Fundamentteihin perustuvassa analysoinnissa käytetään hyväksi esim. yrityksen aiempia tuloksia, yrityksen julkaisemia tiedotteita jne.

Yleisluontoinen selitys osakkeen liikehdinnästä menee näin: Ensin osaketta ostetaan, jolloin sen hinta nousee (1). Nousujen jälkeen osa kotiuttaa aina voittojaan ja vuorossa on laskua (2.). Mikäli osakkeella on edelleen enemmän kiinnostuneita ostajia kuin myyjiä, ei osakkeen hinta kuitenkaan laske kuin osan siitä mitä se aiemmin nousi, ja osake lähtee tämän normaalin korjausliikkeen jälkeen takaisin nousuun (3). Teknisen analyysin avulla pyritään tunnistamaan vain kurssigraafia lukien esim. näitä hetkiä jolloin osakkeen hinta todennäköisemmin vaihtaa suuntaa, jolloin näistä on mahdollista hyötyä (4.).

Osakkeiden hintojen liikkeet muodostuvat erikokoisista aaltoliikkeistä, ja suoraltakin näyttävän liikkeen sisältä löytyy lähempää tarkasteltuna aina pienempää aaltoliikettä (5). On osakekauppaa tekevän ajankäyttömahdollisuuksista, resursseista ja taidoista kiinni yrittääkö hyödyntää pienempiä vai isompia liikkeitä.

HUOM! Tekninen analyysi ei missään nimessä ole ennustamista jossa edes pyrittäisiin olemaan aina oikeassa. Parhaimmillaan TA antaa kuitenkin pitkässä juoksussa toistettavan “kilpailuedun”. Iso osa ammattitreidaajistakin on oikeassa vain n. 40-60 % kerroista, ja pystyy silti tiukkoja sääntöjä noudattaen tekemään voittoa. Mutta se, kuinka usein treidaaja on oikeassa ei silti paljasta tekeekö hän voittoa vai tappiota. On esimerkiksi teoriassa mahdollista että joku on oikeassa jopa 99 % kerroista mutta tekee silti tappiota koska silloin harvoin kun hän häviää, on tappiot suurempia kuin aiemmin saavutetut voitot. Näihinkin riskienhallintaan liittyviin asioihin palataan myöhemmin.


Mitä treidaaminen on?

Treidaaminen tarkoittaa osakkeen edestakaista ostamista ja myymistä, sen sijaan että ostettaisiin osaketta jota olisi tarkoitus pitää useita vuosia tai “ikuisesti”, jota taas on tapana kutsua sijoittamiseksi. Treidaaminenkin toki on lyhytaikaista rahojen sijoittamista mutta termi sijoittaminen mielletään silti usein nimenomaan pidempiaikaiseksi omistamiseksi.

Jotkut saattavat luulla että teknistä analyysiä harrastava on automaattisesti treidaaja mutta asia ei suinkaan ole näin. TA:ta käyttämällä on mahdollista treidata mutta sen avulla voi toki etsiä parempia osto- ja myyntipaikkoja myös pidempiaikaisiin sijoituksiin. Siksi myös pitkäaikaiselle sijoittajalle olisi hyötyä osata edes TA:n perusteet. Treidaaminen on mahdollista pelkästään TA:n avulla mutta lisäksi moni käyttää tukena myös fundamentteja tai treidaa pelkästäänkin niiden avulla. On sanomattakin selvää että molempia käyttämällä on mahdollista saavuttaa paremmat tulokset kuin vain jompaa kumpaa.


Voiko kuka tahansa treidata?

Periaatteessa kuka tahansa voi treidata jolla on mahdollisuus ostaa osakkeita. Treidaaminen onkin nyt kirjoitushetkellä erittäin suuressa suosiossa, suurelta osin koska pörssit ovat nousseet v. 2020 koronaromahduksen jälkeen erittäin voimakkaasti ja monet ovat tehneet voittoa taidoista riippumatta. Sosiaalisen median ja Youtuben avulla monet rummuttavat suuria voittojaan ja parhaita strategioita, joka entisestään lisää vain bensaa liekkeihin saaden jokaisen aloittelevan osakesijoittajan haluamaan vain treidaajaksi. On kuitenkin suositeltavaa aloittaa pörssimaailmaan tutustuminen ensin tutustumalla yksittäisiin osakkeisiin, rahastoihin tai indekseihin, sekä hankkimaan perustietoa pörssin toiminnasta.

Treidaaminen voi sosiaalisen median luoman illuusion takia vaikuttaa nopealta ja helpolta tieltä rikkauksiin mutta päinvastoin, se on erittäin vaativa sijoitusmuoto jossa on suuri merkitys psykologialla, riskienhallinnalla, omalla riskinsietokyvyllä ja kassan koolla. Suuri osa aloittelevista treidaajista tekee itseasiassa tappiota, ja vain pieni osa koskaan todella menestyy. Tämä selittyy sillä, että treidausta voi todellakin kuka tahansa kokeilla mutta vain harva todella jaksaa panostaa taitojen hiomiseen tullakseen voitolliseksi treidaajaksi. Alalletulokynnys on niin pieni, että väkisinkin suurin osa tekee tappiota ja luovuttaa. Sanoinhan jo, että treidaus on erittäin vaativaa! Ei minkään alan ammattilaiseksi tulla ilman kunnon opiskelua ja hyvää motivaatiota.

“Kuka tahansa” voi siis treidata mutta treidaustyyli riippuu paljon käytettävissä olevan kassan koosta. Muutaman tuhannen euron kassalla ei kannata haaveilla mediaseksikkäästä päivätreidauksesta, jossa ostetaan ja myydään osaketta saman päivän sisällä jopa useitakin kertoja. Päivänsisäiset kurssiliikkeet ovat harvoin niin suuria että kaupankäyntikulujen ja mahdollisten valuuttamuunnoskulujen jälkeen jäisi ollenkaan voittoa. Voidaankin yleistää, että mitä nopeampitempoisesta treidauksesta haaveilee, sitä suurempi kassa vaaditaan. Muutaman tonnin alkupääomalla ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin ostaa osaketta yrittäen myydä se voitolla vasta päivien, viikkojen tai jopa kuukausien pidon jälkeen jotta kulujen jälkeen jäisi jotain voittoakin.

42 tykkäystä

Kynttilägraafi - perusteet

Aivan ensimmäiseksi teknisen analyysin opiskelussa pitää luopua viivagraafista ja siirtyä käyttämään kynttilägraafia (Japanilainen kynttilägraafi - Japanese Candlestick Chart), jota käyttämällä saadaan paljon enemmän tietoa osakekurssin liikkeistä.

Kynttilägraafille valitaan haluttu aikaskaala, eli kuinka pitkä on yhden kynttilän muodostumiseen kulunut aika. Oletetaan tässä esimerkissä että yksi kynttilä vastaa yhtä päivää.

Kynttilä muodostuu paksummasta osasta eli vartalosta (body) ja hännistä (wick, joskus puhutaan myös “varjoista” engl. shadow). Vihreä kynttilä tarkoittaa että päivän aikana hinta on noussut. Tällöin hinta on avannut tasolta 1, ja päivän lopuksi sulkeutunut hintaan tasolle 2 muodostaen kynttilän vartalon. Päivän aikana hinta on käynyt tasoilla 3 ja 4, muodostaen kynttilän hännät. Emme voi tietää missä järjestyksessä hinta on käynyt tasoilla 3 ja 4, joten päivän hintaliike on voinut olla vaihtoehdon A tai B mukainen.

Vastaavasti punainen kynttilä tarkoittaa että hinta on päivän aikana laskenut. Tällöin hinta on avannut vartalon yläreunasta tasolta 1. ja sulkeutunut päivän lopuksi alemmas tasolle 2, käyden päivän aikana häntien osoittamissa ääripäissä.

Häntiä ei aina muodostu mikäli hinta ei käy kynttilän avaus- tai sulkeutumishintojen ulkopuolella. Myös vartalo voi olla pelkkä viiva, mikäli avaus- ja sulkeutumishinnat ovat samat. Ääriesimerkkinä koko kynttilä voi olla pelkkä yksittäinen viiva, mikäli kynttilän muodostumisen aikana on käyty kauppaa vain yhdellä hinnalla.

Kynttilöiden tulkitsemisen taito on tärkeää, sillä jo yksittäinen kynttilä voi kertoa niin osto- tai myyntipaineesta kuin mahdollisesta “päättämättömyydestäkin”, eli kurssi on hetkellisesti ilman selvää suuntaa. Yksittäisten kynttilöiden tulkitsemisen lisäksi on tärkeää minne graafilla tietynlainen kynttilä muodostuu, sillä samanlaisenkin kynttilän merkitys tai jopa nimi voivat olla erilaiset riippuen kynttilän sijainnista. Yksittäisten kynttilöiden lisäksi erilaiset useamman kynttilän muodostamat ryhmät, ns. kynttiläkuviot voivat kertoa kurssin mahdollisesta tulevasta käyttäytymisestä.

Kynttilöitä voi muotonsa perusteella nimetä useita erilaisia, joista tässä tärkeimpiä:

"Peruskynttilä" : Kynttilän perusmuoto
Marubozu : Yksivärinen pitkä kynttilä jossa vain vartalo. Väri kertoo olivatko ostajat (vihr.) vai myyjät (pun.) niskan päällä. Täysin vihreä kynttilä härkämäinen (bullish) ja vastaavasti punainen karhumainen (bearish) merkki.
Hammer / Hanging man : Väristä riippumatta kurssin pohjalle syntyessään kutsutaan aina “hammeriksi” (vasara). Pitkä häntä alapuolella ja pienehkö vartalo kertovat ostopaineen kasvavan, ja on merkki mahdollisesta käänteestä ylöspäin. Kurssihuipulle syntyessään kutsutaan väristä riippumatta nimellä “hanging man”. Silloin kynttilä kertoo syntyneestä myyntipaineesta jonka ostajat vielä torppasivat. Ennakoi mahdollista käännettä alaspäin.
Inverted hammer / Shooting star : Väristä riippumatta kurssin pohjalle syntyessään kutsutaan aina nimellä “inverted hammer” (käänteinen vasara). Tämä kertoo kurssin pohjalla ollessaan syntyvästä ostopaineesta jonka myyjät vielä torppasivat, eli härkämäinen kynttilä ja kertoo mahdollisesta käänteestä ylöspäin. Kurssin huipulle syntyessään kertoo myyntipaineesta ja on karhumainen merkki joka voi ennakoida käännettä alaspäin. Kurssin huipulla kutsutaan nimellä “shooting star”.
Spinning top : Kynttilä jolla on vain pieni vartalo ja hännät sekä ylä-, että alapuolella kertoo päättämättömyydestä, jolloin kurssilla ei ole selkeää suuntaa. Ostajat ja myyjät ovat molemmat tasaväkisiä, eikä kumpikaan ole selvästi niskan päällä. Indikoi pientä hengähdystaukoa ja ei ole aina selvää mihin kurssin suunta jatkuu. Esiintyessään kurssihuipulla voi kuitenkin ennakoida käännettä alaspäin, ja vastaavasti esiintyessään kurssin pohjilla voi ennakoida käännettä ylöspäin.
Doji ja 4-price doji : Hyvin samankaltaiset kuin spinning top mutta kynttilällä ei ole ollenkaan vartaloa, jolloin avaus- ja sulkemishinta ovat olleet samat. Kertoo päättämättömyydestä mutta kurssihuipulla tai -pohjalla voivat ennakoida käännettä.
Dragonfly doji ja Gravestone doji : Pitkähäntäiset kynttilät joiden avaus- ja sulkemishinnat ovat olleet kynttilän samassa ääripäässä. Kurssihuipulla molemmat kertovat myyntipaineesta, ja kurssin pohjalla ostopaineesta. Merkki mahdollisesta käänteestä.

Kynttilät eivät aina ole kuin oppikirjasta. Pieni epämuodostuma ei välttämättä tuhoa kynttilän sanomaa. Tärkeää onkin oppia ymmärtämään mitä kynttilän sisällä kurssille on tapahtunut, eikä jäädä viilaamaan pilkkua. Kunhan alkuun oppii tunnistamaan oppikirjaesimerkit, kehittyy kokemuksen myötä taito lukea hieman epämuodostuneitakin kynttilöitä. Kynttilägraafia voi tulkita myös havainnoimalla pelkkiä kynttilöiden häntiä. Mikäli pitkän nousun jälkeen kynttilöiden yläpuolelle alkaa syntyä pitkiä häntiä, on se merkki kasvavasta myyntipaineesta ja mahdollisesta käänteestä. Vastaavasti laskun jälkeen kynttilöiden alapuolelle syntyvät pitkät hännät voivat kieliä orastavasta noususta.

Esimerkkinä graafi, jossa nousun jälkeen huipulle on syntynyt shooting star -kynttilä. Tämän jälkeen on seurannut pientä laskua. Ennen seuraavaa nousua on syntynyt hammer, joka on tässä täydellisesti ennustanut alkavan nousun. Kuvassa eriteltynä hammerin sisällä tapahtunut kurssiliike, joka selventää miksi tällainen kynttilä usein löytyy trendin pohjalta: Kurssi on käynyt kynttilän muodostumisen aikana alhaalla ja lähtenyt sitten nousuun, joten mahdollinen pohja on löytynyt. (Vastaavasti shooting star sisällä kurssi on tehnyt päinvastaisen liikkeen.)

Kuvassa on toki muitakin hammereita mutta niiden jälkeen ei aina ole alkanut uutta nousua. Vahvistusta kynttilän toimivuudelle saadaan esimerkiksi odottamalla sulkeutuuko seuraava kynttilä hammeria korkeammalle, kuten esimerkikynttilän jälkeen on tapahtunut. Kynttilän sijainnilla on väliä myös siten, että liian nopeasti huipun jälkeen syntyvä ostopaineesta kertova kynttilä ei ole yhtä luotettava kuin kurssin ensin laskettua hetken. Jos takana on pitkä nousu, niin kurssi ei välttämättä “jaksa” lähteä uuteen nousuun ennen kuin tarpeeksi moni on kotiuttanut voittojaan ja kurssi on ns. levännyt tarpeeksi.

HUOM! Yksittäisen kynttilän/signaalin perusteella ostaminen on melko agressiivista, ja TA:n perusteella kauppaa tehdessä onkin aina tärkeää etsiä useampia merkkejä ennen kaupankäyntiä. Mitä useampia samansuuntaisia merkkejä löytyy, sitä todennäköisempää kurssin toivottu käyttäytyminen on.


Disclaimer: Vaikka kyseessä onkin Suomenkielinen kurssi, niin kaikkia termejä ei kannata Suomentaa, koska tekniset analyytikot ja treidaajat käyttävät vakiintuneesti samoja ympäri maailman. On tärkeää sisäistää tietyt englanninkieliset termit, jotta pystyy täällä Inderesin foorumillakin täysipainoisesti seuraamaan (ja ymmärtämään!) tekniseen analyysiin liittyvää keskustelua. Täällä ja muuallakin Suomalaisilla foorumeilla käytetään paljon englanninkielisiä termejä ja osin toki myös Suomalaisia käännöksiä. Pyrin ensimmäisillä kerroilla mainitessani Suomentamaan ne termit joilla on hyvä Suomenkielinen vastine mutta jatkossa käytän Suomen- ja muun kielisiä vakiintuneita termejä (ikävä kyllä) hieman sekaisin.

56 tykkäystä

Tuet ja vastukset

Tuiksi ja vastuksiksi kutsutaan alueita jotka vastustavat hinnan liikkeitä. Hinnan alapuolella tällaista aluetta kutsutaan tueksi, ja hinnan yläpuolella olevaa vastukseksi. Mikäli hinta ylittää vastustason, muuttuu se jatkossa tukitasoksi ja päinvastoin. Tukia ja vastuksia voi muodostua monella eri tavalla, ja tässä käsitellään sellaisia jotka muodostuvat suoraan kurssin itsensä liikkeistä.

Selkeät kurssihuiput ja -pohjat muodostavat ainakin heikon tuki- tai vastustason mutta vasta toisella osumalla taso testataan ja vahvuus alkaa selkiytyä. Esimerkkikuvassa kohdassa 1. kurssi on kääntynyt laskuun, jolloin huipulta voidaan piirtää vaakasuora viiva mahdollisen vastuksen merkiksi. Vastaavasti kurssin käännyttyä kohdassa 2. nousuun, voidaan tähän pohjakohtaan piirtää vaakaviiva mahdollisen tuen merkiksi. Oletuksena on että kurssin saavutettua uudelleen jomman kumman tason, se saattaa hidastaa liikettä tämän alueen yli tai kääntää kurssin suunnan kokonaan.

Tuen tai vastuksen vahvuus ei ole tiedossa ennen kuin siihen saadaan useampia osumia. Voidaan silti heittää jotain olettamia esimerkiksi sen perusteella millä kynttilöillä graafia katsotaan ja taso on piirretty
Ja kuten aina teknisessä analyysissä, on korkeamman aikatason tuet ja vastukset / indikaattorit merkitsevämpiä kuin pienemmän aikatason. Esim. minuuttikynttilöillä näkyvä ostosignaali ei merkitse juuri mitään jos päiväkynttilät ennustavat laskua

Mikäli kurssin ylittää vastuksen vaivatta eikä juuri reagoi siihen, oli vastus ilmeisen heikko. Mitä enemmän osumia saadaan, sitä vahvemmaksi tuki- tai vastustasoksi alue muodostuu. Tosin, jos alueelle osutaan liian monta kertaa, on tasolla tapana heiketä ja se voi antaa lopulta periksi. Ehkä asiaa helpottaa jos kuvittelee tason olevan ohutta teräsjäätä, joka kestää hetken takomista mutta hajoaa lopulta kerralla palasiksi. Ensimmäisellä kerralla jäälle astuessa ei tiedetä sen vahvuutta, ja vasta vähän hyppimällä sen päällä selviää kuinka kantavaa se on, ja yleensä vasta viimeinen hyppy on liikaa. On mahdotonta sanoa tarkkaan kuinka monta osumaa vaaditaan ennen kuin heikkeneminen alkaa mutta yleisesti 2-4 osumaa saanut tuki on vahvimmillaan ja voi toki tämänkin jälkeen pitää kurssin kurissa mutta alkaa vähintään heiketä jos siihen vielä osutaan.

Seuraavassa kuvassa esimerkki miten kurssihuipusta (1.) ja -pohjasta (2.) muodostuneet tasot voivat vaikuttaa kurssin käyttäytymiseen: Tällä kertaa vaikuttaa että huipusta ja pohjasta piirretyt tasot ovat toimivia. Kurssi osuu huipusta (1.) piirrettyyn vastukseen vielä kaksi kertaa eikä pääse sen yli. Pohjasta (2.) piirrettyyn tukeen kurssi osuu ensin kaksi kertaa, ja kolmannella kerralla hinta läpäisee sen alaspäin. Hinta käy vielä kokeilemassa pääsisikö se takaisin tason päälle mutta kääntyykin nyt vastustasoksi muuttuneelta tuelta laskuun.

Tukia ja vastuksia piirtäessä voidaan valita piirretäänkö ne kynttilöiden vartaloista vai hännistä. Piirtotavassa on näkemyseroja ja se onkin jokaisen oma päätös kumpaa suosii. (Itse yritän lukea kurssia ja valita sen kumpi soveltuu paremmin ko. tilanteeseen ja saa esim. useampia osumia, eli käytän vaihdellen kumpaakin.)

Alla olevassa esimerkissä kohdasta 1. on piirretty huipun vihreästä “hanging man” kynttilän vartalosta vaakasuuntainen vastustaso, jonka toivotaan toimivan. Vastus ylitetään melko vaivattomasti mutta ensimmäisestä ympyröidystä kohdasta havaitaan ettei yksikään kynttilä sulkeudu tämän viivan alapuolelle. Vastustasosta on tullut tukitaso, joka toimii vielä toisella kerralla mutta murtuu lopulta kolmannella kerralla.


Tukia ja vastuksia voidaan piirtää myös viistosti. Viivat piirretään aina joko kynttilöiden hännästä häntään tai vartalosta vartaloon. Vartaloiden kautta piirrettyä viivaa ei saa piirtää toisten kynttilöiden vartaloiden yli, ja häntien kautta piirrety viiva ei saa mennä muiden häntien yli. Viivan tarkoitushan on etsiä paikkoja joissa kurssi tulevaisuudessa tulee reagoimaan viivalle osuessaan, ja viivan ylitys merkitsee tason murtumista. Taso ei ole vahva jos se on jo murrettu aiemmin. (Yllä olevassa esimerkkikuvassa ensin piirretty vastustaso oli heikko ja murtui heti mutta muututtuaan tueksi se toimi hieman paremmin. Mikäli taso olisi toiminut paremmin vastuksena, olisi se toiminut vahvemmin myös tukena. Eli, kun vahva vastus murtuu niin se toimii jatkossa vahvana tukena ja päinvastoin.)

Tuki-/vastustasoja piirtäessä yleinen sääntö on, että 2 pistettä määrittelee tason, ja kolmas vahvistaa sen olemassaolon. On kaupankäyntityylistä, taidoista ja aggressiivisuudesta kiinni kuinka paljon vahvistusta näkemyksilleen haluaa ennen kuin käy kauppaa niiden perusteella.

Alla olevassa esimerkissä on piirretty viisto tukitaso kohtien 1. ja 2. kautta. Sininen viiva on piirretty vartaloiden kautta, ja punainen häntien. Viivoille saadaan yhteensä 5 kosketusta, ja viimeisellä kerralla tuki murtuu. Molemmat viivat ovat ns. oikeaoppisia ja toimivat mutta kokemuksen myötä alkaa näkemään hienoisia eroja ja toinen näistä on jonkinverran toista parempi.

Sininen vs. punainen, kumpi tukitaso allaolevassa kuvassa on teknisesti parempi? (Tarkkailkaa ympyröityjä alueita.)

Vastaus: Sininen viiva toimii hieman paremmin, koska: Kohdassa 3 vartalosta vartaloon (sininen) piirretyn viivan rikkoo vain punaisen kynttilän häntä, eikä kummankaan alueella olevan kynttilän vartalo. Samassa kohdassa hännästä häntään piirretyn (punaisen) viivan alittava hieman epätäydellisen “hammer” -kynttilän häntä murtaa tukitason.
→ Jos piirretään hännästä häntään, niin yksittäinen häntä murtaa tukitason. (Tässä esimerkissä ei tosin isompaa vaikutusta.) Vastaavasti vartalosta vartaloon piirretyn viivan läpi saa mennä häntiä mutta yksikään kynttilä ei saa sulkea sen väärälle puolelle.


Olen ehkä maininnut jo aiemmin mutta mainitsen silti uudelleen, ja tulen varmasti vielä toistamaan tämän useasti: Teknisessä analyysissä etsitään aina mahdollisimman useita signaaleita jotka vahvistavat toisiaan. Mitä enemmän samansuuntaisia merkkejä, sen todennäköisempää niiden osoittama kurssikäyttäytyminen on (eikä se silloinkaan ole täysin varmaa).
…kuitenkin, TA toimii parhaiten “uutistyhjiössä”. Funda ajaa aina teknisten kuvioiden, viivojen, kynttilöiden jne. yli. Esim. vahva ostopaineesta kertova kynttilä ja sen jälkeen korkeammalle sulkeutuva kynttilä ei toimi ikinä jos yritys hetkeä myöhemmin julkaisee negatiivisen tiedotteen.

Löytyisikö alla olevasta kuvasta TA:n perusteella mahdollisia ostopaikkoja, joissa olisi useampia positiivisia signaaleita? Kuvaan jätetty edellisestä kuvasta toimivampi sininen tukitaso, ja lisäksi piirretty muutamia tuki-/ vastustasoja aiemmista huipuista.

Tähän asti läpikäydyn teorian mukaan parhaat ostopaikat olisivat

  • Kohta 2: Punainen hieman pitkähkö hammer -tyyppinen kynttilä joka kertoo ostopaineesta. Hammer vahvistuu koska seuraava kynttilä sulkeutuu sitä (hieman) korkeammalle. Lisäksi em. kynttilän häntä osuu tarkalleen mustalle tukitasolle, ja olemmat alueella olevat kynttilät sulkeutuvat sinisen viiston tukitason yläpuolelle.
  • Kohta 5: Vihreä “hammer” (vaikkakaan ei taaskaan täydellinen) joka sulkeutuu sekä mustan että sinisen tukitason yläpuolelle. Seuraava kynttilä sulkeutuu hammeria korkeammalle.

Huom.: Joskus myöhemmin tullaan käymään läpi mm. syitä miksi myös kohdat 4. ja 8 saattaisivat olla myös mahdollisia ostopaikkoja.
Huom.2: Kohdassa 9 ei kannattaisi ostaa, koska alueella olevat kynttilät sulkeutuvat mustan ja sinisen tukitason alapuolille ja tekevät tilanteesta heikon. Edes alueella oleva hammer ei tässä tapauksessa toimi. Sekin sulkeutuu molempien tukitasojen alapuolelle eikä seuraava kynttilä sulkeudu enää korkeammalle.
Huom.3: Kohdassa 6 vihreä kynttilä ei ollut vielä sulkeutunut kuvanottohetkellä. Mutta mikäli ko. kynttilä sulkeutuisi lopulta mustan tason alapuolelle, on se heikko merkki, etenkin koska aiemmin kohdissa 4. ja 5. sama taso on toiminut tukena.

Tuki- ja vastustasojen toimivuudessa kannattaa huomioida se, että vaakatasoiset ovat yleensä parempia/vahvempia kuin viistot.( Ylläolevassa esimerkissä viisto tukitaso on kylläkin erittäin vahva ennen murtumista, eli ei käy hyvänä esimerkkinä tähän väitteeseen.)


Lopuksi: Tuki- ja vastustasot eivät aina toimi halutusti jos niiden ajatellaan olevan vain yksi tarkasti tiettyyn kohtaan piirretty viiva. Silloin pienikin viivan ylitys tai alitus murtaa tason ja “suunnitelma” menee pieleen. Tasot ovat joskus hyvinkin tarkkoja mutta ei läheskään aina. Siksi olen itse alkanut ajattelemaan tuki- ja vastusalueet hieman ns. paksumpina. Piirrän ne usein sekä kynttilän hännästä että vartalosta, sekä tarkastelen tukena tai vastuksena viivojen väliin jäävää aluetta. Alla esimerkkikuvassa piirretty vastusalue, joka piirretty vasemman reunan huipulla olevan kynttilän hännän ja vartalon väliin (Häntä valitettavasti peittyy "laatikon alle eikä näy). Tällöin ympyröidyn kohdan häntä on osunut juuri alueen reunalle, ja oli ennustettavampaa että kurssi reagoisi näin ko. kohdassa, kuin jos vastus olisi piirretty korkeammalle vain kynttilän hännästä.

Tosielämässä kurssit eivät aina käyttäydy kuten oppikirjoissa, joten siksi pyrin käyttämään mahdollisimman paljon esimerkkejä todellisista kurssigraafeista. Kuvassa esimerkiksi oikeassa reunassa doji kynttilä on testannut tukitasoa, vaikkakaan ei ole edes koskettanut sitä. Tässä tapauksessa ostajat ovat ennakoineet tukialueen olemassaolon, eikä hinta ole päässyt sinne asti.

Joskus TA vaatii hieman luovuutta. Kannattaa silti aluksi opetella ns. “oppikirjaesimerkkien” säännöt ja vasta kokemuksen myötä harrastaa oppien soveltamista.

38 tykkäystä

Liukuvat keskiarvot

Liukuvat keskiarvot toimivat tukina ja vastuksina, aivan kuten edellisen kirjoituksen aiheena olleet vaaka-/viistosuuntaiset viivatkin. Liukuvat keskiarvot piirtyvät jatkuvasti kurssin mukana ja merkitään esim. “MA200, SMA200, EMA20”.

MA = Liukuva keskiarvo (Moving Average)
SMA = Yksinkertainen liukuva keskiarvo (Simple Moving Average)
EMA = Eksponentiaalinen liukuva keskiarvo (Exponential Moving Average)

MA ja SMA ovat sama asia ja kumpaakin merkintätapaa käytetään, vaikkakin oma tuntuma on että MA on lyhyempänä merkintätapana monelle mieluisampi.

Kirjainyhdistelmän perässä oleva lukuarvo tarkoittaa kuinka monen aikayksikön keskiarvosta on kyse. Päiväkynttilöillä MA200 tarkoittaa 200 päivän liukuvaa keskiarvoa, ja vastaavasti tuntikynttilöillä 200 tunnin liukuvaa keskiarvoa.

Mikä sitten on EMA / MA ero?
MA/SMA muodostuu suoraan edellisten hintapisteiden keskiarvoista, kun
EMA:ssa painotetaan enemmän viimeisiä arvoja, jolloin se reagoi muutoksiin nopeammin.

Esimerkiksi: Kuvassa valkoisella MA50, ja sinisellä EMA50. Nähdään että molemmat piirtävät suhteellisen samannäköistä käyrää mutta EMA50 reagoi muutoksiin hieman nopeammin.

Alapuolella kuvassa sama SP500 päivägraafi (päiväkynttilät) jossa havainnollistettuna koronadipin vaikutus erilaisiin yleisimmin käytössä oleviin liukuviin keskiarvoinin.
Vihreä = MA200
Valkoinen = MA50
Punainen = EMA20

Kuvasta huomataan selvästi miten vähän MA200 reagoi. MA50 on jo nopeampi mutta EMA20 seuraa kurssia jo hyvinkin nopeasti.

Isompi liukuva keskiarvo on aina pienempää vahvempi. Esim. kuvassa kurssi pysyi koronaa edeltävässä nousussa hyvin pitkään EMA20 päällä. Sen jälkeen käytiin testaamassa MA50, josta vielä kerran noustiin ylös. Lopulta koronan pelästyttämänä kurssi putosi suoraan EMA20 ja MA50 läpi, ja vasta MA200 kohdalla on nähtävissä kurssin reagoivan. Tämä nousuyritys epäonnistui, ja kurssi sukelsikin vielä paljon syvemmälle läpäistyään vahvimman liukuvan keskiarvon.
Vastaavasti koronakuopan pohjalta noustessa liukuvien keskiarvojen perusteella ensimmäinen positiivinen merkki on EMA20 yläpuolelle nouseminen. Huomatkaa kuinka ensin kurssi kääntyy EMA20 törmätessään vielä alaspäin ennen sen läpäisyä. (Yleisestikin on hyvä merkki että kurssi reagoi selvästi tuen kanssa, jolloin voidaan olettaa että se voi jatkossakin tarjota tukea tai vastusta.) Tämän jälkeen MA50 tarjoaa vastusta, ja jälleen on nähtävissä vastaava reaktio, eli ensin kurssi törmää vastukseen, ja tämän jälkeen vasta läpäisee sen. MA200 ylitys käy vaivattomamman näköisesti mutta tämän jälkeen kurssi käy vielä samalla kertaa testaamassa (kahdesti!) sekä MA50 että MA200:n, jonka jälkeen kurssi nousee pitkään EMA20 päällä pysyen. (Ja jälleen EMA20 alitus on ensimmäinen merkki tulevasta epävarmuudesta.)

Ylivoimaisesti käytetyimmät keskiarvot ovat MA50 ja MA200, jotka ovat hyödyllisimmillään päivä- viikko- ja kuukausikynttilöitä käytettäessä. Näillä on toki käyttöarvoa myös lyhyemmillä kynttilöillä mutta merkittävyys heikkenee mitä pienempiä kynttilöitä käytetään. (Oma kokemus että 1h kynttilöillä vielä ok, sen lyhyemmillä käyttäminen vaatii enemmän tulkintaa.)
Pienemmillä kynttilöillä EMA merkittävyys nousee (EMA toimii silti myös pidemmillä kynttilöillä hyvin.) mutta on silti jokaisen itsensä päätettävissä millaista liukuvaa keskiarvoa käyttää. Yleisesti on käytössä esim. EMA12/26 tai EMA20 sekä MA50/100/200 “combo”, jotka kaikki toimivat hyvin pidemmillä kynttilöillä mutta lyhyemmillä kynttilöillä pitää osata valikoida tarkemmin mitä liukuvaa keskiarvoa kulloinkin seuraa. Silloin tarvitaan enemmän tulkintaa mikä keskiarvoista näyttäisi reagoivan kurssin kanssa parhaiten ja tarjoaa kulloinkin parhaan tuen/vastuksen.

Ylläolevat esimerkitkään eivät aina ole parhaita mahdollisia, vaan kukin voi ja pitää hienosäätää keskiarvojen pituutta sellaiseksi että se parhaiten reagoi kurssin kanssa. Säätöjä voi joutua tekemään joskus jopa osakekohtaisesti, vaikkakin käyttämällä esim. kuvassa ollutta esimerkkicomboa EMA20, MA50, MA200 pääsee jo pitkälle. KUITENKIN: MA50 ja MA200 ovat niin yleisesti käytössä olevia, että näiden säätämistä en suosittele. Mielummin voi kokeilla toimisiko esim. EMA50 paremmin vs. MA50 kuin alkaa muuttamaan MA50/200 pituutta.

Osaketta tutkittaessa on hyvä tarkastaa ensin että liukuvat keskiarvot ovat oikeassa järjestyksessä (nousussa pienimmästä suurimpaan, laskussa suurimmasta pienimpään). Tällöin osake on selvässä nousussa tai laskussa ja voidaan toimia tilanteen mukaan. Jos liukuvat keskiarvot eivät ole suuruusjärjestyksessä, on osake “epäselvässä” tilassa ja saattaa olla hakemassa uutta suuntaa.

Golden cross / Death cross
Mikäli päivägraafilla MA50 leikkaa MA200 alaspäin, on kyseessä ns. Death Cross (kuoleman risti), joka on merkki kurssin kääntymisestä laskuun, ja voi itsessään aiheuttaa lisämyyntejä.
Vastaavasti MA50 leikatessa MA200 ylöspäin, on kyseessä ns. Golden Cross (kultainen risti), joka on positiivinen merkki kurssin noususta ja voi aiheuttaa nousupainetta monen tulkitessa ilmiötä positiivisena merkkinä samaan aikaan.
Suurin vaikutus kurssiin ilmiöllä on päivägraafilla. Suuremmilla kynttilöillä (viikko, kuukausi) merkitys on myös suuri mutta lyhyemmillä merkitys on heikompi.

Esimerkkikuvassa Death cross osuu samaan kohtaan jossa kurssi yrittää nousta EMA20 päälle. Death cross ja EMA20 torppaavat nousun hetkeksi. Nousun jatkuminen Death crossin jälkeen on jo yksittäinen positiivinen merkki ja MA50 ylitys Death crossin jälkeen on jo erittäin vahva merkki.
Golden cross kohdalla ei esimerkkikuvassa näy selvää kurssipiikkiä ylöspäin mutta se toimii silti erittäin positiivisena merkkinä ja ennusti tässä tapauksessa kurssin jatkavan nousua.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jos saadaan Golden Cross esim. 15 min kynttilöillä, niin kurssin edelleen noustessa tulee sama tapahtumaan myöhemmin 1h kynttilöillä, ja lopulta päiväkynttilöillä. Tapahtumia voi siis yrittää ennakoida etsimällä ensin merkkejä lyhyemmiltä graafeilta. Samalla tavalla tapahtuvat muutkin kurssikäänteet: Nousu muuttuu laskuksi ensin 1min graafilla, sitten 2min ja lopulta kuukausitasolla.

11 tykkäystä