Boliden - vihreää kuparia maailmalle

Aloitetaan ketju Bolidenista kun en itse sellaista löytänyt

Boliden on Ruotsin pörssissä listattu yritys, jonka päätoimiala on malminjalostus.

Boliden jakautuu kahteen liiketoiminta alueeseen.

Kaivokset ja malmin etsintä sekä Sulatot

Kaivoksia viisi

  • Boliden Aitik kuparikaivos
  • Boliden Garpenberg sinkkikaivos
  • Boliden Kevitsa nikkeliä ja kuparia
  • Boliden Tara Mines sinkkikaivos
  • The Boliden Areakultaa ja telluriumia

Sulattoja viisi

  • Rönnskär Tehokkaimpia kuparisulattoja, joka on johtavassa asemassa elektroniikan kierrätyksessä. Päätuotteet kupari, sinkki, lyijy, kulta, hopea. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Harjavalta sulatto on yksi tehokkaimista kuparin ja nikkelin tuottajista maailmassa. Päätuotteet ovat kupari, nikkeli, kulta ja hopea. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Kokkola euroopan toiseksi suurin sinkkisulatto. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Odda Merkittävä sinkin ja sinkkiseosten tuottaja
  • Bergsöe lyijyn kierrätystä ja talteenottoa

Boliden on investoinut useana vuonna Harjavallan suurteollisuuspuistoon tuotannon kapasiteetin nostamiseen. Alueella on kova pöhinä mettalinjalostuksen saralla. BASF investoi akkumateriaali tehtaaseen, joka on rakennus vaiheessa, Nornickel tuplaa nikkelituotannon ja Boliden laajentaa nikkelituotantoaan.

Yhtiön kassavirta on vahva, tosin isot investoinnit rasittavat, mutta näkymä raaka-aineissa on valoisa mm. autoilun sähköistyessä.

Paljon on puhuttu raaka-aineiden hinnan noususta mm. kuparin hinta on tuplaantunut vuodessa ja sama ilmiö on käynyt monilla muilla metalleilla.

Yritys on vakavavarainen, hyvää kassavirtaa tuottava kestävään kehitykseen panostava toimia. Paljon on hehkutusta ollut raaka-aineiden vuodesta, joten miksi Boliden on vallan ohitettu tästä keskustelusta?

8 tykkäystä

Mikä tässä firmassa tekee kuparista vihreää? Otsikkoa voisi vähän jalostaa ettei mene viherpesuksi.

1 tykkäys

“Boliden on tuonut metallimarkkinoille Vihreän Kuparin tuotteet, pienen hiilijallanjäljen kuparin sekä kierrätetyn kuparin.
Bolidenin kuparin hiilidioksidijalanjälki on merkittävästi maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi. Kyseessä on yksi konkreettisista toimista, joilla edistämme visiotamme olla maailman ilmastoystävällisin ja arvostetuin metallientuottaja.” Lainaus yhtiön sivuilta.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen yhtiöhän tämä on. Bolidenistä on tehty esittely tuolla “Energia-alan mineraalimarkkinat” ketjussa. Jos vaan juttua tästä saa riittämään niin miksei olisi paikallaan tämäkin ketju.

Kokkolan sinkkisulatolla tehdään sivutuotteena myös rikkihappoa, jos haluaa täydentää tuonne.

Omaan silmää q1 tulos oli hyvä. Vahva kassavirta ja melko hyvin ennustettavissa oleva liiketoiminta. https://vp217.alertir.com/afw/files/press/boliden/202104277673-1.pdf

Kuparin hinta on jatkanut nousuaa, joten sitäkin kautta nousupotentiaali pitäisi löytyä. (myös muut metallit vaikuttavat)
Plussana näen hajautetun toiminnan (kaivokset + sulatot) ei myydä pelkästään rikastetta vaan myös jalostetaan jo pidemmälle.
Osinkoa tullut tänä vuonna 8,25 kr +6 kr pääoman palautusta. Osake rupeaa olemaan hintava, mutta mahdollisesti kestää inflaatiopaineita hyvin, sillä ensimmäiseksi raaka-aineiden hinnat nousevat, kuten on jo Yhdysvalloissa nähty.

1 tykkäys

Minne on jäänyt Porin elektrolyysilaitos, vai pidetäänkö sitä tässä osana Harjavallan kompleksia?

Boliden investoi Porin satamaan

4 tykkäystä

Tuli juuri Q3 raportti, vähän jäi ennusteista, mutta näyttää erittäin vahvalta tulevaisuus, Tase vahvistunut ja metallien hinnat huipputasoilla, sähköistäminen ja infra luulisi tukevan yhtiötä, sekä nouseva inflaatio. Toinen yhtiö mitä salkusta löytyy kuparin osalta on Lunding Mining, tullut sopivasti alas nyt myös huipuista.

image

3 tykkäystä

Yhdyn tähän. Vähän pehmeä rapsa, kuten odottaa saattoikin. Isoja investointeja laitettu aluilleen, jotka syövät merkittävästi kassavirtaa toistaiseksi, mutta lopussa kiitos seisoo. Uskon yhtiön olevan todella hyvissä asemissa Q1 2022 kun tuotannot täysillä käynnissä. Todella isoja liikkeitä mm. Oddan 700 miljoonan investointi uuteen tehtaaseen.

1 tykkäys

Kun mainitsit Lundinin, jolla aikalailla samanlainen tuotantopaletti, niin laitan senkin Q3 yhteenvedon tähän:

https://www.lundinmining.com/site/assets/files/8365/211027_-lundin_mining-q321_financial_results-_final.pdf

Jos katsoo noita 9 kk lukuja, niin varsin kova tahti on ollut. Esim, US taaloissa, EPS 0,16 → 0,73 ja nettokassa -124 → + 391. Kassavirta siis erittäin kovalla tasolla ja 4. kvartti pitäisi olla vuoden paras eli EPS mennee yli taalan.

Tässä näkyy DNBn ennusteet molemmille firmoille:

EV/EBITDA ennusteissa mennään jopa alle 3, joten vähän vaikea ymmärtää näinkin alhaista arvostusta.

No, itse olen kuitenkin niin vakuuttunut vihreän siirtymän vaikutuksista perusmetalleihin, että uskon vahvasti näihin molempiin hevosiin, vaikkakin juuri nyt Lundinissa on ylivoimaisesti suurempi panos.

1 tykkäys

Boliden noussut melko mukavasti viimeaikoin. Nikkelin hinta noussut melkoisesti.
Onko tämän osalta muilla mitään ajatuksia tai näkemystä?

Metallien hinnat tukevat Bolidenin nousua. Rahaa sataa kassaan aivan eri tahtia kuin ennen.