Boliden - vihreää kuparia maailmalle

Aloitetaan ketju Bolidenista kun en itse sellaista löytänyt

Boliden on Ruotsin pörssissä listattu yritys, jonka päätoimiala on malminjalostus.

Boliden jakautuu kahteen liiketoiminta alueeseen.

Kaivokset ja malmin etsintä sekä Sulatot

Kaivoksia viisi

  • Boliden Aitik kuparikaivos
  • Boliden Garpenberg sinkkikaivos
  • Boliden Kevitsa nikkeliä ja kuparia
  • Boliden Tara Mines sinkkikaivos
  • The Boliden Areakultaa ja telluriumia

Sulattoja viisi

  • Rönnskär Tehokkaimpia kuparisulattoja, joka on johtavassa asemassa elektroniikan kierrätyksessä. Päätuotteet kupari, sinkki, lyijy, kulta, hopea. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Harjavalta sulatto on yksi tehokkaimista kuparin ja nikkelin tuottajista maailmassa. Päätuotteet ovat kupari, nikkeli, kulta ja hopea. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Kokkola euroopan toiseksi suurin sinkkisulatto. Sivutuotteena rikkihappoa
  • Odda Merkittävä sinkin ja sinkkiseosten tuottaja
  • Bergsöe lyijyn kierrätystä ja talteenottoa

Boliden on investoinut useana vuonna Harjavallan suurteollisuuspuistoon tuotannon kapasiteetin nostamiseen. Alueella on kova pöhinä mettalinjalostuksen saralla. BASF investoi akkumateriaali tehtaaseen, joka on rakennus vaiheessa, Nornickel tuplaa nikkelituotannon ja Boliden laajentaa nikkelituotantoaan.

Yhtiön kassavirta on vahva, tosin isot investoinnit rasittavat, mutta näkymä raaka-aineissa on valoisa mm. autoilun sähköistyessä.

Paljon on puhuttu raaka-aineiden hinnan noususta mm. kuparin hinta on tuplaantunut vuodessa ja sama ilmiö on käynyt monilla muilla metalleilla.

Yritys on vakavavarainen, hyvää kassavirtaa tuottava kestävään kehitykseen panostava toimia. Paljon on hehkutusta ollut raaka-aineiden vuodesta, joten miksi Boliden on vallan ohitettu tästä keskustelusta?

11 tykkäystä

Mikä tässä firmassa tekee kuparista vihreää? Otsikkoa voisi vähän jalostaa ettei mene viherpesuksi.

1 tykkäys

“Boliden on tuonut metallimarkkinoille Vihreän Kuparin tuotteet, pienen hiilijallanjäljen kuparin sekä kierrätetyn kuparin.
Bolidenin kuparin hiilidioksidijalanjälki on merkittävästi maailmanlaajuista keskiarvoa pienempi. Kyseessä on yksi konkreettisista toimista, joilla edistämme visiotamme olla maailman ilmastoystävällisin ja arvostetuin metallientuottaja.” Lainaus yhtiön sivuilta.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen yhtiöhän tämä on. Bolidenistä on tehty esittely tuolla “Energia-alan mineraalimarkkinat” ketjussa. Jos vaan juttua tästä saa riittämään niin miksei olisi paikallaan tämäkin ketju.

Kokkolan sinkkisulatolla tehdään sivutuotteena myös rikkihappoa, jos haluaa täydentää tuonne.

Omaan silmää q1 tulos oli hyvä. Vahva kassavirta ja melko hyvin ennustettavissa oleva liiketoiminta. https://vp217.alertir.com/afw/files/press/boliden/202104277673-1.pdf

Kuparin hinta on jatkanut nousuaa, joten sitäkin kautta nousupotentiaali pitäisi löytyä. (myös muut metallit vaikuttavat)
Plussana näen hajautetun toiminnan (kaivokset + sulatot) ei myydä pelkästään rikastetta vaan myös jalostetaan jo pidemmälle.
Osinkoa tullut tänä vuonna 8,25 kr +6 kr pääoman palautusta. Osake rupeaa olemaan hintava, mutta mahdollisesti kestää inflaatiopaineita hyvin, sillä ensimmäiseksi raaka-aineiden hinnat nousevat, kuten on jo Yhdysvalloissa nähty.

1 tykkäys

Minne on jäänyt Porin elektrolyysilaitos, vai pidetäänkö sitä tässä osana Harjavallan kompleksia?

Boliden investoi Porin satamaan

4 tykkäystä

Tuli juuri Q3 raportti, vähän jäi ennusteista, mutta näyttää erittäin vahvalta tulevaisuus, Tase vahvistunut ja metallien hinnat huipputasoilla, sähköistäminen ja infra luulisi tukevan yhtiötä, sekä nouseva inflaatio. Toinen yhtiö mitä salkusta löytyy kuparin osalta on Lunding Mining, tullut sopivasti alas nyt myös huipuista.

image

3 tykkäystä

Yhdyn tähän. Vähän pehmeä rapsa, kuten odottaa saattoikin. Isoja investointeja laitettu aluilleen, jotka syövät merkittävästi kassavirtaa toistaiseksi, mutta lopussa kiitos seisoo. Uskon yhtiön olevan todella hyvissä asemissa Q1 2022 kun tuotannot täysillä käynnissä. Todella isoja liikkeitä mm. Oddan 700 miljoonan investointi uuteen tehtaaseen.

1 tykkäys

Kun mainitsit Lundinin, jolla aikalailla samanlainen tuotantopaletti, niin laitan senkin Q3 yhteenvedon tähän:

Jos katsoo noita 9 kk lukuja, niin varsin kova tahti on ollut. Esim, US taaloissa, EPS 0,16 → 0,73 ja nettokassa -124 → + 391. Kassavirta siis erittäin kovalla tasolla ja 4. kvartti pitäisi olla vuoden paras eli EPS mennee yli taalan.

Tässä näkyy DNBn ennusteet molemmille firmoille:

EV/EBITDA ennusteissa mennään jopa alle 3, joten vähän vaikea ymmärtää näinkin alhaista arvostusta.

No, itse olen kuitenkin niin vakuuttunut vihreän siirtymän vaikutuksista perusmetalleihin, että uskon vahvasti näihin molempiin hevosiin, vaikkakin juuri nyt Lundinissa on ylivoimaisesti suurempi panos.

1 tykkäys

Boliden noussut melko mukavasti viimeaikoin. Nikkelin hinta noussut melkoisesti.
Onko tämän osalta muilla mitään ajatuksia tai näkemystä?

Metallien hinnat tukevat Bolidenin nousua. Rahaa sataa kassaan aivan eri tahtia kuin ennen.

Osaako viisaammat neuvoa, kuinkas tämä Split Bolidenin osakkeilla käytännössä menee, ilmeisesti automaattisesti lunastavat 11,50 kruunun osuudella. “split osakkeet” Osinkohan tuli 15 kruunua osakkeelta jo aikaisemmin tilille. Erikoinen pääoman veivaus…

Google käännös -

Tiistai-iltana Rönnskärsverkenissä sattunut tulipalo yhdistettynä Kevitsan murtuneen kuparin ja nikkelin huonompaan laatuun vaikuttaa toisen vuosineljänneksen liiketulokseen arviolta 700 milj. kruunulla, Boliden toteaa lehdistötiedotteessa.

Huonolta näyttää. Voi tulla koviakin paineita tuloskuntoon.

Kiinnostus heräsi tätä yhtiötä kohtaan tuolla raaka-aine ketjun puolella (pohdintaa harvinaisten Ge ja Ca alkuaineiden hintojen noususta) ja pintapuolisella vilkaisulla vaikuttaisi erittäin mielenkiintoiselta yhtiöltä. Ihan mukavaa kassavirtaa tekevä yhtiö ja etenkin kun huomioi heidän tehneen myös merkittäviä investointeja liiketoimintaan. Lisäksi kun katsoo sijoitetun pääoman tuotto historiaa, niin tämähän vaikuttaa hyvin kiinnostavalta:

Arvostuskaan ei vaikuta mitenkään kireältä. Toki nyt tuo Rönnskärin palo toi selkeä pudotuksen hintaan. Mutta näemmä senkin vaikutus jäänee melko pieneksi tälle vuodelle: Press releases - Boliden SEK 200m Q2 EBIT vaikutus sekä SEK 88m alaskirjaus taseessa.

Onko tuosta eri mineraalien osuudesta yhtiön tulokseen millaisia arvioita? Onko mitään viitteitä vihreän tuotannon tarjoamasta premiumista tuotteiden hinnoissa näkynyt vielä?

Täytyy tutustua tarkemmin yhtiön materiaaleihin, mutta taitaa jo tällä silmäilyllä päätyä tarkkailu positioksi.

1 tykkäys

Boliden julkaisi tänään pääomamarkkinapäivityksen, joten hyvä hetki herätellä ketjua hieman.

Bolidenin virtuaalinen tilaisuus on Flikin tuotantoa. Inderesin nettisivuilla ei näytä olevan lähetystä saatavilla, joten tuon linkin kautta löytyy klo 15 alkava lähetys.

En ole Bolidenin kehitystä seurannut tarkemmin, mutta uutisvirran perusteella haasteellinen viime vuosi tuntui olevan. Viime kesänä Skellefteån kuparisulatolla Rönnskärissä oli isompi tulipalo, jossa elektrolyysihalli tuhoutui täysin. Samaan aikaan Irlannissa Taran sinkkikaivoksella tuotanto ja malminetsintä pysäytettiin sinkin hinnan laskun ja kustannusten nousun myötä ja Kevitsan kaivoksella malmin metallipitoisuus oli laskussa.

Kulut kasvoivat näiden myötä odotettua enemmän. Helmikuussa Boliden julkisti kuitenkin ihan kohtuullisen Q4’23-raportin. Tällä hetkellä osakekurssi on nyt lähes samoilla tasoilla kuin viime heinäkuussa, mutta pitkälti kurssi seurannee metallin hintojen kehitystä. Boliden's fourth quarter: Good cash flow despite intensive investment period | Boliden

Tänään aamulla Boliden tiedotti investoivansa Rönnskärin uuteen elektrolyysihallliin yhteensä 4,8 miljardia kruunua. Tiedotteen mukaan kapasiteetti säilyy 230 kilotonnissa ja täysi kapasiteetti ennustetaan saavutettavan vuoden 2026 toisella puoliskolla.
Tiedote: Boliden's capital market update: Investment in new tank house at Rönnskär - Boliden

Bolidenin nettisivuilta löytyy jo CMD:n esitysten kalvopaketti, jonka alussa on kerrottu Rönnskärin investoinnista. Linkki (pdf):

Lisätietona kalvolla on rakennustöiden alku, joka on tämän vuoden toukokuussa.

Vuodesta 2024 ei ole varmaankaan ole odotettavissa kovin hyvää. Q1:sen osalta Suomessa käynnissä olevat lakot tuovat oman lisänsä alkuvuoteen, kuten CMD:n esityksen s. 18 näkyy.

Pääomamarkkinapäivässä mielenkiinto kohdistunee enemmän vuosien 2025 ja 2026 odotuksiin. Yhtiöllä on käynnissä useita investointihankkeita monilla saiteilla, kuten Oddan laajennus. Boliden odottaa vuoden 2024 investointien olevan 15,5 miljardia kruunua, joka on 1,5 miljardia kruunua enemmän kuin aiemmin arvioitiin.

Tiedotteen mukaan tilaisuudessa kerrotaan tarkemmin myös Bolidenin kehittämästä vähähiilisestä nikkelistä.

9 tykkäystä

Ostaisko Bolidenia arvoosuustilille vaiko osakesäästötilille?

Tiedän että osakesäästötilillä veroedusta menettää merkittävän osan kun ei saa lähdeverohyvitystä, mutta mietinkin enemmän sellaisia tilanteita kuin viime vuoden split + redemption kuvio jotka tuovat äsyttävästi vaivaa ilman verokuorta. Onko tämänkaltaisia tapahtumia ollut useinkin ja onko odotettavissa tulevaisuudessakin?